eto ti potrosnja od JTD..
racunar prikazuje
km/l
pa racunaj
Moderators: _BataZiv_0809, anex

Pričaš li iz iskustva? Ko vozi JTD-a zna koliko "često" je na popravku takav motor.mali_milojica wrote:Da motor i po,ali roknuti 700-800 KM popravku turbine,zamajca sa lamelom oko 700-800 ili skupo platiti dizne je meni van svake pameti za auto vrijednosti cca 3000-3500. U ovom slucaju,samo benzinac.Chuckie wrote:Kakav crni benzin, JTD je motorčina i po.
ako se ne racuna zamjena ulja, ja i nisam isao majstoru dok je auto bilo u mome vlasnistvu. Nemam neko iskustvo sa benzincima i mislim da je ovaj sa osam ventila preslab...Chuckie wrote:Pričaš li iz iskustva? Ko vozi JTD-a zna koliko "često" je na popravku takav motor.mali_milojica wrote:Da motor i po,ali roknuti 700-800 KM popravku turbine,zamajca sa lamelom oko 700-800 ili skupo platiti dizne je meni van svake pameti za auto vrijednosti cca 3000-3500. U ovom slucaju,samo benzinac.Chuckie wrote:Kakav crni benzin, JTD je motorčina i po.
Imao Alfu 156 sa tim motorom i 115 konja,bila stara 4 godine,prodao je sa 7 godina starosti. Ja i nisam imao problema,ali ljudi koji sad voze takve Alfe stare vec sada najmanje 10 ili 15 godina sigurno idu i vide majstora. Imam par jarana,mjenjali su i zamajce i turbine itd itd.Chuckie wrote:Pričaš li iz iskustva? Ko vozi JTD-a zna koliko "često" je na popravku takav motor.mali_milojica wrote:Da motor i po,ali roknuti 700-800 KM popravku turbine,zamajca sa lamelom oko 700-800 ili skupo platiti dizne je meni van svake pameti za auto vrijednosti cca 3000-3500. U ovom slucaju,samo benzinac.Chuckie wrote:Kakav crni benzin, JTD je motorčina i po.
e ova ti je jaka, eno se u VW ubise od dosade, u Bunji i kod Ermina karti razbacili...drug moj, u sve i jednom servisu imaju posla preko glave, sto zbog loseg goriva, loseg nacina voznje, fuš ulja, dijelova...mali_milojica wrote:Imao Alfu 156 sa tim motorom i 115 konja,bila stara 4 godine,prodao je sa 7 godina starosti. Ja i nisam imao problema,ali ljudi koji sad voze takve Alfe stare vec sada najmanje 10 ili 15 godina sigurno idu i vide majstora. Imam par jarana,mjenjali su i zamajce i turbine itd itd.
Znam sta pricam. Na kraju krajeva,najbolja dva jarana imaju servis,vecinom rade talijanska vozila i nije da sad nemaju posla i sjede,necemo se lagati.
Motor kao motor je odlican,nema dalje. Ja sam samo rekao da je glupost u auto od 3.5k KM ulupati 2k KM odrzavanja,sto mu se realno moze desiti kroz godinu dana. Ne mora,ali moze. Mislim covjek je student,momak. Ponavljam,ima pametnijih stvari za potrositi pare.zateznistub wrote:e ova ti je jaka, eno se u VW ubise od dosade, u Bunji i kod Ermina karti razbacili...drug moj, u sve i jednom servisu imaju posla preko glave, sto zbog loseg goriva, loseg nacina voznje, fuš ulja, dijelova...mali_milojica wrote:Imao Alfu 156 sa tim motorom i 115 konja,bila stara 4 godine,prodao je sa 7 godina starosti. Ja i nisam imao problema,ali ljudi koji sad voze takve Alfe stare vec sada najmanje 10 ili 15 godina sigurno idu i vide majstora. Imam par jarana,mjenjali su i zamajce i turbine itd itd.
Znam sta pricam. Na kraju krajeva,najbolja dva jarana imaju servis,vecinom rade talijanska vozila i nije da sad nemaju posla i sjede,necemo se lagati.
Pokretacu teme savjet (ne mora biti uslisen): ne uzimaj najsabiji model bilo kojeg proizvođača!
