Mudzahedini

neverforget

Post by neverforget »

Krivokapic wrote:
neverforget wrote:
Toozla wrote:...ti ocekujes da te neko shvati ozbiljno.... :? ...matematika ti nije jaca strana.... :shock:
Germany
0-14 years: 14.4% (male 6,078,885/female 5,766,065)

Indonesia
0-14 years: 29.1% (male 35,823,456/female 34,590,631)

United Kingdom
0-14 years: 17.7% (male 5,490,592/female 5,229,691)

France
0-14 years: 18.4% (male 5,717,761/female 5,440,060)

Marocco
0-14 years: 32.1% (male 5,349,247/female 5,150,497)

USA
0-14 years: 20.6% (male 31,095,725/female 29,703,997)

Pakistan
0-14 years: 39.6% (male 33,104,311/female 31,244,297)

China
0-14 years: 21.4% (male 148,134,928/female 131,045,415)

Egypt
0-14 years: 33% (male 13,106,043/female 12,483,899)

Russia
0-14 years: 14.6% (male 10,704,617/female 10,173,313)

Saudi Arabia
0-14 years: 38.2% (male 5,149,960/female 4,952,138)

Afganistan
0-14 years: 44.7% (male 6,842,857/female 6,524,485)

Iraq
0-14 years: 40% (male 5,293,709/female 5,130,826)

Izgleda i CIA nije matematika jaca strana.
U muslimanske zemlje procent stanovnistva do 14 godina duplo veci nego u druge zemlje.
Pakistan cak ima vise stanovnistva do 14 godina od USA i ako je USA sad duplo veca sa stanovnistvom.

http://www.cia.gov/cia/publications/fac ... os/xx.html

ma nema, ja sto sam vidio iz ovog jedino da su te zemlje daleko nerazvijenije od ovih zemalja sa malim procentom populacije od 0-14 godina
Jesu mozda sad al kako ce bit za 50 do 100 godina kad 2/3 stanovnistva budu starci preko 60 godina.

Ko je na zapadu zna kako je tamo stanje, mnogo staraca a malo omladine, smanjuju se penzije jel se to nemoze vise finansirat.

I ovaj mali procent stanovnistva do 14 god. u zapadnih zemljama (pogotovo u Evropi) bio bi jos manji da nema muslimana u tim zemljama.
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

Post by hrasno38 »

SD-6 wrote:...sve ce to dzihad pozlatiti :D :D...sviiii u napad , sviii u napad svii u napad ...
jedan je dzihad :lol: :oops:
A sta ti cekas. Sto ti ne ides u dzihad nego si svoju guzicu smjestio na stolicu i dajes nebulozne komentare.
-kao prvo pomoc narvno da je dobro dosla sve dop onog trenutka kad ta pomoc pocne da pravi probleme i sranja. Onda to vise nije pomoc vec nesto savim drugo.
- Vehabije ne moraju biti militanti ali pojedini sa svojim istupima naslucuju da vecina misli tako. Imao si nedavno nastup takvog jednog iz Sarajeva u Sandzaku. U principu Arapi su ljudi kao i svi ostali i generalno ne treba da nikome smetaju sve dotle dok ne pocnu da ugrozavaju nekoga drugog sa svojim nacinom zivota koji nije blizak nasim nacinima.
- Niti jedna religija ne propagira nasilje pa tako niti Islam samo sto se sve religije koriste u izazivanje nemira. Vecina ratova u istoriji su religijskog karaktera ali to je druga tema.
- Nisam miran ni pored cetnika ni pored ustasa ali ni pored vehabija ali sam zato miran pored bosnjaka, srba, hrvata, jevreja i ostalih normalnih ljudi.
- Da oni propagiraju ono sto nema blage veze sa nacinom vjerovanja nasih BH muslimana pa samim tim im nije ni previse naklonjen vrh IZ-a.
- Jok eto doveli su ih cetnici i ustase da im otkidaju glave. Daj ba nemoj vise bulazniti.
- Ima malo razlike izmedju cetnickih i ustaskih dobrovoljaca i mudzahedina. Mudzahedini su bili na strani napadnutih a ovi su bili na strani agresora. Ali to ne daje pravo mudzahedinima da prave sranja koja su pravili i osramotili casnu borbu Armije BiH i uvodili svoj neki nacin vladanja recimo po Zenici i Srednjoj Bosni. Znas jarane da su slucajno moju sestru izmaltretitrali kao sto su jednu curu u Zenici zato sto je isla u kracoj suknji ubio bih svakog koga bi sreo na ulici a licio bi na mudzahedina.
Prema tome ako ti se oni svidjaju ti bujrum u kolo sa njima ali pusti ovu Bosnu da zivi kako je zivjela vijekovima do sada.
neverforget

Post by neverforget »

Image
Fair Life

Post by Fair Life »

Krivokapic

Post by Krivokapic »

neverforget wrote: Jesu mozda sad al kako ce bit za 50 do 100 godina kad 2/3 stanovnistva budu starci preko 60 godina.

Ko je na zapadu zna kako je tamo stanje, mnogo staraca a malo omladine, smanjuju se penzije jel se to nemoze vise finansirat.

I ovaj mali procent stanovnistva do 14 god. u zapadnih zemljama (pogotovo u Evropi) bio bi jos manji da nema muslimana u tim zemljama.
Ma sta ce doprinositi matereti tvoje, da nece cuvajuci kamile doprinositi tom drustvu, ma boze sacuvaj covjeka, ljudi na zapadu sve duze zive jer im se poboljsava kvalitet zivota, ne mora covjek ici svaki dan po vodu 3 kilometra samo otvori cesmu i eto jeeeee. ovima na istoku ostaje samo štancanje dijece i ništa više.
mr2

Post by mr2 »

Ma sta ce doprinositi matereti tvoje, da nece cuvajuci kamile doprinositi tom drustvu, ma boze sacuvaj covjeka, ljudi na zapadu sve duze zive jer im se poboljsava kvalitet zivota, ne mora covjek ici svaki dan po vodu 3 kilometra samo otvori cesmu i eto jeeeee. ovima na istoku ostaje samo štancanje dijece i ništa više.

pa krivokapicu dodi na zapad,pa pricaj nesto.turci marokanci,skoluju svoju svoju djecu i rade.bar ih u holandi ima vise doktora i advokata,nego nasih....2024 ce 50 posto stanovnistva u holandi biti preko 50 god. prvo se informisi ,pa onda pisi
reaktor

Post by reaktor »

Krivokapic wrote: Ma sta ce doprinositi matereti tvoje, da nece cuvajuci kamile doprinositi tom drustvu, ma boze sacuvaj covjeka, ljudi na zapadu sve duze zive jer im se poboljsava kvalitet zivota, ne mora covjek ici svaki dan po vodu 3 kilometra samo otvori cesmu i eto jeeeee. ovima na istoku ostaje samo štancanje dijece i ništa više.
cuj ovog rasiste
black

Post by black »

Na osnovu Makijavelija i njegove slavne rečenice da cilj opravdava sredstva vođen je Drugi svjetski rat u kome je poginulo 52 miliona ljudi. Većina njih su bili civili. Mnogi su poginuli u vazdušnim napadima na ekonomska i privredna središta koja su smatrana legitimnim ciljem. Zbog reperkusija na privredu i uopšte tok vođenja rata, takvi napadi, po uzoru na vizionara vazdušne moći Đulio Duet-a, koji je zagovarao strateška bombardovanja, su bili uobičajeni. Preneseno na 11. septembar - takav napad bi po toj logici bio strateški napad na legitiman cilj. Civilne žrtve smatrale bi se kolateralnom štetom. Islamski učenjaci naprotiv, tvrde da je takav napad gnusan jer da bi cilj bio opravdan, i sredstva i metodi moraju biti u skladu sa islamskom paradigmom, po kojoj nije dozvoljeno činiti nasilje nevinim, a to su svakako bili oni u avionima i zgradama. Kaže šejh Kardavi:

