Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Chmoljo wrote: ↑08/11/2022 12:14
ne da mi se sve čitati, ali zbog tih šupljina u znanju i priče "nikad mi neće trebati" imamo armiju glupana koji povjeruju svakoj teoriji zavjere.
a ono, nije da je glup (skroz), nije da je neobrazovan. ali nije mu trebalo, pa sad vjeruje svakoj poluistini i navučenoj argumentaciji.
Mislim da razlog nisu rupe u znanju vec nedostatak kritickog razmisljanja i razumijevanja nekih stvari.
Previse je fokus skole na strebanju suhoparnih informacija koje se vremenom mogu promijeniti, umjesto da nauce kako darazumiju sustinu i kako da dodju do informacije koja im treba.
Najgore je kad se matematika svede na tablicu mnozenja, informatika na RAM ili ROM, biologija na oprašivanje ....
a nigdje prakticnog rada ili opipljive upotrebe iz istih. Po meni se tu pravi najveca greska.
U osnovnoj skoli to se i nekako moze tolerisati ali bez prakticne upotrebe onoga sto iz knjige citas, u srednjoj je to vec veliki promasaj.
Zar mora jedan 12-godisnjak da zna kako funcionise YT da bi bio informativno pismen.
Za mene je dosta bitnije da zna kako i gdje ce traziti informacije po internetu o nekoj temi, a dosta ih ima koji to nisu u stanju uraditi iz raznih razloga.
Kompjuter, telefon bi trebao da bude alat isto kao i knjiga za prikupljanje znanja a ne predmet ucenja.
prakticna nastava nam je nula bodova, jos dodaj sad djeca imaju zanimacije u igricama i kompjuterima/drustvenim mrezama tj rasipanje paznje koliko ti bog hoce ..
Nije školstvo nigdje savršeno... Trebaju tu radikalne promjene u načinu razmišljanja. Ja sam prošao i balkansko i kanadsko pa možda mogu porediti.
Dole se zaista pretjeruje u nekim stvarima što se tiče bubanja napamet. Nema nikakve potrebe za tolikim preopterećivanjem djece od najmlađih dana.
Vidim, mnogi spominju kritičko razmišljanje. Toga fali i na Zapadu. Svejedno, škola neće naučiti dijete da kritički razmišlja ako nema podlogu u porodičnom, ne bih rekao odgoju, nego baš porodičnom građenju djetetovog kapaciteta da kritički razmišlja. Odgoj može biti savršen, a da dijete uopšte ne razvije naviku da kritički razmišlja. U tom smislu, škola jedino može nadograđivati ono što roditelji postave kao temelj.
Dvije važne odrednice kritičkog razmišljanja;
1. Ne vjeruj sve što ti je rečeno. Ovo je direktan poziv na, između ostalog, preispitivanje svakog autoriteta, uključujući roditeljski, jer je to prvi autoritet sa kojim se dijete susreće. By default, svaki roditelj neće dozvoliti da se njegov autoritet preispituje od strane djeteta. Dakle, ako želite djecu koja kritički razmišljaju morate hodati tom tankom linijom.
2. Ne vjeruj svemu što misliš. Ovo je preispitivanje i samog sebe, svojih predrasuda, svog znanja ili "znanja", itd. I tu roditelj ima ključnu ulogu.
Last edited by Osmi Socrates on 08/11/2022 14:51, edited 1 time in total.
sumirprimus wrote: ↑08/11/2022 14:18
prakticna nastava nam je nula bodova, jos dodaj sad djeca imaju zanimacije u igricama i kompjuterima/drustvenim mrezama tj rasipanje paznje koliko ti bog hoce ..
Razumijem te ali ne mora ni to da bude negativna strana, znam da su npr. neke drzave koristile igricu ”minecraft” (mislim da se tako zove) kako bi podstakli kreativnost djece. Svako dijete ne moze biti slikar i vodenim bojama, temperama, plastelin ....
Pa i umjetnici se opredjeljuju za jedan vid tehnike ne mogu biti dobri u svakom stilu.
Ok je probati ali to nikako ne bi trebalo utjecati na opsti utisak ili ocjenu.
VladaFBiH wrote: ↑08/11/2022 08:22
dijete je 5 razred odnosno ima 10 godina - koji će mu *urac da zna "definiciju" RAM-a i ROM-a?
Imaš li školsku djecu?
Možda da bi razumjelo kako računar uopće radi?
Svi moji vršnjaci su u ta doba (5 - 8 razred) već sklapali konfiguracije. Ne samo da si znao šta je RAM, nego si ga nosao u rukama.
Stvarno ne vidim razloga da današnju djecu tretiramo kao idiote.
Moj malac je bez problema naucio sta je ram i rom. To je budalastina za nauciti.
Veci problem je bilo objasniti zasto ce uopce ram i rom, jer sam ga naucio da tako razmislja. Jer se to ne uci u skoli. Zasto ima neka memorija koja se gubi kad nestane struje i zasto ima neka koja se ne gubi. Kako neka ostaje bez struje, kako neka ne ostaje....u sustini zasto moderni racunar koristi arhitekturu kakvu koristi.
pa znaci da nije lako naucio sta je ram i rom dok je trebalo dodatno pojasnjenje za sta sluzi, o tome i pricamo.
uci se formalno, a sustinski, lose znanje.
sumirprimus wrote: ↑08/11/2022 14:49
pa znaci da nije lako naucio sta je ram i rom dok je trebalo dodatno pojasnjenje za sta sluzi, o tome i pricamo.
