Da li ste sujevjerni?

Rasprave o vjerskim temama.

Sljedece stvari nikada ne radim ukoliko sam sujevjeran...

Ne otvaram kisobran u stanu.
5
11%
Ukoliko predje crna macka pljunem tri puta ili cekam da neko drugi predje
6
13%
Ne prolazim ispod merdevina
1
2%
Nesto drugo ili postujem nesto od gore navedenog
5
11%
Ma bjezi kakva ti je ovo tema, jeretiku jedan
30
64%

Total votes: 47

miskin

#76 Re: Da li ste sujevjerni?

Post by miskin »

Sta je ceteresnica?
@miskin na drugoj temi je obrezivanje,nije ovdje niko to komentarisao :-D
malo sam onda pomijesao do mene je
Great Cornholio

#77 Re: Da li ste sujevjerni?

Post by Great Cornholio »

miskin wrote:
Puno je brate pet puta na dan prat' noge, i to na ovoj zehmeriji.
ima olaksica zvana mesh po mestvama, dovoljno ti je samo jednom oprat noge onda u roku od 24 sata, citaj, uci, istrazivaj, ne ubija
To su ti brate novotarije u vjeri, ne bih sa ja s tim igrao da sam na tvom mjestu :run: :D

Šalim se, meni su religijski rituali koji se forsiraju svakodnevno jedan vid sujevjerja, mislim da nam Bog od života ne želi napraviti "vojsku".
miskin

#78 Re: Da li ste sujevjerni?

Post by miskin »

To su ti brate novotarije u vjeri, ne bih sa ja s tim igrao da sam na tvom mjestu :run: :D

Šalim se, meni su religijski rituali koji se forsiraju svakodnevno jedan vid sujevjerja, mislim da nam Bog od života ne želi napraviti "vojsku".
eto ja bih se igrao, kakve novotarije bolan, novotarija je ovo sto vi ovdje pricate
nasa

#79 Re: Da li ste sujevjerni?

Post by nasa »

Great Cornholio wrote:
miskin wrote:
Puno je brate pet puta na dan prat' noge, i to na ovoj zehmeriji.
ima olaksica zvana mesh po mestvama, dovoljno ti je samo jednom oprat noge onda u roku od 24 sata, citaj, uci, istrazivaj, ne ubija

Ne mogu da vjerujem da ti ovo pises,pa to su rituali koji prije svega nama pomazu,a da ne pricamo koliko smiruju i pozitivno uticu na covjeka i njegov iman.....
Nedavno bas gledam jednog ateistu koji kaze da bi nevjernici trebali preuzeti ako nistta od vjernika spoznaju o moci rituala i ponavljanja istih molitvi !
Great Cornholio

#80 Re: Da li ste sujevjerni?

nasa wrote:
fatamorgana wrote:
Great Cornholio wrote:Najopasnije je "četeresnicu" prekršit' :run: :lol:
Ma ko nam je to praznovjeran, :wink:
Sta je ceteresnica?
@miskin na drugoj temi je obrezivanje,nije ovdje niko to komentarisao :-D

"četeresnica" je jedno od mnogobrojnih vidova sujevjerja rasprostranjenih na ovim našim prostorima, a karakteriše je nerazumno ponašanje po kome npr. novorođenče ne smije posjećivati druge domove, roditelji ne smiju s djetetom ići nekome u goste dok dijete ne napuni četrdeset dana.
Ima i ona "četeresnica" vezana za smrt supružnika, po kojoj se neko kome je umro supružnik ne smije udati za drugog ili oženiti drugu, dok ne prođe 40 dana od smrti supružnika. To praznovjerje ukazuje i na to koliko je našim narodima važna ljubav :-)
miskin

#81 Re: Da li ste sujevjerni?

Post by miskin »

"četeresnica" je jedno od mnogobrojnih vidova sujevjerja rasprostranjenih na ovim našim prostorima, a karakteriše je nerazumno ponašanje po kome npr. novorođenče ne smije posjećivati druge domove, roditelji ne smiju s djetetom ići nekome u goste dok dijete ne napuni četrdeset dana.
Ima i ona "četeresnica" vezana za smrt supružnika, po kojoj se neko kome je umro supružnik ne smije udati za drugog ili oženiti drugu, dok ne prođe 40 dana od smrti supružnika. To praznovjerje ukazuje i na to koliko je našim narodima važna ljubav :-)
nesto pametno :thumbup:
Great Cornholio

#82 Re: Da li ste sujevjerni?

nasa wrote:
Ne mogu da vjerujem da ti ovo pises,pa to su rituali koji prije svega nama pomazu,a da ne pricamo koliko smiruju i pozitivno uticu na covjeka i njegov iman.....
Nedavno bas gledam jednog ateistu koji kaze da bi nevjernici trebali preuzeti ako nistta od vjernika spoznaju o moci rituala i ponavljanja istih molitvi !
Ja volim biti malo spontaniji kad je odnos s Bogom u pitanju, stroga disciplina me nikad nije pretjerano privlačila.
fatamorgana

#83 Re: Da li ste sujevjerni?

