Pa ne mora, pišem ti sve vrijeme. Ne mora pojedinac! Može i grupa ljudi, prihvatajući time obaveze i odgovornost.Pryda wrote: ↑07/06/2020 15:39Protest koji počne bez lidera ili će propast kao onaj 2014 ili će u toku izroditi jednog čovjeka koji će preuzet lidersku poziciju.high_volume wrote: ↑07/06/2020 15:36Ma nije to to... govorimo o protestima, ne o upravljanju društvenim i državnim sistemima, kod kojih se uprava bira demokratskim metodama.
Pa pobogu ljudi neko mora sjest za upravljač i upravljat na kraju svega.
Nasilni prosvjedi kao vid borbe protiv "sistema" u BiH
-
high_volume
#76 Re: Nasilni prosvjedi kao vid borbe protiv "sistema" u BiH
-
palermo
#77 Re: Nasilni prosvjedi kao vid borbe protiv "sistema" u BiH
Pa i to je konkretna stvar, makni Reufa čini belaj.....mnogo konkretnija od one, protiv smo sistemawinpin wrote: ↑07/06/2020 15:26Zaboravio si dodati i da se Reuf makne iz kuhinjepalermo wrote: ↑07/06/2020 14:14
Umjesto općenitih protesta protiv stanja, ili protesta za bolji život koji po defaultu ne mogu ništa doniejti, jer bolji život za nekoga je jedno, a za nekog sasvim drugo.....mislim da bi bilo mnogo bolje protestnu energiju usmjeriti u drugom konkretnijem pravcu. Dakle, protesti za kontrolu zapošljavanja, protesti protiv toga da se odugovlači sa sudskim odlukama, protesti protiv povećanja cijene elektirčne energije, suštinski protest (mislim izlazak na ulice)mora postati legitiman način izražavanja građanske misli o određenom pitanju, i sastavni dio demokratije. I na taj način se stvari poboljšavaju.
![]()
- piupiu
#78 Re: Nasilni prosvjedi kao vid borbe protiv "sistema" u BiH
Naravno, kao što bi trebao i svaki drugi prosvijećen čovjek.
Da se vratimo temi, a ne mojim vjerovanjima. Potrebno je uključiti se u povezivanje i rad raznih interesnih grupa sa srodnim idejama, a ne očekivati pojavu Mesije.
- Pryda
#79 Re: Nasilni prosvjedi kao vid borbe protiv "sistema" u BiH
Koliko je to uspješno vidimo iz svoje historije prvo u vidu upravljanja grupe ljudi Jugoslavijom pa nakon toga Bosnom i Hercegovinom. Jel eto mi trenutno imamo 3 grupe koje upravljaju.high_volume wrote: ↑07/06/2020 15:41Pa ne mora, pišem ti sve vrijeme. Ne mora pojedinac! Može i grupa ljudi, prihvatajući time obaveze i odgovornost.Pryda wrote: ↑07/06/2020 15:39Protest koji počne bez lidera ili će propast kao onaj 2014 ili će u toku izroditi jednog čovjeka koji će preuzet lidersku poziciju.high_volume wrote: ↑07/06/2020 15:36
Ma nije to to... govorimo o protestima, ne o upravljanju društvenim i državnim sistemima, kod kojih se uprava bira demokratskim metodama.
Pa pobogu ljudi neko mora sjest za upravljač i upravljat na kraju svega.
Ko sto se u porodici mora znat ko je glava kuće i čija je zadnja tako mora i u državi. Naravno demokratski izabrana osoba da obavlja tu funkciju a ne u vidu diktature. Jer dok se nešto dogovara i pregovara nema naprijed jer vazda nekom nesto Smeta.
- oaza85
#80 Re: Nasilni prosvjedi kao vid borbe protiv "sistema" u BiH
Naravno, ljudi brane svoje zivote i imovinu, na ovaj ili onaj nacin.
Ili mozda mislis da trebamo pustiti frustriranu balavurdiju da nam sve popali i opljacka?
