Šri Lanka - teroristički napadi

Post Reply
sadie_forever

#76 Re: Šri Lanka - teroristički napadi

Post by sadie_forever »

Kikibombona wrote:
Krokodajl wrote:I to što kažeš Kiki.

Ja i dalje ne kontam ovaj napad danas.

Katolici na Šri Lanci su ogromna manjina, očito je riječ o napadu neke islamističke grupe, a i muslimani su tamo ogromna manjina, a napadi se uglavnom desili u glavnom gradu u kojem su obadvije grupe manjina.

Stvarno, nigdje veze...

Ovo ko kada bi šta ja znam, Hindusi napali Sikhe u Francuskoj.
Kod tih debila logika funkcionise na nekom drugom, normalnom covjeku nejasnom nivou.

Ima li logike da neko iz BiH ode u Siriju da se bori protiv shia muslimana?

Isto tako, ne bi me iznanadilo da se neki debil na Sri Lanki sveti Amerikancima za Abu Graib ili Afganistan. U njegovoj glavi postoji veza izmedju Dzordza Busa i nekakvog krscanskog jadnika iz Sri Lanke.

Terororizam je uvijek posljedica. Teroristi su obicno idioti. Puno veci problem su oni sto stvaraju terorizam - Amerika, Rusija, Turska, Izrael, Iran, Saudijska Arabija, Velika Britanija, Indija, Kina itd.
Teska manjina nisu ,muslimana je 9,7% a krscana 6,5%,sto zajedno cini nekih 17% ...vise nego katolika u BIH.znacajna manjina koja se osjeti i cuje u drzavi
rajv0sa

#77 Re: Šri Lanka - teroristički napadi

Post by rajv0sa »

Ma vakat je da svi muslimani na planeti raskrste sa vehabijskim kultom za sva vremena, do kad će ta skupina priglupih debila kaljati ime Islama. Ne kažem da je svaki vehabija terorista, ali to sektaško učenje je sasvim sigurno stepenica ka tome. Najlakše je manipulisati ljudima kojima njihovo vjerovanje zabranjuje promišljanje.
U svakom slučaju ovo nisu počinili muslimani, sljedbenici ibn tejmije i ibn vehaba moguće.
jeza u ledja

#78 Re: Šri Lanka - teroristički napadi

Post by jeza u ledja »

Grean wrote:
Čitalac wrote:U Šri Lanki su već neko vreme pojačane tenzije između budista i muslimana. U martu prošle godine, zbog sukoba pripadnika ove dve grupacije proglašeno je i sedmodnevno vanredno stanje.
Radikalne budističke grupe optužuju muslimane za uništavanje nekakvih arheoloških nalazišta, muslimani pak tvrde da su kao manjina žrtve progona. Nakon ubistva jednog budiste, zapaljeno je više od 30 objekata u vlasništvu muslimana pa je intervenisala i vojska.
Muslimane maltretiraju gdje stignu.

Gledam nedavno dokumentarac o trafikingu sirom svijeta pa svratili i u Indiju. Uglavnom otimaju i na prevaru odvode djevojcice koje cesto i ubijaju. Jedan od ucesnika pristao na razgovor, kaze sam on ih je ubio 40. Pita ga kako biraju zrtve koje uglavno dolaze iz zapadnog Bengala ali i iz slumova u Kalkuti , kaze uglavnom muslimane i pripadnike nekih drugih manjina jer je manja je sansa da ce policija a i javnost napraviti ista po tom pitanju.

Po Mijanmaru vidimo da ni budisti nisu nista milosrdniji kad su muslimani pitanju. Uglavnom u zavadi smo sa cijelim svijetom.
Najgore sto ce neki muslimani u Sri Lanci radi ovoga zaplatiti, ako je u pitanju kakva "islamisticka" grupa (a niko se do sada nije "pohvalio"). Muslimane svakako dole vec maltretiraju, za vrijeme rata Tamilski tigrovi su ih protjerali iz svojih teritorija. Istovremeno, vecinski dole budisti se radikalizuju, a na osnovu situacije u Mijanmaru vidimo da ni te relacije (budisti-muslimani) nisu bas najbolje.
No ko god da je u pitanju, ta zajednica (ako uopste postoji) u Sri Lanci vrlo lako moze zaplatiti. Tako u ovim zemljama obicno biva, bar je tako u Indiji - desi se kakav napad, odmah idu odmazde po manjinskim cetvrtima.

