Zasto su pro-Bosanci tolika "smetnja" u Bosni i Hercegovini?

Post Reply
animals

#76 Re: Zasto su pro-Bosanci tolika "smetnja" u Bosni i Hercegovini?

Post by animals »

Vizionar 1985 wrote:Pa Bosanaca ima. Svi koji smo drzavljani Bosne smo Bosanci ali nismo svi pro-Bosanci.

PS. Mene cudi samo sto niko nepokrene proceduru da se Hercegovina izbaci iz naziva nase drzave jer je to regija i dodana je u naziv 1908 godine da se vjerovatno stanovnistvo i po tome podijeli.
Pa moze..
das Hercegovinu Hrvatskoj i ostane ti Bosna samo :D
Fudo387

#77 Re: Zasto su pro-Bosanci tolika "smetnja" u Bosni i Hercegovini?

Post by Fudo387 »

edo_79 wrote:
KOJI TO MI ... ja sam na zadnjem popisu registriran (hajd'mo biti malo u sukladu s konstitutivnošću jel'te) kao OSTALI, jer mi ''delegat'' koji je vršio popis nije znao objasniti zašto u rubrici NACIONALNOST piše Srbin, Hrvat i Bošnjak kada to nema veze sa razumom ..... Kad sam mu rekao da pod nacionalnost upiše Bosanac i Hercegovac, kaže nema to .... jadnik nezna osnovne pojmove. znači ja čim nisam član jednog od TRI TORA ja samim time nisam KONSTITUTIVAN tako da nemožeš za mene reći da pripadam NJIMA, jel tako?

Image

Sjećaš se ovoga štovani kolega ....... Današnja BiH nije OVO .... a trebala je da bude .... jer je današnja BiH država TRI KONSTITUTIVNA NARODA i ostalih građana .... s time što manjine NISU KONSTITUTIVNE.
I?
Ko je vecina u tvom neposrednom okruzenju, recimo gradu u kojem zivis, od tih konstutivnih i ostalih?
daddy-kool

#78 Re: Zasto su pro-Bosanci tolika "smetnja" u Bosni i Hercegovini?

Post by daddy-kool »

animals wrote:

Pa moze..
Bilo je i to nuđeno jednom, pa nisu htjeli.
Sanjarko

#79 Re: Zasto su pro-Bosanci tolika "smetnja" u Bosni i Hercegovini?

Post by Sanjarko »

animals wrote:
Vizionar 1985 wrote:Pa Bosanaca ima. Svi koji smo drzavljani Bosne smo Bosanci ali nismo svi pro-Bosanci.

PS. Mene cudi samo sto niko nepokrene proceduru da se Hercegovina izbaci iz naziva nase drzave jer je to regija i dodana je u naziv 1908 godine da se vjerovatno stanovnistvo i po tome podijeli.
Pa moze..
Ko to spominje. Kako ces dati Hercegovinu, Hrvatskoj kad u Hercegovini ne zive samo Hrvati.
edo_79

#80 Re: Zasto su pro-Bosanci tolika "smetnja" u Bosni i Hercegovini?

Post by edo_79 »

Vizionar 1985 wrote:
animals wrote:

Pa moze..
Ko to spominje. Kako ces dati Hercegovinu, Hrvatskoj kad u Hercegovini ne zive samo Hrvati.
Ma hajd ba .... nebi bilo prvi put da se teritorije mijenjaju ko u Monopolu ;-)
Sanjarko

#81 Re: Zasto su pro-Bosanci tolika "smetnja" u Bosni i Hercegovini?

Post by Sanjarko »

Daj ba. Ko to spominje. Cinjenica da u nazivu Bosne nije bilo Hercegovine do 1908 godine kad je dodano ime ove regije nazivu nase domovine.

Koliko Hrvata u Hercegovini ima ima toliko i mozda i vise Bosnjaka, Srba i ostalih.
tandmand

#82 Re: Zasto su pro-Bosanci tolika "smetnja" u Bosni i Hercegovini?

