Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Evo nešto o Radio Študentu, o kojem ovdje nism baš nešto mnogo pisao. U statičnom radiotextu ide slogan "Za narodov blagor!", što u prijevodu znači "Za dobrobit naroda"! Nekada je njihov RT imao više poruka.
Emitira u slovenskom nacionalnom multipleksu SLO DAB+ R1 sa najnižim protokom (24 kbps) i još MONO.
Čuvaju svoju poziciju u multipleksu i baš me zanima, što će se desiti u narednom periodu, kada većina dozvola istekne, pa tako i Radiju Študent. U svakom slučaju ubuduće neće više ni jedna stanica imati tako niski protok, jer će AKOS svakako dignuti kriterije na malo viši nivo.
To je mala stanica, ali je mnogo ovisna od raznih donacija. Pisao sam već u ovoj temi o austrijskom Radio Klassik *STEPHANSDOM* i donacijama, pomoću kojih će i u narednom periodu emitirati digitalno. I Radio Študent je u istoj situaciji. Krpaju se nekako. Stalno pozivaju …
Slušatelji, simpatizeri, i ove godine dio svog poreza na dohodak možete donirati Institutu Radija Študent i pridonijeti daljnjem postojanju i razvoju našeg radija.
Niski protok, a sa time i manje love za emitiranje je bio popriličan mamac za neke manje radio stanice da emitiraju digitalno. Poštujem njihov rad, kao i sva njihova nastojanja, da su prisutni i na digitalnoj platformi. Ako do sada nisu odustali, vjerujem da će i dalje emitirati digitalno.
Ali … kada sam već kod Radija Študent moram spomenuti I njihovu vrlo značajnu ulogu u društvu i uključivanje u sve moguće događaje doma i izvan dežele.
Iz druge teme …
medvjed23 wrote: ↑21/03/2025 11:37
Neka je sretan i berićetan svima koji obilježavaju:
Na Svjetski dan poezije, 21. marta se u Ljubljani svake godine održava pjesnički maraton. Pjesnici i pjesnikinje (kao i mnogi drugi) od ranog jutra do kasno u noć čitaju ... pjesme.
Dio ovogodišnjeg maratona, koji je inače dio Prvog pokusa ljubljanskog festivala poezije, prenosio je i Radio Študent iz LUDe knjižare u Ljubljani od 12 do 14 sati. Svaka im čast.
Radio Študent ima i kampanju "Pomažem bonovima", koja ukazuje na neodrživost postojećeg sustava subvencionirane studentske prehrane i iz trenutne situacije pokušava izvući ono malo dobroga što postoji i nastoje pomoći bližnjemu.
Subvencionirana studentska prehrana, poznata i kao "studentski bonovi", u 33 godine postojanja približava se točci potpunog iscrpljivanja. Subvencija i doplata koju student plaća za individualni obrok iz godine u godinu rastu, a ugostiteljskih objekata je sve manje. Zbog neraznolikosti ponude i previsokih cijena koje studenti plaćaju za uravnotežen obrok, studentski bonovi su sve nedostupniji, pa mnogi od njih ostaju neiskorišteni svaki mjesec. Od prosječno 21 bona koji mjesečno pripada korisniku (odnosno jedan bon po radnom danu), prosječan student iskoristi njih 6 do 7. U prosjeku tako mjesečno ide "u zrak" 14 do 15 subvencija. Budući da ove godine ima gotovo 6000 korisnika subvencionirane studentske prehrane, riječ je o dobrih milijun subvencija godišnje ili više od 4 milijuna eura neiskorištenih subvencija.
Imaju fantastičan slogan: "Radije u gladna usta nego li u zrak".
Mislim da nema potrebe posebno naglašavati, da prate i sva zbivanja u Srbiji. Dobro su organizirani. Imaju svoje ljude u Beogradu i po drugim gradovima. Idu emisije i intervjuji sa ulica bez ikakvog prijevoda, …
Nedavno je bila ukinuta jedna dobra muzička emisija 33/45 na 2. programu RTVSLO, koja je bila posvečena slovenskoj popularnoj i alternativnoj muzici. Što znače brojke 33 i 45 valjda ne treba objašnjavati. Tražio sam komentar i sticajem okolnosti sam opet naletio na Radio Študent i njihov pogled na to. Malo mi je dao misliti podnaslov članka "Jebeš roll i jebeš rock, sviraj nešto na poskok", dakle nešto poskočno. Ali tako vjerovatno mora da bude i zbog rime.
U tonskom zapisu nije bilo nekih grdih riječi, ali očito je takav "naglasak" bio potreban, da se sa tim podnaslovom izruguju Emi, dakle slovenskom izboru za pjesmu Eurovizije.
Emisija 33/45 nije bila postavljena da se fokusira na dokumentaciju slovenske alternativne scene, već je uglavnom predstavljala ono što se dešava u mainstream pop rok muzici. U studio su pozvali najprepoznatljivije muzičare mainstreama - Joker Out, Mrfy, Koala Voice... Dakle, ne muzičare koji su dio usko definiranih alternativnih scena, već izvođače koji rasprodaju Kino Šiška, Križanke i Stožice. Stoga je teško prihvatiti argument da ne postoji publika koja bi željela čuti najnovije vijesti i proizvode spomenutih kreatora. Ako takva ciljna grupa gledalaca ne postoji, zašto RTV posljednjih godina svim silama promovira Eurosong, odnosno tzv. Emu?
Usput sam našao još neke teme kao "Jebeš kruh, imamo igre!", "Jebeš univerzalnost" itd. Onako usput sam se sjetio na Brenu. Ona je još "kulturno" pjevala "Mani zemlju koja Bosne nema".
Od stranih izvođača imaju na repertoaru 23 pjesme od grupe QUEEN, 22x ROLING STONES, 21x BON JOVI, 21x U2, 18x, AEROSMITH, 17x BRUCE SPRINGSTEEN, 17x BRIAN ADAMS, 17x THE BEATLES, 14x LENNY KRAVITZ, itd.
