(s)Republika Hrvatska 1990/1995

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Pietje_Bel

#76 Re: Kako je pad Vukovara i cijela 91' odjeknula u Bosni?

Post by Pietje_Bel »

sarajlijaHR wrote:
MA DAJ... wrote: Vi nemate nikakve veze s Mostarom,ali zato ima hrvatsko vrhovnistvo ili ti poglavarstvo...93 ste jos veci vukovar napravili sa stradanjem stanovnistva i grada,a to je MOSTAR...
je li te i malo stid kad se spomene ime toga grada,je li???MOSTAR...
MOSTAR i sta je onaj krivousni ucinio od toga grada...
KO JE SRUSIO STARI MOST???

i ti mi sad navodis na sjecanja i stradanja vukovara 91...MRSH!!!
Mostar je najebao nema sta , ali ko je pobio Hrvate u Bugojnu , Kaknju , Zenici , Konjicu , Jablanici ,ko je kidisao na Vitez ,istina ima dvije strane , zavisi ko je piše , sine , ko je mogo taj i zlo činio , mali si ti bio , pogana su to vremena bila ...
Interesantno je takoder sto su mnoge Sarajlije katolicke vjere zbrisali za prvim metkom iz Sarajeva ili su otisli da "pomognu matici" cim je u Hrvatskoj pocelo da se puca. :-)
osa

#77 Re: Kako je pad Vukovara i cijela 91' odjeknula u Bosni?

Post by osa »

Pietje_Bel wrote:
sarajlijaHR wrote:
MA DAJ... wrote: Vi nemate nikakve veze s Mostarom,ali zato ima hrvatsko vrhovnistvo ili ti poglavarstvo...93 ste jos veci vukovar napravili sa stradanjem stanovnistva i grada,a to je MOSTAR...
je li te i malo stid kad se spomene ime toga grada,je li???MOSTAR...
MOSTAR i sta je onaj krivousni ucinio od toga grada...
KO JE SRUSIO STARI MOST???

i ti mi sad navodis na sjecanja i stradanja vukovara 91...MRSH!!!
Mostar je najebao nema sta , ali ko je pobio Hrvate u Bugojnu , Kaknju , Zenici , Konjicu , Jablanici ,ko je kidisao na Vitez ,istina ima dvije strane , zavisi ko je piše , sine , ko je mogo taj i zlo činio , mali si ti bio , pogana su to vremena bila ...
Interesantno je takoder sto su mnoge Sarajlije katolicke vjere zbrisali za prvim metkom iz Sarajeva ili su otisli da "pomognu matici" cim je u Hrvatskoj pocelo da se puca. :-)
pietje, hrvatu je hrvatska na prvom mjestu bez obzira gdje živio.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#78 Re: Kako je pad Vukovara i cijela 91' odjeknula u Bosni?

Post by Truba »

sjećam se te 91 godine

imao sam neku torbicu na kojoj je pisalo zagreb u kojoj sam nosio likovnu opremu i opremu za fizičko ... pa sam je prekrižio i išarao do nevidljivosti imena grada zagreba

onda na svakom koraku jes vidio šta ustaše i tuđman rade

pa onda čuđenje zašto je tuđman zabranio pjesmu i slavlje za novu godinu ( malo više od mjeseca nakon pada vukovara)
osa

#79 Re: Kako je pad Vukovara i cijela 91' odjeknula u Bosni?

Post by osa »

komi wrote:sjećam se te 91 godine

imao sam neku torbicu na kojoj je pisalo zagreb u kojoj sam nosio likovnu opremu i opremu za fizičko ... pa sam je prekrižio i išarao do nevidljivosti imena grada zagreba

onda na svakom koraku jes vidio šta ustaše i tuđman rade

pa onda čuđenje zašto je tuđman zabranio pjesmu i slavlje za novu godinu ( malo više od mjeseca nakon pada vukovara)
primjer kako sredstva javnog informiranja utiču na mišljenje i percepciju mladog čovjeka.
MA DAJ...