"Stoga ne odobravamo korištenje civilnih aviona kao sredstva za zastrašivanja. Šta sam ja kriv ako sam putnik u tom avionu a ti želiš da ostvariš neki cilj i pri tom me ubiješ a ja nisam saglasan? Putnici koji su bili u ona četiri aviona, očigledno nisu bili nizašta krivi. Šta su skrivili pa da sa njima udari u Svjetski trgovački centar? I u tom centru su bili civili, neki od njih i muslimani. U njemu je radilo oko 2500 muslimana, svaki petak su klanjali džumu, neka braća su mi govorili da je tu džumu klanjalo po 1500 klanjača. Šta je njihov grijeh? Ja želim, braćo moja, da oslobodite svoje emocije i da ih potčinite šerijatu. Ne trebamo se predati svojoj netrpeljivosti prema Americi pa pravdati ovakve akte. Mi osuđujemo ovakva djela i smatramo ih zločinom, jer islam izričito zabranjuje ubijanje civila i neborbenog stanovništva. To smo razjasnili od prvog dana, izdao sam i saopštenje u kome sam osudio ovakve akte. Božiji poslanik se, našavši u nekoj bici ubijenu ženu, naljutio i osudio takav postupak ashaba, rekavši: "Ova se nije borila!", tj. pitao je za razlog njenog ubijanja. Znači, ubiti se može samo neko ko se bori, ko nosi oružje. Sve ostalo je terorizam."

Teže pitanje je, da li nevino umoreni u Iraku imaju pravo na osvetu onima koji su nositelji sankcija, zbog kojih je umoreno kao posljedica istih, pola miliona iračke djece mlađe od pet godina. Drugi problem je taj što američka vlada čvrsto podržava cionistički režim u Izraelu i time suučestvuje u genocidu nad palestinskim narodom, pravdajući to borbom protiv globalnog terorizma. Mnogi u ovim činjenicama vide opravdanje za eventualni napad na Ameriku i oni koji u ovome vide sukob civilizacija percipiraju Georg Bush-a i Usamu bin Ladena kao dva antipoda. Čini se da prisustvujemo borbi Davida i Golijata. Jedni se priklanjaju Bin Ladenu što je posljedica silnih frustracija u islamskom ummetu koje samo rastu zbog nemoći da na svjetskom planu predstavljaju relevantan faktor. Nepravda koju obični narod duboko osjeća u prsima neće zauvijek biti sputavana, rigidnim režimima, koje mnogi vide kao "izbjeljene sjene blijedila" u teatru sjena, čiji su pokretači iza zastora. Vrijeme pred nama sigurno će dati odgovore jer kažu, ničija (svijeća) nije do zore gorila. Ipak postoje ljudi čija djela zaista ne odražavaju duh islama, a ipak oni ta djela čine u ime njega. Takvi se nazivaju "islamskim teroristima". Kako smo mogli vidjeti teror nije imanentan islamu, a oni koji svaku granicu zla prekoračuju svojim djelom sebe diskredituju, a ne islam koji je čist od svih nastranosti i pretjerivanja. Ako islamu terorizam nije imanentan onda se ni oni koji čine zločin u ime njega ne mogu nazivati "islamski teroristi", a djela zločina "islamski terorizam" jer takavi termini impliciraju sasvim drugu konotaciju islamu, to da je on (islam) zločinački i teroristički. Oni muslimani koji čine zločine ne odražavaju bit islama, ali potpadaju pod njegove zakone. Kako ne postoji Halifa za ummet Muhammedov a.s. nije moguće pravedno procesuirati bilo kojeg muslimana za kojeg se smatra da čini nepravdu, a kamoli masovna ubistva. Vjernicima je ostalo da čekaju sud Pravednika kada ništa neće biti skriveno, niti će se ikom nepravda počiniti. Međutim, ne može se niko pravdati dobrim namjerama, jer neznanje, strast, mržnja i nekompetencija razvlašćuje onoga koji bi po vlastitom nahođenju djelio pravdu na svijetu. Upravitelji naroda su onakvi kakve narod zaslužuje! Kada se promjeni narod na bolje, promjena će doći sama po sebi. Džihad, koji je imperativ muslimanima, farzi'ajn (striktna obaveza za svakog muslimana), prvenstveno bi trebao biti veliki, tj. sa samim sobom, sa svojim strastima. Posebno danas kada muslimani nemaju jasnog i zajedničkog cilja. Cilj muslimani prvo moraju izgraditi i ponijeti odgovornost. Tada i takvi mogli bi biti nove lučonoše civilizacije, a dotad moraju znati da "put do džehennema jeste popločan dobrim namjerama", što znači da se svako djelo, koje se želi učiniti, dobro "izvaga". Što se tiče Bosne, sve dok postoji kritična masa slobode islamskog djelovanja, neće biti spektakularnih nasilnih djela koja upućuju na islamski inspirisan motiv. Predizborni pokliči nekih političkih čelnika, koji kažu da će praviti zatvore za one koji su pravili džamije, ne ulijevaju optimizam u budućnosti. Relativna sloboda ispoljavanja islama u demokratskoj Bosni, je do sada bila prava blogodat za one koji žive islam i javno ga manifestuju. U većini zemalja, u kojima muslimani čine značajan postotak, takve slobode značajno su reducirane od strane države, što je opet licemjerno jer sekularisti propagiraju odvojenost i nemješanje države i vjere, tj. politike i vjere. U proteklih nekoliko godina, muslimani Bosne, su bili pošteđeni prijetnje "svoje vlasti" u islamskom djelovanju. "Terorizam je jednako i prijetnja nasiljem i sam akt nasilja" (Bruce Hofmann: Unutar terorizma, str.33). Danas neki vide tamne oblake na horizontu, nadati se je pogrešnoj prognozi!
Krivokapic

Post by Krivokapic »

reaktor wrote:
Krivokapic wrote: Ma sta ce doprinositi matereti tvoje, da nece cuvajuci kamile doprinositi tom drustvu, ma boze sacuvaj covjeka, ljudi na zapadu sve duze zive jer im se poboljsava kvalitet zivota, ne mora covjek ici svaki dan po vodu 3 kilometra samo otvori cesmu i eto jeeeee. ovima na istoku ostaje samo štancanje dijece i ništa više.
cuj ovog rasiste
nije rasizam, nego realnost
Krivokapic

Post by Krivokapic »

mr2 wrote:Ma sta ce doprinositi matereti tvoje, da nece cuvajuci kamile doprinositi tom drustvu, ma boze sacuvaj covjeka, ljudi na zapadu sve duze zive jer im se poboljsava kvalitet zivota, ne mora covjek ici svaki dan po vodu 3 kilometra samo otvori cesmu i eto jeeeee. ovima na istoku ostaje samo štancanje dijece i ništa više.

pa krivokapicu dodi na zapad,pa pricaj nesto.turci marokanci,skoluju svoju svoju djecu i rade.bar ih u holandi ima vise doktora i advokata,nego nasih....2024 ce 50 posto stanovnistva u holandi biti preko 50 god. prvo se informisi ,pa onda pisi
a sta smo mi? najnerazvijeniji dio europe, eto sta smo mi.
pa sta ako bude 50% stanovnistva preko 50 godina i dalje ce biti medju najrazvijenijim zemljama u svijetu
fadil schtil

Post by fadil schtil »

JBT wrote:
ko i cime nas je zaduzio da sada pljujemo po ljudima, koji su onda dosli da nam pomognu?

