Advent u Sarajevu?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
insomnia78

#76 Re: Advent u Sarajevu?

Post by insomnia78 »

A moze i ovako
Image
biggrin

#77 Re: Advent u Sarajevu?

Post by biggrin »

moonca wrote:
biggrin wrote:s obzirom da su nam primarno ciljno podrucje u oblasti turizma stanovnici zemalja sa većinskim muslimanskim stanovništvom, koji žele ipak da malo dotaknu i evropu, moj prijedlog je da napravimo halal advent. halal kobaje Ovako, sok od grožđa( po potrebi ga i podgrijati), ima kole, al ima i sultan kole, nularice i nargile ....
Nisam sigurna da bi bio ikakav znacajan profit. Stanovnici pomenutih zemalja zive a tako ih i vjera 'savjetuje' skromno. ;-)
nije zabranjeno imati, ako se do toga stiže nezabranjenim načinom, niti trošiti ono što imaš, tako da možemo eliminisati tu "prepreku" iz daljeg razmatranja
demagog

#78 Re: Advent u Sarajevu?

Post by demagog »

Hakiz wrote:
Neka i bajrama i adventa, ali da se ko hoće sjetiti da organizuje bakanalije i dionizije, i slične svetkovine. Šta nedostaje rijekama vina i polugolim ženama u religijskim procesijama, ima i takvih religija.
U ovu religiju bih se mozda i uclanio :D

Sto se tice samog adventa u Sarajevu cini mi se da bi iz vise razloga bolje bilo uzeti neki sekularni naziv.
Izbjeglo bi se iritiranje lokalnog stanovnistva, napravila bi se razlika (kakva-takva) u odnosu na slicne stvari na drugim mjestima, privuklo mozda turiste koji se ne furaju na religiju i one kojima je nezgodno da idu na advent (citaj turiste iz arapskih zemalja), eventualno bi se ubrale neke pare od sponzora tipa Coca-Cola itd.
Hakiz

#79 Re: Advent u Sarajevu?

Post by Hakiz »

demagog wrote:
Hakiz wrote:
Neka i bajrama i adventa, ali da se ko hoće sjetiti da organizuje bakanalije i dionizije, i slične svetkovine. Šta nedostaje rijekama vina i polugolim ženama u religijskim procesijama, ima i takvih religija.
U ovu religiju bih se mozda i uclanio :D

Sto se tice samog adventa u Sarajevu cini mi se da bi iz vise razloga bolje bilo uzeti neki sekularni naziv.
Izbjeglo bi se iritiranje lokalnog stanovnistva, napravila bi se razlika (kakva-takva) u odnosu na slicne stvari na drugim mjestima, privuklo mozda turiste koji se ne furaju na religiju i one kojima je nezgodno da idu na advent (citaj turiste iz arapskih zemalja), eventualno bi se ubrale neke pare od sponzora tipa Coca-Cola itd.
Kako iritiralo lokalno stanovništvo?

U ovom gradu žive i hrišćani i još poneki i koga vrijeđa vjera naših sugrađana, taj ima ozbiljan problem sa civilizacijskim vrijednostima.

A turisti arapi će u startu znati da ovdje postoji advent i ako im je to razlog da ne dođu, i ne trebaju dolaziti.

A koliko ih je po zapadnoevropskim državama, mislim da oni s tim nemau nikakav problem.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#80 Re: Advent u Sarajevu?

Post by konektovan »

Garantujem da 70 % stanovništva i ne zna sta znaci advent i na šta se odnosi. Ime neće praviti problem. :mrgreen:
1941.

#81 Re: Advent u Sarajevu?

Post by 1941. »

Isuvise smo specificna sredina pa mi se cini da ova sustinski lijepa ideja ipak spada u red mnogih (zapadnjackih ili istocnjackih, potpuno svejedno) stvari koje jednostavno nisu prilagodljive nasem podneblju, pa primijenjene ovdje izgledaju u najmanju ruku groteskno. Inace, nista protiv.
mayab

#82 Re: Advent u Sarajevu?

