Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Locked
SaraFina

#76 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by SaraFina »

vivaldi wrote:
SaraFina wrote:Kako može biti nebitan ako tranšama plaćaju socijalni mir?
kojim transama? koji mir?

Pa čime se plaća ogromna i nepotrebna državna i entitetska administracija?Budžetlije i stranački uhljebi?
Čime Dodik konkretno plaća onaj MUP RS da mlati gradjane i maršira s dugim cijevima?
normala brate

#77 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by normala brate »

blut plut wrote:Ne bih previše tupio. Zbog čega se stvara utisak da Srbi u odnosu na ostala dva naroda u Bosni i Hercegovini imaju daleko veću patriotsku notu?
Zbog čega Bošnjaci nedovoljno pažnje posvećuju državnim praznicima Bosne i Hercegovine?
I zbog čega se više ne promoviše Bosna i Hercegovina?

Rijaliti pobjede su smjehotres, tako da time se ne bi hvalili.

Nije trol tema. Stičem utisak da komšije Srbi puno više računa vode o njima važnim datumima, nego mi, pa i Hrvati.

Zato što ste nas istrijebili u pojedinim dijelovima države i jer ste uvijek imali kompleks više vrijednosti.

Tako da, da pobjednici ste zadnjeg rata i trebate da slavite do kada ce te slaviti kako treba to je pitanje istočno Sarajevo nam je prepiš hoda da padne u roku 24 sata, a onda iz te pozicije do Banja Luke kroz šume 49 posto teritorije došlo bi se relativno brzo.
vivaldi

#78 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by vivaldi »

SaraFina wrote:Pa čime se plaća ogromna i nepotrebna državna i entitetska administracija?Čime Dodik konkretno plaća onaj MUP RS da mlati gradjane i maršira s dugim cijevima?
uhh...mislim razumijem ja da ljudi prirodno vole da se puasalno razbacuju nekim floskulama, ali ako vec trazite konkretne odgovore onda i pitanja moraju biti takva, ne moze pausalno.

glavni izvori prihoda su porezi, imas dvije entitetske porezne uprave i imas uio na drzavnom nivou koja prikuplja indirektne poreze. primjera radi entitetska porezna uprava rs-a je prosle godine sama prikupila 2,5 milijarde maraka. ilsutracije radi za penzije treba oko jedne milijarde
megaman4

#79 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by megaman4 »

SaraFina wrote:
vivaldi wrote:
SaraFina wrote:Kako može biti nebitan ako tranšama plaćaju socijalni mir?
kojim transama? koji mir?

Pa čime se plaća ogromna i nepotrebna državna i entitetska administracija?Budžetlije i stranački uhljebi?
Čime Dodik konkretno plaća onaj MUP RS da mlati gradjane i maršira s dugim cijevima?
Ljudi moj, jedini spas Dodiku i jeste MMF i socijalni mir.

Sve je kredite ispucao. Jos mu je ovo ostalo. A i ovaj kredit polako se gasi. Bit ce bjezanija...
SaraFina

#80 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by SaraFina »

vivaldi wrote:
SaraFina wrote:Pa čime se plaća ogromna i nepotrebna državna i entitetska administracija?Čime Dodik konkretno plaća onaj MUP RS da mlati gradjane i maršira s dugim cijevima?
uhh...mislim razumijem ja da ljudi prirodno vole da se puasalno razbacuju nekim floskulama, ali ako vec trazite konkretne odgovore onda i pitanja moraju biti takva, ne moze pausalno.

glavni izvori prihoda su porezi, imas dvije entitetske porezne uprave i imas uio na drzavnom nivou koja prikuplja indirektne poreze. primjera radi entitetska porezna uprava rs-a je prosle godine sama prikupila 2,5 milijarde maraka. ilsutracije radi za penzije treba oko jedne milijarde

Pa eto ti si struĆnjak pa potraži podatke o izvorima prihoda od poreza u RS. Jer je tvoj argument. Ja ću se opet razbacivati floskulama i reći ti da si u zabludi. KS je prikupio više nego cijela RS. Imaš tabelu negdje na temi "velikosrpska kuhinja sa HDZ specijalitetima" I nisu samo penzioneri ovisnici o isplatama nego i glomazna i nepotrebna entitetska, općinska administracija. Te šta se još plaća i ko? Prosvetari? Bolnice itd itd..Mislim bezvezno mi raspravljati s tobom na ovu neku poluargumentaciju koju furaš uz dociranje.
Nisam poluretard.
vivaldi