Od Slovenaca – 24x SIDDHARTA, 15x DAN D, 10x MI2, … Iz BiH se pušta Crvena jabuka (Ima nešto od srca do srca, To mi radi, Tuga, ti i ja), Plavi orkestar (Kad ti ime ljubav prozove) i Zabranjeno pušenje (Guzonjin sin). Nema Bijelog dugmeta u ni jednoj varijanti, ali zato su prisutni na Radio 1 Rock FM odnosno na bivšem BOB-u.
Iz Srbije idu Riblja čorba (Volim, volim, volim, volim žene) i Partibrejkers (Kreni prema meni), dok se iz Hrvatske mogu čuti Goran Bare&Majke (Teške boje), Metak (Da mi je biti morski pas), Parni valjak (Moja je pjesma lagana, Ljubavna, Stranica dnevnika, Dok je tebe) i Prljavo kazalište (Bijeli labude, Zaustavite zemlju, Devedesete).
Skraćeni naziv im je Rock S. Od samog početka emitiranja na DAB-u su izboljšali protok i danas imaju solidnih 88 kbps.
Vrsta programa (PTY) im je naravno Rock Music. Slogan ČISTI ROCK! i internetska stranica, kao i logo u punom obliku se pojavljuju povremeno odnosno za vrijeme reklama i raznih obavijesti, kao npr. "Promet, vrijeme i rokenrol."
Imaju dinamički Slideshow. Logo su u zadnje vrijeme ubacili na desnu stranu sličice – omota CD-a, koji u većini slučajeva svojom tamnom podlogom pokriva dio omota. U većini slučajeva se tako pokrije naziv pjesme ispisan na omotu, kao i naziv izvođača ili čak poneki obraz, što izgleda malo bez veze.
Dakle i na Rock radio Slo su upotrebljavali odnosno izgovarali riječ "jebeš", ali to su na FB i na svojoj internetskoj stranici imali malo kulturnije napisano (i drugačije prikazano), kao "Jebesh tedna" (tjedna ili sedmice).
Pratite našu Facebook stranicu i osvojite unikatnu majicu sa svojom JEBESH izjavom!
Sve što vas živcira, stresira, što god vam se nađe na putu, bilo što i bilo koga biste željeli nekamo poslati, ''JEBESH'' is the way to do it! Dakle JEBESH je pravi način za to.
Napišite svoj JEBESH u komentarima!
Svaki petak izaberemo jedan JEBESH i naravno prigodno ga nagradimo!
Nagrada? Majica s tvojom pobjedničkom JEBESH izjavom!
Bilo je tu svakojakih prijedloga: Jebesh slabo voljo, Jebesh reklamne majice!, Jebesh prepečen steak, Jebesh vse, Jebesh ovce, Jebesh bone!, Jebesh slabo kavo, Jebesh nesposobne ljudi, Jebesh ježa, JEBESH SISTEM, Jebesh J.J. (ovdje se je vjerovatno mislilo na Janeza Janšu ), Jebesh biznis, Jebesh idiote, Jebesh corono!, Jebesh pop - slušaj rock, Jebesh poletje brez koncertov, Jebesh regres če imamo bone, Jebesh - najebesh, Jebesh kapitalizem!, Jebesh narod, Jebesh monotonijo, JEBESH prekratek vikend! …
herdarko wrote: ↑13/04/2025 00:19
Bilo je tu svakojakih prijedloga: Jebesh slabo voljo, Jebesh reklamne majice!, Jebesh prepečen steak, Jebesh vse, Jebesh ovce, Jebesh bone!, Jebesh slabo kavo, Jebesh nesposobne ljudi, Jebesh ježa, JEBESH SISTEM, Jebesh J.J. (ovdje se je vjerovatno mislilo na Janeza Janšu ), Jebesh biznis, Jebesh idiote, Jebesh corono!, Jebesh pop - slušaj rock, Jebesh poletje brez koncertov, Jebesh regres če imamo bone, Jebesh - najebesh, Jebesh kapitalizem!, Jebesh narod, Jebesh monotonijo, JEBESH prekratek vikend! …
Ovu izjavu su nagradili …
… ali meni se više sviđa "Jebesh – najebeš".
A onda su objavili ovo kao svoju reklamu: "Jebesh osamljenost – prenesi FREE APP i ostani kod kuće sa Rock radijem!"
Netko se je naljutio i objavio: "Jebesh Rock radio i svih njihovih 35 pjesama na playlisti!"
A pojavili su se i komentari u stilu …
Kad je Rock Radio došao u eter 2014., bio sam uzbuđen. Napokon, pomislio sam, radio stanica po mojoj mjeri. Ali ubrzo sam shvatio da se njihova "playlista" ponavlja. I tako mi u jednom trenutku moji dragi RHCP-ovi više nisu bili toliko pri srcu jer su mi "postali odvratni". Kad je nečega previše, jednostavno je previše. Zato jebeš ovakvu reklamu i jebeš Rock radio.
Među programima sa rock muzikom mi je na DAB-u dostupan i austrijski program Rock Antenne. Emitira u prvom nacionalnom muxu DAB+ Austria. Kratka oznaka mu je Rock Ant, a protok 72 kbps.
Zanimljivo, na programskoj listi drugog prijemnika su mi programi poredani abecednim redom glede na njihove kratke oznake, koje na ekranu praktički ne vidimo:
Robin (Radio Robin), na slici je simbolično prisutan, nije rock radio
Rock Ant (Rock Antenne), austrijski rock radio
Rock FM (Rock FM), austrijski rock radio
Rock FM (Radio 1 Rock FM), ovaj slovenski rock radio ima istu kratku oznaku, kao i austrijski
Rock S (Rock Radio Slo)
Npr. novopridošli "Radio 1 90ta" ima kratku oznaku "1 90ta", zato ga u ovoj skupini nema.
U radiotextu ide informacija o pjesmi, koja je trenutno u etru, kao i o slijedećoj (gerade läuft i demnächst).
Neki prijemnici imaju mogućnost prikaza dodatnih informacija. Tijekom jedne pjesme se uglavnom izreda nekoliko sličica – omot CD-a, slika od izvođača i logo (dinamični Slideshow). Pored svega toga idu i druge informacije.
