Ukidanje persiranja?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Da li ste za ukidanje persiranja?

DA
32
25%
NE
94
75%

Total votes: 126

seln

#76 Re: Ukidanje persiranja?

Post by seln »

Jebi ga, u USA djeca jos djelomicno oslovljavaju oca sa "Sir".
Mislim da je to pretjerano, ali ko sam ja da sudim?
HAVANA

#77 Re: Ukidanje persiranja?

Post by HAVANA »

kakavdanakneiskustvu wrote:persirate se li svekrve,svekre,punce,punice?
Cuj persiram li,normalno da persiram.Ja kako cu?
seln

#78 Re: Ukidanje persiranja?

Post by seln »

HAVANA wrote:
A necu valjda biti "dobar" sa njima... :oops:
van Basten

#79 Re: Ukidanje persiranja?

Post by van Basten »

Vi kihnuste?
Hvala sto primjetiste
tranquil

#80 Re: Ukidanje persiranja?

Post by tranquil »

Već sam rekao da sam protiv ukidanja persiranja i da treba da ostane, i sam ga koristim, naravno kada koristim jezike u kojima taj oblik postoji.

Ali vidim da jedan broj ljudi ovdje izjednačava poštovanje i persiranje, što je teška zabluda.

Ako je persiranje za vas jedini oblik iskazivanja poštovanja prema sagovorniku u komunikaciji, onda je problem do vas, a ne do persiranja ili nedostatka persiranja.

A kao što sam ranije rekao, u našem jeziku (mada nismo jedini) smo nekako uspjeli da kreiramo oblik persiranja kojim radimo upravo suprotno - kada persiramo istovremeno koristeći pasivno - agresivni način komunikacije, zapravo iskazujemo nepoštovanje prema nekome, ili držimo nekome lekciju "s visine", pokušavajući s persiranjem održati privid poštovanja.
moonca

#81 Re: Ukidanje persiranja?

Post by moonca »

Sam za -persiranje, dok Vas ne upute na suprotno.
kakavdanakneiskustvu

#82 Re: Ukidanje persiranja?

Post by kakavdanakneiskustvu »

HAVANA wrote:

pa pitam,isti sam,vidim ovi neki bi da se to ukine,pa zato pitam
JThomas

#83 Re: Ukidanje persiranja?

Post by JThomas »

čovjek naprosto suštinski ne tretira druge ljude isto. da se i jezik izjednači na silu, da se nekako otjera svaki trag toga iz jezika, onda bismo različit tretman drugih naglašavali kroz geste, mimiku, tonove, naglaske, hod, način sjedenja ili stajanja...jer želimo to da radimo i jer oduvijek to radimo.
tranquil

#84 Re: Ukidanje persiranja?

Post by tranquil »

kakavdanakneiskustvu wrote:
HAVANA wrote:

Kakve to veze ima? Ja nisam za to da se ukine persiranje, ali ne persiram punicu, niti moja žena persira svekrvu. Šta sad?
HAVANA

#85 Re: Ukidanje persiranja?

Post by HAVANA »

Pa nista,ja persiram,ti ne persiras i eto.Sta cemo? Necemo se ubit. :D
hadzinicasa

#86 Re: Ukidanje persiranja?

Post by hadzinicasa »

Naravno da persiranje ≠ postovanje, kao sto uctivost ≠ postovanje
malo se ovdje brkaju pojmovi

takodjer mislim da malo bontona nikome ne bi bilo na odmet, jer vidim da se ovdje govori o prihvacanju nepersiranja ili odgovora na nepersiranje nepersiranjem. postoje pravila u privatnoj kao i u poslovnoj komunikaciji, jedna vrsta hijerarhije - ko kome "moze" i treba prvi predloziti nepersiranje. To sto mi neko predlozi da predjemo na pertu ne znaci nuzno da ja tako osjecam i da cemo automatski sad na tom nivou komunicirati.

Pri tome ne mislim zaista na pasivno-agresivno naglasavanje persiranja, hinjeno postovanje nego ono sto je ili nije nekome odgojem usadjeno.
Jezim se licno na stav: "ne dam nikom ispred sebe", ergo - Ti.
John Cleese

#87 Re: Ukidanje persiranja?

Post by John Cleese »

hadzinicasa wrote:Naravno da persiranje ≠ postovanje, kao sto uctivost ≠ postovanje

takodjer mislim da malo bontona nikome ne bi bilo na odmet, jer vidim da se ovdje govori o prihvacanju nepersiranja ili odgovora na nepersiranje nepersiranjem. postoje pravila u privatnoj kao i u poslovnoj komunikaciji, jedna vrsta hijerarhije - ko kome "moze" i treba prvi predloziti nepersiranje. To sto mi neko predlozi da predjemo na pertu ne znaci nuzno da ja tako osjecam i da cemo automatski sad na tom nivou komunicirati.

Pri tome ne mislim zaista na pasivno-agresivno naglasavanje persiranja, hinjeno postovanje nego ono sto je ili nije nekome odgojem usadjeno.
Ne znam...
Ja kazem ti svima koje volim, cak i onima koje sam jednom vidio. Ja kazem ti onima koji se vole - cak i onima koje nisam upoznao :|
John Cleese

#88 Re: Ukidanje persiranja?

