Srbija, Srbi i srpski nacionalizam: kako, zašto i dokle...

Locked
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#76 Re: Srbija, Srbi i srpski nacionalizam: kako, zašto i dokle...

Post by PreWiBa »

muha_sa wrote: 12/11/2024 12:11 Šta su nam sve radili i šta nam i dalje rade ova tema treba da "gori" a ono samo 3 stranice :-)
Al-znam ja nas jebo nas.
Ma druže, jednostavno više nema šta pisati.

Šta ima da pišem? Da su Srbi nacionalisti i da imaju ozbiljan društveni ukorijenjen problem nacionalizma? Ne da mi se otkrivati toplu vodu.

I, ako mogu da budem iskren, još jedna stvar: Iako je ovo možda čudno ćuti, ja sam mišljenja da je nacionalizam zapravo puno veći problem u Srbiji nego u RS-u, i da su tamo ljudi spremniji, ili ako ništa više naviknuti na suživot nego preko Drine.
kuli1961

#77 Re: Srbija, Srbi i srpski nacionalizam: kako, zašto i dokle...

Post by kuli1961 »

Vjecita_zavrzlama wrote: 12/11/2024 13:56
tramvajtrojka wrote: 10/11/2024 21:20
trocadero wrote: 10/11/2024 20:34
:thumbup:
Odličan izbor, još ako si dobio popust i malo čekao u redu za potpis kojeg autora još bolje.
Vi nemate pojma koliko ste "sretni" sto živite pored bosnjaka koji su prije svega miroljubivi i merhametli narod, sve ostale nacije bi se za 180* odnosile sa tvojom i slicnim proslostima bi vas minimalno pravno progonile dok ne bi izvukli stvari na cistac, imate tu srecu da umjesto bosnjaka nisu ukrajinci, izraelci, azerbejdzanci itd.itd. i vi umjesto da se udarate nogom u zicagu i povucete da svi zivimo normalnim zivotima, srpski nacionalizam i dalje sa istom pricom rovari po svim zemljama na Balkanu
Ali hajmo biti realni.Sta mislis kakvi bi Bosnjaci bili da su u sred islamskog svijeta? Nije li nas svojevremeno osmanlija izgrdio sto smo prezestoki u kaznama nad kmetovima? Lako je biti merhametlu kad zivis okruzen mocnijim krscanima

I svi smo isti, isto kao sto su turci nas potucali i gpvorili ne niste elita samo zato sto ste muslimani tako su i austrougari smirili katolike koji su dolaskom austrijanaca pomislili ”konacno da i mi silu glumimo”
Glas razumnog razmišljanja.. konačno.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#78 Re: Srbija, Srbi i srpski nacionalizam: kako, zašto i dokle...

Post by Chmoljo »

kuli1961 wrote: 12/11/2024 15:14

Vi nemate pojma koliko ste "sretni" sto živite pored bosnjaka koji su prije svega miroljubivi i merhametli narod, sve ostale nacije bi se za 180* odnosile sa tvojom i slicnim proslostima bi vas minimalno pravno progonile dok ne bi izvukli stvari na cistac, imate tu srecu da umjesto bosnjaka nisu ukrajinci, izraelci, azerbejdzanci itd.itd. i vi umjesto da se udarate nogom u zicagu i povucete da svi zivimo normalnim zivotima, srpski nacionalizam i dalje sa istom pricom rovari po svim zemljama na Balkanu
Ali hajmo biti realni.Sta mislis kakvi bi Bosnjaci bili da su u sred islamskog svijeta? Nije li nas svojevremeno osmanlija izgrdio sto smo prezestoki u kaznama nad kmetovima? Lako je biti merhametlu kad zivis okruzen mocnijim krscanima

I svi smo isti, isto kao sto su turci nas potucali i gpvorili ne niste elita samo zato sto ste muslimani tako su i austrougari smirili katolike koji su dolaskom austrijanaca pomislili ”konacno da i mi silu glumimo”
znači i mi bi bili zločinci da nam se može?
dr_Evil

#79 Re: Srbija, Srbi i srpski nacionalizam: kako, zašto i dokle...

Post by dr_Evil »

DebelinJoe wrote: 10/11/2024 19:05

Jesam. Tri kupio, jednu od Kusturice, da se malo smijem kakvih je gluposti napisao. Pa jednu od poznatog srpskog pisca Meše Selimovića. Treća je knjiga o lažima.
Odličan izbor, još ako si dobio popust i malo čekao u redu za potpis kojeg autora još bolje.
Ukrajinci? Simbol otpora koji ponosno govori ruskim jezikom i nije u stanju da izvrsi mobilizaciju kako bog zapovijeda, elita im se voza po europi u mercedesima. Nemoj me zahebavat. Mozemo i moramo ih podrzavati, ali nemoj da pravimo legendu gdje je nema. Da je nama neko dao 92-e ono oruzje, dzaba bi bilo sto nas vode SANU-ovci i 'stase, druga bi prica bila. I Iskreno, sta god sam upoznao Ukra, a jesam dosta, nikoga i ne zanima neka osveta.