Post by mayab »

Bio sam prosle zime u Zg na adventu, da vidim i to kod njih jer reklamiranje im je jako, pa sam "podlegao" reklami, a vjerski aspekt me ne zanima!
Uglavnom, vidio sam sta znače pametno postavljene i u velikoj količini led diode po drveću, prolazima , nocu izgleda fascinantno, a danju ne kontas da prolazis istim lokacijama!Npr.park Zrinjevac me nocu oduševio, po danu totalno bez veze :lol:
Uz to, na vise lokacija "kućice" sa jelom, pićem, suvenirima, muzika u živo, kako naveče, tako i po danu na pojedinim lokacijama, besplatno klizanje...
To sve već imamo u Sarajevu u ovo doba godine, dakle onaj Coca cola market, pa klizaliste i kućice na Vilsonovom, i na Trgu oslobođenja AI, uz to okićen grad i Baš čaršija!
Još prošle zime sam nakon posjete Zagrebu razmisljao sto to ne uradimo slično i još bolje, i u Sa, i uzmemo dobre pare od turizma-nema ko ne bi došao na Advent u Sarajevu :mrgreen:
demagog

#83 Re: Advent u Sarajevu?

Post by demagog »

Pa citajuci po forumu prosle i ove godine vidim da je neke iritirao i ovaj Coca-Cola Market. Iako je sekularno postavljen mnogi ga dozivljavaju kao prikriveno religijski. Koliko se meni cini ovo bi ih jos vise iritiralo. Sasvim je drugo pitanje da li treba da ih iritira, u realnom svijetu je bitno kako ljudi reaguju a ne da li bi trebali da reaguju tako.

Jedna paralela: Eno mnogima pritisak skace kad porodica Dzeko otvara paketice pod jelkom iako su eksplicitno rekli da ne slave Bozic. To njihovo otvaranje paketa bi bilo nesto kao ova sekularna manifestacija koju predlazem, zamisli kakve bi tek reakcije izazvalo kad bi objavili da slave Bozic sto bi bilo nesto kao advent u Sarajevu.
Hakiz

#84 Re: Advent u Sarajevu?

Post by Hakiz »

Vjeruj mi da bi mnogi kojima je pritisak skočio na porodicu Džeko došli na advent. Ima ljudi koji sebe potvrđuju time što će o drugima loše pisati/govoriti, i njima je Džeko jelka povod, ne suština.
BHF_Manijak

#85 Re: Advent u Sarajevu?

Post by BHF_Manijak »

emmir1 wrote: Coca Cola market je smiješan u odnosu na Zagreb
Cuda li Bozijeg, veci i bolje organizovani advent u zemlji/gradu sa vecinskim katolickim stanovnistvom u odnosu n agrad sa vecinskom muslimanskom populacijom. :mrgreen: :oops:

Nemam nista protiv, ionako su Katolici davno komercijalizovali svoje praznike i inernacionalizirali ih, pa niko ne gleda vise bekraung istog, vec ono u dato momentu da se nakiti grad i slicno. Hajde neka i toga, nemam problem s tim, osim sto imam ogroman problem sto smo veliki kompleksasi i sto se uzasno stidimo svog, lazni FGR to najbolje prezentuje.

Na cemu se god mogu uzeti pare - daj. Mada smo mi debili generalno, niti sta znamo izreklamirat niti od tog napraviti da to ljudski izgleda.
Realno i SFF bi puno vise mogao biti u odnosu na ono sto je sad. Jedan primjer samo.
demagog

#86 Re: Advent u Sarajevu?

Post by demagog »

Hakiz wrote:Vjeruj mi da bi mnogi kojima je pritisak skočio na porodicu Džeko došli na advent. Ima ljudi koji sebe potvrđuju time što će o drugima loše pisati/govoriti, i njima je Džeko jelka povod, ne suština.
Slazem se ali moje razmisljanje ide ovom linijom: svi koji bi dosli na advent dosli bi i na sekularnu manifestaciju a obrnuto ne vrijedi, ima ih koji bi dosli na sekularnu manifestaciju a ne bi na advent.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#87 Re: Advent u Sarajevu?

