Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Humljanin

#76 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by Humljanin »

Ihhhh šta ti znači jedna rječica :lol:

Ni ja ti se baš u to ne razumijem, ali znam da je to glavni i najveći razlog prijepora. Čak je prvenstvo pape u drugom planu. I tako traje već vijekovima... :lol:
dacha bosanac

#77 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by dacha bosanac »

'Vako :D Pošto ti je objašnjeno da sam protestantski pastor, to ne moram da dalje objašnjavam. Što se tiče Duha Svetog vjerujem da proizilazi od Oca (to i Isus reče), ali da su ga već za Isusova života učenici primili (Ivan 20:22) po Isusu. Nigdje u Pismu ne nalazim da Duh Sveti proizilazi od Oca i Sina.
Da pojasnim narodski: Zakon moga doma proizlazi od mene, ali ga moja žena i djeca mogu implementirati jer su jedno sa mnom i imaju vlast da primjene to.
dacha bosanac

#78 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by dacha bosanac »

Challenger_ wrote:Dačina neponovljiva sarajevska leksika.

:lol:

Neprocjenjivo.
:thumbup:
Diwan

#79 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by Diwan »

Kad se junci zalete jedni na druge ...žalosno, muka gledati, ne može se pomoći. Osioni i puni snage i samouvjerenja bodu jedni druge, bodu i bodu .. bez kraja. Tuga i žalost. Stoka jednom riječju
dacha bosanac

#80 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by dacha bosanac »

sherbett wrote: A ako su Sin i Otac jedno, kako nece proizaci i od Sina?
"I ja ću tražiti od Oca, i daće vam drugoga utješitelja da bude s vama zauvijek" Ivan 14:16
Poslije toga imaš onaj stih koji sam naveo (Ivan 20: 22) gdje Isus dunuo na učenike i rekao im: "Primite Duha Svetoga.
Kao što Humljanin reče: Dolazi od Oca po Sinu.
Nigdje nemaš Izjavu da je Isus rekao ja ću vam dati Duha Svetoga. U Djelima apostolskim On jasno kaže: Isite u Jerusalim i čekajete obečanje Očevo (govori o krštenju Duhom Svetim). Znači, da ima negdje nešto od toga da Duh Sveti proizilazi i od Isusa, ja ne bih imao sa tim problema, kao što mi je jasno iz Pisma da dolazi od Oca po Isusu i izliva se u vjernike.
Idemedosumom

#81 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by Idemedosumom »

Sad' ćete se još radi Ruh al-kudusa posvađati :sad:
dacha bosanac

#82 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by dacha bosanac »

Kada pričamo da su Otac i Sin jedno (naravno da je i Duh Sveti jedno sa njima), pričamo o jednoti osoba ne da je Otac Sin i Sin Otac. Znači govorimo o tri osobe koje su jedan Bog.
Duh, duša, tijelo = čovjek
Tlocrt, nacrt, bokocrt = objekat
Trodimenzionalna slike = film
Jer su trojica, što svjedoče u nebu: "Otac, Riječ i Duh Sveti; i ova su trojica jedno, I troje je, što svjedoči na zemlji: "Duh, i voda, i krv; i ovo je troje jedno. 1. Ivanova 5: 7, 8
dacha bosanac

#83 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by dacha bosanac »

Idemedosumom wrote:Sad' ćete se još radi Ruh al-kudusa posvađati :sad:
Svađati se nećemo. Diskutujemo šta stoji u Pismu. Pravi sljedbenici Isusa se nemaju razloga svađati :D
dacha bosanac

#84 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by dacha bosanac »

sherbett wrote:
dacha bosanac wrote: Odmah bi da nas zavade :skoljka:
Kao da se nikada nismo klali :lol:
:lol:
Istina, ali to i jeste tamno doba crkve.

Na ono pitanje iz prethodnog posta. Da, Ivanovo evanđelje govori o Isusu, ail ne i o Ocu. Ne znam da li se razumijemo u ovoj prepisci, ali svaka od tri osobe iz Trojstva imaju svoju posebnu osobnost. Isus kaže: "Otac i ja smo jedno" i jesu, jer su On i Otac - Bog. Onda kaž: "Moj Otac je veći od mene", i jeste, jer neke stvari koje Otac radi, ne radi Sin (iako su Bog). 8-)
Ivanovo evanđelje samo potvrđuje Isusovo božanstvo, ali ne govori o tome da su Otac i Sin jedna te ista osoba, iako su, opet se ponavljam, jedan Bog ili ti jednota.
Diwan

#85 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by Diwan »

dacha bosanac

#86 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by dacha bosanac »