#81 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by vivaldi »

SaraFina wrote:Pa eto ti si struĆnjak pa potraži podatke o izvorima prihoda od poreza u RS. Jer je tvoj argument. Ja ću se opet razbacivati floskulama i reći ti da si u zabludi. KS je prikupio više nego cijela RS.
mislim da ti nije pametno da ulazis u ovo polje jer ne znas o cemu pricas. a tu obmanu oko tih prihoda ks sam objasnio bar jedno 10 puta na ovom forumu
connected

#82 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by connected »

blut plut wrote:Ne bih previše tupio. Zbog čega se stvara utisak da Srbi u odnosu na ostala dva naroda u Bosni i Hercegovini imaju daleko veću patriotsku notu?
Zbog čega Bošnjaci nedovoljno pažnje posvećuju državnim praznicima Bosne i Hercegovine?

Nije trol tema. Stičem utisak da komšije Srbi puno više računa vode o njima važnim datumima, nego mi, pa i Hrvati.

nije to samo utisak to je realnost i stvarnost...srpska drzavna odn, velikosrpska strategija se vidi na svakom koraku cim krocis u rs...i ne samo u rs...SPC i akademska zajednica nikada ne prestaju da usmjeravaju i napominju Srbe sta su...ko su...i za sta treba da se bore...mitomanija koja traje 500 godina a na mitove se obicni puk najbolje prima...zastave srspske su na svakih 50 m u rs-u...cak je i Vucic to spomenuo u jednom govoru da je u rs 5 x vise zastava nego u Srbiji....u isto to vrijeme osim sto lideri Bosnjaka imaju problem sa vlastitim identiteom pa tako u pojedinim krajevim se otvoreno slavi jedam Mehmed II Fatih i ostali turski Sultani...na Ilidzi postoji hor koji vodi onaj kripl Bajraktarevic koji se zove bas po Mehmedu fatihu...zastave sa ljiljanima bosnjackim vodjama sa Bakirom na celu sluze samo kao ikebane kad treba napraviti neki foto ili video intervju...nema tu istinske ljubavi i bastine prema srednjovjekovnoj Bosni od "muslimana" jer oni samo gledaju u Tursku i S. Arabiju...nazalost ti likovi u sadejstvu sa efendijama vladaju Bosnjacima vec evo 30 godina...takvi likovi i njihova politika je strasan promasaj i Bosnjaka i Bosne...bojim se nepovratan ali jos cemo se boriti
Last edited by connected on 09/01/2019 00:38, edited 1 time in total.
SaraFina

#83 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by SaraFina »

vivaldi wrote:
SaraFina wrote:Pa eto ti si struĆnjak pa potraži podatke o izvorima prihoda od poreza u RS. Jer je tvoj argument. Ja ću se opet razbacivati floskulama i reći ti da si u zabludi. KS je prikupio više nego cijela RS.
mislim da ti nije pametno da ulazis u ovo polje jer ne znas o cemu pricas. a tu obmanu oko tih prihoda ks sam objasnio bar jedno 10 puta na ovom forumu

Obmana ili ne.... taj tabelarni prikaz postoji. Ovo je tvoj argument :

https://www.google.com/amp/s/www.klix.ba/amp/190104031

Ja ti opet kažem da ova prikupljena srestva ni približno nisu dovoljna da podmire budžetske korisnike i prispjele kamate za dugovanja koje Dodik podigao u ime entiteta.
Ako tvrdiš da samo penzioneri koštaju oko milijardu, a 250 i nešto hiljada ih ima... Šta je sa ostalim i sta je sa servisiranjem dosadašnjih dugovanja?
Državni nivo se dijeli sa FBiH u nekim omjerima.
SaraFina

#84 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by SaraFina »

https://www.faktor.ba/vijest/zaduenje-r ... bra-301231

Ovo su dosadašnja zaduženja RS.