Post by tandmand »

Fudo387 wrote:
edo_79 wrote: Sjećaš se ovoga štovani kolega ....... Današnja BiH nije OVO .... a trebala je da bude .... jer je današnja BiH država TRI KONSTITUTIVNA NARODA i ostalih građana .... s time što manjine NISU KONSTITUTIVNE.
I?
Ko je vecina u tvom neposrednom okruzenju, recimo gradu u kojem zivis, od tih konstutivnih i ostalih?
Isplivalo je na temi ono što je problem Bosancima a to je da su u nekim sredinama Bošnjaci većina, te imaju vlast i što im konstitutivnost neke stvari garantuje. Ako ih pitaš, pa hoćemo li građansku državu,jedan čovjek - jedan glas, ne valja ni tada jer će Bošnjaci preglasavati i eto bošnjačke nac. države.
Da im je kako da smo svi Bosanci a da Bošnjaci nigdje ne dominiraju. Ko nekada u YU, kada u većinski muslimansku sredinu dođu policajci, učitelji, doktori, komunisti, iz Srbije, da uređuju život a muslimani neka izvlače šumu i režu je na pilani.
Evo neka se Bosanci (ostali) izjasne kakvu BiH žele, pa ćemo svaku opciju raščlaniti i dokazati da im je broj Bošnjaka problem i sukladno tome broju vlast koja im pripada.
escobar__

#83 Re: Zasto su pro-Bosanci tolika "smetnja" u Bosni i Hercegovini?

Post by escobar__ »

'nači "stručnjak" 'ladno izjavi kako u Čitluku i Banja Luci ponegdje ima više Bosne i Hercegovine nego u Sarajevu. :lol: :lol: :lol: Jebo te led, tačno paralelni univerzum i nepoznavanje političke situacije u vlastitoj zemlji.

Prava Bosna i Hercegovina u Čitluku. :lol:
Haman2

#84 Re: Zasto su pro-Bosanci tolika "smetnja" u Bosni i Hercegovini?

Post by Haman2 »

Ne znam zasto neki odmah pominju Sarajevo a ne spominju Siroku Brojeg, Citluk, Capljinu itd. ili zasto ne pominjemo Banja Luku, Prijedor, Bijeljninu ili Visegrad itd. Imam dojam da je vazno samo prikazivati stanje u Sarajevu. Budi prijatelju Bosnac u Banja Luci ili Citkuku itd. Tako se deklariraj ili deklarisi pa cu povjerovati i tvoje price. Ovako tvoj komentar smatram kao jedan vid provokacije.
Fudo387

#85 Re: Zasto su pro-Bosanci tolika "smetnja" u Bosni i Hercegovini?

Post by Fudo387 »

tandmand wrote:
Fudo387 wrote:
edo_79 wrote: Sjećaš se ovoga štovani kolega ....... Današnja BiH nije OVO .... a trebala je da bude .... jer je današnja BiH država TRI KONSTITUTIVNA NARODA i ostalih građana .... s time što manjine NISU KONSTITUTIVNE.
I?
Isplivalo je na temi ono što je problem Bosancima a to je da su u nekim sredinama Bošnjaci većina, te imaju vlast i što im konstitutivnost neke stvari garantuje. Ako ih pitaš, pa hoćemo li građansku državu,jedan čovjek - jedan glas, ne valja ni tada jer će Bošnjaci preglasavati i eto bošnjačke nac. države.
Da im je kako da smo svi Bosanci a da Bošnjaci nigdje ne dominiraju. Ko nekada u YU, kada u većinski muslimansku sredinu dođu policajci, učitelji, doktori, komunisti, iz Srbije, da uređuju život a muslimani neka izvlače šumu i režu je na pilani.
Evo neka se Bosanci (ostali) izjasne kakvu BiH žele, pa ćemo svaku opciju raščlaniti i dokazati da im je broj Bošnjaka problem i sukladno tome broju vlast koja im pripada.
Ta etnokratija jeste problem, samo sto ovi koji sebe kao vide iznad toga, udaraju linijom manjeg otpora, tj. tamo gdje zive najtolerantniji.
Bosnjo ce sutra prihvatiti Dodika kao svog, samo kad bi ovaj promijenio pricu. Da sutra kaze kako je Bosna njegova domovina, da je voli, digli bi mu spomenik kod Vjecne...ali.
Jebenog Mektica sam’ sto nisu u guzove ljubili kad se na sekundu poceo ponasati kao ministar BiH, a ne srbijanski vazal. Nije dugo trajalo.
sinuhe

#87 Re: Zasto su pro-Bosanci tolika "smetnja" u Bosni i Hercegovini?

Post by sinuhe »

Znam samo za jednog Bosanca -Ivana Lovrenovica. Ostali koji se takvim izjasnjavaju ne razumiju Bosnu i Hercegovinu.
http://ivanlovrenovic.com/clanci/saraje ... bra-samoca
Ivan Lovrenović, Dobra samoća
22. listopad 2018.

