Napušteni JNA vojni objekti u BiH (i šire)

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#76 Re: Napušteni JNA vojni objekti u BiH (i šire)

Post by Truba »

Hangari u butmiru i ono neko sranje u brdu kod kotorca
Bio je i poligon gdjeje sad zatvor
nekome

#77 Re: Napušteni JNA vojni objekti u BiH (i šire)

Post by nekome »

KUK-0

KUK-0 je bivši vojni objekt specijalne namjne u Hrvatskoj kojega je ex.JNA sagradila u planini Biokovo. Objekat je građen i dograđivan u više navrata u periodu od 1949. do 198(?). godine. Pouzdana dokumentacija o objektu i njegovoj gradnji/upotrebi/namjeni ne postoji ... možda u Srbiji (?). Glavna svrha mu je bila pružanje zaštite i smještaja članovima vlade SFR Jugoslavije i SIV-a u uvjetima nukleranog rata. Za tu svrhu je bio opremljen vrlo naprednom tehnologijom, a sastajao se od više prostorija povezanih dugačkim tunelom (približno 800 metara). Unutar njega se nalazilo : elektrana sa tri agregata (svaki snage 180 kWh), spremnik za gorivo od 36000 litara, trafostanica, bunar sa vodom, kompelksni sistem radio-veza, bolnica, kuhinja, prostorije i oprema za smještaj barem stotinu osoba plus posebne VIP prostorije, konferencijska sala, servisne radionice sa najmodernijom opremom, prostorije za dekontaminaciju ... itd. Sve to je omogućavalo potpunu višemjesečnu životnu autonomiju njegovim stanovnicima u uvjetima nuklearnog rata.
KUK-0 nikada nije upotrijebljen u svrhu prvobitne namjere gradnje.Poslije Domovinskog rata je uglavnom tehnički rasformiran i devastiran, a danas služi kao uzgajalište gljiva i buduća turistička atrakcija u Parku prirode Biokovo.

Tvrtko II Kotromanić

#78 Re: Napušteni JNA vojni objekti u BiH (i šire)

Post by Tvrtko II Kotromanić »

nekome wrote: 22/06/2024 03:08
stubrijez wrote: 21/06/2024 20:10 Moze li neko da nabroji ili bolje oznaci na mapi koliko je objekata u i oko Sarajeva posjedovala JNA? Mislim generalno, ukljucujuci kasarne, istruene baze, itd...?
kasarne Marsal Tito, Jajce, Lukavica, Rajlovac, Butile? i Zmajevac? ...
Zrak i Pretis Vogosca namjenska proizvodnja
kasarne Viktor Bubanj, Jusuf Dzonlic
skladiste Faletici
objekat Zlatiste

nek ostali jos dopune
nekome

#79 Re: Napušteni JNA vojni objekti u BiH (i šire)

Post by nekome »

Tvrtko II Kotromanić wrote: 24/06/2024 12:24
stubrijez wrote: 21/06/2024 20:10 Moze li neko da nabroji ili bolje oznaci na mapi koliko je objekata u i oko Sarajeva posjedovala JNA? Mislim generalno, ukljucujuci kasarne, istruene baze, itd...?
skladiste Faletici
objekat Zlatiste

nek ostali jos dopune
gdje se nalazi/lo ovo
Tvrtko II Kotromanić

#80 Re: Napušteni JNA vojni objekti u BiH (i šire)

nekome wrote: 24/06/2024 12:26
Tvrtko II Kotromanić wrote: 24/06/2024 12:24

skladiste Faletici
objekat Zlatiste

nek ostali jos dopune
gdje se nalazi/lo ovo
Viktor Bubanj je danasnji Sud BiH, J.Dzonlic je danasnji centar Safet Zajko

skladiste u Faleticima je ruinirano, kao i Zlatiste
nekome

#81 Re: Napušteni JNA vojni objekti u BiH (i šire)

Post by nekome »

joj i zaboravio sam da su zajko i sud bili kasarne, ali ih nisam tih imenima znao
stubrijez

#82 Re: Napušteni JNA vojni objekti u BiH (i šire)

Post by stubrijez »