Post by John Cleese »

seln wrote:Dobijem osip kad mi papak/papanka koja me usluzuje u prodavnici/restoranu/na salteru kaze "ti".
Jednoj teti salterusi sam na njeno "ti" tako napadno govorio "vi", da je prvo promijenila boju, a zatim me pocela persirati.
:lol: :thumbup:
hadzinicasa

#89 Re: Ukidanje persiranja?

Post by hadzinicasa »

John Cleese wrote:
hadzinicasa wrote:Naravno da persiranje ≠ postovanje, kao sto uctivost ≠ postovanje

Ne znam...
Ja kazem ti svima koje volim, cak i onima koje sam jednom vidio. Ja kazem ti onima koji se vole - cak i onima koje nisam upoznao :|
Oh! Prever. <3
(Barbara)
kakavdanakneiskustvu

#90 Re: Ukidanje persiranja?

Post by kakavdanakneiskustvu »

tranquil wrote:
HAVANA wrote:

Kakve to veze ima? Ja nisam za to da se ukine persiranje, ali ne persiram punicu, niti moja žena persira svekrvu. Šta sad?[/quote]

nista,rekoh vec,samo pitam
moonca

#91 Re: Ukidanje persiranja?

Post by moonca »

Tko ima svekrvu / punicu --samo zbog njih treba da se upraznjava -persiranje. :zoka: :-?
ho oponopono

#92 Re: Ukidanje persiranja?

Post by ho oponopono »

...na vratima obavezno da pišu oba naziva ...guraj ...te gurnite & vuci te vucite, prosim lijepo...:pusi2:..jebo majku, kako uvijek radim kontra ja guram umjesto da povučem ...:pusi2:
berenice

#93 Re: Ukidanje persiranja?

Post by berenice »

ho oponopono wrote:...na vratima obavezno da pišu oba naziva ...guraj ...te gurnite & vuci te vucite, prosim lijepo...:pusi2:..jebo majku, kako uvijek radim kontra ja guram umjesto da povučem ...:pusi2:
:lol: :lol: :lol: Džaba sve!
insomnia78

#94 Re: Ukidanje persiranja?

Post by insomnia78 »

julisiz es grant wrote:U stvari, persiranje u nekim stranim jezicima JEDINO postoji.
Npr u engleskom i u francuskom su potpuno iste riječi kada se nekome obraćate i u jednini i u množini, kao i kod nas (vi-you-vous), što implicira da npr "you" znači "vi" a ne "ti" :D
Iz tog razloga u engleskom, pošto nemaš intimnu formu obraćanja nekome (tj. "ti") bliske osobe međusobno koriste često pridjeve koji označavaju bliskost (my friend, pal, dude, dear, love, honey itd) , što u nas nije uobičajeno osim ako baš cilj priče jeste da naglasimo nekome kako smo mu bliski.
Iz istog razloga kada se obraćaš nadređenom, ili bar jednakom u hijerarhiji zvaničnim tonom, svako malo ubacuješ "sir" ili "madam" ili "miss" u rečenicu.
Ovo za Francuski nije tacno. Postoji jasna razlika izmedju ti i vi. Tu et vous. Tutoiement et vouvoiement
Pa ćeš tako npr kolegi reći “si tu veux” (ako želiš) a šefu “si vous voulez” (ako želite)
Piše se i izgovara drugačije.
U Fr se takodje puno persira i drži do toga.
Doduše crMci i Harapi te odmah počnu zvati rodjak, šefe, brate...
fakat

#95 Re: Ukidanje persiranja?

Post by fakat »

Za ukidanje.

Koliko puta sam se unezgodio jer ne mogu da odvagam da li da persiram osobu ili ne, tesko mi prevaliti TI, nekako mi grubo zvuci, a bezveze mi persirati VI, nisam dijete. Ukinuo bih jos toliko toga ali se bojim da bi me proglasili jezickim neandretalcem. Ja sam uvijek za minimalizam, sto prostije.
HAVANA

#96 Re: Ukidanje persiranja?

Post by HAVANA »

Sutra cu i ja kad uciteljicu iz skole vidim rec sta ima safija? Kako si,jesi dobra,haj vozdra.
Fudo387

#97 Re: Ukidanje persiranja?

Post by Fudo387 »

HAVANA wrote:Sutra cu i ja kad uciteljicu iz skole vidim rec sta ima safija? Kako si,jesi dobra,haj vozdra.
Dje si se ti Safija nadigo ovako rano? :lol:
noviclan

#98 Re: Ukidanje persiranja?

Post by noviclan »

Ma vi je uvijek dobra distanca kada joj(mu) kazete vi onda ona moze reci predji TI na mene i nemoras me persirati, a i ako njemu jeves mater nekako kulturnije i ljepse zvuci jevem Vam mater nego li jevem ti mater
HAVANA

#99 Re: Ukidanje persiranja?

Post by HAVANA »

Fudo387 wrote:
HAVANA wrote:Sutra cu i ja kad uciteljicu iz skole vidim rec sta ima safija? Kako si,jesi dobra,haj vozdra.
Dje si se ti Safija nadigo ovako rano? :lol:
A na poso moj ti.Nema odmora dok traje obnova.
spreca

#100 Re: Ukidanje persiranja?

Post by spreca »

Samo nepoznate persiram.....poznam masu rusa koji svoje roditelje persiraju...meni je to malo glupo
Post Reply