Novinar je pitao:

„Kako biste se Vi kao intelektualac i pisac zemljopisno i nacionalno pozicionirali? Rođeni ste u Zagrebu, a najvažnije stvaralačke godine proveli ste u Sarajevu. Neki Vas nazivaju hrvatskim, drugi bosanskohercegovačkim, a treći pak bosanskim intelektualcem. Kako se Vi doživljavate?“

Bilo je to prije četiri godine. Danas mi je još jasniji odgovor koji sam mu dao:

Kao sve što ste nabrojali, istodobno. Ali ne statično, nego vrlo pomično. Bosanski se osjećam i reagiram kada se iz perspektive neohrvatskoga političkog divljaštva nihilizira bosanski povijesni i kulturni identitet, tradicija i društveni stil bosanskih franjevaca, itd. Hrvatski – kada se iz sarajevskih krugova, političkih i akademskih podjednako, bosanskohercegovačko hrvatstvo (kao i srpstvo, uostalom) proglašava uvozom, nečim što ne pripada ovoj povijesti i ovoj zemlji, pa ga u skladu s tim treba izbaciti „iz kuće“. Taj stav i ta politika, zapravo, na najopasniji način uništavaju mogućnost pluralnoga kulturnog bosanstva. Bosanskohercegovački – kada se iz svih triju nacionalističkih perspektiva narušava politički integritet zemlje, i s užasnim herostratizmom odnosi spram njezina bogatoga zajedničkog kulturnog naslijeđa, kad se ugrožavaju i same pretpostavke njezinoga opstanka. A pošto se sve nabrojano u podjednakoj mjeri događa ama baš svaki dan i svaki čas – eto kako se ja „doživljavam“ u tijesnom okviru koji ste ponudili svojim pitanjem!

A najbolje se osjećam i „doživljavam“ izvan njega, u dobroj samoći!

(Večernji list, Zagreb, 12. 4. 2014, razgovarao Dejan Jazvić)
Fudo387

#88 Re: Zasto su pro-Bosanci tolika "smetnja" u Bosni i Hercegovini?

Post by Fudo387 »

sinuhe wrote:Znam samo za jednog Bosanca -Ivana Lovrenovica. Ostali koji se takvim izjasnjavaju ne razumiju Bosnu i Hercegovinu.
http://ivanlovrenovic.com/clanci/saraje ... bra-samoca
22. listopad 2018.

Novinar je pitao:

„Kako biste se Vi kao intelektualac i pisac zemljopisno i nacionalno pozicionirali? Rođeni ste u Zagrebu, a najvažnije stvaralačke godine proveli ste u Sarajevu. Neki Vas nazivaju hrvatskim, drugi bosanskohercegovačkim, a treći pak bosanskim intelektualcem. Kako se Vi doživljavate?“

Bilo je to prije četiri godine. Danas mi je još jasniji odgovor koji sam mu dao:

Kao sve što ste nabrojali, istodobno. Ali ne statično, nego vrlo pomično. Bosanski se osjećam i reagiram kada se iz perspektive neohrvatskoga političkog divljaštva nihilizira bosanski povijesni i kulturni identitet, tradicija i društveni stil bosanskih franjevaca, itd. Hrvatski – kada se iz sarajevskih krugova, političkih i akademskih podjednako, bosanskohercegovačko hrvatstvo (kao i srpstvo, uostalom) proglašava uvozom, nečim što ne pripada ovoj povijesti i ovoj zemlji, pa ga u skladu s tim treba izbaciti „iz kuće“. Taj stav i ta politika, zapravo, na najopasniji način uništavaju mogućnost pluralnoga kulturnog bosanstva. Bosanskohercegovački – kada se iz svih triju nacionalističkih perspektiva narušava politički integritet zemlje, i s užasnim herostratizmom odnosi spram njezina bogatoga zajedničkog kulturnog naslijeđa, kad se ugrožavaju i same pretpostavke njezinoga opstanka. A pošto se sve nabrojano u podjednakoj mjeri događa ama baš svaki dan i svaki čas – eto kako se ja „doživljavam“ u tijesnom okviru koji ste ponudili svojim pitanjem!

Pa de ti, najbolji ucenik banjalucke gimnazije iz ‘95, objasni kako srpstvo i hrvatstvo moze biti u koheziji sa bosanstvom.
Ako je previse zahmet, pitaj Lovrenovica, mozda ga on nekako sklepa...u samoci.
NeDirajSirotinju

#89 Re: Zasto su pro-Bosanci tolika "smetnja" u Bosni i Hercegovini?

Post by NeDirajSirotinju »

Od kada je to muljator Lovrenović primjer dobrog Bosanca? Bježi ba.
asker

#90 Re: Zasto su pro-Bosanci tolika "smetnja" u Bosni i Hercegovini?

