Koji dio naredbe o zabrani izlaska djece nismo shvatili i zašto?

Moderator: O'zone

Locked
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#76 Re: Koji dio naredbe o zabrani izlaska djece nismo shvatili i zašto?

Post by Bobi »

dr_Evil wrote: 03/04/2020 10:18 Mjere koje imaju u BiH nisu normalne i treba ih pod hitno prilagoditi realnosti. Zabrana izlazaka mladjih od 18 je potpuno bespotrebna i nemoguca. U normalnim zemljama toga nema, djeca idu na trening igraju lopte ali moraju da drze 2 metra razmak. Do'ro je
Ko ce njih kontrolisati...kao da bi oni marili na zabranu grupisanja i razmak 2 metra :D ? Imamo najdisciplinovaniju omladinu na svijetu a i ostale staosne strukture. Nismo mi Japan .
VladaFBiH

#77 Re: Koji dio naredbe o zabrani izlaska djece nismo shvatili i zašto?

Post by VladaFBiH »

Bobi wrote: 03/04/2020 10:24
dr_Evil wrote: 03/04/2020 10:18 Mjere koje imaju u BiH nisu normalne i treba ih pod hitno prilagoditi realnosti. Zabrana izlazaka mladjih od 18 je potpuno bespotrebna i nemoguca. U normalnim zemljama toga nema, djeca idu na trening igraju lopte ali moraju da drze 2 metra razmak. Do'ro je
Ko ce njih kontrolisati...kao da bi oni marili na zabranu grupisanja i razmak 2 metra :D ? Imamo najdisciplinovaniju omladinu na svijetu a i ostale staosne strukture. Nismo mi Japan .
super, zatvori se u 30m2 i ne izlazi nigdje osim do wc-a narednih mjesec dana pa ćemo onda da popričamo da li je ok. zabrana
VladaFBiH

#78 Re: Koji dio naredbe o zabrani izlaska djece nismo shvatili i zašto?

Post by VladaFBiH »

mali jomu wrote: 03/04/2020 10:13 Navedeno je sve zasto mladji i zasto stariji spadaju u kategoriju zabrane... samo sto to preskacemo :mrgreen:

Neki se od struke pozivaju da ne treba tako "zestoko" ali prihvataju opasnost istog, izbjegavaju stati iza "zestoko" vec se vade "po potrebi stanja koje je trenutno u toku..." znaci da su moguce promjene od situacije do situacije... (kako nam se mijenja stanje tako se mjenjaju i naredbe)

U nas izgleda da stanje trenutno ide nagore... tako da svasta moze biti od naredbi, zestoki, zesci, totala
zašto, da li postoji ijedan dokaz za to? ili je to jer je tako rekao Solak? Jelka? Novalić? ko su oni (mislim na stručnost i kompetencije) da mogu takvo nešto odlučiti osim što su po podobnosti imenovani u krizni štab?
dr_Evil

#79 Re: Koji dio naredbe o zabrani izlaska djece nismo shvatili i zašto?

Post by dr_Evil »

Pa bolan ovo nicemu ne vodi, pubertetlije su u sred rata dok su snajperi pucali isli da se druze, eto sada nece. Pametnije je objasnit im da moraju drzati distancu (mada nije vjerovatno da cete poslusati).

Ovo je glupost nevidjena i nemoguca. Drzati nekoga u kucnom pritvoru, jos se nije glasilo
alipasijaner

#80 Re: Koji dio naredbe o zabrani izlaska djece nismo shvatili i zašto?

Post by alipasijaner »

Možemo naprđivati koliko hoćemo, međutim znam da se od ovog može pobjeći u Njemačku da bi svi pobjegli osim migranata kojim ne bi dali.. ostajte zdravi, živi i veseli
Bobi
Forum administrator

#81 Re: Koji dio naredbe o zabrani izlaska djece nismo shvatili i zašto?

