"Tips & Tricks" za vožnju

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Me_again

#76 Re: "Tips & Tricks" za vožnju

Post by Me_again »

Travnički Noćni Šetač wrote:Mora se skinuti dugme sa rucne da ne ostaje povucena onda.... :lol:
Ja ga davno brusilicom maknuo :D
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#77 Re: "Tips & Tricks" za vožnju

Post by bitanga_sa_otesa »

Travnički Noćni Šetač wrote:Mora se skinuti dugme sa rucne da ne ostaje povucena onda.... :lol:
pa ja sam prepravio ,ugradjene 2 rucice bez dugmeta ,pa povlacim koji mi tocak zatreba :D
Me_again

#78 Re: "Tips & Tricks" za vožnju

Post by Me_again »

tempuser wrote:
Me_again wrote:
tempuser wrote:Preko rupa nikad na kocnici, radije bez kocnica ikako nego da naletim na rupu sa nogom na kocnici.
Noga na kvacilu minimalno, bez nepotrebnih klackanja, vaganja i natezanja na kvacilu. Na semaforu auto u ler, noga s kvacila i nozna kocnica, na duzim intervalima rucna.
Sto se potrosnje i dimanike tice, dok ubrzavam saltam u optimalim podrucjima, kako brzina raste tako i o/min na kojima saltam opada. Ako bih uvijek saltao na isto o/min u 6. bih ubacio cca na 130 kmh. Kad odrzavam konstantnu brzinu gledam da sam u sto vecem stepenu prenosa koji to dozvoljava, medjutim cim treba da ubrzam saltam 1-2 stepena nize.
Ja mislio ti u Kangoo-u imaš automatski mjenjač :-D
Ne meRe se tako generalizovati, ja kada žurim u 6-stu ubacim na 180 km/h. Sve zavisi od potreba.
DSG! :lol:
Naravno da se ne moze generalizovati, ali ovo je neki moj prosjecni ritam, a ubacicu i ja u 6. ako sa 130 treba da ubrzam pa ga vratim prvo u 5.
Jbg, ja sam čovjek od trenutka, nema kod mene prosječnih ritmova :zjev:
Travnički Noćni Šetač

#79 Re: "Tips & Tricks" za vožnju

Post by Travnički Noćni Šetač »

Me_again wrote:
Ja ga davno brusilicom maknuo :D
bitanga_sa_otesa wrote:
pa ja sam prepravio ,ugradjene 2 rucice bez dugmeta ,pa povlacim koji mi tocak zatreba :D

To je sportski duh... :thumbup:
bitanga_sa_otesa

#80 Re: "Tips & Tricks" za vožnju

Travnički Noćni Šetač wrote:

To je sportski duh... :thumbup:
a imam i saraf m8x70,njega ubacim da povezem rucice,kad mi treba da oba tocka blokiraju.
nepass1

#81 Re: "Tips & Tricks" za vožnju

Post by nepass1 »

Ja to nista ne gledam, nit kako namotam nit pritisak, nema picke po rupama u prvoj da vozim, mazati brisace pa nisu zlatni.
Jedino pravilo kad vidis kamion iz suprotnog oravca pusti gas jer u vecini slucajeva ga neki debil pokusava prestici
tempuser

#82 Re: "Tips & Tricks" za vožnju

Post by tempuser »

nepass1 wrote:Ja to nista ne gledam, nit kako namotam nit pritisak, nema picke po rupama u prvoj da vozim, mazati brisace pa nisu zlatni.
Jedino pravilo kad vidis kamion iz suprotnog oravca pusti gas jer u vecini slucajeva ga neki debil pokusava prestici
Ne mazem brisace jer su skupi i da duze traju nego da bolje brisu i ne razmazuju masnocu od insekata i tudjih auspuha koju pokupe.
condy

#83 Re: "Tips & Tricks" za vožnju

Post by condy »

tempuser wrote:
condy wrote:@insomnia...
Fali mu to sto je prljavo a prljavo je neuredno ruzno... :wink:

Odes na samouzluznu jednom sedmicno i odvojis pola sata. I to je to.
Ja izgleda nesto ne radim kako treba... :D
Vidim raju za cca 2 KM naprska, sapere auto i gas. Ja tako kad uradim auto bude na oko cistiji ali ako povucem prstom ostace trag u prljavstini. Ako hocu da ga operem kako treba trebaju mi 2 KM za onaj sampon, da ga predjem spuzvom i jos 1-2 KM da saperem. Ako hocu da ga usisam jos 1-2 KM i nikad ispod sat vremena! :-)
:thumbup:

Ne moze se auto ljepo ocistit i oprati za 2 KM. I ja to cesto vidim malo ga naspricaju i pici dalje. Nema od tog pranja nista. Ne znam kakva je ta praonica gdje ides, ima i izmedju praonica razlike, nije kod svake isti kvalitet sampona, isti pritisak i vrijeme koliko imas za odredjeni iznos KM. Usporedbe radi ovako.
Za 1 KM ja mogu usisavati skoro 5 minuta.
Za 2 KM sampon imam oko 4 minute 30 sekundi.