Ozbiljno?
Imas institucije sistema, imas pravo glasa, bujrum, djeluj, radi nesto. A ne, black lives matter, i hop u prvu prodavnicu, samsung televizor na ledja i kuci.
Ne ide to tako.
-
high_volume
#81 Re: Nasilni prosvjedi kao vid borbe protiv "sistema" u BiH
Pa ako ćemo iskreno, sistem vladavine koji je u BiH, surogat je sistema iz bivše Jugoslavije i sistema iz pojedinih država kapitalizma. Politički moćnici onog vremena, uzimali su iz "sistema" Jugoslavije ono što im je odgovaralo, odbacivali neodgovarajuće, tako i sa kapitalizmom. Ovdje mislim na mnoge zakone, kojima se upravljalo ekonomijom i privredom, itd. U nas je niti socijalizam, niti kapiitalizam, ništa nije, i skoro pa ništa i ne valja. Ako ćemo iskreno, naziv teme je odličan: ...vid borbe protiv "sistema" u BiH.palermo wrote: ↑07/06/2020 15:41Pa i to je konkretna stvar, makni Reufa čini belaj.....mnogo konkretnija od one, protiv smo sistemawinpin wrote: ↑07/06/2020 15:26Zaboravio si dodati i da se Reuf makne iz kuhinjepalermo wrote: ↑07/06/2020 14:14Umjesto općenitih protesta protiv stanja, ili protesta za bolji život koji po defaultu ne mogu ništa doniejti, jer bolji život za nekoga je jedno, a za nekog sasvim drugo.....mislim da bi bilo mnogo bolje protestnu energiju usmjeriti u drugom konkretnijem pravcu. Dakle, protesti za kontrolu zapošljavanja, protesti protiv toga da se odugovlači sa sudskim odlukama, protesti protiv povećanja cijene elektirčne energije, suštinski protest (mislim izlazak na ulice)mora postati legitiman način izražavanja građanske misli o određenom pitanju, i sastavni dio demokratije. I na taj način se stvari poboljšavaju.![]()
Vrijeme je da konačno upravljanje državom, društvom, prirodnim resursima i politikom i ekonomijom, dobije jedan uredan oblik, da li intezivno ili umjereno socijalistički, ili kapitalizam sa pojedinim elementima socijalne jednakosti, svejedno, ali ovako više ne može
-
palermo
#82 Re: Nasilni prosvjedi kao vid borbe protiv "sistema" u BiH
sve pet, slažem se.high_volume wrote: ↑07/06/2020 15:49Pa ako ćemo iskreno, sistem vladavine koji je u BiH, surogat je sistema iz bivše Jugoslavije i sistema iz pojedinih država kapitalizma. Politički moćnici onog vremena, uzimali su iz "sistema" Jugoslavije ono što im je odgovaralo, odbacivali neodgovarajuće, tako i sa kapitalizmom. Ovdje mislim na mnoge zakone, kojima se upravljalo ekonomijom i privredom, itd. U nas je niti socijalizam, niti kapiitalizam, ništa nije, i skoro pa ništa i ne valja. Ako ćemo iskreno, naziv teme je odličan: ...vid borbe protiv "sistema" u BiH.
Vrijeme je da konačno upravljanje državom, društvom, prirodnim resursima i politikom i ekonomijom, dobije jedan uredan oblik, da li intezivno ili umjereno socijalistički, ili kapitalizam sa pojedinim elementima socijalne jednakosti, svejedno, ali ovako više ne može![]()
![]()
Ali govorimo o protestima protiv sistema. Ne ide, ne može ići protesti protiv sistema....jer ti ćeš, kako se kod nas u Mostaru kaže, jednom izvesti na buku narod na ulice, drugi put će se već pametniji upitati a zašto se mi borimo, a treći put će, što je najgore, ostati samo radikalni elementi (bilo desne ili lijeve provinijencije) koji će preuzeti proteste i u onim najgorim scenarijama čak i doći do vlasti.
