Ratni zločin u Ledićima

Post Reply
Tromblon

#76 Re: Ratni zločin u Ledićima

Post by Tromblon »

PM72 wrote:Sarajmen je u pravu za ovo “zvanicno“ ali sto onda bombasticno svakog 15 aprila proslavljaju godisnjicu osnivanja Armije BiH?
U svakom slucaju naoruzane horde koje su bauljale po trnovskim selima nisu bile jedinice MUP-a nego su pripadale TOBiH i pod tim nazivom su radile sta su htjele...
Ne mogu a da se ne sjetim kombija na kojem je pisalo ”TEO BIH” :lol: koji je ”pripadao” naoružanim falangama u Švrakinom selu a kojeg su prije toga kaubojski oteli u sred dana...

A dajte ljudi kakvih imena ovom sto je ispred tuzilastva zaduzen za sakupljanje ”dokaza”...valja i njemu koru hljeba zaraditi.
OFF!!!

Bio je i golf Roma sa Gorice na kojem je bilo napisano TEO a čak ih je tvbih intervjuisala. To je bio upiš.
mirza_15

#77 Re: Ratni zločin u Ledićima

Post by mirza_15 »

90minut wrote: Da četnici su se bolje spremili za rat i imali su više prilika za ove odvratne zločine, a evo i kod nas se vidi kako se završavalo kad smo bili u prilici.
Znači isti smo samo mi nismo imali priliku? Nismo imali prilike u Sarajevu, Zenici, Tuzli? Tu je to negdje sve, u pet deka, samo su se četnici bolje spremili? I mi bi isto samo da smo imali priliku?

To je ogavna laž! Projekat stvaranja etnički čistih teritorija je projekat Beograda i Zagreba koji je uključivao masovne zločine da bi se isti postigao. Zločini na našoj strani su reakcija onih koji su mislili da treba da se svete i odgovore istom mjerom, ili onih koji su iskoristili situaciju za pljačku i sl., a koji se nisu mogli kontrolisati. Treba li podsjećati kako su završili Caco, Kruško, Juka... kada su se stekli uslovi da se uvede red?

Da ne bude zabune, ove zločince bih kažnjavao žešće nego četnike, ali se ospem na ovu priču "svi smo isti samo mi, eto nismo imali prilike" i "ko nas bre zavadi"
90minut

#78 Re: Ratni zločin u Ledićima

Post by 90minut »

mirza_15 wrote:
90minut wrote: Da četnici su se bolje spremili za rat i imali su više prilika za ove odvratne zločine, a evo i kod nas se vidi kako se završavalo kad smo bili u prilici.
Znači isti smo samo mi nismo imali priliku? Nismo imali prilike u Sarajevu, Zenici, Tuzli? Tu je to negdje sve, u pet deka, samo su se četnici bolje spremili? I mi bi isto samo da smo imali priliku?

To je ogavna laž! Projekat stvaranja etnički čistih teritorija je projekat Beograda i Zagreba koji je uključivao masovne zločine da bi se isti postigao. Zločini na našoj strani su reakcija onih koji su mislili da treba da se svete i odgovore istom mjerom, ili onih koji su iskoristili situaciju za pljačku i sl., a koji se nisu mogli kontrolisati. Treba li podsjećati kako su završili Caco, Kruško, Juka... kada su se stekli uslovi da se uvede red?

Da ne bude zabune, ove zločince bih kažnjavao žešće nego četnike, ali se ospem na ovu priču "svi smo isti samo mi, eto nismo imali prilike" i "ko nas bre zavadi"
Eno opet ALI
mirza_15

#79 Re: Ratni zločin u Ledićima

Post by mirza_15 »

Nije to nikakvo ALI. To je reakcija na laž koju si napisao i pokušaj izjednačavanja. U svim ratovima su i "dobri momci" činili zločine (partizani, saveznici u WWII), ali su oni i dalje dobri momci i razlika između njih i ovih drugih je kao nebo i zemlja. Taj pokušaj da se stavi znak jednakosti između četnika, ustaša i nas neće proći!
90minut

#80 Re: Ratni zločin u Ledićima

Post by 90minut »

Necemo nikad znati uglavnom, ja mogu sad nabrojati kao što kaže tetejac još 15 ovakvih slučajeva minimum po 10-20 ljudi i to da sve pokrijem slikama i godinama tih osoba gdje niti jedan nije bio vojnička meta za sve one godine rata.. To opet ne mijenja cinjenicu da je 10 posto u vrh glave takvih slucajeva kod nas u odnosu na četnike isto tako ne mijenja činjenicu da smo skoro cijelo vrijeme vodili odbrambeni rat i zbog toga nismo imali prilike za osvetu.