Post by Bobi »

VladaFBiH wrote: 03/04/2020 10:28
super, zatvori se u 30m2 i ne izlazi nigdje osim do wc-a narednih mjesec dana pa ćemo onda da popričamo da li je ok. zabrana
Ja sam vojnički tip, navikao na disciplinu..može i 60 dana ako treba :mrgreen:
dr_Evil

#82 Re: Koji dio naredbe o zabrani izlaska djece nismo shvatili i zašto?

Post by dr_Evil »

alipasijaner wrote: 03/04/2020 10:35 Možemo naprđivati koliko hoćemo, međutim znam da se od ovog može pobjeći u Njemačku da bi svi pobjegli osim migranata kojim ne bi dali.. ostajte zdravi, živi i veseli
Kod Merkel djeca i starci mogu iz kuce ;) (To je standard citave zapadne evrope i civilizovanog svijeta).

U medjuvremenu kod Novalica, postavi zabrane da niko ne moze iz kuce, da nikoga ne lijecimo, a pare od respiratora ce zavrsiti "narod zna"
Bobi
Forum administrator

#83 Re: Koji dio naredbe o zabrani izlaska djece nismo shvatili i zašto?

Post by Bobi »

dr_Evil wrote: 03/04/2020 10:32
Pa bolan ovo nicemu ne vodi, pubertetlije su u sred rata dok su snajperi pucali isli da se druze, eto sada nece. Pametnije je objasnit im da moraju drzati distancu (mada nije vjerovatno da cete poslusati).

Ovo je glupost nevidjena i nemoguca. Drzati nekoga u kucnom pritvoru, jos se nije glasilo
pa gle, ove starije maloljenike...niko im ne brani, ako vide policiju nek bjeze..sta cu im ja, bjezalo se i u ratu.
dr_Evil

#84 Re: Koji dio naredbe o zabrani izlaska djece nismo shvatili i zašto?

Post by dr_Evil »

Bobi wrote: 03/04/2020 10:39
dr_Evil wrote: 03/04/2020 10:32

pa gle, ove starije maloljenike...niko im ne brani, ako vide policiju nek bjeze..sta cu im ja, bjezalo se i u ratu.
Dok ovi mladji nisu ugrozena grupa, ja ih ne bih vodio kod nene i kod dede (da ih ne zarazi), ali bi ih pustio da se igraju, naravno ne bih im dao da se priblizavaju drugima i da diraju svasta, al nek trce po travi. Hajd ti klincu objasni da ne moze iz kuce kad je sunce, a ni sam ne znas zasto ne smije, niti ti niti on nisu u ugrozenoj grupi (iznad 65 i hronicni bolesnici)
Bobi
Forum administrator

#85 Re: Koji dio naredbe o zabrani izlaska djece nismo shvatili i zašto?

Post by Bobi »

Pa evo jucer gledam, u krugu 100 metara 100 ljudi, pola ima maske...pola nema...pola ih hoda jedno uz druugo na 10 cm razmaka, sjede azajedno na klupi jedno uz drugo, parovi se drze za ruke..nema discipline ni kod nas sto imamo pravo kretati se a kamoli kod djece. Ma sve je ovo..drz ne daj :D.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#86 Re: Koji dio naredbe o zabrani izlaska djece nismo shvatili i zašto?

Post by _BataZiv_0809 »

Nivelacija wrote: 03/04/2020 10:20
Nisu djecu diskriminisali, nisu uveli policijski sat nastavi niz
Nema diskriminacije kod zastite javnog poretka de utuvi to vise jednom u glavu.
dr_Evil

#87 Re: Koji dio naredbe o zabrani izlaska djece nismo shvatili i zašto?

Post by dr_Evil »

Bobi wrote: 03/04/2020 10:49 Pa evo jucer gledam, u krugu 100 metara 100 ljudi, pola ima maske...pola nema...pola ih hoda jedno uz druugo na 10 cm razmaka, sjede azajedno na klupi jedno uz drugo, parovi se drze za ruke..nema discipline ni kod nas sto imamo pravo kretati se a kamoli kod djece. Ma sve je ovo..drz ne daj :D.
Realno preporuka nije da se nose maske osim ako si i sam zarazen (za sada), i da svi drze 2 m, osim ako su zajedno u istoj kuci (sto mozda parovi jesu). Ali slazem se, nema sanse nas narod u suru utjerat, ali ovakvim metodama jos teze.
Pryda

#88 Re: Koji dio naredbe o zabrani izlaska djece nismo shvatili i zašto?

