Tajna Golfa

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Throttle

#76 Re: Tajna Golfa

Post by Throttle »

gidra wrote: Mozda na osnovu iskustava sireg i užeg kruga ljudi u kojem se ja krećem, ili ipak mi nismo reprezentativan primjerak.
A sto se tiče cijene eto lahko se to na osnovu tadasnjih i danansnjih cijena moze izracunati..
Pa eto npr na osnovu mog iskustva mogu reci da ono sto si druga auta izdrzala golf ne bi nikad. Il tvojim rjecnikom, bi al' u k.
I tako u nedogled
Golf je skuplji kao nov, skuplji kao polovnjak.
Npr Megane 2006to, otprilike 5-6 hiljada neki prosjek
Megane 2014to 14-15 hiljada prosjek
Razlika 8-9 hiljada za 8 godina
Golf 2006to prosjek 9-10 hiljada
Golf 2014to prosjek 22-23 hiljade
Razlika 12-13 hiljada za 8 godina
Na cemu si vise donji? Za isto godiste.
Da ne govorim da se za budzet golfa vozis u novijem autu, sa vise opreme
vauvau

#77 Re: Tajna Golfa

Post by vauvau »

Golf je golf, ostali su samo blijedi pokušaji.

https://youtu.be/TI7v3oaSEiA
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#78 Re: Tajna Golfa

Post by mk ultra »

Travnički Noćni Šetač wrote: A iskreno bez foliranja... volio bih znati kakva je to zajebana oprema u Golfu ?
Tek novi focus nudi panoramu, golf je to davno imao i to sa mogucnoscu otvaranja...
Led farove halogene ili xenon, sa ovim sa onim, led stopke ili obicne, 4x4 pogon, veliki izbor koznih sjedista itd

Vise opcija = skuplje

Ali opet ne mora da znaci da ce golf 1.6 tdi biti u svakom slucaju bolji od konkurencije sa slicnim 1.6 dizelom

I vrlo vjerovatno da ce golf biti skuplji koju hiljadu iste opreme jer proizvodnja ne kosta isto, i nije isto imati u ponudi jedna kozna sjedista i 5 vrsta koznih sjedista, tri tipa farova ili jedan sa ogromnom doplatom za xenon, led nema ni u pomisli, i prednji i 4x4 pogon, automatik uparen sa vecinom motora itd...

Ili na golfu 3, samo gti i vr6 su imali 5x100 raspon rupa i u to doba ne pamtim da je bilo VW tim rasponom
Automatski druge felge za proiuvodnju, diskovi, itd... sve to kosta, nekome nepotrebno ali kosta ;-)
Last edited by mk ultra on 03/12/2018 19:29, edited 1 time in total.
amar1994

#79 Re: Tajna Golfa

Post by amar1994 »

Eh to sa puno opcija im pravi probleme na ovim novim WLTP testiranjima,azijatima pala kasika u med :D
gidra

#80 Re: Tajna Golfa

Post by gidra »

@amar1994 @Travnički Noćni Šetač
130 PS je sasvim dovoljno bilo za Isnigniju. Meni i dan danas jedno od ljepših auta, kod mene bili bi-xenoni, velika navigacija, preklopivi retrovizori, led dnevna, alu papučice, fabrički kromirani auspuh van karambolke, baš lijep auto bio dok nisu prvi problemi stigli i održavanje istog, onda ti se sve zgadi, a auto uopće nije bilo puno prešlo.
Sranje od mjenjača pred samu prodaju, prosvirao u 3. i 4. brzini zviždi kao da si u avionu. a popravak da ti ne spominjem koliko košta, na kraju našao polovan, ugradio i prodao, još jedno sranje koje mi se desilo nakon focusa MK1.. @Šetaču mislim da u taj vakat pumpe niko nije popravljao osim ovih iz Šabca, ako sam dobro bio informisan, ti koje si ti naveo su se tek poslije javili...
I onda pogledaš u avliju gledaš šta te služi 10 godina bez ulaganja i tako kupim sedmicu, mada iskren da budem nafurao sam se na jednog Pežoa bio, ali "ko se na mlijeko oprži taj i u jogurt puše" :D
radostan dan

#81 Re: Tajna Golfa

Post by radostan dan »

gidra wrote: Nakon ovog iskustva kupio sam i golf 7
koji motor, bojaniću?
tempuser

#82 Re: Tajna Golfa

Post by tempuser »