Post by asker »

Bosnjacima je vise pun qoorac propitivanja samo njihove nacionalne pripadnosti. Kako se ne umorite vise majku mu?
Na forumu milionita tema iste tematike, u regionalnim medijima, posebno srpskim, i dan danas teza "kriza identiteta kod Bosnjaka" i slicne gadosti.
Niko nikakve krize identiteta nema, vec oni koji negiraju Bosnjastvo nikako da se pomire s realnoscu.

Sjasite malo, gotovo, naviknite se jebiga.
sinuhe

#91 Re: Zasto su pro-Bosanci tolika "smetnja" u Bosni i Hercegovini?

Post by sinuhe »

NeDirajSirotinju wrote:Od kada je to muljator Lovrenović primjer dobrog Bosanca? Bježi ba.
Svojevremeno nije podrzao Komsica pa ste ga ispisali iz bosanstva. Covjek se cijeli zivot bavi Bosnom i Hercegovinom.
Last edited by sinuhe on 05/03/2019 19:43, edited 1 time in total.
NeDirajSirotinju

#92 Re: Zasto su pro-Bosanci tolika "smetnja" u Bosni i Hercegovini?

Post by NeDirajSirotinju »

sinuhe wrote:
NeDirajSirotinju wrote:Od kada je to muljator Lovrenović primjer dobrog Bosanca? Bježi ba.
Svojevremeno nije podrzao Komsica pa ste ga ispisali iz bosanstva. Covjek se cijeli zivot Bosnom i Hercegovinom.
Komšić je bog bosanstva za sve te muljatore Lovrenoviće, Kljuiće, fratre, HercegBosance, kurce palce. Kao prvo, lik je to pokazao u ratu, i samo zbog toga bih ga postavio za doživotnog člana predsjedništva. Rokao je četnike i ustaše za ideju normalne, slobodne, demokratske, građanske Bosne. Kud ćeš veći dokaz od toga da je pravi Bosanac.
Kolinda

#93 Re: Zasto su pro-Bosanci tolika "smetnja" u Bosni i Hercegovini?

Post by Kolinda »

NeDirajSirotinju wrote:
sinuhe wrote:
Svojevremeno nije podrzao Komsica pa ste ga ispisali iz bosanstva. Covjek se cijeli zivot Bosnom i Hercegovinom.
Komšić je bog bosanstva za sve te muljatore Lovrenoviće, Kljuiće, fratre, HercegBosance, kurce palce. Kao prvo, lik je to pokazao u ratu, i samo zbog toga bih ga postavio za doživotnog člana predsjedništva. Rokao je četnike i ustaše za ideju normalne, slobodne, demokratske, građanske Bosne. Kud ćeš veći dokaz od toga da je pravi Bosanac.
Komšić je Hrvat, ni slučajno Bosanac....
JThomas

#94 Re: Zasto su pro-Bosanci tolika "smetnja" u Bosni i Hercegovini?

Post by JThomas »

jebu koncept, a ne možeš njima ni uvjerljivo plašiti i tako dobijati glasove i kontrolu budžeta. možeš crtati kokarde k'o načelnica visokog, ili pasivno agresivno vrijeđati kao ovdje, ali niko stvarno ne guta da su oni prijetnja. dakle, pošto nisu ni naši ni prijetnja - beskorisni su u dejtonskom političkom sistemu...
pemanapemani

#95 Re: Zasto su pro-Bosanci tolika "smetnja" u Bosni i Hercegovini?

Post by pemanapemani »

Svi stalno isto verglamo na ovakvim temama.

Nacionalnost- Bosanac/BiH

Narod/etnija - Bosnjak, Srbin, Hrvat, Rom, Jevrej, Ukrajinac...

Nacionalnost bi se trebala podrazumijevati, a ne da se o njoj izjasnjava na popisu.

Neko ima vise identiteta po ovom pitanju. Neko je Bosnjak i Bosanac. Neko je cak i Hrvat, pa i Srbin i Bosanac.
Takodjer, postoje oni koji su samo Bosnjaci. Postoji puno onih koji su samo Srbi i Hrvati.

Isto tako, postoje oni kao moja malenkost koji se po ovom pitanju identificiraju iskljucivo sa Bosnom i Hercegovinom.

Znaci, nikom nista ne branim i negiram, nego se cudim zasto nekom smeta moj iskljucivo bosanski identitet.

