Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
kokuz_sa

#76 Re: Fiat punto - izbor

Post by kokuz_sa »

Image

eto ti potrosnja od JTD..
racunar prikazuje
km/l

pa racunaj
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#77 Re: Fiat punto - izbor

Post by mali_milojica »

Ne mislim se natezati,nego momku pomoci oko izbora. Taj Punto JTD po Sarajevu i guzvama nece ici ispod 6,mada je i 6lit SF.
Na otvorenom ce to biti oko 4-4.5.
Imace skuplje odrzavanje,skuplju registraciju.
Ja mislim da mu je najbolje kupiti 1.2 8v sa 60 konja. Potrosnja po gradu ce biti oko 8,otvorena oko 5.5
A on neka radi sta hoce,pa i HGT neka uzme.
Chuckie

#78 Re: Fiat punto - izbor

Post by Chuckie »

mali_milojica wrote:
Chuckie wrote:Kakav crni benzin, JTD je motorčina i po.
Da motor i po,ali roknuti 700-800 KM popravku turbine,zamajca sa lamelom oko 700-800 ili skupo platiti dizne je meni van svake pameti za auto vrijednosti cca 3000-3500. U ovom slucaju,samo benzinac.
Pričaš li iz iskustva? Ko vozi JTD-a zna koliko "često" je na popravku takav motor.
zateznistub

#79 Re: Fiat punto - izbor

Post by zateznistub »

Chuckie wrote:
mali_milojica wrote:
Da motor i po,ali roknuti 700-800 KM popravku turbine,zamajca sa lamelom oko 700-800 ili skupo platiti dizne je meni van svake pameti za auto vrijednosti cca 3000-3500. U ovom slucaju,samo benzinac.
Pričaš li iz iskustva? Ko vozi JTD-a zna koliko "često" je na popravku takav motor.
ako se ne racuna zamjena ulja, ja i nisam isao majstoru dok je auto bilo u mome vlasnistvu. Nemam neko iskustvo sa benzincima i mislim da je ovaj sa osam ventila preslab...
mali_milojica

#80 Re: Fiat punto - izbor

Post by mali_milojica »

Chuckie wrote:
mali_milojica wrote:
Imao Alfu 156 sa tim motorom i 115 konja,bila stara 4 godine,prodao je sa 7 godina starosti. Ja i nisam imao problema,ali ljudi koji sad voze takve Alfe stare vec sada najmanje 10 ili 15 godina sigurno idu i vide majstora. Imam par jarana,mjenjali su i zamajce i turbine itd itd.
Znam sta pricam. Na kraju krajeva,najbolja dva jarana imaju servis,vecinom rade talijanska vozila i nije da sad nemaju posla i sjede,necemo se lagati.
zateznistub

#81 Re: Fiat punto - izbor

Post by zateznistub »

mali_milojica wrote:Imao Alfu 156 sa tim motorom i 115 konja,bila stara 4 godine,prodao je sa 7 godina starosti. Ja i nisam imao problema,ali ljudi koji sad voze takve Alfe stare vec sada najmanje 10 ili 15 godina sigurno idu i vide majstora. Imam par jarana,mjenjali su i zamajce i turbine itd itd.
Znam sta pricam. Na kraju krajeva,najbolja dva jarana imaju servis,vecinom rade talijanska vozila i nije da sad nemaju posla i sjede,necemo se lagati.
e ova ti je jaka, eno se u VW ubise od dosade, u Bunji i kod Ermina karti razbacili...drug moj, u sve i jednom servisu imaju posla preko glave, sto zbog loseg goriva, loseg nacina voznje, fuš ulja, dijelova...

Pokretacu teme savjet (ne mora biti uslisen): ne uzimaj najsabiji model bilo kojeg proizvođača!

FIAT Punto sa JTD motorima je jedan od majboljih i najizdržljvijih mašina u svijetu dizela! Turbine, zamajci??? daaaj
mali_milojica

#82 Re: Fiat punto - izbor

Post by mali_milojica »

zateznistub wrote:
mali_milojica wrote:Imao Alfu 156 sa tim motorom i 115 konja,bila stara 4 godine,prodao je sa 7 godina starosti. Ja i nisam imao problema,ali ljudi koji sad voze takve Alfe stare vec sada najmanje 10 ili 15 godina sigurno idu i vide majstora. Imam par jarana,mjenjali su i zamajce i turbine itd itd.
e ova ti je jaka, eno se u VW ubise od dosade, u Bunji i kod Ermina karti razbacili...drug moj, u sve i jednom servisu imaju posla preko glave, sto zbog loseg goriva, loseg nacina voznje, fuš ulja, dijelova...