Ne bi ovo bio naš specifikum...štaviše
- piupiu
#83 Re: Nasilni prosvjedi kao vid borbe protiv "sistema" u BiH
Država nije korporacija, a ni porodica, već mreža različitih interesa i vjerovanja. Meni ne treba nikakav državni pater familias da za mene donosi odluke, demokratija je konsultativni, reprezentativni, zakonodavni, i na kraju, izvršni mehanizam koji se time bavi.
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#84 Re: Nasilni prosvjedi kao vid borbe protiv "sistema" u BiH
protestujte u oktobru ili kad već 
čim prije shvatite da ljudima koji žive ovdje ovaj sistem zapravo odgovara (mala je brojka onih kojima ne odgovara) tim prije ćete preseliti u Kanadu ili na Novi Zeland
čim prije shvatite da ljudima koji žive ovdje ovaj sistem zapravo odgovara (mala je brojka onih kojima ne odgovara) tim prije ćete preseliti u Kanadu ili na Novi Zeland
- Pryda
#85 Re: Nasilni prosvjedi kao vid borbe protiv "sistema" u BiH
OK vidim ja da si ti ekspert za političke nauke i državna pitanja pa se neću truditi da dalje idem u raspravu. Sve si upravu
- piupiu
#86 Re: Nasilni prosvjedi kao vid borbe protiv "sistema" u BiH
Nisam ekspert za državu, mada bi za nju svi trebali biti eksperti, jer se ona bavi nama. Ali se ne slažem da je jedan lider taj koji nam je potreban da bi promijenili društvo/sistem/sebe. Potrebno je da se sami oko toga angažujemo.
Inače, vidim ozbiljan problem u konceptu društvene hijerarhije, država nisu oni, nego mi, ona je reprezentativni mehanizam. Iako se slažem da je prosvijećeni apsolutizam najbolji oblik vladavine za odredjena društva u odredjenim istorijskim periodima.
- Pryda
#87 Re: Nasilni prosvjedi kao vid borbe protiv "sistema" u BiH
S kim se slažeš? Taj oblik vlasti niko nije naveo da se složiš za njim.piupiu wrote: ↑07/06/2020 19:41Nisam ekspert za državu, mada bi za nju svi trebali biti eksperti, jer se ona bavi nama. Ali se ne slažem da je jedan lider taj koji nam je potreban da bi promijenili društvo/sistem/sebe. Potrebno je da se sami oko toga angažujemo.
Inače, vidim ozbiljan problem u konceptu društvene hijerarhije, država nisu oni, nego mi, ona je reprezentativni mehanizam. Iako se slažem da je prosvijećeni apsolutizam najbolji oblik vladavine za odredjena društva u odredjenim istorijskim periodima.![]()
Demokratska hijerarhija sa liderom na čelu zastupljena u svim razvijenim zemljama današnjice koju ja predlažem nije ni blizu tom prosvijećenom apsolutizmu koji ti navede iz cista mira nicim izazvana. Mislim da najbliži oblik toj vlasti trenutno imamo u Saudijskoj Arabiji sto nije ni moguće ostvariti kod nas. Nas kralj I monarhija je riknula prije jedno 600 godina pa eto.
- piupiu
#88 Re: Nasilni prosvjedi kao vid borbe protiv "sistema" u BiH
Sa idejom, uopšteno (glede konstrukcije rečenice); a šprdam se (stavih onogPryda wrote: ↑07/06/2020 19:48S kim se slažeš? Taj oblik vlasti niko nije naveo da se složiš za njim.piupiu wrote: ↑07/06/2020 19:41 Nisam ekspert za državu, mada bi za nju svi trebali biti eksperti, jer se ona bavi nama. Ali se ne slažem da je jedan lider taj koji nam je potreban da bi promijenili društvo/sistem/sebe. Potrebno je da se sami oko toga angažujemo.
