Samokritika!!!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Produži dalje!

Post by Produži dalje! »

zzzzz wrote:Albanci sa Kosova ne zele da se pripoje Albaniji
Ova ti je dobra. :D :D :D :D
nendertalac

Post by nendertalac »

Produži dalje! wrote:
nendertalac wrote:
Produži dalje! wrote:Milošević i da je mogao ali nije ne bi zaustavio jer mu nije odgovaralo. Trebalo je naseliti pojedine dijelove Srbije(Vojvodinu).
mislis podjelit ono sto je Seselj oteo od nesrpskog stanovnistva koje je protjerao a neke i pobio - srbima koji su dolazili sa kosova i iz hrvatske i bosne?

fakat koje kada na ovim prostorima PRVI POCEO sa protjerivanjem, pljackanjem i ubistvima tudjih - da bi naselio svoje?

iliri?

Nisi skontala šta sam htio da kažem. Htio je poboljšati procenat Srba u Vojvodini(sada su ubjedljiva većina tamo) i na Kosovo su ih prisilno naseljavali. Što se tiče otimanja na drugoj strani ih je bilo i još se to dešava i dešava će se. I to ne samo tamo nego i kod nas.
Šešelj je čistio područje Srema a Hrvatska mašala čitavu lijepu njihovu od srpske gamadi. Kada pogledam današnje stanje u Hrvatskoj Srbima bi bolje bilo da ostanu u Srbijij i kamo sreće da su granice između HR i SR kao između Grčke i Makedonije.
ma znam - nema tu nista nejasno. vecina je tezila etnicki cistim zemljama.

ali ono sto je bitno je da granice JUGOSLAVIJE niko nije osporavao. ali i poslije drugog svjetskog rata naseljavali su stanovnistvo iz raznih krajeva tamo gdje su nekog drugog istjerali. za vojvodinu se zna da je bila najvise izmjesana i tu je bilo i njemaca i hrvata i madjara ...

medjutim njemci i madjari nisu osporavali granice bivse jugoslavije. znaci po ustavu Jugoslavije - svaka je republika imala pravo da se odvoji. u avnojevskim granicama. koliko su se avnojevske granice razlikovale od granica ovih zemalja prije nego sto se formirala kraljevina SHS?

i koliko se struktura stanovnistva izmjenila od prvog sastavljana jugoslavije do zadnjega raspadanja - gledajuci na nivou republika?
nendertalac

Post by nendertalac »

Image

EVROPA 1900

sivo-plavo - protestantske nacije
ljubicasto-ciklama - katolicke nacije
roza - kriscani-ortodoxi
zeleno - muslimanske nacije
oker - ne-suverene teritorije
Last edited by nendertalac on 06/07/2005 04:33, edited 1 time in total.
digger

Post by digger »

Produži dalje! wrote:Gdje zaglavih na yebenom Balkanu.
Tako ti je kada za bolje ne znas. :D
Toozla

Post by Toozla »

Islamofobija i ne Bosnjaci

....kada razmisljam o islamofobiji ne mogu a da je ne podijelim na minimum dva razlicita oblika prema uzroku svoga nastanka...

...prvi oblik islamofobije vuce svoje korijene u nasu daleku proslost i nastao je kao produkt Turske vladavine ovim prostorima u periodu od 500 godina...
...narucito je izrazen u srpskom kolektivnom pamcenju i odrazava vijekovnu borbu srpskog naroda za nezavisnoscu od Turske vlasti i Islama kao preferirane religije pod istom....Islam i Pravoslavlje nisu bile ravnopravne religije u to vrijeme i iz tog razloga vidim logicke razloge za nastanak islamofobije u zelji za ocuvanjem nacionalnog i kulturnog bica srpskog naroda.....
...realno gledajuci, razlozi za opstanak ovog oblika islamofobije nestaju sa zavrsetkom balkanskih ratova (1912-14) ali kao sto znamo to se nije desilo....gurana petstogodisnjom inercijom kroz narodne mitove i predanja islamofobija ovoga tipa je prisutna i danas na ovim prostorima sto je ,po meni, apsolutno ne potrebno i ne svrsishodno jer je van pameti ocekivati nekakav razvoj dogadjaja u kojem bi se Turska, a sa njome i Islam kao drzavna religija, vratili na ove prostore....

...kao rodonacelnika drugog oblika islamofobije ja bih oznacio Dr. Miroljuba Jevtića, islamologa i profesora predmeta Religija i politika na beogradskom Fakultetu političkih nauka...
...ako su razlozi za nastanak prvog oblika izlamofobije logicki i opravdani u odnosu na politicko-religiske prilike pod Turskom vlascu, razlozi za nastanoak Jevticeve islamofobije svoje korijene vuku iz nekog od planerskih stabova KOS-a, potpuno su ne opravdani, ne realni i cilj im je bio mjenjanje generalne slike o muslimanskom narodu(Bosnjaci) u svrhu psiholoske pripreme srpskog naroda za dolazeci rat....
...za one koji se sjecaju, nekako sa pocetkom politickih kampanja za prve demokratske izbor, na srpskom mediskom nebu pojavljuje se i Dr. Miroljub Jevtić i po prvi put u istoriji Bosne ukazuje na opasnost od "arapskog"(ne znam kako da ga nazovem), agresivnog, iskljucivog tipa Islama sto je, realno receno, u to doba bilo ne spojivo sa stanjem religioznog duha muslimanskog naroda Bosne....
...svoje istupe je bazirao na pojasnjavanju principa i nastupa Islama i jako se cesto pozivao na islamsku deklaraciji Alije Izetbegovica(da se ovdje i dublje razmisljati ali to bi vec bila kritika).....
...ovaj oblik islamofobije je od svog' "rodjenja" pa do danas samo rastao i jos uvijek je prisutan.....u medjuvremenu, sa pocetkom, hrvatsko-bosnjackoga sukoba HDZ propagandni centri moci samo preuzimaju isprobanu tehniku svojih KOS kolega....