Ma u sustini, mogu biti u pitanju potpuno strani igraci, ne samo u vezi organizacije vec i izvrsenja. Boli ih kurac, nije njihova zemlja u pitanju. :-) Ma uzas.

Ja bas konto na Sri Lanku ovog ljeta. :-?
sadie_forever

#79 Re: Šri Lanka - teroristički napadi

Post by sadie_forever »

Jedino sto je jasno jeste da se protiv islama okrecu na svim mogucim stranama,zapad ,istok,jevreji,krscani,budisti,hindusi..ma nema ko nas ne mrzi.Gledam youtube kanale ,hindusi iz indije uzvikuju podrsku izraelu protiv muslimana itd :-?

sto nas niko ne moze?
jeza u ledja

#80 Re: Šri Lanka - teroristički napadi

Post by jeza u ledja »

rajv0sa wrote:Ma vakat je da svi muslimani na planeti raskrste sa vehabijskim kultom za sva vremena, do kad će ta skupina priglupih debila kaljati ime Islama. Ne kažem da je svaki vehabija terorista, ali to sektaško učenje je sasvim sigurno stepenica ka tome. Najlakše je manipulisati ljudima kojima njihovo vjerovanje zabranjuje promišljanje.
U svakom slučaju ovo nisu počinili muslimani, sljedbenici ibn tejmije i ibn vehaba moguće.
Kada imas situaciju, tj. kombinaciju izrazito zatucanih idiota koji ne znaju sta ce s parama i izrazito siromasnih miliona ljudi koji na papiru dijele istu religiju, dobijes to sto dobijes. Da je ta sekta negdje u Djibutiju, a ne u Saudiji, nikad ne bi za nju ni culi.
jeza u ledja

#81 Re: Šri Lanka - teroristički napadi

Post by jeza u ledja »

sadie_forever wrote:Jedino sto je jasno jeste da se protiv islama okrecu na svim mogucim stranama,zapad ,istok,jevreji,krscani,budisti,hindusi..ma nema ko nas ne mrzi.Gledam youtube kanale ,hindusi iz indije uzvikuju podrsku izraelu protiv muslimana itd :-?

sto nas niko ne moze?
Jarane Indusi u Indiji mrze muslimane vec decenijama, ako ne i stotinama godina. Moguli su njima vladali dugo vremena. Otprilike situacija slicna kod kod nas i Osmanlijama.

Naravno govorim samo o dijelu ljudi.

Hocu reci ti "odnosi" nisu od skora.
sadie_forever

#82 Re: Šri Lanka - teroristički napadi

Post by sadie_forever »

jeza u ledja wrote:
sadie_forever wrote:Jedino sto je jasno jeste da se protiv islama okrecu na svim mogucim stranama,zapad ,istok,jevreji,krscani,budisti,hindusi..ma nema ko nas ne mrzi.Gledam youtube kanale ,hindusi iz indije uzvikuju podrsku izraelu protiv muslimana itd :-?

sto nas niko ne moze?
Jarane Indusi u Indiji mrze muslimane vec decenijama, ako ne i stotinama godina. Moguli su njima vladali dugo vremena. Otprilike situacija slicna kod kod nas i Osmanlijama.

Naravno govorim samo o dijelu ljudi.

Hocu reci ti "odnosi" nisu od skora.
Nisu od skora ali su postali aktivniji u zadnje vrijeme,do jucer je indija bila u fazonu gandhi,medjutim sada je islamofobija uzela pravo maha.prvo vidjeli su da ima tlo jer je u svijetu islamofobija popularna a drugo do jucer su muslimani bili elita,a sad vise nisu.No i danas je prosjecni musliman u Indiji bolje snadjen nego hindus.Citav bollywood je pun muslimanskih glumaca..vjerovatno jer muslimani zive vecinom u sjevernoj Indiji,gdje su ljudi svijetljije puti,sto je u Indiji znak ljepote i prestiza
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#83 Re: Šri Lanka - teroristički napadi

Post by Chmoljo »

Oči me bole...
jeza u ledja

#84 Re: Šri Lanka - teroristički napadi

Post by jeza u ledja »

sadie_forever wrote:

Nisu od skora ali su postali aktivniji u zadnje vrijeme,do jucer je indija bila u fazonu gandhi,medjutim sada je islamofobija uzela pravo maha.prvo vidjeli su da ima tlo jer je u svijetu islamofobija popularna a drugo do jucer su muslimani bili elita,a sad vise nisu.No i danas je prosjecni musliman u Indiji bolje snadjen nego hindus.Citav bollywood je pun muslimanskih glumaca..vjerovatno jer muslimani zive vecinom u sjevernoj Indiji,gdje su ljudi svijetljije puti,sto je u Indiji znak ljepote i prestiza
Jeste, u pravu si da je hinduski radikalizam u porastu. I otprilike tako kao sto kazes da su skontali da je sad islamofobija u modi u svijetu, pa su u fazonu "mi smo ovo znali odavno". Od kad su BJP i Modi na vlasti, te fasisticki RSS upravlja svim i svacim, muslimanima u Indiji je jos gore. Npr - klanje i prodaja krava je postalo zabranjeno u nekim drzavama (naravno, Hindusi ne jedu krave). Mnogi gradovi i mjesta, ili spomenici sa muslimanskim imenima se mijenjaju. Cuo sam nedavno da i Taj Mahalu zele izmjeniti naziv. :-)
Nije bas tacno to da je prosjecan musliman bolje snadjen nego hindus. Tacno je Bollywoodom vladaju muslimanski glumci (ima bar jedno 5 onih Khanova :D ), i generalno medju umjetnicima i intelektualcima je mescini nadprosjecan broj muslimana, ali vecina muslimana u Indiji zivi u getima u vrlo losim uvjetima. (Gorim nego ostalo stanovnistvo).
Medjutim sve ovo ovisi o kome se i gdje radi. Indija je naravno ogromna zemlja i tamo nisu svi muslimani kako bih rekao - isti. Na skroz dole jugu muslimani su porijeklom jos od arapskih trgovaca i tako nekih relacija i nemaju veze sa Mogulima. U Hyderabadu je opet skroz druga prica. Onda gore u UP-u, u recimo Lucknowu je velika siitska zajednica (mescini), i oni su skroz druga prica. I onda dalje imas Ismailije (valjda su oni siiti?) sa onim sarenim cvjetnim nosnjama koji su opet imucniji i skroz druga prica.
No ovo si za jug-sjever fulio. Sjever Indije je jadniji od juga. Znaci bez obzira na velike metropolise i ekonomiju, tamo je gomila i gomila bijede, pogotovo u unutrasnjosti i selima (Bihar, UP). I ona sirotinja sto je po gradovima je dosla tu sa sela da radi bijedne poslove.
Jug je ipak malkice uredjeniji, obrazovaniji itd. I ta podjela Jug-Sjever je poprilicno jaka. I jezici su im skroz drukciji, cak i drukcije dole izgledaju. Ovi dole su potomci drevnih Dravida, tamniji, ovi gore "nasi ljudi" :D , pa je i tu neka prica ko je stariji od ameba. I tu ima veze Sri Lanka, jer je jedna od najvecih drzava na Jugu - Tamil Nadu. I oni imaju poprilicno jaku zelju da ne budu dio Indije, i oni su podrzavali Tamilske Tigrove u Sri Lanci (odmah preko puta Tamil Nadua). Isto nacionalisticke furke, koje nisu uvijek i nuzno na vjerskoj osnovi.
A na Jugu isto tako ima jako puno muslimana. Hyderabad mislim od ovih vecih gradova ima mozda i najvecu muslimansku populaciju. A Mumbai ti nije ni na Sjeveru ni na Jugu. :wink:
Jesu Indijci opsjednuti nijansama koze, ali to je vise zbog obrnutog rasizma i kompleksa koji su im nabili Englezi.

Sa svim ovim, naravno znamo da su Indija i Pakistan vodili vise ratova, i da su non stop pod noz, oko Kashmira i drugih stvari. To su prakticno isti narodi samo podjeljeni po vjeri. Sjever Indije govori Hindi, Pakistanci govore Urdu, to je prakticno isti jezik. I muslimani u Indiji kao govore Urdu, a isti kurac samo par drukcijih rijeci (i naravno drukcije pismo). Samo, Pakistan je od pocetka napravljen kao muslimanska drzava. Indija nije. Indija je sekularna i multireligijska drzava. Hinduski nacionalisti je zele napraviti hinduskom - "Hindustan".

