Liberalizam i multikulturalizam, prilika za BiH

Novak20

#76 Re: Liberalizam i multikulturalizam, prilika za BiH

Post by Novak20 »

takojegovorio wrote:
piupiu wrote:
takojegovorio wrote: vlašenje!!!!!
I šta veliš - 'vlašenje'? To je, ono, neki termin od milja? :oops:
Od milja se kaže
vlahuljane moj!
A kad hoćeš nekog stvarno da povrediš,kaže se - Vlahu jedan krmski,domuze do domuza(ivo andrić),vlahudija( množina) :wink:
Lijepo, lijepo.

Pravo vrijeđanje.

Može ti se, što te briga. :thumbup:
Hafis

#77 Re: Liberalizam i multikulturalizam, prilika za BiH

Post by Hafis »

Meni ovo nije vređanje. Čovek je samo na lep način izneo primere kako u Sandžaku izgleda vređanje nemuslimana.
Škobo Habu

#78 Re: Liberalizam i multikulturalizam, prilika za BiH

Post by Škobo Habu »

takojegovorio wrote: .Međutim,hoću drugo da ti kažem!Na koncerte ne idem,slušam ezan,na more sam išao i nije mi se svidelo da golokraki šetamo po plaži,milion drugih aktivnosti imam u islamu,tako da sve i da hoću, ne mogu sve da postignem.Koliko je stradalo bračnih parova u Bosni,mešoviti brakovi,tako da ni ne pomišljam da se mešam sa drugim kulturama.Multikultura je fino spakovana laž,da se muslimani odreknu svoje vere.Poštujem hrišćane,kršćane,jevreje i sve druge,ali isto tako tražim da se poštuje moje!
Kratko i jasno!!
Majstore! Vrata! Ima izać'! :pisnuo:
Škobo Habu

#79 Re: Liberalizam i multikulturalizam, prilika za BiH

Post by Škobo Habu »

Kikibombona wrote:
Liberali su s druge strane po svemu blizi Merkel, Junkeru, Makronu, Mogerini itd. Blizi su ideoloski i kulturoloski. I nisu kontaminirani kriminalom i korupcijom.
CDU je stranka čija se politička ideologija temelji na tzv. Neo-Kelvinizmu, odnosno na kombinaciji moderne demokratije i tradicionalnih kršćanskih vrijednosti. Stranka Angele Merkel je članica zajednice Evropskih narodnih stranaka, čije su članice, također, SDA i HDZ, tako da ne vidim po čemu je CDU liberalna stranka?

Također, ne vidim uopšte poveznicu sa Našom Strankom i politikom koju zastupaju?
Kikibombona

#80 Re: Liberalizam i multikulturalizam, prilika za BiH

Post by Kikibombona »

Škobo Habu wrote:
Kikibombona wrote:
Liberali su s druge strane po svemu blizi Merkel, Junkeru, Makronu, Mogerini itd. Blizi su ideoloski i kulturoloski. I nisu kontaminirani kriminalom i korupcijom.
CDU je stranka čija se politička ideologija temelji na tzv. Neo-Kelvinizmu, odnosno na kombinaciji moderne demokratije i tradicionalnih kršćanskih vrijednosti. Stranka Angele Merkel je članica zajednice Evropskih narodnih stranaka, čije su članice, također, SDA i HDZ, tako da ne vidim po čemu je CDU liberalna stranka?

Također, ne vidim uopšte poveznicu sa Našom Strankom i politikom koju zastupaju?
Rekoh da su BH liberali, tj. Nasa stranka, ideoloski blize navedenima od SDA. Nisam rekao da je Merkel liberal, niti Makron, Mogerini itd. Rekoh samo da je NS ideoloski i kulturoloski bliza evropskim politicarima.