....ovo je moje misljenje o nastanku i prisustvu islamofobije na ovim prostorima i nadam se da ce barem neki ne Bosnjaci shvatiti da svijet nije crno-bijel kako ga odredjeni mediski centri oslikavaju....(neki su ovo davno shvatili, a neki nece nikad)....

....za kraj, samo bih pozvao nekoga od Bosnjaka da se kriticki osvrne na bosnjacku islamsku transformaciju u periodu '90.-danas i da nam kaze sta Bosnjaci rade po pitanju predstavljanja Islama kao miroljubive i tolerantne religije sa kojom je moguce ostvariti suzivot.....kako se Bosnjaci bore protiv islamofobije.....ja bih mogao i o tome pisati ali bi to vec bila kritika....

ps - odredjene stavove mogu detaljnije pojasniti (pogotovu razvoj Jevticeve islamofobije) ali nisam htio razvlaciti vec i onako predugacak post....
Toozla

Post by Toozla »

@naslov teme je
...a ko je poceo rat il' je Brega peder.... :x :x :x
neutralac

Post by neutralac »

Toozla, ja evo vec 3 godine citam ovaj forum da vidim ko je poceo rat, a oni razvukli to k'o gladnu godinu tako da jos moram cekati. :D
Jebo Bregu :D
fyshek

#83 Trla baba lan da joj prođe dan!

Post by fyshek »

Eto tako bih definirao ovu originalnu temu u kojoj, osim možda prvog posta, nijedan post ne govori samokritički o sebi, osim da to demagoški tvrdi bacajući kamen i skrivajući ruku da se ne vidi da je on bacio. Novi sam ovdje. Trebalo bi mi cijeli dan da quotiram sve, za naše podneblje, tipično demagoške, ili ti ga šupljačke izjave kojima se većina prodaje kao BH patriotima. Bit je bila samokritika, a ne kroz naslov samokritike, maslati po drugima. Svaki od postova se nekako veže 90% za prošlost, 10% žuganja o sadašnjosti, a 0% za budućnost. Rekoh da sam novi, pa da Vam se predstavim. HERCEGOVAC, Hrvat, živim u Mostaru, katolik praktikant - u biti većina onoga što, pretpostavljam, kad većina vas pročita budi neki osjećaj antipatičnosti. Pretpostavljam to jer kroz više postova se kao inertna dogma vidio provlači "Hrvati koji su nas izdali"! Evo da i ja malo žugam, postavljam pitanje: Koga su to izdali Hrvati?! Od kuda vama koji to tvrdite pravo, prvo, generalizirati i stigmatizirati jedan cijeli narod da su izdajnici. Ako je tako, onda svi mi imamo argumenata kao i vi da tvrdimo suprotno; drugo, od kuda vam pravo da poteze i radnje pojedinih osoba, pa bilo ih 100 ili 1000, deklarirate kao radnje sviju; ponavljam, ako je tako, svi imamo argumente za kontrirati. Ali postavljajući ova pitanja upadam i ja u začarani krug gluposti, beskrajnih i, što je gore, besciljnih rasprava u kojem mene žele uvjeriti i ja želim uvjeravati. Pitam svakog pojedinog od vas, šta ste vi pojedinačno učinili da to o čemu žugate se promjeni? Najlakše nam je žugati jer imamo i previše materijala o čemu žugati. Lako je upirati prstom kad si u situaciji da gdjegod upreš nećeš pogriješiti.
Ne znam, netko reče "nema nikoga tko će validno kritizirati Hrvate"?! Koja glupa egosublimarna izjava! A tko si ti da kažeš i sudiš tko može kritizirati? Ako se misli o kritikama radnji osoba koje su na čelu od strane hrvatskoga naroda, to je diskutabilno jer mogu naći dosta kontra prljavštine i pod tvojim tepihom. No da izbjegnem opet začarani krug, pitam koji je cilj svega toga? Da iznosim prljavo rublje ovih primitivaca koji su sami sebe izabrali na izborima (nije problem argumentirati to - uzmite broj članova stranaka, zbrojite relativnu brojku njihovih članova obitelji i dobit će te približan broj ljudi koji su izašli na izbore). Trebao bih pisati o ratnim profiterima ili licemjerima koji nam danas sjede u foteljama?!
Dajte ljudi prijedloge rješenja problema, a ne definirati probleme.
Produži dalje!

Post by Produži dalje! »

digger wrote:
Produži dalje! wrote:Gdje zaglavih na yebenom Balkanu.
Tako ti je kada za bolje ne znas. :D

Lako je tebi s obzirom na godište(yebote nisam znao da ima likova koji su stariji i od mog starog) mora da si davno zbrisao vani. Pametno, bolje nego se kuhati u Balkanskom loncu. No sikiriki otićići ću i ja odavde kad tad. Fini Novi Zeland Evropa tako daleko.
Produži dalje!

Post by Produži dalje! »

nendertalac wrote:
Produži dalje! wrote:
nendertalac wrote: mislis podjelit ono sto je Seselj oteo od nesrpskog stanovnistva koje je protjerao a neke i pobio - srbima koji su dolazili sa kosova i iz hrvatske i bosne?

fakat koje kada na ovim prostorima PRVI POCEO sa protjerivanjem, pljackanjem i ubistvima tudjih - da bi naselio svoje?

iliri?

Nisi skontala šta sam htio da kažem. Htio je poboljšati procenat Srba u Vojvodini(sada su ubjedljiva većina tamo) i na Kosovo su ih prisilno naseljavali. Što se tiče otimanja na drugoj strani ih je bilo i još se to dešava i dešava će se. I to ne samo tamo nego i kod nas.
Šešelj je čistio područje Srema a Hrvatska mašala čitavu lijepu njihovu od srpske gamadi. Kada pogledam današnje stanje u Hrvatskoj Srbima bi bolje bilo da ostanu u Srbijij i kamo sreće da su granice između HR i SR kao između Grčke i Makedonije.
ma znam - nema tu nista nejasno. vecina je tezila etnicki cistim zemljama.

ali ono sto je bitno je da granice JUGOSLAVIJE niko nije osporavao. ali i poslije drugog svjetskog rata naseljavali su stanovnistvo iz raznih krajeva tamo gdje su nekog drugog istjerali. za vojvodinu se zna da je bila najvise izmjesana i tu je bilo i njemaca i hrvata i madjara ...

medjutim njemci i madjari nisu osporavali granice bivse jugoslavije. znaci po ustavu Jugoslavije - svaka je republika imala pravo da se odvoji. u avnojevskim granicama. koliko su se avnojevske granice razlikovale od granica ovih zemalja prije nego sto se formirala kraljevina SHS?

i koliko se struktura stanovnistva izmjenila od prvog sastavljana jugoslavije do zadnjega raspadanja - gledajuci na nivou republika?