Čitam na njihovoj internetskoj stranici … ROCK ANTENNE Österreich - Home of Rock! Das heißt: Der beste Rock nonstop mit den größten Rocksongs aller Zeiten und dazu Nachrichten, Veranstaltungshinweise und alle Themen, die die Rock-Republik bewegen. Non-stop najbolji rock s najboljim rock pjesmama svih vremena …
Pomnom slušanju me je privukao malo neobičan da ne kažem bombastičan poziv … Na ROCK ANTENNE Austria možete 24 sata dnevno slušati najveće rock pjesme svih vremena – a u jutarnjoj smjeni ROCK ANTENNE Austria možete čuti najveće rock pjesme VAŠEG života.
Koje su lično TVOJE najbolje rock pjesme svih vremena? Koje su vas rock pjesme pratile, razveseljavale, tješile, oblikovale i jednostavno prodrmale vaš život? Pošaljite nam svoje prijedloge!
Prijedloge doduše nisam slao, ali zato sam ih (za početak) slušao. Pa da vidimo malo, šta se to svira u jutarnjoj smjeni …
7-8
Jump-Van Halen, Risin' high-H-Blockx, You took the words right out of my mouth-Meat Loaf, Lola Montez-Volbeat, Satellite-Rise Against, Who made who-AC/DC, Whatever you want-Status Quo, Demons are a girl's best friend-Powerwolf, Chasing cars-Snow Patrol, Let's get rocked-Def Leppard
8-9
Fat lip-Sum 41, Rock you like a hurricane-Scorpions, Rock this town-Stray Cats, Love is a battlefield-Pat Benatar, Are you gonna be my girl-Jet, Westerland-Die Ärzte, Born In The U.S.A.-Bruce Springsteen, Why don't you get a job?-The Offspring, Another day-Dream Theater, Bicycle race-Queen, In bloom-Nirvana, Lullaby-The Cure
9-10
Bad Reputation-Joan Jett & the Blackhearts, Friends and Enemies-Biffy Clyro, Love is like oxygen-The Sweet, The Longest Kiss-The Darkness, Bring Me To Life-Evanescence, Doctor, doctor-Ufo, I Can't Dance-Genesis, Shadow Of The Day-Linkin Park, This corrosion-Sisters Of Mercy, Thunder & lightning-Gotthard, Hells Bells-AC/DC, Fool for your loving-Whitesnake
10-11
Nemo-Nightwish, Two tickets to paradise-Eddie Money, Dancing with myself-Billy Idol, Three Six Five-Shinedown, Paradise City-Guns N' Roses, The memory remains-Metallica, Breakfast in America-Supertramp, Tage wie diese-Die Toten Hosen, The only thing that looks good on me is you-Bryan Adams, The heart of Rock and Roll-Huey Lewis & The News, A Reason To Fight-Disturbed, Head over feet-Alanis Morissette
11-12
Blue on Black feat. Kenny Wayne Shepherd & Brian May of Queen-Five Finger Death Punch, Need you tonight-INXS, Edge of seventeen-Stevie Nicks, Dreamer-Ozzy Osbourne, No more mister nice guy-Alice Cooper, Bitch-Meredith Brooks, Starlight-Muse, Abracadabra-Steve Miller Band, Nod-Rise Against, Sailing-Rod Stewart, Jessie's girl-Rick Springfield
12-13
Sex On Fire-Kings Of Leon, Love stealer-Ian Lloyd, Friends will be friends-Queen, Easy Love Part 1-Larkin Poe, Why Can't This Be Love-Van Halen, All Star-Smash Mouth, Riders on the storm-The Doors, No Surprise-Daughtry, Don't look back in anger-Oasis, I hate myself-The Darkness, My hometown-Bruce Springsteen, Narcotic-Liquido
13-14
I wanna rock-Twisted Sister, Attracted To Danger-The new Roses, Love hurts-Nazareth, When We Stand Together-Nickelback, Lords of the Boards-Guano Apes, Black magic woman-Santana, Altes Fieber-Die Toten Hosen, Turn the page-Metallica, Owner of a lonely heart-Yes, Make It All Right-The Offspring, Welcome To Heartlight-Kenny Loggins, Space oddity-David Bowie
14-15
Two Princes-Spin Doctors, Too much, too young, too fast-Airbourne, Don't you (forget about me)-Simple Minds, The Game-Takida, When I come around-Green Day, On the rebound-Russ Ballard, The Joker-Steve Miller Band, Lazerlove-Royal Republic, Every little thing she does is magic-The Police, LeBron-A day to remember, Urgent-Foreigner, My Hero-Foo Fighters, She hates me-Puddle Of Mudd
Kakav vam se čini izbor pjesama? Dobrodošle su eventualne kritike!
Kraće pauze su bile uglavnom na pola i oko punog sata, kada su išle kraće vijesti, reklame i razne obavijesti. Primjećujem, da su neke izvođače puštali 2x, ali pjesme se nisu duplirale. Izvođače koji su se ponavljali sam boldao.
AC/DC - Who made who, Hells Bells Bruce Springsteen - Born In The U.S.A., My hometown, Die Toten Hosen - Altes Fieber, Tage wie diese Metallica - The memory remains, Turn the page Queen - Bicycle race, Friends will be friends Rise Against - Satellite, Nod Steve Miller Band - Abracadabra, The Joker The Darkness - The Longest Kis, I hate myself The Offspring - Why don't you get a job?, Make It All Right, Van Halen - Jump, Why Can't This Be Love
To još nije ništa strašno. Ali odlučio sam se, da testiram malo veću kvotu pjesama zahvaljujući primamljivom pozivu njihove ekipe.
Zazvonimo zajedno na kraju dana! Uz omiljene rock pjesme, naravno!
Pošaljite nam svoj zahtjev za (rock) muziku putem obrasca. Recite nam zašto svoju večer želite započeti ovom pjesmom. Kada vas nazovemo, možete započeti večer sa muzikom koju volite i otresti prašinu sa boce piva Murauer (12 boca po izboru).