#80 Re: Kako je pad Vukovara i cijela 91' odjeknula u Bosni?

Post by MA DAJ... »

Mostar je najebao nema sta , ali ko je pobio Hrvate u Bugojnu , Kaknju , Zenici , Konjicu , Jablanici ,ko je kidisao na Vitez ,istina ima dvije strane , zavisi ko je piše , sine , ko je mogo taj i zlo činio , mali si ti bio , pogana su to vremena bila ...[/quote]

Poslije Ahmica i Prozora,nebi me cudilo da im se desilo dosta toga groznoga,ali po informacijama koje imam ni blizu ovoga koje imam za ova dva navedena mjesta...za tebe jedna informacija,ja sam bio u interventom vodu koji je trebao da ude u Prozor i da vidimo sta se to desilo u tom mjestu...nismo dosli do cilja,jer hvo nije dosao na zborno mjesto,u Jablanicu i da produzimo dalje za Prozor...ali smo culi dovoljno od ljudi iz Prozora koji su izbjegli u Jablanicu,sta se desilo i koje su bile namjere te zlocinacke organizacije hvo...
dobro ste vi ikako prosli pored svega sta ste ucinoli svojim donedavno komsijama!?
a za vukovarce,jos jednom da napomenem...MOSTAR,tu je stala sva vasa prica o stradanju toga grada...
MOSTAR...MOSTAR,ni kriv ni duzan da tako prode...
Vukovar...pljunem na to ime...PLJUC!!![/quote]

ne bi li tvojom logikom srbi zbog stradanja srpski sela oko srebrenice , mogli istu radnju kao ti s vukovarom, obaviti po srebrenici.[/quote]

Koji si ti kreten i ustasa da navodis Srebrenicu kao neku vrstu odmazde nad tim gradom za stradanje ne bosnjaka u okolini toga grada...Hag je rekao svoje,ali...
A STA BI SA VISEGRADOM,ZVORNIKOM,FOCOM...STA BI SA PODRINJEM???KO JE TU STRADAO OD NEBOSNJAKA,DA TAKO ZAVRSE TI GRADOVI U UZASNOM GENOCIDU???STA SE DESILO SA BOSANSKOM KRAJINOM?

I NA KRAJU PITANJE,ZASTO STE NAPRAVILI OD MOSTARA JOS VECI VUKOVAR?

Mostar,vi niste svijesni ni dan danas sta ste ucinili od toga grada i njegovim stanovnistvom...
Josip

#81 Re: Kako je pad Vukovara i cijela 91' odjeknula u Bosni?

Post by Josip »

Ja sam iz Mostara?

Što smo učinili?
Ja ne znam, pa neka mi netko kaže?
MA DAJ...

#82 Re: Kako je pad Vukovara i cijela 91' odjeknula u Bosni?

Post by MA DAJ... »

Josip wrote:Ja sam iz Mostara?

Što smo učinili?
Proguglaj BBC-jevu reportazu iz 93 u vezi Mostara...i rusenje Staroga Mosta.Jos nesto u vezi stradanja grada Mostara!?!?
Josip

#83 Re: Kako je pad Vukovara i cijela 91' odjeknula u Bosni?

Post by Josip »

MA DAJ... wrote:

Što smo učinili?
Proguglaj BBC-jevu reportazu iz 93 u vezi Mostara...i rusenje Staroga Mosta.Jos nesto u vezi stradanja grada Mostara!?!?

a kako znaš da je sve to što je BBC rekao istina? zašto nije istina recimo ono što drugi govore, recimo ono u dokumentarcu o rušenju starog mosta i kako u njemu sve to objašnjavaju profesori Građevinskog Fakulteta Mostar?
kv99

#84 Re: Kako je pad Vukovara i cijela 91' odjeknula u Bosni?