Da jesmo znamo mi svi kako bi to završavalo zamisli da je 1 korpus koji je imao u toj zadnjoj ofanzivi 30 hiljada imao slobodu nakon probijanja par linija nakon što su bili zatvoreni u " kavezu " koliko bi još pojedinačnih Ledića bilo?

Da li bi se to moglo opravdati?

Uglavnom ne preostaje ništa nego se spremati za naredni sukob da imaš opciju ne da zamišljaš kako i šta, a s obzirom kakve su nam brojke danas i da je situacija s naoružanjem bolja 10 puta ne sumnjam da ce biti tako sekunde.
Sanjarko

#81 Re: Ratni zločin u Ledićima

Post by Sanjarko »

Sarajmen wrote:Da se još malo dopunim oko dileme je li Armija ili Teritorijalna odbrana ... :'' Odluka o organizaciji Oružanih snaga Republike Bosne i Hercegovine, donesena 4. jula 1992. godine, značila je prestanak postojanja Teritorijalne odbrane i formiranje Armije Republike Bosne i Hercegovine''.
Dakle, u vrijeme kada se dešavao počinjeni ratni zločin na području Trnova , Armija R BiH nije zvanično postojala.

Na prostoru od Jablanice do Hadžića i Igmana rukovođenje i komandovanje borbenim dejstvima u cilju deblokade Sarajeva trebala je od 13. juna 1992. objedinjavati još jedna taktička grupa, TG-1 koja je sjedište imala u Konjicu, a objedinjavala je snage na prostoru Jablanice, Konjica, Hadžića, Trnova, Ilidže i Igmana.
Hvala na pojasnjenu. Znas mozda kad je odluka implementirana. Jer nesto sumnjam da je odmah implementirana a mozda i jest, opet pitam znam. Zato sam i pitao ono sve je li TO ili Armija itd.
PM72

#82 Re: Ratni zločin u Ledićima

Post by PM72 »

Zar je bitno koje su oznake zločinci iz naših redova imali, akreditacije (TOBiH) ili vojne knjižice (Armija BiH)?
mirza_15

#83 Re: Ratni zločin u Ledićima

Post by mirza_15 »

90minut wrote:Necemo nikad znati uglavnom, ja mogu sad nabrojati kao što kaže tetejac još 15 ovakvih slučajeva minimum po 10-20 ljudi i to da sve pokrijem slikama i godinama tih osoba gdje niti jedan nije bio vojnička meta za sve one godine rata.. To opet ne mijenja cinjenicu da je 10 posto u vrh glave takvih slucajeva kod nas u odnosu na četnike isto tako ne mijenja činjenicu da smo skoro cijelo vrijeme vodili odbrambeni rat i zbog toga nismo imali prilike za osvetu.

Da jesmo znamo mi svi kako bi to završavalo zamisli da je 1 korpus koji je imao u toj zadnjoj ofanzivi 30 hiljada imao slobodu nakon probijanja par linija nakon što su bili zatvoreni u " kavezu " koliko bi još pojedinačnih Ledića bilo?