Pred neki dan sam si uzeo malo više vremena za provjeru repertoara na Radio Antenne Austria. Od 00 do 23.00 su se izredale sve 3 smjene na radiju. Same pjesme sam na početku nekako pustio po strani i posvetio se samo izvođačima.
Od 00-08 se je već 12 izvođača ponavljalo po 2x i 1 izvođač već 3x.
Od 08-15 se je već 20 izvođača ponavljalo po 2x , 10 izvođača po 3x i 4 izvođača po 4x.
Od 15-23, a naročito od 20. sati dalje je već počela biti gužva. Morao sam biti vrlo koncentriran, da sam sve korektno zapisao, a naročito one po 3, 4 i 5x.
Evo liste izvođača po abecedi i koliko su puta svirali. Oni koji su se ponavljali 2 i više puta su boldani.
5x AC/DC, 3x A day to remember, 2x Avril Lavigne, 2x Architects, 2x Aerosmith, Alanis Morissette, Animals, Airbourne, Asia, Alice Cooper, A Life Divided.
4x Bon Jovi, 3x Bryan Adams, 2x Bloodhound Gang, 2x Bruce Springsteen, 2x Billy Idol, Bates, Billy Joel, Bryan Adams & Tina Turner, Buckcherry, Blondie, Bob Seger & The Silver Bullet Band, Bad Religion, Breaking Benjamin, Black Sabbath, Blink 182, Black Stone Cherry, Bap, Beck, Beastie Boys, Blackberry Smoke, Bullet For My Valentine.
7x Deep Purple, 5x Die Ärzte, 4x Don Airey, 3x David Bowie, , 3x Die Toten Hosen, 2x Dio, 2x Dead Poet Society, 2x Def Leppard, Don Henley, Dire Straits, Daughtry, Disturbed.
3x Evanescence, Eclipse, Europe, Eagle-Eye Cherry, Extreme, Eddie Money.
3x Faith No More, 3x Foreigner, Fischer-Z, Foo Fighters.
4x Gotthard, 4x Green Day, 2x Ghost, 2x Guns N' Roses, George Thorogood & The Destroyers, Glazed Curtains, Guano Apes, Greta Van Fleet, Genesis, Golden Earring.
Hoobastank, Him, Heroes Del Silencio, H-Blockx, Heart.
4x INXS, 2x Iron Maiden, Ike & Tina Turner.
2x Joan Jett & the Blackhearts, 2x Jimi Hendrix, 2x Journey, Jimmy Eat World, John Parr, Jelly Roll, Jefferson Airplane, Jet, Judas Priest.
3x Kings Of Leon, 3x Kiss, 2x Kenny Loggins, 2x Kansas, Knorkator, Kissin' Dynamite, Kid Kapichi. 4x Linkin Park 3x Larkin Poe, Lacuna Coil, Lou Gramm, Leftovers, Liquido, Lord of the lost, Led Zeppelin. 3x Metallica, 2x Mando Diao, 2x Manfred Mann's Earth Band, 2x Muse, Midnight Oil, Motörhead, Moonspell, Mike & The Mechanics, Måneskin. 3x Nickelback, 3x Nirvana, No Doubt, Neil Young.
Oasis, Orden Ogan. 2x Papa Roach, Patti Smith, Pearl Jam, Peter Gabriel, Phil Collins & Philip Bailey, P.O.D., Placebo. 5x Queen, Queensryche.
2x Rise Against, 2x Red Hot Chili Peppers, 2x Radiohead, Rod Stewart, Robert Tepper, R.E.M., Rainbow, Rick Springfield, Rage Against The Machine, Russ Ballard.
3x Supertramp, 3x Shinedown, 2x Simple Minds, 2x Scorpions, 2x Status Quo, Steppenwolf, Skunk Anansie, Steve Miller Band, Smash Mouth, Slade, Steve Earle, Sisters Of Mercy, Spiritbox, Sum 41, Styx, Staind.
3x The Police, 2x The Hooters, 2x The Rolling Stones, 2x The new Roses, 2x The Offspring, The Interrupters, The Rembrandts, The Alan Parsons Project, The Rasmus, Third Eye Blind, Tom Petty, Tom Petty & The Heartbreakers, The Darkness, Twisted Sister, The Outfield, The Who, The Dandy Warhols, Tito & Tarantula, The HU, Tom Cochrane, The Smashing Pumpkins, The Pretty Reckless, The Wildhearts, Tygers of Pan Tang.
Da li ovdje fali neki vaš omiljeni izvođač, a da svira rock? Lijepo bi bilo, da im to napišemo i pošaljemo pozdrave sa foruma.
Dakle "pobjednici" po broju izvedenih pjesama su Deep Purple. Puštali su ih čak 7x, ali dobro sam primjetio, da su od tih 7 pjesama pustili pjesmu Smoke on the water (live verziju) i Smoke on the water (studijski album). Da li je to podvajanje potrebno pri cjelodnevnom emitiranju pored toliko drugih pjesama koje imaju?
Prilikom višesatnog slušanja sam primijetio da sam neke pjesme već jednom čuo. Posumnjao sam, da se ovdje još netko šverca (mamicuimnjihovu), pa sam provjeravo još neke izvođače. Ne sve.
AC/DC - You shook me all night long, Highway to hell, Big gun, Who made who, Who made who. Od 5 pjesama 2x Who made who.
Ajde svirajte još jednom.
Bryan Adams – Make Up Your Mind, The only thing that looks good on me is you, Make Up Your Mind. A pjevao je još jednom zajedno sa Tinom Turner. Ajde ponovi još jednom.
Bon Jovi - Keep the faith, Bed of roses, You Give Love A Bad Name, Always. OK. Bruce Springsteen - Rain in the River, Hungry Heart. OK.
Die Ärzte je bio OK. Wie es geht, Junge, Der Schunder song, Schrei nach liebe i Westerland. I David Bowie također – Heroes, Ziggy stardust i Let's dance.
