Da li je ovo legalno?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

moonca

#76 Re: Da li je ovo legalno?

Post by moonca »

Ovo je na nekom vidljivom mjesu u biznisu-vlasnik napisao? jel?
insomnia78

#77 Re: Da li je ovo legalno?

Post by insomnia78 »

Ovo pise širom Francuske
insomnia78

#78 Re: Da li je ovo legalno?

Post by insomnia78 »

Jbt led citas li ti uopste sta pisem. Ministar trgovine kaze da sve dok stave obavjestenje imaju pravo to raditi
moonca

#79 Re: Da li je ovo legalno?

Post by moonca »

:lol: -dobro, ne znam za Francusku.
U Americi ne.
U Bosni- ne znam. :-)
drag_gost

#80 Re: Da li je ovo legalno?

Post by drag_gost »

Pitam za BiH, Francuska me ne interesuje.
Fudo387

#81 Re: Da li je ovo legalno?

Post by Fudo387 »

insomnia78 wrote:Jbt led citas li ti uopste sta pisem.
Cita :lol:
Isti je fazon i ovdje, imas tih malih shopova, restorana, cash only, ili ti traze da potrosis odredjenu sumu pa da zaslajfas karticu.
moonca

#82 Re: Da li je ovo legalno?

Post by moonca »

:facepalm:
..u Zaklopaci...
Seawolf

#83 Re: Da li je ovo legalno?

Post by Seawolf »

Kad je u pitanju plaćanje karticom u BiH, ovdje se piše o dvije sasvim različite stvari:

1. Odbijanje prodavača da prihvati karticu kao platežno sredstvo, jer je iznos provizije koju mu uzima banka, veći od iznosa marže na nekom proizvodu, ili veći od marže na nekoj maloj prodajnoj vrijednosti. Pri tome, prodavač kao sredstvo plaćanja prihvata isključivo gotovinu, a za prodatu robu izdaje ispravan fiskalni račun i

2. Odbijanje prodavača da prihvati karticu kao platežno sredstvo, jer roba koju prodaje nije nabavljena regularnim putem, te za nju ne može izdati ispravan fiskalni račun i za plaćanje te robe, poslijedično, prihvata samo gotovinu.

U slučaju pod (1.), nema osnove za sankcionisanje prodavača od strane inspekcijskih organa Uprave za indirektno oporezivanje. Naravno, banka koja je instalisala kartični terminal kod tog prodavača, ima pravo da, po prijavi kupca, isti taj kartični terminal i povuče (jer je u njenom vlasništvu), ali to neće učiniti, jer joj se to ne isplati.

Također, za slučaj pod (1.), prodavač je obavezan na vidnom mjestu, istaknuti obavijest da za određenu robu, ili za plaćanje manje od nekog minimalnog iznosa, ne prihvata karticu kao platežno sredstvo.

U slučaju pod (2.), prodavač će biti predmetom sankcija inspekcijskih organa Uprave za indirektno oporezivanje.
HAVANA

#84 Re: Da li je ovo legalno?

Post by HAVANA »

Da,naravno da nece ako mu je iznos provizije veci od iznosa marze za odredjeni proizvod.Nije izgorio po glavi. :roll: Stavi obavijest i cao.
drag_gost

#85 Re: Da li je ovo legalno?

Post by drag_gost »

Dakle, ako istakne da ne prihvata karticu do odredjenog iznosa, to ga cini legalnim?

Ima li neki pravnik koji moze to potvrditi?
high_volume

#86 Re: Da li je ovo legalno?