Tako da mi treba 2 KM sampona, 2 KM sapiranje i 1 KM usisavanje. Meni je auto poprilicno cisto tako da mi ne treba vise. Izmedju pranja ja ocistim cesto patosnice i unutra prebisem ako treba. Imam u autu spuzvu za felge i pedale, sprej za musice i felge, sprej za gume, jelensku i mikrofiber krpe za ciscenje unutrasnjosti i stakala. Otprilike mi treba 30 minuta do max 45 minuta. S tim da auto perem svake sedmice i nikad nisam otisao na klasicnu praonicu .... tako da vjerujem samo sebi :-D
Ljepo bude oprano sija se nema nikakve prasine.

Nikad ne koristim spuzvu po limu vec samo po pragovima. Spuzva ostavlja vremenom tragove na limu. Uporedis li lim od auto na jakoj svjetlosti koje je dugo vremena cisceno spuzvom u odnosu na ono bez spuzve i vidis da ovo bez spuzve nema gotovo nikakvih tragova na limu, a ovo drugo ima linija koliko ti volja koje se vide na jakoj svjetlosti kad se priblizis... :wink:

Ako vec koristis spuzvu trebas ponijeti i svoj auto sampon i spuzva treba biti dobro natopljena samponom i vodom. Ne moze ici spuzva na onaj sampon sto naspricas. Ja to ne bih radio. Kad je bas kaljamuza vani onda mora spuzva pomoci jer ne mozes drugacije ocistiti pragove blatobrane...
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#84 Re: "Tips & Tricks" za vožnju

Post by konektovan »

Boga mi ti ko da vozis posljednji muzejski primjerak, a ne audi a6.... :lol:
condy

#85 Re: "Tips & Tricks" za vožnju

Post by condy »

Tako sam vise manje radio sa svakim autom. Naucio tako od kada vozim auto nema to veze sa konkretnim autom. Da vozim Golfa dvicu tako bi radio :)

Ja sjetih se vezano za temu.

Kad vozite autoputem, nemojte stedit gorivo i guslati na najnizim obrtajima samo da bi gorivo ustedili. Kad se docepas autoputa produvaj auto, a ako odes na autoban gdje nema ogranicenja cjepaj ga slobodno nek se masina zagrije...Ljudi kad idu vani guslaju i zao im pritisnut gas da bi usparali 10-20 KM. Meni je to papanluk.
bitanga_sa_otesa

#86 Re: "Tips & Tricks" za vožnju

eno sad golf dvica ispade sinonim najgoreg auta :shock:
amar1994

#87 Re: "Tips & Tricks" za vožnju

Post by amar1994 »

condy wrote:Tako sam vise manje radio sa svakim autom. Naucio tako od kada vozim auto nema to veze sa konkretnim autom. Da vozim Golfa dvicu tako bi radio :)

Kad vozite autoputem, nemojte stedit gorivo i guslati na najnizim obrtajima samo da bi gorivo ustedili. Kad se docepas autoputa produvaj auto, a ako odes na autoban gdje nema ogranicenja cjepaj ga slobodno nek se masina zagrije...Ljudi kad idu vani guslaju i zao im pritisnut gas da bi usparali 10-20 KM. Meni je to papanluk.
nema potrebe,evo ti pogledaj ako te zanima temp katalizatora ujedno i dpfa,obrati paznju na fuel flow i temperature izmedju 22min i 34min :thumbup:

ide regen preko egr-a,pa ces vidjet da se i on aktivira,ove temperature su dovoljne da sagori sve..

Last edited by amar1994 on 14/11/2018 23:42, edited 1 time in total.
condy

#88 Re: "Tips & Tricks" za vožnju

Post by condy »

bitanga_sa_otesa wrote:eno sad golf dvica ispade sinonim najgoreg auta :shock:
Nije sinonim za najgore auto vec onaj gore mali :-D nije razumio poentu da volim uredno auto imati bilo jeftino ili skupo... :-D
basicm

#89 Re: "Tips & Tricks" za vožnju

Post by basicm »

Nemojte kopati nos i jesti cips istom rukom, preslano bude.
amar1994

#90 Re: "Tips & Tricks" za vožnju

Post by amar1994 »

:lol: :lol:
condy

#91 Re: "Tips & Tricks" za vožnju

Post by condy »

amar1994 wrote:
condy wrote:Tako sam vise manje radio sa svakim autom. Naucio tako od kada vozim auto nema to veze sa konkretnim autom. Da vozim Golfa dvicu tako bi radio :)

nema potrebe,evo ti pogledaj ako te zanima temp katalizatora ujedno i dpfa,obrati paznju na fuel flow i temperature izmedju 22min i 34min :thumbup:

ide regen preko egr-a,pa ces vidjet da se i on aktivira,ove temperature su dovoljne da sagori sve..

