Ironija......a nepismen si kada je u pitanju tvoj maternji jezik.
Šutnja Islamske zajednice na javne prozivke
- Bloo
- Globalna šefica
#76 Re: Šutnja Islamske zajednice na javne prozivke
- Bloo
- Globalna šefica
#77 Re: Šutnja Islamske zajednice na javne prozivke
Tema nije vjerovanje ili nevjerovanje, ni mitologija.religijskih tripova...vec IZ.
- Tesla Edison
- skafiskafsnjak
#79 Re: Šutnja Islamske zajednice na javne prozivke
Sve si o sebi rekao ovim na kraju.apsidejzi wrote: ↑19/05/2021 21:40Da ne duzimo. Ti i dalje placaj i zivi u iluziji da ce ti se nekada to vratiti, a usput se ibreti sta rade sa parama i sto sute... Nadaj se da ce nekada biti kaznjeni za svoja djela... Ovce su da se sisaju....Tesla Edison wrote: ↑19/05/2021 15:09 Najgori su ovi ateisti koji su nekad bili vjernici. To svaku priliku koristi da promoviše svoja ubjeđenja. Zato ih zovem radikalni ateisti.
A opet, sa druge strane, vjerovatno takvim ponašanjem pokušavaju sami sebe da ubijede da su ateisti, iako duboko u sebi znaju da to što pričaju i pišu je jedna obična ubleha.
To nije ništa drugo već zaglupljenost i ljenost.
- Tesla Edison
#80 Re: Šutnja Islamske zajednice na javne prozivke
Još momački isjekao moj post i "montirao" neki svoj fantomskiskafiskafsnjak wrote: ↑19/05/2021 22:07Sve si o sebi rekao ovim na kraju.apsidejzi wrote: ↑19/05/2021 21:40Da ne duzimo. Ti i dalje placaj i zivi u iluziji da ce ti se nekada to vratiti, a usput se ibreti sta rade sa parama i sto sute... Nadaj se da ce nekada biti kaznjeni za svoja djela... Ovce su da se sisaju....Tesla Edison wrote: ↑19/05/2021 15:09 Najgori su ovi ateisti koji su nekad bili vjernici. To svaku priliku koristi da promoviše svoja ubjeđenja. Zato ih zovem radikalni ateisti.
A opet, sa druge strane, vjerovatno takvim ponašanjem pokušavaju sami sebe da ubijede da su ateisti, iako duboko u sebi znaju da to što pričaju i pišu je jedna obična ubleha.
To nije ništa drugo već zaglupljenost i ljenost.
- skafiskafsnjak
#81 Re: Šutnja Islamske zajednice na javne prozivke
- Haris.ba
#82 Re: Šutnja Islamske zajednice na javne prozivke
Ja jos nisam sreo nikoga ko uplacuje zekat (uplacuje se dobrovoljno, nema prisile) da je problematizirao nesta specijalno raspodjelu zekata.
Mozda se krecem u pogresnim krugovima.
Jedinu zamjerku imaju da veliki dio ide na medije, malo manje na obrazovanje. Ali, to su mislim iznudjene odluke. Ako hoces obrazovne i medijske institucije, pare odnekuda moraju doci.
Mislim da se nekada 70ih donijela odluka da se finansiraju obrazovne institucije iz zekata.
Tako, da ne znam o toj prici nije se znalo.
Ja ne vidim problem pitat gdje su pare. Ili ne htjeti uplatiti ako se sumnja na neke malverzacije.
Meni bitno da je dobrovoljno, ko nece ne mora, ho hoce hoce.
Jedinu zamjerku imaju da veliki dio ide na medije, malo manje na obrazovanje. Ali, to su mislim iznudjene odluke. Ako hoces obrazovne i medijske institucije, pare odnekuda moraju doci.
Mislim da se nekada 70ih donijela odluka da se finansiraju obrazovne institucije iz zekata.
Tako, da ne znam o toj prici nije se znalo.
Ja ne vidim problem pitat gdje su pare. Ili ne htjeti uplatiti ako se sumnja na neke malverzacije.
