Poskupljenje plina za 30% = poskupljenje svega za bar 10%
Moderator: anex
- Maraschino
#76 Re: Poskupljenje plina za 30% = poskupljenje svega za bar 10%
Neka ste im hebali mamu za 1.maj.
Dugo se nece sjetiti da dizu poreske stope i namete.
-
freelancerBIH
#77 Re: Poskupljenje plina za 30% = poskupljenje svega za bar 10%
Vec su ih podigli toliko da 90% svijeta - oni koji nisu uhljebi - nema prebijene u dzepu, podignu li jos, na kraju ce vecini ostat da radi za vodu i hljeb, a sto je ovima sa vrha vjerovatno i cilj.Maraschino wrote:Neka ste im hebali mamu za 1.maj.
- Maraschino
#78 Re: Poskupljenje plina za 30% = poskupljenje svega za bar 10%
Dok je krilaca za prvi maj nema zime. Ko nema neka protesvuje.
Dodje se ovdje na forum i pustaju se suze. Penzioneri traze svoje, niko ih ne podrzava, borci traze svoje niko ih ne podrzava... prosvetari, mrdicinari, policija niko nije zadovoljan i samo gleda sebe. Sve dok je tako, nema promjena i mogu vam raditi sta hoce(grupu po grupu).
Dodje se ovdje na forum i pustaju se suze. Penzioneri traze svoje, niko ih ne podrzava, borci traze svoje niko ih ne podrzava... prosvetari, mrdicinari, policija niko nije zadovoljan i samo gleda sebe. Sve dok je tako, nema promjena i mogu vam raditi sta hoce(grupu po grupu).
- VladaFBiH
#79 Re: Poskupljenje plina za 30% = poskupljenje svega za bar 10%
upravo, kompleks glavnog grada (prisutan svugdje u svijetu) i još dodaš kompleks niže vrijednosti i eto ti objašnjenja za ovo Sarajlijiceaddem wrote:Jok dosljaci Sarajlije zovu sarajlijicama pogrdno. Bezze prica.Dozer wrote: Moras nauciti razliku..
Sarajlije su oni rodjeni u Sarajevu generacijama unazad, a sarajlijice su oni dosli s ratom i nakon njega, uglavnom iz IB i Sandzaka.
- VladaFBiH
#80 Re: Poskupljenje plina za 30% = poskupljenje svega za bar 10%
teško da ćeš kalkulaciju napraviti jer plin kupuje Energoinvest pa bespotrebni BH Gas koji ga prodaje Sarajevo gasu pa ovi Toplanama/građanima pa imaš transport kroz svaku zemlju posebno + Srbiji digli cijene transporta nedavno pa su u RS-u odlučili da naplaćuju "ventil" u Zvorniku - uglavnom dok dođe do Sarajeva skontaš da je Kakanjski toplovod iz raja izašaohigh_volume wrote:Da li neko zna stvarnu nabavnu cijenu plina u Rusiji, Ex Works, i cijenu transporta plina kroz Ukrajinu, Mađarsku i Srbiju, do Zvornika?VladaFBiH wrote:mene samo interesuje šta je opravdanje za povećanje cijene kada cijena skoro dvije godine nije bila na nižem nivou? ili je ovo ona standardna SDA osvetnička KS-u i priča o ovcama i vuni...
https://ycharts.com/indicators/europe_natural_gas_price
- studiorum_tuzlaensis
#81 Re: Poskupljenje plina za 30% = poskupljenje svega za bar 10%
a ti stvarno misliš da bi jedna cijev iz Kaknja riješila problem grijanja. Zašto se tako ne grije pola planete onda? Skoro svi imaju TE u blizini gradova, ali to ne rade iz jednostavnog razloga, jer takvi sistemi ne funkcionišu na taj način. To će ti potvrditi bilo koji mašinski ili inženjer koji se bavi grijanjem, a doguralo se do Studije izvodljivosti takvog sistema grijanja i sada služi za političko potkusurivanje. Hajmo se grijati na TE je jedna od najvećih gluposti izvaljena u postratnoj BiH.VladaFBiH wrote:teško da ćeš kalkulaciju napraviti jer plin kupuje Energoinvest pa bespotrebni BH Gas koji ga prodaje Sarajevo gasu pa ovi Toplanama/građanima pa imaš transport kroz svaku zemlju posebno + Srbiji digli cijene transporta nedavno pa su u RS-u odlučili da naplaćuju "ventil" u Zvorniku - uglavnom dok dođe do Sarajeva skontaš da je Kakanjski toplovod iz raja izašaohigh_volume wrote:Da li neko zna stvarnu nabavnu cijenu plina u Rusiji, Ex Works, i cijenu transporta plina kroz Ukrajinu, Mađarsku i Srbiju, do Zvornika?VladaFBiH wrote:mene samo interesuje šta je opravdanje za povećanje cijene kada cijena skoro dvije godine nije bila na nižem nivou? ili je ovo ona standardna SDA osvetnička KS-u i priča o ovcama i vuni...