Post by kv99 »

Josip wrote:
MA DAJ... wrote:

Što smo učinili?

a kako znaš da je sve to što je BBC rekao istina? zašto nije istina recimo ono što drugi govore, recimo ono u dokumentarcu o rušenju starog mosta i kako u njemu sve to objašnjavaju profesori Građevinskog Fakulteta Mostar?
Da li si ti stvarno dosao da provociras ili samo da siris propagandu naucenu od RTS o paljenju guma u Dubrovniku i da je Vukovar "samo oslobodzen od krvolocnih ustasa "? Srusio ga je onaj koji je onako slavio kad je pao u Neretvu , oni koji su mostarce kupili na Heliodrom i zarobili pred kamerama, mucili ,ubili i sakrili tijela vojnika iz Vranice..treba li da nastavim Smiljko ili da li i to treba da objasni vrli profesor ?
pustopoljina

#85 Re: Kako je pad Vukovara i cijela 91' odjeknula u Bosni?

Post by pustopoljina »

mi smo imali hrt...a jos od ljeta znali smo da se ne moze uci u hrvatsku-cetnici su postavili jezeve i nije se moglo u liku.vidjeli smo upozorenja na hrvatskoj tv ( na pljesevici je jos radio repetitor) o oglasavanju opce opasnosti po baranji i slavoniji...vukovar-mislim da je vec bila jesen-septembar,borovo selo, osijek,vinkovci...pakrac,sisak,glina-bila je zima 1991.kod nas se jos radilo,vojska je bila u kasarnama,islo se u skolu...navecer se culo rafalanje. u mom gradu bilo je jako puno jna. na nasoj tv su se smjenjivali dnevnici preostalih republika respektivno i gledao se jutel.iskljucivala se strujasvaki dan. jutel i hrt su prenosili ono sto se desava u vukovaru. mislim da oni koji nisu imali hrt,nisu imali pojma sta se zaista desava. onda su roditelji nekih nasih krenuli preko bosne do vukovara da izvade djecu,koja su tad sluzila jna. kad su ih izvukli-svi su rekli da vojska puca na hrvate ,da se vukovar granatira i da je to rat. onda su kod nas poceli dijeliti firme po nacionalnom kljucu i ako bi se negdje nesto prodavalo-sve bi bilo u tren oka razgrabljeno.ulje,grah,dvopek...a opet su se nadali da se nista nece desiti.
onda je doslo proljece...srbi (vecina)su nestali iz firmi,iz klupa...vojska je napustila kasarne,i zadnji je avion odletio za bg i vec je bio april.sarajevo.mjesta po mom kantonu. dosle su izbjeglice. ono sto su pricali izgledalo je nevjerojatno. a onda je pocelo i kod nas.
Josip

#86 Re: Kako je pad Vukovara i cijela 91' odjeknula u Bosni?

Post by Josip »

nisam ovdje da provociram ali ovaj dokumentarac je stvarno zanimljiv i zato pitam kako znaš da je jedan istina a drugi nije.

i nemoj više o heliodromu i sl. naravno da je to zločin i da za to treba odgovarati onaj tko je kriv. a tim ljudima se već i sudi. svatko tko uradi onakvo nešto kao što se radilo na heliodromu nije čovjek već zvjer i takve treba suditi i osuditi. ali vi samo provocirate kao da su samo Mulslimani nastradali.
isto što se događalo na heliodromu događalo se i u Bugojnu, Kaknju, Konjicu .... Hrvatima. u najmanju ruku smo jednaki ... a nismo ni to ali eto.
kv99

#87 Re: Kako je pad Vukovara i cijela 91' odjeknula u Bosni?

