Nasilni prosvjedi kao vid borbe protiv "sistema" u BiH

high_volume

#76 Re: Nasilni prosvjedi kao vid borbe protiv "sistema" u BiH

Post by high_volume »

Pryda wrote: 07/06/2020 15:39
high_volume wrote: 07/06/2020 15:36
Pryda wrote: 07/06/2020 15:33

U teoriji da. U praksi nije moguće i evo navedi mi primjer države koja nema predsjednika ili premijera ili nesto trče sto vrsi ulogu lidera ne samo kroz realnu moć pozicije koju obavlja nego svoj lični autoritet koji polaže i povjerenje ljudi čijom državom upravlja.
Ma nije to to... govorimo o protestima, ne o upravljanju društvenim i državnim sistemima, kod kojih se uprava bira demokratskim metodama.
Protest koji počne bez lidera ili će propast kao onaj 2014 ili će u toku izroditi jednog čovjeka koji će preuzet lidersku poziciju.

Pa pobogu ljudi neko mora sjest za upravljač i upravljat na kraju svega.
Pa ne mora, pišem ti sve vrijeme. Ne mora pojedinac! Može i grupa ljudi, prihvatajući time obaveze i odgovornost.
palermo

#77 Re: Nasilni prosvjedi kao vid borbe protiv "sistema" u BiH

Post by palermo »

winpin wrote: 07/06/2020 15:26
palermo wrote: 07/06/2020 14:14

Umjesto općenitih protesta protiv stanja, ili protesta za bolji život koji po defaultu ne mogu ništa doniejti, jer bolji život za nekoga je jedno, a za nekog sasvim drugo.....mislim da bi bilo mnogo bolje protestnu energiju usmjeriti u drugom konkretnijem pravcu. Dakle, protesti za kontrolu zapošljavanja, protesti protiv toga da se odugovlači sa sudskim odlukama, protesti protiv povećanja cijene elektirčne energije, suštinski protest (mislim izlazak na ulice)mora postati legitiman način izražavanja građanske misli o određenom pitanju, i sastavni dio demokratije. I na taj način se stvari poboljšavaju.

Zaboravio si dodati i da se Reuf makne iz kuhinje :-D
Pa i to je konkretna stvar, makni Reufa čini belaj.....mnogo konkretnija od one, protiv smo sistema
piupiu

#78 Re: Nasilni prosvjedi kao vid borbe protiv "sistema" u BiH

Post by piupiu »

Pryda wrote: 07/06/2020 15:34 I mislio sam da ne razumiješ :D

Cuj ne priznajes hijerarhiju sta onda priznajes? Anarhiju?
Naravno, kao što bi trebao i svaki drugi prosvijećen čovjek. :D

Da se vratimo temi, a ne mojim vjerovanjima. Potrebno je uključiti se u povezivanje i rad raznih interesnih grupa sa srodnim idejama, a ne očekivati pojavu Mesije.
Pryda

#79 Re: Nasilni prosvjedi kao vid borbe protiv "sistema" u BiH

Post by Pryda »

high_volume wrote: 07/06/2020 15:41
Pryda wrote: 07/06/2020 15:39
high_volume wrote: 07/06/2020 15:36

Ma nije to to... govorimo o protestima, ne o upravljanju društvenim i državnim sistemima, kod kojih se uprava bira demokratskim metodama.
Protest koji počne bez lidera ili će propast kao onaj 2014 ili će u toku izroditi jednog čovjeka koji će preuzet lidersku poziciju.

Pa pobogu ljudi neko mora sjest za upravljač i upravljat na kraju svega.
Pa ne mora, pišem ti sve vrijeme. Ne mora pojedinac! Može i grupa ljudi, prihvatajući time obaveze i odgovornost.
Koliko je to uspješno vidimo iz svoje historije prvo u vidu upravljanja grupe ljudi Jugoslavijom pa nakon toga Bosnom i Hercegovinom. Jel eto mi trenutno imamo 3 grupe koje upravljaju.