SDA je bliska AKP i donekle Muslimanskom bratstvu u Egiptu. Nemaju bas dodirne tacke sa Merkel, Makron itd.
takojegovorio

#81 Re: Liberalizam i multikulturalizam, prilika za BiH

Post by takojegovorio »

Škobo Habu wrote:
takojegovorio wrote: .Međutim,hoću drugo da ti kažem!Na koncerte ne idem,slušam ezan,na more sam išao i nije mi se svidelo da golokraki šetamo po plaži,milion drugih aktivnosti imam u islamu,tako da sve i da hoću, ne mogu sve da postignem.Koliko je stradalo bračnih parova u Bosni,mešoviti brakovi,tako da ni ne pomišljam da se mešam sa drugim kulturama.Multikultura je fino spakovana laž,da se muslimani odreknu svoje vere.Poštujem hrišćane,kršćane,jevreje i sve druge,ali isto tako tražim da se poštuje moje!
Kratko i jasno!!
Šta je smešno? Koliko znam mešovitih brakova,baš u Bosni,jer sa tamo živeo dve godine,koji su se raspali,jer su na kraju morali da odaberu stranu,ili sa "našima" ili sa "njihovima".U jednoj zgradi,neću da kažem koje naselje u Sarajevu.živeli su preko puta mene Hrvat i Srpkinja,ispod nas Bošnjak i Srpkija,ispod njih još jedan Bošnjak i Srpkinja,na prvom spratu jedan Čeh,samac,a na petom spratu Srin i Bošnjakinja i svi su se ti brakovi posle rata raspali,a deca ne znaju kom taboru da se okrenu.I tako lutaju ta deca sada već odrasli ljudi ,a neće ih niko ni "njihovi" ni "naši".Pa se ti sada smej,ako ti je do smeha! :izet:
takojegovorio

#82 Re: Liberalizam i multikulturalizam, prilika za BiH

Post by takojegovorio »

takojegovorio wrote:
Škobo Habu wrote:
Kratko i jasno!!
Šta je smešno? Koliko znam mešovitih brakova,baš u Bosni,jer sa tamo živeo dve godine,koji su se raspali,jer su na kraju morali da odaberu stranu,ili sa "našima" ili sa "njihovima".U jednoj zgradi,neću da kažem koje naselje u Sarajevu.živeli su preko puta mene Hrvat i Srpkinja,ispod nas Bošnjak i Srpkija,ispod njih još jedan Bošnjak i Srpkinja,na prvom spratu jedan Čeh,samac,a na petom spratu Srin i Bošnjakinja i svi su se ti brakovi posle rata raspali,a deca ne znaju kom taboru da se okrenu.I tako lutaju ta deca sada već odrasli ljudi ,a neće ih niko ni "njihovi" ni "naši".Pa se ti sada smej,ako ti je do smeha! :izet:
Ne vređam ja nikog! Uzmi Andrića pa pročitaj nešto! Poštujem sve druge vere i religije ,ali ne vidim nikakav smisao mešovitih brakova,osim da se pokaže Evropi i svetu ,da smo se mi malo u Bosni "poklali" ali sad smo svi kako treba!Hau yes nou!
Da su Boško i Admira malo bolje razmislili,danas bi bili živi i zdravi i ne bi se Cerić kitio multikulturom na tuđ račun.! Neka da svoje dete u takvu avanturu!Puno pozdrava iskrenim vernicima ma koje vere da su!!! :P
takojegovorio

#83 Re: Liberalizam i multikulturalizam, prilika za BiH

Post by takojegovorio »

Još nešto! Jedan moj veoma bliski rođak oženio se pravoslavnom! Dok su se zabavljali i jedna i druga strana su zdušno radila da do tog braka ne dođe! Kad su se uzeli,kod prijatelja pravoslavnih se dolazilo kao na hatar,gde da uzme turčina ,a i kod mog rođaka sve nešto pričaju nek se oni vole,a ovamo ko na hatar!
takojegovorio

#84 Re: Liberalizam i multikulturalizam, prilika za BiH

Post by takojegovorio »

takojegovorio wrote:Još nešto! Jedan moj veoma bliski rođak oženio se pravoslavnom! Dok su se zabavljali i jedna i druga strana su zdušno radila da do tog braka ne dođe! Kad su se uzeli,kod prijatelja pravoslavnih se dolazilo kao na hatar,gde da uzme turčina ,a i kod mog rođaka sve nešto pričaju nek se oni vole,a ovamo ko na hatar!
Bolje živ nacionalista ,nego mrtav multikulturalac
takojegovorio

