Spomenik Kralju Tvrtku I u Sarajevu

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Hakiz
Location: "People who brag about their IQ are idiots" - Stephen Hawking

#76 Re: Spomenik Kralju Tvrtku I u Sarajevu

Post by Hakiz »

Black swan wrote: 18/11/2021 12:22 pa dovoljno je da izbrišeš U ime Oca i Sina i Duha Svetoga kako su počinjali svoje tekstove obraćanja povelje i tako to... barem većina
samo brisati dijelove povijesti koji ne odgovaraju
a forsirati one koji odgovaraju

:D bosna do splita :D
Sa druge strane, Dobri Bošnjani su i prešli na islam zbog toga što su ih proganjali jer nisu baš poštovali te očeve, sinove i svete duhove. Tako da ti Bosna nije baš kao Hrvatska, niti Srbija... Vazda protiv, na svoju ruku.

Moglo bi se čak reći da su katolički (Hrvatski) banovi progonitelji "heretičkih" Dobrih Bošnjana, u stvari, učvrstili islam u Bosni. Da nisu proganjali heretike, ko zna.

Nije ta o Tvrku i islamu ni daleko od istine kako ti je na prvu moglo izgledati :wink:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#77 Re: Spomenik Kralju Tvrtku I u Sarajevu

Post by Truba »

Volim proucavati feudalizam

To je bila vecina neukih priprostih nepismenih ljudi
S kojima se manipuliralo kao i danas
Thorgerson

#78 Re: Spomenik Kralju Tvrtku I u Sarajevu

Post by Thorgerson »

breuer wrote: 18/11/2021 08:35
Thorgerson wrote: 18/11/2021 02:46 Pa zar nije jednom bila prica da ce spomenik biti ispred parlamenta.

Uostalom, mada nista ne znaci, ali eto tu u blizini je i ulica Kralja Tvrtka.

Dakle, zasto ne spomenik ispred parlamenta? Svaki turist koji dodje u Sarajevo bi ga vidio. Najprometnija raskrnica, trzni centri...

Ovo iza Predsjednistva, da su birali, ne bi mogli goru lokaciju za spomenik.
malo je nezgodno da ispred simbola moderne arhitekture grada stoji spomenik za koji već znamo kako će izgledati...
Pa Sarajevo citavo je takvo. Kontrast.

Dobar arhitekta to sve moze ukomponovat da lijepo izgleda. Slazem se da mozda nije idealna lokacija.

Takodjer, bolja je lokacija ispred Predsjednistva u onom parku preko puta.
breuer

#79 Re: Spomenik Kralju Tvrtku I u Sarajevu

Post by breuer »

Thorgerson wrote: 18/11/2021 17:55
breuer wrote: 18/11/2021 08:35

malo je nezgodno da ispred simbola moderne arhitekture grada stoji spomenik za koji već znamo kako će izgledati...

Dobar arhitekta to sve moze ukomponovat da lijepo izgleda. Slazem se da mozda nije idealna lokacija.

postoji jedna idealna pozicija za smještanje skulpture, davno prostudirana od najvećih imena arhitekture i urbanizma našeg područja, a to je sadašnji parking :-) ispred Doma armije sa orijentacijom prema trgu koji bi se pritom trebao civilizovano riješiti, a ne naprđivati o stablima i sl. gluposti...

sve ostalo su snalaženja, eventualno park ispred Predsjedništva, al ga onda treba osloboditi bisti književnika te urediti da skulptura skladno postoji okružena rastinjem...
Thorgerson

#80 Re: Spomenik Kralju Tvrtku I u Sarajevu

Post by Thorgerson »

breuer wrote: 18/11/2021 19:56
Thorgerson wrote: 18/11/2021 17:55

postoji jedna idealna pozicija za smještanje skulpture, davno prostudirana od najvećih imena arhitekture i urbanizma našeg područja, a to je sadašnji parking :-) ispred Doma armije sa orijentacijom prema trgu koji bi se pritom trebao civilizovano riješiti, a ne naprđivati o stablima i sl. gluposti...

sve ostalo su snalaženja, eventualno park ispred Predsjedništva, al ga onda treba osloboditi bisti književnika te urediti da skulptura skladno postoji okružena rastinjem...
To da, ta lokacija ispred Doma Armije. Idealno. Ali bi se onda parking trebao spojiti u jedinstvenu cjelinu sa Trgom A. Izetbegovica. Prelaz za automobile se moze ostaviti. Obiljeziti fino sve. Poplocati isto oba trga.

Ukinuti sve trafike, radnje, kafice, sve sklonuti sa trga. Hortikulture ima, dodatno je srediti i otvoriti trg prema Ferhadiji. Jer sada kad setas uopste ne vidis taj prostor, jer je omedjen kaficima, zaraslom drvecem i sl. To sve treba rascistiti.

