Skrtost
-
korisnicki
#76 Re: Skrtost
Terete me da sam škrt, al da se na glavu nasadim ne uspjevam shvatiti zašto i kako.
Nije mi poznato da sam od drugih primao i primam išta više nego sam davao i dajem.
Ne poznajem ni jednu osobu koja interese drugih stavlja ispred svojih interesa.
Razmišljajući o ovome sjetio sam se nekih scena kada sam prije mnogo godina u Njemačkoj radio sa grupom Balkanaca i među nama je bio jedan Nijemac. Taj Nijemac je prihvatao druženja sa nama, nikada ne odbijajući piće i hranu koja mu se nudila. Jednom prilikom netko mu reče: A kada ćeš ti častiti. Ovaj prvo iznaneđen reče da on ništa ni od koga nije tražio te ako ga mislimo zaduživati da mu ne nudimo ništa.
Upoznavši ga moj dojam je da je taj Nijemac bio pristojniji i u suštini pošteniji od nas. Zapravo riječ je o mentalitetskoj i karakternoj razlici a njega su teretili da je škrtac.
Nije mi poznato da sam od drugih primao i primam išta više nego sam davao i dajem.
Razmišljajući o ovome sjetio sam se nekih scena kada sam prije mnogo godina u Njemačkoj radio sa grupom Balkanaca i među nama je bio jedan Nijemac. Taj Nijemac je prihvatao druženja sa nama, nikada ne odbijajući piće i hranu koja mu se nudila. Jednom prilikom netko mu reče: A kada ćeš ti častiti. Ovaj prvo iznaneđen reče da on ništa ni od koga nije tražio te ako ga mislimo zaduživati da mu ne nudimo ništa.
Upoznavši ga moj dojam je da je taj Nijemac bio pristojniji i u suštini pošteniji od nas. Zapravo riječ je o mentalitetskoj i karakternoj razlici a njega su teretili da je škrtac.
Last edited by korisnicki on 19/07/2024 10:40, edited 1 time in total.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#77 Re: Skrtost
Nisam skrt
Placa se potrosi
Od 1.7. 2020.ne stedim
Samo dobro razmisljam na sta ce se pare trositi
Nekome je to skrto...
Cascavat necu niti me to zanima
Nit zelim da me caste
Placa se potrosi
Od 1.7. 2020.ne stedim
Samo dobro razmisljam na sta ce se pare trositi
Nekome je to skrto...
Cascavat necu niti me to zanima
Nit zelim da me caste
-
korisnicki
#78 Re: Skrtost
Neznam kako je bilo kada su se ovdje stvarali ti "običaji čašćavanja". Sada je to evoluiralo u čisto licemjerje. Ko to koga časti ne očekujući ništa zauzvrat? Jedino rođena mati će te bezuslovno gotiviti.
Znate li za primjere da neko iz višeg društvenog i socijalnog statusa čašćava onog nižeg statusa?
Znate li za primjere da neko iz višeg društvenog i socijalnog statusa čašćava onog nižeg statusa?
-
citroen xm
#79 Re: Skrtost
Ne čašćavam nepoznate ljude, ono ušao u kafanu i svima turu. Ali sa pravim društvom sam uvijek spreman da častim što i radim, a bez obzira što ne očekujem ništa, vrati mi se u istoj mjeri. Zato i jesu pravi prijatelji.
Broj pravih prijatelja i jeste u stvari jedno od mjerila široke ruke. Škrte ljude ne voli niko, a primjetio sam da kod nas u zadnje vrijeme ima popriličan broj takvih. I škrtac nije škrt samo prema drugima, obično je škrt i prema sebi što je pogubno.
Broj pravih prijatelja i jeste u stvari jedno od mjerila široke ruke. Škrte ljude ne voli niko, a primjetio sam da kod nas u zadnje vrijeme ima popriličan broj takvih. I škrtac nije škrt samo prema drugima, obično je škrt i prema sebi što je pogubno.
- dr_Evil
#80 Re: Skrtost
On je samo hinjavkorisnicki wrote: ↑18/07/2024 23:22 Terete me da sam škrt, al da se na glavu nasadim ne uspjevam shvatiti zašto i kako.
Normalan covjek ne bi nikad prihvatio turu ako je ne misli plati. A radio sam sa ljudima sa svih krajeva svijeta pa i sa svabama.
Castim, i caste me. Ako mi ne daju da vratim turu(a desava se) onda sa njima vise i ne pijem - uvijek imam osjecaj da ce kasnije da prica.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#81 Re: Skrtost
Nisam skrt ali ni ne volim kad neko dira nesto moje.