Travnički Noćni Šetač wrote:Shvatio sam poentu a koliko vidim i ti se slazes sa mojim komentarom.... ali samo da provjerim za svaki slucaj.... nisi ni u snu pomislio porediti golfa sa mercedesom ?
Ne poredis auta nego zivot od stare slave.
Sto se komentara tice, ja nisam ekspert za Golfa, ali generalno po pitanju opreme Golf nudi, ili je bar nudio, toliko opcija da tesko da je iko od direktne konkurencije sve to u jednom modelu ponudio. Jbga Golfu IV koji je nudio serijski 4 disska, 4x4 pogon, turbo benzinca, V5, V6 motore Sad koliko se te opreme dobije serijski, kolika koj je cijenakad je doplacujes, kakve je kvalitete je drugo pitanje.
radostan dan

#83 Re: Tajna Golfa

Post by radostan dan »

sta je, udarili ste na wv nejač...
aj se zaletite na baju što je osamneS godina vozO samo golfa dvojku.

mislim da sam dostigao nivo eksperta... :mrgreen:
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#84 Re: Tajna Golfa

Post by konektovan »

Da sebi kupim golfa, uvijek mi je falilo par hiljada,.....hebiga
Travnički Noćni Šetač

#85 Re: Tajna Golfa

Post by Travnički Noćni Šetač »

mk ultra wrote:
Travnički Noćni Šetač wrote: A iskreno bez foliranja... volio bih znati kakva je to zajebana oprema u Golfu ?
Tek novi focus nudi panoramu, golf je to davno imao i to sa mogucnoscu otvaranja...
Led farove halogene ili xenon, sa ovim sa onim, led stopke ili obicne, 4x4 pogon, veliki izbor koznih sjedista itd

Vise opcija = skuplje

Ali opet ne mora da znaci da ce golf 1.6 tdi biti u svakom slucaju bolji od konkurencije sa slicnim 1.6 dizelom

I vrlo vjerovatno da ce golf biti skuplji koju hiljadu iste opreme jer proizvodnja ne kosta isto, i nije isto imati u ponudi jedna kozna sjedista i 5 vrsta koznih sjedista, tri tipa farova ili jedan sa ogromnom doplatom za xenon, led nema ni u pomisli, i prednji i 4x4 pogon, automatik uparen sa vecinom motora itd...

Ili na golfu 3, samo gti i vr6 su imali 5x100 raspon rupa i u to doba ne pamtim da je bilo VW tim rasponom
Automatski druge felge za proiuvodnju, diskovi, itd... sve to kosta, nekome nepotrebno ali kosta ;-)

Ne znam zasto poredjenje samo sa fordom ali moze i tako... u fordu su panorame na modelima tipa Galaxy i slicno... pezo i citroen ih inace imaju prvi i panorama nije golfova izmisljotina... no xenoni , raspon rupa, grijana kozna sjedista i slicno nisu "zajebana" oprema... ne razumijem zasto bi 5x100 trebalo biti bolje od 5x108....
ali kratko guglanje zajebane opreme otkrije na primjer video star 7 godina:

Nemojte samo pricati da je golf nesto opremljen bolje u odnosu na bilo koje vozilo C segmenta... bez ljutnje ali smijesno zvuci....
ovo_mi_je_nick

#86 Re: Tajna Golfa

Post by ovo_mi_je_nick »

Tzv majstor pola sata misli koji ključ da uzme za vw a zamisli tek koliko će razbijat glavu kad mu dovezeš nekog francuza. I naravno pošto nema znanja da kvar otkloni govorit će da je megan i sl bezze.

I uzme ti 5 stoja i kaže ako ne bude to onda ćemo drugo zamjeniti hahaha.
Travnički Noćni Šetač