Uglavnom ne preostaje ništa nego se spremati za naredni sukob da imaš opciju ne da zamišljaš kako i šta, a s obzirom kakve su nam brojke danas i da je situacija s naoružanjem bolja 10 puta ne sumnjam da ce biti tako sekunde.
Te šbb-kbb priče ostavi za malu djecu. Imaju činjenice, brojevi, presude. One jasno razdvajaju "dobre" i "loše" momke. I oni nisu ni blizu da bi se to poredilo kako ti to radiš. Nismo mi po Sarajevu, Zenici, Tuzli... zašli od stana do stana, pokupili one koji se drugačije zovu, potrpali u logore i pobili, a da je to bila politika mogli smo. Nismo ni crkve porušili po tim gradovima. Bošnjaka, civila je ubijeno najmanje 31.000, 81% (izvor bosanska knjiga mrtvih) dok je taj broj, kada su u pitanju srbi oko 4.000, 11%. ako tome dodamo da je i od tog broja pola pobila vojska RS (po Sarajevu, Tuzli, Bihaću...) dobijemo jasnu sliku o karakteru rata. Ponavljam, ta priča kako smo isti neće proći.
Bloo
Globalna šefica

#84 Re: Ratni zločin u Ledićima

Post by Bloo »

mirza_15 wrote:
90minut wrote:Necemo nikad znati uglavnom, ja mogu sad nabrojati kao što kaže tetejac još 15 ovakvih slučajeva minimum po 10-20 ljudi i to da sve pokrijem slikama i godinama tih osoba gdje niti jedan nije bio vojnička meta za sve one godine rata.. To opet ne mijenja cinjenicu da je 10 posto u vrh glave takvih slucajeva kod nas u odnosu na četnike isto tako ne mijenja činjenicu da smo skoro cijelo vrijeme vodili odbrambeni rat i zbog toga nismo imali prilike za osvetu.

Te šbb-kbb priče ostavi za malu djecu. Imaju činjenice, brojevi, presude. One jasno razdvajaju "dobre" i "loše" momke. I oni nisu ni blizu da bi se to poredilo kako ti to radiš. Nismo mi po Sarajevu, Zenici, Tuzli... zašli od stana do stana, pokupili one koji se drugačije zovu, potrpali u logore i pobili, a da je to bila politika mogli smo. Nismo ni crkve porušili po tim gradovima. Bošnjaka, civila je ubijeno najmanje 31.000, 81% (izvor bosanska knjiga mrtvih) dok je taj broj, kada su u pitanju srbi oko 4.000, 11%. ako tome dodamo da je i od tog broja pola pobila vojska RS (po Sarajevu, Tuzli, Bihaću...) dobijemo jasnu sliku o karakteru rata. Ponavljam, ta priča kako smo isti neće proći.
Caco, Ćelo...kopanje rovova...Kazani (pod čijom kontrolom)...stoga odvadi malo.

Nema potrebe da ovakve stvari interpretiraš kao pokušaj izjednačavanja jer to nije.

JEr i među dobrim momcima je bilo kukolja i to dosta i vrijeme je da im se sudi da bismo mogli čistog obraza reći - da, i na našoj strani je bilo zločina, ali ne u tolikom broju, i ništa to ne opravdava i da mi smo našima sudili i presudili.
mirza_15

#85 Re: Ratni zločin u Ledićima

Post by mirza_15 »

Bloo wrote:

Nema potrebe da ovakve stvari interpretiraš kao pokušaj izjednačavanja jer to nije.

JEr i među dobrim momcima je bilo kukolja i to dosta i vrijeme je da im se sudi da bismo mogli čistog obraza reći - da, i na našoj strani je bilo zločina, ali ne u tolikom broju, i ništa to ne opravdava i da mi smo našima sudili i presudili.
Pod Cacinom kontrolom. Istog onog Cace kojeg su pokušali privesti, pa ovaj pobio i naše policajce. Njegovim borcima je, mislim još u ratu suđeno, a i mediji još u ratu pisali o tome.

Vidim smeta ti moja reakcija jer na nju reaguješ. S druge strane ti je sasvim ok konstatacija da bi mi isto radili da smo se spremili kao i četnici i da smo imali priliku. Misliš li i ti isto? Ako to nije izjednačavanje ne znam šta je.
Sanjarko

#86 Re: Ratni zločin u Ledićima

Post by Sanjarko »

PM72 wrote:Zar je bitno koje su oznake zločinci iz naših redova imali, akreditacije (TOBiH) ili vojne knjižice (Armija BiH)?
Ma nije bitno. Pitam nako, jer kazem nisu imali puno kontrole na pocetku rata, pa cak ni na kraju rata. Tek sa opremi i obuci se koliko toliko mozda veca kontola uspostavila nad jedinicama i armijom. A i danas nakon toga nema drzava bas toliko kontole nad armijom. Dokaz toga svako izvodi puk svoj na svoju neku manifestaciju, obiljezavanje i slicno. Kao primjerice dan nastanka RS-a.
Bloo
Globalna šefica

