Novi zakon o uvozu automobila???

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

UmaX

#76 Re: Novi zakon o uvozu automobila???

Post by UmaX »

Mlad i Nevin wrote:To je zato sto oni koji imaju malo vise para hoce i da se kurce a to ne mozes s Peugeotom jbg.
Nisu to ni neke pare. Samo sto je nama kao bijedi i 15 hiljada za auto velika para.

Ima i Njemackoj starijih auta, cak i tipa Golf 2, koji se i dalje voze, ali to je samo zato sto su to veoma ocuvani i odrzavani primjerci. I na kraju krajeva, veoma ih je malo. Pa kao takvi ne predstavljaju problem za okolis.
vauvau

#77 Re: Novi zakon o uvozu automobila???

Post by vauvau »

howdy wrote:
vauvau wrote:Donese se uredba, zakon, nebitno. To je pitanje političke volje. Isto kao što će poskupiti plin i nameti za vozila na plin, samo što se o tome još ne piše na portalima.
Sta ima vise poskupit plin i nameti?
Ide se na izjednačavanje troškova posjedovanja i eksploatacije.
edo_79

#78 Re: Novi zakon o uvozu automobila???

Post by edo_79 »

basicm wrote:Ponavljate kliseje autogrobnica evrope...
Nije problem u euro ovaj ili onaj, nego u provjeri ispravnosti tih automobila, a prije toga nasem mozgu. Zdravi se katalizatori i filteri vade i prodaju od strane nasih svercera.
Opet kazem, mecka bmw audi euro 4 ima ih po masnim cijenama vani, njima valjaju a nama ne, mi gospoda.
Zamislite jednacinu mlado a jeftino, zna se sta ce nam doci iz uvoza.
Ja imam benzinku euro 3 i savršeno me dobro sluša .... ja je održavam i vozim .... a te jednačine ... de mi euro5 al da nije plaho skup ... e to je najgore moguće što neko može tražiti ....
edo_79

#79 Re: Novi zakon o uvozu automobila???

Post by edo_79 »

Haris.ba wrote:Za neodržavanje auta nije kriva zabrana uvoza nekog eura, već što tehnički ne rade što bi trebali. To je poseban problem.
A šta misliš kako je meni bilo kad sam dovezao auto na vanredni tehnički .... jer ja imam praksu da pored onog tehničkog (kad registrujem auto) .... još jednom u toku godine uradim tehnički ... radi svoje sigurnosti .... ljudi me gledaju ko da sam s Marsa pao ... kao ono štae štas došo, nije ti još istekla registracija :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Optimist

#80 Re: Novi zakon o uvozu automobila???

Post by Optimist »

amar1994 wrote: PS.joj astre J GTC veceras,crna,20" felUge,senoni orginal,mocnija od mazde :D
A kakva je ona zuta u tvom komsiluku, jel OPC?
Seyfo

#81 Re: Novi zakon o uvozu automobila???

Post by Seyfo »

vauvau wrote:
howdy wrote:
vauvau wrote:Donese se uredba, zakon, nebitno. To je pitanje političke volje. Isto kao što će poskupiti plin i nameti za vozila na plin, samo što se o tome još ne piše na portalima.
Ovo nema nikakve logike. Vozila na plin su ekološki prihvatljivija i kao takva bi se trebala stimulisati, upravo kao što treba stimulisati ljude da koriste npr euro 4 a ne euro 2. Kad su zimi zbog zagađenja zabranili glavnom džadom euro 3 i ispod dizele, to se nije odnosilo na plinaše, bez obzira na kategorizaciju. Kad su u feb 2018 udarili akcize,udarene su i na plin pa je poskupio. U daljim koracima bi logično bilo stimulisati sve što je ekološki prihvatljivije, a ne kažnjavati.
Ako im stranci narede da moraju ići prema ekologiji (što je za nas čudni neshvatljivi strani pojam), onda bi se trebalo stimulisati korištenje plina u vozilima. Inače će trenutni vlasnici plinaša preći na dizele!

Doduše, logika i Bosna ne idu u istu rečenicu.
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: 508 SW

#82 Re: Novi zakon o uvozu automobila???