Tako da, da to je idelna pozicija. Jer bi se onda spomenik bukvalno vidio iz Ferhadije.

Al nema od toga nista, eto sas nesta ceprkaju po onom trgu nista na kraju nece biti.

A jedan od najvecih trgova u Sarajevu.
trocadero

#81 Re: Spomenik Kralju Tvrtku I u Sarajevu

Post by trocadero »

breuer wrote: 18/11/2021 12:24 kad smo već kod toga, meni je najveće otkiće bilo kad sam shvatio da Povelja Kulina bana nije potpisana 29. 08. :-)
"Da li ste vi lično poznavali Kulina bana"?
piupiu

#82 Re: Spomenik Kralju Tvrtku I u Sarajevu

Post by piupiu »

Black swan wrote: 18/11/2021 12:40 Volim proucavati feudalizam

Ma, mislim, čitam ove rasprave i ne vjerujem očima šta čitam. "Dobri Bošnjani" feudalizma u kojem je Bosna bila ** No links ** robova koji su se izvozili ko stoka. Kad čovjek vjeruje u bajke i u nekakav osjećaj pripadnosti koji tada ne da nije postojao, nego nije ni u povoju bio... i nekakav mu srednjovjekovni feudalac (Bakir, Čović, Dodik)... dokaz o njegovom postojanju. Tačno da se rokneš.
nosara

#83 Re: Spomenik Kralju Tvrtku I u Sarajevu

Post by nosara »

Daces mi jedno po kile srednjovjekovne istorije BiH, ali bez krscanstva i to. Nista oca sina, svetog duha. I fino upakuj. :D
teskeredzic_22
Location: Nije patriotizam kada zakačiš zastavu na profil već kad baciš smeće u kontejner !

#84 Re: Spomenik Kralju Tvrtku I u Sarajevu

Post by teskeredzic_22 »

piupiu wrote: 19/11/2021 01:16

Ma, mislim, čitam ove rasprave i ne vjerujem očima šta čitam. "Dobri Bošnjani" feudalizma u kojem je Bosna bila ** No links ** robova koji su se izvozili ko stoka. Kad čovjek vjeruje u bajke i u nekakav osjećaj pripadnosti koji tada ne da nije postojao, nego nije ni u povoju bio... i nekakav mu srednjovjekovni feudalac (Bakir, Čović, Dodik)... dokaz o njegovom postojanju. Tačno da se rokneš.
I onda kažu da marskizam i lenjinizam nisu raskrinkali sve historijske zablude i manipulaciju masama :D .
Truba

#85 Re: Spomenik Kralju Tvrtku I u Sarajevu

Post by Truba »

Masa neukih i nepismenih ciji je radius kretanja maks 10 km zbog sigurnosti...jedini pismen covjek pop u selu i plemic udaljen 25 km kojeg vide jednom u zivotu
Nepostojanje ideje o naciji i lagani vjerski zivot koji je uzdrmao bugarski pop s krivovjerjem koje se pojavljivalo u svakoj europskoj zemlji tada...
Suplja o nekoj posebnosti itd

Naravski treba spomenik i treba medjunarodni tender da to bude kako valja a ne da se smiju ljudi
sinuhe

#86 Re: Spomenik Kralju Tvrtku I u Sarajevu

Post by sinuhe »

I onda Duvno nazovu Tomislavgradom.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#87 Re: Spomenik Kralju Tvrtku I u Sarajevu

Post by _BataZiv_0809 »

breuer wrote: 18/11/2021 12:24 kad smo već kod toga, meni je najveće otkiće bilo kad sam shvatio da Povelja Kulina bana nije potpisana 29. 08. :-)
?
breuer

#88 Re: Spomenik Kralju Tvrtku I u Sarajevu

Post by breuer »

_BataZiv_0809 wrote: 19/11/2021 10:56
?
"Ja Radoje banov pisar pisah ovu knjigu banove povelje od rođenja Kristova tisuću i sto i osamdeset i devet ljeta, mjeseca augusta i dvadeset i deveti dan, (na dan) odrubljenja glave Ivana Krstitelja."

Dan odrubljenja glave Ivana Krstitelja je 11. 09, Povelja jeste pisana 29. 08, ali po julijanskom kalendaru, znači da pogrešno obilježavamo godišnjicu...
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#89 Re: Spomenik Kralju Tvrtku I u Sarajevu

Post by _BataZiv_0809 »

breuer wrote: 19/11/2021 11:00
_BataZiv_0809 wrote: 19/11/2021 10:56

?
"Ja Radoje banov pisar pisah ovu knjigu banove povelje od rođenja Kristova tisuću i sto i osamdeset i devet ljeta, mjeseca augusta i dvadeset i deveti dan, (na dan) odrubljenja glave Ivana Krstitelja."