Post by fatamorgana »

miskin wrote:
nesto pametno :thumbup:
Ih, lako je njemu kad sve kopira of Frojda, :wink:
Great Cornholio

#84 Re: Da li ste sujevjerni?

fatamorgana wrote:
Ih, lako je njemu kad sve kopira of Frojda, :wink:
Kaže Frojd da mnogi rituali predstavljaju simptom opsesivno-kompulsivne neuroze, a From kaže da ne moraju svi rituali biti iracionalni.
fatamorgana

#85 Re: Da li ste sujevjerni?

Post by fatamorgana »

Great Cornholio wrote: Kaže Frojd da mnogi rituali predstavljaju simptom opsesivno-kompulsivne neuroze, a From kaže da ne moraju svi rituali biti iracionalni.
Miske, šta ti veliš na ovo, slažeš li se sa tvrdnjom?
miskin

#86 Re: Da li ste sujevjerni?

Post by miskin »

sta cu velit tuga jedna velika, moram priznati da s Frojdom se nikad nisam druzio, mada sam citao da je bio "izrazito moralan" citao sam samo neke citate njegove
fatamorgana

#87 Re: Da li ste sujevjerni?

Post by fatamorgana »

miskin wrote:
sta cu velit tuga jedna velika, moram priznati da s Frojdom se nikad nisam druzio, mada sam citao da je bio "izrazito moralan" citao sam samo neke citate njegove
Ma ja mislim da Cornholio nije mislio na religijske rituale općenito već na određene lične "rituale" npr. neko uvijek preskoči isti stepenik bez nekog posebnog motiva ( npr. nema kore od banana ili žvaka što bi eventualno opravdalo takav postupak)) i sl.
miskin

#88 Re: Da li ste sujevjerni?

Post by miskin »

fatamorgana wrote:
miskin wrote:
Ma ja mislim da Cornholio nije mislio na religijske rituale općenito već na određene lične "rituale" npr. neko uvijek preskoči isti stepenik bez nekog posebnog motiva ( npr. nema kore od banana ili žvaka što bi eventualno opravdalo takav postupak)) i sl.
drugo je to ovo su njegove rijeci ne moje
Great Cornholio

#89 Re: Da li ste sujevjerni?

fatamorgana wrote: Ma ja mislim da Cornholio nije mislio na religijske rituale općenito već na određene lične "rituale" npr. neko uvijek preskoči isti stepenik bez nekog posebnog motiva ( npr. nema kore od banana ili žvaka što bi eventualno opravdalo takav postupak)) i sl.
A pomislim i na one pravoslavne popove što mašu onim nečim što iz njega izlazi dim, a nema komaraca u prostoriji :D
fatamorgana

#90 Re: Da li ste sujevjerni?

Post by fatamorgana »

Great Cornholio wrote:
fatamorgana wrote: Ma ja mislim da Cornholio nije mislio na religijske rituale općenito već na određene lične "rituale" npr. neko uvijek preskoči isti stepenik bez nekog posebnog motiva ( npr. nema kore od banana ili žvaka što bi eventualno opravdalo takav postupak)) i sl.
A pomislim i na one pravoslavne popove što mašu onim nečim što iz njega izlazi dim, a nema komaraca u prostoriji :D
Ma to je tamjan, on zapravo pored toga što miriše ima i baktericidna svojstva, mislim da se u drevna vremena koristio prvenstveno radi toga, tj. za dezinfekciju prostora gdje se skupljao određeni broj ljudi ....
nasa

#91 Re: Da li ste sujevjerni?

Post by nasa »

fatamorgana wrote:
Great Cornholio wrote:
Ma to je tamjan, on zapravo pored toga što miriše ima i baktericidna svojstva, mislim da se u drevna vremena koristio prvenstveno radi toga, tj. za dezinfekciju prostora gdje se skupljao određeni broj ljudi ....
Nisam ja mislila kad sam rekla da su korisni na te rituale koje neko drugi izvodi nego na ove licne molitva i sl.
A i odlazak u dzamiju ili crkvu je koristan ako nista tu smo svi jednaki.... :-D
Last edited by nasa on 13/10/2012 22:34, edited 1 time in total.
fatamorgana

#92 Re: Da li ste sujevjerni?

