Pitanja/e za ucenjake ?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Smrcak15

#76 Re: Pitanja/e za ucenjake ?

Post by Smrcak15 »

JVC wrote: ---
moj savjet tebi je, prostudiraj islam, pa tek onda se upusti u diskusije, ali bas ono iskreno uzmi u ruke knjige, tekstove izcitavaj, i to knjige pisane od muslimana a ne nekakve salabajzerske tekstove sa anti-islamskih stranica sto sve pogresno protumace i izopace naopako, pa ti nasjedes na te njihove fore dodjes ovdje sa njima i onda te ogolim do gole koze, zato ne upustaj se u takve avanture....uzmi knjige muslimana , prostudiraj i tek onda donosi sud....

vidis druze, ja volim da analiziram i druge vjere, da vidim sta to oni nude ljudima, pa boze moj, ako je neka druga vjera bolja od moje, ja cu je prihvatiti...ako meni tudja vjera bolje lezi srcu, nemogu ja protiv samog sebe pa da slijedim nesto sto je slabije a tudje logicnije i bolje.
meni je istina na prvom mjestu.

pa nakon svih studiranja ove tri abrahamske vjere, mogu za zakljucim sljedece:

Bozanska vjera:

judaizam-istekla
krscanstvo-korumpirana
islam-updatirana
He1972

#77 Re: Pitanja/e za ucenjake ?

Post by He1972 »

tuzlak1212 wrote:svojstva djeteta (stid, radoznalost, ucenje, finoca, neiksvarenost, iskrenost, cistoca u svakom smislu) i svojstva koja se traze od muslimana u sta da se preodgoji i prevaspita i na sta treba da lici su ista... ali hadis se tumaci kao da bi bilo ko bio musliman da ne stavlja pod pitanje dal ima Boga nego da stavlja pod pitanje sve ono sto ga ubjedilo da ga nema.. i da smo jos kao dijeca savrseno kodirani kako da mislimo i u sta da vjerujemo

U Muslimovom Sahihu prenosi se od Ijada, r.a., da je Allahov Poslanik,
a.s., rekao: "Uzvišeni Allah kaže: 'Ja sam stvorio Svoje robove u pravoj vjeri, pa
im zatim dolaze šejtani, odvraćaju ih od njihove vjere i zabranjuju im ono što
sam im Ja dozvolio i naređuju im da Meni pripišu sudruga o čemu Ja nikakva
dokaza nisam objavio'."

nezz sto ja ovo napisa, ja nisam ucenjak :lol:
Ajd' sve ali zašto dijeca, pobogu?
Bloo
Globalna šefica

#78 Re: Pitanja/e za ucenjake ?

Post by Bloo »

Smrcak15 wrote:
Bloo wrote: Pa eto ni ja ni JVC nismo u islamu, ali vec godinama imamo okrsaje sa ljudima poput tebe po forumima vec vise od deceniju, pa mozemo reci da poznajemo islam bolje od nekih vjernika.
samo sto ja daleko bolje poznajem krscanstvo nego vi zajedno islam.
Kako objektivan komentar. Ja smatram da ja poznajem islam i kršćanstvo bolje od tebe. :)

ISto tako: vidis druze, ja volim da analiziram i druge vjere, da vidim sta to oni nude ljudima, pa boze moj, ako je neka vjera bolja od mog ateizma, ja cu je prihvatiti...ako meni nečija vjera bolje lezi srcu, nemogu ja protiv samog sebe pa da slijedim nesto sto je slabije a tudje logicnije i bolje.

Bozanska vjera:

judaizam-izvor
krscanstvo-nastavak 1
islam-nastavak 2
Smrcak15

#79 Re: Pitanja/e za ucenjake ?

Post by Smrcak15 »

Bloo wrote:
Smrcak15 wrote:
Bloo wrote: Pa eto ni ja ni JVC nismo u islamu, ali vec godinama imamo okrsaje sa ljudima poput tebe po forumima vec vise od deceniju, pa mozemo reci da poznajemo islam bolje od nekih vjernika.
Kako objektivan komentar. Ja smatram da ja poznajem islam i kršćanstvo bolje od tebe. :)

ISto tako: vidis druze, ja volim da analiziram i druge vjere, da vidim sta to oni nude ljudima, pa boze moj, ako je neka vjera bolja od mog ateizma, ja cu je prihvatiti...ako meni nečija vjera bolje lezi srcu, nemogu ja protiv samog sebe pa da slijedim nesto sto je slabije a tudje logicnije i bolje.