FIAT Punto sa JTD motorima je jedan od majboljih i najizdržljvijih mašina u svijetu dizela! Turbine, zamajci??? daaaj
Evo ja ti ponavljam, auto je bilo kod mene nekih 6-7 godina. Zapamti NIKADA nisam nista mijenjao ni popravljao osim redovno ulja i filtera. Kad kupujes polovnjaka, uvijek mozes naletiti i na jako dobro i na jako lose. I nikad ne znas kakvog si macka u vreci kupio dok tu vrecu ne doneses kuci i odvezes.mali_milojica wrote:Sasvim pristojnog benzinca moze kupiti za 3000 KM. Pristojnog dizela vec ce morati platiti 4000 KM. Sad izracunaj koliko ce mu trebati da se dizel pocne isplacivati ako je razlika u potrosnji cca 2 lit ili ti 4 KM na 100 km. Da ne govorim da moze ugraditi i plin,pa se vozati jeftinije i od JTD.
Je li bio star 12 godina kad si ga kupovao? Nije. Dakle niste i ne mozete biti u istoj situaciji. Ti si kupio auto,lupam staro 5 godina i prodao ga nakon 6-7. On kupuje auto onakvo kakvo si ti prodao. E sada mi reci ko ima vise sansi da ce se zajebati,ti ili on?zateznistub wrote:Evo ja ti ponavljam, auto je bilo kod mene nekih 6-7 godina. Zapamti NIKADA nisam nista mijenjao ni popravljao osim redovno ulja i filtera. Kad kupujes polovnjaka, uvijek mozes naletiti i na jako dobro i na jako lose. I nikad ne znas kakvog si macka u vreci kupio dok tu vrecu ne doneses kuci i odvezes.mali_milojica wrote:Sasvim pristojnog benzinca moze kupiti za 3000 KM. Pristojnog dizela vec ce morati platiti 4000 KM. Sad izracunaj koliko ce mu trebati da se dizel pocne isplacivati ako je razlika u potrosnji cca 2 lit ili ti 4 KM na 100 km. Da ne govorim da moze ugraditi i plin,pa se vozati jeftinije i od JTD.
Po toj logici (dobroj) Zamisli kakav ce motor 1.2 biti nakon 12-ak godina exploatacije a kakav 1.9 uzmemo li u obzir isti ili slican pređeni put?mali_milojica wrote:Je li bio star 12 godina kad si ga kupovao? Nije. Dakle niste i ne mozete biti u istoj situaciji. Ti si kupio auto,lupam staro 5 godina i prodao ga nakon 6-7. On kupuje auto onakvo kakvo si ti prodao. E sada mi reci ko ima vise sansi da ce se zajebati,ti ili on?zateznistub wrote:Evo ja ti ponavljam, auto je bilo kod mene nekih 6-7 godina. Zapamti NIKADA nisam nista mijenjao ni popravljao osim redovno ulja i filtera. Kad kupujes polovnjaka, uvijek mozes naletiti i na jako dobro i na jako lose. I nikad ne znas kakvog si macka u vreci kupio dok tu vrecu ne doneses kuci i odvezes.mali_milojica wrote:Sasvim pristojnog benzinca moze kupiti za 3000 KM. Pristojnog dizela vec ce morati platiti 4000 KM. Sad izracunaj koliko ce mu trebati da se dizel pocne isplacivati ako je razlika u potrosnji cca 2 lit ili ti 4 KM na 100 km. Da ne govorim da moze ugraditi i plin,pa se vozati jeftinije i od JTD.
Ja sam svoje rekao. 1.2 8v sa 60 KS. Moze mu i zupcasti puci,stavi novi za 100 KM sa rukama i tjeraj dalje misko.
Tesko da na benzincima i dizelima uopste mozemo uzimati da su presli i slican,a kamoli isti broj kilometara. To su izuzeci.zateznistub wrote: Po toj logici (dobroj) Zamisli kakav ce motor 1.2 biti nakon 12-ak godina exploatacije a kakav 1.9 uzmemo li u obzir isti ili slican pređeni put?
da ne govorim o voznji uz brdo sa upaljenom klimom
nekad 2009. ja uzeo od druga corsu 1.2 a on moje auto, kad smo dosli na Barice pito me koliko hocu para za zamjenu...reko' ni dinara ne zelim ga ni ko poklonChuckie wrote:1.2 60KS ne može hljeba uz brdo. 65kw JTD će letjeti.