Post by fatamorgana »

miskin wrote: drugo je to ovo su njegove rijeci ne moje
E nemereš Misketa prevarit' da si pita .... moraću i ja preć' na religiju, :wink:
Great Cornholio

#93 Re: Da li ste sujevjerni?

fatamorgana wrote:
Znači, popovi naplaćuju dezifenkciju prostorija, šta čo'ek neće na brzinu naučiti :D
fatamorgana

#94 Re: Da li ste sujevjerni?

Post by fatamorgana »

Great Cornholio wrote:
fatamorgana wrote:
Znači, popovi naplaćuju dezifenkciju prostorija, šta čo'ek neće na brzinu naučiti :D
Ma to ti dođe k'o hemijsko čišćenje, :lol:
Great Cornholio

#95 Re: Da li ste sujevjerni?

nasa wrote: Nisam ja mislila kad sam rekla da su korisni na te rituale koje neko drugi izvodi nego na ove licne molitva i sl.
A i odlazak u dzamiju ili crkvu je koristan ako nista tu smo svi jednaki.... :-D
Mollitva je korisna, i ako ne bude uslišena barem će čovjeka smiriti to što se obraća nekome ko mu može pomoći, uputiti ga, zaštititi ga ili inspirisati kad mu treba pomoć, uputa, zaštita, inspiracija, ali ta molitva treba doći spontano, treba doći iz srca, a to je veoma teško kad sebi propisujemo neke termine u kojima se to treba desiti, ili sebi propisujemo riječi kojima molitva treba biti izražena.
Great Cornholio

#96 Re: Da li ste sujevjerni?

fatamorgana wrote:
Great Cornholio wrote:
fatamorgana wrote:
Ma to ti dođe k'o hemijsko čišćenje, :lol:
Samo ne znam kakvu vezu ima hemijsko čišćenje prostorija sa udajom kćeri, ženidbom sinova, materijalnim dobitkom u vidu roda pšenice i kukuruza, mnoštvu prasića, pilića ili kozlića :? :lol:
nasa

#97 Re: Da li ste sujevjerni?

Post by nasa »

Great Cornholio wrote:
nasa wrote: Nisam ja mislila kad sam rekla da su korisni na te rituale koje neko drugi izvodi nego na ove licne molitva i sl.
Mollitva je korisna, i ako ne bude uslišena barem će čovjeka smiriti to što se obraća nekome ko mu može pomoći, uputiti ga, zaštititi ga ili inspirisati kad mu treba pomoć, uputa, zaštita, inspiracija, ali ta molitva treba doći spontano, treba doći iz srca, a to je veoma teško kad sebi propisujemo neke termine u kojima se to treba desiti, ili sebi propisujemo riječi kojima molitva treba biti izražena.
Pa mozes se i u Islamu obracati Bogu svojim rijecima,nije zabranjeno......
Ako mislis na namaz,ma zamisli samo kako bi to izgledalo da se da sloboda da svojim rijecima molis :D
Bez sale,ja kontam da je to lijepo sto se milioni ljudi mole na isti nacin i to je ono sto povezuje i zblizava u svakoj religiji!
fatamorgana

#98 Re: Da li ste sujevjerni?

Post by fatamorgana »

Great Cornholio wrote: Samo ne znam kakvu vezu ima hemijsko čišćenje prostorija sa udajom kćeri, ženidbom sinova, materijalnim dobitkom u vidu roda pšenice i kukuruza, mnoštvu prasića, pilića ili kozlića :? :lol:
Pa uslužna djelatnost ....
Great Cornholio

#99 Re: Da li ste sujevjerni?

nasa wrote: Pa mozes se i u Islamu obracati Bogu svojim rijecima,nije zabranjeno......
Ako mislis na namaz,ma zamisli samo kako bi to izgledalo da se da sloboda da svojim rijecima molis :D
Bez sale,ja kontam da je to lijepo sto se milioni ljudi mole na isti nacin i to je ono sto povezuje i zblizava u svakoj religiji!
Meni nekako draže kad se Bogu obraćam na način kako ja u određenom trenutku osjećam da treba. Lijepo bi to bilo kad bi se milioni ljudi istinski molili Bogu da ih što više zbliži, da ukloni razlike zbog kojih se svađaju, ali meni se čini da se milioni ljudi držeći se čvrsto svojih propisanih molitvi, svjesno ili nesvjesno, trude da se razlike "zacementiraju".
Great Cornholio

#100 Re: Da li ste sujevjerni?

fatamorgana wrote:
Great Cornholio wrote: Samo ne znam kakvu vezu ima hemijsko čišćenje prostorija sa udajom kćeri, ženidbom sinova, materijalnim dobitkom u vidu roda pšenice i kukuruza, mnoštvu prasića, pilića ili kozlića :? :lol:
Pa uslužna djelatnost ....
Nažalost, a trebalo bi biti drugačije.
Post Reply