Bozanska vjera:

judaizam-izvor
krscanstvo-nastavak 1
islam-nastavak 2
ima li logike da recimo ti kao ateista bolje od mene poznajes islam i krscanstvo koji sam u vjerskim vodama dugiiiii niz Godina. koji sam u konstantnom izucavanju analiziranju itd
Bloo
Globalna šefica

#80 Re: Pitanja/e za ucenjake ?

Post by Bloo »

Smrcak15 wrote:
ima li logike da recimo ti kao ateista bolje od mene poznajes islam i krscanstvo koji sam u vjerskim vodama dugiiiii niz Godina. koji sam u konstantnom izucavanju analiziranju itd
Pa i ja konstantno analiziram i izučavam tri monoteističke religije i povremeno ostale. S tim da ja istim mogu da pristupim objektivnije nego ti, jer se ne trudim dokazati da je jedna bolja od druge.

S toga smo skoro na istom.
:mrgreen:
Smrcak15

#81 Re: Pitanja/e za ucenjake ?

Post by Smrcak15 »

Bloo wrote:
Smrcak15 wrote:
Pa i ja konstantno analiziram i izučavam tri monoteističke religije i povremeno ostale. S tim da ja istim mogu da pristupim objektivnije nego ti, jer se ne trudim dokazati da je jedna bolja od druge.

S toga smo skoro na istom.
:mrgreen:
super, mozda cemo se bolje i razumjeti :D
JVC

#82 Re: Pitanja/e za ucenjake ?

Post by JVC »

Smrcak15 wrote:
Heh, heh. Ja ovo, ja ono, ja expert u svim poljima.
Ego je potrebno drzati pod kontrolom. Kad izmakne kontroli, predstavlja se kao cjelokupna osoba i stvara razne probleme, bas kao sto se vidi iz tvog obracanja i stava na forumu. Stoga Smrcak, jedan dobronamjeran savjet. Cuvaj, njeguj i pazi na svoj ego.
U potpunosti se slazem se da je ego bitan ali ako dovoljno ne pazis, skrenut ce te u ovisnost, neugode, bolesti, nesnalazenje, nasilje itd.
tuzlak1212

#83 Re: Pitanja/e za ucenjake ?

Post by tuzlak1212 »

He1972 wrote:
tuzlak1212 wrote:svojstva djeteta (stid, radoznalost, ucenje, finoca, neiksvarenost, iskrenost, cistoca u svakom smislu) i svojstva koja se traze od muslimana u sta da se preodgoji i prevaspita i na sta treba da lici su ista... ali hadis se tumaci kao da bi bilo ko bio musliman da ne stavlja pod pitanje dal ima Boga nego da stavlja pod pitanje sve ono sto ga ubjedilo da ga nema.. i da smo jos kao dijeca savrseno kodirani kako da mislimo i u sta da vjerujemo

a.s., rekao: "Uzvišeni Allah kaže: 'Ja sam stvorio Svoje robove u pravoj vjeri, pa
dokaza nisam objavio'."

djeca* :lol: :oops:
Smrcak15

#84 Re: Pitanja/e za ucenjake ?

Post by Smrcak15 »

JVC wrote:
Smrcak15 wrote:
Heh, heh. Ja ovo, ja ono, ja expert u svim poljima.
Ego je potrebno drzati pod kontrolom. Kad izmakne kontroli, predstavlja se kao cjelokupna osoba i stvara razne probleme, bas kao sto se vidi iz tvog obracanja i stava na forumu. Stoga Smrcak, jedan dobronamjeran savjet. Cuvaj, njeguj i pazi na svoj ego.
U potpunosti se slazem se da je ego bitan ali ako dovoljno ne pazis, skrenut ce te u ovisnost, neugode, bolesti, nesnalazenje, nasilje itd.
evo da te pitam, kao krscanina...

zbog cega si ti siguran da je krscanstvo ispravna religija? kakvi dokazi podupiru tvoje vjerovanje?
JVC

#85 Re: Pitanja/e za ucenjake ?