U Vojvodini u ww2 Mađari i Nijemci su za vrijeme okupacije i ubijali pa su zato valjda i nakon rata folksdojčere i mađare tjerali van. Ista sudbina je snašla i Talijane u Istri. Mađara i dan danas ima u Vojvodini, Nijemaca ima ali malo a Talijana u Istri takođe ima.
digger

Post by digger »

Toozla wrote:Islamofobija i ne Bosnjaci ...kao rodonacelnika drugog oblika islamofobije ja bih oznacio Dr. Miroljuba Jevtića, islamologa i profesora predmeta Religija i politika na beogradskom Fakultetu političkih nauka...
...ako su razlozi za nastanak prvog oblika izlamofobije logicki i opravdani u odnosu na politicko-religiske prilike pod Turskom vlascu, razlozi za nastanoak Jevticeve islamofobije svoje korijene vuku iz nekog od planerskih stabova KOS-a, potpuno su ne opravdani, ne realni i cilj im je bio mjenjanje generalne slike o muslimanskom narodu(Bosnjaci) u svrhu psiholoske pripreme srpskog naroda za dolazeci rat....
Ova ti je paralela (proslost i danasnji stavovi) tacna i stoji. Ne vjerujem da su Srbi ikada mogli da se otarase osjecaja gubitka nacije pod Turcima i da oni nisu bili ti koji su uspijeli zbaciti turski "jaram."

Ali, daj da se vratimo na danasnjicu. Ne znam nista o gornjem Dr Jevticu, ali sam citao dosta materijala iz srpske stampe. Ovdje cu copy/paste izjave nekih ljudi iz Srbije iz perioda neposredno pred rat (1991-92), koje je Fair Life ranije postavio. Ima tu i par navoda iz 1994, ali su tako i naglaseni. Ako se ne varam, isto je bilo stampano u beogradskom listu VREME. Neke koje sam nasao van svake pameti--mozda zato sto su uglavnom pripisane beogradskim akademicima (!?!), su u bold:

Ako bude trebalo, napravic´emo josˇ lepsˇi i stariji Dubrovnik.

(Bozˇidar Vucˇurevic´)

Ocˇekujem da c´e i SAD, kao najdosledniji branilac sankcija, promeniti svoju politiku, jer bi u protivnom oni dosˇli u polozˇaj koji su namenili nama i oni bi mogli biti izolovani od me?unarodne zajednice.
(Vladislav Jovanovic´, 6. mart 1994)

Mislim da bi medjunarodna zajednica morala zamoliti Jugoslaviju da s nama uspostavi ekonomske odnose.
(Radovan Karadzˇic´, 31. oktobar 1994.)

Ako Bog da, dogodine u ovo doba Dubrovnik c´e biti glavni grad Crne Gore, a letnje igre bic´e u Niksˇic´u.
(N. N. crnogorski rezervista, u okolini Dubrovnika)

Cela nasˇa istorija je iskustvo iz odbrane. Mi smo se branili iz te odbrane i polazili posle u ofanzivu. Zato se i kazˇe da smo mi Srbi nepobedivi. Mislim u tom smislu zato sˇto mi nismo napadacˇki narod. Nismo narod takav.
(akademik Antonije Isakovic´)

Nec´e visˇe u Hercegovini biti gladi, a Sarajevo da se gradi.
(predsjednik SAO Hercegovine Bozˇidar Vucˇurevic´, sˇofer)

Situacija za Dubrovnik nije opasna. To je prostituisani grad hotelijera, gde dolaze americˇke babe, britanski pederi, glupi Francuzi i nemacˇke daktilografkinje. Jugoistocˇna Evropa je ionako napola kolonija nemacˇkih daktilografkinja.
(akademik dr. Radovan Samardzˇic´)

(Hrvate) treba polako, natenane, prvo Vukovar, pa Dubrovnik. Ja sam za njihovo "cˇisˇc´enje". Oni nikad nisu osetili genocid i to im treba omoguc´iti. Ja sam za genocid nad Hrvatima.
(Mirko Jovic´)

Bude li Srbija izlivala cˇistotu odlucˇnosti i svetost otpora, u sˇta ne sumnjam, izac´i c´e iz ovog mrcvarenja kao Vaskrsli Pravednik i spasitelj preostalog cˇovecˇanstva.
(akademik Enriko Josif)

Treba da ponovo procitate citate 3 akademika a posebno ovaj zadnji. Isti pruzaju izraz jadnog mentaliteta i razuma kao sto se nekada moze naci ovdje na forumu.

Ovo mi daje veoma jasnu sliku oko bolesnog tumacenja nacionalne svijesti intelektualne vrhuske u Srbiji, njihove prepotentnosti, ponosa za nesto sto samo oni znaju i razumiju, njihov nedostatak osjecaja pravde i fair-play-a, i slicno.

Siguran sam da kada su ovakvi procitali samo naslov "Islamska Deklaracija", njima je bilo "sve jasno." Jos jedan "dokaz" da su oni u pravu.

Neko napisa kako smo mi (BH) primitivna sredina. Po meni, bolje takva primitivna, nego gornja intelektualna.
Produži dalje!

Post by Produži dalje! »

U jednom od citata gore navedenih "intelektualaca" ima djelić istine odnosno fakat da jedino Hrvati nikada nisu doživjeli genocid. Srbi imali Jasenovac, u ovom ratu Bošnjaci Srebrenicu a kod Hrvata je to misaona imenica. Da me neko pogrešno ne shvati fakat je tako.