Pazi, ako razumiješ Trojstvo, onda razumiješ da se radi o tri osobe koje su jedno (Bog) ali i dalje svaka od njih ima svoju osobnost i djelovanje. Zato Ivan u prvom poglavlju opisuje Isusa i Njegovo božanstvo, a ne Oca, niti Svetog Duha.
Što se Starog zaveta tiče istina je da se nigdje direktno ne pominje Trojstvo ali imaš sijaset stihova koji govore o dolasku Mesije, plus na samom početku imaš da Elohim (pluralno ime) reče:Hajde da načinio čoveka nama slična (po našem obličju).
Tu se ne radi o anđelima nego isključivo o Bogu.
Smrcak15

#87 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by Smrcak15 »

dacha bosanac wrote:Pazi, ako razumiješ Trojstvo, onda razumiješ da se radi o tri osobe koje su jedno (Bog) ali i dalje svaka od njih ima svoju osobnost i djelovanje. Zato Ivan u prvom poglavlju opisuje Isusa i Njegovo božanstvo, a ne Oca, niti Svetog Duha.
Što se Starog zaveta tiče istina je da se nigdje direktno ne pominje Trojstvo ali imaš sijaset stihova koji govore o dolasku Mesije, plus na samom početku imaš da Elohim (pluralno ime) reče:Hajde da načinio čoveka nama slična (po našem obličju).
onda razumiješ da se radi o tri osobe koje su jedno (Bog)
znaci tri persone koje cini bozanstvo, znaci BOg ili Bozanstvo ti dodje kao unija bogova :-)

1Otac+1Sin+1Sveti Duh = 1Bog

onda po tom definiciji Bog dobija drugo znacenje, to postaje unija bogova, tako onda mogu i druge vjere nazivati monoteistima kao hindusi, i hindusi mogu da kazu, svi ovi bogovi su jedan Bog samo se manifestuju u razlicitim formama :-) znaci nema vise restrikcije kada se udje u politeizam, otvorene su ti ruke, jer mozes imati milion bogova i reci tih milion bogova su jedan Bog, tj unija bogova, cine jedno jedinstvo.

Ali problem za tebe u ovoj situaciji sto biblija totalno neira bozanstvo Isusa

Dokaz1
A pazi ovo:

Matej 9:3 New Living Translation
But some of the teachers of religious law said to themselves, "That's blasphemy! Does he think he's God?"

9:4
Jesus knew what they were thinking, so he asked them, "Why do you have such evil thoughts in your hearts?

Znaci kada je isus prastao grijehe , neki su pomislili da je da se Isus predstavlja kao Bog a isus im odgovara, da su to zle mislili koje su oni pomislili.

Dokaz2
A vidi sad ovo, isus jasno odbija da je bog

Marko 10,17 Kad pođe dalje svojim putem, pritrča mu netko, pade pred njega na koljena i upita ga: "Učitelju dobri, što moram činiti, da postignem život vječni?"
Marko 10,18 Isus mu reče: "Što me zoveš dobrim? Nitko nije dobar osim jedinoga Boga.

Ako idemo matematickom tehnikom, proof by contradiction, dokazivanje kontradikcijom

Da je isus Bog, onda ne bi imale smisla rijeci Što me zoveš dobrim? Nitko nije dobar osim jedinoga Boga

Dokaz3
1 Timotijeva 2:5 Jer jedan je Bog, jedan je i posrednik između Boga i ljudi, čovjek Krist Isus

a na drugom mjestu ovaj stih

Hosea 11:9 ....jer ja sam Bog, a ne čovjek

onda se da zakljuciti

covjek isus

Bog nije covjek

onda dodjem do zakljucka da Bog nije isus, vrlo jednostavno bez komplikacija

Dokaz4
Ako je Isus Bog, kakav je to Bog koji nezna stvari ?

Marko 13:32 "Ali o tom času i tom danu ne zna niko, ne, ni anđeli koji su na nebu, niti sin, nego samo Otac".

Dokaz5
Ako je Isus Bog, kakav je to Bog koji nema moci ?

Ivan 5:30,31 "Ja sam po sebi ništa ne mogu učiniti: sudim kako čujem, a moj sud je pravedan; jer ja nisam po svojoj volji nego po volji Oca koji me je poslao

Dokaz6
Ako je Isus Bog, kakav je to Bog koji mora biti odobren od drugog Boga da cini cuda ?

Djela 2:22 "Vi ljudi Izraela, čujte ove riječi: Isus Nazarenac, čovjek odobren od Boga među vama pomoću čuda i znakova, koje je Bog učinio preko njega usred vas, kao što vi sami znate".

i jos procitamo ovo Isus Nazarenac, čovjek odobren od Boga među vama pomoću čuda i znakova pored ovakvog teksta mozes isusa nazivati Bogom a biblija ga naziva covjekom.