Post by sime_cipol »

Bakir1 wrote:nije stvar kategorije automobila nego je stvar hoce li moci ispuniti euro normu koju nosi.
eko test ce biti eliminatoran, izvadio si fap, dpf, blokirao egr, padas ko s kruske.
uporedo s time bi trebala ici zabrana ulaska u odredjene zone, kao u eu, umwelt zona i to, a trebalo bi ici s time, ako bude ko pametan, ekoloski namet u skladu s kategorijom vozila, tipa eko naknada 500 KM, euro 0 koeficjent 1, euro 1 0,8,...,euro 6 0,1 ;-)
Po meni eko test ne treba biti eliminatoran, samo mu izmjeri koliko zagadjuje i po tome mu odrezi porez.
Imas Euro4 auto, ali zbog izvadjenog DPF, EGR zagadjuje kao Euro2, platis porez kao za Euro2. Da budes skidao filtere, katalizatora i sl :izet:
golfiista

#83 Re: Novi zakon o uvozu automobila???

Post by golfiista »

Slažem se. Osnovni problem je neutralisanje katalizatora i filtera i uredno prođu tehnički pregled. Znači odron. najgore od svega što je to javna tajna. jbg
howdy

#84 Re: Novi zakon o uvozu automobila???

Post by howdy »

vauvau wrote:
howdy wrote:
Samo jos jedna floskula koja znaci jos vecu pljacku. Nema tu niko nista izjednacavat.
amar1994

#85 Re: Novi zakon o uvozu automobila???

Post by amar1994 »

Optimist wrote:
amar1994 wrote: PS.joj astre J GTC veceras,crna,20" felUge,senoni orginal,mocnija od mazde :D
jeste,beton od auta :) ,meni bi bila dosta i 1.6T,ne trosi vise od 15 sigurno,a ovaj OPC,pa mislim i da ide do 30 kad se gazi :D
edo_79

#86 Re: Novi zakon o uvozu automobila???

Post by edo_79 »

sime_cipol wrote:
Bakir1 wrote:nije stvar kategorije automobila nego je stvar hoce li moci ispuniti euro normu koju nosi.
eko test ce biti eliminatoran, izvadio si fap, dpf, blokirao egr, padas ko s kruske.
uporedo s time bi trebala ici zabrana ulaska u odredjene zone, kao u eu, umwelt zona i to, a trebalo bi ici s time, ako bude ko pametan, ekoloski namet u skladu s kategorijom vozila, tipa eko naknada 500 KM, euro 0 koeficjent 1, euro 1 0,8,...,euro 6 0,1 ;-)
Po meni eko test ne treba biti eliminatoran, samo mu izmjeri koliko zagadjuje i po tome mu odrezi porez.
Imas Euro4 auto, ali zbog izvadjenog DPF, EGR zagadjuje kao Euro2, platis porez kao za Euro2. Da budes skidao filtere, katalizatora i sl :izet:
I ja se s ovim 100% slažem :thumbup:
Bakir1

#87 Re: Novi zakon o uvozu automobila???

Post by Bakir1 »

amar1994 wrote:
Optimist wrote:
jeste,beton od auta :) ,meni bi bila dosta i 1.6T,ne trosi vise od 15 sigurno,a ovaj OPC,pa mislim i da ide do 30 kad se gazi :D
Ja sam vozao taj auto, ide on, ali ja nisam fasciniran ;-)
edo_79

#88 Re: Novi zakon o uvozu automobila???

Post by edo_79 »

golfiista wrote:Slažem se. Osnovni problem je neutralisanje katalizatora i filtera i uredno prođu tehnički pregled. Znači odron. najgore od svega što je to javna tajna. jbg
I što je eko test skuplji za benzince recimo sa katalizatorom, u odnosu na benzince bez katalizatora, što je glupost da nemože biti veća
UmaX

#89 Re: Novi zakon o uvozu automobila???

Post by UmaX »

Bakir1 wrote:Ja sam vozao taj auto, ide on, ali ja nisam fasciniran ;-)
Potezak je to auto (cak tezi od Astre J karavana i auta za klasu vecih), koji jako dobro prikriva brzinu. Zato si imao taj dojam.
drndalo

#90 Re: Novi zakon o uvozu automobila???