Ko sto se u porodici mora znat ko je glava kuće i čija je zadnja tako mora i u državi. Naravno demokratski izabrana osoba da obavlja tu funkciju a ne u vidu diktature. Jer dok se nešto dogovara i pregovara nema naprijed jer vazda nekom nesto Smeta.
oaza85

#80 Re: Nasilni prosvjedi kao vid borbe protiv "sistema" u BiH

Post by oaza85 »

piupiu wrote: 07/06/2020 15:40
oaza85 wrote: 07/06/2020 15:30
Fino, murija i sudovi rade prekovremeno.
Vidim da imate i neke militarizirane skupine bez obilježja koje tuku gradjane, a Predsjednik malo tvita, a malo krši Ustav. Lijepo.
Naravno, ljudi brane svoje zivote i imovinu, na ovaj ili onaj nacin.
Ili mozda mislis da trebamo pustiti frustriranu balavurdiju da nam sve popali i opljacka?
Ozbiljno?
Imas institucije sistema, imas pravo glasa, bujrum, djeluj, radi nesto. A ne, black lives matter, i hop u prvu prodavnicu, samsung televizor na ledja i kuci.
Ne ide to tako.
high_volume

#81 Re: Nasilni prosvjedi kao vid borbe protiv "sistema" u BiH

Post by high_volume »

palermo wrote: 07/06/2020 15:41
winpin wrote: 07/06/2020 15:26
palermo wrote: 07/06/2020 14:14Umjesto općenitih protesta protiv stanja, ili protesta za bolji život koji po defaultu ne mogu ništa doniejti, jer bolji život za nekoga je jedno, a za nekog sasvim drugo.....mislim da bi bilo mnogo bolje protestnu energiju usmjeriti u drugom konkretnijem pravcu. Dakle, protesti za kontrolu zapošljavanja, protesti protiv toga da se odugovlači sa sudskim odlukama, protesti protiv povećanja cijene elektirčne energije, suštinski protest (mislim izlazak na ulice)mora postati legitiman način izražavanja građanske misli o određenom pitanju, i sastavni dio demokratije. I na taj način se stvari poboljšavaju.
Zaboravio si dodati i da se Reuf makne iz kuhinje :-D
Pa i to je konkretna stvar, makni Reufa čini belaj.....mnogo konkretnija od one, protiv smo sistema
Pa ako ćemo iskreno, sistem vladavine koji je u BiH, surogat je sistema iz bivše Jugoslavije i sistema iz pojedinih država kapitalizma. Politički moćnici onog vremena, uzimali su iz "sistema" Jugoslavije ono što im je odgovaralo, odbacivali neodgovarajuće, tako i sa kapitalizmom. Ovdje mislim na mnoge zakone, kojima se upravljalo ekonomijom i privredom, itd. U nas je niti socijalizam, niti kapiitalizam, ništa nije, i skoro pa ništa i ne valja. Ako ćemo iskreno, naziv teme je odličan: ...vid borbe protiv "sistema" u BiH.

Vrijeme je da konačno upravljanje državom, društvom, prirodnim resursima i politikom i ekonomijom, dobije jedan uredan oblik, da li intezivno ili umjereno socijalistički, ili kapitalizam sa pojedinim elementima socijalne jednakosti, svejedno, ali ovako više ne može :-) :(
palermo

#82 Re: Nasilni prosvjedi kao vid borbe protiv "sistema" u BiH

Post by palermo »

high_volume wrote: 07/06/2020 15:49
palermo wrote: 07/06/2020 15:41
winpin wrote: 07/06/2020 15:26 Zaboravio si dodati i da se Reuf makne iz kuhinje :-D
Pa ako ćemo iskreno, sistem vladavine koji je u BiH, surogat je sistema iz bivše Jugoslavije i sistema iz pojedinih država kapitalizma. Politički moćnici onog vremena, uzimali su iz "sistema" Jugoslavije ono što im je odgovaralo, odbacivali neodgovarajuće, tako i sa kapitalizmom. Ovdje mislim na mnoge zakone, kojima se upravljalo ekonomijom i privredom, itd. U nas je niti socijalizam, niti kapiitalizam, ništa nije, i skoro pa ništa i ne valja. Ako ćemo iskreno, naziv teme je odličan: ...vid borbe protiv "sistema" u BiH.

Vrijeme je da konačno upravljanje državom, društvom, prirodnim resursima i politikom i ekonomijom, dobije jedan uredan oblik, da li intezivno ili umjereno socijalistički, ili kapitalizam sa pojedinim elementima socijalne jednakosti, svejedno, ali ovako više ne može :-) :(
sve pet, slažem se.

Ali govorimo o protestima protiv sistema. Ne ide, ne može ići protesti protiv sistema....jer ti ćeš, kako se kod nas u Mostaru kaže, jednom izvesti na buku narod na ulice, drugi put će se već pametniji upitati a zašto se mi borimo, a treći put će, što je najgore, ostati samo radikalni elementi (bilo desne ili lijeve provinijencije) koji će preuzeti proteste i u onim najgorim scenarijama čak i doći do vlasti.

