Tako je, a po zlocinima su samo velikosrbi ispred vas.Kolinda wrote: ↑29/07/2020 16:23Aha, znači sve je bilo reakcija a ne planski progoni Hrvata, i Grabovica je bila takav slucaj, jelTe...sve Hrvati počeli a vaši jadni samo se branili...Loki2k9 wrote: ↑29/07/2020 16:19 Zlodjela kažeš, ajmo malo nabrojiti
- Stipića livade
- Lužani
- Križančevo selo
- Buhine kuće
- Trusina
- Bugojno
- Grabovica
- Uzdol
- Fojnica i tako dalje...još na desetine stratišta... by @Kolinda
Etničko čišćenje na području Hercegovine, iako do tog momenta nije bilo ni pokušaja sukoba između Bošnjaka i Hrvata, štaviše, većina Bošnjaka su bili u HVO uniformama, jer se ARBiH još nije ni bila formirala u Hercegovini ako treba:
-Čapljina
-Stolac
-Ljubuški
-Prozor
Strašni logori, stravični prilozi, ubistva i pljačke bošnjačke imovine.
-Prozor (napadni na brojna sela i desetine poginulih Bošnjaka)
-Jablanica (stravični zločini u Sovićima nad Bošnjacima, Hrvat upozorio Bošnjake u Doljanima i preko brda pobjegli u Slatinu); Stipića livada se desila kao odmazda Bošnjaka prilikom protjerivanja HVO-a s tog područja
-Konjic
Srednja Bosna - HVO je prvi poceo s incidentima te poceli vrsiti represiju nad svima koji nisu Hrvati, vodeci se politikom da samo HVO treba da kontrolise to podrucje. Ideja o stvaranju velike Hrvatske u granicama nekadasnje banovine bila je okidac za rat i Bosnjaci su se tome usprotivili. Za svim civilima treba zaliti, ali ta podla podmetanja i ubrajanje HVO vojnika u zrtve su pokusaj da se broj zrtava jos samo poveca da bi se oprala ljaga s obraza. Ne mozes ratovati protiv nekoga a ne ocekivati da ti se ne uzvrati.
Bosna 2050 - Nacionalne strategije i stvarni scenariji
- BHCluster
#76 Re: Bosna 2050 - Nacionalne strategije i stvarni scenariji
-
Loki2k9
#77 Re: Bosna 2050 - Nacionalne strategije i stvarni scenariji
Sanjarko wrote: ↑29/07/2020 16:38 Mene i moje u Zenici malo nedostajalo da nas JNA i HVO ubiju, jedni tokom bombardovanja Zenice s MiG avionima '92 godine, a drugi tokom granatiranja Zenice haubicama '93 ili '94 godine ako se dobro sjecam. Imaju i danas geleri od granate sto je HVO ispalio na zgradu do nase. Ni sami neznamo kako smo prezivjeli oba napada.
HVO tad vodio bitku za Zenicu gdje smo mi Bosnjaci i Bosanci bili vecina. JNA isto pokusala na pocetku rata i odustala djelomicno.
Područja današnjih ZDK, SBK i HNK, te ZHK i K10 su HVO-ovci na sve načine pokušali etnički očistiti od Bošnjaka, bilo da ih je bilo 80% ili 10%. Samo su u Sarajevu, tuzlanskom kraju i Posavini saradjivali sa nama protiv velikosrpske agresije.
- Sanjarko
#78 Re: Bosna 2050 - Nacionalne strategije i stvarni scenariji
Koja mraka nas je napala i kakvi su nas neki sumnjivi likovi vodili na mnogim pozicijama, ne svi naravno, dobro smo i prosli kao narod. Opstali smo, ali jedva.Loki2k9 wrote: ↑29/07/2020 16:53Sanjarko wrote: ↑29/07/2020 16:38 Mene i moje u Zenici malo nedostajalo da nas JNA i HVO ubiju, jedni tokom bombardovanja Zenice s MiG avionima '92 godine, a drugi tokom granatiranja Zenice haubicama '93 ili '94 godine ako se dobro sjecam. Imaju i danas geleri od granate sto je HVO ispalio na zgradu do nase. Ni sami neznamo kako smo prezivjeli oba napada.