- apsidejzi
#83 Re: Šutnja Islamske zajednice na javne prozivke
U teoriji to lijepo zvuci. U praksi se koriste psiholoske metode "prisile". Zloupotrebljava se vjerski osjecaj da se ljudi primoraju platiti zekat njima. Navode se hadisi i fetve da je IZ jedina ispravna gdje se treba isplatiti. Teoretski to i jeste tako ali u praksi ima jedna pretpostavka koja se moze zloupotrijebiti. To je pretpostavka da IZ dijeli taj novac prema vjerskim potrebama. Ono sto je sumnjivo ovdje jeste da se novac ipak dijeli po politickim potrebama dok su vjerske potrebe zanemarene. Samim tim, zanemarena je sustina propisa zekata.Haris.ba wrote: ↑20/05/2021 09:37 Ja jos nisam sreo nikoga ko uplacuje zekat (uplacuje se dobrovoljno, nema prisile) da je problematizirao nesta specijalno raspodjelu zekata.
S druge strane, citava stvar je izmisljena kako bi se novac parazitski izvlacio od ljudi tako da zapravo nema ni veze. Poenta od pocetka je bila politicke prirode a vjerski aspekt je tu samo radi manipulacije. Cista zloupotreba mana koje nas mozak ima. Isti fazon koriste prodavaci, socijalni mediji i sl. Ogromne pare se ulazu u svijetu marketinga da se razumije nacin na koji funkcionise mozak kako bi se narodne mase privolile da upravo njima ostave svoj novac. Religije su usavrsile taj mehanizam kroz visehiljadegodisnju tradiciju a kud ces bolji nego: (navodno) Dobrovoljno davanje novca religijskoj instituciji kako bi OCISTIO svoj imetak od harama (iako si to zaradio na halal nacin al kao nikad ne znas). Iako je to dobrovoljno na rijecima, ti imas obavezu jer je zekat stub vjere i automatski si nevjernik ako ga ne placas, sto ovo i ne cini bas najdobrovoljnijim.
No kao sto rekoh, citava prica je izmisljena tako da nema veze. Osoba koja daje pare naplati to kroz serotinin koji dobije u mozgu. Osjeca se lijepo i korisno, misli da je nesto dobro uradio, misli da ce biti nagradjen za to. Njegova naplata je utjeha i osjecaj posebnosti. U svijetu gdje su svi budale, mene je bog izabrao da to ne budem i da mu sluzim. Ja sam poseban, mene bog voli i izabrao me da budem rodjen u pravoj vjeri i da ja razumijem vjeru na pravi nacin. To ima i svoju cijenu: 2,5% imetka!
- spreca
#84 Re: Šutnja Islamske zajednice na javne prozivke
Ovo gore nego negdje u Africi,ko unistava IZ i njezina dobra i dostojanstvo ,znamo za Kavazovica,ko su jos njegovi blizi pomocnici u tom djelu
- Haris.ba
#85 Re: Šutnja Islamske zajednice na javne prozivke
Pa u cemu je problem? Neko ima serotonim od zekata, neko od odlaska na utakmicu.apsidejzi wrote: ↑20/05/2021 09:56
No kao sto rekoh, citava prica je izmisljena tako da nema veze. Osoba koja daje pare naplati to kroz serotinin koji dobije u mozgu. Osjeca se lijepo i korisno, misli da je nesto dobro uradio, misli da ce biti nagradjen za to. Njegova naplata je utjeha i osjecaj posebnosti. U svijetu gdje su svi budale, mene je bog izabrao da to ne budem i da mu sluzim. Ja sam poseban, mene bog voli i izabrao me da budem rodjen u pravoj vjeri i da ja razumijem vjeru na pravi nacin. To ima i svoju cijenu: 2,5% imetka!
Da ponovim, meni nije problem ni da se otvoreno poziva da se zekat ne uplacuje. Da se kritikuje, da se ismijava.
Mislim da ne razumijes uopce sta je zekat. To isto ko da kazes da dobrovoljno klanjas, ali moras ako neces u pakao.apsidejzi wrote: ↑20/05/2021 09:56 Dobrovoljno davanje novca religijskoj instituciji kako bi OCISTIO svoj imetak od harama (iako si to zaradio na halal nacin al kao nikad ne znas). Iako je to dobrovoljno na rijecima, ti imas obavezu jer je zekat stub vjere i automatski si nevjernik ako ga ne placas, sto ovo i ne cini bas najdobrovoljnijim.
Zekat ti je isto ko namaz. Ako shvatis namaz kao obavezu, isto ti je sa zekatom.
Bitno je da je dobrovoljno prihvatiti namaz i zekat.
Ako ti je namaz ili zekat glup, i to je ok.