-O cemu ti pricas? Ko je koga zaduzio?
Je li ih ko zvao da nam pomognu i ako je zvao, ko ih je zvao?
Ti ljudi su dosli, neko rece pet stotina, dakle u tom broju nisu mogli imati nikakav uticaj na ishod rata. Jedino sto su mogli a to su i uradili je da dovedu u pitanje casnu i pravednu borbu ABiH. Ponasali su se protiv svih pravila i normi opisanih u Zenevskoj konvenciji, nisu dozvoljavali da im iko komanduje, da bude iznad njih, nisu vodili rat za cjelovitu i suverenu BiH nego su vodili vjerski rat.

***sta mene briga za sta su se oni borili, u stvari borili su se za opstanak muslimana i to oni posmatraju sa globalnog stanovista. i ja sam se borio za opstanak mog naroda i bosna kao zajednicke nam drzave. znaci ciljevi su nam bili kompatibilni. nas bosnje i njih razlikuje to sto nas u principu zaboli cuna za cecene, palestince - a dok smo mudzahedinima svi jedno te isto. i u situaciji kad smo ratovali protiv vrs, vju, hvo, hv, auton. sasvim mi je svejedno gdje su razlike izmedzu onih koji su tu da nam pomognu

To je isto da ti odlucis rijesiti problem zeceva u polju kupusa a da ih pri tome ne pobijes jer su zakonom zasticeni. Ja odlucim da ti pomognem, dodjem i pobijem sve zeceve i pored tvog negodovanja. Nakon par dana dodje policija i strpa te u zatvor jer si ti bio odgovoran za ubijanje zeceva na tvom polju kupusa.

***mislim stvarno ti je primjer. mislim da ni ti nisi shavato poentu vlastite misli

a sta je od pojedinaca, stranih drzavljana, bilo nakon napustanja nase domovine, to nimalo ne umanjuje njiho neveliki doprinos, niti nasu pravednu borbu.

Jarane, ti ljudi imaju pasose BiH. Iz tih razloga mi ne mozemo ni prnuti iz BiH bez viza.

***mi u eu ne mozemo zbog karadzica, mledica, MUPRS genocidnih tvorevina, a nikako zbog 'tih ljudi'. jer(bo) englezi, holandzani i ini drze i zesce
a to ko ih je doveo, jel ih neko zvao i molio i nije sada vazno.
alija nije garant.
al je fakat da su njihov dolazak organizovale vlade pojedinih zap. zemalja i hrvatske te tu i leze i odgovori.

Znaci, posto su oni po tebi dosli da nam pomognu, a to su im omogucili Tudjman i neke zapadne drzave onda trebamo biti zahvalni Tudjmanu i zapadnim drzavama.
Mada je njihov dolazak bio kao kec na desetku Tudjmanu i Milosevicu koji su agresiju na BiH pravdali objasnjenjem da se bore protiv islamskom fundamentalizma na pragu Europe.

***covjece ne shvatas poentu. ucesce i efekat mudzahedina u bosni je vise simbolicko nego sto je njihov stvarni doprinos. ali dosli su nam nasto kao kukavicje jaje. podvaljeni su nam. medzutim mnogi od njih bili su podvrgnuti vojnoj hijerarhiji i dali su i svoje zivote. i ja zbog toga ne shvatam bosnjake koji pljuju po ljudima koji su im nejvise dali sto jedan drugome moze dati - ovaj nas kratki zivot. i tako da me na koncu ne interesuje ko, zasti i kada ih je poslao! ljudi su bili tu, neki poginuli i zasluzuju makar fatihu. a niko dtugi nas nije zaduzio- svi su nas ostavili na cjedulu, pogotovo oni kojima bi se trebali kao pravdati-na bilo koji nacin da sada pljujemo po ovima - ne dodzemo nikome nista

i zato ne stidite se svoje vjere bilo gdje, stanite iza svojih principa i ne dozvolite da citava propaganda protiv naseg imanna , a zbog nekoliko ludzaka i bandita koji se predstavljaju muslimanima, nadjaca i da se zbog toga stidite reci ko ste i sta ste.

-Dakle ti si pravi musliman a ko ne misli kao ti onda je krivi. Eto te, velik si skoro kao i Allah.

***pricas obicne stupiditete, besmislice. samo kazem da ne trebamo zbog bin ladena, londonskih terorista i sl. osjecati bilo kakav teret na ledzima. to su samo PETORICA od 1.500.000.000 ljudi. i vecina ne misle kao oni. a kod srba HILJADE od 7 000.000 i zahvaljujci pojedincima ne mozemo reci da su svi isti.na kraju vidim da srbi sa svojim krvavim bremenom nemaju nikakvih problema iako su pocinioci i njihove vjere i nacije. i nemaju problem. ne osjecaju se t(ij)esno u kozi. a vecina ih je na bilo koji nacin ucestvovala u krvavom piru. i glasanjem na izborima, naravno
a ovi koji su potegnuli temu stide se!

-Cega?
***valjda imena, pripadnosti. zasto potezu temu ako ih ne zulja. ja nemam problem ni mudzahedina ni muslimana. a vi???
Dezze

Post by Dezze »

Krivokapic wrote:
neverforget wrote: Jesu mozda sad al kako ce bit za 50 do 100 godina kad 2/3 stanovnistva budu starci preko 60 godina.

Sto je nizi standard zivljena u zemlji, to je veca stopa nataliteta (istina, i mortaliteta). Jes majke mi, studije pokazale. :)
JBT

Post by JBT »

***sta mene briga za sta su se oni borili, u stvari borili su se za opstanak muslimana i to oni posmatraju sa globalnog stanovista. i ja sam se borio za opstanak mog naroda i bosna kao zajednicke nam drzave. znaci ciljevi su nam bili kompatibilni. nas bosnje i njih razlikuje to sto nas u principu zaboli cuna za cecene, palestince - a dok smo mudzahedinima svi jedno te isto. i u situaciji kad smo ratovali protiv vrs, vju, hvo, hv, auton. sasvim mi je svejedno gdje su razlike izmedzu onih koji su tu da nam pomognu

Dakle, i dobrovoljci iz Rusije, Ukrajine, Grcke se ne mogu optuziti jer su bili tu da pomognu.
Cinili - ne cinili ratne zlocine.

***mislim stvarno ti je primjer. mislim da ni ti nisi shavato poentu vlastite misli

Bit ce ti jasnije ako polje kupusa zamislis kao BiH, zeceve kao nekog ko radi na unistenju kupusa a time i dovodi u pitanje opstanak i polja kao tvog vlasnistva, ja sam mudzahedin ili bilo koji drugi strani dobrovoljac, a policija je medjunarodna zajednica i Haski tribunal.
Mrzim kad moram crtati.

***mi u eu ne mozemo zbog karadzica, mledica, MUPRS genocidnih tvorevina, a nikako zbog 'tih ljudi'. jer(bo) englezi, holandzani i ini drze i zesce
Ne bi nama trebale vize da ljudi opasnih namjera nisu olako dobili BiH pasose. Ako smo mi budale to ne znaci da je cijeli svijet budalast.