Post by JVC »

Smrcak15 wrote:

zbog cega si ti siguran da je krscanstvo ispravna religija? kakvi dokazi podupiru tvoje vjerovanje?
Evo da ti kazem kao covjek, pa tek onda kao krscanin :D je l mere?
Ti pod broj jedan ne shvatas da su tvoji argumenti logicki pogresni. Zasto to kazem?
Sto bi rekli ameri " The Fallacy of False Assumptions": U logici, kao i u pravu "povijesni presedan" znaci da teret dokazivanja pociva na onima koji postavljaju nove teorije, a ne na one cije su ideje vec provjerene.
Buduci da je islam dosao stoljecima nakon judaizma i krscanstva, Islam ima teret dokaza, a ne obratno. Biblija ispituje i sudi Kuranu.
Kada Biblija i Kuran proturjece jedni drugima, Bibliji se mora, sto je i logicno dati prvo mjesto kao starijem autoritetu. Kuran je pogresan dok se ne dokaze drugacije. Na ovom sam forumu iskljucivo stavljao muslimanske izvore, a jedini tvoj odgovor je bio "ja mislim ovako" iako se niti jedan islamski ucenjak ne slaze sa tobom ti si nastavio da meljes jedno te isto. Kad se naucis diskutovati i malo ispuses svoj ego kao strucnjaka na svim poljima (i dok ja naucim vise o krscanstvu :D ) mozda i nastavimo diskusiju. Ovako, nema svrhe.
Smrcak15

#86 Re: Pitanja/e za ucenjake ?

Post by Smrcak15 »

JVC wrote:
Smrcak15 wrote:

Evo da ti kazem kao covjek, pa tek onda kao krscanin :D je l mere?
Ti pod broj jedan ne shvatas da su tvoji argumenti logicki pogresni. Zasto to kazem?
Sto bi rekli ameri " The Fallacy of False Assumptions": U logici, kao i u pravu "povijesni presedan" znaci da teret dokazivanja pociva na onima koji postavljaju nove teorije, a ne na one cije su ideje vec provjerene.
Buduci da je islam dosao stoljecima nakon judaizma i krscanstva, Islam ima teret dokaza, a ne obratno. Biblija ispituje i sudi Kuranu.
Kada Biblija i Kuran proturjece jedni drugima, Bibliji se mora, sto je i logicno dati prvo mjesto kao starijem autoritetu. Kuran je pogresan dok se ne dokaze drugacije. Na ovom sam forumu iskljucivo stavljao muslimanske izvore, a jedini tvoj odgovor je bio "ja mislim ovako" iako se niti jedan islamski ucenjak ne slaze sa tobom ti si nastavio da meljes jedno te isto. Kad se naucis diskutovati i malo ispuses svoj ego kao strucnjaka na svim poljima (i dok ja naucim vise o krscanstvu :D ) mozda i nastavimo diskusiju. Ovako, nema svrhe.
Kada Biblija i Kuran proturjece jedni drugima, Bibliji se mora, sto je i logicno dati prvo mjesto kao starijem autoritetu. Kuran je pogresan dok se ne dokaze drugacije.
ali biblija kaze ljudi su pisali Bibliju na osnovu prica drugih ljudi, kako onda da ljudski tekst sudi direktnom Bozanskom tekstu?

ima li logike da sudi ono sto je covjek napisao kroz price ljudi, i to poturio kao boziju knjigu, da su direktnoj objave od Boga? zapitaj se.
Kad se naucis diskutovati
zaboravi ego, mozemo diskutovati ja i ti ovdje.

ja ako kazem znam ovo znam ono, to je samo da se predstavim ,da neko ne misli da sam od jucer u islamu i da ne znam nista.
Bloo
Globalna šefica

#87 Re: Pitanja/e za ucenjake ?

Post by Bloo »

A Kur'an je Bog direktno pisao..ha ja...

Toliko o tvom dometu diskutovanja...
He1972

#88 Re: Pitanja/e za ucenjake ?

Post by He1972 »

tuzlak1212 wrote:
He1972 wrote:

dokaza nisam objavio'."

djeca* :lol: :oops:

Eh, sad mogu mirno spavati. :kiss:
Smrcak15

#89 Re: Pitanja/e za ucenjake ?

Post by Smrcak15 »

Bloo wrote:A Kur'an je Bog direktno pisao..ha ja...

nije direktno pisao, nego Bog izgovori , Andjeo prenese Muhammedu, Muhamemd zapamti, i iznese ljudima, Muhamemdovi pisari to zapisu...to je Kuran.
Bloo
Globalna šefica

#90 Re: Pitanja/e za ucenjake ?

Post by Bloo »

Smrcak15 wrote:

nije direktno pisao, nego Bog izgovori , Andjeo prenese Muhammedu, Muhamemd zapamti, i iznese ljudima, Muhamemdovi pisari to zapisu...to je Kuran.
Awesome.