Popis je usrao stvar totalno, ali da ne pisem stoti put.
Fudo387

#96 Re: Zasto su pro-Bosanci tolika "smetnja" u Bosni i Hercegovini?

Post by Fudo387 »

pemanapemani wrote:Svi stalno isto verglamo na ovakvim temama.

Nacionalnost- Bosanac/BiH

Narod/etnija - Bosnjak, Srbin, Hrvat, Rom, Jevrej, Ukrajinac...

Nacionalnost bi se trebala podrazumijevati, a ne da se o njoj izjasnjava na popisu.

Neko ima vise identiteta po ovom pitanju. Neko je Bosnjak i Bosanac. Neko je cak i Hrvat, pa i Srbin i Bosanac.
Takodjer, postoje oni koji su samo Bosnjaci. Postoji puno onih koji su samo Srbi i Hrvati.

Isto tako, postoje oni kao moja malenkost koji se po ovom pitanju identificiraju iskljucivo sa Bosnom i Hercegovinom.

Znaci, nikom nista ne branim i negiram, nego se cudim zasto nekom smeta moj iskljucivo bosanski identitet.

Popis je usrao stvar totalno, ali da ne pisem stoti put.
Nikom ne smeta tvoj identitet, ako pazljivije citas temu, problem su Bosnjaci.
Svi mogu biti sta hoce, ali kad dodjemo do Bosnje pocinje preseravanje. Pa naaaasss, nacija, paaa etnija, pa dje ce vam dusa, drz nedaj.
Sto se mene tice budi sta hoces, izjasnjavaj se kako hoces.
Hoces da budes Japanac, pa budi japanac, bas me briga.
Ali kad pristupis problemu sa, fudo i ti si japanac, ja odmah zauzimam gard i kazem ti, jebem i tebe i japan.
Jel ok?
Banksy

#97 Re: Zasto su pro-Bosanci tolika "smetnja" u Bosni i Hercegovini?

Post by Banksy »

22. listopad 2018.

Novinar je pitao:

Dobar.
hAZNADAR

#98 Re: Zasto su pro-Bosanci tolika "smetnja" u Bosni i Hercegovini?

Post by hAZNADAR »

edo_79 wrote:
animals wrote:Fudo ti ko da si jucer rodjen..
pa i Bosnjaci bi htjeli samo da imaju licencu na ime BIH..
i da su oni jedini pravi Bosanci, a kako zamisljaju zivot za druge u toj njihovoj zamisljenoj drzavi..
nesto ko Srbi u bivsoj Jugi..gradjanska drzava gdje nasa brojnost bi odlucivala..
jedan covjek jedan glas i to nas..
Eh drug .... tu je ključ .... Bošnjaci (to ovi novokomponovani) žele upravo takvo pravo, da se njih u Šeheru sve pita i da oni odlučuju o svemu, i da oni žele neku svoju ''zamišljenu državu'' .... PRAVI BOSANCI znaju da na ovom prostoru nijednom od naroda hajra nema osim ako ne živimo skupa, ako svoje ne čuvamo a tuđe poštujemo, bez da bilo ko bude omalovažavan ili stavljen u podređen položaj samo zato što je drugačiji ....

Ima na zapadu ekstremista medju doseljenicina koji mrze sve domicilno, integraciju, domacu kulturu i pravila,... ali im je ipak gotovno sto im je demokratski omoguceno da furaju svoj film i sto imaju slobodu da tako pricaju.

Slicno i sa probosanskim antiBosnjacima, tj praaaavim Bosancima koji furaju svoj bosanski film samo tamo gdje im je primitivna bosnjacka brojcanost to omogucila. Cujem da ih zadnjih godina ima i u Jajcu, Brckom, Srebrenici, Kozarcu... a nije prije.

U medjuvremenu je poznato koliko je Srbima u BL stalo do tvog hajra, i koliko zele ikoga skupa. I oni pricaju sta Bosnjaci zele, sve neki citaci misli Bosnjaka, psihoanaliticari, vidovnjaci,... :lol:
Dok praavi Bosanci spasavaju Bosnu tako sto ce samo u Sarajevu umjesto Kurte uzjahati Murta. :lol:
Bodkin

#99 Re: Zasto su pro-Bosanci tolika "smetnja" u Bosni i Hercegovini?

Post by Bodkin »

Dosao haznadar, mozes zakljucati temu :D
Fudo387

#100 Re: Zasto su pro-Bosanci tolika "smetnja" u Bosni i Hercegovini?

Post by Fudo387 »

Bodkin wrote:Dosao haznadar, mozes zakljucati temu :D
Sidje tebra Bosanac. :D
Post Reply