HVO tad vodio bitku za Zenicu gdje smo mi Bosnjaci i Bosanci bili vecina. JNA isto pokusala na pocetku rata i odustala djelomicno.
Područja današnjih ZDK, SBK i HNK, te ZHK i K10 su HVO-ovci na sve načine pokušali etnički očistiti od Bošnjaka, bilo da ih je bilo 80% ili 10%. Samo su u Sarajevu, tuzlanskom kraju i Posavini saradjivali sa nama protiv velikosrpske agresije.
-
Loki2k9
#79 Re: Bosna 2050 - Nacionalne strategije i stvarni scenariji
Tako je. I tek nam predstoji borba. Od rata i kraja devedesetih nije bilo toliko iseljavanja kao sto je od 2017. pa do pandemije korona virusa. Sad je to, sreca, stalo, ali ne nazire se pozitivnija buducnost. Ako sami nesto kao narod ne preduzmemo, pitanje je gdje cemo biti za 30 godina. I kod druga dva naroda je doslo do osipanja, ali mene interesuju Bosnjaci.Sanjarko wrote: ↑29/07/2020 17:01Koja mraka nas je napala i kakvi su nas neki sumnjivi likovi vodili na mnogim pozicijama, ne svi naravno, dobro smo i prosli kao narod. Opstali smo, ali jedva.Loki2k9 wrote: ↑29/07/2020 16:53Sanjarko wrote: ↑29/07/2020 16:38 Mene i moje u Zenici malo nedostajalo da nas JNA i HVO ubiju, jedni tokom bombardovanja Zenice s MiG avionima '92 godine, a drugi tokom granatiranja Zenice haubicama '93 ili '94 godine ako se dobro sjecam. Imaju i danas geleri od granate sto je HVO ispalio na zgradu do nase. Ni sami neznamo kako smo prezivjeli oba napada.
- Sanjarko
#80 Re: Bosna 2050 - Nacionalne strategije i stvarni scenariji
Ja imam ideja dosta ali me slabo ko sljivi i vecina mi samo kontriraju pa cak i vrijedzaju i ismijavaju. Zbog toga odustao od realizacije nekih tih ideja ali i radi samih nekih tih ideja koje su opasne jer su ideje o oruzjima.
Nesto sam dao od tih ideja ovdje. Slabo naislo na podrsku. Vecinom kontriranje, vrijedzanje i ismijavanje.
Znaci imam ideja kako sredit i uredit Bosnu da svima taman i dobro bude.
Nesto sam dao od tih ideja ovdje. Slabo naislo na podrsku. Vecinom kontriranje, vrijedzanje i ismijavanje.
Znaci imam ideja kako sredit i uredit Bosnu da svima taman i dobro bude.
-
Capljina74
#81 Re: Bosna 2050 - Nacionalne strategije i stvarni scenariji
Greska je samo u tome sto Srbi u Hercegovini tačnije VRS nije imala sukoba do Mitrivdanske ofanzive koja nikome nije trebala, nego onoj budali Drekovicu.Loki2k9 wrote: ↑29/07/2020 16:03Kao prvo, županija i kanton nisu isto, nemaju iste ingerencije, različite su administrativne jedinice. Županija se na bosanskom kaže okrug, a vi švicarske kantone nazivate kantoni ili županije? Hrvatska je podijeljena na okruge, kao i Srbija, a entitet FBiH je na kantone. Trebate prestate stvari u BiH nazivati onako kako Hrvati u Hrvatskoj nazivaju svoje jer se na nekima ne može praviti pararela. HBŽ ne postoji, jer taj kanton nema zvanično ime. Riječ je o Kantonu 10. Zastava i grb su također neustavni.Kolinda wrote: ↑29/07/2020 14:33 U tvoje osjećaje neću ulaziti niti imam potrebe za tim ali sa činjenicama itekako...
U Vladi ŽP sjede dva Bošnjak i pitaju se itekako a taj broj dva je sukladan i broju Bošnjaka u toj županiji.
Što ono reče US neki dan a vezano je za TK, koliko se sjećam da su rekli da je neustavna jer nema Hrvata u njoj.
U Vladi HBŽ sjedi 1 Bošnjak što je sukladno broju stanovnika u toj županiji.
