Jedini smislen odgovor, ja sam uvjeren da bi smo slicno prosli, ideja je i bila da se slicna zapazanja daju, ja sam isto tako uvjeren da bi i bez oobzira na odsustvo nacionalnih tenzija stagnirali u razvoju, da bi ekonomija patila i da ne bismo svjedocili razvoju, kakav bi neki ocekivali. Nisu ni rat, ni nacionalizam nas jedini problem, ali smo osljepili i od tog problema ne vidimo niz drugih kada je u pitanju nase drustvo.Seyfo wrote:Vrlo je jasno šta bi bilo, pogledajte druge zemlje koje su prošle bez rata: Makedonija i Crna gora npr. I tamo se mladi masovno iseljavaju,školstvo i zdravstvo u raspadu, danas članice NATO i na putu kao EU. Većina trendova je kao kod nas. Razlika je samo u tome što danas te zemlje nemaju u ratu toliko mrtvih,ranjenih i od ratnih ožiljaka "ubijenih u pojam", te razrušenu infrastrukturu, kao i mržnju među narodom kao posljedicu svega toga.
Ovdje se trebal oraspravljati o modelima kojima bi se ta drzava rukovodila, vidjeti do kakvih nesuglasica i u multietnickom drustvu bi doslo, za koji ekonomski model bi se zalagali, da li bi krenuli putem privatizacije. Da nacionalisti nisu tako slijepi i jednodimenzionalni, mogli su dokazati da nije nacionalizam za sve kriv, kao sto i nije, ali oni u svojoj mrznji i siktanju za takvo sto nisu sposobni, vaznije im je sve druge okarakteristai kao krivce, izrazivati nezadovoljstvo necim sto ne mogu da pojme, bez da su uospte razmislili o cemu je tema uopste, najlakse je dohvatiti se ljiljana i govoriti da neko ne voli Islam.
Hvala ti na normalnom odgovoru
Vidim da haznadarko spominje proces desilamizacije, a to je dokaz kako se bosnjacka nacija danas vidi, bosnjastvo nije iskljucivo muslimansko, izostavljanje predosmanskog perioda je sasvim razumljivo kada jednodimenzionalni ljudi to sagledavaju, njima je Bosnjak = Musliman, zato je ljiljan folklorni-ukrasni element, zbog tog poimanja bosnjastva, oni sami daju odgovore na svoje sulude konstrukcije, u svemu vide prozivku samo njihovog identiteta, a to nije bio ni cilj ni namjera, samo je psotavljeno pitanje sta bi bilo da su se neke stvari drugacije odigrale, ali kada je nekom najvaznije odrzati tu vjestacku sliku bosnjacke nacije kao iskljucivo islamske, ja tu ne mogu nista, ali je lijepo videjt sta zapravo ljudima smeta, ne postoji eklatantniji primjer glupsoti od toga, ogranicenost na najvise stadiju.