https://ycharts.com/indicators/europe_natural_gas_price
Ovo u vezi sa plinom će istjerati još ljudi iz sistema centralnog grijanja. Ja definitivno neću moći podmiriti svoje račune sa ovim cijenama i raskidam saradnju sa Toplanama. Nema smisla da mi se dugovi gomilaju. Grijem se na struju od ove zime, a predlažem i vama.
- VladaFBiH
#82 Re: Poskupljenje plina za 30% = poskupljenje svega za bar 10%
[/quote]studiorum_tuzlaensis wrote:
a ti stvarno misliš da bi jedna cijev iz Kaknja riješila problem grijanja. Zašto se tako ne grije pola planete onda? Skoro svi imaju TE u blizini gradova, ali to ne rade iz jednostavnog razloga, jer takvi sistemi ne funkcionišu na taj način. To će ti potvrditi bilo koji mašinski ili inženjer koji se bavi grijanjem, a doguralo se do Studije izvodljivosti takvog sistema grijanja i sada služi za političko potkusurivanje. Hajmo se grijati na TE je jedna od najvećih gluposti izvaljena u postratnoj BiH.
Ovo u vezi sa plinom će istjerati još ljudi iz sistema centralnog grijanja. Ja definitivno neću moći podmiriti svoje račune sa ovim cijenama i raskidam saradnju sa Toplanama. Nema smisla da mi se dugovi gomilaju. Grijem se na struju od ove zime, a predlažem i vama.
pa Tuzla se tako grije
koliko se sjećam jedan od glavnih razloga protiv je bio neisplativost pri cijenama gasa koje su bile prije 20tak godina kada se ova studija radila
- Dozer
#83 Re: Poskupljenje plina za 30% = poskupljenje svega za bar 10%
Vala, ja licno nikada nikoga nisam tako nazivao. Samo sam dao pojasnjenje termina.VladaFBiH wrote:upravo, kompleks glavnog grada (prisutan svugdje u svijetu) i još dodaš kompleks niže vrijednosti i eto ti objašnjenja za ovo Sarajlijiceaddem wrote:Jok dosljaci Sarajlije zovu sarajlijicama pogrdno. Bezze prica.Dozer wrote: Moras nauciti razliku..
Sarajlije su oni rodjeni u Sarajevu generacijama unazad, a sarajlijice su oni dosli s ratom i nakon njega, uglavnom iz IB i Sandzaka.
- VladaFBiH
#84 Re: Poskupljenje plina za 30% = poskupljenje svega za bar 10%
normalni ljudi nikada nisu koristili ovan nazivDozer wrote:Vala, ja licno nikada nikoga nisam tako nazivao. Samo sam dao pojasnjenje termina.VladaFBiH wrote:upravo, kompleks glavnog grada (prisutan svugdje u svijetu) i još dodaš kompleks niže vrijednosti i eto ti objašnjenja za ovo Sarajlijiceaddem wrote: Jok dosljaci Sarajlije zovu sarajlijicama pogrdno. Bezze prica.
- Dozer
#85 Re: Poskupljenje plina za 30% = poskupljenje svega za bar 10%
Sjecam se, prije par godina, na aerodromu cekam nekoga. I pijuckam kafu na sanku i cavrljam s konobarom (jaran, inace iz Visegrada). Stoje 2m dalje za sankom neka dvojica, i u jendom momentu ce jedan meni - Izvini, prijatelju, al' moram te pitati - ti si rodjeni sarajlija?