Izraelci; nisam siguran kako ovo ni definisati. Nesto nisam vidio da rokaju po Njemackoj(doduse njihova je sad), nego se izivljavaju nad fukarom oko sebe. Da imamo zasluge Mossada za progon nacista nakon WWII, ali ne mozemo ih niti u kojem slucaju staviti kao simbol hrabrosti, otpora i morala. Mozemo ih staviti pod primjer kako zajednistvo moze stvoriti nesto najjace na svijetu iz nicega.

Azerbejdzanci, docekali svoje nakon koliko godina, i koliko ce im dugo trajati? Ili i iza ove price stoje neki vanjski lobiji kao i kod Ukrajine?
dr_Evil

#80 Re: Srbija, Srbi i srpski nacionalizam: kako, zašto i dokle...

Post by dr_Evil »

Chmoljo wrote: 12/11/2024 15:19
kuli1961 wrote: 12/11/2024 15:14

znači i mi bi bili zločinci da nam se može?
To je nekad od star trek epizoda alternativnih svemira, sta bi bilo kad bi bilo.

Ili ti ga, sto bi rekao nas najveci pisac, da li je bosnjacki merhametluk samo laz, Dervis Susic.

92-e, ne bi bili. Neki dijelovi istocne Bosne mozda i bi. Mozda.
pemanapemani

#81 Re: Srbija, Srbi i srpski nacionalizam: kako, zašto i dokle...

Post by pemanapemani »

Znaci, komsija Ahmo i Adem (stvarni likovi) bi mene kao nemuslimana u Sarajevu ugnjetavali samo da BiH ne granici sa mocnim krscanima u vidu Srbije i Hrvatske.
Jebo te, jesu mocni ti krscani, pa su toliko prepali muslimane da su ovi od straha postali merhametli.

Ako su bili tako zestoki prema kmetovima, kako su kmetovi opstali na podrucju BiH? Odakle danas krscani u BiH ako su ih domaci muslimani ugnjetavali skoro 500 godina?

Jesu li onda krscani i hriscani dosli sa Austrougarskom i KSHS, jer ne vidim drugo logicno rjesenje, ako se Porta zgrazala kako domaci muslimani satiru krscane.
U takvim nemogucim uslovima, sumnjam da je bilo krscana u BiH prije 1878.
DebelinJoe

#83 Re: Srbija, Srbi i srpski nacionalizam: kako, zašto i dokle...

Post by DebelinJoe »

Zamisli ovo, nazoveš klub po čovjeku koji nikada nije ni postojao...

Samo u Srbiji.
muha_sa

#84 Re: Srbija, Srbi i srpski nacionalizam: kako, zašto i dokle...

Post by muha_sa »

DebelinJoe wrote: 12/11/2024 20:23

Samo u Srbiji.
U srcu Baščaršije kako znam za sebe bila ulica Miloša Obilica.
Hendrix

#85 Re: Srbija, Srbi i srpski nacionalizam: kako, zašto i dokle...

Post by Hendrix »

Srbi po nivou zaludjenosti nacionalizmom i vlastitim lazima pandan imaju mozda samo u Izraelu. Ja ne znam za drugi primjer naroda koji aktivno ucestvuje u negiranju vlastitih zlocina za koje zna da su se dogodili.

Ovde nije rijec o naivnom neznanju, svi oni znaju da su pobili 8000 ljudi u Srebrenici i svi to pravdaju izgovorima kakvim stignu a kada su sami s nama na forumu onda prijete da ce se opet desiti.

Ja sam s par njih tako usao u pricu i uvijek zavrsimo na tome kako su oni prosli golgotu Nato bombardovanja. Potpuno odsustvo rezona o ratu van Srbije, to je ono kao neka druga tema. Ali zato Nato sta im je uradio i te traume, jao.
DebelinJoe

#86 Re: Srbija, Srbi i srpski nacionalizam: kako, zašto i dokle...

Post by DebelinJoe »

Jao oplakah. Car Dušan bio rimski car, Srbija sa Rusijom graničila u Ukrajini, Herson, Krim i Odesa bili srpski...

Platon i Aristotel pisali o Srbima.

Odnosi Srba i Starih Egipćana. Da, da...Srbi potiču iz Egipta. Onog starog, sa sfingama, faraonima i piramidama.

PM72

#87 Re: Srbija, Srbi i srpski nacionalizam: kako, zašto i dokle...

Post by PM72 »

muha_sa wrote: 12/11/2024 20:26

Samo u Srbiji.
Naravno...jebo ih vojvoda Stepa...od svih osnovnih škola u Sarajevu (imena) srpski "heroji" i junaci su bili u 95% slučajeva...u gradu gdje su bili debela manjina
Ironmen

#88 Re: Srbija, Srbi i srpski nacionalizam: kako, zašto i dokle...

