Kutak za ateističko-religijski trenutak

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Terarij+

#76 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Terarij+ »

obrazovni sistem igra veliku ulogu u zatucanosti djece koja iz škola i obrazovnih ustanova izlaze kao gomila dileja koje su inficirane vjerskom mržnjom, da ne pominjem da sve počinje od vrtića kada se polako radi indoktrinacija toddlers_a
allem_77

#77 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by allem_77 »

Nova je studija pokazala da je ateizam osuđen na propast jer religiozne osobe imaju puno višu stopu reprodukcije. Zbog negativnog stava prema kontracepciji vjernici imaju više djece nego ateisti, što u konačnici može dovesti do nestanka ateizma, stoji u studiji.

Otkriće se zapravo kosi s popularnim raspravama i predviđanjima znanstvenika, a to je da je sve manje i manje ljudi religiozno. Istraživanje potvrđuje da religije nisu u opasnosti od nestajanja za razliku od ateizma.

Studiju su proveli američki i malezijski znanstvenici na više od 4.000 studenata, a ispitivali su ih o njihovoj vjeri i obiteljskoj situaciji. Pokazalo se da malezijski ateisti imaju u prosjeku 1,5 braće ili sestara manje.

‘Ironično je da su učinkovite kontrole rađanja razvili prvenstveno sekularisti, a sad te iste metode polako smanjuju zastupljenost sekularista u budućim generacijama’, napisali su znanstvenici.

Netko će reći da religiozni roditelji i religiozna obitelj ne znači automatski da će djeca preuzeti njihove stavove, no neke druge studije pokazale su da religioznost doista je nasljedna, piše Independent.
Dope_Man

#78 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Dope_Man »

Jos kad bi ljudi mogli shvatiti da postoji veliki broj varijabli koje su medjusobno povezane.. npr. obrazovaniji ljudi planiraju porodicu, dok oni sa manje znanja i obrazovanja stancaju djecu na pokretnoj traci. Pa opet, nivo obrazovanja polako raste svugdje, ljudi koji dodju iz slabo razvijenih zemalja u razvijene vrlo brzo se prilagode i ako bi u svojoj zemlji imali 5 djece, u novoj ce imati 2-3... i to 2-3 ce imati priliku da se obrazuje, a obrazovanje je takodjer povezano i sa odlukom osobe da ne prihvati srednjevjekovne i ranije price kao potpuno istinite samo zato sto je neko rekao da jesu.. i onda se ''rodi'' ateist u covjeku kojeg odgojise da bude jos jedan koji ce nastaviti slijepo vjerovati.

Sve, ali apsolutne sve statistike u zadjnjih 20-30 godina u razvijenim zemljama pokazuju stabilan trend opadanja broja religioznih ljudi, a sa tim dabome dolazi i do promjene drustvene svijesti, danas vise nije tolika stigma vezana za ljude koji kazu da nisu vjernici, pa sve vise ljudi se osjeca slobodnim da se tako izjasne itd.. itd.. vrijeme ce najbolje pokazati gdje ce zavrsiti trenutno popularne religije, a dovoljno informisani vec vide da ce se pridruziti stotinama drugih religija.. zaboravljenih, pretvorenih u mitove i zabavne price.. i nista vise.
Last edited by Dope_Man on 07/07/2019 00:46, edited 1 time in total.
Hakiz

#79 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Hakiz »

Pa, ako nekada niko nije bio ili zanemarivo malo ljudi jeste bilo ateisti, to znači da su današnji značajniji broj ateista jesu djeca religioznih osoba koja nisu preuzela vjerovanja svojih roditelja. Ili da je od tih zanemarivo malo ateista reprodukcijom došlo do značajnijeg broja onih koji su preuzelii ateističke stavove svojih roditelja .

A to bi u bilo kojem od ta dva ili u oba slučaja značilo da Independent piše netačne stvari.
allem_77

#80 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by allem_77 »

Hakiz wrote:Pa, ako nekada niko nije bio ili zanemarivo malo ljudi jeste bilo ateisti, to znači da su današnji značajniji broj ateista jesu djeca religioznih osoba koja nisu preuzela vjerovanja svojih roditelja. Ili da je od tih zanemarivo malo ateista reprodukcijom došlo do značajnijeg broja onih koji su preuzelii ateističke stavove svojih roditelja .