Dokaz7
Ako je Isus Bog, Bog koji se uzdize drugom Bogu

Ivan 20:17 Isus joj reče (Mariji Magdaleni): "Ja se uzdižem svom Ocu i tvom ocu; i mom Bogu i tvom Bogu".

bas fino, znaci dva boga vjerujete a Isus kaze ovo

Isus odgovori: "Prva je: Slushaj, Izraele! Gospodin Bog nash jest jedini Bog." /Evandjelje po Marku, 12:29/

Dokaz8
Manji Bog i veci Bog ?

Ivan 14:28 "....Jer Otac je veći od mene"

znaci Nisu Isus sin = Bog Otac nego je Isus sin < Bog Otac

Dokaz9
Ako je isus Bog , zasto onda zabranjuje da se narod moli njemu ilida ga obozava, pa kaze da treba obozavati samo Boga

Otkrivenje 19:10 I ja padoh na njegove noge da ga obožavam. I on reče meni: "Pogledaj, ali ne čini: ja sam tvoj sluga, i tvoje braće koji imaju svjedočanstvo o Isusu: obožavaj Boga."

ovdje se Isus distancira da mu se neko klanja i naredjuje da se klanja Bogu.

Dokaz10
Isus se moli kao Muslimani danas

Matej 26:39 I otidje malo dalje, pade ničice na svoje lice, i pomoli se

Ako je Isus Bog, Kakav je to Bog koji se klanja drugom Bogu ?

Dokaz11

Isus jasno kaze da je otac samo Bog , samim tim negira da je sin Bog
Ivan 17,1 Ovo reče Isus i podiže oči svoje na nebo i reče: "Oče, dođe čas, proslavi Sina svojega, da Sin tvoj proslavi tebe!
Ivan 17,2 Jer ti si mu dao vlast nad svakim tijelom, da svima, koje si mu dao, dadne život vječni.
Ivan 17,3 A ovo je život vječni, da spoznaju tebe, jedino pravoga Boga, i koga si poslao, Isusa Krista.

Dokaz12
Sotona nudi Isusu carstvo zemlje, ako Isus poslusa sotonu.....pitanje sad, ako sotona zna da je isus Bog kako to da Sotona daje zemlju koja nije njegova Bogu cija je zemlja, zamisli se ti ja tebi dodje u dvoriste i kazem ti, sad hocu da ti pokloni ovu kucu :-) a ti vec zivis u kuci, tvoja kuca covjece :-)

znaci svi ovi dokazi jasno upucuju da isus nije Bog...ali jok, sad ce Dacha doci i reci, pa smrle, znas da je Isus rekao ja i otac smo jedno...

zaboravljaujuci da je Isus to objasnio da to uopste ne znaci da su jedno bice nego jedno u svrhi i cilju, jer isus objasnjava u bibliji sta znaci to Ja i otac smo jedno, pa kaze ucenicima budite jedno kao sto smo jedno ja i otac, pa da i vi budete jedno sa mnom i bogom, i svi budemo jedno.
Znaci jasno ko suza da se ne radi u jedinstvu bica nego jedinstvu cilja i svrhe.

Pa onda dodju i kazu, pa znas da je Su rekli isusu kad su ga vidjeli Moj Bog MOj Gospodin..sto je dokaz da je Isus Bog...ali ovo je cisto zamazivanje ociju ljudima koji nisu upuceni u bibliju, nece ti uopste reci kontekst kako je to izrece i sta je tacno izreceno

situacija je sljedeca, dolazi isus Tomi nakon sto su razepli navodno isusa na krstu, i pokaziva se tomi koji misli da je Isus umro, sdad odjednom stoji na vratima i Toma od shoka kaze MOj gospodin Moj bog, tako jedna biblija prevodi

ja nesto kontam, ima li ovo smisla ikako, zamisli se ti, meni dodje na vrata otac koji mislim da je mrtav, i ja kad ga vidim na vratima da stoji kazem
Moooooj Bozeeee, od silnog shoka dozivam boga, znas kako je to i u engleskom My Gooooood

Ko je ovdje izgorio po glavi da pomisli da ja smtram svog oca bogom ako ga vidim zivog nakon sto sam mislio da je mrtavc pa vrisnem i kazem Moj Boze, hoces li dacho pomisliti da ja smtram svog oca Bogom. Ja sam ovako tumacio ovo i ispostavilo se da je upravo tako kako sam tumacio, htio sam da vidim sta drugi prevod biblije kaze

pa naletim na ovo
Ivan 20,28 Toma mu odgovori: ` Moj Gospodine i moj Bože. `
Prevod Tomislav Dretar