#87 Re: Ratni zločin u Ledićima

Post by Bloo »

Pa čini mi se da tebi više smeta kad ti se podastru dokazi protiv tvoje izjave da mi (oh te generalizacije) nismo upadali ljudima u stanove i odvodili ih. Sarajevski kopači rovova "pogrešnog imena" imaju zamjerku na tu tvoju tvrdnju.
Što se tiče zločina koje je počinila druga strana i više su neko dobro dokumentovani i niko ih ne negira.
Tema su zločini naše vojske.
A ako spomeneš te zločine, ne znači da ih izjednačavaš. Već da si dovoljno čovjek da ih priznaš.

Nuff said.
PM72

#88 Re: Ratni zločin u Ledićima

Post by PM72 »

mirza_15 wrote:
Pod Cacinom kontrolom. Istog onog Cace kojeg su pokušali privesti, pa ovaj pobio i naše policajce. Njegovim borcima je, mislim još u ratu suđeno, a i mediji još u ratu pisali o tome.
Paša moj,problem je što je tim ljudima šatro suđeno i niko ne odrobija pobijene ljude.Sami padali u jamu a izvršilac i nalogodavac - narodni heroj i ukopan među istinskim herojima.
LBVIEW

#89 Re: Ratni zločin u Ledićima

Post by LBVIEW »

Bloo wrote:
mirza_15 wrote:

Citas li ti uopce o cemu vode prepisku? :-)
Za ono "da smo mogli i mi bi" o cemu drobi ovaj 90minut, nije trebalo viska oruzja vec volje, sto bi, da je iste bilo, rezultiralo logorima za zenicke Srbe npr., po uzoru na one za krajiske Bosnjake, ili, recimo masakru travnickih Srba koji su krenuli put Banja Luke na Vlasicu poput onog prijedorskih logorasa na istom. :oops:
Last edited by LBVIEW on 23/06/2019 19:04, edited 1 time in total.
mirza_15

#90 Re: Ratni zločin u Ledićima

Post by mirza_15 »

Bloo wrote:Pa čini mi se da tebi više smeta kad ti se podastru dokazi protiv tvoje izjave da mi (oh te generalizacije) nismo upadali ljudima u stanove i odvodili ih. Sarajevski kopači rovova "pogrešnog imena" imaju zamjerku na tu tvoju tvrdnju.
Što se tiče zločina koje je počinila druga strana i više su neko dobro dokumentovani i niko ih ne negira.
Tema su zločini naše vojske.
A ako spomeneš te zločine, ne znači da ih izjednačavaš. Već da si dovoljno čovjek da ih priznaš.

Nuff said.
Najlakše je zanemariti izjavu na koju sam reagovao i praviti se da ne postoji. Uz to mi nalijepiš nešto što nisam napisao (napisao sam upravo suprotno) i spin može da krene.

Nisam negirao Cacu i Kazane. Nisam negirao ni Juku i Krušku i njihove zločine. Činjenica je da to nije bilo pravilo i da se sa tim jedinicama obračunalo čim je to bilo moguće. Da je politika bila da se počine zločini radilo bi se o daleko većem broju ubijenih civila. Ovako su više civila, srba u Sarajevu pobili vojnici vojske RS. Daleko više.

Znači i ti misliš da bi mi isto samo da smo imali priliku? Nemaš komentar na tu rečenicu?
Ova rečenica nije izjednačavanje?
mirza_15

#91 Re: Ratni zločin u Ledićima

Post by mirza_15 »

LBVIEW wrote: Citas li ti uopce o cemu vode prepisku? :-)
Za ono "da smo mogli i mi bi" o cemu drobi ovaj 90minut, nije trebalo viska oruzja vec volje, sto bi, da je iste bilo, rezultiralo s logorima za zenicke Srbe npr. po uzoru na one za krajiske Bosnjake, ili, recimo masakru travnickih Srba koji su krenuli put Banja Luke na Vlasicu poput onog prijedorskih logorasa na istom. :oops:
:thumbup:
90minut

#92 Re: Ratni zločin u Ledićima

Post by 90minut »

Možeš ti pisati do sutra u nedogled o stvarima s kojima neces da se suočiš možeš isto tako ignorirati 100 stvari koje sam napisao do sada koje ne izjednačavaju bilo šta.