Post by _BataZiv_0809 »

Zagreb za sad moze biti samo uzor i dugorocni cilj. Godinama su najbolji advent u Evropi i to nije doslo preko noci. Ja se sjecam vremena kad je advent bio maltene jedan sator/pagoda u Gajevoj ulici.

Isto kao sto ni Zagreb preko noci ne moze stici nas film festival.

A osim imena kakve veze ovo ima sa religijom?
Hakiz

#88 Re: Advent u Sarajevu?

Post by Hakiz »

demagog wrote:
Hakiz wrote:Vjeruj mi da bi mnogi kojima je pritisak skočio na porodicu Džeko došli na advent. Ima ljudi koji sebe potvrđuju time što će o drugima loše pisati/govoriti, i njima je Džeko jelka povod, ne suština.
Slazem se ali moje razmisljanje ide ovom linijom: svi koji bi dosli na advent dosli bi i na sekularnu manifestaciju a obrnuto ne vrijedi, ima ih koji bi dosli na sekularnu manifestaciju a ne bi na advent.
Razumijem te, ali ne znam da li se slažem sa tobom. Čak mi se čini da bi više sekularnih došlo na advent nego religioznih na sekularne manifestacije. Sjećam se prije nekih 15-ak godina u Domu Armije u Sarajevu nekakva modna revija, kada odjednom pojavi se Mustafa ef. Ceric, tada reisu-l-ulema. I poče revija, treća maneenka izašla sa sisama ma izvolite (tada su bile opuštenije i manekenke, danas i one ukočene i kaluđerice barem javno), providan gornji dio, sve se vidi. Prestao sam gledati reviju, samo sam gledao kako se Cerić meškolji na stolici :lol:

Ja sam ateista i došao bih na advent. Moja putovanja uvijek uključuju posjete vjersim objektima, i ako se zatekem kada se održavaju i ne zabrane mi, posjete vjerskim manifestacijama u mjestima u kojima sam, bez obzira na to kojoj religiji pripadaju. Ne učestvujem jer ne znam pravila, ali posmatram sa strane. To je upoznavanje svijeta i kultura. Ne moram se slagati sa njima, ali šta mi fali da ih upoznam? Ako neko ima raspoložen za Camino de Santago?

Upoznaj neprijatelja da bi ga lakše pobijedio :)
demagog

#89 Re: Advent u Sarajevu?

Post by demagog »

_BataZiv_0809 wrote: A osim imena kakve veze ovo ima sa religijom?
Coca-Cola Market ni imenom nema veze sa religijom pa ga opet neki dozivljavaju kao religijski
insomnia78

#90 Re: Advent u Sarajevu?

Post by insomnia78 »

_BataZiv_0809 wrote:Zagreb za sad moze biti samo uzor i dugorocni cilj. Godinama su najbolji advent u Evropi i to nije doslo preko noci. Ja se sjecam vremena kad je advent bio maltene jedan sator/pagoda u Gajevoj ulici.

Isto kao sto ni Zagreb preko noci ne moze stici nas film festival.

A osim imena kakve veze ovo ima sa religijom?
:lol:
Hakiz

#91 Re: Advent u Sarajevu?

Post by Hakiz »

BHF_Manijak wrote:
Nemam nista protiv, ionako su Katolici davno komercijalizovali svoje praznike i inernacionalizirali ih, pa niko ne gleda vise bekraung istog, vec ono u dato momentu da se nakiti grad i slicno. Hajde neka i toga, nemam problem s tim, osim sto imam ogroman problem sto smo veliki kompleksasi i sto se uzasno stidimo svog, lazni FGR to najbolje prezentuje.
Bravo. Lafo turistički grad, a nema najmanje 5 uličnih izvođača, uposlenih ili barem angažovanih od turističke zajednice, koji izvode sevdah na strateškim mjestima u jeku sezone. Ili ako ne uličnih, onda u nekim objektima koji su lako dostupni turistima koji šetaju gradom. I slično.
Hakiz

#92 Re: Advent u Sarajevu?