Znaci totalno drugo shvatanje kada vidimo konetkt i prevode, shvatimo da uopste ovo ne znaci da je isus Bog kao sto ne znaci kad bi ja vidio mrtvog oca na vratima i rekao Bozeeeee moj u svom silnom cudu , da to znaci da sam rekao da mi je otac Bog :-)

Bog vama krscanima porucuje kroz Kuran:

Razgovor Allaha i Isusa na sudnjem danu

Bog nas obavjestava kako ce teci razgovor na sudnjem danu izmedju Allaha i Isusa

116. A kada Allah rekne: "O Isuse/Isa, sine Marijin/Merjemin, jesi li ti govorio ljudima: ’Prihvatite mene i majku moju kao dva boga uz Allaha!’" – on će reći: "Hvaljen neka si Ti! Meni nije priličilo da govorim ono što nemam pravo. Ako sam ja to govorio, Ti to već znaš; Ti znaš šta ja znam, a ja ne znam šta Ti znaš; Samo Ti jedini sve što je skriveno znaš.

117. Ja sam im samo ono govorio što si im Ti naredio: ’Klanjajte se Allahu, i mome i svome Gospodaru!’ I ja sam nad njima bdio dok sam među njima bio, a kad si mi Ti dušu uzeo, Ti si ih jedini nadzirao; Ti nad svim bdiš.

118. Ako ih kazniš, robovi su Tvoji, a ako im oprostiš, silan i mudar ti si."
Kuran

na drugom mjestu kaze BOg ovo:

72. Nevjernici su oni koji govore: "Bog je – Mesija/Mesih, sin Merjemin!’ A Mesih je govorio: "O sinovi Israilovi, klanjajte se Allahu, i mome i vašem Gospodaru! Ko drugog Allahu smatra ravnim, Allah ćemo ulazak u raj/džennet zabraniti i boravište njegovo će džehennem biti; a nevjernicima neće niko pomoći.

73. Nevjernici su oni koji govore: "Allah je jedan od trojice!" A samo je jedan Bog! I ako se ne okane onoga što govore, nesnosna patnja će, zaista, stići svakog od njih koji nevjernik ostane.

74. Zašto se oni ne pokaju Allahu i ne zamole oprost od Njega, ta Allah prašta i samilostan je.

75. Mesih, sin Merjemin, samo je poslanik – i prije njega su dolazili i odlazili poslanici -, a majka njegova je uvijek istinu govorila; i oboje su hranu jeli. Pogledaj kako Mi iznosimo jasne dokaze, i pogledaj, zatim, njih kako se odmeću
Last edited by Smrcak15 on 07/02/2019 09:06, edited 1 time in total.
Smrcak15

#88 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by Smrcak15 »

dacha bosanac wrote:
"I ja ću tražiti od Oca, i daće vam drugoga utješitelja da bude s vama zauvijek" Ivan 14:16
Poslije toga imaš onaj stih koji sam naveo (Ivan 20: 22) gdje Isus dunuo na učenike i rekao im: "Primite Duha Svetoga.
Kao što Humljanin reče: Dolazi od Oca po Sinu.
Nigdje nemaš Izjavu da je Isus rekao ja ću vam dati Duha Svetoga. U Djelima apostolskim On jasno kaže: Isite u Jerusalim i čekajete obečanje Očevo (govori o krštenju Duhom Svetim). Znači, da ima negdje nešto od toga da Duh Sveti proizilazi i od Isusa, ja ne bih imao sa tim problema, kao što mi je jasno iz Pisma da dolazi od Oca po Isusu i izliva se u vjernike.
ovo je nagovjestaj Muhammeda a ne svetog duha koji je nickname za andjela Gabriela

Smrcak15

#89 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by Smrcak15 »

sherbett wrote:Smrle, ne izvrci.
Bog ne dodje kao tri boga nego kao tri bozanske osobe.

I cuj sv. Duh kao nickname za Gabriela :-)
A daj ajde
Smrle, ne izvrci.
ne izvrce smrle nista, nego jasno dokazuje za dokazima stvari. a ti poksuaj osporiti ako mozes :thumbup:
nije govno nego se pas posrao. :-) isto ti ga dodje, koristis se jezickim akrobacijama.