***covjece ne shvatas poentu. ucesce i efekat mudzahedina u bosni je vise simbolicko nego sto je njihov stvarni doprinos. ali dosli su nam nasto kao kukavicje jaje. podvaljeni su nam.
Pa ko je kriv zbog toga. Bilo je i neke komande pa i ljudi koji su odlucivali u tim momentima. Ta kukavicija jaja se nisu morala uzeti, mogla su biti vracena nazad.

medzutim mnogi od njih bili su podvrgnuti vojnoj hijerarhiji i dali su i svoje zivote. i ja zbog toga ne shvatam bosnjake koji pljuju po ljudima koji su im nejvise dali sto jedan drugome moze dati - ovaj nas kratki zivot.

Nisu oni nista Bosnjacima dali. To je bilo upuceno nekom drugom i to iz drugih razloga, a ne zbog BiH patriotizma.

a niko dtugi nas nije zaduzio- svi su nas ostavili na cjedulu, pogotovo oni kojima bi se trebali kao pravdati-na bilo koji nacin da sada pljujemo po ovima - ne dodzemo nikome nista
Ni ja se ne smatram duznim ali ipak treba ponekad reci i hvala. Recimo, NATO snagama koji su ucinili ono sto mi nismo mogli. Baciti na noge horde smrti i time omoguciti opstanak BiH i svakog covjeka koji BiH smatra svojom domovinom.

***pricas obicne stupiditete, besmislice. samo kazem da ne trebamo zbog bin ladena, londonskih terorista i sl. osjecati bilo kakav teret na ledzima.
Zasto mislis da ja osjecam teret zbog navedenog?
Ja osjecam teret zbog ratnih zlocina pocinjenih u BiH od strane ABiH ili od ljudi koji su istoj "pomagali" i tako uprljali lice jedne ispravne, odbrambene borbe.
Takodje osjecam teret kada cujem da je u S. Arabiji ubijen covjek iz samog vrha al-kaide a koji je imao bosanski pasos.
Osjecam teret jer je svaki ratni zlocin teroristicko divljanje nad neduznim narodom u stvari zlocin protiv covjecanstva.

na kraju vidim da srbi sa svojim krvavim bremenom nemaju nikakvih problema iako su pocinioci i njihove vjere i nacije. i nemaju problem. ne osjecaju se t(ij)esno u kozi. a vecina ih je na bilo koji nacin ucestvovala u krvavom piru. i glasanjem na izborima, naravno

To je vec problem ljudi koji tako misle. Meni je stalo da strana u sukobu kojoj ja pripadam ima cisto lice. Dakle da osudi i sankcionise svaki cin koji ide na stetu ljudskog roda, covjecanstva. Bilo da je pocinjen od druge strane a jos vise ako se radi o budalama sa sopstve strane.
Tesko je saprati blato ratnog zlocina sa lica. Skoro da je i nemoguce.
A sto se genocida tice, tek ce se za 50 godina shvatiti sta znaci pociniti takvo sto. Iza svake price o Srbiji ce i nakon tih 50 godina stajati cinjenica da je pocinila genocid, zlocin protiv covjecanstva, jedini u Evropi poslije WW2. A posto je tesko ocekivati da ce to osuditi, onda ce i dalje biti dozivljavani na takav nacin.
Zelis li i ti imati takav imidz?
Dzani

#89 Mudzahedini

Post by Dzani »

Hvala
Last edited by Dzani on 07/06/2006 14:19, edited 1 time in total.
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#90 Re: Mudzahedini

Post by hrasno38 »

Dzani wrote:Hvala braci sto su dosli da me brane od krvolocnih zivotinja i hvala im sto nisu samo gledali preko tv-a kako me ubijaju, hvala im sto su poduzeli nesto , hvala im sto su hrabri ...
Hahaha cuj "braci". Ako ti sa tom bracom znas prozboriti iti jednu jedinu rijec e onda su ti braca. I nedaj boze da su me oni branili. Za mene nije odbrana kad uletis i pobijes civile, kad uzmes sablju i jurisas na tenk pa zavrsis u ime Allaha po cijeloj sumi u komadicima. Moj prijatelju jedini pravi branioci su Armija BiH a sve sa strane su ovdje bili iz nekakvih interesa i to nemoj nikada smetnuti sa uma.
SD-6

Post by SD-6 »

Fair Life wrote:
SD-6 wrote:...sve ce to dzihad pozlatiti :D :D...sviiii u napad , sviii u napad svii u napad ...
jedan je dzihad :lol: :oops:
Budali je more dzihadsko do koljena...
[/quote :-)
vidis li da se zajebajem :D ...bar me ti znas :oops: ...kakav crni/zeleni dzihad :shock:
fakat si bukva,nisam ja ba radikalan koliko pisem :wink:
SD-6

Post by SD-6 »

hrasno38 wrote:
SD-6 wrote:...Znas jarane da su slucajno moju sestru izmaltretitrali kao sto su jednu curu u Zenici zato sto je isla u kracoj suknji ubio bih svakog koga bi sreo na ulici a licio bi na mudzahedina.
.
mislim da si s ovim sam diskvalifikovo u ovoj raspravi...unio si licne emocije pa ne mozes da objektivno rasudjuje...ziv bio i drzi se onog podforuma gdje si mi mnogo blizi
fadil schtil

Post by fadil schtil »

Dakle, i dobrovoljci iz Rusije, Ukrajine, Grcke se ne mogu optuziti jer su bili tu da pomognu.
Cinili - ne cinili ratne zlocine.

AKO CEMO POSTENO U ISTOJ SU RAVNI. OVI 'TVOJI' SU ISTO TU BRANILI PRAVOSLAVLJE. OVI 'NASI' ZNA SE STA

Bit ce ti jasnije ako polje kupusa zamislis kao BiH, zeceve kao nekog ko radi na unistenju kupusa a time i dovodi u pitanje opstanak i polja kao tvog vlasnistva, ja sam mudzahedin ili bilo koji drugi strani dobrovoljac, a policija je medjunarodna zajednica i Haski tribunal.
Mrzim kad moram crtati.

CUJ BOSNU KAO POLJE KUPUSA. ZNAS LI TI DA KOD NAS KUPUS RASTE SAMO U SEMBERIJI: OSTATAK BOSNE JE PREKO 500 m/nv.
PREMA TOME TVOJA AGROKUlTURNA METAFORA MI NE LEZI. A ZECEVI BASKA
Ne bi nama trebale vize da ljudi opasnih namjera nisu olako dobili BiH pasose. Ako smo mi budale to ne znaci da je cijeli svijet budalast.

STVARNO SE PRAVIS LUD: I MOJOJ NENI JE JASNO DA BEZ REFORME MUP-a NEMA UBLAZAVANJA VIZNOG REZIMA. A KO NE DA MILICIJU JASNO JE ILI BI TREBAO SAD DA SE POSLUZIM METAFOROM BUKVE I MED(V)jEDA; AL I MENE MRZI DA CRTAM
***covjece ne shvatas poentu. ucesce i efekat mudzahedina u bosni je vise simbolicko nego sto je njihov stvarni doprinos. ali dosli su nam nasto kao kukavicje jaje. podvaljeni su nam.
Pa ko je kriv zbog toga. Bilo je i neke komande pa i ljudi koji su odlucivali u tim momentima. Ta kukavicija jaja se nisu morala uzeti, mogla su biti vracena nazad.