Nego digger nije valjda da ni sa one druge strane nema "intelektualaca".
fyshek

Post by fyshek »

Ljudi šta je vama!!! Ako su nam političari isfrustrirani kompleksaši čija je pamet obrnuto proporcionalna ambicioznošću i ako njih i njima slične moramo trpiti u svakodnevnom životu, makar ovjde na forumu, pod velom anonimnosti, možete otvoreno razgovarati. Šta će te postići time ako na kraju potvrdite koji je narod više stradao,... koji je narod doživo genocid, a koji ne. Takve stvari se ne smiju zaboravljati, ali isto tako ne smije se dopustiti da takvi događaji uvjetuju našu budućnost. Briga majke, ili točnije, yebe se majke koja je izgubila sina koliko je koji narod doživio genocida. Okanite se tih kvazi povijesnih činjenica i gledajte naprijed. Zato i jesmo yebeno latentno društvo u kojem svi očekujemo manu s neba. Neka svatko kaže pojedinačno, pošavši od sebe, šta je u svome malome učino za dobrobit šire zajednice. I put od milijun kilometara počinje s prvim korakom. Hajde da vidimo koliko je svaki od nas tih prvih koraka učinio.
digger

Post by digger »

Produži dalje! wrote:Nego digger nije valjda da ni sa one druge strane nema "intelektualaca".
Ti drugi su nas daleko manje kostali!
Produži dalje!

Post by Produži dalje! »

fyshek wrote:Ljudi šta je vama!!! Ako su nam političari isfrustrirani kompleksaši čija je pamet obrnuto proporcionalna ambicioznošću i ako njih i njima slične moramo trpiti u svakodnevnom životu, makar ovjde na forumu, pod velom anonimnosti, možete otvoreno razgovarati. Šta će te postići time ako na kraju potvrdite koji je narod više stradao,... koji je narod doživo genocid, a koji ne. Takve stvari se ne smiju zaboravljati, ali isto tako ne smije se dopustiti da takvi događaji uvjetuju našu budućnost. Briga majke, ili točnije, yebe se majke koja je izgubila sina koliko je koji narod doživio genocida. Okanite se tih kvazi povijesnih činjenica i gledajte naprijed. Zato i jesmo yebeno latentno društvo u kojem svi očekujemo manu s neba. Neka svatko kaže pojedinačno, pošavši od sebe, šta je u svome malome učino za dobrobit šire zajednice. I put od milijun kilometara počinje s prvim korakom. Hajde da vidimo koliko je svaki od nas tih prvih koraka učinio.

Briga majke, ili točnije, yebe se majke koja je izgubila sina koliko je koji narod doživio genocida.- donekle tačno jer bol je ipak individualna i svakome je njegova bol najveća.

Okanite se tih kvazi povijesnih činjenica i gledajte naprijed. - To nisu nikakve "kvazi povijesne činjenice" nego se to u stvarnosti desilo.

gledajte naprijed. Jedno je gledati naprijed a drugo je suočiti se sa prošlošću. Židovi nikada nisu zaboravili holokaust. Po tebi je u redu sve to zaboraviti. Upravo to se desilo nakon 1945. jer se sve guralo pod tepih zato se i desila 1992.
Produži dalje!

Post by Produži dalje! »

digger wrote:
Produži dalje! wrote:Nego digger nije valjda da ni sa one druge strane nema "intelektualaca".
Ti drugi su nas daleko manje kostali!
Nije fair. De dodaj koji citat od tih koji su nas(te) manje koštali.
mosor1

Post by mosor1 »

digger wrote:
Produži dalje! wrote:Samo ću se osvrnuti na opasku o "Oluji" gdje je pored "majčice Srbije " svog udjela imala i "maćeha Hrvatska". Ne znam kako ti je taj podatak promakao.
Dio moje daljnje familije je iz Like i mislim da nema nista gore nego kada te neko izbaci sa svoje zemlje.

Hrvatska je zeljela da ima etnicki sto ciscu drzavu, u cemu su i uspijeli. Milosevic je--da je htio--mogao ovo zaustaviti sto bi ukljucilo ne samo vojnu pomoc Krajini nego i pritisak kroz EU. Nazalost, Milosevic&Co. su bili ti koji su dozvolili takvu opciju Tudjmanu.

U ovom slucaju krivim Srbiju za isto. Da sam bio na Tudjmanovom mjestu, isto bih napravio. Hrvati su ucinili ono sto im je bilo dozvoljeno od "macehe Srbije."
Mislim da bismo morali uciniti mali dodatni napor i pisati politicki korektno i precizno, kako bi se bolje razumjeli i izbjegli postove koji nas odvlace od osnovne teme. Shvacam diggera kad skraceno napise da je Hrvatska zeljela etnicki cistu drzavu, ili sl, ali je to nonsens na kojega ce se netko nepotrebno nakaciti. Hrvatska je samo geografski pojam. Jednako je netocno reci da su gradani Hrvatske ili hrvatski narod htjeli etnicki cistu drzavu. Napisimo dvije rijeci vise i recimo istinu: Tudman i dio tadasnjih hrvatskih vlasti zeljeli su etnicki cistu drzavu. Sezdeset posto gradana Hrvatske koji su na izborima dali povjerenje Tudmanu i HDZ nisu glasali za etnicki cistu drzavu (iako bi se dio tih 60% s time vjerojatno slozio), pa se njima i onim ostalima cini nepravda.

Jednako tako, vrlo je ruzno od Produzi dalje! procitati o "srpskoj gamadi", cak i s navodnicima, a kamoli bez. Nemaju svi nazalost strpljenja citati dvadeset postova unatrag da shvate sto je cija prava pozicija i zabune i nove nepotrebne reakcije su vise nego moguce.