Jasno ti isus kaze Otac je jedini Bog a ti kazes , ma jok isue sta ti znas, pusti da ti ja kazem ko si ti :D ti si Bog...ustvari ti si otac koji je sam sebe rodioili tako nekako :D najbolje to Maher objasnio zabunu krscana po pitanju bozanstva Isusa

I cuj sv. Duh kao nickname za Gabriela :-)
A daj ajde
i iz biblije i Kurana se moze naznaciti da je Sveti Duh Gabriel.
Smrcak15

#90 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by Smrcak15 »

Kuran je poslat i krscanima, kako bi dosli do odgovora na svoja pitanja

Bog kaze u Kuranu:

18:1. Hvaljen neka je Allah, koji Svome robu(Muhammedu) objavljuje Knjigu, i to ne iskrivljenu,
2. ispravnu, da teškom kaznom, koju će On dati, opomene, a da vjernike koji čine dobra djela divnom nagradom obraduje,
3. u kojoj će vječno boraviti,
4. i da opomene one koji govore: "Allah je Sebi uzeo sina." (tj. Krscane)
5. O tome oni ništa ne znaju, a ni preci njihovi. Kako krupna riječ izlazi iz usta njihovih! Oni ne govore drugo do neistinu!

VI krscani pomocu kurana mozete da desifrujete stvari u bibliji

naprimjer Svetih duh je u bibliji i kuranu na isti nacin predstavljen na jednom dijelu

Kao da Allah 2 ajeta u Kuranu poslao krscanima da pomocu toga odgonetnu ko je Sveti duh.

U bibliji se opisiva se jedna situacija na dva nacina, kaze se da je kod Marije bio Andjeo Gabriel, na drugom mjestu stoji da je Bio sveti Duh...tako isto Bog na isti nacin postavlja ajete da vam objasni da je upravo Sveti duh andjeo gabriel...pa kaze u Kuranu na jednom mjestu Sveti duh donosi Kuran Muhammedu, na drugom mjestu stoji Andjeo Gabriel donosi Kuran Muhammedu od Boga.

znaci isti princip objasnjava koji imitira biblijski narativ kako bi doslo do spoznaje ko je taj Sveti duh.

I to je poptuno logicno

Otac BOg--jedini pravi Bog

Sin --Poslanik

Svetih duh -Andjeo gabriel= donosioc objave od Boga.

pa komunikacija izmedju Boga i isusa i muhammed je bio andjeo Gabriel a ne direktno obracanje kada je objava stizala i Isusu i Muhammedu. vrlo jednostavno i logicno za razumjeti.
dacha bosanac

#91 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by dacha bosanac »

sherbett wrote:Nisi mi odgovorio na pitanje :cry:
Oprosti, na šta nisam odgovorio*

@šmrki...malo čitati Bibliju, malo guglati...no, no vaditi stvari kako ti se svide iz Biblije, a posebno ne lupati u vezi Svetog Duha i Gabrijela, kao ni o tome da je Isus nagovjestio Muhameda...mislim, ozbiljno ti velim...glupo je...
Humljanin

#92 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by Humljanin »

Smrcak15 wrote:
nije govno nego se pas posrao. :-) isto ti ga dodje, koristis se jezickim akrobacijama.

E dobro promoviraš svoju vjeru.
Svaka čast. :thumbup:

P.S.
A usput čestitam i svima koji su ovo od jutros pročitali, a nisu vidjeli potrebu da ti skrenu pozornost na vulgaran riječnik kojim se odnosiš prema tuđim svetinjama.
Last edited by Humljanin on 07/02/2019 20:41, edited 1 time in total.
Smrcak15

#93 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by Smrcak15 »

Humljanin wrote:
Smrcak15 wrote:
E dobro promoviraš svoju vjeru.
Svaka čast. :thumbup:
to je izreka samo, a boze sacuva da se to sporedi. :-)
Smrcak15

#94 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by Smrcak15 »

dacha bosanac wrote:
sherbett wrote:Nisi mi odgovorio na pitanje :cry:
Oprosti, na šta nisam odgovorio*

@šmrki...malo čitati Bibliju, malo guglati...no, no vaditi stvari kako ti se svide iz Biblije, a posebno ne lupati u vezi Svetog Duha i Gabrijela, kao ni o tome da je Isus nagovjestio Muhameda...mislim, ozbiljno ti velim...glupo je...

ja koliko vidim a i drugi mogu da vide da ja iznosim dokaze za svoje tvrdnje, ne pricam ja tek tako onako da vadim stvari iz naftalina niodakle, za sve sto pricam imam pokrice u pozadini.
Humljanin

#95 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by Humljanin »

Smrcak15 wrote:
to je izreka samo, a boze sacuva da se to sporedi. :-)