Evanescence - Going under, Afterlife i Going under. 2x ista pjesma. Ajde i vi dođite na bis.
Gotthard - Thunder & lightning, Anytime anywhere, Thunder & lightning, Anytime anywhere.
2x2 iste ponovljene pjesme. Mangupi jedni. Ne znam koju da vam ponudim za wiederholen. Ajde ovu.
INXS - Suicide blonde, Beautiful girl, Mystify, Need you tonight. OK. Kiss - Rock and roll all nite, I was made for loving you, Heaven's on fire. OK. Linkin Park također OK - Burn It Down, Lost, Up From The Bottom i What I've Done. OK. Metallica - The memory remains, Whiskey in the jar, Enter sandman. OK. Nirvana – Lithium, Smells like teen spirit, In bloom. OK. Queen – Another One Bites The Dust, A kind of magic, I want it all, The Show Must Go On, Spread your wings. 5 pjesama bez ponavljanja.
U2- I still haven't found what I'm looking for, Pride (in the name of love) u 7.50, Pride (in the name of love) u 11.20. 2x ista pjesma za manje od 4 sata programa. Idemo dečki …
Uriah Heep - Easy livin', Free me. OK.
Volbeat - By a monster's hand, Temple Of Ekur, Lola Montez, By a monster's hand, By a monster's hand. Ovi su mi "pobjednici" sa najviše ponavljanja. Čak 3x su izvodili istu pjesmu By a monster's hand. Ajde da je čujemo još jednom.
The Rolling Stones - Start me up, Let's spend the night together. OK.
To je rock na austrijski način. Ništa od obećanog piva. Ostala mi je samo prašina na radiju. Ali idemo dalje ...
U Češkoj će se uskoro (maj, juni) početi sa gašenjem FM odašiljača. Radio Proglas, koji je najslušanija regionalna radio stanica u toj zemlji, prva će u potpunosti prijeći na digitalni format emitiranja preko DAB+ i IP platformi te DTT, kabelske i satelitske TV.
Sve više radio stanica smatra, da će istovremeno emitiranje u analognoj FM i digitalnoj DAB+ tehnologiji (simulcasting) dugoročno postajati sve manje ekonomski opravdano.
Još jedna rock stanica, koja mi je dostupna na DAB-u je Rock FM. Emitira u regionalnom austrijskom DAB+ MUX 2-StBK. Kratka oznaka mu je također Rock FM. Ima protok samo 48 kbps.
Imaju nekoliko aktualnih emisija …
Svjež jutarnji zvuk - od ponedjeljka do petka od 6 do 10. Manje površnog ćaskanja, ali više muzike uz UVIJEK NAJNOVIJE HIT PJESME U NAJBOLJEM MIKSU.
Top liste svake subote od 13 do 16. Samo na Rock FM-u je 40 najpopularnijih hitova iz cijele Austrije, koje ste izabrali vi. Cijela Austrija od Bregenza do Beča sluša ovu emisiju.
Svaki petak od 12.00 - Najveći hitovi posljednjih 50 godina, pomiješani s novim hitovima!
Od ponedeljka do četvrtka od 14.00 – puno muzike i informacija od popodneva do večeri.
Subotom od 8.00 su tzv. "Vikend susreti". Savršen početak subote. Pratimo vas dok kupujete, kuhate, čistite. Uvijek najnoviji hitovi u najboljoj kombinaciji, uz mnogo vijesti i informacija te naravno mnogo muzike.
Ne znate koja se pjesma pušta na radiju? Koristite našu uslugu da je pronađete! Naša playlista pohranjuje popis pjesama Rock FM Austria za posljednjih 7 dana.
Pogledajte, koje sve pjesme i izvođače puštaju te kakva je razlika u odnosu na repertoar, koji ima npr. Radio Rock Antenne.
Imaju statični Slideshow. Ide samo logo bez dodatnih sličica, ali …
Trenutno na stacionarnom prijemniku ga nema. Ne ide niti na prijemniku sa vanjskom antenom. Primjećujem, da je također problem sa radiotextom, koji se samo povremeno pojavljuje.
Pokušavam u autu, … nema loga i nema niti radiotexta, ali radioext se je ipak nakon nekoliko minuta pojavio, pa nestao, pa opet pojavio.
Nakon par minuta ide nova skladba. Pojavljuje se novi radiotext i logo. Olakšanje.
Logo koji je u pozadini je "zapečen" u autoradiju i ne bi smio nestati samo tako. Stalno je prisutan prilikom pregleda liste programa (seznam). Logo na lijevoj strani je u kvadratiću predviđenom i za druge sličice (Slideshow) i njega direktno u eter pušta nakladnik.
Baš su bez veze. Preostaje mi da slušam ovo do kraja … i završim sa ovim ...
Ali evo primjer, kada se istovremeno vidi "zapečeni" logo i Slideshow – slovenski program PRVI.
Sličica se na dodir može priično povećat, ali u vožnji je gledanje zabranjeno odnosno onemogućeno. Tokom vožnje se na Slideshow može vidjeti samo precrtani logo.
Boki Antena wrote: ↑09/05/2025 22:31
Pokreće se kod nas i digitalni radio. Dasto Semtel dobio dozvolu RAK-a za DAB+ MUX 1. RAK će uskoro da raspiše javni poziv za zahtjev za pristup otvorenom MUX 1 DAB+. Veoma sam zadovoljan. U mojoj opštini neke dobre stanice na fm imaju šum. Sada bi to trebalo da se poboljša.Od onih koje mene interesuju najbolje se čuje BN radio na RDS piše Modriča Bijeli Potok. Tu je jak fm signal. Ostalo što mene interesuje sve granični prijem. Imam i hrvatski DAB+ ali za mene nema tu dobre muzike i zabave.
Hvala za info. Volio bih, da se uključiš ovdje u raspravu o DAB+ emitiranju u BiH.
@Boki Antena, odgovor na ovaj tvoj post se može podijeliti na 3 dijela.