Dan odrubljenja glave Ivana Krstitelja je 11. 09, Povelja jeste pisana 29. 08, ali po julijanskom kalendaru, znači da pogrešno obilježavamo godišnjicu...
A da, dobro si, znao sam za ovo pa zaboravio :bih:
ExNihilo

#90 Re: Spomenik Kralju Tvrtku I u Sarajevu

Post by ExNihilo »

Hajd boga ti, i Oktobarska revolucija se desila u novembru. :D
piupiu

#91 Re: Spomenik Kralju Tvrtku I u Sarajevu

Post by piupiu »

teskeredzic_22 wrote: 19/11/2021 08:24

I onda kažu da marskizam i lenjinizam nisu raskrinkali sve historijske zablude i manipulaciju masama :D .
A jesu, samo se to više ne uči u školi. A i onda se slabo učilo. Očigledno, a bome i očito i pomalo očevidno. :D
ExNihilo

#92 Re: Spomenik Kralju Tvrtku I u Sarajevu

Post by ExNihilo »

Al' malo mi i kenjamo. Kao naši identiteti su nestabilni pa romantiziramo Srednji vijek i tražimo kontinuitet, a skoro da nema evropskog grada u kome srednjovjekovni lola na konju krasi centralne trgove. Jah, njihove su ekvestrijanske statue rokoko, a naše su nacionalizam. :D
Hakiz

#93 Re: Spomenik Kralju Tvrtku I u Sarajevu

Post by Hakiz »

A u čemu je problem sa Dobrim Bošnjanima?

Ali ovo da ne možeš napisati riječ koja je prikladna kontekstu priče a da je forum ne izmijeni, je fakat šizofreno :lol:

Forum vrši nasilje nad jezikom :lol:
piupiu

#94 Re: Spomenik Kralju Tvrtku I u Sarajevu

Post by piupiu »

ExNihilo wrote: 19/11/2021 13:06 Al' malo mi i kenjamo. Kao naši identiteti su nestabilni pa romantiziramo Srednji vijek i tražimo kontinuitet, a skoro da nema evropskog grada u kome srednjovjekovni lola na konju krasi centralne trgove. Jah, njihove su ekvestrijanske statue rokoko, a naše su nacionalizam. :D
Vidjela žaba da se konj potkiva... Razlika je u tome što su oni to radili na vrijeme, dok su stvarali moderne države i njihov identiet (ili kakav mudonja sebi prije toga). A mi smo sad digli nogu.
Hakiz

#95 Re: Spomenik Kralju Tvrtku I u Sarajevu

Post by Hakiz »

Ko nam je kriv što kasnimo?
piupiu

#96 Re: Spomenik Kralju Tvrtku I u Sarajevu

Post by piupiu »

Hakiz wrote: 19/11/2021 13:08

A u čemu je problem sa Dobrim Bošnjanima?
Ma nema problema. Jedino što dobri Bošnjani nisu nikakva grupa proto-Bošnjaka u etničkom smislu.
Ali ovo da ne možeš napisati riječ koja je prikladna kontekstu priče a da je forum ne izmijeni, je fakat šizofreno :lol:

Forum vrši nasilje nad jezikom :lol:
To je zbog konkurencije. Riječ je bila d.e.p.o :lol:
piupiu

#97 Re: Spomenik Kralju Tvrtku I u Sarajevu

Post by piupiu »

Hakiz wrote: 19/11/2021 13:18 Ko nam je kriv što kasnimo?
Pa oni su nam krivi. I Tito što nije volio te klasne vladare. Može spomenik - al' samo besklasni! :D
Truba

#98 Re: Spomenik Kralju Tvrtku I u Sarajevu

Post by Truba »

Napisao sam vec
Otomani dok su u europi bile revolucije kod nas status kvo
Austrougari koji su pravili fikciju i nesto nerealno
Te komunjare koji nisu na demokratski nacin dali diskusiju i opredjeljenje naroda kroz izbore

Izmedju toga diktatura sprske buruoazije za kraljevine
Te 2 svjetska rata i nekoliko balkanskih
Truba

#99 Re: Spomenik Kralju Tvrtku I u Sarajevu

Post by Truba »

ExNihilo wrote: 19/11/2021 13:06 Al' malo mi i kenjamo. Kao naši identiteti su nestabilni pa romantiziramo Srednji vijek i tražimo kontinuitet, a skoro da nema evropskog grada u kome srednjovjekovni lola na konju krasi centralne trgove. Jah, njihove su ekvestrijanske statue rokoko, a naše su nacionalizam. :D
Ako bude lijep spomenik bice ok
Ali bice karina kao sa gledam
Dobro ce sluziti pticama i klosarima te rulofu
KraljicaIzJajca

#100 Re: Spomenik Kralju Tvrtku I u Sarajevu

Post by KraljicaIzJajca »

ExNihilo wrote: 19/11/2021 11:30 Hajd boga ti, i Oktobarska revolucija se desila u novembru. :D
Boljševici su začetnici iste krajem oktobra. :)
Post Reply