#85 Re: Liberalizam i multikulturalizam, prilika za BiH

Post by takojegovorio »

takojegovorio wrote:
takojegovorio wrote:Još nešto! Jedan moj veoma bliski rođak oženio se pravoslavnom! Dok su se zabavljali i jedna i druga strana su zdušno radila da do tog braka ne dođe! Kad su se uzeli,kod prijatelja pravoslavnih se dolazilo kao na hatar,gde da uzme turčina ,a i kod mog rođaka sve nešto pričaju nek se oni vole,a ovamo ko na hatar!
Bolje živ nacionalista ,nego mrtav multikulturalac
"Da se Vlasi ne dosjete" Reis Kavazović..majko mila kakva multikultura :-)
MaksprotivMarksa

#86 Re: Liberalizam i multikulturalizam, prilika za BiH

Post by MaksprotivMarksa »

Kikibombona wrote:
Škobo Habu wrote:
Kikibombona wrote:

Rekoh da su BH liberali, tj. Nasa stranka, ideoloski blize navedenima od SDA. Nisam rekao da je Merkel liberal, niti Makron, Mogerini itd. Rekoh samo da je NS ideoloski i kulturoloski bliza evropskim politicarima.

SDA je bliska AKP i donekle Muslimanskom bratstvu u Egiptu. Nemaju bas dodirne tacke sa Merkel, Makron itd.
SDA je klerofasistucka stranka, uz Dveri to je jedina takva stranka u ovom dijelu Evrope, to sto se oni smatraju narodnom strankom je samo pokazatelj nepismenosti nasih politokologa i sociologa, strucnjaka koji za tri decenije nisu utvrdili gdje se na politickom spektru SDA pozicionira.
hAZNADAR

#87 Re: Liberalizam i multikulturalizam, prilika za BiH

Post by hAZNADAR »

takojegovorio wrote:

Ne vređam ja nikog! Uzmi Andrića pa pročitaj nešto! Poštujem sve druge vere i religije ,ali ne vidim nikakav smisao mešovitih brakova,osim da se pokaže Evropi i svetu ,da smo se mi malo u Bosni "poklali" ali sad smo svi kako treba!Hau yes nou!
Da su Boško i Admira malo bolje razmislili,danas bi bili živi i zdravi i ne bi se Cerić kitio multikulturom na tuđ račun.! Neka da svoje dete u takvu avanturu!Puno pozdrava iskrenim vernicima ma koje vere da su!!! :P
Vrijedjas ti zdrav razum. Mislis da je metak, granata,... u Sarajevu birala malo vise mjesovite i da Boska i Admiru nesto specijalno izdvaja od drugih zrtava. Da se pokaze svijetu, Evropi,... ajde? Gdje je to u Evropi to nesto za pohvalu, nesto sto se tapse i potencira? Normalan svijet van samo gleda svoja posla i neka ljubi ko god koga hoce,.... a antimultikulturalni balkanoid se nasao pametovati sta je Evropa i sta je smisao zivota. :lol:

Mjesanim je tesko naci svoje mjesto u drustvu zahvaljujuci takvim poput tebe. Multikulturalizam je samo dio nase kulturne bastine a ne politika i kodeks. Nezna covjek sta je gore - ili ovi crveni jugonostalgicari sto od multikulturalizma pokusavaju napraviti politiku ili primitivci poput tebe sto nesto kao daju svoj sud tome.
hAZNADAR

#88 Re: Liberalizam i multikulturalizam, prilika za BiH

Post by hAZNADAR »

MaksprotivMarksa wrote:

SDA je klerofasistucka stranka, uz Dveri to je jedina takva stranka u ovom dijelu Evrope, to sto se oni smatraju narodnom strankom je samo pokazatelj nepismenosti nasih politokologa i sociologa, strucnjaka koji za tri decenije nisu utvrdili gdje se na politickom spektru SDA pozicionira.
Zato imamo tebe forumskog strucnjaka koji bolje zna od svih politikologa, sociologa,... Koliko SDA botova si provalio danas?
MaksprotivMarksa