Wasdasmas wrote: 21/06/2024 12:36 Sjecam se 1996, sjedim u Zevenaaru (ko zna, zna), stariji gospodin sjedi kraj mene i suti.
Tu ima, automat za vocke a drugi je za neke "sendvice", samo treba otic do saltera da dobjes zeton i uzmes. Oduzila se noc pa i dan, ja par puta isao gospodin onako sjedi gleda u tacku. Prilazi meni sluzbeno lice, obraca mi se na EN, i govori mi da pitam tog gospodina ocel i on zetone jer pricamo isti jezik. I pitam ja gospodine jestel gladni ili sta, samo je odgovorio "On je nas lagao, ja nikad nisam vidjeo ovakve puteve u zivotu". Gospodin je bio neki oficir ili major JNA u penziji.
Jebo ga ti bunkeri, bolje da je ceste pravio, Amerika mu raskovala zemlju a nisu metka ispucali. A on fola pusi u bjeloj kuci, zato smo mi svi popusili hh
To si ti sreo porucnika Pasica (ko zna zna)... brale major u JNA to su bili gospoda vidjeli svijeta, taj tvoj nije znao ni da je Jugoslavija imala puteve, haman je po kazni camio nedje na karauli :lol: :lol: :lol: :lol: salu na stranu, (vjerovatno si pricu izmislio)... mislim, mozda ne znas da je Juga do sredine 70ih imala autoput BiJ, da ne govorim o svemu sto imamo i danas, putevi, aerodromi, rijecne luke... minus zeljeznice koju smo uspjeli razjebat i plus manje od 100 Km autoputa kojeg gradimo od tudjih para evo sace 30 godina.
Last edited by stubrijez on 24/06/2024 15:23, edited 1 time in total.
stubrijez

#83 Re: Napušteni JNA vojni objekti u BiH (i šire)

Post by stubrijez »

......
Wasdasmas

#84 Re: Napušteni JNA vojni objekti u BiH (i šire)

Post by Wasdasmas »

stubrijez wrote: 24/06/2024 15:19
Wasdasmas wrote: 21/06/2024 12:36 Sjecam se 1996, sjedim u Zevenaaru (ko zna, zna), stariji gospodin sjedi kraj mene i suti.
Tu ima, automat za vocke a drugi je za neke "sendvice", samo treba otic do saltera da dobjes zeton i uzmes. Oduzila se noc pa i dan, ja par puta isao gospodin onako sjedi gleda u tacku. Prilazi meni sluzbeno lice, obraca mi se na EN, i govori mi da pitam tog gospodina ocel i on zetone jer pricamo isti jezik. I pitam ja gospodine jestel gladni ili sta, samo je odgovorio "On je nas lagao, ja nikad nisam vidjeo ovakve puteve u zivotu". Gospodin je bio neki oficir ili major JNA u penziji.
Jebo ga ti bunkeri, bolje da je ceste pravio, Amerika mu raskovala zemlju a nisu metka ispucali. A on fola pusi u bjeloj kuci, zato smo mi svi popusili hh
To si ti sreo porucnika Pasica (ko zna zna)... brale major u JNA to su bili gospoda vidjeli svijeta, taj tvoj nije znao ni da je Jugoslavija imala puteve, haman je po kazni camio nedje na karauli :lol: :lol: :lol: :lol: salu na stranu, (vjerovatno si pricu izmislio)... mislim, mozda ne znas da je Juga do sredine 70ih imala autoput BiJ, da ne govorim o svemu sto imamo i danas, putevi, aerodromi, rijecne luke... minus zeljeznice koju smo uspjeli razjebat i plus manje od 100 Km autoputa kojeg gradimo od tudjih para evo sace 30 godina.
Sta cu izmisljati. Sjecam se, 96 otisao tamo kad me dedo odveo malo u grad ja pao na dupe. Da ne pricam kad sam usao u njihove markete hhh al ko ih sisa, opet nisam ostao. Samo kazem da je nas dosta zivjelo u nekoj zabludi.
stubrijez

#85 Re: Napušteni JNA vojni objekti u BiH (i šire)

Post by stubrijez »

A ovo Butila i Zmajevac, jesu li i to kasarne ili nesto istureno bilo? I gdje? Zmajevac nije isto sto Jajce?
Zlatiste i Krtelji, zar to nije od milicije bilo?
nekome

#86 Re: Napušteni JNA vojni objekti u BiH (i šire)