Ne bi ovo bio naš specifikum...štaviše
piupiu

#83 Re: Nasilni prosvjedi kao vid borbe protiv "sistema" u BiH

Post by piupiu »

Pryda wrote: 07/06/2020 15:46 Ko sto se u porodici mora znat ko je glava kuće i čija je zadnja tako mora i u državi. Naravno demokratski izabrana osoba da obavlja tu funkciju a ne u vidu diktature. Jer dok se nešto dogovara i pregovara nema naprijed jer vazda nekom nesto Smeta.
Država nije korporacija, a ni porodica, već mreža različitih interesa i vjerovanja. Meni ne treba nikakav državni pater familias da za mene donosi odluke, demokratija je konsultativni, reprezentativni, zakonodavni, i na kraju, izvršni mehanizam koji se time bavi.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#84 Re: Nasilni prosvjedi kao vid borbe protiv "sistema" u BiH

Post by Velkoski »

protestujte u oktobru ili kad već :D

čim prije shvatite da ljudima koji žive ovdje ovaj sistem zapravo odgovara (mala je brojka onih kojima ne odgovara) tim prije ćete preseliti u Kanadu ili na Novi Zeland
Pryda

#85 Re: Nasilni prosvjedi kao vid borbe protiv "sistema" u BiH

Post by Pryda »

piupiu wrote: 07/06/2020 18:51
Pryda wrote: 07/06/2020 15:46 Ko sto se u porodici mora znat ko je glava kuće i čija je zadnja tako mora i u državi. Naravno demokratski izabrana osoba da obavlja tu funkciju a ne u vidu diktature. Jer dok se nešto dogovara i pregovara nema naprijed jer vazda nekom nesto Smeta.
Država nije korporacija, a ni porodica, već mreža različitih interesa i vjerovanja. Meni ne treba nikakav državni pater familias da za mene donosi odluke, demokratija je konsultativni, reprezentativni, zakonodavni, i na kraju, izvršni mehanizam koji se time bavi.
OK vidim ja da si ti ekspert za političke nauke i državna pitanja pa se neću truditi da dalje idem u raspravu. Sve si upravu :thumbup:
piupiu

#86 Re: Nasilni prosvjedi kao vid borbe protiv "sistema" u BiH

Post by piupiu »

Pryda wrote: 07/06/2020 19:05 OK vidim ja da si ti ekspert za političke nauke i državna pitanja pa se neću truditi da dalje idem u raspravu. Sve si upravu :thumbup:
Nisam ekspert za državu, mada bi za nju svi trebali biti eksperti, jer se ona bavi nama. Ali se ne slažem da je jedan lider taj koji nam je potreban da bi promijenili društvo/sistem/sebe. Potrebno je da se sami oko toga angažujemo.

Inače, vidim ozbiljan problem u konceptu društvene hijerarhije, država nisu oni, nego mi, ona je reprezentativni mehanizam. Iako se slažem da je prosvijećeni apsolutizam najbolji oblik vladavine za odredjena društva u odredjenim istorijskim periodima. :D
Pryda

#87 Re: Nasilni prosvjedi kao vid borbe protiv "sistema" u BiH

Post by Pryda »

piupiu wrote: 07/06/2020 19:41
Pryda wrote: 07/06/2020 19:05 OK vidim ja da si ti ekspert za političke nauke i državna pitanja pa se neću truditi da dalje idem u raspravu. Sve si upravu :thumbup:
Nisam ekspert za državu, mada bi za nju svi trebali biti eksperti, jer se ona bavi nama. Ali se ne slažem da je jedan lider taj koji nam je potreban da bi promijenili društvo/sistem/sebe. Potrebno je da se sami oko toga angažujemo.

Inače, vidim ozbiljan problem u konceptu društvene hijerarhije, država nisu oni, nego mi, ona je reprezentativni mehanizam. Iako se slažem da je prosvijećeni apsolutizam najbolji oblik vladavine za odredjena društva u odredjenim istorijskim periodima. :D
S kim se slažeš? Taj oblik vlasti niko nije naveo da se složiš za njim.

Demokratska hijerarhija sa liderom na čelu zastupljena u svim razvijenim zemljama današnjice koju ja predlažem nije ni blizu tom prosvijećenom apsolutizmu koji ti navede iz cista mira nicim izazvana. Mislim da najbliži oblik toj vlasti trenutno imamo u Saudijskoj Arabiji sto nije ni moguće ostvariti kod nas. Nas kralj I monarhija je riknula prije jedno 600 godina pa eto.
piupiu

#88 Re: Nasilni prosvjedi kao vid borbe protiv "sistema" u BiH

Post by piupiu »

Pryda wrote: 07/06/2020 19:48
piupiu wrote: 07/06/2020 19:41 Nisam ekspert za državu, mada bi za nju svi trebali biti eksperti, jer se ona bavi nama. Ali se ne slažem da je jedan lider taj koji nam je potreban da bi promijenili društvo/sistem/sebe. Potrebno je da se sami oko toga angažujemo.