Hocu da kazem da ne mozes nauciti ni sustinski dok ne naucis teorijski. Moras znati sta je, da bi mogao shvatiti zasto.
Hocu da kazem da ne mozes nauciti ni sustinski dok ne naucis teorijski. Moras znati sta je, da bi mogao shvatiti zasto.
naravno, zato na sto pred djecu jedinicu otvoris i kazes e vidite to je to i to, i onda i definicija legne lakse. a ovak kad mora imat u startu razvijen smisao za apstraktno zamisljanje slika i sklapanje sklopova sam u glavi onda jebga...
Nešto se ne sjećam da sam i ja volio školu kad sam krenuo prije 40 godina. Ali pristup i roditelja a i nastavnika prema obrazovanju i djeci je bio potpuno drugačiji. NPR, sad kada imam svoju djecu, slobodno mogu reći da nastavni kadar misli da su ta djeca sad tu radi njih a ne obrnuto. Vidio, doživio kroz svoje 2 djece. Pedagogije i psihologije nema, obrazovanja samo u tragovima, postoji realno i pritisak roditelja (mada i nastavnici sami to dijelom proizvode svojom neprofesionalnošću i neznanjem). Roditelja (nas) u velikoj mjeri zaboli za to. Jbg, lakše nam je kupiti im mobitel da šute nego da nas peglaju da se s njima igramo.I tako dobijamo generacije neznalica, odraskih na instagramu, tiktoku, farmama, Jalama i ostalim likovima.Nek nam je Bog dragi svima na pomoći.
Kad vec moraju znati sta je flopi, pretpostavljam da tako moraju znati sta je modem konekcija pa sta je isdn pa dsl jer je glupo samo znati danas sta je starlink.
Cuj moraju znati sta je izumrla tehnologija. Sta djeca uce se nije promijenilo 20 godina jer profesori kad jednom dobiju stolicu nemaju nikakav pritisak da se nastave razvijati
MehmedPasaMoric wrote: ↑08/11/2022 10:54
Obrazovni sistem u BiH i drugim exyu drzavama ocajnicki treba jednu temeljitu reformu, na nacin da se sve promijeni i nista staro ne ostanem. Nikakve logike nema da skole budu kao sto su bile prije 50 godina kad nista drugo nije isto... Prve 4 godine fokus iskljucivo na Engleski, Bosanski, matematiku i informatiku a poslije toga usmjereno obrazovanje. Kakva qrceva historija koja se u svakom selu uci iz drugacijeg udzbenika, kakva moja okolina i ostale gluposti. Samo usmjereno obrazovanje, od ranog doba otkrivati afinitete i razvijati ih u pravom smjeru, ne trositi vrijeme buduceg inzinjera farmacije na Hamurabijev zakonik niti vrijeme buduceg violiniste u filharmoniji na jednocelijske organizme
Prepisati obrazovni sistem Švice, od početka do kraja.
Bodkin wrote: ↑08/11/2022 15:13
Kad vec moraju znati sta je flopi, pretpostavljam da tako moraju znati sta je modem konekcija pa sta je isdn pa dsl jer je glupo samo znati danas sta je starlink.
Cuj moraju znati sta je izumrla tehnologija. Sta djeca uce se nije promijenilo 20 godina jer profesori kad jednom dobiju stolicu nemaju nikakav pritisak da se nastave razvijati
Flopi
Možeš li znati šta je Starlink, ako ne znaš šta je modem?
MehmedPasaMoric wrote: ↑08/11/2022 10:54
Obrazovni sistem u BiH i drugim exyu drzavama ocajnicki treba jednu temeljitu reformu, na nacin da se sve promijeni i nista staro ne ostanem. Nikakve logike nema da skole budu kao sto su bile prije 50 godina kad nista drugo nije isto... Prve 4 godine fokus iskljucivo na Engleski, Bosanski, matematiku i informatiku a poslije toga usmjereno obrazovanje. Kakva qrceva historija koja se u svakom selu uci iz drugacijeg udzbenika, kakva moja okolina i ostale gluposti. Samo usmjereno obrazovanje, od ranog doba otkrivati afinitete i razvijati ih u pravom smjeru, ne trositi vrijeme buduceg inzinjera farmacije na Hamurabijev zakonik niti vrijeme buduceg violiniste u filharmoniji na jednocelijske organizme
Prepisati obrazovni sistem Švice, od početka do kraja.
Flopi
Da nije bilo vakuumske cijevi koja se zove dioda, danas ne bi bilo Intel, AMD i drugih procesora.
Ako ne znaš princip rada te vakuumske cijevi, nećeš znati napraviti te procesore.
A ako ne znaš tu diodu, ni oni koji kažu da ih to ne interesuje, interesuje ih da znaju koristiti a ne šta je bilo nekada, neće imati šta da koriste.
Jer se zasniva na toj diodi. A ti je ne znaš. Pa ne znaš ni napraviti.
Flopi
Možeš li znati šta je Starlink, ako ne znaš šta je modem?
Moram li znati sta je isdn da znam sta je starlink?
Stvarno argumentiras da djeca moraju znati sta je flopi disk danas? Pretpostavljam da to uce i na top stranim skolama?