JA NE ZNAM KOLKO TI JE LJETA; AKO JE POMALO PITAJ BLIZE SVOJE DA TI POKUSAJU REKONSTRUIRATI JEDAN JEDINI DAN RECIMO 93., U SMISLU BLIZEG OKRUZENJA_RADIO IZVJESTAJA_IZDAJE SVIJETA I JALOVIH KONFERENCIJA CIJI JEINI CILJ JE BIO KUPOVINA VREMENA ZA ZAVRSETAK ZAPOCETOG PIRA
I TI SAD PITAS JESMO LI TREBALI UZETI KUKAVICJE JAJE?
JA MISLIM I DANAS DA JESMO I OPET BI BEZ OBZIRA NA KOLATERALNU STETU KOJU SMO PRETPILI I JOS TRPIMO.
SAMO TESKO JE TO ZAMISLITI IZ SADASNJE GLOBALPOLITICKE SITUACIJE. SAMO ONDA JE BILO VAZNO SACUVATI GLAVU_CARSIJU_KOMAD ZEMLJE. A NEKI SU NUDILI POMOC U MORU LICEMJERJA! NIKO JE TADA NIJE MOGAO ODBITI, CAK NI ONI DUZEG POGLEDA; JER KAZEM TI BILO JE BITI ILI NEBITI
medzutim mnogi od njih bili su podvrgnuti vojnoj hijerarhiji i dali su i svoje zivote. i ja zbog toga ne shvatam bosnjake koji pljuju po ljudima koji su im nejvise dali sto jedan drugome moze dati - ovaj nas kratki zivot.

Nisu oni nista Bosnjacima dali. To je bilo upuceno nekom drugom i to iz drugih razloga, a ne zbog BiH patriotizma.

ALUDIRAS NA TO DA SU SVOJE ZIVOTA POKLONILI BOGU; PA NARAVNO DA JE TAKO--IZ NJIHOVOG UGLA;
PA STA TAMO NEKOG ARAPA ZABOLI ZA TRAVNIK; TUZLU; MAGLAJ--AL BILA MU JE BITNA DZAMIJA I ONI LJUDI U NJOJ I NEJAC KOD KUCE.
A PATRIOTIZAM U MOM I TVOM SHVACANJU NJEMU NE ZNACI NISTA - NA KRAJU I ONI SU UGLAVNOM APATRIDI

a niko dtugi nas nije zaduzio- svi su nas ostavili na cjedulu, pogotovo oni kojima bi se trebali kao pravdati-na bilo koji nacin da sada pljujemo po ovima - ne dodzemo nikome nista
Ni ja se ne smatram duznim ali ipak treba ponekad reci i hvala. Recimo, NATO snagama koji su ucinili ono sto mi nismo mogli. Baciti na noge horde smrti i time omoguciti opstanak BiH i svakog covjeka koji BiH smatra svojom domovinom.

HVALA I JA VELIM. NISAM TI BA JA OD ONIH KOJI MRZE RUKU KOJA TE HRANI: A NAS I JESTE PREHRANILA EVROPA I AMERIKA. AMERIKA SA KLINTONOM JE i KONKRETNO POMOGLA.
ALI KADA??
I ZASTO TAKO KASNO??
ZASTO SU HTJELI DA VJERUJU U KRO-SRB ANTI-BOS LAZI KAD JE BILO OCITO KO KOGA ZASTO I KAKO!!
***pricas obicne stupiditete, besmislice. samo kazem da ne trebamo zbog bin ladena, londonskih terorista i sl. osjecati bilo kakav teret na ledzima.
Zasto mislis da ja osjecam teret zbog navedenog?
Ja osjecam teret zbog ratnih zlocina pocinjenih u BiH od strane ABiH ili od ljudi koji su istoj "pomagali" i tako uprljali lice jedne ispravne, odbrambene borbe.

JA NE OSJECAM TARET ZA ZLOCINE POCINJENE OD STRANE ARBIH; RADILO SE OD POJEDINACNIM ZLOCINCIMA; NELJUDIMA KOJI TREBAJU BITI A NEKI I JESU ULOVLJENI I BACENI IZA RESETAKA; ALI TO SU OSOBE DJELOVALE IZ LICNOG PORIVA; NISU IMALI POLITICKE I AKADEMSKE MENTORE; ZA NJIH NISMO GLASALI; NIKO OD BOSNJAKA NIJE NI OPTUZEN DA JE ORGANIZOVAO POKOLJ: POJEDINCI SU U HAGU ZATO STO NISU PROCESUIRALI POCINIOCE POCINJENOG NEDJELA

A SRBI SU PLEBISCITARNO GLASALI I JOS UVIJEK GLASAJU ZA MASINU SMRTI S D S; MISLIM DA TI JE JASNO STA HOCU DA KAZEM

Takodje osjecam teret kada cujem da je u S. Arabiji ubijen covjek iz samog vrha al-kaide a koji je imao bosanski pasos.

PA ON NIJE BIO TERORISTA KAD JE PRIJE TOLIKO GODINA DOBIO PASOS: OZENIO DRZAVLJANKU BIH I ISKORISTIO LEGALNO PRAVO: A AKO MISLIS DA MU JE TO PRAVO TREBALO USKRATITI SAMO ZBOG BRADE I REDOVNOG NAMAZA JA NE MISLIM: BILA BI CISTA DISKRIMINACIJA: A MI HOCEMO DEMOKRATIJU: NIJE MU NA CELU PISALO DA CE SE KASNIJE OTISNUTI U TERORIZAM I SLICNE AKKTIVNOSTI: MISLIM KO BI TO ONDA MOGAO ZNATI

na kraju vidim da srbi sa svojim krvavim bremenom nemaju nikakvih problema iako su pocinioci i njihove vjere i nacije. i nemaju problem. ne osjecaju se t(ij)esno u kozi. a vecina ih je na bilo koji nacin ucestvovala u krvavom piru. i glasanjem na izborima, naravno

To je vec problem ljudi koji tako misle. Meni je stalo da strana u sukobu kojoj ja pripadam ima cisto lice. Dakle da osudi i sankcionise svaki cin koji ide na stetu ljudskog roda, covjecanstva. Bilo da je pocinjen od druge strane a jos vise ako se radi o budalama sa sopstve strane.
Tesko je saprati blato ratnog zlocina sa lica. Skoro da je i nemoguce.
A sto se genocida tice, tek ce se za 50 godina shvatiti sta znaci pociniti takvo sto. Iza svake price o Srbiji ce i nakon tih 50 godina stajati cinjenica da je pocinila genocid, zlocin protiv covjecanstva, jedini u Evropi poslije WW2. A posto je tesko ocekivati da ce to osuditi, onda ce i dalje biti dozivljavani na takav nacin.
Zelis li i ti imati takav imidz?[/quote]

RAHMETLI ALIJA SE VEC DAVNO IZVINUO I OSUDIO I U MOJE I TVOJE IME IAKO BESPOTREBNO:
BLATO RATNOG ZLOCINA SE I TEKAKO BRZO SAPIRA ZABORAVOM I KRATKOM PAMECU; IDE TO I BRZE NEGO MISLIMO: KONTAKTIRAM JA SA GERMANIMA: NE JEDE NJIH HOLOKAUST BAR ONE STARIJE BAS PUNO: SLEGNU RAMENIMA I PRAVE SE LUDI: DOBRO NEKI I OSUDE AL MLAKO: STA IH DERE JE GLOBA KOJU SU PLACALI I PLACAJU: DERU IH ZIDIVSKE ORGANIZACIJE KOJE IH STALNO PODSJECAJU; TO JE STO SE TICE SAVRAMENIKA HOLOKAUSTA; FALA BOGU VELIKA VECINA MLADIH SU OPERISANI OD TOGA

by the way ako cemo nastaviti dijalog reci mi kako da kopiram tvoje stavove da se ne bih patio sa velikim slovima i sl.
KapFaz

Post by KapFaz »

da vas je mudzahedin spasio od cetnika, tada bih volio da vidim sta biste o njima govorili :roll:
Krivokapic

Post by Krivokapic »

KapFaz wrote:da vas je mudzahedin spasio od cetnika, tada bih volio da vidim sta biste o njima govorili :roll:
ili da me je pripadnik armije bih spasio od mudzahedina
Prenj

Post by Prenj »

Moze li neko objasniti koji su to bili konkretni vojnicki uspjesi mudzahedina u zadnjem ratu?
dr.