Pokreće se kod nas i digitalni radio. Dasto Semtel dobio dozvolu RAK-a za DAB+ MUX 1. RAK će uskoro da raspiše javni poziv za zahtjev za pristup otvorenom MUX 1 DAB+. Veoma sam zadovoljan.
Najprije hvala za ovu informaciju. Ti si ipak bliži informacijama iz svoje države. Ali ja sam ovo objavio u postu br. 16 dne 17. 5. 2024. Tada se još nije znao nosilac dozvole. Već tada nije u ovoj temi bilo nikakve reakcije na to. Kao da ste se prestrašili nečega.
Kada su potekli svi rokovi sam RAK-u pisao još jednom. I odgovor je bio (gledaj post br. 55 dne 12. 9. 2024) ...
I na ovo se niste odazvali. Sada imate priliku, da o tome pišete ovdje do mile volje, kada su neki podaci već poznati …
Razlog da ne pišete u ovoj temi je navodno, da ja pišem o prijemu austrijskih i SLO programa, a vi kao te signale u BiH ne hvatate pa ne čitate tu temu. Takvo je razmišljanje totalno bez veze.
Koju god državu u vašem okolišu uzmete pod lupu, u svakoj se na RTV forumima piše o prijemu i iz drugih država. Npr. na HR forumu se je pisalo (a i sam sam u nekim situacijama sudjelovao) o prijemu digitalnog signala iz Slovenije, Mađarske, Austrije, Srbije, Italije, Slovačke, …, također i o prijemu za vrijeme nekog putovanja (Njemačka, Francuska, Cipar, …) ili sa godišnjeg odmora. Na srpskom forumu se piše o prijemu iz Austrije, na nekom SLO forumu o prijemu iz Hrvatske ili Italije. Sve to spada u ovu temu i doprinosi popularizaciji digitalnog radija. Zašto forsirate pisanje o DAB-u u temi o DVB-T? Totalno bez veze. Kardinalna greška. Valjda postoji najprije neko općenito znanje o DAB-u, kojega možeš pridobiti ovdje na konkretnim primjerima. Mislim da bi se od ovog do sada napisanog materiala u ovoj temi mogao napisati neki seminarski rad na temu o digitanom prijemu radio signala. Toliko je toga napisanog.
U mojoj opštini neke dobre stanice na fm imaju šum. Sada bi to trebalo da se poboljša.Od onih koje mene interesuju najbolje se čuje BN radio na RDS piše Modriča Bijeli Potok. Tu je jak fm signal. Ostalo što mene interesuje sve granični prijem.
Naravno da će se sa digitalizacijom to stanje sa kvalitetnim prijemom znatno poboljšati, ali pitanje je, hoće li u 1. fazi baš svi ti programi biti prisutni u tom prvom DAB+ multipleksu, jer će po svemu sudeći taj mux biti nacionalni. Imaš programe, koji imaju interes da su prisutni na cijeloj teritoriji BiH, a imaš i programe, koji su više vezani na neko uže područje, regiju i sl. (u HR je to npr. Radio Slavonija ili u SLO Radio Ptuj), zato će se na tender prijaviti kasnije, kada RAK raspiše i takve multiplekse. Možeš li napisati ovdje o kojim se to programima sa graničnim prijemom u tvojem okolišu radi, a ti bi volio da emitiraju digitalno, dakle bez šuma?
A zašto na BN radiju u radiotextu piše Modriča Bijeli Potok ne znam. To je sada na FM-u. Digitalni radio omogućuje dinamični radiotext, koji može sadržavati više različitih poruka. Pored naziva izvođača i pjesme je najčešće prisutan još i slogan radija, naziv emisije, e-adresa, internetska stranica, …
Imam i hrvatski DAB+ ali za mene nema tu dobre muzike i zabave.
Ne znam šta misliš glede zabave na radiju? Ja se idem zabavljati na veselicu ili na neki koncert. Radio ti može ponuditi zabavu u smislu relaksacije prilikom slušanja kada si sam u fotelji ili da ti na neki način ispuni prazninu prilikom kakvog posla u kući, na vrtu, u garaži i sl. Jedino ako ne priređuješ kakve partyje kod kuće, pa bi želio imati samo muziku bez reklama za svoje društvo. Ali za to imamo nešto drugo. Meni doma uvijek nešto svira. Slušam nekoliko radio programa, ovisno od raspoloženja.
Pošto i ja primam hrvatski DAB+ mux i mogu da slušam te programe mogu reći, da tamo ima svega po malo. Imaš narodnjake, klasičnu muziku, mnogo zabavne, čak 2 programa za djecu, …
Možda ti fali neki radio sa najnovijom i kvalitetnijom muzikom, radio koji nije jukebox. U prvom hrvatskom OIV TEST DAB+ multipleksu je npr. emitirao Radio 808. Tu su bili pravi profesionalci. Neki su si zanat ispekli na bivšem Radiju 101.
Ispočetka su za svoj vizualni identitet imali jaje na oko. Ovo sam uslikao na mobitelu LG Stylu 2, na kojemu se je mogao primati DAB.
Poslije su imali svoj logo. Jako su se potrudili za razliku od nekih drugih.
Pored naziva izvođača i pjesme su u radiotekstu imali više drugih podataka, pa čak i informaciju, da se sele na drugu lokaciju ... Ovo je slika sa jednog starijeg prijemnika REVO PIXIS, kojeg više nema u prodaji.
Napiši što te najviše zanima da slušaš. Nešto od toga bi moralo da bude u tom BiH MUX 1 DAB+. Također bi bilo lijepo da postaviš koju sličicu na forum i opišeš prijem hrvatskog DAB+ multipleksa na svojoj lokaciji (predviđam na lokaciji u BiH), napisati koji prijemnik imaš, antenski sistem itd. Sve to doprinosi popularizaciji digitalizacije radija. Pozivam i ostale, da se priključe. Ako si entuzijast, onda ćeš to svakako uraditi. Ako nisi, onda piši kući: propalo …
Našao sam na internetu jednog entuzijastu iz Bihaća, kako sa DAB adapterom za auto prima SLO i hrvatske DAB programe. Lijepo da ovdje vidimo nekoga iz BiH da se bavi ovim stvarima. Za svaku pohvalu. Snimak je već star nekoliko godina, ali ipak ... i na njemu se može nešto naučiti.