Isus kaže apostolu, apostol zapiše.
Isus nešto uradi, apostol zapiše.

Vidiš kako manje faktora ima u ovom lancu.
Skoro da možemo reći da je Biblija direktnije od Boga (jer je Isus Bog) od Kur'ana. Ljudi bili sa Bogom, gledali šta radi i zapisivali.

Ne znam kako fercera kod Jevreja.
Smrcak15

#91 Re: Pitanja/e za ucenjake ?

Post by Smrcak15 »

Bloo wrote:
Smrcak15 wrote:

Awesome.

Vidiš kako manje faktora ima u ovom lancu.
Skoro da možemo reći da je Biblija direktnije od Boga (jer je Isus Bog) od Kur'ana. Ljudi bili sa Bogom, gledali šta radi i zapisivali.

Ne znam kako fercera kod Jevreja.
evo ovo je dokaz da ne poznajes krscanstvo

hajde molim te sporedi to sta si napisala sa ovim sto biblija direktno kaze kako je biblija nastala

Luka:
Luka 1,1 Već su mnogi preduzeli da napišu izvještaj o događajima, što su se zbili među nama,
Luka 1,2 Onako, kako nam ih predadoše prvotni očevici i sluge riječi.
Luka 1,3 Tako i ja namislih da pomno ispitam sve događaje od prvih početaka njihovih i da ih po redu napišem tebi, plemeniti Teofile,

znaci iz prica drugih ljudi pisari su napisali bibliju...i kako je to molim isto kao kad apostol zapise sta isus kaze.

Luka nije bio apostol Isusa, ako vec hoces da citas pravog apostola sta Isusa kaze pa on to zapise, onda citaj Barnabino evandjelje.
Bloo
Globalna šefica

#92 Re: Pitanja/e za ucenjake ?

Post by Bloo »

:lol:

JVC
šta misliš o evanđelju po Mateju?
JVC

#93 Re: Pitanja/e za ucenjake ?

Post by JVC »

Bloo wrote::lol:

JVC
šta misliš o evanđelju po Mateju?
Ma jok, sve je to judejsko/zapadnjačko/infidelSKA zavjera samo sa jednim ciljem. Matej tj Levi (vidiš po imenu) mi baš tukne na nešto tako.
Bloo
Globalna šefica

#94 Re: Pitanja/e za ucenjake ?

Post by Bloo »

Svi se trebamo vratiti iskonskoj prvoj vjeri...Sanatana Dharma ...vjecnoj tradiciji...
Irsar

#95 Re: Pitanja/e za ucenjake ?

Post by Irsar »

JVC wrote:Kada Biblija i Kuran proturjece jedni drugima, Bibliji se mora, sto je i logicno dati prvo mjesto kao starijem autoritetu.
Ma nemoj? Ne znam onda kako je Biblija uopšte relevantna, obzirom da je negira puno stariji Judaizam i njegove izvore. Inače, nema ništa logično niti smisleno da "starost" bude kriterij ičega kada je u pitanju istina. Ili je nešto istina, ili nije, u suprotnom ne znam zašto za "stariji autoritet" ne bismo uzeli npr. neke paganske politeističke religije i njihove religijske zapise. Također kao nekakav dosadni ateista prozivaš druge za nekakve logičke greške, prikladno zanemarujući svoju grešku smatranja kako starost ili autoritet imaju prioritet nad istinom kao takvom; isto kao da je neko "autoritet" pa po nekakvom izmišljenom pravilu sada treba da njegova riječ bude istinita sama po sebi.

Dodatno, Biblija svakako nije nikakav "autoritet" za milijarde ljudi nemuslimana (pripadnike Budizma, Hinduističkih religija, tradicionalnih Američko-Indijanskih religija i td.), niti je bila autoritet za mnoštvo Arapa koji su živjeli okruženi Kršćanima i bili u stalnom kontaktu i izloženosti Kršćanstvu.
Kuran je pogresan dok se ne dokaze drugacije.

Koja glupost. Kur'an stoji sam za sebe, nema potrebe da ga se validira sa bilo Biblijom ili čime drugim. Kur'an je istinit ako je, je li, istinit, a da li je istinit ili nije se zaključuje kada se sam Kur'an prouči i razumije; nikakva Biblija ili bilo šta drugo tu ne dolaze u obzir nikako.
Irsar

#96 Re: Pitanja/e za ucenjake ?