Brate ako ti nesto treba, kupit cu ti, dat cu ti pare da kupis, odvuc cu te ako treba ili ti platit taxi, ali moje ne diraj.
Sto se cascavanja tice, to je bonton, ili placam turu ako sjedimo duze ili placam sve ako sam ja zvao na kafu/pivu, nikad u zivotu otkako imam svoj dinar nisam samo svoje platio.
Skrtost i grebanje mrzim, to su patoloske osobine.
Brate ako ti nesto treba, kupit cu ti, dat cu ti pare da kupis, odvuc cu te ako treba ili ti platit taxi, ali moje ne diraj.
Sto se cascavanja tice, to je bonton, ili placam turu ako sjedimo duze ili placam sve ako sam ja zvao na kafu/pivu, nikad u zivotu otkako imam svoj dinar nisam samo svoje platio.
Skrtost i grebanje mrzim, to su patoloske osobine.
-
Karikaturist
#82 Re: Skrtost
Svabo doktor kako vas je navukao 
- Chloe
- Photo mod
#83 Re: Skrtost
Znam.korisnicki wrote: ↑19/07/2024 10:49 Neznam kako je bilo kada su se ovdje stvarali ti "običaji čašćavanja". Sada je to evoluiralo u čisto licemjerje. Ko to koga časti ne očekujući ništa zauzvrat? Jedino rođena mati će te bezuslovno gotiviti.
- SmokingMan
#84 Re: Skrtost
Ja štedim, desi se da nekada pare trebaju za nešto a nemaš ih. Umjeren sam u trošenju novca, čašćavam, ne tako često, jer i ne zalazim puno po kafićima, restoranima i sl. Od pojave korone do sada sam uštedio između 2.700 i 4.000 KM.
Kontam da prodam sve knjige, mogao bi tu uzeti finih para, ali mi ih opet žao, manje više, ima tu rijetkih naslova.
Kontam da prodam sve knjige, mogao bi tu uzeti finih para, ali mi ih opet žao, manje više, ima tu rijetkih naslova.
- SpecialOffer
#85 Re: Skrtost
Skrtica, hinja, ojebina, kurcina sve u jednom.korisnicki wrote: ↑18/07/2024 23:22 Terete me da sam škrt, al da se na glavu nasadim ne uspjevam shvatiti zašto i kako.
- Ozimician
#86 Re: Skrtost
Navuko vas Njemac ko mlade majmune, da ne kazem drugacije, ko god poznaje Njemce zna da se oni nece "dzaba" ni pozdraviti s tobom, a kamoli sjediti i piti.
Njemac koji se iz razonode nalazi u drustvu (vecinskih) nasih ljudi, a da nije poslovno i vise od jedanput - je vrlo sumnjiv slucaj.
Lik skontao da je nasao bazu gdje ce se grebati.
Njemac koji se iz razonode nalazi u drustvu (vecinskih) nasih ljudi, a da nije poslovno i vise od jedanput - je vrlo sumnjiv slucaj.
Lik skontao da je nasao bazu gdje ce se grebati.
- Truba
#87 Re: Skrtost
meni je ok stediti na sebi da bi si nesto kupio
ali nije ok stediti u drustvu i na drustvu to jest grebao se
da bi sutra isao u peru kolumbiju i ekvador 4999 eura 14 dana
brate ostani kući i ćao
ali nije ok stediti u drustvu i na drustvu to jest grebao se
da bi sutra isao u peru kolumbiju i ekvador 4999 eura 14 dana
brate ostani kući i ćao
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
-
Zoya
#89 Re: Skrtost
Mrzim grebatore. Škrtost kod ljudi mi je odvratna, pogotovo ako samo iskorišćavaju priliku da se uvale negdje gdje je džabe. Poznajem par takvih 
- Truba
#90 Re: Skrtost
mi imamo zajednicku kasu love sto nam daju gosti prijatelji poznanici kad posjete firmu da se počastimo
tad naručujem montana picu (iako imam i svoju hranu koju sam ponio)
ali kad nema para u kasi ja ne naručujem
jer mi je skupo dati 5 6 10 maraka jer mogu pojest 50
tada ne sudjelujem jer imam svoju hranu
to je ljudima vatra
ali kad nema para u kasi ja ne naručujem
to je ljudima vatra
-
Zoya
#91 Re: Skrtost
Mora da si jarac u horoskopu. Nema većih škrtica od njih.Truba wrote: ↑19/07/2024 12:22 mi imamo zajednicku kasu love sto nam daju gosti prijatelji poznanici kad posjete firmu da se počastimo
ali kad nema para u kasi ja ne naručujemjer mi je skupo dati 5 6 10 maraka jer mogu pojest 50
tada ne sudjelujem jer imam svoju hranu
to je ljudima vatra![]()
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
-
korisnicki
#93 Re: Skrtost
Iritantna mi je pojava kada se u firmi organizira (obično od sindikalista) skupljanje novca za nekog "ugroženog pojedinca". Taj "ugroženi" po običaju mora imati dobrog prijatelja koji bih pokrenuo tu akciju. Odvratno žicanje.Ako je dobrovoljno neka okače broj računa a ne žicanjem kod ljudi stvaraju osjećaj da su nehumani ako im ne daju novac.