#89 Re: Liberalizam i multikulturalizam, prilika za BiH

Post by MaksprotivMarksa »

hAZNADAR wrote:
MaksprotivMarksa wrote:

Zato imamo tebe forumskog strucnjaka koji bolje zna od svih politikologa, sociologa,... Koliko SDA botova si provalio danas?
Ja sam izmesju istalog jedno od ta dva po struci, ima ih koji to govore privatno, ali niko to ne smije iznijeti javno, ne bavim se SDA botovima, neka im je hairli 1200 KM za koje su spremni prodati sve, ja pokusavam da nekada samo preispitam narative koji se namecu, da vidim argumentaciju i opravdanja za eklatantni fasizam.

Pozdrav HAZNADARKO, ti si mi omiljeni lik na forumu i znam da nisi SDA bot, samo si ljut i povrijedjen stvarima iz prethodnog rata pa nemas dovoljno objektivnosti da neke stvari sagledas, nazalost cinis losu stvar jer trujes prostor u kojem ne obitavas, ali to je zanemarljivo, sretno ti.
cyprus

#90 Re: Liberalizam i multikulturalizam, prilika za BiH

Post by cyprus »

takojegovorio wrote:Bolje živ nacionalista ,nego mrtav multikulturalac
Isto tako - bolje živ multikulturalac, nego mrtav nacionalista :)

Osim toga:

Bolje živ multikulturalac, nego živ nacionalista...

i bolje mrtav multikulturalac, nego mrtav nacionalista...

Dakle, 3:1 :)
takojegovorio

#91 Re: Liberalizam i multikulturalizam, prilika za BiH

Post by takojegovorio »

cyprus wrote:
takojegovorio wrote:Bolje živ nacionalista ,nego mrtav multikulturalac
Isto tako - bolje živ multikulturalac, nego mrtav nacionalista :)

Osim toga:

Bolje živ multikulturalac, nego živ nacionalista...

i bolje mrtav multikulturalac, nego mrtav nacionalista...

Dakle, 3:1 :)
Najbolje je biti dobar čovjek!

Bolje biti dobar ,nego lažni multikulturista

Bolje biti dobar čovjek, nego lažni nacionalista

Dakle 3-3 :bih:
takojegovorio

#92 Re: Liberalizam i multikulturalizam, prilika za BiH

Post by takojegovorio »

hAZNADAR wrote:
takojegovorio wrote:

Vrijedjas ti zdrav razum. Mislis da je metak, granata,... u Sarajevu birala malo vise mjesovite i da Boska i Admiru nesto specijalno izdvaja od drugih zrtava. Da se pokaze svijetu, Evropi,... ajde? Gdje je to u Evropi to nesto za pohvalu, nesto sto se tapse i potencira? Normalan svijet van samo gleda svoja posla i neka ljubi ko god koga hoce,.... a antimultikulturalni balkanoid se nasao pametovati sta je Evropa i sta je smisao zivota. :lol:

Mjesanim je tesko naci svoje mjesto u drustvu zahvaljujuci takvim poput tebe. Multikulturalizam je samo dio nase kulturne bastine a ne politika i kodeks. Nezna covjek sta je gore - ili ovi crveni jugonostalgicari sto od multikulturalizma pokusavaju napraviti politiku ili primitivci poput tebe sto nesto kao daju svoj sud tome.
Glupane! Moram ovako da ti odgovorim jer me vređaš!!Evropa je sve ovo i napravila( rat u Yugoslaviji) a ovamo glume neke fine ljude koji samo gledaju svoj posao.J ti pišem iz svog iskustva,tj,ono što sam svojim rođenim očima video u Sarajevu.Znači,jedan brak između Hrvata i Srpkinje završio se tako što su Srbi optužili dotičnu da se pokatoličila!
Što se mene tiče,mešani brakovi me uopšte ne dotiču,nek radi svak kako misli,ali u moju kuću neće,niti da se islamizira niti ja da se pokrstim,glupi čovječe!!Moj način života je samo moj,i dok druge ne ugrožavam tražim i to da se moje poštuje kao što ja poštujem druge! Drugo,multikultura je moguća jedino u bogatim zemljama ,gde osnovne životne potrebe su zadovoljene.
Isti taj metak i granata nisu birali ni mene,ali ja sam ostao živ,zahvaljujući ,ako hoćeš,Allahu,Bogu,Zevsu ili indijskim bogovima! Molim te nemoj da me vređaš,možemo da razgovaram kao ljudi.
takojegovorio