Produvat auto nema toliko veze sa dpf-om. Meni radi regeneraciju jednom sedmicno i na leru i u voznji i u svim uvjetima...to dpf radi ti sa tim nemas nista...produvat auto znaci da se ne zacepi turbina, usisna grana i sl. Ostrija voznja na visokim obrtajima je vise stetna za dpf nego korisna. Ja ne volim mlako po gasu...kad se ima gdje...

Sta i ti gledas na obrtaje :oops:
amar1994

#92 Re: "Tips & Tricks" za vožnju

Post by amar1994 »

condy wrote: Produvat auto nema toliko veze sa dpf-om. Meni radi regeneraciju jednom sedmicno i na leru i u voznji i u svim uvjetima...to dpf radi ti sa tim nemas nista...produvat auto znaci da se ne zacepi turbina, usisna grana i sl. Ostrija voznja na visokim obrtajima je vise stetna za dpf nego korisna. Ja ne volim mlako po gasu...kad se ima gdje...

pa naravno da gledam,da saltam po zvuku jel :D

sta ce se zacepit kad se normalno vozi uvijek,skidana je egr cijev ljetos,nimalo zacepljena :thumbup:

na ukljucenju vecinom isforsiram 3cu i 4tu i onda normalna voznja :wink:
insomnia78

#93 Re: "Tips & Tricks" za vožnju

Post by insomnia78 »

Pa kad stignes Testu gledati. Cuj salta po obrtomjeru. Ko curica
bitanga_sa_otesa

#94 Re: "Tips & Tricks" za vožnju

a s cim auto produvavate? kompresorom nekim ili?
amar1994

#95 Re: "Tips & Tricks" za vožnju

Post by amar1994 »

insomnia78 wrote:Pa kad stignes Testu gledati. Cuj salta po obrtomjeru. Ko curica
ma ja seljak,treba po zvuku kao u stara vremena kad tacho nije bio dostupan na vecini auta,ne vidim problem,znam gjde je najveca snaga,moment i tu ga drzim u voznji,ako je to lose onda jbga.
Last edited by amar1994 on 14/11/2018 23:59, edited 1 time in total.
insomnia78

#96 Re: "Tips & Tricks" za vožnju

Post by insomnia78 »

Ima onaj sprej. Onaj za išćerati mrve iz tastature
insomnia78

#97 Re: "Tips & Tricks" za vožnju

Post by insomnia78 »

amar1994 wrote:
insomnia78 wrote:Pa kad stignes Testu gledati. Cuj salta po obrtomjeru. Ko curica
ma ja seljak,treba po zvuku kao u stara vremena kad tacho nije bio dostupan na vecini auta,ne vidim problem,znam gjde je najveca snaga,moment i tu ga drzim u voznji,ako je to lose onda jbga.
Naravno da je loše
amar1994

#98 Re: "Tips & Tricks" za vožnju

Post by amar1994 »

insomnia78 wrote:
amar1994 wrote:
Naravno da je loše
:thumbup:
condy

#99 Re: "Tips & Tricks" za vožnju

Post by condy »

amar1994 wrote:
condy wrote: Produvat auto nema toliko veze sa dpf-om. Meni radi regeneraciju jednom sedmicno i na leru i u voznji i u svim uvjetima...to dpf radi ti sa tim nemas nista...produvat auto znaci da se ne zacepi turbina, usisna grana i sl. Ostrija voznja na visokim obrtajima je vise stetna za dpf nego korisna. Ja ne volim mlako po gasu...kad se ima gdje...

pa naravno da gledam,da saltam po zvuku jel :D

sta ce se zacepit kad se normalno vozi uvijek,skidana je egr cijev ljetos,nimalo zacepljena :thumbup:

na ukljucenju vecinom isforsiram 3cu i 4tu i onda normalna voznja :wink:
Po zvuku dizelasa :lol:
Normalna voznja meni nije voznja kad se pretezno dizelas vozi ispod 2.000 rpm.

Osim ako ti je dosadno u autu :-D
insomnia78

#100 Re: "Tips & Tricks" za vožnju

Post by insomnia78 »

Nije ni čudo što vas se pet naslaže jedan na drugog svakog malo. Onaj prati obrtaje, ovaj potrosnju, treci jel mu se ventil propuho
Post Reply