S kim se slažeš? Taj oblik vlasti niko nije naveo da se složiš za njim.

Demokratska hijerarhija sa liderom na čelu zastupljena u svim razvijenim zemljama današnjice koju ja predlažem nije ni blizu tom prosvijećenom apsolutizmu koji ti navede iz cista mira nicim izazvana. Mislim da najbliži oblik toj vlasti trenutno imamo u Saudijskoj Arabiji sto nije ni moguće ostvariti kod nas. Nas kralj I monarhija je riknula prije jedno 600 godina pa eto.
Sa idejom, uopšteno (glede konstrukcije rečenice); a šprdam se (stavih onog :D) u odgovoru, jer me ideja da je neophodno da se pojavi neki novi lider koji bi forumulisao naše probleme, htijenja i aktivnosti u borbi protiv sistema, asocira na ideju da je napredak u društvu moguć jedino modelom prosvijećenog apsolutizma.

Ovi u Saudiji mi se ne čine ni najmanje prosvijećenim, bolji primjer takvog društva (da ga unaprijedimo iz apsolutizma u benevolentnu diktaturu) bi bio Singapur.
piupiu

#89 Re: Nasilni prosvjedi kao vid borbe protiv "sistema" u BiH

Post by piupiu »

Velkoski wrote: 07/06/2020 18:59 protestujte u oktobru ili kad već :D

čim prije shvatite da ljudima koji žive ovdje ovaj sistem zapravo odgovara (mala je brojka onih kojima ne odgovara) tim prije ćete preseliti u Kanadu ili na Novi Zeland
Ima i ta.
deny_s

#90 Re: Nasilni prosvjedi kao vid borbe protiv "sistema" u BiH

Post by deny_s »

Velkoski wrote: 07/06/2020 18:59 protestujte u oktobru ili kad već :D

Tačno u sridu,što bi rekli dalmatinci..
druga stvar je što su bošnje kukavice i pičkice kad znaju da bi mogli dobiti po nosu..
bošnjo je hrabar samo kad napada u čoporu,napada slabijeg od sebe,duplo starijeg od sebe,itd.
bošnjo nije za nasilje kad vidi da pred sobom ima nekoga ko je jači od njega i od koga bi mogao dobiti po nosu..
bošnjo kad vidi da pred sobom ima slabijeg od sebe onda bi te ta budala bošnjo i ubila..
Ja da sam vlast, karao bih bošnje do besvjesti,dušu bih im vadio..kakav kakir,kakva sda..oni bi bili mala maca
Bolje ti je preimenovati ovu temu o vicevi o bošnjama,kakvi nasilni prosvjedi i bošnjo..ne ide u istu rečenicu
Kikibombona

#91 Re: Nasilni prosvjedi kao vid borbe protiv "sistema" u BiH

Post by Kikibombona »

oaza85 wrote: 06/06/2020 18:17 Zasto protesti?
Ne zivis u diktaturi, imas pravo glasa.
Ako se vec odlucis za to, malo za promjenu zapalite Banjaluku i Siroki.
Po Sarajevu ste se vec napalili za milion protesta, mnogo je kume.
SDA krade glasove!
Kikibombona

#92 Re: Nasilni prosvjedi kao vid borbe protiv "sistema" u BiH

Post by Kikibombona »

piupiu wrote: 07/06/2020 12:05 Zašto govorimo o 'nasilnim prosvjedima'? Zato što mehanizme sistema nije moguće staviti u funkciju:
Tokom 2019. godine donesena je samo jedna presuda za krivična djela korupcije u predmetima koje vodi Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, a tuženi je oslobođen. Donesena je još jedna uslovna osuda koja nije pravosnažna i to su rezultati Tužilaštva Bosne i Hercegovine kada je u pitanju procesuiranje velikih slučajeva korupcije.

http://transparentno.ba/2020/06/03/za-g ... astva-bih/
Meta evenutalnih protesta, ako bi bilo imalo svijesti, bi trebale biti stranacke centrale i pravosudne institucije.
Kikibombona

#93 Re: Nasilni prosvjedi kao vid borbe protiv "sistema" u BiH

Post by Kikibombona »

oaza85 wrote: 07/06/2020 15:46
oaza85 wrote: 07/06/2020 15:30
Fino, murija i sudovi rade prekovremeno.
Vidim da imate i neke militarizirane skupine bez obilježja koje tuku gradjane, a Predsjednik malo tvita, a malo krši Ustav. Lijepo.
Ili mozda mislis da trebamo pustiti frustriranu balavurdiju da nam sve popali i opljacka?
Ozbiljno?
Imas institucije sistema, imas pravo glasa, bujrum, djeluj, radi nesto. A ne, black lives matter, i hop u prvu prodavnicu, samsung televizor na ledja i kuci.
Ne ide to tako.
Popisam se na SDA institucije... a glasovi su pokradeni.

