Šta se dešava sa računima od VIK-a? Ogromne cifre

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

VladaFBiH

#76 Re: Šta se dešava sa računima od VIK-a? Ogromne cifre

Post by VladaFBiH »

Dozer wrote: 07/09/2020 22:53 Kod mene se vodi 5 clanova, s tim da jednog vise nema nego ima jer studira vani. Mjesecni racuni, i to vec godinam, od 50-70 KM, a razlike u mjesecnoj potrosnji idu i do 30 m3. Mozete li zamisliti sta se mora raditi da jedan mjesec potrosnja na isti broj stanara bude 120, a sljedeci mjesec 150 kubika? 30.000 L vode je pristojan bazen, za neupucene.
A mi nemamo ni bazen, niti zaljevamo poljoprivredno dobro, nemamo cak ni jebenu autppraonicu...
Umjesto toga imamo 16 stanara od kojih 9 penzionera, a ostalih 7 u stanovima aktivno borave max. 4-5h dnevno.
u Hrvatskoj je prosječna dnevna potrošnja po stanovniku 182l a kod nas sam siguran da je to i više (Italijani 243l troše po stanovniku) tako da ako pomnožiš ovih 182lx30 dana dobiješ nekih 5,5m3 po članu - ova potrošnja odgovara mom haustoru i uvijek je +/- 0,5m3 već godinama.

Gdje se tebi pojavljuje razlika to morate sami saznati jer ne zaboravi da naš narod voli da hladi lubenicu pod vodom nekoliko sati (ovo je sarkazam ali na žalost istinit) i dovoljno je da imaš jednog takvog i par neispravnih vodokotlića i eto ti potrošnje koju spominješ. Naravno ako misliš da manje trošiš i to već, kako kažeš, traje godinama zašto ne ugradiš vodomjer - do sada biti se isplatio 10x.

https://www.statista.com/chart/19591/av ... in-the-eu/
Dozer

#77 Re: Šta se dešava sa računima od VIK-a? Ogromne cifre

Post by Dozer »

Zato sto imam 3 vertikale, pa bi mi trebala 3 vodomjera. Ne isplati mi se nikako dati cca. 2.500. Necu ih namiriti od toga do kraja zivota.

Kako vec rekoh - nema curenja nigdje, ni u jednom stanu, kao ni na cijevima, sve provjereno vise puta.

Po zadnjem racunu od 152 m3 ispada da mi po glavi trosimo 316 L. Ovo nema teoretske sanse da je ovako. Nema sanse cak ni po onom od 120 m3, gdje ispada da trosimo 250 L po glavi dnevno.

Odem iz kuce ujutro u 7.30, kao i zena, vratimo se u 16.30. Operemo rucice, rucamo, i malo zalegnemo da odmorimo do 18.30. Onda kafa, upali se ves masina ako ima sta da se pere, pa malo procunjamo vani do 22-23.00, onda tusiranje, TV...
Djeca ustanu u 10, odu i oni negdje do 14-15.00, poslije rucka opet ili izadju ili su na raznim ekranima, navecer opet izadju do 23-00.00, istusiraju se, i kreveti.

Kada u ovom rasporedu uspijemo potrositi po 316 L po glavi?

Ili, penzioneri od 70+ godina... ?

Ali, posto 100% nema curenja nigdje, a niti stanari mogu potrositi ovoliko koliko ViK uredno potrazuje, a i naplacuje, jedina neispravna stvar u svemu moze biti samo vodomjer. A vodomjer, i to 100% ne samo ovaj "moj" nego i vecina svugdje, garantujem zivotom, rade upravo ovako:
http://www.glas-slavonije.hr/173019/3/V ... -sve-je-OK
Post Reply