Post by Pryda »

Bobi wrote: 03/04/2020 10:49 Pa evo jucer gledam, u krugu 100 metara 100 ljudi, pola ima maske...pola nema...pola ih hoda jedno uz druugo na 10 cm razmaka, sjede azajedno na klupi jedno uz drugo, parovi se drze za ruke..nema discipline ni kod nas sto imamo pravo kretati se a kamoli kod djece. Ma sve je ovo..drz ne daj :D.
Porezes se po prstu dok praviš ručak. Odeš u hitnu da ti šiju, tamo se sjebu otkinu ti ruku do lakta. Onda izadju i svima preventivno kidaju ruku do lakta da se ne bi porezali. A narod nije malouman i ne da ruku. Corona 2020. :)
Last edited by Pryda on 03/04/2020 10:57, edited 1 time in total.
Nivelacija

#89 Re: Koji dio naredbe o zabrani izlaska djece nismo shvatili i zašto?

Post by Nivelacija »

_BataZiv_0809 wrote: 03/04/2020 10:53
Jest jest, jedino Solak i Novalic i ti pametni u cijeloj Evropi sa ovakvom naredbom.
Bobi
Forum administrator

#90 Re: Koji dio naredbe o zabrani izlaska djece nismo shvatili i zašto?

Post by Bobi »

dr_Evil wrote: 03/04/2020 10:55
Realno preporuka nije da se nose maske osim ako si i sam zarazen (za sada), i da svi drze 2 m, osim ako su zajedno u istoj kuci (sto mozda parovi jesu). Ali slazem se, nema sanse nas narod u suru utjerat, ali ovakvim metodama jos teze.
Image
Ma evo sta pise na Klixu, pazite se kod sexa ljudi..to je najopasnije.
Pryda

#91 Re: Koji dio naredbe o zabrani izlaska djece nismo shvatili i zašto?

Post by Pryda »

:zoka: :zzzz: :zzzz:
alipasijaner wrote: 03/04/2020 09:47
Nivelacija wrote: 03/04/2020 09:40 Diskriminacija ravna rasizmu, krsenje ustava BIH i Evropske konvencije o ljudskim pravima, ko to podrzava neka se zapita malo da li je uredu.
Nije bitno šta neko podržava ili ne već što stvari tumači kako mu odgovara i parcijalno.

https://www.echr.coe.int/Documents/Convention_BOS.pdf

Čl. 15.
Pročitaš ovo I shvatiš da ustvari nemaš nikakva prava. Svaki mogući član ima ono sto bi rekli sitna slova u kojim piše da ti država može izmislit nesto I prekršit ga.

Jedina država koja je izmislila ovo sa djecom.

Jedina država koja je zatvorila 65+ a nije obezbijedila pomoć već je palo na narod. Ubica u zatvoru ima 3 obroka dnevno, penzioner nek crkne ako nema volontera.
Ci-Nick

#92 Re: Koji dio naredbe o zabrani izlaska djece nismo shvatili i zašto?

Post by Ci-Nick »

_BataZiv_0809 wrote: 03/04/2020 09:26
Chmoljo wrote: 03/04/2020 09:15
Opet, ni ti mi ne nudiš odgovor kako će te moje dijete pod roditeljskim nadzorom zaraziti, a ja neću.
Nisam na to ni odgovarao, nego na cinjenicu da nam je svima tesko i da se svi moramo strpiti.
Ali nam nije svima isto teško.
Ne može se nekom dati 70% prava a drugom 0%.
Uz to nemaju ove mjere nikakvog efekta kada je 80% svih novootkrivenih infekcija u posljednjih 15 dana vezano za bolnice a i ostale infekcije su nastale u zatvorenom prostoru.
Ako Hrvatska sa manje restriktivnim mjerama i bez diskriminacije populacije uspijeva problem držati pod kontrolom onda je kod nas problem u sistemu a ne neodgovornom ponašanju građana.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#93 Re: Koji dio naredbe o zabrani izlaska djece nismo shvatili i zašto?

