Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Sanjarko wrote: ↑11/12/2019 09:21
Zar nije uvijek bilo /100*X?
Misliš *X/100.
220 * 30/100 u ovom slučaju ili 220 * 0,30.
Ako ti je x cijena artikla, onda je ok.
%/100 * X.
Mislio sam na cijena, podjeljena sa 100, umnozena za X popust, jednako? Tj., koliki je popust. Kod mene je sve komplikacija. Ali moze i ovakve vase racunice. Zaboravio jb-ga, davno sam matematiku radio, prije 20 godina skoro. Od tada slabo, skoro nikako iako sam bio potencijal pravi sto se tice nje.
Ne znam ni kako sam uspio reformisati kalendar da bude najprecizniji na svijetu. Nekako mi naumpala sama tad kalkulacija.
A trgovac sam bio. Stara je isto trgovac. Ima kod nas nesto. A to je "nagodimo se".
Misliš *X/100.
%/100 * X.
Mislio sam na cijena, podjeljena sa 100, umnozena za X popust, jednako? Tj., koliki je popust. Kod mene je sve komplikacija. Ali moze i ovakve vase racunice. Zaboravio jb-ga, davno sam matematiku radio, prije 20 godina skoro. Od tada slabo, skoro nikako iako sam bio potencijal pravi sto se tice nje.
Ne znam ni kako sam uspio reformisati kalendar da bude najprecizniji na svijetu. Nekako mi naumpala sama tad kalkulacija.
A trgovac sam bio. Stara je isto trgovac. Ima kod nas nesto. A to je "nagodimo se".
ne zamjeri mi sta cu ti reci , bio si trgovac i zaboravio?? ovo ti je basic
Misliš *X/100.
%/100 * X.
Može i tako, zapravo je to isto kao i ovo što sam ja napisao. Mislim, možeš staviti cijena*visina popusta pa sve kroz 100.
mO k3 wrote: ↑11/12/2019 09:41
Ma ne zamjerim. Bolestan preko deceniju. Sch trenutno dijagnoza. Mozda sam je uvijek imao. Pod zaboravio sam mislio ispao iz stosa sto se tice matematke pravo. Kod mene je sad trenutno samo +-. Jesam li dobar ili nisam i ima li mene dze tu.
PS. Ulicni prodavac sam bio, iako bi ja reko vise trgovacki putnik.
Bude nekad i snizenje 100%, a opet si dobar, kako?
mO k3 wrote: ↑11/12/2019 09:41
Ma ne zamjerim. Bolestan preko deceniju. Sch trenutno dijagnoza. Mozda sam je uvijek imao. Pod zaboravio sam mislio ispao iz stosa sto se tice matematke pravo. Kod mene je sad trenutno samo +-. Jesam li dobar ili nisam i ima li mene dze tu.
PS. Ulicni prodavac sam bio, iako bi ja reko vise trgovacki putnik.
Bude nekad i snizenje 100%, a opet si dobar, kako?
Ne zamjeri mi , neznam ti backround ... sve najbolje i da ozdraviš
Munlajt wrote: ↑10/12/2019 18:09
Ja sam na 230 racunala
Evo na 220
220/1,3=169,23
Usteda 50.70
Kao racunovodja popust uvijek racunam u odnosu na ulaznu, a ne prodajnu cijenu
Mislim da se i trgovine vode tom logikom. Zato vam nije jasno kad na 220 dobijete 50 umjesto 66 KM popusta.
169.23 x 30%=50.70
169.23+50.70=220 kad zaokruzimo
Ovako se računa, popust se "izbija".
Ovo zna svaki pismeniji ekonomista.
Ovo nema veze sa pismenosti ekonomiste nego sa osnovicom od koje se racuna. Ovdje je osnovica istaknuta maloprodajna cijena. Ovako kako vi navodite, gledate iz pogresnog ugla, iz ugla firme i racunovodstva. I moze se komotno pozvati inspekcija da se prijavi varanje kupaca.
mO k3 wrote: ↑11/12/2019 13:42
Da da šta te muci ako se skije znati ?