Post by kv99 »

Josip wrote:nisam ovdje da provociram ali ovaj dokumentarac je stvarno zanimljiv i zato pitam kako znaš da je jedan istina a drugi nije.

i nemoj više o heliodromu i sl. naravno da je to zločin i da za to treba odgovarati onaj tko je kriv. a tim ljudima se već i sudi. svatko tko uradi onakvo nešto kao što se radilo na heliodromu nije čovjek već zvjer i takve treba suditi i osuditi. ali vi samo provocirate kao da su samo Mulslimani nastradali.
isto što se događalo na heliodromu događalo se i u Bugojnu, Kaknju, Konjicu .... Hrvatima. u najmanju ruku smo jednaki ... a nismo ni to ali eto.
Kako ti znas da je Dubrovnik granatirala JNA a da nisu oni sami palili gume ? Kako znas da nisu "ustase" same rusile Vukovar ? Imas i "dokumente" o tome, imas i svjedoke" pa da li ti njima vjerujes ? Nevjeruju ni cetnici da je izvsen genocid u Srebrenici i imas dosta "dokumentaraca " kako to tvrde i "dokazuju" . Ako ti stvarno mislis da je ABiH srusila Stari Most onda si u rangu sa onim cetnicima koji vjeruju u "dokumentarce " o Dubrovniku i Srebrenici i sa kojim se ne moze diskutovati ili se samo pravis i provociras. Ovo nije uvreda vec samo konstatacija cinjenica jer ne vidim neko drugo objasnjenje da neko iz Mostara moze da vjeruje da je ABiH digala u vazduh Stari Most :? Stvarno ne mogu da nadzem neko drugo objasnjenje. Zamisli da neki Srbin iz Vukovara pocne da tvrdi se Ovcara nije dogodila, da cetnici nisu rusli grad vec da je to uradila HV samo da bi dobila simpatije MZ :? Kakvo bi tvoje misljenje bilo o njemu ? Ti ne moras da djelis isto misljenje u svemu sa mnom ali zlocin koji se dogodio u Mostaru i prema ljudima i samom gradu nema zbog "moje " ili "tvoje " istine vec ima samo jedna istina.
Last edited by kv99 on 24/02/2009 23:41, edited 1 time in total.
Amila♥Emir

#88 Re: Kako je pad Vukovara i cijela 91' odjeknula u Bosni?

Post by Amila♥Emir »

cudno mi je samo, sto nikada u hrvatskoj nije javno izreceno ratno-stanje, ako moze neko da mi to pojasni?

a drugo, odjeknulo je nikako, znam da oni neznalci (vecinom bosnjacko stanovnistvo sarajeva) pravili glupi i naivni i govorili da je prosto nemoguce u drugom jeruzalemu da izbije rat izmedju naroda navedenog grada, a nasu naivnost potvrdio je i tadasnji lider nase drzave, koji i na dan genocida nad bijeljinom sa strane arkanovaca i seseljaca i drugih paravnojih formacija, i dalje nije izgubio rijec da se u bosni vrsi sistematsko ubijanje njegovog naroda i nije zatrazio pomoc, vec verbalno se branio protiv maskiranih, citiram : "...kunemo se da se ono jucerasnje nece vise dogoditi" :-? :-?
karanana

#89 Re: Kako je pad Vukovara i cijela 91' odjeknula u Bosni?

Post by karanana »

da je proglaseno ratno stanje, sva imovina se stavlja na raspolaganje vojsci i u korist rata. to nije odgovaralo onima koji su kroz godine pometnje i rata tu imovinu ko fol na brzinu privatizirali i obogatili se dok je trecina zemlje bila okupirana.
osa

#90 Re: Kako je pad Vukovara i cijela 91' odjeknula u Bosni?

Post by osa »

Amila♥Emir wrote:cudno mi je samo, sto nikada u hrvatskoj nije javno izreceno ratno-stanje, ako moze neko da mi to pojasni?