Pokretacu teme savjet (ne mora biti uslisen): ne uzimaj najsabiji model bilo kojeg proizvođača!

FIAT Punto sa JTD motorima je jedan od majboljih i najizdržljvijih mašina u svijetu dizela! Turbine, zamajci??? daaaj
Motor kao motor je odlican,nema dalje. Ja sam samo rekao da je glupost u auto od 3.5k KM ulupati 2k KM odrzavanja,sto mu se realno moze desiti kroz godinu dana. Ne mora,ali moze. Mislim covjek je student,momak. Ponavljam,ima pametnijih stvari za potrositi pare.
Chuckie

#83 Re: Fiat punto - izbor

Post by Chuckie »

Za studenta je ekonomičan motor "a must". Bilo kakav slabašni benzinac to nije. Tako da u startu gubi pare na gorivu ako ne kupi JTD-a, na održavanju može izgoriti, a i ne mora, na benzinu mora. JTD su ekstra izdržljivi motori, tako da je velika vjerovatnoća da nekoliko godina neće imati potrebe za servisom.
mali_milojica

#84 Re: Fiat punto - izbor

Post by mali_milojica »

Sasvim pristojnog benzinca moze kupiti za 3000 KM. Pristojnog dizela vec ce morati platiti 4000 KM. Sad izracunaj koliko ce mu trebati da se dizel pocne isplacivati ako je razlika u potrosnji cca 2 lit ili ti 4 KM na 100 km. Nekih 25 000 km.
Da ne govorim da moze ugraditi i plin,pa se vozati jeftinije i od JTD.
zateznistub

#85 Re: Fiat punto - izbor

Post by zateznistub »

mali_milojica wrote:Sasvim pristojnog benzinca moze kupiti za 3000 KM. Pristojnog dizela vec ce morati platiti 4000 KM. Sad izracunaj koliko ce mu trebati da se dizel pocne isplacivati ako je razlika u potrosnji cca 2 lit ili ti 4 KM na 100 km. Da ne govorim da moze ugraditi i plin,pa se vozati jeftinije i od JTD.
Evo ja ti ponavljam, auto je bilo kod mene nekih 6-7 godina. Zapamti NIKADA nisam nista mijenjao ni popravljao osim redovno ulja i filtera. Kad kupujes polovnjaka, uvijek mozes naletiti i na jako dobro i na jako lose. I nikad ne znas kakvog si macka u vreci kupio dok tu vrecu ne doneses kuci i odvezes.
Jedinu manu imaju modeli 1999-2003 a to je motor serva, koji se zamjeni za nekih 70 KM. Sve ostalo nepoderivo
mali_milojica

#86 Re: Fiat punto - izbor

Post by mali_milojica »

zateznistub wrote:
mali_milojica wrote:Sasvim pristojnog benzinca moze kupiti za 3000 KM. Pristojnog dizela vec ce morati platiti 4000 KM. Sad izracunaj koliko ce mu trebati da se dizel pocne isplacivati ako je razlika u potrosnji cca 2 lit ili ti 4 KM na 100 km. Da ne govorim da moze ugraditi i plin,pa se vozati jeftinije i od JTD.
Evo ja ti ponavljam, auto je bilo kod mene nekih 6-7 godina. Zapamti NIKADA nisam nista mijenjao ni popravljao osim redovno ulja i filtera. Kad kupujes polovnjaka, uvijek mozes naletiti i na jako dobro i na jako lose. I nikad ne znas kakvog si macka u vreci kupio dok tu vrecu ne doneses kuci i odvezes.
Je li bio star 12 godina kad si ga kupovao? Nije. Dakle niste i ne mozete biti u istoj situaciji. Ti si kupio auto,lupam staro 5 godina i prodao ga nakon 6-7. On kupuje auto onakvo kakvo si ti prodao. E sada mi reci ko ima vise sansi da ce se zajebati,ti ili on?
Ja sam svoje rekao. 1.2 8v sa 60 KS. Moze mu i zupcasti puci,stavi novi za 100 KM sa rukama i tjeraj dalje misko.
zateznistub