Reko' - Da... Otkud pitanje?
Kaze lik - Po govoru sam te skont'o, onaj stari prijeratni sarajevski, bas prepoznatljiv. A vi ste danas pravo deficitarni ovdje... I kezi se....
I onda skontam...fakat i jeste tako...
Reko' - Da... Otkud pitanje?
Kaze lik - Po govoru sam te skont'o, onaj stari prijeratni sarajevski, bas prepoznatljiv. A vi ste danas pravo deficitarni ovdje... I kezi se....
I onda skontam...fakat i jeste tako...
- studiorum_tuzlaensis
#86 Re: Poskupljenje plina za 30% = poskupljenje svega za bar 10%
nije baš tako lako transportovati toplu vodu 50km uzvodno kao što pojedini govore, ali onaj još veći problem jeste centralizovana isporuka koja ne funkcioniše u sistemima zagrijavanja gradova +50 000 stanovnika. Imaš primjer Banjaluke koja prelazi na distribuirani sistem. Tehničkih ograničenja je stvarno puno i jednom sam objašnjavao ovdje na nekoj od tema, ne da mi se tražiti sad niti imam namjeru obrazlagati, samo tebi da skrenem pažnju da ako je neko rekao "može", to i ne mora biti u realnom svijetu moguće.VladaFBiH wrote: pa Tuzla se tako grijepa čak se i nuklearne centrale koriste za zagrijavanje u nekim zemljama - jedini problem je dovući toplu vodu uz prihvatljive gubitke
koliko se sjećam jedan od glavnih razloga protiv je bio neisplativost pri cijenama gasa koje su bile prije 20tak godina kada se ova studija radila
Gas je jedini spas za Sarajevo, inače ćemo se pogušiti u govnima od ćumura.
-
focko
#87 Re: Poskupljenje plina za 30% = poskupljenje svega za bar 10%
Ja imam para nek poskupe 200% boli me cuna.
- Dozer
#88 Re: Poskupljenje plina za 30% = poskupljenje svega za bar 10%
Izvini, ali poglup komentar...
Imam i ja, ali ne dam iz principa. Naprosto jer ne dam da me bilo ko pravi budalom. Poskupili su pretprosle godine, pa su onda prosle uveli onaj sistem vise zimi-manje ljeti (70/30%, cini mi se), a onda i kod toga poskupili.
E sad mogu poskupljivati materi. Ja im ionako placam linearno istu cifru mjesecno, i tako cu i nastaviti, ali istu cifru kao i sada. A oni neka pimplaju cijene do besvijesti, jebe mi se.
Neka tuze, pa kad tuze onda cu se otkaciti i preci na struju, a onda i ja tuziti njih za instalacije kroz moje privatno vlasnistvo. Jaran mi ih je vec dobio, i anulirali su ona njihova "potrazivanja" po osnovu vertikala koje mu prolaze kroz stan.
A, da budemo realni - glupi su. Maksimalno. A evo i zasto:
Umjesto da umanje cijene i na taj nacin povecaju naplatu, oni dizu cijene i tako samo dodatno smanju naplatu. Sve ekonomista do ekonomiste, jbt...
Recimo da Toplane imaju 50.000 domacinstava/korisnika i da je prosjek po domacinstvu 100 KM mjesecno, a trenutna naplata 80%, tj. 40.000 domacinstava placa, cime mjesecno naplate 4.000.000 KM.
Sta je isplativije za Toplane:
1. Da povecaju cijenu za 30%, tj. na 130 KM mjesecno u prosjeku, i tako izgube i do 20% postojecih korisnika koji placaju, sto radi iskljucenja s mreze, sto radi neplacanja, sto znaci da ce mjesecno naplacivati oko 8.000 domacinstava manje, tj. za naplatu ce imati oko 32.000 domacinstva i naplatiti oko 4.160.000 KM, ili
2. Da smanje cijenu za recimo 10%, tj. na 90 KM u prosjeku, i time dobiju dodatnih 10-20% korisnika koji ce placati, cime bi se baza potrosaca/platisa povecala za 4 do 8.000 korisnika/domacinstava, a sto bi vodilo mjesecnoj naplati u iznosu od 3.960.000 do 4.320.000 KM?