Post by Ironmen »

Zašto? Šta je to srpski nacionalizam i šta ga podgrijava? I djetetu od sedam godina je jasno: Srbija i srpski nacionalizam glavni su generator nestabilnosti u ovom dijelu svijeta već više od 200 godina. Svi ostali nacionalizmi i "- izmi" samo su reakcija na srpski nacionalizam koji ne popušta i ne odustaje od svojih ciljeva i pravaca.
Gdje zivi glad i nemoc prisutan je nacionalizam. Nacionalizmom se hrane glupi i kokuzi, lako ga je prodati i umotati, recimo zelis da srusis spomenik Ivi Loli Ribaru i na isto mjesto postavis najveceg sinca sprskog narod i antifasistu Drazu Mihajlovica, nacionalizmom mozes prikriti stub koji je upravo spao sa Brakovog Mosta danas u BG na svu srecu nije bilo prolaznika pa niko nije stradao. Nacionalizmom mozes nahraniti narod koji je zadojen rijaliti programom jace nego parizerom, takodjer mozes vratiti i Kosovo i Krajinu ali sto je najvaznije nacionalizmom kupujes drustveni mir i izbore.

btw: sledece godine u evorpsku metropolu Zagreb gdje imas advent i sajam knjige za svaki ukus ima zabave Srbija je odavno postala Sjeverna Koreja.
anelsol

#89 Re: Srbija, Srbi i srpski nacionalizam: kako, zašto i dokle...

Post by anelsol »

PM72 wrote: 16/11/2024 15:56

Samo u Srbiji.
Naravno...jebo ih vojvoda Stepa...od svih osnovnih škola u Sarajevu (imena) srpski "heroji" i junaci su bili u 95% slučajeva...u gradu gdje su bili debela manjina
U Sarajevu je bilo to baš izraženo, te Stepa, Putnik, Obilić...Zanimljivo mi je kako se to dogodilo. Jesu li te ulice dobile imena za vrijeme Kraljevine, pa ostalo ili u SFRJ?

U Mostaru npr. nije toga bilo, skoro nikako. Ovdje se prije rata furala lokalna priča, poginuli partizani, lokalni pjesnici školama i sl. Ne znam kako je to bilo po drugim gradovima u BiH prije rata.
muha_sa

#90 Re: Srbija, Srbi i srpski nacionalizam: kako, zašto i dokle...

Post by muha_sa »

anelsol wrote: 23/11/2024 20:24

U Sarajevu je bilo to baš izraženo, te Stepa, Putnik, Obilić...Zanimljivo mi je kako se to dogodilo. Jesu li te ulice dobile imena za vrijeme Kraljevine, pa ostalo ili u SFRJ?

U Mostaru npr. nije toga bilo, skoro nikako. Ovdje se prije rata furala lokalna priča, poginuli partizani, lokalni pjesnici školama i sl. Ne znam kako je to bilo po drugim gradovima u BiH prije rata.
Kuca mi u Kocicevoj :D izadjem na ulicu pa krenem lijevo pa cu preko mosta kod Vijecnice :D prije mosta pogledam desno ulica Obala Vojvode Stepe--predjem most doceka me ulica Vladimira Gacinovica (Mali Alfakovac)--necu tamo vec smotam desno put uspinjace ulicom Dimitrija Tucovica sad Avdage Šahinagica :D
Necu nigdje vec se vrnem nazad u svoju Kocicevu pa cu u Samadzije a iz Samardzija skrenem lijevo u Danila Ilica pa iz nje desno do čaršije pa desno u Miloša Obilica a iz nje u Trifka Gabeža..............i da ne nabrajam dalje--sve u centru čaršije :D
anelsol

#91 Re: Srbija, Srbi i srpski nacionalizam: kako, zašto i dokle...

Post by anelsol »

muha_sa wrote: 23/11/2024 20:52

Kuca mi u Kocicevoj :D izadjem na ulicu pa krenem lijevo pa cu preko mosta kod Vijecnice :D prije mosta pogledam desno ulica Obala Vojvode Stepe--predjem most doceka me ulica Vladimira Gacinovica (Mali Alfakovac)--necu tamo vec smotam desno put uspinjace ulicom Dimitrija Tucovica sad Avdage Šahinagica :D
Necu nigdje vec se vrnem nazad u svoju Kocicevu pa cu u Samadzije a iz Samardzija skrenem lijevo u Danila Ilica pa iz nje desno do čaršije pa desno u Miloša Obilica a iz nje u Trifka Gabeža..............i da ne nabrajam dalje--sve u centru čaršije :D
Jbt. ni u Beogradu nije bilo tako. :D
tramvajtrojka

#92 Re: Srbija, Srbi i srpski nacionalizam: kako, zašto i dokle...

Post by tramvajtrojka »

anelsol wrote: 23/11/2024 21:31
muha_sa wrote: 23/11/2024 20:52

Jbt. ni u Beogradu nije bilo tako. :D
Al haj to nego su vecina bili zesci srpski nacionalisti protiv kojih se juga toboze borila, kakve veze ima usrani milos obilic sa sarajevom :lol: :lol:
DebelinJoe

#93 Re: Srbija, Srbi i srpski nacionalizam: kako, zašto i dokle...