Post by nekome »

stubrijez wrote: 24/06/2024 17:04 A ovo Butila i Zmajevac, jesu li i to kasarne ili nesto istureno bilo? I gdje? Zmajevac nije isto sto Jajce?
Na zmajevcu i u butilima :D mada ovo za zmajevac bilo je priče da će pretvoriti u park, ne znam jesu li.
Ono u butilima i sad je upisano kao kasarna OSBiH, ne znam koristi li se.
Last edited by nekome on 26/06/2024 22:41, edited 1 time in total.
Tvrtko II Kotromanić

#87 Re: Napušteni JNA vojni objekti u BiH (i šire)

nekome wrote: 24/06/2024 17:20
stubrijez wrote: 24/06/2024 17:04 A ovo Butila i Zmajevac, jesu li i to kasarne ili nesto istureno bilo? I gdje? Zmajevac nije isto sto Jajce?
na zmajevcu i u butilima :D mada ovo za zmajevac bilo je priče da će pretvoriti u park, ne znam jesu li
ono u butilima i sad je upisano kao kasarna OSBiH, ne znam koristi li se
Na Zmajevcu bi ubrzo trebala krenuti izgradnja muzeja i igrališta (mali fudbal, košarka) tako da se nadam da će taj prostor oživjeti
PM72

#88 Re: Napušteni JNA vojni objekti u BiH (i šire)

Post by PM72 »

Butile su bili kasarna.I sad je.U njoj su parkirani oklopi OSBiH.Na Zmajevcu je bila kasarna veze JNA.I sad je kasarna OS BiH.Zlatište je bilo centar veze JNA i ulazilo se iz manjeg vojnog objekta zvanog Bosut.Većina je ukopana u stijene.Na Zlatištu,nekih 500 metara od ovog objekta bio je i objekat MUP-a,iznad sadašnjeg Sanilenda.Jajce kasarna,poznata iz filma Valter brani Sarajevo bila je kasarna JNA,u ratu devastirana i namjerno ruinirana da je neko jeftino kupi.
Krtelji su bili objekat specijalne milicije (sad je baza SFOR)a preko puta je bio sportski aerodrom Butmir i betonski objekti zvani kamponiri u kojima su bili parkirani vojni avioni MIG 21 koji su bili smješteni i u betonskom tunelu u obližnjem brdu odmah pored ceste za Vojkoviće
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#89 Re: Napušteni JNA vojni objekti u BiH (i šire)

Post by _BataZiv_0809 »

Ideja za film
Desio se nuklearni rat
Raja se sakrila u podzemni bunker
Vani se ne moze izaci zbog radijacije
Vrijeme prolazi
Zalihe se prazne
Pocinje borba za prezivljavanje
Nije lose ha @Truba
nekome

#90 Re: Napušteni JNA vojni objekti u BiH (i šire)

Post by nekome »

Objekat 182

Negdje kod Splita. Ne mogu da nađem tačnu lokaciju ovoga objekta. Vjerovatno u ovom brdu: 43.52298874412699, 16.550064877727866
Vojna baza Korešnica u blizini Splita je bila još poznata i pod kodnim imenom 'Objekt 182', a služila je kao komandno mjesto komande vojno-pomorske oblasti JNA.

Građena je u više faza od pedesetih do osamdesetih godina, a hrvatskim snagama je predana u septembru 1991. od kada stoji zapuštena.

Kompleks je obuhvaćao i mornaričke i zrakoplovne oblasti, na čijim su se pločama označavale informacije s radarskih i osmatračkih postaja. Objekt je imao komandnu dvoranu, komunikacijske sobe, kuhinju, spavaonicu za 80 osoba, sanitarne prostorije, ambulantu, bazene s pitkom vodom, agregate i još puno toga što je danas, na žalost, devastirano i uništeno.

Na Youtube kanalu Jurica Galić Juka objavljen je snimak posjete ovom objektu.