a drugo, odjeknulo je nikako, znam da oni neznalci (vecinom bosnjacko stanovnistvo sarajeva) pravili glupi i naivni i govorili da je prosto nemoguce u drugom jeruzalemu da izbije rat izmedju naroda navedenog grada, a nasu naivnost potvrdio je i tadasnji lider nase drzave, koji i na dan genocida nad bijeljinom sa strane arkanovaca i seseljaca i drugih paravnojih formacija, i dalje nije izgubio rijec da se u bosni vrsi sistematsko ubijanje njegovog naroda i nije zatrazio pomoc, vec verbalno se branio protiv maskiranih, citiram : "...kunemo se da se ono jucerasnje nece vise dogoditi" :-? :-?
prvo:ratno stanje nije nikad proglašeno iz razloga prvobitne akumulacije kapitala političke vrhuške u hrvatskoj, preciznije pretvorbe društvenog u privatno vlasništvo, jer da je proglašeno ratno stanje, takve stvari bi bilo nemoguće izvoditi, zbog dominacije vojnog zakonodavstva u državi.

drugo:lijepo si to rekao.
Amila♥Emir

#91 Re: Kako je pad Vukovara i cijela 91' odjeknula u Bosni?

Post by Amila♥Emir »

zahvaljujem na objasnjenjima

@osa: hvala :)
neshto

#92 Re: Kako je pad Vukovara i cijela 91' odjeknula u Bosni?

Post by neshto »

meni je bilo 13-14 i bio sam absolutno na strani branitelja, sjećam se da se čak nakon pada pričalo da su branitelji ostali u nekim podzemnim tunelima i da JNA spremaju neku zasjedu...
svo vrijeme sam bio na strani HR, od samog početka a i danas ih ne dovodim u vezu sa hercegovačkom strujom, to je nešto sasvim deseto. sjećam se čak da su neke komšije (muslimani) išli branit dubrovnik, gospić...
a generalno smo bili (i ostali) glup i zatucan narod i vjerovali da neće biti rata.
čak i dok je istočna bosna uveliko masakrirana u sarajevu je velik dio naroda još uvjek vjerovao JNA
grany-smith

#93 Re: Kako je pad Vukovara i cijela 91' odjeknula u Bosni?

Post by grany-smith »

splavar šime wrote:Znam samo da kada se spomene ime VUKOVAR treba ustati i sa poštovanjem i svom iskrenošću odati počast tom herojskom gradu,kao i Srebrenici.Ja ne želim da kao Bošnjak snosim krivicu za pasivnost i glupa razmišljanja nekih naših političara da rata u BiH neće biti kako se tada govorilo dok se nekoliko kilometara od nas žarilo i palilo i pila Hrvatska krv iz vinskih čaša po Vukovaru i pjevalo se uz četničke zastave : Biće mesa i salate klaće mo Hrvate a za nekoliko dana bi će pokolj Muslimana. Žalosne su bile te slike pijane četničke rulje kako uz ulojene šubare vode svezane civile po Vukovaru a iz bolnice izvode bolesne i vode ih na masovna pogubljenja.Vukovar je simbol Hrvatskoga otpora ali i simbol izdaje Hrvatskoga datašnjega političkoga vrha koi su mogli dosta više pomoći tom herojskome gradu,malo me to posijeti na neke naše gradove u BiH koi su bili zaboravljeni također od Vrha politike.Nadam se da ću uskoro ako Bog da posijetiti sa svojom porodicom taj herojski grad Vukovar i barem sa jednom crvenom ružom odati poštovanje tom gradu kao što sam odao poštovanje i gradovima po BiH kao recimo Srebrenici, Prjedoru, Goraždu, Mostaru i još mnogim gradovima. Pozdrav VUKOVARU. :thumbup:
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
osa

#94 Re: Kako je pad Vukovara i cijela 91' odjeknula u Bosni?

Post by osa »

Amila♥Emir wrote:zahvaljujem na objasnjenjima

@osa: hvala :)
drasgo mi je ako sam pomogao.
Amila♥Emir

#95 Re: Kako je pad Vukovara i cijela 91' odjeknula u Bosni?