Post by dr. »

Fair Life wrote:
hrasno38 wrote:E upravo ova vijest kaze koliko sad imamo koristi od toga sto su oni bili u BiH:
http://www.radio101.hr/?section=1&page=1&item=19608

Jebi ga gdje se god desi sranje u svijetu sa bombama nadje se da su to napravili mudzahedini sa BH pasosima.
(...)
Osumnjiceni istog imena kao clan vehabijske zajednice kod Brckog... Mohamed El Guerbouzi, zvani Abu Alssa.

Prvi dio:
http://www.nezavisne.com/dnevne/dogadja ... 005-02.php

Drugi dio:
http://www.nezavisne.com/dnevne/dogadja ... 005-06.php
Srpska islamofobija u akciji!!! Vijest je demantovana nekoliko puta!!! Ali sta's, ovi uvijek krenu odmah ko muha na gov...
emir razanica

Post by emir razanica »

dajte makar jedan dokaz da su mudzahidi pocinili ijedan ratni zlocin.njima to vjera zabranjuje.
packic

Post by packic »

Direktor CIA podelio zadatke

Hoće li nešto promeniti poseta Portera Gosa Bosni i Hercegovini? Za Ameriku verovatno, za BiH teško. Ukoliko bi bilo drugačije, pali bi mnogi stereotipi

Kao što i priliči šefu najmoćnije tajne policije – niko ga nije video, ali svi znaju da je bio u Sarajevu. Reč je, naravno, o direktoru američke CIA Porteru Gosu, ovde još poznatom iz vremena kada je kao američki kongresmen upozoravao da će Al kaida premestiti svoje baze sa Bliskog istoka u Evropu. Još tada se spekulisalo da je on pre svega mislio na Bosnu i Hercegovinu.

I, logično, svi ovde veruju da je došao da proveri ta svoja predviđanja. Visokopozicionirani izvor NIN-a u bezbednosnim strukturama BiH tvrdi – ne samo da proveri, već je čovek doneo i dokaze, a onda i podelio zadatke kako međunarodnoj upravi, tako i domaćim obaveštajno-bezbednosnim službama.

Šereti su se odmah setili onog starog predratnog štosa: ako je hiljaditi deo grama miligram, onda je hiljaditi deo CIA – milicija. I, eto, došlo vreme da se vidi šta može taj “hiljaditi deo CIA”. Za šegačenje, međutim, vreme nije. Već predugo i međunarodna uprava i oficijelno Sarajevo pod kontrolom drže priču o mudžahedinskim formacijama i islamskim dobrovoljcima iz vremena rata. I izgleda da je došlo vreme da se barem delimično skine misterija sa priče. Na to upućuje i dramaturgija pre i posle posete Portera Gosa.

Neposredno posle nje, Ministarstvo bezbednosti Saudijske Arabije (veruje se da je pod velikom američkom kontrolom) objavilo je listu 36 najtraženijih terorista pripadnika Al kaide. Odmah je utvrđeno da najmanje dvojica imaju državljanstvo BiH – šef te saudijske grupe Junuz Muhamed al Hajari i Zaid Sad al Šamari. Ovog prvog, dva dana nakon objavljivanja poternice, prema agencijskim vestima, saudijske službe bezbednosti su ubile prilikom pokušaja hapšenja. Saudijska poternica je u BiH ponovo oživela temu o naturalizovanim građanima BiH iz islamskih zemalja.

Ministarstvo civilnih poslova u Savetu ministara BiH pritisnuto ovim vestima za sada je priznalo da je ovo državljanstvo dobilo nešto više od 900 ljudi i to, uglavnom, na osnovu toga što su bili pripadnici Armije BiH. Mediji, međutim, veruju da podatak Ministarstva civilnih poslova treba uzeti s velikom rezervom i iznose podatke o mnogo većem broju naturalizovanih građana BiH koji su delom ostali ovde, a delom se raspršili po celom svetu.

Izvor NIN-a o kojem je bilo reč upozorava na oprez prilikom navođenja imena: “Tu se radi o višestrukom pranju identiteta, jednostavno se ne zna za mnoge ni gde su rođeni, ni kako su se ranije zvali, sve je to vrlo, vrlo komplikovano.”

Bilo kako bilo, taj ubijeni šef saudijskog dela Al kaide, koji je posedovao BiH pasoš, borio se u Četvrtoj brigadi Armije BiH u Konjicu, utvrdila je štampa i još pronašla njegovog komandanta koji je danas imam sarajevske džamije “Kralj Fahd” i koji ima samo reči hvale za svog bivšeg saborca. Kako je bio oženjen Bošnjakinjom, pronađen je i njegov tast – Jusuf Alić iz sela Homolje kod Konjica, koji tvrdi da je zeta znao pod drugim imenom.

O ovom primeru toliko opširno jer je samo jedan u nizu. On, između ostalog, demistifikuje i ulogu međunarodne uprave u BiH. Tako samo mesec dana ranije, kada je direktor policije MUP-a Republike Srpske Dragomir Andan izneo podatke o mreži Al kaide u BiH (NIN je o tome pisao), Pedi Ešdaun ga je naterao da uputi javno pismeno izvinjenje javnosti BiH. Nešto slično uradio je i sveprisutni Žak Klajn kada je 1996. godine grupa mudžahedina okupirala srpsko selo Bočinja na planini Ozren. Da podsetimo, rekao je: “Neka ih tamo, barem znamo gde su.”

Međunarodna uprava nije reagovala ni kada su ubijena dvojica terorista sa bosanskohercegovačkim pasošima u Čečeniji. Komentar je bio lakonski (“moramo gledati u budućnost”), a ozbiljni analitičari su to shvatili kao dokaz o malom ruskom uticaju u BiH.

Istina, nakon 11. septembra u Njujorku, do sada je u BiH zabranjeno desetak humanitarnih organizacija islamskih zemalja jer postoji sumnja da su one u stvari samo maskirani centri za finansiranje Al kaide. Čak je pred sudom u Čikagu osuđen Enam Arnaut zbog svojih veza sa terorizmom, imao je BiH pasoš i jedno vreme je boravio i u Sarajevu kao direktor jedne od pomenutih humanitarnih organizacija.

Opet se vraćamo na anonimni visokopozicionirani izvor NIN-a koji tvrdi da BiH nije samo mesto gde se pere identitet već i “mesto gde se pere ogroman novac za terorističku mrežu”. Takve sumnje imaju i udruženje porodica poginulih u terorističkom napadu na Wujork. Oni su se obraćali i BiH vlastima i tražili određene provere, ali odgovora, koliko smo uspeli da saznamo, nije bilo. Zanimljivi podaci su se našli u američkom Kongresu još 2002. godine o dve BiH banke – “Vakufska banka” d.d. i “Depozitna banka” d.d. U tim papirima, NIN ih poseduje, među imenima akcionara ima i ljudi za koje je štampa tvrdila da su povezani sa terorističkim grupama. Šta je prava istina, ovdašnja javnost nije saznala.