Zasto? Smatram da vozila te kategorije prelaze veoma slicnu kilometrazu neovisno od agregatamali_milojica wrote:Tesko da na benzincima i dizelima uopste mozemo uzimati da su presli i slican,a kamoli isti broj kilometara. To su izuzeci.zateznistub wrote: Po toj logici (dobroj) Zamisli kakav ce motor 1.2 biti nakon 12-ak godina exploatacije a kakav 1.9 uzmemo li u obzir isti ili slican pređeni put?
da ne govorim o voznji uz brdo sa upaljenom klimom
U moje doba student nije imao ni zakifle..a danas imaju sve zivo, ako ima za auto ima i za odrzavanje pa niko mu ne nudi maibacha da kupibasicm wrote:Ljudi objasnite kako dizel moze biti auto za studenta, kad vise i ptice ba grani znaju da dizeli imaju skuplje odrzavanje?
Koji grad i kolika ti je prosjecna brzina?kokuz_sa wrote:da rezimiramo
i benzinac i JTD stari oko 12g
Benzinac:
-jeftin (3500 MAX) kako kolega forumas kaze
-trosi 8+ gradske, jos klimu ako ima.
-motor male zapremine, pa mu treba da povuce..sto se tice brda![]()
-dijelovi jeftini
-jeftiniji za registrovati
JTD
-skup (3500-5000)
-trosi 5.5 gradske max (u najvecim guzvama..iz iskustva govorim jer vozam JTD)
-dijelovi skuplji u prosjeku 10-15% od drugih Puntaca
-registracija oko 500
-sto se kvarova tice..tesko se kvari..(al po rijecima kolege s foruma ako ti rikne turbina, zamajac pljunut ces para)
-sto se tice vuce i brzine..pravi je![]()
-mali servis max 170KM
-veliki oko 350KM
JTD jesu izdržljivi motori, možda i najbolji na svijetu, ali resursi trajanja seta kvačila, turbine i ostalih skupljih kvarova su pri kraju...nisu su pokvarili do sada, ali svakim danom im ponestaje i vremena i kilometara i jednom će doći na mijenjanje....tada nisu jeftini, kod benzinaca je ta vrsta održavanja mnogo mnogo jeftinija. To i milojica govori, ne razumijem šta je nejasno. Benzinac više troši, ali je jeftiniji u startu+jeftinije održavanje, u ukupnom zbiru troškova teško je reći da će dizel biti jeftiniji...Chuckie wrote:Za studenta je ekonomičan motor "a must". Bilo kakav slabašni benzinac to nije. Tako da u startu gubi pare na gorivu ako ne kupi JTD-a, na održavanju može izgoriti, a i ne mora, na benzinu mora. JTD su ekstra izdržljivi motori, tako da je velika vjerovatnoća da nekoliko godina neće imati potrebe za servisom.
Teško da će guzit sa puntom. Prema tome kakva bembara.kokuz_sa wrote:da rezimiramo
i benzinac i JTD stari oko 12g
Benzinac:
-jeftin (3500 MAX) kako kolega forumas kaze
-trosi 8+ gradske, jos klimu ako ima.
-motor male zapremine, pa mu treba da povuce..sto se tice brda![]()
-dijelovi jeftini
-jeftiniji za registrovati
JTD
-skup (3500-5000)
-trosi 5.5 gradske max (u najvecim guzvama..iz iskustva govorim jer vozam JTD)
-dijelovi skuplji u prosjeku 10-15% od drugih Puntaca
-registracija oko 500
-sto se kvarova tice..tesko se kvari..(al po rijecima kolege s foruma ako ti rikne turbina, zamajac pljunut ces para)
-sto se tice vuce i brzine..pravi je![]()
-mali servis max 170KM
-veliki oko 350KM
a posto je lik student..ja predlazem da uzme kakav autic malo siri odzada..da moze lijepo guzit..a motore i nemoj gledat