#87 Re: Fiat punto - izbor

Post by zateznistub »

mali_milojica wrote:
zateznistub wrote:
Je li bio star 12 godina kad si ga kupovao? Nije. Dakle niste i ne mozete biti u istoj situaciji. Ti si kupio auto,lupam staro 5 godina i prodao ga nakon 6-7. On kupuje auto onakvo kakvo si ti prodao. E sada mi reci ko ima vise sansi da ce se zajebati,ti ili on?
Ja sam svoje rekao. 1.2 8v sa 60 KS. Moze mu i zupcasti puci,stavi novi za 100 KM sa rukama i tjeraj dalje misko.
Po toj logici (dobroj) Zamisli kakav ce motor 1.2 biti nakon 12-ak godina exploatacije a kakav 1.9 uzmemo li u obzir isti ili slican pređeni put?

da ne govorim o voznji uz brdo sa upaljenom klimom
Chuckie

#88 Re: Fiat punto - izbor

Post by Chuckie »

1.2 60KS ne može hljeba uz brdo. 65kw JTD će letjeti. :D
mali_milojica

#89 Re: Fiat punto - izbor

Post by mali_milojica »

zateznistub wrote: Po toj logici (dobroj) Zamisli kakav ce motor 1.2 biti nakon 12-ak godina exploatacije a kakav 1.9 uzmemo li u obzir isti ili slican pređeni put?

Tesko da na benzincima i dizelima uopste mozemo uzimati da su presli i slican,a kamoli isti broj kilometara. To su izuzeci. :D
zateznistub

#90 Re: Fiat punto - izbor

Post by zateznistub »

Chuckie wrote:1.2 60KS ne može hljeba uz brdo. 65kw JTD će letjeti. :D
nekad 2009. ja uzeo od druga corsu 1.2 a on moje auto, kad smo dosli na Barice pito me koliko hocu para za zamjenu...reko' ni dinara ne zelim ga ni ko poklon
basicm

#91 Re: Fiat punto - izbor

Post by basicm »

Ljudi objasnite kako dizel moze biti auto za studenta, kad vise i ptice ba grani znaju da dizeli imaju skuplje odrzavanje?
zateznistub

#92 Re: Fiat punto - izbor

Post by zateznistub »

mali_milojica wrote:
zateznistub wrote: Po toj logici (dobroj) Zamisli kakav ce motor 1.2 biti nakon 12-ak godina exploatacije a kakav 1.9 uzmemo li u obzir isti ili slican pređeni put?

Tesko da na benzincima i dizelima uopste mozemo uzimati da su presli i slican,a kamoli isti broj kilometara. To su izuzeci. :D
Zasto? Smatram da vozila te kategorije prelaze veoma slicnu kilometrazu neovisno od agregata
kokuz_sa

#93 Re: Fiat punto - izbor

Post by kokuz_sa »

da rezimiramo

i benzinac i JTD stari oko 12g

Benzinac:
-jeftin (3500 MAX) kako kolega forumas kaze
-trosi 8+ gradske, jos klimu ako ima.
-motor male zapremine, pa mu treba da povuce..sto se tice brda :izet:
-dijelovi jeftini
-jeftiniji za registrovati

JTD
-skup (3500-5000)
-trosi 5.5 gradske max (u najvecim guzvama..iz iskustva govorim jer vozam JTD)
-dijelovi skuplji u prosjeku 10-15% od drugih Puntaca
-registracija oko 500
-sto se kvarova tice..tesko se kvari..(al po rijecima kolege s foruma ako ti rikne turbina, zamajac pljunut ces para)
-sto se tice vuce i brzine..pravi je :evil:
-mali servis max 170KM
-veliki oko 350KM

a posto je lik student..ja predlazem da uzme kakav autic malo siri odzada..da moze lijepo guzit..a motore i nemoj gledat :D
Last edited by kokuz_sa on 04/04/2015 19:05, edited 1 time in total.
zateznistub