Mislim da tako mogu komentirati i ovaj nesporazum fysheka i Produzi dalje! - budimo dobronamjerni i triput procitajmo post prije nego napadacki reagiramo: fyshek stvarno nije negirao genocid i napisao je da ga osuduje. A da je bezveze brojati koliko je koji narod dozivio genocida zaista je: u ovome i jos vise u proslom ratu bilo je pokolja i u hrvatskim selima i vrlo je neukusno licitirati brojkama, zlocin pocinitelja nije manji ako je stradalo "svega" par stotina, a ne tisuca ljudi. Motivi su, izvedba i rezultati isti, u drugome slucaju je samo sudjelovalo vise izvrsitelja.

U susretu digger - Produzi dalje!, ja cu navesti samo par i to ovotjednih shitova iz hrvatskih novina (courtesy of Feral T.), da nam to dalje ne odvlaci paznju:

----------------------------------------------------------------------------------
FERALOVA SULTANOVINA HRVATSKA

Pola stoljeća komunističke Jugoslavije bilo je najgore doba hrvatske povijesti i kroz to vrijeme je jugokomunizam Hrvatskoj nanio više štete nego Turci u deseterostruko duljemu razdoblju.

FERALOVI ŽALNUŠKI DILETANTI

A ako se želi već sjećati ovih datuma antifašizma, moglo bi ih se sjećati kao dana žalosti, kao Dan Krbavske bitke, pogibije Zrinskoga i Frankopana ili kao neke druge nacionalne katastrofe.

Vladimir Mrkoci u Fokusu
----------------------------------------------------------------------------------
FERALOVO "MAJSTORE, MOŽE LI KAVICA?"

Naravno da bih domara optuženog za zlostavljanje djece pozvala da mi nešto popravi u kući, on je vrstan majstor.

Jelena Brajša, ravnateljica Caritasa, u interviewu Gloriji
FERALOVO "SRBIN A NE ZLOČINAC!"

Nekoliko desetaka srpskih civila-staraca, koje je na ovim prostorima "netko" ubio, je za svaku osudu. No, tko je to učinio? Pitanje svih pitanja je: komu ta ubojstva idu u prilog? Hrvatima jamačno ne. To su mogli učiniti i sami Srbi u povlačenju i tko zna tko još ne.

Jusuf Hećimović u Hrvatskom listu
FERALOVA ANTOKRACIJA

Pavelićeva autokratska i centralistička država i poslije rata bez suvereniteta i slobode, bila bi daleko bolja od Titove diktature.

Juraj Mateljan u Fokusu
FERALOVA PEDALAŠTINA

Licemjerstvo društva i medija je beskrajno. Koliko se njih zgraža nad pedofilstvom, a homoseksualizam prihvaća kao moralno prihvatljivo ponašanje? Koliko njih se zgraža nad pedofilstvom, a zagovara pobačaj kao nešto normalno?

FERALOVA TIJESNA TEZA

Zar većina pedofila nisu ujedno i homoseksualci? Ako nisu, zašto ih privlače dječaci? Dakako, nisu svi pedofili homoseksualci, niti su svi homoseksualci pedofili, no mnogi jesu, i zato bi homoseksualci trebali odgovoriti na ovo pitanje - odakle ta tijesna veza između njih?

FERALOVO "DRAGA, NE BUDI SUDAC!"

Ne dopuštam da ijedan homoseksualac bude sudac u društvu, i da godinama normalne građane javno maltretira svojim problemima i opterećenjem! Da nas naziva homofobima, prijeti i prisiljava nas da prihvatimo nešto što ne prihvaćamo kao normalnu sklonost.

Zoran Vukman u Hrvatskom listu

A sada se, molim, vratimo temi.
Toozla

#93 Re: Trla baba lan da joj prođe dan!

Post by Toozla »

fyshek wrote:Rekoh da sam novi, pa da Vam se predstavim. HERCEGOVAC, Hrvat, živim u Mostaru, katolik praktikant - u biti većina onoga što, pretpostavljam, kad većina vas pročita budi neki osjećaj antipatičnosti.
....zelim ti prijatan boravak na forumu.... :D
fyshek wrote:Pretpostavljam to jer kroz više postova se kao inertna dogma vidio provlači "Hrvati koji su nas izdali"! Evo da i ja malo žugam, postavljam pitanje: Koga su to izdali Hrvati?! Od kuda vama koji to tvrdite pravo, prvo, generalizirati i stigmatizirati jedan cijeli narod da su izdajnici. Ako je tako, onda svi mi imamo argumenata kao i vi da tvrdimo suprotno; drugo, od kuda vam pravo da poteze i radnje pojedinih osoba, pa bilo ih 100 ili 1000, deklarirate kao radnje sviju; ponavljam, ako je tako, svi imamo argumente za kontrirati.
...slazem se da je izjava ovakvog tipa generalizacija ali ta generalizacija ne dolazi samo sa jedne strane....tokom ratnih godina, a i kasnije, svim Hrvatima koji se nisu slagali sa politikom HDZ-a(Franjo/Susak/Boban) je uskracivano pravo na hrvatstvo.....po principu ako si protiv nas nisi pravi Hrvat.....nadam se da si/bi na jednak nacin reagovao i na takve izjave...
"Koga su to izdali Hrvati?!" ....struja koja je podrzavala Tudjmanovu politiku(oni koji su sebe zvali pravi Hrvati) je izdala Bosnu i Hercegovinu....drzavu ciju su ne zavisnost izglasali na referendumu....

...na kraju krajeva, poenta ove teme je da ti, kao Hrvat, kroz kriticku prizmu, napises tvoje vidjenje hrvatske situacije u BIH....niko ne kaze da moramo imati iste poglede na situaciju ali bar mozemo porazgovarati o istima....

fyshek wrote:Ne znam, netko reče "nema nikoga tko će validno kritizirati Hrvate"?! Koja glupa egosublimarna izjava! A tko si ti da kažeš i sudiš tko može kritizirati?
...da si pazljivije citao, uocio bi da sam napisao "nema nikoga tko će validno (samo)kritizirati Hrvate" ....da bi bila samokritika potreban je Hrvat da je napise.....to je bila mjera validnosti...
fyshek wrote:Dajte ljudi prijedloge rješenja problema, a ne definirati probleme.
....meni je logicno da se na putu do rjesenja problema, problem prvo mora definisati i tek shodno tome razmisljati o solucijama za rjesenje...mozda grijesim...
Produži dalje!