Rs dakle nije samoodrživ entitet. Novim kreditima servisira postojeća dugovanja i to povećanje prihoda je kap u moru.
Last edited by SaraFina on 09/01/2019 00:45, edited 1 time in total.
vivaldi

#85 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by vivaldi »

SaraFina wrote:Ja ti opet kažem da ova prikupljena srestva ni približno nisu dovoljna da podmire budžetske korisnike i prispjele kamate za dugovanja koje Dodik podigao u ime entiteta.Ako tvrdiš da samo penzioneri koštaju oko milijardu, a 250 i nešto hiljada ih ima... Šta je sa ostalim i sta je sa servisiranjem dosadašnjih dugovanja?Državni nivo se dijeli sa FBiH u nekim omjerima.
draga sarafina ako i kada te te stvari budu zanimale, odovjis slobodan dan, skines pdf budzet od par desetina strana i tamo nadjes sve, od prihoda do rashoda.

cisto da ti malo pomogenm, ukupan javni dug rs sto znaci stari vansjki, novi vansjkki dug, unutrasnji dug, obveznice, trezorci, dugovi opstina, dugovi javnih firmi, autoputeva, irb-a....je 5,4 milijarde maraka. od tog iznosa na mmf otpada slovom i brojem 220 miliona maraka ilitiga 4%.

ako ti mislis da se od toga kupuje socijalni mir, i sta si ono jos rekla...to je tvoje legitimno pravo
General War

#86 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by General War »

insomnia78 wrote:
General War wrote:
insomnia78 wrote:Muslimani nikad nisu ni imali drzave
E vala sto i ti mozes srat, imas li ti ista drugo u zivotu osim ovog foruma i nekog plitkog podjebavanja . :-)
Sta je tu podjebavanje? Koju su drzavu stvorili i kojom upravljali od dolaska islama na ove prostore pa do danas?
Pa sta je otomanska turska bila na ovim prostorima...sekularna? Duze je vladala nego bilo kaoja druga nego bilo koja evropska (hriscanska) drzava...i to ne pricam da sad raspredam s tobom vec da nemam pojma kako dodjes do nekog zakljucka :-) Ali opet imam utisak da prije ce bit da opet ganjas "nevjernike" po forumu :D
vivaldi

#87 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by vivaldi »

SaraFina wrote:https://www.faktor.ba/vijest/zaduenje-r ... bra-301231

Rs dakle nije samoodrživ entitet. Novim kreditima servisira postojeća dugovanja i to povećanje prihoda je kap u moru.
sa ovim srklet guglanjem neces daleko stici jer opet kazem ne razumijes ni sta trazis niti i kada to nadjes ne razumijes sta pise.

jesi igdje izguglala koliko se vraca? jesi igdje izguglala koliko se vrati svake godine. npr prosle i koliko ce ove?
cyprus

#88 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by cyprus »

Ono što državu čini državom jeste suverenitet i međunarodno priznanje... Nikakve parade i kurci palci... Iz toga jasno proizilazi odgovor na pitanje iz naslova - ne, Republika Srpska nije više država nego Bosna i Hercegovina... Zapravo, nije država uopšte...
SaraFina

#89 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by SaraFina »

vivaldi wrote:
SaraFina wrote:Ja ti opet kažem da ova prikupljena srestva ni približno nisu dovoljna da podmire budžetske korisnike i prispjele kamate za dugovanja koje Dodik podigao u ime entiteta.Ako tvrdiš da samo penzioneri koštaju oko milijardu, a 250 i nešto hiljada ih ima... Šta je sa ostalim i sta je sa servisiranjem dosadašnjih dugovanja?Državni nivo se dijeli sa FBiH u nekim omjerima.
draga sarafina ako i kada te te stvari budu zanimale, odovjis slobodan dan, skines pdf budzet od par desetina strana i tamo nadjes sve, od prihoda do rashoda.

cisto da ti malo pomogenm, ukupan javni dug rs sto znaci stari vansjki, novi vansjkki dug, unutrasnji dug, obveznice, trezorci, dugovi opstina, dugovi javnih firmi, autoputeva, irb-a....je 5,4 milijarde maraka. od tog iznosa na mmf otpada slovom i brojem 220 miliona maraka ilitiga 4%.

ako ti mislis da se od toga kupuje socijalni mir, i sta si ono jos rekla...to je tvoje legitimno pravo