Ti ili stvarno ne razumiješ jezik ili se praviš glup.
Last edited by Humljanin on 07/02/2019 22:22, edited 2 times in total.
Bloo
Globalna šefica

#96 -mod comment-

Post by Bloo »

Smrcak15 wrote:
Opomena ti je pred duži ban.
MarlboroGold

#97 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by MarlboroGold »

Smrle uobičajeno shvati nešto na deseti način u odnosu na ostale.
King Theoden

#98 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by King Theoden »

Smrcak15 wrote:
dacha bosanac wrote:Pazi, ako razumiješ Trojstvo, onda razumiješ da se radi o tri osobe koje su jedno (Bog) ali i dalje svaka od njih ima svoju osobnost i djelovanje. Zato Ivan u prvom poglavlju opisuje Isusa i Njegovo božanstvo, a ne Oca, niti Svetog Duha.
onda razumiješ da se radi o tri osobe koje su jedno (Bog)
znaci tri persone koje cini bozanstvo, znaci BOg ili Bozanstvo ti dodje kao unija bogova :-)

1Otac+1Sin+1Sveti Duh = 1Bog

onda po tom definiciji Bog dobija drugo znacenje, to postaje unija bogova, tako onda mogu i druge vjere nazivati monoteistima kao hindusi, i hindusi mogu da kazu, svi ovi bogovi su jedan Bog samo se manifestuju u razlicitim formama :-) znaci nema vise restrikcije kada se udje u politeizam, otvorene su ti ruke, jer mozes imati milion bogova i reci tih milion bogova su jedan Bog, tj unija bogova, cine jedno jedinstvo.

Ali problem za tebe u ovoj situaciji sto biblija totalno neira bozanstvo Isusa

Dokaz1
A pazi ovo:

But some of the teachers of religious law said to themselves, "That's blasphemy! Does he think he's God?"

Jesus knew what they were thinking, so he asked them, "Why do you have such evil thoughts in your hearts?

Znaci kada je isus prastao grijehe , neki su pomislili da je da se Isus predstavlja kao Bog a isus im odgovara, da su to zle mislili koje su oni pomislili.

Dokaz2

Marko 10,17 Kad pođe dalje svojim putem, pritrča mu netko, pade pred njega na koljena i upita ga: "Učitelju dobri, što moram činiti, da postignem život vječni?"
Marko 10,18 Isus mu reče: "Što me zoveš dobrim? Nitko nije dobar osim jedinoga Boga.

Ako idemo matematickom tehnikom, proof by contradiction, dokazivanje kontradikcijom

Da je isus Bog, onda ne bi imale smisla rijeci Što me zoveš dobrim? Nitko nije dobar osim jedinoga Boga

Dokaz3
1 Timotijeva 2:5 Jer jedan je Bog, jedan je i posrednik između Boga i ljudi, čovjek Krist Isus

onda se da zakljuciti

covjek isus

Bog nije covjek

Dokaz4
Ako je Isus Bog, kakav je to Bog koji nezna stvari ?

Marko 13:32 "Ali o tom času i tom danu ne zna niko, ne, ni anđeli koji su na nebu, niti sin, nego samo Otac".

Dokaz5
Ako je Isus Bog, kakav je to Bog koji nema moci ?

Ivan 5:30,31 "Ja sam po sebi ništa ne mogu učiniti: sudim kako čujem, a moj sud je pravedan; jer ja nisam po svojoj volji nego po volji Oca koji me je poslao

Dokaz6
Ako je Isus Bog, kakav je to Bog koji mora biti odobren od drugog Boga da cini cuda ?

Djela 2:22 "Vi ljudi Izraela, čujte ove riječi: Isus Nazarenac, čovjek odobren od Boga među vama pomoću čuda i znakova, koje je Bog učinio preko njega usred vas, kao što vi sami znate".

i jos procitamo ovo Isus Nazarenac, čovjek odobren od Boga među vama pomoću čuda i znakova pored ovakvog teksta mozes isusa nazivati Bogom a biblija ga naziva covjekom.

Dokaz7
Ako je Isus Bog, Bog koji se uzdize drugom Bogu

Ivan 20:17 Isus joj reče (Mariji Magdaleni): "Ja se uzdižem svom Ocu i tvom ocu; i mom Bogu i tvom Bogu".

bas fino, znaci dva boga vjerujete a Isus kaze ovo

Isus odgovori: "Prva je: Slushaj, Izraele! Gospodin Bog nash jest jedini Bog." /Evandjelje po Marku, 12:29/

Dokaz8
Manji Bog i veci Bog ?