Što ono reče US neki dan a vezano je za TK, koliko se sjećam da su rekli da je neustavna jer nema Hrvata u njoj.
Ameri rekoše da su bili donijeli odluku o podjeli BiH ali stvar spasiše hrvatske snage...valjda vjeruješ Amerima....
Zlodjela kažeš, ajmo malo nabrojiti
- Stipića livade
- Lužani
- Križančevo selo
- Buhine kuće
- Trusina
- Bugojno
- Grabovica
- Uzdol
- Fojnica i tako dalje...još na desetine stratišta...
Eto ti suda, Srbija nije sudjelovala![]()
Hrvatskoj nitko nije sudio i ne lupaj, da bi nekome sudio moraš ga optužiti i on se mora moći braniti...
99% Hrvata je glasalo za neovisnost BiH i to ništa neće promijeniti....ma koliko vi šupljake udarali....
Iako nemam nikakvu potrebu braniti se a vezano za taj neki za mene imaginarni forum HZHB koji niti sam kad posjetio niti mi pada na pamet ali vidim da dobar broj vas "probosanaca" se pozivate na njega, zanimljivo![]()
Drugo, šta znači "probosanac"? Čuo sam za riječ probosanski, ali probosanac ne.
Treće, ne možeš porediti Posavski i Tuzlanski kanton, jer u Posavskom, ponavljam, Bošnjaci čine do 30% stanovništva, dok u TK Hrvata očigledno nema ni toliko da mogu izabrati HZD-ovog prestavnika u kantonalnoj vladi. Ne može se HDZ-u pokloniti mjesto samo da bi vi bili zadovoljeni. Izglasajte i imat ćete. Na kraju krajeva, i u Zapadnohercegovačkom kantonu bi u Vladi trebalo biti Bošnjaka, ali nema. Tu se može praviti paralela, a ne Posavski i Tuzlanski kanton. Vi biste da vam se samo udjele pozicije čak i ako ih niste uspjeli dobiti na izborima. Kao što SNSD želi nešto više u Federaciji a ne može na izborima dobiti barem jednog prestavnika u federalnoj skupštini. A da se postavi SDP-ov ili DF-ov Hrvat vi biste kmečali i dalje, jer vam on ne bi bio legitiman. Ne znam šta hoćete više. Sadaka pozicije širom države?!
Četvrto, da laž o tome da su Hrvati iz RH, a ne vi dakako, spasili BiH će vam sad postati mantra za daljnju blokadu i destabilizaciju države. Postali ste gori od Srba. Četvrt vijeka nakon rata ispade Bosna se trebala uveliko raspasti 1995. ali spasilačka vojska HV je tu Bosnu zavezala i shodno tome nije se raspala. Ispade da ste bili mirotvorci i dobrice devedesetih, a ne druga polovina krvoločnog pohoda na Bosnu u savezu sa Miloševićem. Mene sjećanje služi da ste istočni dio grada Mostara bombardovali s jedne strane, dok su Srbi s druge. Isto tako područje Maglaja i Tešnja. U savezu sa Srbima iz Doboja držali čvor oko Bošnjaka. Mnogo je još primjera.
Peto ću u narednom postu.
Sve vrijeme Srbi imaju sporazum sa Mostarom, dodje budala i naredi napad...
- LBVIEW
#82 Re: Bosna 2050 - Nacionalne strategije i stvarni scenariji
Svakako, nije bilo sukoba, samo se malo klalo komsije:Capljina74 wrote: ↑29/07/2020 22:15Greska je samo u tome sto Srbi u Hercegovini tačnije VRS nije imala sukoba do Mitrivdanske ofanzive koja nikome nije trebala, nego onoj budali Drekovicu.Loki2k9 wrote: ↑29/07/2020 16:03Kao prvo, županija i kanton nisu isto, nemaju iste ingerencije, različite su administrativne jedinice. Županija se na bosanskom kaže okrug, a vi švicarske kantone nazivate kantoni ili županije? Hrvatska je podijeljena na okruge, kao i Srbija, a entitet FBiH je na kantone. Trebate prestate stvari u BiH nazivati onako kako Hrvati u Hrvatskoj nazivaju svoje jer se na nekima ne može praviti pararela. HBŽ ne postoji, jer taj kanton nema zvanično ime. Riječ je o Kantonu 10. Zastava i grb su također neustavni.Kolinda wrote: ↑29/07/2020 14:33 U tvoje osjećaje neću ulaziti niti imam potrebe za tim ali sa činjenicama itekako...