- skafiskafsnjak
#86 Re: Šutnja Islamske zajednice na javne prozivke
@Haris.ba ne pokusavaj mu objasnjavati... Sta god da kazes, nije dovoljno. Nisu mi takvi likovi jasni.... Ubjedili sebe u nesto, pa pokusavaju i ostale... Bezveze.
Sve ateisti redom, a pisu po vjerskim temama.
Ne kazem da je zabranjeno, ali zasto imas potrebu pogrdno pricati o necemu sto ne postujes, a neko postuje.
Isto kao sto bih ja sad pisao pogrdno o Katolicanstvu npr.... A ne pada mi na pamet. Kako se ono kaze...postuj tudje.
Sto se tice naslova teme...nazalost IZ je ispolitizirana i tu nema nikakve sumnje. Kroz IZ se ne moze i ne smije gledati Islam u BiH.
Ne kazem da je zabranjeno, ali zasto imas potrebu pogrdno pricati o necemu sto ne postujes, a neko postuje.
Isto kao sto bih ja sad pisao pogrdno o Katolicanstvu npr.... A ne pada mi na pamet. Kako se ono kaze...postuj tudje.
Sto se tice naslova teme...nazalost IZ je ispolitizirana i tu nema nikakve sumnje. Kroz IZ se ne moze i ne smije gledati Islam u BiH.
- Tesla Edison
#87 Re: Šutnja Islamske zajednice na javne prozivke
Suština cijele ove pričeskafiskafsnjak wrote: ↑20/05/2021 10:54 @Haris.ba ne pokusavaj mu objasnjavati... Sta god da kazes, nije dovoljno. Nisu mi takvi likovi jasni.... Ubjedili sebe u nesto, pa pokusavaju i ostale... Bezveze.
- skafiskafsnjak
#88 Re: Šutnja Islamske zajednice na javne prozivke
Islam je sunnet Poslanika i Kur'an !!!!Istinita Reakcija wrote: ↑20/05/2021 11:15ko to kaže
pa upravo suprotno
odraz svega su sami bošnjaci
odraz svega je islam u BiH nije budizam kome vi cvjetići priče pričate!
Ne gleda se Islam kroz IZ i ljude.... Da li to bili Bosnjaci, Arapi ili Turci.... Al sta ti znas, i da ti nacrtam ne bi skontao.
- Tesla Edison
#89 Re: Šutnja Islamske zajednice na javne prozivke
Ali u IZ ne praktikuju islam. Dakle, kroz njih ne treba gledati.Istinita Reakcija wrote: ↑20/05/2021 11:30 jok nego se gleda kroz SF filmove
islam se gleda i treba gledati kroz one koji ga praktikuju i nikako drugačije
Ko prektikuje islam taj se ne smije baviti:
1. Nepotizmom
2. Korupcijom
3. Krađom Zekata
4. Krađom Vitara
5. Krađom novca od Hadža
6. Krađom novca od Kurbana
7. Podržavanjem kriminalaca
8. Sakralocidom
9. Kulturocidom
10. Urbicidom
Dakle, imaju javnu prozivku od strane Fatmira A. Još nisu ništa rekli povodom toga, nikakve argumente iznijeli, platne liste pokazali, račune obznanili. Odgovorili su ISIL-ovim stilom, samo uvredama, etiketiranjem i pozivom na linč. Takvim odgovorom samo potvrđuju napisano, kao i ovom daljnom šutnjom.
Ako su pravi i zdravi, što ja iskreno i želim da budu, neka fino argumentovano sa dokazima to sve obznane i tad ćemo jedino znati i biti uvjereni da je Fatmir sve ono što su i napisali za njega. Ako to ne urade, onda su oni sve ono što Fatmir priča i što je ovdje napisano.
Poslije onakvog javnog poziva jedino što može biti je ili ili. Dakle ili je IZ jedna kriminalna organizacija ili je Fatmir do sada najveći neprijatelj bošnjaka. Treće nema.
Do njih je sad, pa bujrum.
Last edited by Tesla Edison on 20/05/2021 11:51, edited 2 times in total.
- skafiskafsnjak
#90 Re: Šutnja Islamske zajednice na javne prozivke
Kao sto rekoh...da nacrtam, neces skontati.