Post by DebelinJoe »

Image

Ulice: Bajića Branka, Branimira Ćosića, Dositejeva, Dimitrija Tucovića, Hriste Boteva, Marka Kraljevića, Obala Vojvode Stepe, Vojvode Putnika, Takovska, Savska, Kosovska, Trg Starine Novaka (verzija Kristijana Golubovića iz 16.vijeka, razbojnik i lopov), Miloša Obilića ( onoga što nije ni postojao i plod je mokrih snova srpskog nacional-romantizma iz 19.vijeka), Šestog novembra (dan kada je 1918. srpska vojska ušla u Sarajevo), Nemanjina (kojeg Nemanje nikad nije razjašnjeno) i legendarni park Cara Dušana.

I sad stariji rođaci i komšije sa nekom slašću izgovaraju da su nekog sreli ili imali neki važan posao kod parka "Cara Dušana". Džaba ti objašnjavaš da se to mjesto odavno tako ne zove i da pomenuti Car Dušan baš nikakve veze sa Bosnom i Sarajevom nije imao.

Doduše, nije imao ni Kralj Tomislav, ni Stanko Vraz, a ni Franz Lehar, pa ni grad Takovo.

Ko je bio Starina Novak, čovjek koji je negdje na Dolac Malti imao i svoj trg, otprilike gdje je danas Merkator.

https://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%A1%D ... 0%B0%D0%BA
Mjesno stanovništvo, ohrabreno prisustvom Mihajeve vojske, podiglo se na ustanak i njih oko dvije hiljade hajduka krenulo na Sofiju. Opljačkali su sve na šta su naišli i opustošili grad Turtukaju, koji su potom spalili i sravnili sa zemljom. Prethodnica ove ekspedicije doprla čak do Varne na obali Crnog mora. Na čelu pobunjenih seljaka stajao je Starina Novak.
Prema mađarskim izvorima Novak je porijeklom Srbin iz Poreča kod Smedereva, neko vrijeme se poturčio i postao subaša, a kada se pokarabasio s Turcima, odmetnuo se u hajduke. Turci su mu pripremili zamku i uhvatili ga, strpali u tamnicu i povadili mu sve zube iz glave, pa je tad prozvan Baba Novak. U početku, Baba Novak je bio običan vojnik, a onda je došao kod Mihaja Hrabrog – piše Samoškezi – u Vlašku, gde ga je ovaj postavio za kapetana nad hajducima. To je, po svojoj prilici, bilo poslije prve Mihajeve proljećne ofanzive na Balkan, 1595. godine, a ne poslije bitke kod Kalugarenija (13/23. avgusta 1595), kako tvrde neki istoričari. Po navodima istoričara B. P. Hasdeua, Baba Novak je rođen oko 1530, što znači da mu je bilo 65 godina kada je stupio u Mihajevu vojsku.

Život ovog velikog hrišćanskog borca tragično je okončan. Na prevaru je uhvaćen i zajedno sa svojim saborcem i sveštenikom nabijen na kolac. Njihova tijela su bila ostavljena da ih gavrani skrnave, a zatim su bili spaljeni 5.2.1601. godine u Klužu. Od svih likova hajduka, lik Starine Novaka se u srpskoj epici posebno izdvaja. On je kao hajduk najcjelovitije istaknut i pjesnički osmišljen. Sjedinio je istovremeno mnoge vrline i mane, hrabar je, samosvjestan, stamen, odvažani nepokolebljiv. Po mnogo čemu Starina Novak i njegova borba mogu se smatrati pretečom Karađorđa i I srpskog ustanka 1804. – 1813. godine.
Eh sad počinje komedija. istina je da je područje današnje Rumunije krajem živio čovjek po imenu Baba Novac ili Baba Novak. Čime se taj čovjek bavio? Ko zna...Malo ratovao za onoga ko mu više plati, usput pljačkao kad mu se pružila prilika. Kad su ovaj čovjek i njegov kriminalni gang odlučili da opljačkaju Beč, tadašnje snage reda i zakona pod komandom bečkog cara brzo su ovu junačinu predali u nadležnog nekakvog tamošnjeg kantonalnog tužilaštva koje je prema ovoj staroj barabi postupilo onako kako se prema banditima oduvijek i postupalo: ili je nabijen na kolac ili je živ spaljen ili je obješen. To je bio brz kraj kriminalne karijere za ovog čovjeka.

