Bakšiš

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
moonca

#76 Re: Bakšiš

Post by moonca »

Edin H. wrote: Jeste - treba na tromjesecni trening otici.

Neka se Amerikanci meni prilagodjavaju, a ne ja njima. :oops:
pa dobro - i ja kada dolazim u Bosnu - pitam koji je sada obicaj---nije to tako tesko... ako iznajmljujes stan - osobi koja dodje da cisti - ostavis baksis- u hotelima je oko par dollara dnevno itd...
Edin H.

#77 Re: Bakšiš

Post by Edin H. »

moonca wrote:
MarlboroGold wrote:
moonca wrote: To nije trebala uraditi,ako ne pise na vidljivom mjestu da je baksis uracunat a nije -jer to nije pravilo u coffee shopovima

Kada putujes u drugu drzavu -citas koji su obicaji... :-)
Znao sam za tip, ali u momentu nisam razmišljao... međutim nisam znao da baš toliko zahtijevaju. To bi ipak i dalje trebalo biti na dobrovoljnoj bazi, a ne da ti hoće oči iskopati ako si smetnuo s uma ili recimo ne želiš iz nekog razloga.
Jeste na dobrovoljnoj -ipak-- ali preporucuju bar 15 % za vecere , ruckove -- ako je kafa $2 -- 50 centi je ok :-)
Restaurant customers who pay the food portion of their bill but not the mandatory gratuity have at times been arrested, charges are generally dropped

Eki gazde tuzili sudu goste koji su odbili da plate nadodati baksis I samo platili racun, ali palo na sudu. :D
moonca

#78 Re: Bakšiš

Post by moonca »

Edin H. wrote: Restaurant customers who pay the food portion of their bill but not the mandatory gratuity have at times been arrested, charges are generally dropped

Eki gazde tuzili sudu goste koji su odbili da plate nadodati baksis I samo platili racun, ali palo na sudu. :D
hm -- to zavisi i od sudija ---- ali, ako je bila grupa od 20 -ak gostiju- baksis je obavezan 20%--cak se nekada i br kartice uzme unaprijed...no-- ako ces se vracari u isti restoran ili ... ostavljaj baksis.. :lol: :wink:
Edin H.

#79 Re: Bakšiš

Post by Edin H. »

moonca wrote:
Edin H. wrote: Restaurant customers who pay the food portion of their bill but not the mandatory gratuity have at times been arrested, charges are generally dropped

hm -- to zavisi i od sudija ---- ali, ako je bila grupa od 20 -ak gostiju- baksis je obavezan 20%--cak se nekada i br kartice uzme unaprijed...no-- ako ces se vracari u isti restoran ili ... ostavljaj baksis.. :lol: :wink:
Ukoliko ja poslije vecere pospremim stol, odnesem u kuhinju i operem sudje moram li platiti 20% baksisa? :D
stari lisac

#80 Re: Bakšiš

Post by stari lisac »

Platis kafu dvije marke jos da ga castis markom :lol:
Pritom kafa vise lici na doljevusu.
Castite li zene za kasama ,u trznim centrima koje zaradjuju manje od konobara?
moonca

#81 Re: Bakšiš

Post by moonca »

stari lisac wrote:Platis kafu dvije marke jos da ga castis markom :lol:
Pritom kafa vise lici na doljevusu.
Castite li zene za kasama ,u trznim centrima koje zaradjuju manje od konobara?
Da..
Sam si kriv sto nisi izgradio ukus za doljevushu.. :lol:
Ne- one nas caste sa zvakama - :wink:
stari lisac

#82 Re: Bakšiš

Post by stari lisac »

Ne sjecam se kad sam dobio nesto umjesto kusura jer vidim da su kase poprilicno pune i da imaju vratit.Mozda djecu hvataju na tu foru sa zvakama
mali jomu

#83 Re: Bakšiš

Post by mali jomu »

Baksis ne daje onaj ko ima, niti onaj ko nema...... to je nesto vise od toga :mrgreen:
Edin H.

#84 Re: Bakšiš

Post by Edin H. »

Pusti to bile su vrh Bazuka zvake sto su davale prije rata umjesto kusura :oops:
Laertes

#85 Re: Bakšiš

Post by Laertes »

Jutros taksisti ostavio po marke :-D
A drago mi i dobiti bakšiš, mada se u ovom što ja radim ne podrazumijeva.
Edin H.

#86 Re: Bakšiš

Post by Edin H. »

mali jomu wrote:Baksis ne daje onaj ko ima, niti onaj ko nema...... to je nesto vise od toga :mrgreen:
Psihologija - das baksis jer podsvjesno ocekujes da ce onda i tebi neko dati,
A onda zaglavis za primanje mita :D
MaxPayne

#87 Re: Bakšiš

Post by MaxPayne »

Ostavljam,ali iskreno čemu?Marka na kafu a dvije na jelo.Ako je problem donijeti tu kafu ili tanjir onda bi trebalo omogućiti gostima da donesu to sami.
Jimmy McNulty
Čiča Gliša

#88 Re: Bakšiš

Post by Jimmy McNulty »