A vidim, trollcic frisko registrovan. Tako da, prekidam raspravu. Poyyyy
- Tesla Edison
#91 Re: Šutnja Islamske zajednice na javne prozivke
Botina se aktivirala po nalogu.skafiskafsnjak wrote: ↑20/05/2021 11:33 Kao sto rekoh...da nacrtam, neces skontati.
- Haris.ba
#92 Re: Šutnja Islamske zajednice na javne prozivke
Evo, ja se slazem. Islam treba gledati kroz one sto ga praktikuju.
Islam ti je ko noz. Moze ga covjek upotrijebiti za dobro, a moze i za lose.
Konkretno za Fatmirove kritike, puno kritike, mnogo manje konstruktivne kritike.
Nek se proziva javno. Imenom i prezimenom. I konkretno.
Konkretno za Fatmirove kritike, puno kritike, mnogo manje konstruktivne kritike.
- skafiskafsnjak
#93 Re: Šutnja Islamske zajednice na javne prozivke
Mozes se ti slagati ili ne, ali cinjenica je da ne ide tako.Haris.ba wrote: ↑20/05/2021 12:04 Evo, ja se slazem. Islam treba gledati kroz one sto ga praktikuju.
Covjek je zivo bice koje je sklono greskama. Kur'an (Allahov govor) je savrsen kao i Mushaf (knjiga gdje je zapisan taj govor).
Shodno tome, ne moze se gledati kroz ljude. Pogotovo sto se mnogi smatraju muslimanima, a ne praktikuju ono sto je farz.
- Tesla Edison
#94 Re: Šutnja Islamske zajednice na javne prozivke
Kad dotakneš osinje gnijezdo....
- travar
#95 Re: Šutnja Islamske zajednice na javne prozivke
put istine i pravde wrote: ↑20/05/2021 12:12 O ti nevjernice
mozda nosis muslimansko ime ali si nevjernik. stavio si i srbina iz knina na avatar sto dovoljno govori ko si. lazez da si musliman a ustvari si Nikola kako ti i dolikuje niku.
O nevjernice O munafice. takvi kao ti su naj gori sljam. ti si forumski Nemanja kusturica
STIDI SE NEVJERNICE!
- Tesla Edison
#96 Re: Šutnja Islamske zajednice na javne prozivke
Jadna je ta država koju brane takvi kao ti!put istine i pravde wrote: ↑20/05/2021 12:25Osovi i gazije uvijek na bedemu odbrane islama i bosne od takvih kao sto si ti
Samo da znaš mufljuze, da ti nije tog "Srbina iz Knina", ne bih imao mogućnost ni pisati ove škrabotine. Punio bi fenjer i išao na spavanje u 19 sati.
Pa ti sad nastavi i dalje.
- travar
#97 Re: Šutnja Islamske zajednice na javne prozivke
Ja ba, jes' vidio ćafira.....put istine i pravde wrote: ↑20/05/2021 12:26
jel se to ibretis kakvih sve nevjernika ima. islamska zajednica im je trn u oku
- skafiskafsnjak
#98 Re: Šutnja Islamske zajednice na javne prozivke
Sto odgovarate botu...svakako ce ubrzo banovan biti
- Tesla Edison
#99 Re: Šutnja Islamske zajednice na javne prozivke
Istinita Reakcija wrote: ↑20/05/2021 12:36put istine i pravde pod nikom tesla ja vjernika i govanatravar wrote: ↑20/05/2021 12:23put istine i pravde wrote: ↑20/05/2021 12:12 O ti nevjernice
mozda nosis muslimansko ime ali si nevjernik. stavio si i srbina iz knina na avatar sto dovoljno govori ko si. lazez da si musliman a ustvari si Nikola kako ti i dolikuje niku.
O nevjernice O munafice. takvi kao ti su naj gori sljam. ti si forumski Nemanja kusturica
STIDI SE NEVJERNICE!![]()
- Tesla Edison
#100 Re: Šutnja Islamske zajednice na javne prozivke
Ma znam ali zape mi za oko ovo "Srbin iz Knina"
A ovaj @Istinita Reakcija i @put istine i pravde su ustvari jedna te ista osoba. Oba nicka nepismena do bola. Jedan malo liberalniji, drugi radikalniji i tako upotpunjuju svoje pisanje.
Haj što su botovi, ali mi nije jasno kako onaj koji ih angažuje ne shvata da ovim samo proizvode kontru kod ljudi koji ovo čitaju. Bar da nađu nekog pismenog pa hajde, nego ovako. Oči bole, mozak otekne dok čitaš