Godine 1846. Vuk Karadžić u Srbiji je zapisivao narodnu poeziju, pa je negdje čuo i priču o Starini Novaku. U toj priči, Novak se junačio po "Romaniji". Zdrav razum će zaključiti da se radi o državi koju danas znamo kao Rumunija (Temišvar, Bukureš, Čaušesku, Dacija Logan, Miodrag Belodedici), ali jok. Neka pametna glava na prostoru istočno od pametni sjetila se da bi to mogla biti planina Romanija kod Sarajeva (ona koja je rodni kraj za Halida Bešlića, Forte, Konakoviće, Sarajliće, Ajnadžiće, rumene Efendiće, gle kakva ekipa vuče korijene).

Onda dođemo do ovoga, pazi sad, Srbi pišu da je Starina Novak junak i bandit iz 16.vijeka protiv Turaka ratovao po Republici Srpskoj. Ni manje ni više.
U srpskoj kulturi je sećanje na Starinu Novaka pretežno sačuvano u epskim pesmama.[2] Epika kaže da je hajdukovao po Hercegovini, Bosni (naročito današnjoj Republici Srpskoj) i Srbiji. Poznate su srpske epske pesme Starina Novak i Deli Radivoje i Starina Novak i knez Bogoslav. U rumunskoj kulturi je sećanje na Starinu Novaka sačuvano u brojnim pričama i legendama.

Starina Novak u Srpskoj i Crnoj Gori
Na Glasincu se mnogo priča o hajducima koji su četovali po Romaniji, a najviše o samom Starini Novaku koji je po narodnom predanju tu hajdukovao sa svojim bratom Radivojem i sinovima Tatomirom i Grujicom. Iako nema pisanih vesti o tome da je bio na Glasincu u narodnoj pesmi se veli za njega da je „Od Glasinca, polja širokoga, Sa visoke gore Romanije“. Na Palama u Republici Srpskoj postoji guslarsko društvo „Starina Novak“. Na južnoj strani planine Romanije, iznad Pala u Republici Srpskoj, nalazi se čuvena Novakova pećina, čiji je naziv vezan za hajduka Starinu Novaka. Po narodnom predanju on je tu hajdukovao sa svojim bratom Radivojem i sinovima Tatomirom i Grujicom, takođe poznatim hajducima.[4]

Pavle Rovinski je pisao o predanju po kojem su žitelji crnogorskog sela Kosijeri sebi prisvojili istorijsku ličnost Starinu Novaka, osnivača srpskih hajduka, jer se kod njih nalazi planina Debeljak.[5
Vjerovatno se borio za izvorno tumačenje Daytona i mrskog zuluma paše Šmit - Age i zulumćara iz stranih ambasada.

Ludilo ide dalje, pa kaže...
Prema izvorima prof. Mojsija Đerkovića, 1926. godine je došlo do prenosa Novakovih kostiju umorenih 1914. godine u zajedničku grobnicu pored crkve na Palama, gdje se i danas nalazi spomenik palim borcima u Prvom svjetskom ratu. Da li su to kosti rumunskog vojskovođe, srpskog hajduka ili epskog junaka zauvjek će ostati tajna.

https://www.palelive.com/hajduk-starina-novak/

Image
Novakova pećina se nalazi na strmim liticama Romanije, a dobila je ime po starom narodnom junaku Starini Novaku. Pećina se nalazi na nadmorskoj visini od 1515 m. Ispod Novakove pećine su Careve vode, najpoznatije vrelo u širokom pojasu. Pored vrela je vodio Carigradski drum, koji je jedno vrijeme spadao među najvažnije puteve turskog carstva u Bosni.
Za potrebe lokalne mitomanije na Pale su prebačene ko zna čije kosti (tijelo razbojnika Novaka nakon pogubljenja bačeno je na smetljište i kosti su mu raznijele ptice i životinje). To nije naravno spriječilo mitoljupce sa Pala da tuđe kosti sahrane u zemlju sa kojom rumunski bandit nije imao nikakve veze i svijetu objave da je tu sahranjen junak Starina Novak. Da se pojača priča, lokalna rupa u brdu proglašena je "Novakovom pećinom".
Image

Da rezimiramo, Starina Novak svoj, ne baš pošteni život proveo je i završio na području današnje Rumunije. Malo je ratovao, malo više pljačakao i zbog toga ostao bez glave na ramenima. Najvjerovatnije u životu nije vidio ni čuo za Bosnu i Sarajevo, još manje da je po njima i oko njih ratovao.

A onda srpska mitomanija za potrebe vlastitog nacionalizma izmisli sljedeću poeziju:

да чим ће га закопати Турци,
па посједох његова дората,
одох право гори Романији.
То гледају сви турски сватови,
не шћедоше мене ни ћерати,
ја не шћеше, ја ли не смједоше.
Ево има четр'ест година,
Романију гору обикнуо,
боље, брате, него моје дворе;
јер ја чувам друма кроз планину,
дочекујем Сарајлије младе,
те отимам и сребро и злато

и лијепу чоху и кадифу,
одијевам и себе и друштво;
а кадар сам стићи и утећи
и на страшну мјесту постајати -
не бојим се никога до Бога!”
trocadero

#94 Re: Srbija, Srbi i srpski nacionalizam: kako, zašto i dokle...