Kako su napisali ljudi ne bi trebali ulaziti u ovaj objekat zbog vlastite sigurnisti i eventualne odgovornosti pred nadležnim organima u Republici Hrvatskoj.
https://radiosarajevo.ba/multimedia/vid ... ske/418730
Objekt 182, Žrnovnica / Object 182, Žrnovnica
Operativni centar komande VPO smješten je na vrlo bitnoj lokaciji-u šumi iznad desne obale rijeke Žrnovnice na sam nadomak Splita. Služio je kao operativni centar i komandno mjesto komande vojno-pomorske oblasti. Informacije sa radarskih i osmatračkih postaja su stizale u centar, te se na planšetama-pločama izrađenim od pleksiglasa sa ucrtanim kartama, moglo pratiti kretanje i položaji svih brodova i zrakoplova. Ovaj centar je obuhvaćao i mornaričke i zrakoplovne oblasti.
Sam objekt je građen od dva dijela, stariji (građen pedesetih, koji je kasnije bio rijetko korišten) i noviji građen krajem sedamdesetih i dovršen 1980. Ulazi su smješteni sa sjeverne i južne strane, te kroz vertikalu visoku preko 60m. Centar je sadržavao komandnu dvoranu, sobe sa telekomunikacijama i radio-relejnim vezama, kuhinju, spavaonice sa preko 80 kreveta, sanitarne prostorje, agregatni pogon za proizvodnju struje, prostorije za klimatizaciju i ventilaciju, ambulantu, prostorije sa hidroforom i bazenima za pitku vodu. Ovaj objekt istraži u suradnji sa Croatia Infiltration i Urban Exploration Team.
Jože Puc
par puta sam bio u njemu ali ne baš duboko.nosio sam depeše strogo poverljivo.i moj zadatak je bio iz komande kvpo split u slučaju neprike brzo prebaciti kapetana bojnog broda baš u ovaj objekat to je bilo 90-91 godine
Image
Image
Image
Image
Image
Da rezimiramo, u Žrnovnici pokraj Splita su postojala dva podzemna objekta bivše JNA.

1. Mornaričko-tehnička raketna baza (objekat 181), smještena s lijeve obale rijeke Žrnovnice. U objektu su skladištene, održavane i ispitivane protubrodske rakete RBS-15B, kao i PZO rakete RZ-13 za sistem Osa-M kojim su bili naoružani VPBR-ovi te ostala mornarička UbS. Planirano je i prebacivanje dijela protubrodskih raketa sovjetske proizvodnje (P-15, P-20, P-21 i P-22) iz druge dvije mtrb, ali se od toga, zbog rata, odustalo. Objekt je površine 4500 m2.
Raketna baza je i danas aktivna. Koristi se kao skladišni kompleks za mornarički UbS pod zapovjedništvom Zapovjedništva za potporu OS RH, a u njoj je smještena i Raketna bitnica Flotile HRM (161. raketni divizijun HRM) u čijem sastavu su tri Mobilna obalna lansera (MOL) naoružana protubrodskim raketama švedske prozvodnje RBS-15.

2. Operativni centar Komande VPO (objekat 182), smješten s desne obale rijeke Žrnovnice, u brdu ponad Osnovne škole "Žrnovnica". Objekt je korišten kao operativni centar i rezervno komandno mjesto Komande Vojno-pomorske oblasti. U slučaju neposredne ratne opasnosti, kompletna Komanda VPO je u roku 20 minuta trebala biti prebačena u Žrnovnicu. U objekt su se slijevale informacije sa radarskih i osmatračkih postaja i pračena je kompletna situacija na Jadranu odnosno zoni odgovornosti VPO, kako na moru, tako i u zraku, a položaji svih brodova i zrakoplova su ucrtavani na planšetama. Dakle postojao je mornarički i zrakoplovni (vazduhoplovni) dio centra. Ovaj centar imao je dva dijela, stariji (građen pedesetih, kasnije rijetko korišten) i noviji građen krajem sedamdesetih i dovršen 1980.
Ovaj objekt je, nažalost, danas napušten i zapušten, dobrim dijelom opljačkan i devastiran. Daljnja sudbina nije poznata.

Ova dva objekta nisu bila povezana. Jedno od ova dva brda u kojima su smješteni objekti zove se Markovača. U brdu Perun (kamenolom) nije bilo vojnih objekata.
nekome

#91 Re: Napušteni JNA vojni objekti u BiH (i šire)

Post by nekome »

Objekat 182

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
nekome

#92 Re: Napušteni JNA vojni objekti u BiH (i šire)

Post by nekome »

Objekat 182

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Pripreme za formiranje nove raketne baze u Žrnovnici su započele u prvom kvartalu osamdesetih godina. Tada je iz prethodne dve raketne baze odabran mladi kadar, prekomandovan je u Split i započela je njihova obuka za novi raketni sistem.
85. mtrb je zaživela tek uvođenjem švedskih protivbrodskih raketa RBS-15 u naoružanje mornarice SFRJ. Zapravo, sve rakete RBS-15 kad su stigle iz Švedske, uskladištene su u Žrnovnici. Tim raketama je bila naoružana korveta Krešimir.
Osim toga, u toj raketnoj bazi su uskladištene sve protivavionske rakete RZ-13, za sistem OSA-M, kojima su bili naoružani svi VPBR-ovi.
Planirano je bilo da se u tu raketnu bazu prebaci i određeni broj protivbrodskih raketa Sovjetske proizvodnje iz 55. i 69. mtrb, radi popune brodova koji baziraju u Splitu, ali se od toga odustalo.