Usput, i Siki dole mrze muslimane. U Punjab (indijski) kad odes, gdje su Sikhi vecina, samo cujes o tome, o borbi protiv Mogula, Pakistana, itd. Sto je ironicno, jer Sike u Americi maltretiraju i vrse na njih napade jer misle da su - muslimani. :-) Zbog onog turbana koji je za njih obavezan. :-)

Helem, u Sri Lanci, slicne stvari, samo drukciji igraci. U susjednom Mijanmaru isto. U jebenom "sretnom" Butanu isto :-) . Samo deri po slabijima. :roll:

Mislim, ovo sve generalizujem, da me ne shvati neko pogresno. Ima svakakvih ljudi kao i svugdje drugo, i normalnih i bolesnih.
sadie_forever

#85 Re: Šri Lanka - teroristički napadi

Post by sadie_forever »

Sve u svemu vidimo i da te dharmicke religije nisu miroljubive i da su jako agresivne kada osjete da im polozaj izmice kontroli
jeza u ledja

#86 Re: Šri Lanka - teroristički napadi

Post by jeza u ledja »

Eno sad dharmicke vs abrahamske religije. Haj da i to cujem...

Ne znam kako je u Koreji, ali priznaces to je malo naprednije drustvo od ovih o kojim govorimo. Ja sam mislio da su oni tamo uglavnom krscani... Mislim to je skroz drugi svijet i tesko da budisti tamo imaju ista zajednicko sa ovim u Sri Lanci, osim naziva.

I malo su ti nazivi i kategorije pojednostavljeno shvaceni. Pojmovi vjere i organizovane religije u tim raznim nekim tradicijama su sasvim razliciti. Mi na "Zapadu" to sve interpretiramo kroz nase poimanje religija i podjela koje postoje medju tim abrahamskim religijama. Drugim rijecima "budizam" ili "hinduizam" nisu samo religije drukcijeg okusa, kako bih reko...To je poredjenje krusaka, jabuka i narandzi.

Uglavnom, ako se nesto desava u Koreji, mislim da to apsolutno nikakve veze nema sa Sri Lankom. Osjecaj zajednickoj pripadnosti kod muslimana ili krscana je mnogo jaci.
Onako iskreno, cini mi se da su strahote i divljavstva koje su razne sile i akteri kroz historiju pocinili u ime abrahamskih religija mnogo vece nego bilo sta sa Istoka, Afrike ili predkolumbijske Amerike.

Helem, mislim da je tacna konstatacija da je jebeno danas biti musliman. No za to naravno ne treba samo kriviti Zapad i islamofobiju. Ne treba zabijati glavu u pijesak i samo kriviti druge, ha jel. Shvatam ljude koji ne zele da ih se grupise sa nekim divljacima koji u ime njihove religije cine zlocine, ali isto tako ne moze se samo odmah postavljati u odbrambeni gard i na tome zavrsavati pricu. Bar ne na ovom forumu.

I opet kazem, malo je preduhitrena sva ova prica jer ne znamo uopste ko stoji iza ovoga sto se desilo u Sri Lanci.
tuzlak1212

#87 Re: Šri Lanka - teroristički napadi

Post by tuzlak1212 »

Nije isto ciniti zlocin u ime boga kad te se citav svijet i sam tvoj religijski vrh odrice, i ciniti zlocine u ime boga kad te tvoj religijski vrh podrzava.
Stvarno su budisti i hindusi kriticni trenutno u ocima javnosti, sta tamo po kini rade sljedbenicima abrahamskih religija a ovi hindusi oko sebe to je fizicki i duhovni terorizam.
Zakuhavanje sukoba i mrznje vecih razmjera, valjda vodece sile (ako ne stoje iza ovog) iskontrolisu da ovo ne ode u vece sranje.
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#88 Re: Šri Lanka - teroristički napadi

Post by plain vanilla »

Kikibombona wrote:
plain vanilla wrote:Nekad su ljudi masovno umirali od zaraznih bolesti koje su harale svijetom.
Danas, u 21. vijeku haraju zarazne mentalne bolesti.
I tada kada se umiralo od zaraza ratovi i krvoprolica su bili svakodnevnica. Tada je rat bio sasvim normalna pojava bez negativnih konotacija.

Ne znam zasto se govori kao da je nakad bilo normalno?

Nije nikad bilo normalno.