Davao tako prije više ne, znalo mi se dogoditi da od tih "ugroženih" poslije nekada doživim nekorektnosti.
A takav sam da nebi prihvatio da se za mene skuplja i prosjači pomoć ma u kakvoj situaciji se našao.
Davao tako prije više ne, znalo mi se dogoditi da od tih "ugroženih" poslije nekada doživim nekorektnosti.
A takav sam da nebi prihvatio da se za mene skuplja i prosjači pomoć ma u kakvoj situaciji se našao.
Last edited by korisnicki on 19/07/2024 13:02, edited 2 times in total.
-
džakailibu
#94 Re: Skrtost
pojam skrtosti je poprilicno razvucen. Nisam neko ko olako se hvata novcanika ali dobro pazim da isto platim turu ako je takva situacija. Ideja da svi placaju svoje - koja dolazi iz zapada- nije uopste losa, to je ono poprilicno cisto i ne moras misliti jeli neko platio za tebe i sada se moras revansirati.
Ono sto sigurno ne zelim da radim jeste da placam nesto sto mislim da ne vrijedi tog novca- tresnje nisam pojeo ima par godina- ne zelim da dajem 5-7 eura, isto za smokve- ima tih stvari za koje mislim da su precjenjene. janjetina 70 km- da je od zlata ja je necu platiti. e sada da li je to skrtopst ili samo racionalno ponasanje nemam pojma. Moja zena uopste ne gleda tako- kupuje sve i krsi novac samo tako
Ono sto sigurno ne zelim da radim jeste da placam nesto sto mislim da ne vrijedi tog novca- tresnje nisam pojeo ima par godina- ne zelim da dajem 5-7 eura, isto za smokve- ima tih stvari za koje mislim da su precjenjene. janjetina 70 km- da je od zlata ja je necu platiti. e sada da li je to skrtopst ili samo racionalno ponasanje nemam pojma. Moja zena uopste ne gleda tako- kupuje sve i krsi novac samo tako
-
kB27
#95 Re: Skrtost
džakailibu wrote: ↑19/07/2024 12:55 pojam skrtosti je poprilicno razvucen. Nisam neko ko olako se hvata novcanika ali dobro pazim da isto platim turu ako je takva situacija. Ideja da svi placaju svoje - koja dolazi iz zapada- nije uopste losa, to je ono poprilicno cisto i ne moras misliti jeli neko platio za tebe i sada se moras revansirati.
U nasem drustvu za 99% ljudi ti si skrt, cicija, tezak na parama. Zasto? Zato sto za 99% ljudi "tezak na parama" je onaj ko moze nesto kupiti, a ne kupi. Zasto? Zato sto 99% ljudi misli da "moci sebi priustiti" znaci imati u tom momentu novca da to kupi. Pa 10 dana do plate hodati bez 2 marke u dzepu. Ali on je sebi priustio.
Zato si ti "cigan", skrtac, cicija, focak, i slicno, kad/ako znaju da imas para da nesto kupis, ali ipak ne kupis.
Ja takvim obicno odgovorim: da ne radi tako, ne bi ni imao.
-
moimoi
#96 Re: Skrtost
Ljudi koji su skrti su mi ok. Ljude koji se grebu, ne mogu organski.
-
Zoya
-
Zoya
#98 Re: Skrtost
Sumnjam da iko može u isti koš sa jarčevima po pitanju škrtosti.
-
korisnicki
#99 Re: Skrtost
Ne mora biti. Ima ih koji su u stanju prihvatiti da se za njih prosjači pomoć pa to trošiti na kocku ili kafanu. Takve rulja ne optužuje da su škrti.
-
moimoi
#100 Re: Skrtost
Ne mora biti. Imas ljude koji ne zele za nesto dati novac ali ne iskoristavaju ni druge.
Opet imas grebatora koji nisu skrti kada na sebe trose. Dapace.. razmecu se dok u isti mah gledaju kako jos da se ogrebu.