Post by trocadero »

Odlično , čekamo još Zmaja od Noćaja? :)
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#95 Re: Srbija, Srbi i srpski nacionalizam: kako, zašto i dokle...

Post by PreWiBa »

DebelinJoe wrote: 24/11/2024 00:24 Image

Ulice: Bajića Branka, Branimira Ćosića, Dositejeva, Dimitrija Tucovića, Hriste Boteva, Marka Kraljevića, Obala Vojvode Stepe, Vojvode Putnika, Takovska, Savska, Kosovska, Trg Starine Novaka (verzija Kristijana Golubovića iz 16.vijeka, razbojnik i lopov), Miloša Obilića ( onoga što nije ni postojao i plod je mokrih snova srpskog nacional-romantizma iz 19.vijeka), Šestog novembra (dan kada je 1918. srpska vojska ušla u Sarajevo), Nemanjina (kojeg Nemanje nikad nije razjašnjeno) i legendarni park Cara Dušana.

I sad stariji rođaci i komšije sa nekom slašću izgovaraju da su nekog sreli ili imali neki važan posao kod parka "Cara Dušana". Džaba ti objašnjavaš da se to mjesto odavno tako ne zove i da pomenuti Car Dušan baš nikakve veze sa Bosnom i Sarajevom nije imao.

Doduše, nije imao ni Kralj Tomislav, ni Stanko Vraz, a ni Franz Lehar, pa ni grad Takovo.

Ko je bio Starina Novak, čovjek koji je negdje na Dolac Malti imao i svoj trg, otprilike gdje je danas Merkator.

https://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%A1%D ... 0%B0%D0%BA
Mjesno stanovništvo, ohrabreno prisustvom Mihajeve vojske, podiglo se na ustanak i njih oko dvije hiljade hajduka krenulo na Sofiju. Opljačkali su sve na šta su naišli i opustošili grad Turtukaju, koji su potom spalili i sravnili sa zemljom. Prethodnica ove ekspedicije doprla čak do Varne na obali Crnog mora. Na čelu pobunjenih seljaka stajao je Starina Novak.
Prema mađarskim izvorima Novak je porijeklom Srbin iz Poreča kod Smedereva, neko vrijeme se poturčio i postao subaša, a kada se pokarabasio s Turcima, odmetnuo se u hajduke. Turci su mu pripremili zamku i uhvatili ga, strpali u tamnicu i povadili mu sve zube iz glave, pa je tad prozvan Baba Novak. U početku, Baba Novak je bio običan vojnik, a onda je došao kod Mihaja Hrabrog – piše Samoškezi – u Vlašku, gde ga je ovaj postavio za kapetana nad hajducima. To je, po svojoj prilici, bilo poslije prve Mihajeve proljećne ofanzive na Balkan, 1595. godine, a ne poslije bitke kod Kalugarenija (13/23. avgusta 1595), kako tvrde neki istoričari. Po navodima istoričara B. P. Hasdeua, Baba Novak je rođen oko 1530, što znači da mu je bilo 65 godina kada je stupio u Mihajevu vojsku.

Život ovog velikog hrišćanskog borca tragično je okončan. Na prevaru je uhvaćen i zajedno sa svojim saborcem i sveštenikom nabijen na kolac. Njihova tijela su bila ostavljena da ih gavrani skrnave, a zatim su bili spaljeni 5.2.1601. godine u Klužu. Od svih likova hajduka, lik Starine Novaka se u srpskoj epici posebno izdvaja. On je kao hajduk najcjelovitije istaknut i pjesnički osmišljen. Sjedinio je istovremeno mnoge vrline i mane, hrabar je, samosvjestan, stamen, odvažani nepokolebljiv. Po mnogo čemu Starina Novak i njegova borba mogu se smatrati pretečom Karađorđa i I srpskog ustanka 1804. – 1813. godine.
Eh sad počinje komedija. istina je da je područje današnje Rumunije krajem živio čovjek po imenu Baba Novac ili Baba Novak. Čime se taj čovjek bavio? Ko zna...Malo ratovao za onoga ko mu više plati, usput pljačkao kad mu se pružila prilika. Kad su ovaj čovjek i njegov kriminalni gang odlučili da opljačkaju Beč, tadašnje snage reda i zakona pod komandom bečkog cara brzo su ovu junačinu predali u nadležnog nekakvog tamošnjeg kantonalnog tužilaštva koje je prema ovoj staroj barabi postupilo onako kako se prema banditima oduvijek i postupalo: ili je nabijen na kolac ili je živ spaljen ili je obješen. To je bio brz kraj kriminalne karijere za ovog čovjeka.

Godine 1846. Vuk Karadžić u Srbiji je zapisivao narodnu poeziju, pa je negdje čuo i priču o Starini Novaku. U toj priči, Novak se junačio po "Romaniji". Zdrav razum će zaključiti da se radi o državi koju danas znamo kao Rumunija (Temišvar, Bukureš, Čaušesku, Dacija Logan, Miodrag Belodedici), ali jok. Neka pametna glava na prostoru istočno od pametni sjetila se da bi to mogla biti planina Romanija kod Sarajeva (ona koja je rodni kraj za Halida Bešlića, Forte, Konakoviće, Sarajliće, Ajnadžiće, rumene Efendiće, gle kakva ekipa vuče korijene).