Trenutno sam dobro koliko se sa ovom bolescu i sa jetrom koja bas nije najbolje moze biti, da ne govorim za ostalo i da ne smaram. Male stvari a i krupne me muce. Ali to tesko drugi mogu rijesiti. To drzava treba da rijesi ali tesko ce da ide to sve.
Jb-ga guram naprijed koliko mogu, ali nazadujem opet. Korak naprijed, nazad dva samo usporeno to mi se desava.
PS. Onu mozgalicu niko da rijesi. U Troterova i kod mene i moje stare je i ono moguce. Snizenje od 100% a opet se zaradi, kako?
Nazif_Gljiva wrote: ↑11/12/2019 08:48
Ovako se računa, popust se "izbija".
Ovo zna svaki pismeniji ekonomista.
Ovo nema veze sa pismenosti ekonomiste nego sa osnovicom od koje se racuna. Ovdje je osnovica istaknuta maloprodajna cijena. Ovako kako vi navodite, gledate iz pogresnog ugla, iz ugla firme i racunovodstva. I moze se komotno pozvati inspekcija da se prijavi varanje kupaca.
Dodjes na forum da pokazes da kojim poslom se bavis, predstavljaju sebe ko profesionalce u struci, daju pogresan izracun i pri tome sire dezinformacije o "izbijanju popusta" i "varanje kupca".
Meni kao kupcu je bitna mpc tj ona istaknuta na artiklu. Briga me sta racunovodstvo firme radi i kako racuna. Vidim cijena 230 KM - 30% na TU cijenu. Najlaksi izracun u glavi je 10% od glavnice i to mnozis s 3 u ovom slucaju. 23x3=69 KM. To je popust.
Ovakva snizenja su uglavnom podsticanje prodaje kratkoricnim akcijama i snizenjima koja se manuelano kucaju na kasi. Najvjerovatnije je prodavac greskom ukucao 20% umjesto 30%.
Safete Dilbere wrote: ↑10/12/2019 14:59
Znaci da postoji mogucnost ako ti neko naplati to nesto 170 da sam prevaren?
Postoji, ali ovisi kako su oglasili taj popust.
170 +30%=170+51=221
221-30%=221-66,3=154,30
Tako da ces u jednom slucaju platiti 170, a u drugom 154,30.
Kao da su jaknu od 170KM podigli za 30% da bi na sniženju kao spustili cijenu za 30% i došli na istu, samo što nisu računali da 30% od 170 i 30% od 220 nisu isto.
Dodjes na forum da pokazes da kojim poslom se bavis, predstavljaju sebe ko profesionalce u struci, daju pogresan izracun i pri tome sire dezinformacije o "izbijanju popusta" i "varanje kupca".
Meni kao kupcu je bitna mpc tj ona istaknuta na artiklu. Briga me sta racunovodstvo firme radi i kako racuna. Vidim cijena 230 KM - 30% na TU cijenu. Najlaksi izracun u glavi je 10% od glavnice i to mnozis s 3 u ovom slucaju. 23x3=69 KM. To je popust.
Ovakva snizenja su uglavnom podsticanje prodaje kratkoricnim akcijama i snizenjima koja se manuelano kucaju na kasi. Najvjerovatnije je prodavac greskom ukucao 20% umjesto 30%.
Kao i uvijek, od svega se pravi nauka na klixu.
To mozda u nekim manjim trgovinama ali uglavnom popusti se unose u racunalnik i popust se automatski racuna.
mirsek wrote: ↑11/12/2019 11:33
Kao i uvijek, od svega se pravi nauka na klixu.
To mozda u nekim manjim trgovinama ali uglavnom popusti se unose u racunalnik i popust se automatski racuna.