Prijem doduše nije bio baš najbolji, ali sa ove razdaljine niti nije tako loše. Na snimku se ne vidi koja se je antena koristila, tako da nema potrebe kritizirat. Jedva jedna crtica signala ipak nije dovoljna za koliko toliko stabilan i dobar prijem, ali ipak se može čuti nešto zvuka. Ukupno 27 programa. Za ono vrijeme fantastično. Hrvatskih je DAB programa već tada bilo manje, jer su odustajali jedan po jedan (Istra, Martin, 808, …). Imao sam sličan prijemnik. Ovo su neke sličice iz tog razdoblja, …
Koristio sam malu aktivnu magnetnu antenu namještenu na krovu auta, umjesto one meni bezvezne, koja se dobije uz adapter i potrebno ju je lijepiti na vjetrobransko staklo. Adapter je već tvornički imao instalirano fiksno napajanje antene.
Adapter radi na slobodnoj FM frekvenciji putem postojećeg sustava u automobilu. Sve što trebate učiniti je ispravno spojiti sve kable (antena, AUX, napajanje), uskladiti frekvenciju, skenirati kanale i zvuk će se lijepo čuti iz postojećih zvučnika u automobilu. Naravno, morate biti u dosegu signala. FM frekvenciju sam obično imao namještenu na 87,5 MHz, jer tamo nisam imao smetnji.
O prijemu sa adapterom sam već opširnije pisao u postu br. 11.
Evo još jedan snimak iz BiH (Banja Luka). Solidan prijem OIV Croatia DAB+ muxa sa prijemnikom Peaq PDR050 u zatvorenom prostoru.
Ovo je očito scan "slavonskog" muxa, koji je emitirao na bloku 8C. Tada je bilo (kao što se vidi) 6 programa u muxu. Danas je taj mux na novoj frekveciji (blok 11D) u kojem je trenutno 10 programa (HRT DAB-HR1, HRT DAB-HR2, HRT DAB-HRKlasik, HRT DAB-JUHUHU, RADIO NACIONAL, EXTRA, Happy, RADIO SLAVONIJA, CMC Radio i bravo! KIDS). Očekujem više ovakvih scanova iz pograničnog područja BiH.
To je uradio moj bivši kolega Georgi iz Bugarske, sa kojim sam na nekim forumima surađivao u temama o kratkim talasima. Ovim putem ga lijepo pozdravljam. Fantastičan tip. Zanesenjak. Voli to da radi - DX. Zanimljive stvari ima na svojoj internetskoj stranici.
o cemu je ova tema uopste? koliko daleko je DAB/DAB+ signal dobacio u BiH iz okolnih drzava (jer u BiH ne postoji isti, a pise kao naslov teme)? jel to?
belfy wrote: ↑16/05/2025 00:37
o cemu je ova tema uopste? koliko daleko je DAB/DAB+ signal dobacio u BiH iz okolnih drzava (jer u BiH ne postoji isti, a pise kao naslov teme)? jel to?
Nema tu puno mudrovanja. Ja sam se samo oglasio na ovaj donji post.
crnivrag wrote: ↑17/05/2020 21:26
Vidim da ne postoji tema o ovome, pa da vidimo šta vi mislite o ovoj tehnologiji digitalnog zemaljskog emitovanja radio kanala.
Pitanje je bilo, šta mi mislimo o ovoj tehnologiji digitalnog zemaljskog emitovanja radio kanala. Dakle mi i ne samo ja.
Pišem o svojim iskustvima i pokušavam na najljepši mogući način dočarati atmosferu, koja se može osjetiti slušajući (i gledajući) to. Čast iznimkama, koji su bili korektni, ali neki su stvarno pretjerali.
cancel wrote: ↑08/07/2024 17:05
herdarko jesi pronašao neki novi radio?
Šta da čovjek kaže na to? Dao sam ga na ignore listu.
crnivrag wrote: ↑17/05/2020 21:26
Ista je uveliko dostupna u Hrvatskoj, ali se kod nas o ovome ni ne govori.
Da, kao što se može vidjeti u ovoj temi – ćutanje je zlato. A ovaj @crnivrag, koji je otvorio temu, vidim da je ovdje još uvijek aktivan, a prisutan je i na HR forumu, podvio je rep i ne bi došao niti da kaže koju dobru riječ. Nema kolegijalnosti, nema suradnje, nema nikakve inicijative, da se do dolaska DAB signala u BiH o nekim pojedinostima malo prodiskutira. A ima se o čemu, ali ovdje na žalost to ne vidite. I po drugim forumima pišu o primanju signala iz susjednih država. Totalna neinformiranost kod ljudi.
I kada se DAB signal pojavi u zraku, onda ćete se pitati zašto je ovo ovako, zašto ono onako ...
Brcak1971 wrote: ↑23/05/2025 22:38
Počeo test DAB+ radio
I baš sa M i M Plus radio stanicama koje su najslušanije u Brodu a nemaju u svakoj ulici dobar fm signal sa Ciganišta Doboj. I druge stanice mi djeluju kao dobar izbor. Ali da bi se to dobro čulo u mom kraju potrebno je pustiti DAB+ signal sa Vlašića ili Duge Njive ili Bijelog Potoka.
Počeo test DAB+ radio
I baš sa M i M Plus radio stanicama koje su najslušanije u Brodu a nemaju u svakoj ulici dobar fm signal sa Ciganišta Doboj. I druge stanice mi djeluju kao dobar izbor. Ali da bi se to dobro čulo u mom kraju potrebno je pustiti DAB+ signal sa Vlašića ili Duge Njive ili Bijelog Potoka.
Za sada su puštena dva odašiljača DAB+ radio - Grdonj Sarajevo i SIibovi Banja Luka. Iduće sedmice ide Udrigovo-Majevica.
