Banksy wrote:Da nisu dijete, kikice i Asperger, bila bi frizura ili boja kože, nešto bi se već našlo za mržnju. Desnica se tu i lokalno i globalno namiriše bez greške. Oko klimatskih promjena, dijete je alarmiralo i diglo planetu kao niko dosad, omladinu i djecu pogotovo, i da ništa više ne uradi, treba joj se nakloniti za učinjeno, za želju, volju i utrošenu energiju. Velike stvari energetskih lobija i multinacionalnih korporacija globalnog kapitalizma ona sama svakako ne može mijenjati, ali svojim aktivizmom pomaći svakog individualno, sigurno može i vjerovatno hoće, bar nove generacije. Ne vidim nikakav razlog za njeno brutalno ismijavanje, a cinici, i lokalni i globalni, nek ponude bolje i efikasnije rješenje, bez ''suvišne patetike'' i bez ''maskote'', ona je uradila najbolje što je znala.
Kakva mržnja pobogu? Jeste li vi leftardi cijepljeni protiv zdravog rezona? Ko priča o mržnji?
Ako ne pušiš massmedia histeriju o nekakvom Sudnjem Danu u roku 12 godina to ne znači da mrziš. Ako sažaljevaš izmanipulisano dijete sa poteškoćama u razvoju koje je naivno, neiskvareno i idealist, a koje koriste massmediji za svoje licemjerne agende, prema kome je to mržnja?
Eno do neki dan histerija bila "gori Amazonska prašuma", pa dok u NYT nije izašo članak da još više gori u Africi ali niko o tome ne govori. A u amazoni ne gori prasuma nego svake godine poljoprivrednici pale nisko raslinje po oranicama...
Nemoj mi reć da je slučajno čitav svijet popušio histeriju oko amazone, gdje je čak francuski predsjednim twittao lažne slike uz pateticne komentare.
Očigledno se neka "eko" agenda valja iza brda. Kakva i sa kojim ciljem teško je sad govoriti. Ali je vrlo moguće da sa tim nebulozama bogate vlade pokušavaju rušiti slabije razvijene zemlje ili neposlušnike.
Možda žele uvesti nove poreze, možda žele privatizovati izvore pitke vode uz mantru "to je da ih mi čuvamo od zagađenja"..
Svako malo se priča o prepopulaciji Zemlje, kao previše ljudi, ljudi su rak Zemlje, treba smanjiti populaciju i slična sranja... Zanimljivo niko od tih što zagovara ideju o prenapucenosti planete Zemlje ne želi poći od sebe, nego bi bekom drugom nabijao grižnju savijesti što je rođen, što živi, diše i hrani se.
Fun, fact: jednom sam baš iz zajebancije izračunao da bi sva svjetska populacija mogla stati na površinu veličine Bosne i Hercegovine i pritom bi svaki čovjek imao oko 5 metara kvadratnih svog prostora. Ostatak planete bi bio prazan. To je banalnost, ali slikovit prokaz koliko je prenapučena Zemlja.
Pusti mi floskule i histeriju. Za Zemlju i prirodu se treba brinuti i čuvati. Ali ljudi neće uništiti Zemlju. To je egoistična budalaština. Ljudi mogu samo sebi uništiti šanse za život. Zemlja bi se nakon određenog vremena regenerisala i nastavila proizvodit život bez nas.
(Kako to fino reče George Carlin)