Ja sam pomenula dragi vivaldi zaduženja općenito i mmf tranše koje povremeno gase vatru. A tekst i moj post iznad imaš u prilog argumentaciji. Dakle RS nije samoodrživ entitet. Bez obzira na tvoje tvrdnje i rekord od 2,44 prikupljenih milijardi.
RS ne može servisirati svoja dugovanja, penzionere i budžetske korisnike/glomaznu administraciju na svim nivoima, prosvetu, zdravstvo i sl.
BEZ NOVIH ZADUŽIVANJA.
To je jedina istina.
SaraFina

#90 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by SaraFina »

vivaldi wrote:
SaraFina wrote:https://www.faktor.ba/vijest/zaduenje-r ... bra-301231

sa ovim srklet guglanjem neces daleko stici jer opet kazem ne razumijes ni sta trazis niti i kada to nadjes ne razumijes sta pise.

jesi igdje izguglala koliko se vraca? jesi igdje izguglala koliko se vrati svake godine. npr prosle i koliko ce ove?

Jesi ti argumentirao koliko košta
Servisiranje dosadašnjih dugovanja, penzije, budžetski korisnici/entitetska i sva druga administracija, školstvo i zdravstvena i socijalna skrb itd itd?
Ako to uklopiš u prihode, dokazujući da je RS samoodrživa, onda te Dodik treba postaviti za ministra finansija u najmanju ruku.
General War

#91 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by General War »

cyprus wrote:Ono što državu čini državom jeste suverenitet i međunarodno priznanje... Nikakve parade i kurci palci... Iz toga jasno proizilazi odgovor na pitanje iz naslova - ne, Republika Srpska nije više država nego Bosna i Hercegovina... Zapravo, nije država uopšte...
:thumbup:
Samo nastavak nacionalistickog preseravanja kad nista drugo ne mogu ni ponuditi...a bosnjacke stranke cute, jer im uvjek moze posluziti kao argument za svadju kad krene nesto naopako u federaciji.
Nebi oni smjeli ni smecarska kola okititi da im sa "ove" ne namigne.
insomnia78

#92 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by insomnia78 »

General War wrote: Pa sta je otomanska turska bila na ovim prostorima...sekularna? Duze je vladala nego bilo kaoja druga nego bilo koja evropska (hriscanska) drzava...i to ne pricam da sad raspredam s tobom vec da nemam pojma kako dodjes do nekog zakljucka :-) Ali opet imam utisak da prije ce bit da opet ganjas "nevjernike" po forumu :D
Da citas umjesto sto stices utiske vidio bi da sam napisao Muslimani. Tako da otomanska Turska nema nikakve veze sa bosnjackom drzavom
General War

#93 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by General War »

insomnia78 wrote:
General War wrote: Pa sta je otomanska turska bila na ovim prostorima...sekularna? Duze je vladala nego bilo kaoja druga nego bilo koja evropska (hriscanska) drzava...i to ne pricam da sad raspredam s tobom vec da nemam pojma kako dodjes do nekog zakljucka :-) Ali opet imam utisak da prije ce bit da opet ganjas "nevjernike" po forumu :D
Da citas umjesto sto stices utiske vidio bi da sam napisao Muslimani. Tako da otomanska Turska nema nikakve veze sa bosnjackom drzavom
:-)
A ima li Otomaska Turska ista sa Bosanskim muslimanima?
cyprus

#94 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by cyprus »

Kaže se 'osmanska'... Lik se zvao Osman, ne Otoman...

:)
vivaldi

#95 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by vivaldi »

SaraFina wrote:Jesi ti argumentirao koliko košta Servisiranje dosadašnjih dugovanja, penzije, budžetski korisnici/entitetska i sva druga administracija, školstvo i zdravstvena i socijalna skrb itd itd?Ako to uklopiš u prihode, dokazujući da je RS samoodrživa, onda te Dodik treba postaviti za ministra finansija u najmanju ruku.
draga sarafina na otplatu dugova u prosloj godini je rs potrosila oko 700 miliona maraka sto znaci da se u prosjku svaki dan, doslvno svaki dan vraca skoro 2 miliona.

i sve ove godine se dugovi uredno vracaju, ali to medijima nije zanimljivo pa to nisi ni mogla nigdje procitat.