#87 Re: Tajna Golfa

gidra wrote:@amar1994 @Travnički Noćni Šetač
130 PS je sasvim dovoljno bilo za Isnigniju. Meni i dan danas jedno od ljepših auta, kod mene bili bi-xenoni, velika navigacija, preklopivi retrovizori, led dnevna, alu papučice, fabrički kromirani auspuh van karambolke, baš lijep auto bio dok nisu prvi problemi stigli i održavanje istog, onda ti se sve zgadi, a auto uopće nije bilo puno prešlo.
Sranje od mjenjača pred samu prodaju, prosvirao u 3. i 4. brzini zviždi kao da si u avionu. a popravak da ti ne spominjem koliko košta, na kraju našao polovan, ugradio i prodao, još jedno sranje koje mi se desilo nakon focusa MK1.. @Šetaču mislim da u taj vakat pumpe niko nije popravljao osim ovih iz Šabca, ako sam dobro bio informisan, ti koje si ti naveo su se tek poslije javili...
I onda pogledaš u avliju gledaš šta te služi 10 godina bez ulaganja i tako kupim sedmicu, mada iskren da budem nafurao sam se na jednog Pežoa bio, ali "ko se na mlijeko oprži taj i u jogurt puše" :D
Nisi ti druze mene shvatio... vozim auto vece od insignie sa motorom snage 115 KS i ide to nema problema sa tim... ljudi ustimaju moment , mjenjac i sve sto treba .... ja nisam rekao da je Insignia smece ti si to rekao... meni je insignia samo mrvicu nedovoljna za puni D segment inace je dobro auto....
....
Ljudi u Jelahu rade bosh pumpe zadnjih 20 godina koliko ja znam odnosno tacno od pocetka proizvodnje focusa Mk1... nisi imao dobre informacije...
....
inace moja sva 4 forda i danas funkcionisu i cujem se sa ljudima koji su ih kupili.... i opet nebitno tema je golf... dao sam svoje misljenje gore... cijenim prvu i drugu generaciju.... trecu generaciju ne cijeni niko.... ovo novo ne mogu smisliti jer je planska prevara i to je samo moje misljenje... ne mora biti bitno bilo kome...
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#88 Re: Tajna Golfa

Post by bitanga_sa_otesa »

gidra wrote: Sranje od mjenjača pred samu prodaju, prosvirao u 3. i 4. brzini zviždi kao da si u avionu. a popravak da ti ne spominjem koliko košta, na kraju našao polovan, ugradio i prodao
zar ti ono nije najboljem jaranu prosvirao mjenjac :? :roll: :shock:
tempuser

#89 Re: Tajna Golfa

Post by tempuser »

konektovan wrote:Da sebi kupim golfa, uvijek mi je falilo par hiljada,.....hebiga
Vezano za komentar, ni sam ne znam koliko sam puta cuo jedno te isto objasnjenje... :D
Kao mogao sam ja za 15k KM kupiti 5 god starog Golfa (cifre i starost karikiram), ali nisam jer sam sve to isto dobio u XY modelu starom 5 god za 12k KM. Ok, posteno, ali ako si mogao kupti Golfa za 15k KM zasto onda za istu cifru nisi kupio mladji i bolji XY model? E tu se obicno prica prekida...
Travnički Noćni Šetač

#90 Re: Tajna Golfa

tempuser wrote:
Travnički Noćni Šetač wrote:Shvatio sam poentu a koliko vidim i ti se slazes sa mojim komentarom.... ali samo da provjerim za svaki slucaj.... nisi ni u snu pomislio porediti golfa sa mercedesom ?
Sto se komentara tice, ja nisam ekspert za Golfa, ali generalno po pitanju opreme Golf nudi, ili je bar nudio, toliko opcija da tesko da je iko od direktne konkurencije sve to u jednom modelu ponudio. Jbga Golfu IV koji je nudio serijski 4 disska, 4x4 pogon, turbo benzinca, V5, V6 motore Sad koliko se te opreme dobije serijski, kolika koj je cijenakad je doplacujes, kakve je kvalitete je drugo pitanje.
Mercedes i sada ima top modela i ne zivi samo od stare slave.... nije ti dobro poredjenje.....
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#91 Re: Tajna Golfa

Post by mk ultra »

Travnički Noćni Šetač wrote:

Ne znam zasto poredjenje samo sa fordom ali moze i tako... u fordu su panorame na modelima tipa Galaxy i slicno... pezo i citroen ih inace imaju prvi i panorama nije golfova izmisljotina... no xenoni , raspon rupa, grijana kozna sjedista i slicno nisu "zajebana" oprema... ne razumijem zasto bi 5x100 trebalo biti bolje od 5x108....

https://youtu.be/u-rxJkVzUxI

Nemojte samo pricati da je golf nesto opremljen bolje u odnosu na bilo koje vozilo C segmenta... bez ljutnje ali smijesno zvuci....
Jest, ali pokusaj naci jednog focusa/astru i ostale iste generacije sa 2 razlicita raspona rupa ;-)
Neces