A to bi u bilo kojem od ta dva ili u oba slučaja značilo da Independent piše netačne stvari.
Slažem se da je Independent pogriješio. :D Jer vjernici vjeruju da će se smak svijeta desiti kada na Zemlji bude najgora sorta ljudi.
Humljanin

#81 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Humljanin »

Koliko smo daleko od toga? :cry:
Edvin21

#82 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Edvin21 »

allem_77 wrote:Nova je studija pokazala da je ateizam osuđen na propast jer religiozne osobe imaju puno višu stopu reprodukcije.
religioznost nije nešto ugravirano ko boja kože ili očiju, mene su odgojili religiozni roditelji, a ja postao ateista
allem_77

#83 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by allem_77 »

Edvin21 wrote:
allem_77 wrote:Nova je studija pokazala da je ateizam osuđen na propast jer religiozne osobe imaju puno višu stopu reprodukcije.
religioznost nije nešto ugravirano ko boja kože ili očiju, mene su odgojili religiozni roditelji, a ja postao ateista
Slažem se. A cilj mi je bio da ukažem kako naučna istraživanja vrlo često griješe. Pa tako i kada je u pitanju teorija evolucije i slične gluposti. :D

A ne mora značiti da ćeš biti do kraja života ateista?
Hakiz

#84 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Hakiz »

allem_77 wrote:
Slažem se. A cilj mi je bio da ukažem kako naučna istraživanja vrlo često griješe. Pa tako i kada je u pitanju teorija evolucije i slične gluposti. :D
A koja je osnovna razlika između nauke (njenih istraživanja) i religije?
allem_77

#85 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by allem_77 »

Hakiz wrote:
allem_77 wrote:
A koja je osnovna razlika između nauke (njenih istraživanja) i religije?
Kada kažeš religija, ja tu ubrajam sve. I islam, kršćanstvo, judaizam... A nemam pravo da govorim u ime svih vjera.
Hakiz

#86 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Hakiz »

I ja ubrajam sve.

Nauka kada pogriješi prizna grešku i traži drugo rješenje. Nauka kada u skoro beskonačnom broju slučajeva potvrdi teoriju i samo u jednom slučaju ne potvrdi teoriju, odbacuje tu teoriju kao netačnu.

Religija ne priznaje grešku i ako se njena tvrdnja ne pokaže tačnom u bilo kojem broju slučajeva, religija se i dalje drži te tvrdnje. I kao dodatak na to religija ništa ne dokazuje nego zahtijeva da joj se slijepo vjeruje.

To je osnovna razlika između nauke i religije, bilo koje religije.
allem_77

#87 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by allem_77 »

Da si postavio pitanje, razlika između nauke i islama? Moj odgovor bi bio taj da nam Bog naređuje da se bavimo naukom. Ako nisu znao, prvo što je Bog naredio je da čitamo. A šta je čitanje? Istraživanje, spoznaja... nauka. Nema tu puno filozofije. :D
zagortenej

#88 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by zagortenej »

Onda Muhamed prvi nije poslušao naredbu.
Dope_Man

#89 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Dope_Man »

E sad ce price o ''zlatnom dobu islamske nauke bez koje svijet ne bi danas bio to sto jeste'' :lol:
allem_77

#90 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by allem_77 »

zagortenej wrote:Onda Muhamed prvi nije poslušao naredbu.
https://forum.klix.ba/islam-pitanja-i-o ... 83959.html

O tome si raspravljo prije 4 godine. :-)

A evo još malo, da obnoviš znanje,

http://saff.ba/citaj-prva-rijec-kuransk ... ilizacije/
allem_77

#91 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by allem_77 »

Dope_Man wrote:E sad ce price o ''zlatnom dobu islamske nauke bez koje svijet ne bi danas bio to sto jeste'' :lol:
Mislim da je i ta tema, kako ti napisa o zlatnom dobu, više puta sažvakana.