Post by high_volume »

Seawolf wrote:Kad je u pitanju plaćanje karticom u BiH, ovdje se piše o dvije sasvim različite stvari:

1. Odbijanje prodavača da prihvati karticu kao platežno sredstvo, jer je iznos provizije koju mu uzima banka, veći od iznosa marže na nekom proizvodu, ili veći od marže na nekoj maloj prodajnoj vrijednosti. Pri tome, prodavač kao sredstvo plaćanja prihvata isključivo gotovinu, a za prodatu robu izdaje ispravan fiskalni račun i

........, za slučaj pod (1.), prodavač je obavezan na vidnom mjestu, istaknuti obavijest da za određenu robu, ili za plaćanje manje od nekog minimalnog iznosa, ne prihvata karticu kao platežno sredstvo..

Po kojem zakonu, po kojem članu bi me inspekcija kaznila, ako ne istaknem ovakvu obavijest?
Korisničkoime

#87 Re: Da li je ovo legalno?

Post by Korisničkoime »

drag_gost wrote:Dakle, ako istakne da ne prihvata karticu do odredjenog iznosa, to ga cini legalnim?

Ima li neki pravnik koji moze to potvrditi?
Koliko ja znam ne postoji nikakav pravni osnov da se trgovac kazni jer odbija karticno placanje, barem ne postoji osnov da se kazni od strane drzave jer krsi neki zakon.
Moguce je da krsi ugovorni odnos sa bankom ili karticnom agencijom te bi imalo smisla jedino prijaviti tog trgovca banki.
Prilicno sam siguran da zakonodavac ni na koji nacin trgovca ne obavezuje da mora dozvoliti kartcno placanje ili da ne smije odbiti ispod nekog iznosa.
moonca

#88 Re: Da li je ovo legalno?

Post by moonca »

high_volume wrote:
Seawolf wrote:Kad je u pitanju plaćanje karticom u BiH, ovdje se piše o dvije sasvim različite stvari:

........, za slučaj pod (1.), prodavač je obavezan na vidnom mjestu, istaknuti obavijest da za određenu robu, ili za plaćanje manje od nekog minimalnog iznosa, ne prihvata karticu kao platežno sredstvo..

Po kojem zakonu, po kojem članu bi me inspekcija kaznila, ako ne istaknem ovakvu obavijest?
To nije problem inspekcije. Privatnik sam po svom izboru bira banku i prihvata ili ne prihvata njene uslove. Ne mora imati naplatu putem kartica.
Jack Be Nimble

#89 Re: Da li je ovo legalno?

Post by Jack Be Nimble »

U americi je to normala. Ili kazu ako je npr ispod $5 naplatice 0.75.
triconja

#90 Re: Da li je ovo legalno?

Post by triconja »

Sta ti je svijet bez papirne valute, eee :lol:
Hemel

#91 Re: Da li je ovo legalno?

Post by Hemel »

Mene je zapalo bas dobro drustvo. :)
Cekove kao platezno sredstvo izbacili ima i 15 god., karticno placanje po limitima izbacili ima 3-4 god. tako da mozes i 0,25 centi platiti karticom. Nema uslovljavanja jos ovo ''samo prisloni karticu ili telefon''. :thumbup:

Dok neko ne zeli karticu, ne zeli ni da se zna za robu, promet i proviziju. Mucka.
Jack Be Nimble

#92 Re: Da li je ovo legalno?

Post by Jack Be Nimble »

Hemel wrote:
Dok neko ne zeli karticu, ne zeli ni da se zna za robu, promet i proviziju. Mucka.
A mozda zele da sacuvaju koju paru i sebi a ne da Visa, MC a pogotovo American express uzima sebi. Ti zadnji znaju derati i do 4-5%, dok ovi drugi 1.25-3%.
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#93 Re: Da li je ovo legalno?

Post by un1ted »

drag_gost wrote: Nisi ti shvatila. Prodavnice imaju terminal za placanje karticom. Donijeli su interne odluke:

1. Ne primaju kartice ako kupujes SAMO cigarete
2. Ne primaju kartice ako trosis manje od 10 KM
Za cigare ih ne podržavam, ali za iznos da, jer su im velike provizije na manji iznos.
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#94 Re: Da li je ovo legalno?