U prirodi velikog broja ljudi je utakno zlo. To je tako oduvijek.
Majke ti mile, kad sam ja rekla da je prije bilo normalno stanje i da se nije bezveze umiralo?
Hocu reci da je 21. vijek, nauka uznapredovala, trebalo se zivjeti lijepo, ne umirati bezveze...ali jok
zahvaljujuci raznim pacenicima covjek ne znam kad ce ga neko raznijeti
Nadzorna_ploca

#89 Re: Šri Lanka - teroristički napadi

Post by Nadzorna_ploca »

commendatore wrote:
cyprus wrote:Ja vjerujem da postoji poseban krug džehennema za ove što smaraju sa judeokršćanskim zavjerama...
ja prije svega sr nadam posebnom dzehenemu za muslimane kojj z ovo navijaju planiraju i izvrsavaju u ime boga
Ma hajte molim vas. Jeli to direktno imas informacije sa izvora?
bogoljub

#90 Re: Šri Lanka - teroristički napadi

Post by bogoljub »

Ovo nešto puno smrdi, čuj ne znaju ko stoji iza ovoga.
cyprus

#91 Re: Šri Lanka - teroristički napadi

Post by cyprus »

jeza u ledja wrote:No ovo si za jug-sjever fulio. Sjever Indije je jadniji od juga. Znaci bez obzira na velike metropolise i ekonomiju, tamo je gomila i gomila bijede, pogotovo u unutrasnjosti i selima (Bihar, UP). I ona sirotinja sto je po gradovima je dosla tu sa sela da radi bijedne poslove.
Jug je ipak malkice uredjeniji, obrazovaniji itd.
U Indiji je mislim u ekonomskom smislu izraženija podjela istok-zapad, nego sjever jug... Ipak je glavna osa razvoja Delhi - Mumbai - Kerala... Naravno, sjever je dosta veći nego jug, pa su siromašni dijelovi prostoraniji na sjeveru, ali opet je to puno izraženije na sjeveroistoku, nego na sjeverozapadu... Okolina Delhija, pa prema pakistanskoj granici je jedan od boljih dijelova Indije... Teška sirotinja započinje od UP-a, pa se povećava dalje prema istoku...
Bodkin

#92 Re: Šri Lanka - teroristički napadi

Post by Bodkin »

asker wrote:
Bodkin wrote:Standardna forumska suplja. Odredjuju “prave” :D
Jek ko od vas bio ikad na SL? Jeste dva puta popricali sa nekim sa SL?
Jesi li se ti u ime onog debila na NZ izvinio forumasima Bosnjacima muslimanima?
On je u tvoje ime pobio ljude, slusao je srpske pjesme i cirilicom pisao srpske historijske licnosti?
Sarkazam naravno.

Vidis li koliko ti je prica bezveze?
To sam ja negdje napisao da se svi muslimani trebaju izvinjavati? Kakve ti veze imas sa ovim teroristima gore ako si musliman? Nikad nisam shvatio tu potrebu da se objasnjava da to nisu oravi muslimani i da se ogradjuje od toga.

Ako si bosnjak, ogradjujes li se stalno od lopovluka sda partije?

A na kraju, nije jos ni dokazano da je islamski terorizam.
forumskivojnik

#93 Re: Šri Lanka - teroristički napadi

Post by forumskivojnik »

Chmoljo wrote:
forumskivojnik wrote:
GandalfSivi wrote:
Prvo, jos se ne zna ko je, imaju oni dole vecih problema od muslimana.

Drugo, nemam ja nikakvu potrebu da se pravdam za akcije idiota, bez obzira koga oni misle da predstavljaju.

Trece, “Markale su operacija stranih sluzbi u dogovoru sa dzihadistima da bi se nabacila ljaga na Srbe”.

Nemam rijeci, neka je pokoj dusama nevino stradalim ljudima...
Trece, “Markale su operacija stranih sluzbi u dogovoru sa dzihadistima da bi se nabacila ljaga na Srbe”.
:lol: :lol: :lol: Da, da i Srebrenica i Tuzlanska kapija i Vukovar, sve je to djelo "stranih sluzbi".
Jebeno je kad se sa komentarisanja po facebooku i po portalima krene čitati forum. Ostane ta površnost u čitanju i postanje afektnog mišljenja.