Post by Irsar »

Također, lično smatram da bi bilo fino da se ljudi koji bi da diskutuju o dokazima za vjeru ili ovo ili ono premjeste na neku od milion drugih tema namijenjenih za to.

Ova tema koliko razumijem je svakako namijenjena za pitanja i odgovore unutar religija kao takvih, a ne inter-religijska ili ateističko-religijska prepucavanja.
tuzlak1212

#97 Re: Pitanja/e za ucenjake ?

Post by tuzlak1212 »

imam pitanje za krscane motivisano nekim prijasnjim postovima gdje je ja mislim Boo napisala da je Biblija preca da bude Bozija rijec jer je Isus bog i on je direktno diktirao istu dok je Kur'an prenosan preko posrednika.. pa dobro ako je Isus bog, zasto u bibliji isus nije pricao o bozijim djelima u prvom licu??
sto nije rekao, ja sam pricao sa mojsijem, ja sam bio uz abrahama, ja sam stvorio adama i evu i ja sam tako pokreno ljudski rod, ja se pitam ko ce u raj a ko u pakao
zasto prica o bogu u trecem licu??
Jesus said to him, “I am the way, and the truth, and the life. No one comes to the Father except through me. (1 John 4:8 )
God said to Moses, “I am who I am.” And he said, “Say this to the people of Israel, ‘I am has sent me to you.’” (Exodus 3:14 )

49 Jesus answered, “I do not have a demon, but I honor my Father, and you dishonor me. 50 Yet I do not seek my own glory; there is One who seeks it, and he is the judge. (John 8)

meni ovdje lici, koliko ja znam engleski, pogotovo u zadnjem ovom pasusu Jhon 8 49-50 da Isus poprilicno odvaja jasno sebe od Boga :run:
Irsar

#98 Re: Pitanja/e za ucenjake ?

Post by Irsar »

To zato jer, sa gledišta Kršćanstva, Bog je nešto što se naziva Svetim Trojstvom; Isus kao Božiji Sin je dio tog Trojstva jednako kao što su Otac i Sveti Duh, doduše ta tri različita... erm, aspekta(?) ili različite "ličnosti" su ipak dio sveukupnosti koja se zove Bog.

Sam Božiji Sin, stoga, nije totalitet/ukupnost Boga, već "dio" Boga; dodatno, sa gledišta hijerarhije i "hijerarhijske veze" (a ne "vremenske uzročno-posljedične veze") Otac dolazi prije Sina, stoga Sin (tj. Isus) kaže kako je on "put, istina život kroz koje čovjek dolazi do Oca". Otac je prvi, na neki način "veći" od Sina, hijerarhijski viši i "važniji", stoga je konačni cilj Kršćanina dolazak do "Oca na nebesima".

Naravno sve je to malo komplikovano, a ja lično nisam uspio naći odgovor na pitanje kako razlikovati "hijerarhijsku vezu" od "vremenske" takve veze, jer kako god sam to razmatrao ne može se izbjeći vremenska odrednica, obzirom da su sve tri ličnosti trajne, nestvorene, vječne i td.

Hoću da kažem da konkretni Biblijski navodi nisu tako sporni ako se kao istina uzme "priroda" Boga u Kršćanstvu.
JVC

#99 Re: Pitanja/e za ucenjake ?

Post by JVC »

Irsar wrote:
Ma nemoj? Ne znam onda kako je Biblija uopšte relevantna, obzirom da je negira puno stariji Judaizam i njegove izvore. Inače, nema ništa logično niti smisleno da "starost" bude kriterij ičega kada je u pitanju istina. Ili je nešto istina, ili nije, u suprotnom ne znam zašto za "stariji autoritet" ne bismo uzeli npr. neke paganske politeističke religije i njihove religijske zapise. Također kao nekakav dosadni ateista prozivaš druge za nekakve logičke greške, prikladno zanemarujući svoju grešku smatranja kako starost ili autoritet imaju prioritet nad istinom kao takvom; isto kao da je neko "autoritet" pa po nekakvom izmišljenom pravilu sada treba da njegova riječ bude istinita sama po sebi.

Dodatno, Biblija svakako nije nikakav "autoritet" za milijarde ljudi nemuslimana (pripadnike Budizma, Hinduističkih religija, tradicionalnih Američko-Indijanskih religija i td.), niti je bila autoritet za mnoštvo Arapa koji su živjeli okruženi Kršćanima i bili u stalnom kontaktu i izloženosti Kršćanstvu.