A i Smrle vam je to sve potanko objasnio. :D
Ja se povremeno javim, jer je tema na izdisaju.
allem_77

#92 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by allem_77 »

Mene više interesuje odakle ateisti crpe znanje, odnosno ne znanje o ne postojanju Boga? Ako smo saglasni da nauka nije negirala postojanje Boga? Ima li neki izvor?
Dope_Man

#93 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Dope_Man »

Iz istog mjesta iz kojeg crpimo ''ne znanje o ne postojanju'' jednoroga, vilenjaka, gremlina itd... ali je tesko vjernicima poput tebe shvatiti da se racionalnim razmisljanjem krece od nule - ne postoji nista - i onda se utvrdjuje postojanje stvari kako ih susrecemo i bivamo sigurni da postoje. Za razliku od religijskog kretanja sa stavom da nesto definitivno postoji bez ijednog dokaza prethodno.
realna do boli

#94 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by realna do boli »

Bez ikakve zadnje namjere da provociram..pitam vjernike..bilo koje..o postanku i porijeklu Boga..odakle On.
Dope_Man

#95 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Dope_Man »

Ne znam ko bi to mogao protumaciti kao provokaciju. To je sasvim legitimno pitanje za bilo koju tvrdju pa tako i za bogove, ali ti ne treba nikakav vjernik da znas odgovor - on je vjecan, postoji oduvjek i zauvijek. U Islamu imas konkretno i onaj jedan stih koji sam davno zapamtio ''“Nije rodio i rođen nije, i niko mu ravan nije” koji ga lijepo sumira kao vjecnog i daleko iznad svih drugih.

Isti opis vazi za sve tri velike monoteisticke religije. I vjernicima istih je sasvim jednostavno prihvatiti da neko bice sa super mocima, potpuno svjesno, jednostavno postoji oduvjek. A istovremeno im je apsolutno nemoguce zamisliti da materija od koje je sve u univerzumu sacinjeno mozda jednostavno postoji tek tako... mrtva materija, bez super moci i svijesti.. koja se samo sudara u beskraju vremena i formira i rasformira razna manja i veca tijela slucajnim kretanjem i sudarima.
realna do boli

#96 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by realna do boli »

To nije logican odgovor...gdje je pocetak svega. Ipak, Neko ko ima odgovre i zakone, iskljucivo vezane za zivot na Zemlji, trebao bi biti "zaduzen" samo za nas.
Ako krenemo od pretpostavke da u svemiru ima jos negdje zivota..ko je tamo zaduzen da pravi zakone i prati desavanja. Pa imalo bi nas na milijarde..milijardi..
Ipak..ponekada zavidim vjernicama...nema pitanja..vjeruj..teske stvari u zivotu se podnose lakse kada kontas da ima nesto.....Bog je tako htio..hajmo dalje.
Dope_Man

#97 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Dope_Man »

Pa u tome je sva ljepota. Sve je lako, sve se da podnijeti, ima neko ko brine, sve je to dio nekog velikog plana.. i sto je najvaznije - nikada necu umrijeti. Tj. samo se nastavlja sve u nekon zagrobnom zivotu a ja cu biti medju sretnima koji ce dobiti ulaznicu za rajske vrtove gdje cu beskonacno ubijati vrijeme ne radeci nista. Na temi Ateizam sam vec pisao o besmislenosti samog tog koncepta beskonacnog zivota gdje nemas nikakve brige.
realna do boli

#98 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by realna do boli »

Sto se tog dijela vjerovanja tice..ja sam za budizam..kako si zivo ovaj zivot..tako te sljeduje slijedeci..biti..tovar..komarac..ili nesto drugo...sve prema zasluzi..danas.
Hakiz

#99 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Hakiz »

allem_77 wrote:Mene više interesuje odakle ateisti crpe znanje, odnosno ne znanje o ne postojanju Boga? Ako smo saglasni da nauka nije negirala postojanje Boga? Ima li neki izvor?
Ja sam juče spomenuo printanje organa sa 3D printerom. Krvni sudovi se već printaju, sada se radi sa jetrom. Zašto jetrom? Zato što velična ćelija jetre ima slične dimenzije kao i "tinta" pa odgovara širini mlaznica printera koji su danas u upotrebi. To je pojednostavljeno objašnjenje.