Post by drndalo »

UmaX wrote:
Potezak je to auto (cak tezi od Astre J karavana i auta za klasu vecih), koji jako dobro prikriva brzinu. Zato si imao taj dojam.
Prikriva li je i od radara/policije?

Da pazarim... :mrgreen:
UmaX

#91 Re: Novi zakon o uvozu automobila???

Post by UmaX »

drndalo wrote:
UmaX wrote:
Prikriva li je i od radara/policije?

Da pazarim... :mrgreen:
Vidjeces kad te ufate :lol: :lol: :lol:
high_volume

#92 Re: Novi zakon o uvozu automobila???

Post by high_volume »

eko test ce biti eliminatoran,
izvadio si fap, dpf, blokirao egr, padas ko s kruske.
Ne treba uvoditi nikakve zabrane nikom, neka ljudi uvoze ko šta hoće i za novac koliko ko ima. Zašto bi nekom država nešto zabranjivala :-) A na uvoz svakako država naplaćuje PDV, servisi naplaćuju homologaciju, špediteri rade..

Međutim, u cilju zaštite okoliša i zdravlja ljudi, životinja i bilja, država mora spriječiti emisije štetnih gasova iz automobila, iz motora koji imaju veći stepen zagađenja, a to su motori sa manjim EURO normama. Na takve motore država treba uvesti takse. Što je viša norma, taksa da je manja, i obratno, sve do EURO2 ili EURO 1, za koje taksa treba da bude toliko visoka da je neisplativa registracija. A i "oldtimer" automobile, granica im je sada 30 godina. Treba to podići na 50 godina, a i za njih uvesti takse.

Dakle - takse na kategorije motora i strogi nadzor rada stanica za tehnički pregled mogu spriječiti zagađenje okoliša. Neka ljudi uvoze ko šta hoće
Bakir1

#93 Re: Novi zakon o uvozu automobila???

Post by Bakir1 »

I sta bi tu bilo eliminatorno?
Kako strogi nadzor nad stanicama moze doprinijeti zastiti okoliša?
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: 508 SW

#94 Re: Novi zakon o uvozu automobila???

Post by sime_cipol »

Vala bas, grehota da ne mogu sebi uvesti npr BMW M1 :lol:
Tacno me dusek poceo zuljati od silnih novaca u njemu :D
Bakir1

#95 Re: Novi zakon o uvozu automobila???

Post by Bakir1 »

Nisam ni vidio ovaj dio ako platis ko ce tebi nesto zabraniti....
high_volume

#96 Re: Novi zakon o uvozu automobila???

Post by high_volume »

Bakir1 wrote:I sta bi tu bilo eliminatorno?
Kako strogi nadzor nad stanicama moze doprinijeti zastiti okoliša?
Ozbiljan si s ovim pitanjem?
Bakir1

#97 Re: Novi zakon o uvozu automobila???

Post by Bakir1 »

Jako, posebno kako si ti stvari postavio, nema ograničenja eko test nije eliminatoran...
Na osnovu cega bi stanice mogle sankcionisati nekoga ko je iscupao dpf, zablokirao egr?
Procitaj sta si napisao i kako si stvari postavio.
problemnatravunu

#98 Re: Novi zakon o uvozu automobila???

Post by problemnatravunu »

Qler wrote:
Nadam se da ce ovo zazivjeti...
Da, eko test će postati eliminatoran, i to jedino ima smisla!!
Ali uz to, ovu postojecu skalu oprezivanja auta pri registraciji koja se bazira jednostavno samo na starosti auta, i gdje ovi koji imaju noviji plaćaju više od "groba nezatrpanog", dakle prešaltati na princip euro standarda emisije ispusnih plinova, npr. kao sto @Bakir1 napisa , samo sto bih ove sa najnovijom mogucim euro normom oslobodio tog poreza!
I brzo bi se situacija isčistila.....
Bakir1

#99 Re: Novi zakon o uvozu automobila???

Post by Bakir1 »

Samo električna vozila mogu biti oslobođena takse ;-)
Ramzess Veliki

#100 Re: Novi zakon o uvozu automobila???

Post by Ramzess Veliki »

U Visokom ti upisu za Golfa 2 da ima katalizator za cvaju. :novine:
Post Reply