Onda dođemo do ovoga, pazi sad, Srbi pišu da je Starina Novak junak i bandit iz 16.vijeka protiv Turaka ratovao po Republici Srpskoj. Ni manje ni više.
U srpskoj kulturi je sećanje na Starinu Novaka pretežno sačuvano u epskim pesmama.[2] Epika kaže da je hajdukovao po Hercegovini, Bosni (naročito današnjoj Republici Srpskoj) i Srbiji. Poznate su srpske epske pesme Starina Novak i Deli Radivoje i Starina Novak i knez Bogoslav. U rumunskoj kulturi je sećanje na Starinu Novaka sačuvano u brojnim pričama i legendama.

Starina Novak u Srpskoj i Crnoj Gori
Na Glasincu se mnogo priča o hajducima koji su četovali po Romaniji, a najviše o samom Starini Novaku koji je po narodnom predanju tu hajdukovao sa svojim bratom Radivojem i sinovima Tatomirom i Grujicom. Iako nema pisanih vesti o tome da je bio na Glasincu u narodnoj pesmi se veli za njega da je „Od Glasinca, polja širokoga, Sa visoke gore Romanije“. Na Palama u Republici Srpskoj postoji guslarsko društvo „Starina Novak“. Na južnoj strani planine Romanije, iznad Pala u Republici Srpskoj, nalazi se čuvena Novakova pećina, čiji je naziv vezan za hajduka Starinu Novaka. Po narodnom predanju on je tu hajdukovao sa svojim bratom Radivojem i sinovima Tatomirom i Grujicom, takođe poznatim hajducima.[4]

Pavle Rovinski je pisao o predanju po kojem su žitelji crnogorskog sela Kosijeri sebi prisvojili istorijsku ličnost Starinu Novaka, osnivača srpskih hajduka, jer se kod njih nalazi planina Debeljak.[5
Vjerovatno se borio za izvorno tumačenje Daytona i mrskog zuluma paše Šmit - Age i zulumćara iz stranih ambasada.

Ludilo ide dalje, pa kaže...
Prema izvorima prof. Mojsija Đerkovića, 1926. godine je došlo do prenosa Novakovih kostiju umorenih 1914. godine u zajedničku grobnicu pored crkve na Palama, gdje se i danas nalazi spomenik palim borcima u Prvom svjetskom ratu. Da li su to kosti rumunskog vojskovođe, srpskog hajduka ili epskog junaka zauvjek će ostati tajna.

https://www.palelive.com/hajduk-starina-novak/

Image
Novakova pećina se nalazi na strmim liticama Romanije, a dobila je ime po starom narodnom junaku Starini Novaku. Pećina se nalazi na nadmorskoj visini od 1515 m. Ispod Novakove pećine su Careve vode, najpoznatije vrelo u širokom pojasu. Pored vrela je vodio Carigradski drum, koji je jedno vrijeme spadao među najvažnije puteve turskog carstva u Bosni.
Za potrebe lokalne mitomanije na Pale su prebačene ko zna čije kosti (tijelo razbojnika Novaka nakon pogubljenja bačeno je na smetljište i kosti su mu raznijele ptice i životinje). To nije naravno spriječilo mitoljupce sa Pala da tuđe kosti sahrane u zemlju sa kojom rumunski bandit nije imao nikakve veze i svijetu objave da je tu sahranjen junak Starina Novak. Da se pojača priča, lokalna rupa u brdu proglašena je "Novakovom pećinom".
Image

Da rezimiramo, Starina Novak svoj, ne baš pošteni život proveo je i završio na području današnje Rumunije. Malo je ratovao, malo više pljačakao i zbog toga ostao bez glave na ramenima. Najvjerovatnije u životu nije vidio ni čuo za Bosnu i Sarajevo, još manje da je po njima i oko njih ratovao.

A onda srpska mitomanija za potrebe vlastitog nacionalizma izmisli sljedeću poeziju:

да чим ће га закопати Турци,
па посједох његова дората,
одох право гори Романији.
То гледају сви турски сватови,
не шћедоше мене ни ћерати,
ја не шћеше, ја ли не смједоше.
Ево има четр'ест година,
Романију гору обикнуо,
боље, брате, него моје дворе;
јер ја чувам друма кроз планину,
дочекујем Сарајлије младе,
те отимам и сребро и злато

и лијепу чоху и кадифу,
одијевам и себе и друштво;
а кадар сам стићи и утећи
и на страшну мјесту постајати -
не бојим се никога до Бога!”
Jedna druga stvar, o kojoj se puno ne priča, ali koja je meni malo pala za oko.