MaxPayne wrote:Ostavljam,ali iskreno čemu?Marka na kafu a dvije na jelo.Ako je problem donijeti tu kafu ili tanjir onda bi trebalo omogućiti gostima da donesu to sami.
Pričao mi drug kad je bio u Milanu ako odeš za šank, naručiš i sačekaš kafu i to što si naručio platiš koliko je na meniju, a ako sjedneš i sačekaš da te konobar usluži haman si dužan platit 2-3 eura više. Sad ne znam je li po osobi ili ukupno.
Heller

#89 Re: Bakšiš

Post by Heller »

U kockarskim danima sam znao radnicama ostavljat kad dobijem do 10 KM, zavisno od veličine sise jelte. konobarima zavisi ako uzima piće pa platim ništa. Ako je skupa račun zaokruži se plus koja marka. Ne ostavljam na kafu, kad uletim na ručak il tako nešto uđem.
Last edited by Heller on 22/12/2018 16:07, edited 1 time in total.
MaxPayne

#90 Re: Bakšiš

Post by MaxPayne »

Jimmy McNulty wrote: Pričao mi drug kad je bio u Milanu ako odeš za šank, naručiš i sačekaš kafu i to što si naručio platiš koliko je na meniju, a ako sjedneš i sačekaš da te konobar usluži haman si dužan platit 2-3 eura više. Sad ne znam je li po osobi ili ukupno.
Imaju oni još trikova,npr.u bašti skuplje platiš piće.Šta očekivati od ljudi koji su izmislili gadariju poznatu kao couvert.
mali jomu

#91 Re: Bakšiš

Post by mali jomu »

Edin H. wrote:
mali jomu wrote: Baksis ne daje onaj ko ima, niti onaj ko nema...... to je nesto vise od toga :mrgreen:
Psihologija - das baksis jer podsvjesno ocekujes da ce onda i tebi neko dati,

jok ba, nema to veze stim, to ti je isto kao ono sto kazu da hadzija nije onaj sto ima puno para, to je vise od koliko neko ima ili nema,

neko je Hadzija imao ili ne imao, a neko nije ili imao ili ne imao, visoko je to i nema nista sa imanjem ili ne imanjem..... :mrgreen:
moonca

#92 Re: Bakšiš

Post by moonca »

Edin H. wrote: Psihologija - das baksis jer podsvjesno ocekujes da ce onda i tebi neko dati,
Ne mislim na taj nacin.

Baksis se daje radnicima koji rade u usluznim djelatnostima --sad-neces ostaviti baksis prodavcu auta,kuca itd...

Mito ima svoju funkciju- :-)
Edin H.

#93 Re: Bakšiš

Post by Edin H. »

moonca wrote:
Edin H. wrote: Psihologija - das baksis jer podsvjesno ocekujes da ce onda i tebi neko dati,
Ne mislim na taj nacin.

Baksis se daje radnicima koji rade u usluznim djelatnostima --sad-neces ostaviti baksis prodavcu auta,kuca itd...

Reaguj @HAVANA :shock:
mali jomu

#94 Re: Bakšiš

Post by mali jomu »

moonca wrote:

:thumbup: :thumbup: :thumbup:
HAVANA

#95 Re: Bakšiš

Post by HAVANA »

Edin H. wrote:
moonca wrote:
Ne mislim na taj nacin.

Reaguj @HAVANA :shock:
:brmbrm: :stolica: :autic:
lmo
Location: volim sto sam ero s kamena i drace....ko poskok sto skace

#96 Re: Bakšiš

Post by lmo »

she+ wrote:Kome, kada, koliko i zašto ostavljate?
ostavim onome ko mi je simpatičan. marku, dvije maksimalno.
she+

#97 Re: Bakšiš

Post by she+ »

koliko frizerima ostavljate? i ostavljate li posebno onoj što vam pere kosu, posebno onoj što šiša il kako? kad sam izvlačila pramenove mislim da su mi sve ženske u frizerskom prošle kroz kosu.. jedna pere, druga farba, treća suši, užas.
she+

#98 Re: Bakšiš

Post by she+ »

MaxPayne wrote:Šta očekivati od ljudi koji su izmislili gadariju poznatu kao couvert.
To ono kad mi iznesu hljeb koji nisam tražila ni okusila, al mi ga uredno naplate? :D
zrakomlat

#99 Re: Bakšiš

Post by zrakomlat »

Ostavljam u kafiću samo i to isključivo zaokruživanje, ako nemam sitno. Ako imam tačno koliko je račun, toliko i platim.
U kafiću gdje često pijem kafu ostavljam konobarima ono po 0,50 KM, pošto je kafa 1,50 KM, obično platim kao 2,00 a isto tako oni meni ponekad ne naplate. Finansijski ne znači ni meni ni njima, ali eto, korektan neki odnos.
zrakomlat

#100 Re: Bakšiš

Post by zrakomlat »

she+ wrote:koliko frizerima ostavljate? i ostavljate li posebno onoj što vam pere kosu, posebno onoj što šiša il kako? kad sam izvlačila pramenove mislim da su mi sve ženske u frizerskom prošle kroz kosu.. jedna pere, druga farba, treća suši, užas.
Jedna od tih je gazdarica, ostalo su radnice, vjerovatno neprijavljene usput. Sve ide u kasu gazdarice, dzaba ti pojedinacno ostavljat, ako pričaš o BiH :D
Post Reply