Naravno, pohlepni ce reci - pa logicno da je prva varijanta bolja, vise se uzima za krace vrijeme. I upravo je u tome ekonomski zajeb, jer stvari treba posmatrati srednjerocno i dugorocno, a ne kratkorocno.
Svaka ho-ruk kratkorocna varijanta vodi dugorocnoj propasti. I upravo to ce se i desiti na kraju Toplanama ukoliko nastave ovakvu politiku godisnjeg dizanja cijena po 10-20-30%.
To ce voditi reciprocnom i kontinuiranom gubitku korisnika od 5-10% godisnje, i sta ce onda biti za 10-15 godina?
Umjesto povecanja baze korisnika s trenutnih 50 na 60 ili 70.000 i naplatom od 90%, oni ce spasti na 15-20.000 korisnika i naplatu od 80%, a njihovi troskovi poslovanja ce istovremeno biti isti ili veci.
Zalosno je vidjeti kako ovdje nema ljudi koji su sposobno za dugorocno planiranje. A ni razmisljanje...
Imam i ja, ali ne dam iz principa. Naprosto jer ne dam da me bilo ko pravi budalom. Poskupili su pretprosle godine, pa su onda prosle uveli onaj sistem vise zimi-manje ljeti (70/30%, cini mi se), a onda i kod toga poskupili.
E sad mogu poskupljivati materi. Ja im ionako placam linearno istu cifru mjesecno, i tako cu i nastaviti, ali istu cifru kao i sada. A oni neka pimplaju cijene do besvijesti, jebe mi se.
Neka tuze, pa kad tuze onda cu se otkaciti i preci na struju, a onda i ja tuziti njih za instalacije kroz moje privatno vlasnistvo. Jaran mi ih je vec dobio, i anulirali su ona njihova "potrazivanja" po osnovu vertikala koje mu prolaze kroz stan.
Umjesto da umanje cijene i na taj nacin povecaju naplatu, oni dizu cijene i tako samo dodatno smanju naplatu. Sve ekonomista do ekonomiste, jbt...
Recimo da Toplane imaju 50.000 domacinstava/korisnika i da je prosjek po domacinstvu 100 KM mjesecno, a trenutna naplata 80%, tj. 40.000 domacinstava placa, cime mjesecno naplate 4.000.000 KM.
1. Da povecaju cijenu za 30%, tj. na 130 KM mjesecno u prosjeku, i tako izgube i do 20% postojecih korisnika koji placaju, sto radi iskljucenja s mreze, sto radi neplacanja, sto znaci da ce mjesecno naplacivati oko 8.000 domacinstava manje, tj. za naplatu ce imati oko 32.000 domacinstva i naplatiti oko 4.160.000 KM, ili
2. Da smanje cijenu za recimo 10%, tj. na 90 KM u prosjeku, i time dobiju dodatnih 10-20% korisnika koji ce placati, cime bi se baza potrosaca/platisa povecala za 4 do 8.000 korisnika/domacinstava, a sto bi vodilo mjesecnoj naplati u iznosu od 3.960.000 do 4.320.000 KM?
Naravno, pohlepni ce reci - pa logicno da je prva varijanta bolja, vise se uzima za krace vrijeme. I upravo je u tome ekonomski zajeb, jer stvari treba posmatrati srednjerocno i dugorocno, a ne kratkorocno.
Svaka ho-ruk kratkorocna varijanta vodi dugorocnoj propasti. I upravo to ce se i desiti na kraju Toplanama ukoliko nastave ovakvu politiku godisnjeg dizanja cijena po 10-20-30%.
To ce voditi reciprocnom i kontinuiranom gubitku korisnika od 5-10% godisnje, i sta ce onda biti za 10-15 godina?
Umjesto povecanja baze korisnika s trenutnih 50 na 60 ili 70.000 i naplatom od 90%, oni ce spasti na 15-20.000 korisnika i naplatu od 80%, a njihovi troskovi poslovanja ce istovremeno biti isti ili veci.
Zalosno je vidjeti kako ovdje nema ljudi koji su sposobno za dugorocno planiranje. A ni razmisljanje...
-
freelancerBIH
#89 Re: Poskupljenje plina za 30% = poskupljenje svega za bar 10%
Druze samo cu ti reci da povecanje poreza - a sto se kod nas desava konstantno u zadnjih 10 godina dovodi do ovakvih povecanja.Dozer wrote:Izvini, ali poglup komentar...