Post by Produži dalje! »

mosor1 wrote:
digger wrote:
Produži dalje! wrote:Samo ću se osvrnuti na opasku o "Oluji" gdje je pored "majčice Srbije " svog udjela imala i "maćeha Hrvatska". Ne znam kako ti je taj podatak promakao.
Dio moje daljnje familije je iz Like i mislim da nema nista gore nego kada te neko izbaci sa svoje zemlje.

Hrvatska je zeljela da ima etnicki sto ciscu drzavu, u cemu su i uspijeli. Milosevic je--da je htio--mogao ovo zaustaviti sto bi ukljucilo ne samo vojnu pomoc Krajini nego i pritisak kroz EU. Nazalost, Milosevic&Co. su bili ti koji su dozvolili takvu opciju Tudjmanu.

U ovom slucaju krivim Srbiju za isto. Da sam bio na Tudjmanovom mjestu, isto bih napravio. Hrvati su ucinili ono sto im je bilo dozvoljeno od "macehe Srbije."
Mislim da bismo morali uciniti mali dodatni napor i pisati politicki korektno i precizno, kako bi se bolje razumjeli i izbjegli postove koji nas odvlace od osnovne teme. Shvacam diggera kad skraceno napise da je Hrvatska zeljela etnicki cistu drzavu, ili sl, ali je to nonsens na kojega ce se netko nepotrebno nakaciti. Hrvatska je samo geografski pojam. Jednako je netocno reci da su gradani Hrvatske ili hrvatski narod htjeli etnicki cistu drzavu. Napisimo dvije rijeci vise i recimo istinu: Tudman i dio tadasnjih hrvatskih vlasti zeljeli su etnicki cistu drzavu. Sezdeset posto gradana Hrvatske koji su na izborima dali povjerenje Tudmanu i HDZ nisu glasali za etnicki cistu drzavu (iako bi se dio tih 60% s time vjerojatno slozio), pa se njima i onim ostalima cini nepravda.

Jednako tako, vrlo je ruzno od Produzi dalje! procitati o "srpskoj gamadi", cak i s navodnicima, a kamoli bez. Nemaju svi nazalost strpljenja citati dvadeset postova unatrag da shvate sto je cija prava pozicija i zabune i nove nepotrebne reakcije su vise nego moguce.

Mislim da tako mogu komentirati i ovaj nesporazum fysheka i Produzi dalje! - budimo dobronamjerni i triput procitajmo post prije nego napadacki reagiramo: fyshek stvarno nije negirao genocid i napisao je da ga osuduje. A da je bezveze brojati koliko je koji narod dozivio genocida zaista je: u ovome i jos vise u proslom ratu bilo je pokolja i u hrvatskim selima i vrlo je neukusno licitirati brojkama, zlocin pocinitelja nije manji ako je stradalo "svega" par stotina, a ne tisuca ljudi. Motivi su, izvedba i rezultati isti, u drugome slucaju je samo sudjelovalo vise izvrsitelja.

U susretu digger - Produzi dalje!, ja cu navesti samo par i to ovotjednih shitova iz hrvatskih novina (courtesy of Feral T.), da nam to dalje ne odvlaci paznju:

FERALOVA SULTANOVINA HRVATSKA

Pola stoljeća komunističke Jugoslavije bilo je najgore doba hrvatske povijesti i kroz to vrijeme je jugokomunizam Hrvatskoj nanio više štete nego Turci u deseterostruko duljemu razdoblju.

FERALOVI ŽALNUŠKI DILETANTI

A ako se želi već sjećati ovih datuma antifašizma, moglo bi ih se sjećati kao dana žalosti, kao Dan Krbavske bitke, pogibije Zrinskoga i Frankopana ili kao neke druge nacionalne katastrofe.

Vladimir Mrkoci u Fokusu
FERALOVO "MAJSTORE, MOŽE LI KAVICA?"

Naravno da bih domara optuženog za zlostavljanje djece pozvala da mi nešto popravi u kući, on je vrstan majstor.

Jelena Brajša, ravnateljica Caritasa, u interviewu Gloriji
FERALOVO "SRBIN A NE ZLOČINAC!"

Nekoliko desetaka srpskih civila-staraca, koje je na ovim prostorima "netko" ubio, je za svaku osudu. No, tko je to učinio? Pitanje svih pitanja je: komu ta ubojstva idu u prilog? Hrvatima jamačno ne. To su mogli učiniti i sami Srbi u povlačenju i tko zna tko još ne.

Jusuf Hećimović u Hrvatskom listu
FERALOVA ANTOKRACIJA

Pavelićeva autokratska i centralistička država i poslije rata bez suvereniteta i slobode, bila bi daleko bolja od Titove diktature.

Juraj Mateljan u Fokusu
FERALOVA PEDALAŠTINA

Licemjerstvo društva i medija je beskrajno. Koliko se njih zgraža nad pedofilstvom, a homoseksualizam prihvaća kao moralno prihvatljivo ponašanje? Koliko njih se zgraža nad pedofilstvom, a zagovara pobačaj kao nešto normalno?

FERALOVA TIJESNA TEZA

Zar većina pedofila nisu ujedno i homoseksualci? Ako nisu, zašto ih privlače dječaci? Dakako, nisu svi pedofili homoseksualci, niti su svi homoseksualci pedofili, no mnogi jesu, i zato bi homoseksualci trebali odgovoriti na ovo pitanje - odakle ta tijesna veza između njih?

FERALOVO "DRAGA, NE BUDI SUDAC!"

Ne dopuštam da ijedan homoseksualac bude sudac u društvu, i da godinama normalne građane javno maltretira svojim problemima i opterećenjem! Da nas naziva homofobima, prijeti i prisiljava nas da prihvatimo nešto što ne prihvaćamo kao normalnu sklonost.

Zoran Vukman u Hrvatskom listu

A sada se, molim, vratimo temi.