tvoje pitanje jednostavno nema smisla pa na njega ne mozes ni dobiti odgovor. pitanje samoodrzivosti je besmisleno pitanje. mozes eventualno pitati koliki su godisnji kapaciteti za nova zaduzivanja, ali i to pitanje zahtjeva odredjena pojasnjenja prije odgovora
emric

#96 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by emric »

Srpska politika narod hrani mitovima, pa im je potrebno to stalno pumpanje srpskih mozgova. Da SPC i srpske stranke ne rade to što rade Srbi bi shvatili koliki su gubitnici. Ovako pametni shvataju, ali ih niko ne sluša, a oni drugi jašu oblake laži i ne shvataju kako pad zna biti težak.

Stvari su jednostavne - tzv RS se neće nikad otcjepiti i biti država, Srbija se nikad neće proširiti na štetu BiH, Hrvatska nikad neće oteti dio BiH. BiH će biti članica NATO-a i EU, cjelovita ali sa nekom vrstom unutrašnjih podjela. Kraj priče.
SaraFina

#97 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by SaraFina »

vivaldi wrote:
SaraFina wrote:Jesi ti argumentirao koliko košta Servisiranje dosadašnjih dugovanja, penzije, budžetski korisnici/entitetska i sva druga administracija, školstvo i zdravstvena i socijalna skrb itd itd?Ako to uklopiš u prihode, dokazujući da je RS samoodrživa, onda te Dodik treba postaviti za ministra finansija u najmanju ruku.
draga sarafina na otplatu dugova u prosloj godini je rs potrosila oko 700 miliona maraka sto znaci da se u prosjku svaki dan, doslvno svaki dan vraca skoro 2 miliona.

i sve ove godine se dugovi uredno vracaju, ali to medijima nije zanimljivo pa to nisi ni mogla nigdje procitat.

tvoje pitanje jednostavno nema smisla pa na njega ne mozes ni dobiti odgovor. pitanje samoodrzivosti je besmisleno pitanje. mozes eventualno pitati koliki su godisnji kapaciteti za nova zaduzivanja, ali i to pitanje zahtjeva odredjena pojasnjenja prije odgovora

Kako nema smisla? Pročitaj naslov teme i uvod... Kao i tvoje tvrdnje koje se tiču finansijskog aspekta opstojnosti.... Ja tvrdim da RS nije samoodrživa. Dakle kako nešto što živi od infuzije, ( NOVIH zaduživanja) može biti i po forumskim preklapanjima okarakterizirano državom?
Ok servisiraju dugovanja, administraciju na raznoraznim nivoima, penzije, skolstvo, zdravstvo itd itd? Ali čime? NOVIM ZADUŽiVANJEM.

Ne znam kakve spinove ubacuješ o nelogičnosti mojih pitanja i tvrdnji? Razvodnjavaš bezveze da bi ispao u pravu.
cyprus

#98 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by cyprus »

Cijela planeta funkcionište tako što se stalno zadužuje... Ja sam uvjerenja da taj balon mora kad-tad pući, šta god ekonomisti pričali... Ali ne mislim da će RS pući išta brže ili gore nego svi ostali... Dakle, ne bih se ja puno pouzdavao u ekonomsku krhkost manjeg entiteta... Da se bar Federacija pretvori u Zapadnu Njemačku, pa hajd... Al ovako, bojim se da je to džaba nadanje...
emric

#99 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by emric »

cyprus wrote:Cijela planeta funkcionište tako što se stalno zadužuje...
Auuuu, kakva neistina. :D
SaraFina

#100 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by SaraFina »

Cijela BiH je pod "tutorstvom", ne samo RS.
Medjutim, našim tutorima projekat jedinstvene države, s dva entiteta je očigledno jedina prihvatljiva opcija.
Sve dok je to tako, uredno će tutori podmirivati iz raznoraznih izvora državu, neophodnim financijskim sredstvima za funcioniranje.

Svaki neposluh, rezultiraće ukidanjem beneficija. U tom je bit samodrživosti.

Nisi svoj gospodar. I nikakve secesije ne dolaze u obzir. Dok tutor ne da zeleno svjetlo.
Last edited by SaraFina on 09/01/2019 01:21, edited 1 time in total.
Locked