Ne znam da li je opravdavno ovo povecanje cijena plina za 30%, ali ti samo mogu reci da vjerovatno postoji razlog za to. Jednostavno cim drzava sebi vise uzima od firmi, te iste ce povecati cijene svojih usluga da bi nadomirile gubitke u novcu od poreza, a kojih je kod nas i previse.
Jednostavno drzava se pretvorila u nezasit aparat koji samo guta novac od onih koji rade i nesto proizvode, a zauzvrat dobijamo ovo sto dobijamo, kredite, povecanje cijena svega i nagomilan broj uhljeba-glasaca koji nemaju drugog motiva nego da se citav zivot provuku a da ne rade nista.
- Dozer
#90 Re: Poskupljenje plina za 30% = poskupljenje svega za bar 10%
Ma sve je to jasno. Ja sam se ovdje samo osvrnuo na konkretan primjer Toplana.
A isti princip moze primijeniti i drzava - smanjenjem opterecenja za gradjane i privredu, a radi dugorocnog benefita za sve.
Nazalost, nasi vlastodrsci naprosto ne razmisljaju na taj nacin, jer njih zapravo zaboli neka stvar za sve oko njih, ukljucujuci i narod, i ekonomiju, a i drzavu. Oni su svi svjesni da su na pozicijama ograniceno vrijeme, i radi toga svi razmisljaju samo od danas do sutra, pri cemu je jedini cilj da sebe sto brze i vise namire.
A to je definitivni recept za propast svake vrste.
A isti princip moze primijeniti i drzava - smanjenjem opterecenja za gradjane i privredu, a radi dugorocnog benefita za sve.
Nazalost, nasi vlastodrsci naprosto ne razmisljaju na taj nacin, jer njih zapravo zaboli neka stvar za sve oko njih, ukljucujuci i narod, i ekonomiju, a i drzavu. Oni su svi svjesni da su na pozicijama ograniceno vrijeme, i radi toga svi razmisljaju samo od danas do sutra, pri cemu je jedini cilj da sebe sto brze i vise namire.
A to je definitivni recept za propast svake vrste.
- VladaFBiH
#91 Re: Poskupljenje plina za 30% = poskupljenje svega za bar 10%
vjerujem ti ali sam s druge strane prije par godina čitao studiju gdje su u Helsinkiju planirali da dovedu grijanje iz nuklearke udaljene više od 77 kilometara i studija je rekla da je to moguće uz prihvatljive gubitke (stvarno ne znam dokle je došao projekt) - u principu gas jeste trenutno jedino rješenje ali smo ga "popušili" zbog toga ako se ne nađe alternativastudiorum_tuzlaensis wrote:nije baš tako lako transportovati toplu vodu 50km uzvodno kao što pojedini govore, ali onaj još veći problem jeste centralizovana isporuka koja ne funkcioniše u sistemima zagrijavanja gradova +50 000 stanovnika. Imaš primjer Banjaluke koja prelazi na distribuirani sistem. Tehničkih ograničenja je stvarno puno i jednom sam objašnjavao ovdje na nekoj od tema, ne da mi se tražiti sad niti imam namjeru obrazlagati, samo tebi da skrenem pažnju da ako je neko rekao "može", to i ne mora biti u realnom svijetu moguće.VladaFBiH wrote: pa Tuzla se tako grijepa čak se i nuklearne centrale koriste za zagrijavanje u nekim zemljama - jedini problem je dovući toplu vodu uz prihvatljive gubitke
Gas je jedini spas za Sarajevo, inače ćemo se pogušiti u govnima od ćumura.
- Dozer
#92 Re: Poskupljenje plina za 30% = poskupljenje svega za bar 10%
Ono sto meni nije najjasnije u ovom slucaju Kaknja i Sarajeva i tog toplovoda - o kakvim se konkretno gubicima prica...?
Sva toplota trenutno ode u havu, jel' tako?
Ako se napravi toplovod do Sarajeva, pa da na tom toplovodu bude cak i 50% gubitaka (sto je prakticno nemoguce ako se napravi kako bog zapovijeda), opet je to = 50% dobitka u odnosu na trenutnih 100% gubitka, tj. nulu dobitka...