Počeo test DAB+ radio
Za sada su puštena dva odašiljača DAB+ radio - Grdonj Sarajevo i SIibovi Banja Luka. Iduće sedmice ide Udrigovo-Majevica.
Koje su stanice pustili?
Radio M, M Plus, M ExYu, M Narodna, Kalman, On Radio, HIT FM. Sarajevo Grdonj kanal 11B, Banja Luka Šibovi 11 B, uskoro Udrigovo Majevica 11 C.
Miješati digitalnu TV i digitalni radio je stvarno bez veze i besmisleno, kao i kruške i jabuke da se miješa. Ako se piše o digitanom radiju, onda neka se piše u adekvatnoj temi. Eto, konačno je i u BiH krenuo digitalni radio. Čestitke.
Sada možemo normalno diskutirati o prijemu i o svim stvarima povezanim sa digitalizacijom radija. Hvala administratoru, da je premjestio neke postove iz druge teme.
Kao što sam i pretpostavljao, digitalizaciju ste neki dočekali nespremni. Da se je za uvod barem nešto pročitalo od onoga što sam pisao u prijašnjim postovima …
Zato i ovakva pitanja.
1981+ 1 wrote: ↑27/05/2025 12:21
Pozdrav
Može li DAB+ da se prati na tv prijemniku?
Naravno da može. Ali ne ide ti to samo tako. Taj TV mora imati ugrađen DAB tuner. Postoji nekoliko modela na tržištu. Ima expresni Alija, kao i na Amazonu i još neki drugi ponuđači. Samo portable varijanta.
Ja sam prije izvjesnog vremena nabavio jedan model iz Estonije. To je onako vikend varijanta na otvorenom uz roštilj, ali samo za gledanje TV-a. Tuner za DAB je jako slab.
U svakom slučaju ti nabavku takvog TV-a ne preporučujem. Radije nabavi pravi stacionarni DAB+/FM prijemnik. Doduše imaš varijantu primati DAB signal i sa adapterom preko zvučnika na TV-u, ako ti je baš tako mio tvoj TV.
Edin H. wrote: ↑12/07/2022 20:09
Koja stanice emituju i mogu se slušati na digitalnom radiju?
Vidim, da si još aktivan na forumu. Na ovo pitanje naravno u onoj temi o DVB-T nisi mogao dobiti odgovor.
Možeš se uključiti u temu o digitalnom radiju ovdje.
Eto, tako možemo sudjelovati, …
I Austrijanci su na svojem forumu već počeli gunđati i čude se našem ponašanju. A DAB signal je u zraku …
Bemerkenswert ist der Umstand, dass es zwar ein Forum für DAB in BiH gibt, das wurde aber zweckentfremdet und quasi als Monolog eines Teilnehmers genutzt, was er gerne als Radioprogrammen hätte.
89 teils überflüssige Einträge, dann war das erste Signal auf Sendung und es dauerte tatsächlich zwei Tage, als jemand eine knappe Meldung (Einzeiler) geschrieben hatte. Keine technischen Details, nix.
@Brcak1971 U Brodu signala sa Udrigova na kanalu 11C (ZONA DAB+) ima samo na Savskom keju. Ostatak grada "Stanica nedostupna/loš signal". RDS je dostupan na svakoj stanici a stanice nemaju logotipe. Vučijak nam smeta za dobar signal. Kada bi postavili predajnik na Bijeli Potok Vučijak dobili bismo odličan signal. Ili na Vlašić ili Dugu Njivu. A imaju vremena. 18 mjeseci za pokrivanje 50% BiH i 36 mjeseci za pokrivanje 85%. Tek je testna faza.
Boki Antena wrote: ↑29/05/2025 15:21
@Brcak1971 U Brodu signala sa Udrigova na kanalu 11C (ZONA DAB+) ima samo na Savskom keju. Ostatak grada "Stanica nedostupna/loš signal". RDS je dostupan na svakoj stanici a stanice nemaju logotipe. Vučijak nam smeta za dobar signal. Kada bi postavili predajnik na Bijeli Potok Vučijak dobili bismo odličan signal. Ili na Vlašić ili Dugu Njivu. A imaju vremena. 18 mjeseci za pokrivanje 50% BiH i 36 mjeseci za pokrivanje 85%. Tek je testna faza.
Hvala za post.
Lijepo bi bilo, kada bi to malo uslikao. Ne znamo, da li si signal primao u autu ili sa stacionarnim prijemnikom (napiši koji, ako možeš), sa pripadajućom ili sa vanjskom antenom.
Također glede radiotexta (RDS odnosno DLS). Da li se na tim radio stanicama upotrebljvaju dijakritički znakovi kod naših slova (ć, č, ž, š)? Idu li samo nazivi pjesama i izvođača ili još i neke druge informacije (slogan, e-adresa, internetska stranica, …)? Radi li se o statičnom ili dinamičnom radiotextu?
Logo bi morale imati sve stanice. Ako nemaju, onda ne znaju iskoristiti sve blagodati digitalizacije. To je osnovno kod digitalnog emitiranja. Slideshow je već malo složeniji, naročito ako je dinamičan i kada pored loga puštaju i druge sličice.
Da, kao što pišeš, trenutno je problem sa prijemom, jer se radi o manjim odašiljačima.
Ovo je tabela vaših glavnih odašiljača.
U tabeli je snaga označena u dBW. Većina tako imaju 5 kW snage (ERP) kao i kod nas u Sloveniji. Vlašić je jedini malo jači. Kada budu barem neki uključeni, onda će biti mnogo lakše ... DAB signal može daleko dogurati sa odgovarajućom opremom.
Da li je negdje objavljena snaga tih manjih odašiljača koji su trenutno uključeni? Sve je nekako obavijeno velom tajne. Ništa ne nalazim. I što je sa strategijom razvoja digitalizacije radija u BiH? U drugim evropskim zemljama je sve bilo javno objavljeno. Neke stvari su se znale već prije samog starta digitalnog emitiranja.
Dolje si možete pročitati nedavno objavljen zanimljiv članak o prvim koracima DAB+ emitiranja u BiH, kao i o trenutnom stanju u regiji.