Imal' negdje još ovakvih "pametnih" citata.
mosor1

Post by mosor1 »

Produži dalje! wrote:
Imal' negdje još ovakvih "pametnih" citata.
http://www.feral.hr

Pogledaj u arhivu i trazi "Greatest shits" rubriku. :)
mosor1

#96 Re: Trla baba lan da joj prođe dan!

Post by mosor1 »

Toozla wrote: ....da bi bila samokritika potreban je Hrvat da je napise.....to je bila mjera validnosti...
Toozla, evo ufatio sam ti jednog Hrvata, i evo samokritike. Je li dovoljno validno?
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

STJEPAN MESIĆ, PREDSJEDNIK REPUBLIKE HRVATSKE, O MEĐUSOBNIM ODNOSIMA ZEMALJA U REGIJI I PREVLADAVANJU MRŽNJE MEĐU NARODIMA, O SURADNJI S HAAŠKIM SUDOM za Feral Tribune

Ivica ĐIKIĆ
30. lipnja, 2005.

- Gospodine Predsjedniče, u ponedjeljak ste u Beogradu izjavili kako samo oni koji su politički glupi mogu zagovarati hrvatski bijeg iz regije i odvajanje od zemalja kojima je ova zemlja okružena. Na koga ste pritom mislili?

- Ponajprije sam mislio na različite rasprave u javnosti i na pojedine novinske kolumniste koji se plaše našega okruženja. Istina, hrvatsko okruženje nije baš sjajno, ali mi iz tog okruženja ne možemo izići, pa nam stoga mora odgovarati da i naši susjedi žele uvesti evropske standarde i da žele ući u Evropsku Uniju, jer ćemo tek tako ovdje stvoriti evropski prostor. Nama mora biti u interesu da se i zemlje koje nas okružuju okrenu budućnosti, a ne da i dalje žive u prošlosti.

- Je li vaš dojam da se političke elite i građani u Srbiji i Crnoj Gori, te Bosni i Hercegovini počinju okretati budućnosti? Na kakav su prijem u Beogradu naišle vaše riječi o potrebi prevladavanja mržnje i nužnosti političkoga djelovanja u smislu pomirenja među narodima?

- Nitko ne traži da bilo tko bilo što zaboravi, jer nema razloga za zaborav, ali ne smijemo robovati onome što se dogodilo u povijesti. Ključna stvar za to jest individualizacija krivnje i da pojedinci odgovaraju za zločine koje su učinili. Moraju se pronaći oni koji su krivi za Srebrenicu, za Ovčaru, za sve zločine počinjene s bilo koje strane, jer zločin nema nacionalnosti. Čini mi se da javnost u svim ovim zemljama polako shvaća da je Evropa naša budućnost i sudbina, te mi se čini da ljudi počinju shvaćati da mržnja, koja je danas prisutna i koju ne možemo zanemariti, nije uzrok nego produkt rata.

- Mislite, dakle, da rat na ovim prostorima nije buknuo iz međunacionalne mržnje koja je ovdje dugo bila prisutna?

- Naravno da nije: pa, nije do rata u Bosni došlo zato što su se potukli katolici, muslimani i pravoslavci iz vjerskih razloga ili Srbi, Bošnjaci i Hrvati iz nekakvih nacionalnih razloga. Do rata je došlo zato što je Slobodan Milošević htio mijenjati granice. Svidjelo se to nekome ili ne, ali i u vrhu hrvatske države postojale su snage koje su bile impresionirane Miloševićem i njegovim uspjesima i koje su, također, htjele stvarati nekakav posebni okvir za navodnu zaštitu Hrvata u Bosni i Hercegovini. To je bio stvarni uzrok rata u Bosni, a s iskorjenjivanjem mržnje što je u tom ratu proizvedena imat ćemo još puno posla. Kad smo već kod Bosne i Hercegovine, još uvijek postoje oni koji – umjesto da dograđuju Daytonski sporazum na način da BiH počne funkcionirati kao svaka druga evropska država – misle da entiteti mogu biti države. Ima i onih koji misle da bi se Hrvati jako okoristili kad bi dobili treći entitet, premda je jasno da su to sasvim pogrešne ideje.

- U ponedjeljak je ministar vanjskih poslova Srbije i Crne Gore Vuk Drašković izjavio da bi inzistiranje na nezavisnosti Kosova dovelo do inzistiranja na nezavisnosti Republike Srpske. Kako to komentirate?

- Kosovo i Republika Srpska uopće se ne mogu dovoditi u takvu vrstu odnosa. Republika Srpska je, prije svega, produkt onih političkih snaga koje su razarale Bosnu i Hercegovinu i volio bih čuti argumente onih koji se ne slažu s ovom mojom tvrdnjom. Ni AVNOJ, ni Ustav iz 1974. godine nisu spominjali Republiku Srpsku ili HR Herceg-Bosnu: tamo postoji samo Bosna i Hercegovina s tri konstitutivna naroda. No, Kosovo jest bilo konstitutivni element jugoslavenske federacije i imalo je svoju autonomiju. Draškovićeve izjave, međutim, namijenjene su unutrašnjoj upotrebi, jer je svakome jasno da svijet neće pristati na cijepanje Bosne i Hercegovine. Što se tiče Hrvata, oni se moraju okrenuti Bosni i Hercegovini, pogotovo stoga što u Hrvatskoj više nema nijedne relevantne političke snage koja se zalaže za mijenjanje granica.

Bosanski Srbi također se moraju okrenuti svojoj domovini Bosni i Hercegovini, te raditi na stvaranju države koja bi bila pravno dobro uređena. Entitet nikad neće postati država i to svima mora biti jasno. Što se tiče Kosova, viđenje Vojislava Koštunice jest da Kosovo treba dobiti više od autonomije, a manje od nezavisnosti: to bi praktično značilo da Kosovo treba dobiti status koji sad ima Crna Gora, što bi podrazumijevalo preustroj te državne zajednice u smislu da bi Kosovo davalo trećeg predsjednika, pa oni koji zagovaraju ostanak Kosova u okviru Srbije i Crne Gore vjerojatno znaju koje to konzekvence povlači.