Inače, vidim ozbiljan problem u konceptu društvene hijerarhije, država nisu oni, nego mi, ona je reprezentativni mehanizam. Iako se slažem da je prosvijećeni apsolutizam najbolji oblik vladavine za odredjena društva u odredjenim istorijskim periodima.![]()
Demokratska hijerarhija sa liderom na čelu zastupljena u svim razvijenim zemljama današnjice koju ja predlažem nije ni blizu tom prosvijećenom apsolutizmu koji ti navede iz cista mira nicim izazvana. Mislim da najbliži oblik toj vlasti trenutno imamo u Saudijskoj Arabiji sto nije ni moguće ostvariti kod nas. Nas kralj I monarhija je riknula prije jedno 600 godina pa eto.
Ovi u Saudiji mi se ne čine ni najmanje prosvijećenim, bolji primjer takvog društva (da ga unaprijedimo iz apsolutizma u benevolentnu diktaturu) bi bio Singapur.
- piupiu
-
deny_s
#90 Re: Nasilni prosvjedi kao vid borbe protiv "sistema" u BiH
Tačno u sridu,što bi rekli dalmatinci..
druga stvar je što su bošnje kukavice i pičkice kad znaju da bi mogli dobiti po nosu..
bošnjo je hrabar samo kad napada u čoporu,napada slabijeg od sebe,duplo starijeg od sebe,itd.
bošnjo nije za nasilje kad vidi da pred sobom ima nekoga ko je jači od njega i od koga bi mogao dobiti po nosu..
bošnjo kad vidi da pred sobom ima slabijeg od sebe onda bi te ta budala bošnjo i ubila..
Ja da sam vlast, karao bih bošnje do besvjesti,dušu bih im vadio..kakav kakir,kakva sda..oni bi bili mala maca
Bolje ti je preimenovati ovu temu o vicevi o bošnjama,kakvi nasilni prosvjedi i bošnjo..ne ide u istu rečenicu
- Kikibombona
- Kikibombona
#92 Re: Nasilni prosvjedi kao vid borbe protiv "sistema" u BiH
Meta evenutalnih protesta, ako bi bilo imalo svijesti, bi trebale biti stranacke centrale i pravosudne institucije.piupiu wrote: ↑07/06/2020 12:05 Zašto govorimo o 'nasilnim prosvjedima'? Zato što mehanizme sistema nije moguće staviti u funkciju:
Tokom 2019. godine donesena je samo jedna presuda za krivična djela korupcije u predmetima koje vodi Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, a tuženi je oslobođen. Donesena je još jedna uslovna osuda koja nije pravosnažna i to su rezultati Tužilaštva Bosne i Hercegovine kada je u pitanju procesuiranje velikih slučajeva korupcije.
http://transparentno.ba/2020/06/03/za-g ... astva-bih/
- Kikibombona
#93 Re: Nasilni prosvjedi kao vid borbe protiv "sistema" u BiH
Popisam se na SDA institucije... a glasovi su pokradeni.oaza85 wrote: ↑07/06/2020 15:46Naravno, ljudi brane svoje zivote i imovinu, na ovaj ili onaj nacin.
Ili mozda mislis da trebamo pustiti frustriranu balavurdiju da nam sve popali i opljacka?
Ozbiljno?
Imas institucije sistema, imas pravo glasa, bujrum, djeluj, radi nesto. A ne, black lives matter, i hop u prvu prodavnicu, samsung televizor na ledja i kuci.
Ne ide to tako.
Nece druze ovo dovijeka, budi siguran u to. Nista nije trajalo vjecno, svi diktatori, silnici, sve imperije, sve sto je ikada vladalo, je ugledalo svoj kraj.
...
SDA, SNSD i HDZ sekte imaju srece jer se drzava raspada i narod gasi trajnim odlaskom iz BiH. Da nemamo mogucnost otici, nezadovljstvo bi eksplodiralo a onda bi narodni dzelati osjetili istinski bijes naroda. Ovako masovni odlasci dodju kao sigurnosni ventil za mafijaske stranacke kartele.