Ne kontam ja nikako tu logiku... Prije ce biti da tu postoje neke druge stvari, tipa talova za plin, cumur, drva, struju, a zbog kojih jeftina toplota iz termoelektrane nije prihvatljiva opcija....
Ako se napravi toplovod do Sarajeva, pa da na tom toplovodu bude cak i 50% gubitaka (sto je prakticno nemoguce ako se napravi kako bog zapovijeda), opet je to = 50% dobitka u odnosu na trenutnih 100% gubitka, tj. nulu dobitka...
Ne kontam ja nikako tu logiku... Prije ce biti da tu postoje neke druge stvari, tipa talova za plin, cumur, drva, struju, a zbog kojih jeftina toplota iz termoelektrane nije prihvatljiva opcija....
- славянин
#93 Re: Poskupljenje plina za 30% = poskupljenje svega za bar 10%
Bilo bi tu gubitaka a i to velikih prvenstveno zbog udaljenosti. onda ne zaboravi koliko bi se moralo uloziti u prebacivanje zgrada itd na parni sistem grijanja. Stotine miliona sigurno...Dozer wrote:Ono sto meni nije najjasnije u ovom slucaju Kaknja i Sarajeva i tog toplovoda - o kakvim se konkretno gubicima prica...?
- Dozer
#94 Re: Poskupljenje plina za 30% = poskupljenje svega za bar 10%
Nisam expert za to, ali ...zar se ta toplota ne bi mogla koristiti za zagrijavanje vode u postojecim kotlovnicama, umjesto plina/mazuta...?
- славянин
#95 Re: Poskupljenje plina za 30% = poskupljenje svega za bar 10%
Moraju se onda adaptirati kotlovnice sve ($$$) i tu opet dobijes gubljenje energije ... jos ne znam koliko uopce kakanj moze MW toplotne energije obezbijediti,jos kad dodas gubitke zbog udaljenosti... sumnjam da je isplativo- vjerovatno neko strucniji ima pa da malo objasni na tu temu ?Dozer wrote:Nisam expert za to, ali ...zar se ta toplota ne bi mogla koristiti za zagrijavanje vode u postojecim kotlovnicama, umjesto plina/mazuta...?
- Mea_parvitas
#96 Re: Poskupljenje plina za 30% = poskupljenje svega za bar 10%
Sa danasnjim tehnologijama gubici prakticno ne postoje, reda 3-4% mozda. Apsolutno sistem koji bi maksimalno trebali iskoristavati s obzirom da se ta energija baca u zrak i u vodu, apsolutno bez potrebe, u Tz je grijanje 60% jeftinije nego u Sa. Projekat za koji nije uopste pitanje da li je isplativ, nego je pitanje zasto debili jos nisu poceli sa realizacijom. Bas je jeftinije dovesti plin iz Rusije nego toplu vodu iz Kaknja, mislim smijesno...
Onaj kaze nije lako transportovati uzvodno... HAHAHAH, jos kaze inzinjeri razumiju
Onaj kaze nije lako transportovati uzvodno... HAHAHAH, jos kaze inzinjeri razumiju
- славянин
#97 Re: Poskupljenje plina za 30% = poskupljenje svega za bar 10%
Nek si zato se ti javio , znas transportovati nesto 50 kilometara i sa razlikom od +150 - 200 metara nadmorske visine u ogromnim kolicinama nije jednostavno.Kako uzvodno ? pa nisu balvani da ih rijekom transportujes nego para...Mea_parvitas wrote:Sa danasnjim tehnologijama gubici prakticno ne postoje, reda 3-4% mozda. Apsolutno sistem koji bi maksimalno trebali iskoristavati s obzirom da se ta energija baca u zrak i u vodu, apsolutno bez potrebe, u Tz je grijanje 60% jeftinije nego u Sa. Projekat za koji nije uopste pitanje da li je isplativ, nego je pitanje zasto debili jos nisu poceli sa realizacijom. Bas je jeftinije dovesti plin iz Rusije nego toplu vodu iz Kaknja, mislim smijesno...
Gubitci ne postoje -? Vidim odmah da si inzinjercina a ne inzinjer.