Post by Hakiz »

demagog wrote:
Coca-Cola Market ni imenom nema veze sa religijom pa ga opet neki dozivljavaju kao religijski
Zbog vremena kada se dešava. Počne prije katoličkog Božića i to ga obilježi u nečijim očima.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#93 Re: Advent u Sarajevu?

Post by _BataZiv_0809 »

Hakiz wrote:
demagog wrote:
Zbog vremena kada se dešava. Počne prije katoličkog Božića i to ga obilježi u nečijim očima.
Dobro i? Pokrstavaju li onaj silni narod sto autobusima leti u Zagreb tokom decembra :mrgreen:
sadie_forever

#94 Re: Advent u Sarajevu?

Post by sadie_forever »

Edit
Last edited by sadie_forever on 06/01/2019 23:08, edited 1 time in total.
Hakiz

#95 Re: Advent u Sarajevu?

Post by Hakiz »

_BataZiv_0809 wrote:
Hakiz wrote:
demagog wrote: Coca-Cola Market ni imenom nema veze sa religijom pa ga opet neki dozivljavaju kao religijski
Dobro i? Pokrstavaju li onaj silni narod sto autobusima leti u Zagreb tokom decembra :mrgreen:
Ama, govorimo o ljudima koji su se već naoštrili da im smeta pa samo traže povod, ne govorimo o razumnim ljudima :wink:
SaraFina

#96 Re: Advent u Sarajevu?

Post by SaraFina »

Najbolji Advent u Europi svakako je u Beču. I to onaj na Rathaus. A ima ih mnogo po gradu još naravno.

https://www.stadt-wien.at/wien/maerkte/ ... -wien.html
Last edited by SaraFina on 06/01/2019 23:11, edited 1 time in total.
Hakiz

#97 Re: Advent u Sarajevu?

Post by Hakiz »

sadie_forever wrote:Koliko ima katolika? I bil bila provokacija u sta ja znam Ljubuskom napravit otvoreni iftar?

A dalje,nema te tradicije...advent je nesto tradicionalno,zbog toga imas coca Cola market ili novogodisnji..to je moderno

Trece nikome nece smetat to,ali nece bit ni popularno.
Hakiz wrote:Kako iritiralo lokalno stanovništvo?

U ovom gradu žive i hrišćani i još poneki i koga vrijeđa vjera naših sugrađana, taj ima ozbiljan problem sa civilizacijskim vrijednostima.

A turisti arapi će u startu znati da ovdje postoji advent i ako im je to razlog da ne dođu, i ne trebaju dolaziti.

A koliko ih je po zapadnoevropskim državama, mislim da oni s tim nemau nikakav problem.
Pa, ja ne bih da sam isti kao taj iz Ljubuškog na kojeg misliš. Protiv njega mogu uzeti pušku ako me napadne, ali mu neću braniti vjersku svetkovinu.

Ne mogu tuđim zlom opravdati da ga ja činim, možda sam pogrešno pravljen.
mayab

#98 Re: Advent u Sarajevu?

Post by mayab »

_BataZiv_0809 wrote:

Bogme ja znam podosta Sarajlija muslimana(imenom) koji odoše na advent u Zg, čak ljudi hadžija, valjda ih porodica natjerala, nagovorila i ljudi bili!
Eh, šta su tamo radili, ne znam :D
Hakiz

#99 Re: Advent u Sarajevu?

Post by Hakiz »

mayab wrote:
_BataZiv_0809 wrote:

Bogme ja znam podosta Sarajlija muslimana(imenom) koji odoše na advent u Zg, čak ljudi hadžija, valjda ih porodica natjerala, nagovorila i ljudi bili!
Išli špijunirati.

Da li da vide kako se to radi pa ovdje da to organizuju i uzmu lovu (lova nema ni naciju ni vjeru) ili iz drugih pobuda, to oni znaju :)
sadie_forever

#100 Re: Advent u Sarajevu?

Post by sadie_forever »

mayab wrote:
_BataZiv_0809 wrote:

Idu ljudi zanimaju Ih tudji obicaji kao i druge nasi,necemo odmah sve tudje dovodit kuci :mrgreen:
Post Reply