#94 Re: Fiat punto - izbor

Post by zateznistub »

basicm wrote:Ljudi objasnite kako dizel moze biti auto za studenta, kad vise i ptice ba grani znaju da dizeli imaju skuplje odrzavanje?
U moje doba student nije imao ni zakifle..a danas imaju sve zivo, ako ima za auto ima i za odrzavanje pa niko mu ne nudi maibacha da kupi
Last edited by zateznistub on 04/04/2015 19:02, edited 1 time in total.
mali_milojica

#95 Re: Fiat punto - izbor

Post by mali_milojica »

kokuz_sa wrote:da rezimiramo

Benzinac:
-dijelovi jeftini

JTD
-skup (3500-5000)
-registracija oko 500
-sto se kvarova tice..tesko se kvari..(al po rijecima kolege s foruma ako ti rikne turbina, zamajac pljunut ces para)
-mali servis max 170KM
-veliki oko 350KM
Koji grad i kolika ti je prosjecna brzina?
530i

#96 Re: Fiat punto - izbor

Post by 530i »

Chuckie wrote:Za studenta je ekonomičan motor "a must". Bilo kakav slabašni benzinac to nije. Tako da u startu gubi pare na gorivu ako ne kupi JTD-a, na održavanju može izgoriti, a i ne mora, na benzinu mora. JTD su ekstra izdržljivi motori, tako da je velika vjerovatnoća da nekoliko godina neće imati potrebe za servisom.
JTD jesu izdržljivi motori, možda i najbolji na svijetu, ali resursi trajanja seta kvačila, turbine i ostalih skupljih kvarova su pri kraju...nisu su pokvarili do sada, ali svakim danom im ponestaje i vremena i kilometara i jednom će doći na mijenjanje....tada nisu jeftini, kod benzinaca je ta vrsta održavanja mnogo mnogo jeftinija. To i milojica govori, ne razumijem šta je nejasno. Benzinac više troši, ali je jeftiniji u startu+jeftinije održavanje, u ukupnom zbiru troškova teško je reći da će dizel biti jeftiniji...
Chuckie

#97 Re: Fiat punto - izbor

Post by Chuckie »

kokuz_sa wrote:da rezimiramo

Benzinac:
-dijelovi jeftini

JTD
-skup (3500-5000)
-registracija oko 500
-mali servis max 170KM
-veliki oko 350KM

a posto je lik student..ja predlazem da uzme kakav autic malo siri odzada..da moze lijepo guzit..a motore i nemoj gledat :D
Teško da će guzit sa puntom. Prema tome kakva bembara. :mrgreen:
Leon16v
Vozim: Staro željezo

#98 Re: Fiat punto - izbor

Post by Leon16v »

Hvala svima na pomoci, vjerovatno ce ici 1.2 8v, ali evo citao sam da i 16v je tu negdje sto se tice potrosnje 0.5-1 L više, mozda je i odrzavanje slicno.
Uglavnom jos cu provjeriti kakvo je stanje i ostalo.
:mrgreen: :thumbup:
basicm

#99 Re: Fiat punto - izbor

Post by basicm »

Ja iskreno nemam iskustva sa tim motorima, ali imao je moj zet Bravo 1.2 16v, kupljen sa 210 hiljada, na 300 hiljada je imao jedini kvar na autu, u pitanju je bio nekakav kompjuter koji je kostao oko 400 KM. Auto je prodan covjeku kojeg znam i dan danas ide bez problema.
Ja smatram da je mali benzinac bolji od dizela za ljude sa ogranicenim budzetom, jer je gorivo skoro jedini trosak. Kao sto ljudi rekose, kad tad ce doci turbina, zamajac ili dizna na red, mozda i sve odjednom.
citroen xm

#100 Re: Fiat punto - izbor

Post by citroen xm »

Kako smaraju ovi dizelaši što ne otvaraju haubu po 5 godina i čija auta proizvode gorivo. Ajde palite, pričajte to nekoj djeci koja još uče šta je auto.
1.9 turbo dizelaš sa potrošnjom od 5.5 u gradu. Mislim da se i vozači dvice 1.6 dizel sada hvataju za glavu. :D Care ili ti lažeš nas ili su tebe slagali da živiš u gradu. Treća mogućnost ne postoji.
Post Reply