Post by _BataZiv_0809 »

Nivelacija wrote: 03/04/2020 10:56
_BataZiv_0809 wrote: 03/04/2020 10:53
Jest jest, jedino Solak i Novalic i ti pametni u cijeloj Evropi sa ovakvom naredbom.
I naravno Dzej
dr_Evil

#94 Re: Koji dio naredbe o zabrani izlaska djece nismo shvatili i zašto?

Post by dr_Evil »

Tj. sto uopste nemamo sistem. Citav sistem je samo kako zaposliti sto vise salterusa. Onog trenutka kad nastane kriza ova grdosija od biroktraije se raspadne po savovima, i vidimo da nemamo kvalitet samo kvantitet
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#95 Re: Koji dio naredbe o zabrani izlaska djece nismo shvatili i zašto?

Post by _BataZiv_0809 »

Ci-Nick wrote: 03/04/2020 11:06
Uz to nemaju ove mjere nikakvog efekta kada je 80% svih novootkrivenih infekcija u posljednjih 15 dana vezano za bolnice a i ostale infekcije su nastale u zatvorenom prostoru.
Ako Hrvatska sa manje restriktivnim mjerama i bez diskriminacije populacije uspijeva problem držati pod kontrolom onda je kod nas problem u sistemu a ne neodgovornom ponašanju građana.
1. Za koga smatras da je dobio 70% prava a ko 0%?

2. Bilo bi ih i vise da narod landara

3. Da smo u Hrvatskoj ne bi mogao bez potvrde preko Vjetrenica, a ja ne bih mogao iz Novog Sarajeva u Centar
plonker

#96 Re: Koji dio naredbe o zabrani izlaska djece nismo shvatili i zašto?

Post by plonker »

Nestručnost, nasumično donošenje mjera, zabrani ovo, zabrani ono. Nisam ljut na Solake i Jelke, šta će jadni ljudi našli su se u situaciji u kojoj nisu ni sanjali da se mogu naći. Što bi Kesić rekao za onog nastavnika fizičkog vaspitanja, što je izvodio vješbe u sklopu TV nastave, on je jadan završio DIF i razmišljao kako je to do kraja života plandovanje, ono tipa baci djecu loptu, a ti na kafu i pivce. Dok ga nisu jedan dan stavili ispred kamera i milion gledaoca da im izvodi vježbe. (mala digresija)
E tako je i naš Solak bio uhljebljen u CZ gdje je imao milionski budžet i odrješene ruke za korištenje istog. Bilo je tu i izleta i proslava i zabave i sve je bilo idealno dok nije došla prokleta korona. Malo je reći da je ostao zatečen. Isto kao i naš nastavnik iz prethodnog dijela, postavili su ga ispred TV ekipa i kamera da priča o nečemu o čemu objektivno nema blage veze. Jedna priča danas, druga sutra uglavnom može se preko TV ekrana osjetiti totalna zbunjenost. I to je u redu, to je ljudski, vjerovatno bi većina nas na isti način odgovorila ovoj situaciji. No međutim nije u redu da od njegovih sumanutih tokova misli pati i ispašta kompletno stanovništo određene države.
Kao što sam i rekao na početku nisam ljut niti na njega, niti na onu Jelku, pa čak ni na našeg Fadila (megaclustera), ljut sam na struku i na one koji bi trebali biti najpozvaniji da se uhvate u koštac sa ovom pandemijom straha. Ne smijemo dozvoliti da zbog neznanja i nestručnosti ispadne da lijek bude opasniji od same bolesti.
dr_Evil

#97 Re: Koji dio naredbe o zabrani izlaska djece nismo shvatili i zašto?