Koja glupost. Kur'an stoji sam za sebe, nema potrebe da ga se validira sa bilo Biblijom ili čime drugim. Kur'an je istinit ako je, je li, istinit, a da li je istinit ili nije se zaključuje kada se sam Kur'an prouči i razumije; nikakva Biblija ili bilo šta drugo tu ne dolaze u obzir nikako.
Ja ne ocekujem da svako ima sposobnost razumijevanja da cjelokupna Biblija govori o Isusu i Bozjem planu.
Oprosti, ali cinjenica da Kuran kaze da je obavljen da "potvrdi" ranije objave upravo daje za pravo da se Pismo (starost) uzme kao kriterij kako bi sudio o Kuranu. Na kraju, najsnazniji, najozbiljniji problem samog Kurana je taj sto afirmira Sveta pisma Zidova i krscana kao autenticno i istinsko otkrivenje od Boga, dok radikalno negiraju sredisnje aspekte njihove poruke. Zbog toga su Smrcak i vecina muslima izmislili neopravdanu teoriju korupcije ranijih spisa, pa cak i protiv jasnog svjedocanstva samog Kurana.
Smrcak15

#100 Re: Pitanja/e za ucenjake ?

Post by Smrcak15 »

JVC wrote:
Irsar wrote:

Ja ne ocekujem da svako ima sposobnost razumijevanja da cjelokupna Biblija govori o Isusu i Bozjem planu.
Oprosti, ali cinjenica da Kuran kaze da je obavljen da "potvrdi" ranije objave upravo daje za pravo da se Pismo (starost) uzme kao kriterij kako bi sudio o Kuranu. Na kraju, najsnazniji, najozbiljniji problem samog Kurana je taj sto afirmira Sveta pisma Zidova i krscana kao autenticno i istinsko otkrivenje od Boga, dok radikalno negiraju sredisnje aspekte njihove poruke. Zbog toga Smrcak i vecina muslima su izmislili neopravdanu teoriju korupcije ranijih spisa, pa cak i protiv jasnog svjedocanstva samog Kurana.

Oprosti, ali cinjenica da Kuran kaze da je obavljen da "potvrdi" ranije objave upravo daje za pravo da se Pismo (starost) uzme kao kriterij kako bi sudio o Kuranu. Na kraju, najsnazniji, najozbiljniji problem samog Kurana je taj sto afirmira Sveta pisma Zidova i krscana kao autenticno i istinsko otkrivenje od Boga, dok radikalno negiraju sredisnje aspekte njihove poruke. Zbog toga Smrcak i vecina muslima su izmislili neopravdanu teoriju korupcije ranijih spisa, pa cak i protiv jasnog svjedocanstva samog Kurana
stani malo druze, da Kuran potvrdjiva Toru i evandjelje, ali ono izvorno, ali ne ovo sadasnje sto imamo.

Zbog toga Smrcak i vecina muslima su izmislili neopravdanu teoriju korupcije ranijih spisa, pa cak i protiv jasnog svjedocanstva samog Kurana
Allah govori o zidovskom izvrtanju svetih knjiga:

5:41 O Poslaniče, neka te ne zabrinjava to što brzo nevjerovanje ispoljavaju oni koji ustima svojim govore: 'Vjerujemo!', a srcem ne vjeruju, i jevreji koji izmišljotine mnogo slušaju i koji tuđe riječi rado prihvaćaju, a tebi ne dolaze, koji smisao riječi s mjesta njihovih izvrću i govore: 'Ako vam se ovako presudi, onda pristanite na to, a ako vam se ne presudi, onda nemojte pristati!' A onoga koga Allah želi u njegovoj zabludi ostaviti, ti mu Allahovu naklonost ne možeš nikako osigurati. To su oni čija srca Allah ne želi očistiti; njih na ovome svijetu čeka poniženje, a na onome svijetu patnja golema.

5:13 Ali, zato što su zavjet svoj prekršili, Mi smo ih prokleli i srca njihova okrutnim učinili. Oni su riječi s mijesta na kojima su bile uklanjali,* a dobar dio onoga čime su bili opominjani izostavili. I ti ćeš kod njih, osim malo njih, neprestano na vjerolomstvo nailaziti, ali im oprosti i ne karaj ih! - Allah, uistinu, voli one koji čine dobro

2:79 A teško onima koji svojim rukama pišu Knjigu, a zatim govore: 'Evo, ovo je od Allaha' – da bi za to korist neznatnu izvukli. I teško njima zbog onoga što ruke njihove pišu i teško njima što na taj način zarađuju!
Post Reply