Ne znam, možda griješim, ali jednom kada sam pogledao ulice Sarajeva, ali i Mostara (koji u istočnom dijelu još uvijek ima stare nazive ulica), primjetio sam da su i ona imena ulica po Bošnjacima uvijek striktno vezana za partizanski pokret.
Ne znam, možda griješim, samo ovako iz gledanja vidim ova imena ulica, neka me neko ispravi ako je ovo netačno.

U biti, dok su Hrvati imali i pravo na Kralja Tomislava, Nikolu Šubića Zrinjskog, Srbi svakako na Kneževe i Obiliće, Bošnjacima se poručuje da oni nemaju istoriju i da samo postoje zbog zasluga u partizanskom pokretu.

Mada, možda ta imena još datiraju iz vremena prije priznanja kao poseban narod. Pretpostavljam da bi se to i promjenilo, ali izgleda su i rani komunisti bili na fonu da Bosna nema svoju istoriju, otuda srpske i hrvatske historijske ličnosti po ulicama bh. gradova.
broj dva

#96 Re: Srbija, Srbi i srpski nacionalizam: kako, zašto i dokle...

Post by broj dva »

SmokingMan wrote: 10/11/2024 20:17 Bio sam krajem Augusta na takmičenju u NS, ima onih koji tvrde da Beograd neumorno radi na "oblikovanju" Novog Sada u drugi velikosrpski bastion.
Odmah kada izlaziš iz Dunavskog parka na bulevar Mihajla Pupina, prekoputa na onoj zgradi, iznaed kafea Gondola, stoji veliki šešeljev bilboard sa parolom "Srbi nisu genocidan narod".
Svi narodi koji nisu genocidni imaju potrebu to istaknuti na bilboaradu.
cyprus

#97 Re: Srbija, Srbi i srpski nacionalizam: kako, zašto i dokle...

Post by cyprus »

OK, tako bilo tada - bilo nepravedno prema Muslimanima/Bošnjacima, evo jednim dobrim dijelom se slažem :)

Sada je ovako kako jest - u Sarajevu jedno 80-90% imena ulica/škola su bošnjačke/muslimanske ličnosti, neke toliko opskurne da jedva nešto o njima možeš izguglat... Zanima me - jel to onako kako treba bit? Da li doprinos Srba i Hrvata kulturnom razvoju Sarajeva i Bosne i Hercegovine zaista sumarno staje u 10-ak %? :)

Ontopic: manje-više sve što se piše o srpskom nacionalizmu se slažem... Taj narod je generalno (mislim na kritičnu većinu pripadnika) duboko zabrazdio na moralnom planu i ne znam više šta ga može iščupat... 90-e su ih unazadile mentalno jedno 100 godina... Ne znam da li na dunjaluku ima neki narod koji je toliko zagnjurio u paralelne i alternativne istine :oops: Zato ne zna čovjek šta bi konkstruktivno reko o tome, pa kad se već priča o imenima ulica, moram malo i u off-topic :)
Last edited by cyprus on 26/11/2024 12:35, edited 1 time in total.
Rejhana

#98 Re: Srbija, Srbi i srpski nacionalizam: kako, zašto i dokle...

Post by Rejhana »

DebelinJoe wrote: 24/11/2024 00:24

Jedini srednjovjekovni portret nekog vladara u Bosni i Hercegovini nalazi se u manastiru Dobrun kod Višegrada. Na njemu je predstavljen Car Dušan sa suprugom Jelenom i mladim kraljevićem, potonjim carem, Urošem Petim.

Image
iz zadnje klupe

#99 Re: Srbija, Srbi i srpski nacionalizam: kako, zašto i dokle...

Post by iz zadnje klupe »

U biti, dok su Hrvati imali i pravo na Kralja Tomislava, Nikolu Šubića Zrinjskog, Srbi svakako na Kneževe i Obiliće, Bošnjacima se poručuje da oni nemaju istoriju i da samo postoje zbog zasluga u partizanskom pokretu.
Ne znam na koju istoriju misliš, predosmansku ili osmansku. ako misliš osmansku, ličnosti iz preosmanske perioda imaš, ja se potpuno slažem sa politikom da se stavljaju samo oni koji su svojim djelovanjem nešto dopronijeli Bosni , a ne samo bili turski službenici nasuštrb interesa Bosne ( tipa Sokolovića, a ionako Srbi kažu da je njihov, pa eto im ga, nek mu oni daju ulice), u crvenoj Tuzli glavna ulica je Turalibegova, nisam uspoznat s njegovim djelom ali pretpostavljam da nije bio samo neki bezvezni proturski beg
iz zadnje klupe

#100 Re: Srbija, Srbi i srpski nacionalizam: kako, zašto i dokle...

Post by iz zadnje klupe »

Dobrun je specifičan, ijako pripada BIH na samoj granici sa Srbijom, od njega pa sve dalje istočno zapravo počinje Raška, pravoslavlje i Srbija, mislim da je on slučajno ostao u granicama BIH
Locked