To je skuplje, jer u startu ti imas 2 razlicita dijela za isto mjesto (2 razlicite linije proizvodnje itd)
Throttle

#92 Re: Tajna Golfa

Post by Throttle »

mk ultra wrote:

Jest, ali pokusaj naci jednog focusa/astru i ostale iste generacije sa 2 razlicita raspona rupa ;-)
Neces

To je skuplje, jer u startu ti imas 2 razlicita dijela za isto mjesto (2 razlicite linije proizvodnje itd)
Astra G, Corsa C, Vectra B, Meriva
4x100 i 5x110
Isto auto, razliciti rasponi
gidra

#93 Re: Tajna Golfa

Post by gidra »

bitanga_sa_otesa wrote:
gidra wrote: Sranje od mjenjača pred samu prodaju, prosvirao u 3. i 4. brzini zviždi kao da si u avionu. a popravak da ti ne spominjem koliko košta, na kraju našao polovan, ugradio i prodao
zar ti ono nije najboljem jaranu prosvirao mjenjac :? :roll: :shock:
obojici :) , meni malo poslije njega, kod njega je 1.8 benzin i dan danas je vozi nakon popravke. Ja sam je inače hvalio dok me nije počela jebavati i zato je i prodah :D
bitanga_sa_otesa

#94 Re: Tajna Golfa

gidra wrote: obojici :) , meni malo poslije njega, kod njega je 1.8 benzin i dan danas je vozi nakon popravke. Ja sam je inače hvalio dok me nije počela jebavati i zato je i prodah :D
cudno bas isti kvar da se desi na razlicitim mjenjacima :roll:
a tako to ide, hvali konja dok ga ne prodas,kad ga prodas kurcu nije valjao :lol:
amar1994

#95 Re: Tajna Golfa

Post by amar1994 »

mk ultra wrote:

Neces

To samo oni znaju zasto tako treba,da budu ekskluziva sta li,ja to ne vidim kao prednost vec poptpuno suprotno.

kod japanaca vecinom isto i za 70 i za 600ks :)
Last edited by amar1994 on 03/12/2018 20:00, edited 2 times in total.
alipasijaner

#96 Re: Tajna Golfa

Post by alipasijaner »

Ima moj punac neregistrovanog MK2, živ bio kupi ga pa otkrivaj tajne :)
tempuser

#97 Re: Tajna Golfa

Post by tempuser »

tempuser wrote:
Mercedes i sada ima top modela i ne zivi samo od stare slave.... nije ti dobro poredjenje.....
Naravno da i sad Mercedes ima top modele, ali je u medjuvremenu imao par minusa tipa korozija na W203, W211, los test na A klasi itd, koje je stara slava anulirala.
gidra

#98 Re: Tajna Golfa

Post by gidra »

bitanga_sa_otesa wrote:
gidra wrote: obojici :) , meni malo poslije njega, kod njega je 1.8 benzin i dan danas je vozi nakon popravke. Ja sam je inače hvalio dok me nije počela jebavati i zato je i prodah :D
cudno bas isti kvar da se desi na razlicitim mjenjacima :roll:
a tako to ide, hvali konja dok ga ne prodas,kad ga prodas kurcu nije valjao :lol:
sve sam kontao da neće i mene, to benzin i dizel razlika, ali bukvalno isti simptomi.
Pri kretanju u prvoj brzini mjenjač je fino šetao, kasnije nenormalna buka tj. zvizdanje u 3. i 4. brzini u kabini, dok u 5. 6. nije.
Prvo sam kontao da su nosači motora ali.. Kasnije sam ja imao i neki kvar na motoru ali to nisam popravljao, već dao u zamjenu auto za Golfa :D
bitanga_sa_otesa

#99 Re: Tajna Golfa

alipasijaner wrote:Ima moj punac neregistrovanog MK2, živ bio kupi ga pa otkrivaj tajne :)
posto je? volio bi dvicu provozat ,nisam od 1996. :(
Travnički Noćni Šetač

#100 Re: Tajna Golfa

tempuser wrote:
Naravno da i sad Mercedes ima top modele, ali je u medjuvremenu imao par minusa tipa korozija na W203, W211, los test na A klasi itd, koje je stara slava anulirala.
A golf nema sada top modele.... nego veliku sarenu lazu koja je pukla kao balon od sapunice.... tu je velika razlika....
Post Reply