- oaza85
#94 Re: Nasilni prosvjedi kao vid borbe protiv "sistema" u BiH
Pa nista drug,Kikibombona wrote: ↑07/06/2020 22:41Popisam se na SDA institucije... a glasovi su pokradeni.oaza85 wrote: ↑07/06/2020 15:46Naravno, ljudi brane svoje zivote i imovinu, na ovaj ili onaj nacin.
Ozbiljno?
Ne ide to tako.
Nece druze ovo dovijeka, budi siguran u to. Nista nije trajalo vjecno, svi diktatori, silnici, sve imperije, sve sto je ikada vladalo, je ugledalo svoj kraj.
...
SDA, SNSD i HDZ sekte imaju srece jer se drzava raspada i narod gasi trajnim odlaskom iz BiH. Da nemamo mogucnost otici, nezadovljstvo bi eksplodiralo a onda bi narodni dzelati osjetili istinski bijes naroda. Ovako masovni odlasci dodju kao sigurnosni ventil za mafijaske stranacke kartele.
Okaci karton oko vrata, napisi end is near, i sta ja znam...
Dzizus dolazi, nesta, drznedaj.
- Kikibombona
-
deny_s
#96 Re: Nasilni prosvjedi kao vid borbe protiv "sistema" u BiH
Samo to..ja se neću danima trijeznitiKikibombona wrote: ↑07/06/2020 22:59Cuvam litar vina koji otvaram kada prva lopovska SDA seljacina zavrsi u zatvoru.![]()
- Kikibombona
#97 Re: Nasilni prosvjedi kao vid borbe protiv "sistema" u BiH
Vino je prvoklasno, za posebne prilike.deny_s wrote: ↑07/06/2020 23:26Samo to..ja se neću danima trijeznitiKikibombona wrote: ↑07/06/2020 22:59Cuvam litar vina koji otvaram kada prva lopovska SDA seljacina zavrsi u zatvoru.![]()
-
deny_s
#98 Re: Nasilni prosvjedi kao vid borbe protiv "sistema" u BiH
Ja svoje otvaram tek kad riđobradi otegne papke.Kikibombona wrote: ↑07/06/2020 23:38Vino je prvoklasno, za posebne prilike.deny_s wrote: ↑07/06/2020 23:26Samo to..ja se neću danima trijeznitiKikibombona wrote: ↑07/06/2020 22:59
Cuvam litar vina koji otvaram kada prva lopovska SDA seljacina zavrsi u zatvoru.![]()
![]()
Za ove"sitnije ribe" more i Chivas.
- Maraschino
#99 Re: Nasilni prosvjedi kao vid borbe protiv "sistema" u BiH
Ja sam mislio da se ta litra vina treba otvoriti kada u Tuzilastvo BiH uleti 20-30 stranih istrazilaca i sudija pa povade sve predmete iz ladica pa prvo pricepe tuzioce i sudije zbog opstrukcija a tek onda nase kriminalne vodje.Kikibombona wrote: ↑07/06/2020 22:59Cuvam litar vina koji otvaram kada prva lopovska SDA seljacina zavrsi u zatvoru.![]()
- Kikibombona
#100 Re: Nasilni prosvjedi kao vid borbe protiv "sistema" u BiH
Naravno. Banditi iz pravosudja su zloglasni operativci tri kriminalna kartela - SDA, SNSD i HDZ.Maraschino wrote: ↑08/06/2020 00:13Ja sam mislio da se ta litra vina treba otvoriti kada u Tuzilastvo BiH uleti 20-30 stranih istrazilaca i sudija pa povade sve predmete iz ladica pa prvo pricepe tuzioce i sudije zbog opstrukcija a tek onda nase kriminalne vodje.Kikibombona wrote: ↑07/06/2020 22:59Cuvam litar vina koji otvaram kada prva lopovska SDA seljacina zavrsi u zatvoru.![]()