Kad je 1991. godine počeo nesretni rat, u Žrnovnici je bilo uskladišteno 180 komada PAR RZ-13 i kompletna količina raketa RBS-15 (oko 50 kom.). Posada raketne baze se našla u okruženju i u jesen 1991. godine je predala sva sredstva Hrvastkim snagama. Ljudstvo je ubrzo pušteno na slobodu a rakete su ostale u naoružanju hrvatske RM.
Rakete RBS-15 su još i danas u aktivnoj službi, a kakva je bila sudbina PAR RZ-13 nije mi poznato.

Što se tiče 55. mtrb - svo njeno ljudstvo i sve rakete su krajem 1991. godine prebačene na Prevlaku u 69. mtrb, a kasnije, u junu 1992. godine, predajom Prevlake Hrvatskoj sve je ispražnjeno i preseljeno je u Crnu Goru, u kasarnu Radovići i vojni objekat Pristan.
Pre NATO agresije su sve rakete P-15 i određeni broj raketa P-20, 21 i 22 povučene u dubinu teritorije i uskladištene su blizu Kraljeva. Nakon agresije rakete P-20, 21 i 22 su vraćene u CG, a P-15 su rashodovane i uništene u Srbiji.
Osamostaljenjem Crne Gore, svi brodovi nosioci raketa i samohodni obalski lanseri Rubež su oglašeni suvišnim, tako da su sve rakete postale višak i nude se za prodaju.
nekome

#93 Re: Napušteni JNA vojni objekti u BiH (i šire)

Post by nekome »

Radio-relejno čvorište Petrova Gora

Za Petrovu Goru smo unaprijed znali da je napušteno radio-relejno čvorište. Vojska bivše države oformila je mrežu radio-relejnih čvorišta koja su trebala preuzeti sve državne komunikacije u slučaju da dođe do velikih oštećenja fiksne komunikacijske infrastrukture uslijed ratnih djelovanja ili prirodnih nepogoda. RRČ-i bi radio vezom prenosili informacije koje se inače prenose civilnom i vojnom fiksnom komunikacijskom mrežom. Na području Jugoslavije izgrađeno je sveukupno 60-ak radio-relejnih čvorišta, od toga ih je 20-ak bilo na hrvatskom teritoriju. Nisu sva čvorišta napravljena jednaka, neka su imala veću važnost od drugih, a neka su bila pridružena drugim objektima kao što je to primjerice slučaj s objektom na Ivančici ili s čvorištem na Ličkoj Plješivici gdje se nalazila i radarska postaja.
https://urbangadgette.com/d-a-r-k/urban ... rova-gora/

Image

stubrijez

#94 Re: Napušteni JNA vojni objekti u BiH (i šire)

Post by stubrijez »

...
Last edited by stubrijez on 24/06/2024 21:41, edited 1 time in total.
suspect_zero

#95 Re: Napušteni JNA vojni objekti u BiH (i šire)

Post by suspect_zero »

Znam da nije napuštena, zanima me kako je prije bilo administrativno-pravno uređenje Vojne bolnice (današnje Opće)...jesu svi dr. morali biti i oficiri i kako je to funkcioniralo sa ostalim osobljem?
Sjećam se sredinom '80 išla amidži u posjetu i to mi bilo prvi put da uđem unutra....vojnici te dovode do lifta, u liftu isto vojnik bira spratove i upućuje....bilo mi to kao djetetu :shock:
stubrijez

#96 Re: Napušteni JNA vojni objekti u BiH (i šire)

Post by stubrijez »