#93 Re: Liberalizam i multikulturalizam, prilika za BiH

Post by takojegovorio »

takojegovorio wrote:
hAZNADAR wrote:
takojegovorio wrote:

Glupane! Moram ovako da ti odgovorim jer me vređaš!!Evropa je sve ovo i napravila( rat u Yugoslaviji) a ovamo glume neke fine ljude koji samo gledaju svoj posao.J ti pišem iz svog iskustva,tj,ono što sam svojim rođenim očima video u Sarajevu.Znači,jedan brak između Hrvata i Srpkinje završio se tako što su Srbi optužili dotičnu da se pokatoličila!
Što se mene tiče,mešani brakovi me uopšte ne dotiču,nek radi svak kako misli,ali u moju kuću neće,niti da se islamizira niti ja da se pokrstim,glupi čovječe!!Moj način života je samo moj,i dok druge ne ugrožavam tražim i to da se moje poštuje kao što ja poštujem druge! Drugo,multikultura je moguća jedino u bogatim zemljama ,gde osnovne životne potrebe su zadovoljene.
Isti taj metak i granata nisu birali ni mene,ali ja sam ostao živ,zahvaljujući ,ako hoćeš,Allahu,Bogu,Zevsu ili indijskim bogovima! Molim te nemoj da me vređaš,možemo da razgovaram kao ljudi.
takojegovorio

#94 Re: Liberalizam i multikulturalizam, prilika za BiH

Post by takojegovorio »

Odlično znam šta se priča po bošnjačkim ,muslimanskim,kućama i po srpskim i hrvatskim,tako,za sada ,možemo da se lažemo da smo multikulturalni!Turčin,poturica,balija,lojavi,isto kao vlah,ćetnik,đikan,isto kao i u hercegovini...ma možemo mi da se lažemo koliko hoćeš ali to je realnost,,,Ali, možda si ti i u pravu,možda je ta multikultura neka dobra stvar...ali do tad je ovako i nikako drugačije! :bih:

Još nešto!
Uzmi Njegoša ili Andrića, i sve će ti biti jasno!

48. A tebi objavljujemo Knjigu, samu istinu, da potvrdi knjige prije nje objavljene i da nad njima bdi. I ti im sudi prema o­nome što Allah objavljuje i ne povodi se za prohtjevima njihovim, i ne odstupaj od Istine koja ti dolazi; svima vama smo zakon i pravac propisali. A da je Allah htio, o­n bi vas sljedbenicima jedne vjere učinio, ali, o­n hoće da vas iskuša u o­nome što vam propisuje, zato se natječite ko će više dobra učiniti; Allahu ćete se svi vratiti, pa će vas o­n o o­nome u čemu ste se razilazili obavijestiti.
sinuhe

#95 Re: Liberalizam i multikulturalizam, prilika za BiH

Post by sinuhe »

Pitanje liberalizma u BiH je zanimljivo. Sta bi to znacilo u BiH i moze li liberalizma biti u zemlji uvrijedjenih i pravednih, prema njihovom vlastitom misljenju, koji su cesto jedni te isti ljudi.
Spletom okolnosti sekularizam ili tragovi sekularizma su u BiH ostavstina jednopartijskog rezima sto je jedinstven slucaj u Evropi.
Kako je SDP prihvacen kao liberalna stranka iako 80-tih u BiH uopste nije bilo liberala? Lagumdzija, Durakovic, Bogicevic i drugi sigurno nisu bili liberali.
Post Reply