U Vladi ŽP sjede dva Bošnjak i pitaju se itekako a taj broj dva je sukladan i broju Bošnjaka u toj županiji.
U Vladi HBŽ sjedi 1 Bošnjak što je sukladno broju stanovnika u toj županiji.
Ameri rekoše da su bili donijeli odluku o podjeli BiH ali stvar spasiše hrvatske snage...valjda vjeruješ Amerima....
Zlodjela kažeš, ajmo malo nabrojiti
- Stipića livade
- Lužani
- Križančevo selo
- Buhine kuće
- Trusina
- Bugojno
- Grabovica
- Uzdol
- Fojnica i tako dalje...još na desetine stratišta...
Eto ti suda, Srbija nije sudjelovala![]()
Hrvatskoj nitko nije sudio i ne lupaj, da bi nekome sudio moraš ga optužiti i on se mora moći braniti...
99% Hrvata je glasalo za neovisnost BiH i to ništa neće promijeniti....ma koliko vi šupljake udarali....
Iako nemam nikakvu potrebu braniti se a vezano za taj neki za mene imaginarni forum HZHB koji niti sam kad posjetio niti mi pada na pamet ali vidim da dobar broj vas "probosanaca" se pozivate na njega, zanimljivo![]()
Drugo, šta znači "probosanac"? Čuo sam za riječ probosanski, ali probosanac ne.
Treće, ne možeš porediti Posavski i Tuzlanski kanton, jer u Posavskom, ponavljam, Bošnjaci čine do 30% stanovništva, dok u TK Hrvata očigledno nema ni toliko da mogu izabrati HZD-ovog prestavnika u kantonalnoj vladi. Ne može se HDZ-u pokloniti mjesto samo da bi vi bili zadovoljeni. Izglasajte i imat ćete. Na kraju krajeva, i u Zapadnohercegovačkom kantonu bi u Vladi trebalo biti Bošnjaka, ali nema. Tu se može praviti paralela, a ne Posavski i Tuzlanski kanton. Vi biste da vam se samo udjele pozicije čak i ako ih niste uspjeli dobiti na izborima. Kao što SNSD želi nešto više u Federaciji a ne može na izborima dobiti barem jednog prestavnika u federalnoj skupštini. A da se postavi SDP-ov ili DF-ov Hrvat vi biste kmečali i dalje, jer vam on ne bi bio legitiman. Ne znam šta hoćete više. Sadaka pozicije širom države?!
Četvrto, da laž o tome da su Hrvati iz RH, a ne vi dakako, spasili BiH će vam sad postati mantra za daljnju blokadu i destabilizaciju države. Postali ste gori od Srba. Četvrt vijeka nakon rata ispade Bosna se trebala uveliko raspasti 1995. ali spasilačka vojska HV je tu Bosnu zavezala i shodno tome nije se raspala. Ispade da ste bili mirotvorci i dobrice devedesetih, a ne druga polovina krvoločnog pohoda na Bosnu u savezu sa Miloševićem. Mene sjećanje služi da ste istočni dio grada Mostara bombardovali s jedne strane, dok su Srbi s druge. Isto tako područje Maglaja i Tešnja. U savezu sa Srbima iz Doboja držali čvor oko Bošnjaka. Mnogo je još primjera.
Peto ću u narednom postu.
Sve vrijeme Srbi imaju sporazum sa Mostarom, dodje budala i naredi napad...
Kao, uostalom na cijeloj teritoriji Hercegovine pod kontrolom VRS, od Mostara, Nevesinja do Gacka.
- Bloo
- Globalna šefica
#83 Re: Bosna 2050 - Nacionalne strategije i stvarni scenariji
BAK-eV wrote: ↑24/07/2020 09:34 Ovdje bih zelio vidjeti misljenje forumasa, njihova ocekivanja i prognoze o:
1) Kakve ce se nacionalne strategije razvijati u iducih 30 godina i
2) Kakvi ce biti "realni" tj. stvarni razvoj situacije na prostoru Bosne i regiona (teorija nije isto sto i praksa na kraju).