Post by dr_Evil »

_BataZiv_0809 wrote: 03/04/2020 11:09
Ci-Nick wrote: 03/04/2020 11:06
1. Za koga smatras da je dobio 70% prava a ko 0%?

2. Bilo bi ih i vise da narod landara

3. Da smo u Hrvatskoj ne bi mogao bez potvrde preko Vjetrenica, a ja ne bih mogao iz Novog Sarajeva u Centar

To da bi ih bilo vise je samo teorija koju nas stab ocijeni tako sto ubaci prst u usta i vidi kako vjetar puse. Ne vode se nikakvim matematickim i statistickim metodama jer ih ne poznaju i znaju racunati samo na prste. To je prvo i osnovno. Drugo, krse sva prava, prije svega nemaju pravo da donose naredbe na FBiH nivou a to rade (daj boze da mogu, i jos bolje na razini drzave), pa sama MIlicevic je to rekla i onda potpisala naredbu. I ono najvaznije ne daju nikome od struke da prica (ginekolozi nisu za epidemije)
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#98 Re: Koji dio naredbe o zabrani izlaska djece nismo shvatili i zašto?

Post by _BataZiv_0809 »

Kako se sjetimo nauke i zakona samo kad nas nesto direktno pogadja.

Na nekom se kola moraju slomiti, to vam je demokratija, nema savrsenih rjesenja, slusaj sta ti se kaze.
dr_Evil

#99 Re: Koji dio naredbe o zabrani izlaska djece nismo shvatili i zašto?

Post by dr_Evil »

_BataZiv_0809 wrote: 03/04/2020 11:19 Kako se sjetimo nauke i zakona samo kad nas nesto direktno pogadja.

Na nekom se kola moraju slomiti, to vam je demokratija, nema savrsenih rjesenja, slusaj sta ti se kaze.
Da slusam sta mi se kaze?

Da ih slusam jer nas krizni stab je:

a) Strucnjaci za pandemije i epidemije
b) Zele najbolje svom narodu
c) Strucnjaci za ekonomiju
d) Odlicni politicari radi kojih nasa drzava ima postovanje regije i svijeta
d) Jedni obicni lopovi koji su pokrali drustvenu imovinu i sada glume begove i baje, a ovo rade sve da bi mogli bolje pokrasti donacije?

Izaberi jednu stavku.
high_volume

#100 Re: Koji dio naredbe o zabrani izlaska djece nismo shvatili i zašto?

Post by high_volume »

Ja vjerujem da bi mala djeca bila mnogo disciplinarija od odrasle, i od odraslih ljudi. Ako pravila određuju nošenje maske u javnom prostoru, kako će dijete nositi masku u svojoj polusatnoj igri, ili duže... A i zašto bi dijete nosilo masku, ako se distancira od drugih ljudi. Dakle, i odluka o obaveznim maskama svim ljudima je donekle besmislena, iako je potrebna, prema novijim rezultatima istraživanja ovog coronavirusa. Ja svakako zagovaram stano nošenje maske na licu u javnom prostoru.

Međutim, djeca nisu samo mala djeca, djeca su sve do 18. godine života. Kako god mala djeca trebaju izaći vani, tako trebaju vani izaći i starija djeca. Sada je svakim danom sve sunčanije i toplije vrijeme, i zaista postaje psihički problem cjelodnevno zadržavanje u kući, u zatvorenom prostoru većini stanovništva, onim u gradovima, i CZ treba svoju odluku izmjeniti, pa da odobri djeci izlaz u određeno vrijeme, ujutro nekad, npr, i samo u blizini svojih stanova, da se sada ne puni Vilsonovo i parkovi, u kojima bi bilo narušeno socijalno distanciranje.

Da je ikako moguće, pa da svi stanemo u svojim stanovima 15-20 dana, da jednostavno prestane promet coronavirusa od čovjeka do čovjeka, ali to je jednostavno nemoguće.
Locked