Post by un1ted »

Za ovog sto se žali, da li bi platio proviziju od recimo 1KM na račun od 5KM? Ne bi sigurno, rekao bi neko to rješava prodavač mene boli kita, ja sam kupac I ja sam uvijek u pravu.
HAVANA

#95 Re: Da li je ovo legalno?

Post by HAVANA »

Inace nema vece gluposti od one musterija je uvijek u pravu.
drag_gost

#96 Re: Da li je ovo legalno?

Post by drag_gost »

un1ted wrote:Za ovog sto se žali, da li bi platio proviziju od recimo 1KM na račun od 5KM? Ne bi sigurno, rekao bi neko to rješava prodavač mene boli kita, ja sam kupac I ja sam uvijek u pravu.
Nebitno je da li bih ja platio nesto ili ne bih, ja pitam da li je ovo gore legalno ili nije. To me samo interesuje, ima li zakonsko uporiste ili ne.
Edin H.

#97 Re: Da li je ovo legalno?

Post by Edin H. »

Jack Be Nimble wrote:
Hemel wrote:
A mozda zele da sacuvaju koju paru i sebi a ne da Visa, MC a pogotovo American express uzima sebi. Ti zadnji znaju derati i do 4-5%, dok ovi drugi 1.25-3%.
Case closed. :oops:
moonca

#98 Re: Da li je ovo legalno?

Post by moonca »

Jack Be Nimble wrote:
Hemel wrote:
U tom slucaju biznisi imaju izbor. Nude svoju robu ili usluge samo za kes. :-)
Jack Be Nimble

#99 Re: Da li je ovo legalno?

Post by Jack Be Nimble »

moonca wrote:
Jack Be Nimble wrote:
Naravno. Neki biznisi tako, a neki ne uzimaju ako je ispod $5. Za vrijeme faksa sam radio u prodaji, pa za crni petak gazda je znao napraviti raspodraju na pojedinim starima tipa ovoliko je snizenje ALI mora se platiti kesom ili obicno bi sve osim American ili Discovery, ako zelis uzeti po toj cjeni. Nije nikako American Express, ako bi se neko cjenkao u vezi cijene odma je prvo pitanje a cime ces platiti. Jer ako placas sa kraticom a pogotovo American, onda su ti mnogo manje sanse da ce htjeti smanjiti cijenu. Prije Amazona se o tome nije trebalo puno razmisljati, ali kako je Amazon poceo da uzima sve veci zalogaj rapsrodaje, onda je i on morao gledati kako privuci musterije a i dalje nesto zaraditi.
moonca

#100 Re: Da li je ovo legalno?

Post by moonca »

Jack Be Nimble wrote:
moonca wrote:
Jack Be Nimble wrote:
Naravno. Neki biznisi tako, a neki ne uzimaju ako je ispod $5. Za vrijeme faksa sam radio u prodaji, pa za crni petak gazda je znao napraviti raspodraju na pojedinim starima tipa ovoliko je snizenje ALI mora se platiti kesom ili obicno bi sve osim American ili Discovery, ako zelis uzeti po toj cjeni. Nije nikako American Express, ako bi se neko cjenkao u vezi cijene odma je prvo pitanje a cime ces platiti. Jer ako placas sa kraticom a pogotovo American, onda su ti mnogo manje sanse da ce htjeti smanjiti cijenu. Prije Amazona se o tome nije trebalo puno razmisljati, ali kako je Amazon poceo da uzima sve veci zalogaj rapsrodaje, onda je i on morao gledati kako privuci musterije a i dalje nesto zaraditi.
Da, ali to nije legalno, jer ima ugovor sa karticama.
Musterije moguce da prihvate ponudu i znaju tacno o cemu se radi -ali ima ih koji ce reci --ja placam taksu na prihod hocu da i ti placas, i insistirati ce da plati karticom. :-)
Post Reply