Pri tome bi trebalo uzeti u obzir, sto vise faktora: ekonomska kretanja, demografski razvoj, globalne promjene ...
Hvala!
-
Juras
#84 Re: Bosna 2050 - Nacionalne strategije i stvarni scenariji
Strategija koja bi se trebala razvijati je ekonomsko sređivanje Federacije BiH i da joj se vrati dignitet i simboli. Federacija je nastala na ujedinjenju Hrvata i Bošnjaka pa takve odnose treba i graditi. Ali za to bi prvo trebalo priznati realnost RS-a. Ne vidim smisao politike slabljenja RS jer ta politika nije urodila ničim već 25 godina, naprotiv još je više angažirala Srbiju kao njenog "zaštitnika" kao ni politike čekanja nestanka Hrvata ili prisvajanja trećeg člana predsjedništva koja je za rezultat imala aktualiziranje pitanja trećeg entiteta. Dayton se neće promijeniti padom broja stanovnika bilo kojeg naroda a sigurno se strategija ne gradi na nestanku drugog naroda. Od saveznika su danas Hrvati postali omraženi a ako je tako koji je onda smisao ujedinjenja HVO i ArBiH i osnivanja Federacije. Ako je netrepeljivost tolika onda nema smisla ni da postoji. Dakle prvo vratiti dignitet Federaciji urediti je pravno i administrativno i nametnuti kao ekonomski pokretač BiH sa nedvosmislenim stavom prema EU i NATO integracijama. Uz tolika ministarstva i vlade pitanje je vremena kada će RS i uz izdašna ulaganja iz Srbije i Rusije postati ekonomski jača.
-
neko_sa_strane
#85 Re: Bosna 2050 - Nacionalne strategije i stvarni scenariji
Do 2050. godine ako se ništa ne promijeni dobro će biti ako milion ljudi ostane u BiH. Osim ako nam se ne budu ponavljale epizode sa virusima poput trenutnog koje usporavaju proces trajnog odlaska iz ove žabokrečine.
-
Capljina74
#86 Re: Bosna 2050 - Nacionalne strategije i stvarni scenariji
Ima li kakva prognoza za Alminij do 2050.?Juras wrote: ↑30/07/2020 23:12 Strategija koja bi se trebala razvijati je ekonomsko sređivanje Federacije BiH i da joj se vrati dignitet i simboli. Federacija je nastala na ujedinjenju Hrvata i Bošnjaka pa takve odnose treba i graditi. Ali za to bi prvo trebalo priznati realnost RS-a. Ne vidim smisao politike slabljenja RS jer ta politika nije urodila ničim već 25 godina, naprotiv još je više angažirala Srbiju kao njenog "zaštitnika" kao ni politike čekanja nestanka Hrvata ili prisvajanja trećeg člana predsjedništva koja je za rezultat imala aktualiziranje pitanja trećeg entiteta. Dayton se neće promijeniti padom broja stanovnika bilo kojeg naroda a sigurno se strategija ne gradi na nestanku drugog naroda. Od saveznika su danas Hrvati postali omraženi a ako je tako koji je onda smisao ujedinjenja HVO i ArBiH i osnivanja Federacije. Ako je netrepeljivost tolika onda nema smisla ni da postoji. Dakle prvo vratiti dignitet Federaciji urediti je pravno i administrativno i nametnuti kao ekonomski pokretač BiH sa nedvosmislenim stavom prema EU i NATO integracijama. Uz tolika ministarstva i vlade pitanje je vremena kada će RS i uz izdašna ulaganja iz Srbije i Rusije postati ekonomski jača.
-
BAK-eV
#87 Re: Bosna 2050 - Nacionalne strategije i stvarni scenariji
OK!
Ali kako to uraditi?
Ukinuti kantone ili smanjiti njihov broj?
Sta sa lokalnim odnosima gdjhe je jedan narod diskriminisan?
Sta uraditi u pogledu ekonomskih reformi?
itd ....
Moze li malo konkretnije?