Ja mogu samo reci ovako mi kad smo imali priliku iz ofanzive da uradimo zločin rezultiralo je Ledicima jer ako poznaješ kad je bila prva ofanziva TO BiH tad ces isto shvatiti kad su se desili Ledići.

Međutim ubrzo su naše snage poražene i vracene na prvobitni položaj koji se nije mijenjao skoro 4 godine.
90minut

#93 Re: Ratni zločin u Ledićima

Post by 90minut »

Što se tice LBVIEW komentara on je vec poceo lutati i pricati o stvarima koje se ne ticu prvog korpusa.
PM72

#94 Re: Ratni zločin u Ledićima

Post by PM72 »

90minut wrote:Možeš ti pisati do sutra u nedogled o stvarima s kojima neces da se suočiš možeš isto tako ignorirati 100 stvari koje sam napisao do sada koje ne izjednačavaju bilo šta.

Ja mogu samo reci ovako mi kad smo imali priliku iz ofanzive da uradimo zločin rezultiralo je Ledicima jer ako poznaješ kad je bila prva ofanziva TO BiH tad ces isto shvatiti kad su se desili Ledići.

Međutim ubrzo su naše snage poražene i vracene na prvobitni položaj koji se nije mijenjao skoro 4 godine.
Koja ofanziva TOBiH?
LBVIEW

#95 Re: Ratni zločin u Ledićima

Post by LBVIEW »

Trolas i ovdje, nije trebalo pokrenuti nikakvu ofanzivu, vec se moglo fino zenicke Srbe pokupiti u logor, umjesto sto ih se pustilo da pretovarenim automobilima preko Vlasica dodju u Krajinu. Preko onog istog na kojem je VRS "mijenjala zive za mrtve" poput Koricana :oops: , i to one sto su uspjeli prezivjeti Omarsku, Keraterm... :oops:
90minut

#96 Re: Ratni zločin u Ledićima

Post by 90minut »

PM72 wrote:
90minut wrote:Možeš ti pisati do sutra u nedogled o stvarima s kojima neces da se suočiš možeš isto tako ignorirati 100 stvari koje sam napisao do sada koje ne izjednačavaju bilo šta.

Koja ofanziva TOBiH?

8 juna?
TheMule

#97 Re: Ratni zločin u Ledićima

Post by TheMule »

Bloo i 90minuta nisu bili ni rodjeni za vrijeme dogadjaja, pa mi je malo cudno sto imaju vako cvrste stavove...
LBVIEW

#98 Re: Ratni zločin u Ledićima

Post by LBVIEW »

90minut wrote:Što se tice LBVIEW komentara on je vec poceo lutati i pricati o stvarima koje se ne ticu prvog korpusa.
Glupko, ti si ustvrdio "da smo mogli i mi bi", pa ti ja fino navede primjere koji opovrgavaju tu ublehu.
PM72

#99 Re: Ratni zločin u Ledićima

Post by PM72 »

90minut wrote:
PM72 wrote:

Koja ofanziva TOBiH?

8 juna?
Kakve veze imaju 8 juni i Ledići?
90minut

#100 Re: Ratni zločin u Ledićima

Post by 90minut »

LBVIEW wrote:
90minut wrote:Što se tice LBVIEW komentara on je vec poceo lutati i pricati o stvarima koje se ne ticu prvog korpusa.
Glupko, ti si ustvrdio "da smo mogli i mi bi", pa ti ja fino navede primjere koji opovrgavaju tu ublehu.
Brkaš ba pojmove pričamo o ofanzivi kad neka grupa uleti kad što su naši uletili tad.

Nemoj mi desete stvari spominjati tema je jasna ja se držim teme.

Sarajmen nadam se regulisanju vrijeđanja.
Post Reply