pa roditelji su mi....kad kazem familija na to mislim.
i da hoce bogdo vise da je koriste, moram ih tjerat da placaju racune sa njom.
pa roditelji su mi....kad kazem familija na to mislim.
OK roditelji, ja pomislio to tetkinom sinu taku uslugu napravio.exliberal-ex wrote: ↑25/08/2021 18:19pa roditelji su mi....kad kazem familija na to mislim.
i da hoce bogdo vise da je koriste, moram ih tjerat da placaju racune sa njom.
Izvlačite izmišljene cifre iz guzice, prema zadnjim podacima 16,1 milijarda KM je gotovine i novca na računima banaka u KM-ovima koji se mogu podići u svakom trenutku (depoziti po viđenju). Pored toga ima i 13,5 milijardi KM oročenih i štednih depozita u KM-ovima i stranim valutama, te stranih depozita po viđenju.
Zbog njihovog "ulaganja" u stanove i kojekakvih Arapa su doveli do toga da obični sitni radnici u Sarajevu mogu samo sanjati da kupe stan, plata im 5 stoja plus topli, a stan od 50 kvadrata 150 hiljada, na kredit s kamatama 250 hiljada_BataZiv_0809 wrote: ↑30/08/2021 19:46 Pa ulaganje u nekretnine i nije bas neka pomoc![]()
Ali nisu krivi ljudi, nego drzava koja dozvoljava.
zamisli tek kako je Dubrovcanima, Makaranima itdTRANCE wrote: ↑31/08/2021 12:56Zbog njihovog "ulaganja" u stanove i kojekakvih Arapa su doveli do toga da obični sitni radnici u Sarajevu mogu samo sanjati da kupe stan, plata im 5 stoja plus topli, a stan od 50 kvadrata 150 hiljada, na kredit s kamatama 250 hiljada_BataZiv_0809 wrote: ↑30/08/2021 19:46 Pa ulaganje u nekretnine i nije bas neka pomoc![]()
Ali nisu krivi ljudi, nego drzava koja dozvoljava.Pravo su im pomogli
![]()
![]()
Ne, nego treba uvesti:
Niso to ljudi s malim prihodima, nego ljudi s prosječnim platama u jednoj ekonomiji. Ljudi s prosječnim platama mogu kupiti stan ili kuću na kredit u gradovima veličine Sarajeva u Njemačkoj, Britaniji, Vijetnamu, Ugandi ili bilo gdje na svijetu (osim možda u Singapuru i Hong Kongu), a u BiH ne mogu. Znači nije do prihoda, nego do poremećaja na tržištu nekretnina.
znaci Spanija, Grcka, jug Francuske i ostali da zatvore sve biznise vezane za turizam
tebi bi KGB pozavidio na mašti
Mogu i u Sarajevu, i kupuju vjerujem, ali, svi bi na top lokaciju.TRANCE wrote: ↑31/08/2021 13:25Niso to ljudi s malim prihodima, nego ljudi s prosječnim platama u jednoj ekonomiji. Ljudi s prosječnim platama mogu kupiti stan ili kuću na kredit u gradovima veličine Sarajeva u Njemačkoj, Britaniji, Vijetnamu, Ugandi ili bilo gdje na svijetu (osim možda u Singapuru i Hong Kongu), a u BiH ne mogu. Znači nije do prihoda, nego do poremećaja na tržištu nekretnina.
Problem je što ti upoređuješ građevinsku industriju juga Španije gdje se godišnje izgradi stotine hiljada stanova i gdje ima prostora za širenje gradova s građevinskom industrijom Sarajeva gdje se izgradi 200 stanova godišnje i gdje nema više prostora za veće širenje grada.
Ne mogu, na Stupu i Ilidži ti je sad kvadrat 2,5 do 3 milje KM ako je neki normalan stan. Kvadrat novogradnje u kantonu 3100 KM prema službenoj statistici. Top lokacije su 4-5 hiljada po kvadratu.moonca wrote: ↑31/08/2021 13:29Mogu i u Sarajevu, i kupuju vjerujem, ali, svi bi na top lokaciju.TRANCE wrote: ↑31/08/2021 13:25
Niso to ljudi s malim prihodima, nego ljudi s prosječnim platama u jednoj ekonomiji. Ljudi s prosječnim platama mogu kupiti stan ili kuću na kredit u gradovima veličine Sarajeva u Njemačkoj, Britaniji, Vijetnamu, Ugandi ili bilo gdje na svijetu (osim možda u Singapuru i Hong Kongu), a u BiH ne mogu. Znači nije do prihoda, nego do poremećaja na tržištu nekretnina.![]()
to je vec pitanje sindikata i odnosa raznih gazda prema radnicimaTRANCE wrote: ↑31/08/2021 13:34Problem je što ti upoređuješ građevinsku industriju juga Španije gdje se godišnje izgradi stotine hiljada stanova i gdje ima prostora za širenje gradova s građevinskom industrijom Sarajeva gdje se izgradi 200 stanova godišnje i gdje nema više prostora za veće širenje grada.
To ko nema neka se seli u vareš bi imalo smisla da se to odnosi na neke nehljebare ili radnike s tri osnovne koji ne mogu kupiti stan, međutim ne mogu ga kupiti ni ljudi s fakultetima ako nisu neki programeri, direktori, ministri, doktori specijalisti, koji zarađuju 3 milje mjesečno, a takvih je možda 2%, što već nije normalno nigdje u svijetu da samo top 2% radnika može priuštiti sebi nekretninu.
Upoređuješ neusporedivo, Audi koji se proizvede u Njemačkoj i ima u proizvodnji troškove njemačkih radnika i dijelove koji se proizvedu u Njemačkoj i stan koji se napravi u BiH koji ima troškove plata bosanskih građevinskih radnika i građevinski materijal koji se većinom proizvede u BiH ili Srbiji.