PM72 wrote: 24/06/2024 17:41
Butile su bili kasarna.I sad je.U njoj su parkirani oklopi OSBiH.Na Zmajevcu je bila kasarna veze JNA.I sad je kasarna OS BiH.Zlatište je bilo centar veze JNA i ulazilo se iz manjeg vojnog objekta zvanog Bosut.Većina je ukopana u stijene.Na Zlatištu,nekih 500 metara od ovog objekta bio je i objekat MUP-a,iznad sadašnjeg Sanilenda.Jajce kasarna,poznata iz filma Valter brani Sarajevo bila je kasarna JNA,u ratu devastirana i namjerno ruinirana da je neko jeftino kupi.
Krtelji su bili objekat specijalne milicije (sad je baza SFOR)a preko puta je bio sportski aerodrom Butmir i betonski objekti zvani kamponiri u kojima su bili parkirani vojni avioni MIG 21 koji su bili smješteni i u betonskom tunelu u obližnjem brdu odmah pored ceste za Vojkoviće
Vidim sad gdje je Zmajevac, dosta visocije u odnosu na tabije i Jajce. Nisam dobacio tako visoko... Ima vidim i gore neka tvrdja. U Jajcu sam bio ima kontejner neki bojovnik tu sam sjedi cuva nesto i jedva ceka da ko dodje da koju progovori... unisteno skroz rece mi nemoj ulazit dzaba ne daju, sve se raspada... i jest. Bosut je vise onog tunela iznad Kovacica tj. J.groblja. A sta su oni neki tuneli na Trebevicu sa one strane, to sad vidim na maps a nisam znao za to. Krtelji znam bio sam tu poslom 90ih nekih mjesec dana, nesto za SFOR... kaponir onaj kod juzne kapije prema hipodromu znam druge ne sjecam se gdje su. A Butila to je ono brdo vise Rajlovca gore ili grijesim?
Last edited by stubrijez on 24/06/2024 22:01, edited 1 time in total.
nekome

#97 Re: Napušteni JNA vojni objekti u BiH (i šire)

Post by nekome »

Radio-relejno čvorište Ćelavac

44.260189576593746, 15.785225513572675
Hrvatske snage izvele su vojno-redarstvenu operaciju Oluja od 4. do 7. kolovoza 1995., kojom su oslobođeni Knin i ostali okupirani dijelovi Hrvatske. Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana također je dala svoj obol u toj velikoj akciji.

Četiri ključna područja djelovanja bila su: protuzračna obrana, zrakoplovna potpora zemaljskim postrojbama, izviđanje te prevoženje kopnenih snaga i ranjenika. Prvog su dana operacije borbene aktivnosti bile usmjerene na uništenje važnih neprijateljskih ciljeva i utvrda.

Tako je onesposobljeno radiorelejno čvorište Ćelavac, dok je ono na Magarčevcu oštećeno. Specijalne postrojbe su prvog dana operacije probile prve linije neprijateljske obrane te uspostavile nadzor nad svim ključnim točkama Velebita. Njihov je doprinos bio ključan u oslobađanju neprijateljskog komunikacijskog centra Ćelavac te je bio bitan za cjelokupni tijek operacije.

Last edited by nekome on 24/06/2024 21:55, edited 1 time in total.
nekome

#98 Re: Napušteni JNA vojni objekti u BiH (i šire)

Post by nekome »

stubrijez wrote: 24/06/2024 21:48
PM72 wrote: 24/06/2024 17:41
Vidim sad gdje je Zmajevac, dosta visocije u odnosu na tabije i Jajce. Nisam dobacio tako visoko... Ima vidim i gore neka tvrdja. U Jajcu sam bio ima kontejner neki bojovnik tu sam sjedi cuva nesto i jedva ceka da ko dodje da koju progovori... unisteno skroz rece mi nemoj ulazit dzaba ne daju, sve se raspada... i jest. Krtelji znam bio sam tu poslom 90ih nekih mjesec dana, nesto za SFOR... kaponir onaj kod juzne kapije prema hipodromu znam druge ne sjecam se gdje su. A Butila to je ono brdo vise Rajlovca gore ili grijesim?
43.86688324005966, 18.272862596934598

Image
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#99 Re: Napušteni JNA vojni objekti u BiH (i šire)

Post by bitanga_sa_otesa »

2 km od vrha bjelasnice je identican objekat kao ovaj na petrovoj gori .malo urusen ali moze se uci ,ja sam ga presnjuhao komplet.
nekome

#100 Re: Napušteni JNA vojni objekti u BiH (i šire)

Post by nekome »

bitanga_sa_otesa wrote: 24/06/2024 21:55 2 km od vrha bjelasnice je identican objekat kao ovaj na petrovoj gori .malo urusen ali moze se uci ,ja sam ga presnjuhao komplet.
imas li više info? slike, linkove?
Post Reply