Ivan 14:28 "....Jer Otac je veći od mene"

znaci Nisu Isus sin = Bog Otac nego je Isus sin < Bog Otac

Dokaz9
Ako je isus Bog , zasto onda zabranjuje da se narod moli njemu ilida ga obozava, pa kaze da treba obozavati samo Boga

Otkrivenje 19:10 I ja padoh na njegove noge da ga obožavam. I on reče meni: "Pogledaj, ali ne čini: ja sam tvoj sluga, i tvoje braće koji imaju svjedočanstvo o Isusu: obožavaj Boga."

ovdje se Isus distancira da mu se neko klanja i naredjuje da se klanja Bogu.

Dokaz10
Isus se moli kao Muslimani danas

Matej 26:39 I otidje malo dalje, pade ničice na svoje lice, i pomoli se

Ako je Isus Bog, Kakav je to Bog koji se klanja drugom Bogu ?

Dokaz11

Isus jasno kaze da je otac samo Bog , samim tim negira da je sin Bog
Ivan 17,1 Ovo reče Isus i podiže oči svoje na nebo i reče: "Oče, dođe čas, proslavi Sina svojega, da Sin tvoj proslavi tebe!
Ivan 17,2 Jer ti si mu dao vlast nad svakim tijelom, da svima, koje si mu dao, dadne život vječni.
Ivan 17,3 A ovo je život vječni, da spoznaju tebe, jedino pravoga Boga, i koga si poslao, Isusa Krista.

Dokaz12
Sotona nudi Isusu carstvo zemlje, ako Isus poslusa sotonu.....pitanje sad, ako sotona zna da je isus Bog kako to da Sotona daje zemlju koja nije njegova Bogu cija je zemlja, zamisli se ti ja tebi dodje u dvoriste i kazem ti, sad hocu da ti pokloni ovu kucu :-) a ti vec zivis u kuci, tvoja kuca covjece :-)

znaci svi ovi dokazi jasno upucuju da isus nije Bog...ali jok, sad ce Dacha doci i reci, pa smrle, znas da je Isus rekao ja i otac smo jedno...

zaboravljaujuci da je Isus to objasnio da to uopste ne znaci da su jedno bice nego jedno u svrhi i cilju, jer isus objasnjava u bibliji sta znaci to Ja i otac smo jedno, pa kaze ucenicima budite jedno kao sto smo jedno ja i otac, pa da i vi budete jedno sa mnom i bogom, i svi budemo jedno.
Znaci jasno ko suza da se ne radi u jedinstvu bica nego jedinstvu cilja i svrhe.

Pa onda dodju i kazu, pa znas da je Su rekli isusu kad su ga vidjeli Moj Bog MOj Gospodin..sto je dokaz da je Isus Bog...ali ovo je cisto zamazivanje ociju ljudima koji nisu upuceni u bibliju, nece ti uopste reci kontekst kako je to izrece i sta je tacno izreceno

situacija je sljedeca, dolazi isus Tomi nakon sto su razepli navodno isusa na krstu, i pokaziva se tomi koji misli da je Isus umro, sdad odjednom stoji na vratima i Toma od shoka kaze MOj gospodin Moj bog, tako jedna biblija prevodi

ja nesto kontam, ima li ovo smisla ikako, zamisli se ti, meni dodje na vrata otac koji mislim da je mrtav, i ja kad ga vidim na vratima da stoji kazem
Moooooj Bozeeee, od silnog shoka dozivam boga, znas kako je to i u engleskom My Gooooood

Ko je ovdje izgorio po glavi da pomisli da ja smtram svog oca bogom ako ga vidim zivog nakon sto sam mislio da je mrtavc pa vrisnem i kazem Moj Boze, hoces li dacho pomisliti da ja smtram svog oca Bogom. Ja sam ovako tumacio ovo i ispostavilo se da je upravo tako kako sam tumacio, htio sam da vidim sta drugi prevod biblije kaze

pa naletim na ovo
Ivan 20,28 Toma mu odgovori: ` Moj Gospodine i moj Bože. `
Prevod Tomislav Dretar

Znaci totalno drugo shvatanje kada vidimo konetkt i prevode, shvatimo da uopste ovo ne znaci da je isus Bog kao sto ne znaci kad bi ja vidio mrtvog oca na vratima i rekao Bozeeeee moj u svom silnom cudu , da to znaci da sam rekao da mi je otac Bog :-)

Bog vama krscanima porucuje kroz Kuran:

Razgovor Allaha i Isusa na sudnjem danu

Bog nas obavjestava kako ce teci razgovor na sudnjem danu izmedju Allaha i Isusa

116. A kada Allah rekne: "O Isuse/Isa, sine Marijin/Merjemin, jesi li ti govorio ljudima: ’Prihvatite mene i majku moju kao dva boga uz Allaha!’" – on će reći: "Hvaljen neka si Ti! Meni nije priličilo da govorim ono što nemam pravo. Ako sam ja to govorio, Ti to već znaš; Ti znaš šta ja znam, a ja ne znam šta Ti znaš; Samo Ti jedini sve što je skriveno znaš.