Princip je sljedeći, od osobe kojoj bi se trebao ugraditi novi organ se uzmu matične ćelije, pomoću njih se izvuku ćelije koje se printaju u izgled organa, a druga vrsta ćelija "kaže" tom isprinanom organu šta je i koja mu je funkcija. U roku od 24 sata na primjer dobija se potpuno funkcinalan krvni sud i fukcionalna jetra ali malih dimenzija, otprilike 2x5 mm. Nije za ljudsku upotrebu, ali radi svoj posao. Kako printani organ ima DNA osobe kojoj se ugrađuje, opasnost od odbacivanja se smanjuje.

Kako stvari stoje, u relativno bliskoj budućnosti će biti moguće na 3D printeru printati sve organe.

Ostaje problem mozga, ne njegove materije koja će biti printana, nego "sadržaja".

Nije nemoguće zamisliti jednog dana download "sadržaja" mozga na neki medij, HDD, pa upload u novi, na 3D printeru isprintani, mozak. Ili čak i napravljen potpuno novi "sadržaj" i uploadovan u novi mozak.

Kada to bude moguće, printanje ostalih biljnih i životinjskih vrsta će biti dječija igra.

U tom slučaju, kakva je svrha postojanja boga? Čovjek je tada bog.
allem_77

#100 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by allem_77 »

Hakiz wrote:
Ja sam juče spomenuo printanje organa sa 3D printerom. Krvni sudovi se već printaju, sada se radi sa jetrom. Zašto jetrom? Zato što velična ćelija jetre ima slične dimenzije kao i "tinta" pa odgovara širini mlaznica printera koji su danas u upotrebi. To je pojednostavljeno objašnjenje.

Princip je sljedeći, od osobe kojoj bi se trebao ugraditi novi organ se uzmu matične ćelije, pomoću njih se izvuku ćelije koje se printaju u izgled organa, a druga vrsta ćelija "kaže" tom isprinanom organu šta je i koja mu je funkcija. U roku od 24 sata na primjer dobija se potpuno funkcinalan krvni sud i fukcionalna jetra ali malih dimenzija, otprilike 2x5 mm. Nije za ljudsku upotrebu, ali radi svoj posao. Kako printani organ ima DNA osobe kojoj se ugrađuje, opasnost od odbacivanja se smanjuje.

Kako stvari stoje, u relativno bliskoj budućnosti će biti moguće na 3D printeru printati sve organe.
Ja sam još radikalniji po tom pitanju. Ti govoriš o uzgajanju i printanju nekih organa. I kada na primjer, čovjek izgubi nogu, ugradi mu se druga noga.

Eto ja vjerujem da će doći vrijeme kada će ljudi moći mijenjati ljude i druga stvorenja. Pa tako poželiš neki novi organ, oni ti ga ugrade. Možda neko poželi da ima rogove, rep... :D

To nam Kur'an nagovještava. Ako je Iblisu uspjelo ovo sa rezanjem ušiju stoci, zašto se ne bi i ovaj drugi dio ajeta ostvario?

4:119
i navodiću ih, sigurno, na stranputice, i primamljivaću ih, sigurno, lažnim nadama, i sigurno ću im zapovijediti pa će stoci uši rezati, i sigurno ću im narediti pa će stvorenja Allahova mijenjati!' A onaj ko za zaštitnika šejtana prihvati, a ne Allaha, doista će propasti!

وَلَأُضِلَّنَّهُمْ وَلَأُمَنِّيَنَّهُمْ وَلَآمُرَنَّهُمْ فَلَيُبَتِّكُنَّ آذَانَ الْأَنْعَامِ وَلَآمُرَنَّهُمْ فَلَيُغَيِّرُنَّ خَلْقَ اللَّهِ ۚ وَمَنْ يَتَّخِذِ الشَّيْطَانَ وَلِيًّا مِنْ دُونِ اللَّهِ فَقَدْ خَسِرَ خُسْرَانًا مُبِينًا
Last edited by allem_77 on 07/07/2019 16:52, edited 2 times in total.
Post Reply