- Je li točno da je britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw iznio ideju da u povodu desete godišnjice masakra nad Bošnjacima u Srebrenici predsjednici Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije i Crne Gore potpišu zajedničku izjavu kojom bi se jedni drugima ispričali za zločine što su počinjeni u prošlom ratu?

- Znam da je bilo govora o tome, ali mislim da poklonjenje srebreničkim žrtvama nije dobar povod da se priča širi na druge zločine koji su se dogodili u ratu na ovim prostorima. To bi predstavljalo relativizaciju srebreničkog zločina, kao što ni poklon žrtvama masakra na Ovčari nije dobar povod za spominjanje drugih zločina ili za neke generalne isprike. Ne bi trebalo poistovjećivati Srebrenicu ili Ovčaru sa zločinima u kojima je ubijeno nekoliko ljudi: naravno da je svaki zločin strašan i naravno da je ubojstvo jednog nedužnog pojedinca ubojstvo cijelog svijeta, no Ovčara i Srebrenica rezultat su sistemskog djelovanja, djelovanja vojske koja ima svoju zapovjednu vertikalu i koja ima svoje čvrsto ustrojstvo.

U Srebrenici je počinjen genocid i ta je činjenica toliko strašna da je ne treba ni s čime uspoređivati. Na koncu, vidjeli smo i tehnologiju tog genocida: to je iživljavanje nad nemoćnom djecom i bahato likovanje nad smrću za koje trebaju odgovarati svi izvršitelji i svi nalogodavci. Priča o strašnom zločinu u Srebrenici, jednostavno, treba ostati samostalna i ne treba ju relativizirati uvođenjem nekih manjih ili većih zločina koji su se dogodili drugdje i koje su počinili neki drugi.
Toozla

Post by Toozla »

Produži dalje! wrote:U jednom od citata gore navedenih "intelektualaca" ima djelić istine odnosno fakat da jedino Hrvati nikada nisu doživjeli genocid. Srbi imali Jasenovac, u ovom ratu Bošnjaci Srebrenicu a kod Hrvata je to misaona imenica. Da me neko pogrešno ne shvati fakat je tako.

...Produži dalje!, nije nikakav problem zakljuciti ko je iza novog' nicka......zasto ne napises kritiku strane koju zastupas, pa cemo dalje nastaviti raspravu....ja sam i postavio ovakvu temu zato sto se na hiljadu drugih, gdje svi kritikuju tudju avliju, nisu pronasli konsenzusi....
Toozla

Post by Toozla »

mosor1 wrote:- Mislite, dakle, da rat na ovim prostorima nije buknuo iz međunacionalne mržnje koja je ovdje dugo bila prisutna?

- Naravno da nije: pa, nije do rata u Bosni došlo zato što su se potukli katolici, muslimani i pravoslavci iz vjerskih razloga ili Srbi, Bošnjaci i Hrvati iz nekakvih nacionalnih razloga. Do rata je došlo zato što je Slobodan Milošević htio mijenjati granice. Svidjelo se to nekome ili ne, ali i u vrhu hrvatske države postojale su snage koje su bile impresionirane Miloševićem i njegovim uspjesima i koje su, također, htjele stvarati nekakav posebni okvir za navodnu zaštitu Hrvata u Bosni i Hercegovini. To je bio stvarni uzrok rata u Bosni, a s iskorjenjivanjem mržnje što je u tom ratu proizvedena imat ćemo još puno posla. Kad smo već kod Bosne i Hercegovine, još uvijek postoje oni koji – umjesto da dograđuju Daytonski sporazum na način da BiH počne funkcionirati kao svaka druga evropska država – misle da entiteti mogu biti države. Ima i onih koji misle da bi se Hrvati jako okoristili kad bi dobili treći entitet, premda je jasno da su to sasvim pogrešne ideje.
...bolju i realniju (samo)kritiku sa mjerodavnijeg mjesta nismo mogli vidjeti odavno....Mesic je pravi primjer uspjesne primjene samokritike na popravljanje generalno lose situacije i promjenu smjera kretanja iz negativnog u pozitivni.....svaka cast Stipe....
danas

Post by danas »

Toozla wrote:
mosor1 wrote:- Mislite, dakle, da rat na ovim prostorima nije buknuo iz međunacionalne mržnje koja je ovdje dugo bila prisutna?

...bolju i realniju (samo)kritiku sa mjerodavnijeg mjesta nismo mogli vidjeti odavno....Mesic je pravi primjer uspjesne primjene samokritike na popravljanje generalno lose situacije i promjenu smjera kretanja iz negativnog u pozitivni.....svaka cast Stipe....
lijepo je sve to sto stipe kaze, ali ipak to nije samokritika na nacin na koji ja shvatam samokritiku... ocigledeno je da se on ne poistovjecuje sa odredjenim "snagama u vrhu hrvatske drzave", tako da se meni cini da on ovdje malo vise "kritizira", a ne "samo-kritizira"... ili je dovoljno to sto jedan hrvat kritikuje neke druge hrvate, pa je to automatski samo-kritika?
Produži dalje!

Post by Produži dalje! »

Toozla wrote:
Produži dalje! wrote:U jednom od citata gore navedenih "intelektualaca" ima djelić istine odnosno fakat da jedino Hrvati nikada nisu doživjeli genocid. Srbi imali Jasenovac, u ovom ratu Bošnjaci Srebrenicu a kod Hrvata je to misaona imenica. Da me neko pogrešno ne shvati fakat je tako.

...Produži dalje!, nije nikakav problem zakljuciti ko je iza novog' nicka......zasto ne napises kritiku strane koju zastupas, pa cemo dalje nastaviti raspravu....ja sam i postavio ovakvu temu zato sto se na hiljadu drugih, gdje svi kritikuju tudju avliju, nisu pronasli konsenzusi....
Ne zastupam ja nikakvu stranu osim sebe samog. Mogu kritikovati samo sebe ukoliko je to potrebno.
Post Reply