117. Ja sam im samo ono govorio što si im Ti naredio: ’Klanjajte se Allahu, i mome i svome Gospodaru!’ I ja sam nad njima bdio dok sam među njima bio, a kad si mi Ti dušu uzeo, Ti si ih jedini nadzirao; Ti nad svim bdiš.

118. Ako ih kazniš, robovi su Tvoji, a ako im oprostiš, silan i mudar ti si."
Kuran

na drugom mjestu kaze BOg ovo:

72. Nevjernici su oni koji govore: "Bog je – Mesija/Mesih, sin Merjemin!’ A Mesih je govorio: "O sinovi Israilovi, klanjajte se Allahu, i mome i vašem Gospodaru! Ko drugog Allahu smatra ravnim, Allah ćemo ulazak u raj/džennet zabraniti i boravište njegovo će džehennem biti; a nevjernicima neće niko pomoći.

73. Nevjernici su oni koji govore: "Allah je jedan od trojice!" A samo je jedan Bog! I ako se ne okane onoga što govore, nesnosna patnja će, zaista, stići svakog od njih koji nevjernik ostane.

74. Zašto se oni ne pokaju Allahu i ne zamole oprost od Njega, ta Allah prašta i samilostan je.

75. Mesih, sin Merjemin, samo je poslanik – i prije njega su dolazili i odlazili poslanici -, a majka njegova je uvijek istinu govorila; i oboje su hranu jeli. Pogledaj kako Mi iznosimo jasne dokaze, i pogledaj, zatim, njih kako se odmeću
Jedan od jačih postova koje si napisao.
Nažalost, ostali smo uskraćeni za odgovor druge strane.
zagortenej

#99 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by zagortenej »

Tu se ne radi o anđelima nego isključivo o Bogu
.
Ovo je kao ono "Mi" u Kuranu.
JVC

#100 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by JVC »

Smrcak15 wrote:
Dokaz1
A pazi ovo:

Klasicno kasapljenje Pisma sa tvoje strane i onda od drveta ne vidis sumu. Sam si sebi dao odgovor u tvom tzv dokazu, ali obojio sam da ti bude lakse. Prvo - Pismo je kategoricno i jasno govori ko jedini moze oprastati grijehe.
Drugo - Kao sto se vidi Isus je znao njihove misli, sto je bio jasan dokaz i ujedno demonstracija njegovog bozanstva, jer Pismo kaze "jer niko ne zna misli srca osim Boga"
Dokaz2

Isusov odgovor ovdje nije da skrene pozornost na Njegovo bozanstvo, nego opet pomoc da ta osoba shvati u potpunosti sta je rekao.
Ocigledno je iz daljnjeg citanja da osoba nije vjerovala u potpunosti, a nazvao ga je Bogom. A to se vidi iz Marko 10:21-22:
"Isus ga nato pogleda, zavoli ga i rekne mu: "Jedno ti nedostaje! Idi i što imaš, prodaj i podaj siromasima pa ćeš imati blago na nebu. A onda dođi i idi za mnom. On se na tu riječ smrkne i ode žalostan jer imaše velik imetak."
Da bi ti bilo jos jasnije Matej 6:24:
"Nitko ne može služiti dvojici gospodara. Ili će jednoga mrziti, a drugoga ljubiti; ili će uz jednoga prianjati, a drugoga prezirati. Ne možete služiti Bogu i bogatstvu."
Dokaz3

onda se da zakljuciti

covjek isus

Bog nije covjek

Totalno bezveze Srmle, opet naturas i cjepkas bez ikakvog redosljeda. Zasto nisi kopirao onda i pocetak tj. ovo:
Hosea 11:1 "Dok Izrael (novi Izrael tj. Novi zakon ili zavjet) bijaše dijete, ja ga ljubljah, iz Egipta dozvah sina svoga.
Jos jedno od prorocanstava koje je Krist u potpunosti ispunio
Matej 2:13 "A pošto oni otiđoše, gle, anđeo se Gospodnji u snu javi Josipu: "Ustani, reče, uzmi dijete i majku njegovu te bježi u Egipat i ostani ondje dok ti ne reknem jer će Herod tražiti dijete da ga pogubi.
Nastavak kad budem imao vremena.
Locked