Da problem mudžahedina, tajnih veza sa ekstremnim islamskim grupama, nije nimalo lak za oficijelno Sarajevo, svedoči i činjenica da su izabrali da prvi osuđeni za ratni zločin pred Sudom BiH, odeljenje za ratne zločine, bude jedan naturalizovani građanin BiH rodom iz Iraka. Dobio je pet godina jer je pomagao mudžahedinskoj formaciji u srednjoj Bosni da muči i ubija Hrvate. Kao da su želeli da pošalju poruku – eto, mi proganjamo te mudžahedine. Dogodilo se to sedam dana nakon posete direktora CIA.

Ta poseta je omekšala i neke državne činovnike, pa je štampa već provalila delove spiskova naturalizovanih građana BiH. Tako je banjalučki “Glas Srpske” objavio više stotina imena spornih državljanstava koja su dodeljena islamskim dobrovoljcima po osnovu pripadnosti Armiji BiH.

U švajcarskoj štampi (L'tan) već pišu o sumnjivim vezama Al kaide sa nekim tamošnjim fondovima i bankama i sve to opet dovode u vezu sa Bosnom i Hercegovinom. Oživljava ponovo i priča o beloj Al kaidi – o evropskim muslimanima koji su prošli kampove za obuku i postali deo opasne mreže. Sad se govori i o naturalizovanim građanima BiH koji su stigli iz Raške, sa Kosova... Sve u svemu, dugo kontrolisana priča kao da se pomalo otima kontroli i preti da postane javna.

A za razumevanje svega možda još vredi ponoviti ko je sve zadužen za bezbednost u BiH. Najbrojniji je EUFOR, vojska Evropske unije koja je zamenila trupe Ujedinjenih nacija, zadužen za čuvanje mira. Na sarajevskom aerodromu smeštena je misija NATO-a. I oni nadgledaju bezbednost i reformišu domaće vojske. Na tuzlanskom aerodromu samostalno deluje misija američke vojske. Sami su rekli da ih BiH zanima pre svega kao bezbednosni problem. Tu su, naravno, i razne domaće policije i službe. Svi oni su javni deo priče o onim drugim koji se predstavljaju kao razni samostalni istraživači, humanitarci, borci za demokratiju da se i ne govori. Pitaju štošta, zapisuju sve.

Domaća javnost o svemu više nagađa nego što zna. Informacije su na parče i strogo kontrolisane. Hoće li nešto promeniti poseta direktora CIA? Za Ameriku verovatno, za BiH teško, glasi jedan domaći komentar ovih dana. Ukoliko bi bilo drugačije, sledi objašnjenje, pali bi mnogi stereotipi o BiH, koji su ipak uhvatili korena pre svega u zapadnom javnom mnjenju. A to mnogima ne odgovara.

Radikalna ambasadorka

U vreme boravka direktora CIA u Sarajevu, republikanski kongresmen iz Arizone Trent Franks oštro je napao Stejt department zbog davanja agremana novoimenovanoj ambasadorki BiH u SAD Biseri Turković. Trent je obelodanio svoj tajni višemesečni dijalog sa Stejt departmentom po kojem je zamoljen da ne osporava Turkovićevu dok BiH ne pošalje svoje trupe u Irak. Trupe su već poslate i on je odlučio da progovori na zasedanju Kongresa. Tvrdi da je Turkovićeva u Stranci demokratske akcije, a da je ta stranka u dubokoj vezi sa Al kaidom. Dalje, on tvrdi da je Turkovićeva bila ambasador BiH u Zagrebu u vreme rata kada su preko te ambasade stizali islamski dobrovoljci, ali i iransko i drugo ilegalno naoružanje. Kongresmen je nabrojao i neka imena najtraženijih terorista na planeti. Reč je o partijskom drugu predsednika Buša i, tvrdi se, bliskom čoveku direktora CIA.

Odgovor u Sarajevu na ove reči u američkom Kongresu bio je hitar. Štampa je uglavnom Trenta okarakterisala kao srpskog lobistu, dok je Sulejman Tihić odbacio te navode rečima: “Stranka demokratske akcije je najozbiljniji partner Amerike u BiH i to oni znaju.” Različito se tumače ove Tihićeve reči – od toga da je “pripretio jer ni Amerika nije nevina u dovođenju mudžahedina na prostor BiH”, do toga da se ponudio kao saveznik u razbijanju mreže Al kaide i onih koji tvrde da je sadašnji bošnjački politički establišment u stvari postigao dil da odigraju ulogu “dubokog grla”, kako u BiH, tako i još nekim zemljama u razbijanju Al kaide.
JBT

Post by JBT »

AKO CEMO POSTENO U ISTOJ SU RAVNI. OVI 'TVOJI' SU ISTO TU BRANILI PRAVOSLAVLJE. OVI 'NASI' ZNA SE STA
I pored svega ti nije jasno koji su moji. Evo, reci cu ti. Moji su oni koji su branili BiH od agresije iz susjednih drzava i pete kolone iz BiH a pri tome se casno ponasali i nisu krsili Zenevsku konvenciju.
Po tebi je prisustvo u ratu u BiH ovih sa iste ravni opravdano, bez obzira na boju dresa i bez obzira jer su krsili pravila ratovanja.

CUJ BOSNU KAO POLJE KUPUSA. ZNAS LI TI DA KOD NAS KUPUS RASTE SAMO U SEMBERIJI: OSTATAK BOSNE JE PREKO 500 m/nv.
PREMA TOME TVOJA AGROKUlTURNA METAFORA MI NE LEZI. A ZECEVI BASKA
Stvar ukusa. Nadam se da si shvatio poentu.

STVARNO SE PRAVIS LUD: I MOJOJ NENI JE JASNO DA BEZ REFORME MUP-a NEMA UBLAZAVANJA VIZNOG REZIMA. A KO NE DA MILICIJU JASNO JE ILI BI TREBAO SAD DA SE POSLUZIM METAFOROM BUKVE I MED(V)jEDA; AL I MENE MRZI DA CRTAM
Hajd, ovako cemo: zasto je bitna reforma Mup-a kao jednog od cimbenika za ukidanje viznog rezima?

JA NE ZNAM KOLKO TI JE LJETA; AKO JE POMALO PITAJ BLIZE SVOJE DA TI POKUSAJU REKONSTRUIRATI JEDAN JEDINI DAN RECIMO 93., U SMISLU BLIZEG OKRUZENJA_RADIO IZVJESTAJA_IZDAJE SVIJETA I JALOVIH KONFERENCIJA CIJI JEINI CILJ JE BIO KUPOVINA VREMENA ZA ZAVRSETAK ZAPOCETOG PIRA
I TI SAD PITAS JESMO LI TREBALI UZETI KUKAVICJE JAJE?
JA MISLIM I DANAS DA JESMO I OPET BI BEZ OBZIRA NA KOLATERALNU STETU KOJU SMO PRETPILI I JOS TRPIMO.
SAMO TESKO JE TO ZAMISLITI IZ SADASNJE GLOBALPOLITICKE SITUACIJE. SAMO ONDA JE BILO VAZNO SACUVATI GLAVU_CARSIJU_KOMAD ZEMLJE. A NEKI SU NUDILI POMOC U MORU LICEMJERJA! NIKO JE TADA NIJE MOGAO ODBITI, CAK NI ONI DUZEG POGLEDA; JER KAZEM TI BILO JE BITI ILI NEBITI
Krajnje si kontradiktoran. Pricas kako je bilo neophodno uzeti kukavicija jaja radi njihove pomoci u odbrani zemlje. Pa ko je jos vidio koristi od kukavicijih jaja? Zar se kukavicija jaja ne ubacuju da bi zajebala koncepciju onih koji ih prihvate?
A objasnjenja tipa "nije se moglo, losa komunikacija, neophodnost" su jalova. Mnogo se toga uradilo bez ikakve potrebe za istim. Bilo je dovoljno i vremena i prostora da se kukavicija jaja posalju nazad. Lakse bi to bilo nego ih svrstati u borbene snage.
Inace, ne bi me iznenadilo da se ispostavi da sam stariji od tebe.
A ni raznih iskustava, pa tako i ratnih mi ne nedostaje.