Jah, ti mora to da znas ;)
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#94 Re: Šri Lanka - teroristički napadi

Post by Chmoljo »

forumskivojnik wrote:
Jah, ti mora to da znas ;)
mislim da bi bilo bolje da se izviniš čovjeku kojeg napadaš bez razloga umjesto pišeš samo da nešto napišeš.
zagortenej

#95 Re: Šri Lanka - teroristički napadi

Post by zagortenej »

Za napade na crkve i hotele na Uskrs odgovorna je ekstemistička grupa NTJ (National Thowheed Jamath), saopćila je vlada Šri Lanke.
Napad je izveden uz pomoć internacionalne mreže, u saopćenju.
https://avaz.ba/globus/svijet/478387/vl ... eg-masakra
hAZNADAR

#96 Re: Šri Lanka - teroristički napadi

Post by hAZNADAR »

Bodkin wrote:
asker wrote:
Bodkin wrote:Standardna forumska suplja. Odredjuju “prave” :D
Jek ko od vas bio ikad na SL? Jeste dva puta popricali sa nekim sa SL?
Jesi li se ti u ime onog debila na NZ izvinio forumasima Bosnjacima muslimanima?
On je u tvoje ime pobio ljude, slusao je srpske pjesme i cirilicom pisao srpske historijske licnosti?
Sarkazam naravno.

Vidis li koliko ti je prica bezveze?
To sam ja negdje napisao da se svi muslimani trebaju izvinjavati? Kakve ti veze imas sa ovim teroristima gore ako si musliman? Nikad nisam shvatio tu potrebu da se objasnjava da to nisu oravi muslimani i da se ogradjuje od toga.

Ali je vidno bodkin na osnovu sarkasticnog komentara na drugoj temi na racun muslimana - da koristis ovu tragediju za svoje uobicajene demone.
rajv0sa

#97 Re: Šri Lanka - teroristički napadi

Post by rajv0sa »

jeza u ledja wrote:
rajv0sa wrote:Ma vakat je da svi muslimani na planeti raskrste sa vehabijskim kultom za sva vremena, do kad će ta skupina priglupih debila kaljati ime Islama. Ne kažem da je svaki vehabija terorista, ali to sektaško učenje je sasvim sigurno stepenica ka tome. Najlakše je manipulisati ljudima kojima njihovo vjerovanje zabranjuje promišljanje.
Kada imas situaciju, tj. kombinaciju izrazito zatucanih idiota koji ne znaju sta ce s parama i izrazito siromasnih miliona ljudi koji na papiru dijele istu religiju, dobijes to sto dobijes. Da je ta sekta negdje u Djibutiju, a ne u Saudiji, nikad ne bi za nju ni culi.
Istina sto posto, ljudi ne znaju da je do sredine 20 stoljeća to bila minorna skupina sa par hiljada pristalica oko saudijske uleme i dvora. Upravo zahvaljujući nafti dešava se ekspanzija 60' 70' kada oni pokušavaju da imitiraju ruski model širenja komunizma. Danas se to sve uzima zdravo za gotovo, na zapadu je sve češće znak jednakosti između njih i muslimana što je i njihova glavna vodilja. Najveća im je uvreda kada njih neko nazove vehabije, oni su samo muslimani, dok za sve ostale pravce imaju adekvatan termin, to je praksa i ovih lokanlih po Bosni.
Bodkin

#98 Re: Šri Lanka - teroristički napadi

Post by Bodkin »

hAZNADAR wrote:
Bodkin wrote:

Ali je vidno bodkin na osnovu sarkasticnog komentara na drugoj temi na racun muslimana - da koristis ovu tragediju za svoje uobicajene demone.
Daj taj komentar da te ismijem po ko zna koji put :D
zagortenej

#99 Re: Šri Lanka - teroristički napadi

Post by zagortenej »

rajv0sa wrote:
Istina sto posto, ljudi ne znaju da je do sredine 20 stoljeća to bila minorna skupina sa par hiljada pristalica oko saudijske uleme i dvora. Upravo zahvaljujući nafti dešava se ekspanzija 60' 70' kada oni pokušavaju da imitiraju ruski model širenja komunizma. Danas se to sve uzima zdravo za gotovo, na zapadu je sve češće znak jednakosti između njih i muslimana što je i njihova glavna vodilja. Najveća im je uvreda kada njih neko nazove vehabije, oni su samo muslimani, dok za sve ostale pravce imaju adekvatan termin, to je praksa i ovih lokanlih po Bosni.
dok god ostali muslimani objeručke prihvataju njihove donacije, neće ih se odreći.

dobar tekst:

Saudijska Arabija treba krenuti od Ibn Tejmijje
http://balkans.aljazeera.net/vijesti/sa ... n-tejmijje
aldinjo

#100 Re: Šri Lanka - teroristički napadi

Post by aldinjo »

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :-) :-) :-) :-) :-) :run:
Uvijek mislim da neću veću glupost pročitati kada ipak... :run:
Post Reply