Nece druze ovo dovijeka, budi siguran u to. Nista nije trajalo vjecno, svi diktatori, silnici, sve imperije, sve sto je ikada vladalo, je ugledalo svoj kraj.

...

SDA, SNSD i HDZ sekte imaju srece jer se drzava raspada i narod gasi trajnim odlaskom iz BiH. Da nemamo mogucnost otici, nezadovljstvo bi eksplodiralo a onda bi narodni dzelati osjetili istinski bijes naroda. Ovako masovni odlasci dodju kao sigurnosni ventil za mafijaske stranacke kartele.
oaza85

#94 Re: Nasilni prosvjedi kao vid borbe protiv "sistema" u BiH

Post by oaza85 »

Kikibombona wrote: 07/06/2020 22:41
oaza85 wrote: 07/06/2020 15:46

Ozbiljno?
Ne ide to tako.
Popisam se na SDA institucije... a glasovi su pokradeni.

Nece druze ovo dovijeka, budi siguran u to. Nista nije trajalo vjecno, svi diktatori, silnici, sve imperije, sve sto je ikada vladalo, je ugledalo svoj kraj.

...

SDA, SNSD i HDZ sekte imaju srece jer se drzava raspada i narod gasi trajnim odlaskom iz BiH. Da nemamo mogucnost otici, nezadovljstvo bi eksplodiralo a onda bi narodni dzelati osjetili istinski bijes naroda. Ovako masovni odlasci dodju kao sigurnosni ventil za mafijaske stranacke kartele.
Pa nista drug,
Okaci karton oko vrata, napisi end is near, i sta ja znam...
Dzizus dolazi, nesta, drznedaj.
Kikibombona

#95 Re: Nasilni prosvjedi kao vid borbe protiv "sistema" u BiH

Post by Kikibombona »

oaza85 wrote: 07/06/2020 22:44Pa nista drug,
Cuvam litar vina koji otvaram kada prva lopovska SDA seljacina zavrsi u zatvoru. 8-)
deny_s

#96 Re: Nasilni prosvjedi kao vid borbe protiv "sistema" u BiH

Post by deny_s »

Kikibombona wrote: 07/06/2020 22:59
Cuvam litar vina koji otvaram kada prva lopovska SDA seljacina zavrsi u zatvoru. 8-)
Samo to..ja se neću danima trijezniti
Kikibombona

#97 Re: Nasilni prosvjedi kao vid borbe protiv "sistema" u BiH

Post by Kikibombona »

deny_s wrote: 07/06/2020 23:26
Vino je prvoklasno, za posebne prilike. :D
deny_s

#98 Re: Nasilni prosvjedi kao vid borbe protiv "sistema" u BiH

Post by deny_s »

Kikibombona wrote: 07/06/2020 23:38
deny_s wrote: 07/06/2020 23:26

Vino je prvoklasno, za posebne prilike. :D
Ja svoje otvaram tek kad riđobradi otegne papke.
Za ove"sitnije ribe" more i Chivas.
Maraschino

#99 Re: Nasilni prosvjedi kao vid borbe protiv "sistema" u BiH

Post by Maraschino »

Ja sam mislio da se ta litra vina treba otvoriti kada u Tuzilastvo BiH uleti 20-30 stranih istrazilaca i sudija pa povade sve predmete iz ladica pa prvo pricepe tuzioce i sudije zbog opstrukcija a tek onda nase kriminalne vodje.
Kikibombona

#100 Re: Nasilni prosvjedi kao vid borbe protiv "sistema" u BiH

Post by Kikibombona »

Maraschino wrote: 08/06/2020 00:13
Ja sam mislio da se ta litra vina treba otvoriti kada u Tuzilastvo BiH uleti 20-30 stranih istrazilaca i sudija pa povade sve predmete iz ladica pa prvo pricepe tuzioce i sudije zbog opstrukcija a tek onda nase kriminalne vodje.
Naravno. Banditi iz pravosudja su zloglasni operativci tri kriminalna kartela - SDA, SNSD i HDZ.
Locked