ALUDIRAS NA TO DA SU SVOJE ZIVOTA POKLONILI BOGU; PA NARAVNO DA JE TAKO--IZ NJIHOVOG UGLA;
PA STA TAMO NEKOG ARAPA ZABOLI ZA TRAVNIK; TUZLU; MAGLAJ--AL BILA MU JE BITNA DZAMIJA I ONI LJUDI U NJOJ I NEJAC KOD KUCE.
A PATRIOTIZAM U MOM I TVOM SHVACANJU NJEMU NE ZNACI NISTA - NA KRAJU I ONI SU UGLAVNOM APATRIDI
Dakle, to sto sada u Haag-u sjede generali ABiH, zbog (ne)djela koji su upravo kukavicija jaja pocinila, nije bitno. Nije bitno sto je ukaljano casno ime ABiH, nije bitno sto Zlatni ljiljani ne sijaju onim sjajem kojim bi trebali sijati na grudima ljudi koji su ih casno, bez krvavih ruku zasluzili.

HVALA I JA VELIM. NISAM TI BA JA OD ONIH KOJI MRZE RUKU KOJA TE HRANI: A NAS I JESTE PREHRANILA EVROPA I AMERIKA. AMERIKA SA KLINTONOM JE i KONKRETNO POMOGLA.
ALI KADA??
I ZASTO TAKO KASNO??
ZASTO SU HTJELI DA VJERUJU U KRO-SRB ANTI-BOS LAZI KAD JE BILO OCITO KO KOGA ZASTO I KAKO!!

Bolje ikad nego nikad.
Eto, ti si predsjednik BiH i sad zaratile tamo Angola i Zair i ti sad trebas poslati djecu Bosanaca i Bosanki da rijese taj problem. Pojma nemas o tim narodima, tamo ubija ko koga stigne, nigdje fronta, zajednickog oruzja imaju na izvoz i to onog savremenijeg.
Ti bi to rijesio u par sedmica, jel?
Poslao bi tudju bosansku djecu, pa sta bude.

JA NE OSJECAM TARET ZA ZLOCINE POCINJENE OD STRANE ARBIH; RADILO SE OD POJEDINACNIM ZLOCINCIMA; NELJUDIMA KOJI TREBAJU BITI A NEKI I JESU ULOVLJENI I BACENI IZA RESETAKA; ALI TO SU OSOBE DJELOVALE IZ LICNOG PORIVA; NISU IMALI POLITICKE I AKADEMSKE MENTORE; ZA NJIH NISMO GLASALI; NIKO OD BOSNJAKA NIJE NI OPTUZEN DA JE ORGANIZOVAO POKOLJ: POJEDINCI SU U HAGU ZATO STO NISU PROCESUIRALI POCINIOCE POCINJENOG NEDJELA

O tome ti i govorim. Zna se recimo da je tu i tu ubijeno toliko i toliko Srba ili Hrvata. Zna se da su ih ubili recimo, mudzahedini. Tad im niko nista nije mogao pa tako ni procesuirati. Poslije rata, pogotovo. A jos su se rasuli i po bijelom svijetu.
Iz tog razloga sad su nasi generali u Haag-u. Imali su komandnu odgovornost nad teritorijom gdje su pocinjeni zlocini a nisu to sprijecili (mozes tvrditi koliko hoces da su mudzahedini bili pod kontrolom zapovjednistva ABiH, a ja cu ti reci da nemas pojma i nista vise jer ZNAM da to nije istina) i nisu procesuirali pocinioce, a nisu imali ni sanse da to urade. Ako kao general ne mozes kontrolisati svoju vojsku onda nisi dobar general i moras napustiti tu duznost. Sto oni naravno, nisu uradili.
E sad, ako su nasi generali na sudskoj klupi u Haag-u onda je to i ABiH a time i sama BiH.
A zbog cega? Zbog par stotina fanatika.

A SRBI SU PLEBISCITARNO GLASALI I JOS UVIJEK GLASAJU ZA MASINU SMRTI S D S; MISLIM DA TI JE JASNO STA HOCU DA KAZEM
To je njihov problem, njihov obraz i njihova slika prema svijetu.

PA ON NIJE BIO TERORISTA KAD JE PRIJE TOLIKO GODINA DOBIO PASOS: OZENIO DRZAVLJANKU BIH I ISKORISTIO LEGALNO PRAVO: A AKO MISLIS DA MU JE TO PRAVO TREBALO USKRATITI SAMO ZBOG BRADE I REDOVNOG NAMAZA JA NE MISLIM: BILA BI CISTA DISKRIMINACIJA: A MI HOCEMO DEMOKRATIJU: NIJE MU NA CELU PISALO DA CE SE KASNIJE OTISNUTI U TERORIZAM I SLICNE AKKTIVNOSTI: MISLIM KO BI TO ONDA MOGAO ZNATI

Nije bio terorista ali je postao. Bio mudzahedin pa postao terorista. Kakvi su tek oni koji su od samog pocetka teroristi. Otkud uopste u situaciji da upozna bosanku i da dobije pasos? Da je bio vracen uz jedno hvala ali ne treba nikad ne bi postao bosanski drzavljanin i danas ne bi bilo BiH drzavljanina koji su pripadnici al-kaide.
Nisu svi mudzahedini ratni zlocinci i teroristi, ali puno je zlocina od odredjenog broja pripadnika istih pocinjeno u BiH. Nije nam trebalo to.

RAHMETLI ALIJA SE VEC DAVNO IZVINUO I OSUDIO I U MOJE I TVOJE IME IAKO BESPOTREBNO:
BLATO RATNOG ZLOCINA SE I TEKAKO BRZO SAPIRA ZABORAVOM I KRATKOM PAMECU; IDE TO I BRZE NEGO MISLIMO: KONTAKTIRAM JA SA GERMANIMA: NE JEDE NJIH HOLOKAUST BAR ONE STARIJE BAS PUNO: SLEGNU RAMENIMA I PRAVE SE LUDI: DOBRO NEKI I OSUDE AL MLAKO: STA IH DERE JE GLOBA KOJU SU PLACALI I PLACAJU: DERU IH ZIDIVSKE ORGANIZACIJE KOJE IH STALNO PODSJECAJU; TO JE STO SE TICE SAVRAMENIKA HOLOKAUSTA; FALA BOGU VELIKA VECINA MLADIH SU OPERISANI OD TOGA

Nije istina. Tako misle oni koji su pocinili zlocin protiv covjecanstva. Ostatak covjecanstva misli drugacije. Ta etiketa se ne skida.

P.S.
Lijepo kopiras to sto mislis citirati, onda tamo gdje mislis pisati kliknes na quote koji se nalazi iznad rute za pisanje, pa onda iza toga nalijepis to sto si kopirao pa onda opet quote, kliknes na enter jednom ili dva puta pa pocnes pisati svoja misljenja.
Eto. Sretno.
Post Reply