Koliko ima MW toplotne energije koju TE kakanj moze dati ? - Jer ni tu ne mozes biti 100% ucinkovit nego samo dio mozes uzeti za paru.I njemci se griju na plin kao i francuzi ali eto nasi su debili oko toga, poredis Tuzlu u kojoj su zgrade pravljene sve sa vec razvedenim instalacijama za parno grijanje iz termoelektrane koja je dosta veca od kaknja i 3x bliza na istoj ravni.
Opet mislim da ne supljiramo i ne pametujemo mozda neko strucan da objasni preciznije.
HAHAHAHA (valjda je to kao ? neki izraz dobrog argumenta)
-
focko
#98 Re: Poskupljenje plina za 30% = poskupljenje svega za bar 10%
Buducnost grijanja je u plinu ... sistem kotlovnice ali preo toplana .. nikako privatne kotlovnice kao sto su dali tibri pa zajebali raju
-
elk
#99 Re: Poskupljenje plina za 30% = poskupljenje svega za bar 10%
ne znam za dalju,ali za blizu buducnost ti mogu reci da je u cumuru.bio juce majstor,kotao spreman.ugalj narucujem za mjesec dva.gusimo se do pobjede 
- Mea_parvitas
#100 Re: Poskupljenje plina za 30% = poskupljenje svega za bar 10%
Ne volim ljude koji puno pricaju a malo (nista) kazu. Ocigledno je da nemas blage veze o materiji o kojoj zelis da diskutujes.славянин wrote:Nek si zato se ti javio , znas transportovati nesto 50 kilometara i sa razlikom od +150 - 200 metara nadmorske visine u ogromnim kolicinama nije jednostavno.Kako uzvodno ? pa nisu balvani da ih rijekom transportujes nego para...Mea_parvitas wrote:Sa danasnjim tehnologijama gubici prakticno ne postoje, reda 3-4% mozda. Apsolutno sistem koji bi maksimalno trebali iskoristavati s obzirom da se ta energija baca u zrak i u vodu, apsolutno bez potrebe, u Tz je grijanje 60% jeftinije nego u Sa. Projekat za koji nije uopste pitanje da li je isplativ, nego je pitanje zasto debili jos nisu poceli sa realizacijom. Bas je jeftinije dovesti plin iz Rusije nego toplu vodu iz Kaknja, mislim smijesno...
Gubitci ne postoje -? Vidim odmah da si inzinjercina a ne inzinjer.
Koliko ima MW toplotne energije koju TE kakanj moze dati ? - Jer ni tu ne mozes biti 100% ucinkovit nego samo dio mozes uzeti za paru.I njemci se griju na plin kao i francuzi ali eto nasi su debili oko toga, poredis Tuzlu u kojoj su zgrade pravljene sve sa vec razvedenim instalacijama za parno grijanje iz termoelektrane koja je dosta veca od kaknja i 3x bliza na istoj ravni.
Opet mislim da ne supljiramo i ne pametujemo mozda neko strucan da objasni preciznije.
HAHAHAHA (valjda je to kao ? neki izraz dobrog argumenta)
Kako uzvodno?
Ne kaze se "gubitci", nego "gubici" (mislim sibilarizacija), a koji su opet u skladu sa danasnjim tehnologijama, prakticno nepostojeci (fino sam rekao 3-4 % a ne da ne postoje) na putu od TE do Sarajeva, ostaje samo razmjena toplote u stanovima kao gubitak i topla voda se opet vraca u TE na dogrijavanje. A za tebe sam prof.dr. jer presmijesno mi je kako mozes toliko lupati a da nemas pojma o tome.
Ja znam koliko MW ima ko, ali ti ne znas. Nijemci i Francuzi se griju na plin jer nemaju dovoljno toplotne energije za svoje potrebe, a to je 100% cista energija, vec proizvedena, samo prebačena u drugi oblik od električne. U svim zgradama i u Sarajevu su razvedene instalacije za grijanje, a opet ti ponavljam, to je grijanje vrelom vodom, nikakvo parno grijanje, niti su potrebne neke instalacije, potrebne su samo toplotne podstanice koje nisu nikakva posebna prica, niti science fiction.
Ti pametujes i supljiras, a ja sam strucan da ti objasnim precizno, koliko je to za tvoj nivo moguce, jer neke stvari slabije upijas.