Post by Amila♥Emir »

naravno da su neki bosnjaci isli u hrvatski domovinski rat, u samoj posavini hrvatske, mnogo ljudi iz buduceg 5. korpusa su bili gore i branili sa hrvatima njihovu teritoriju, samo su kasnije hrvati ispali djubrad, nama kada je iran slao oruzje u ratu putem jadranskog mora i pored embarga, hrvati su primali prvo to oruzje i bilo je ako jedan metak bosancima koji su branili bosnu i hercegovinu ide, onda ide i hrvatima koji su branili hrvatsku metak :-?

a sto se tice mostara, mostar je po steti materijalnoj drugi vukovar, jer je grad sravljen sa zemljom bio, a i gdje nebi, kada dvoje orlova vise iznad glave
ljudi se skrivali po barakama, a ulazilo je vise tabuta/sanduka, nego sto je medicinske pomoci, heroji su ti ljudi koji su tada prezivjeli enklavu mostara

ali, kao i na cijeloj teritoriji BiH, bilo je da lova okrece metke na koga hoce, tako da su nasi(armija BiH) kada su skupili sta love, dali srbima da rokaju hrvate, a tako i hrvati srbima, jer su katolicki bosanci koji nisu osjecali duznost da brane "svoj grad" (ne smatram ga vise niti bogde njihovim, jer nemaju prava da ga smatraju svojim), sve na tome cinili da ga to temelja sruse i uniste sve sto je nemuslimansko i sto im se suprostavilo.

Bio sam na ljeto u Mostaru, mnogo toga jeste ponovo dignuto iz pepela, ali sam bas bio na "drugoj" strani, nisam se ok osjecao jer su dijelom ucinili to sto su htjeli, sramota :sad: :sad:
osa

#96 Re: Kako je pad Vukovara i cijela 91' odjeknula u Bosni?

Post by osa »

Amila♥Emir wrote:naravno da su neki bosnjaci isli u hrvatski domovinski rat, u samoj posavini hrvatske, mnogo ljudi iz buduceg 5. korpusa su bili gore i branili sa hrvatima njihovu teritoriju, samo su kasnije hrvati ispali djubrad, nama kada je iran slao oruzje u ratu putem jadranskog mora i pored embarga, hrvati su primali prvo to oruzje i bilo je ako jedan metak bosancima koji su branili bosnu i hercegovinu ide, onda ide i hrvatima koji su branili hrvatsku metak :-?

a sto se tice mostara, mostar je po steti materijalnoj drugi vukovar, jer je grad sravljen sa zemljom bio, a i gdje nebi, kada dvoje orlova vise iznad glave
ljudi se skrivali po barakama, a ulazilo je vise tabuta/sanduka, nego sto je medicinske pomoci, heroji su ti ljudi koji su tada prezivjeli enklavu mostara

ali, kao i na cijeloj teritoriji BiH, bilo je da lova okrece metke na koga hoce, tako da su nasi(armija BiH) kada su skupili sta love, dali srbima da rokaju hrvate, a tako i hrvati srbima, jer su katolicki bosanci koji nisu osjecali duznost da brane "svoj grad" (ne smatram ga vise niti bogde njihovim, jer nemaju prava da ga smatraju svojim), sve na tome cinili da ga to temelja sruse i uniste sve sto je nemuslimansko i sto im se suprostavilo.

Bio sam na ljeto u Mostaru, mnogo toga jeste ponovo dignuto iz pepela, ali sam bas bio na "drugoj" strani, nisam se ok osjecao jer su dijelom ucinili to sto su htjeli, sramota :sad: :sad:

sve stvari koje su se desile u bih desile su se nakon vukovara i pokolja u hrvatskoj, zato mi nije jasno zašto je netko očekivao da hrvatska priskoči u pomoć bosni i bošnjacima , kad su oni onako indiferentno promatrali rat u hrvatskoj, koji je uzgred budi rečeno dobrim dijelom vođen s teritorija bih.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#97 Re: Kako je pad Vukovara i cijela 91' odjeknula u Bosni?

Post by Chmoljo »

Josip wrote:
MA DAJ... wrote:

Što smo učinili?

na HRT-u u emisiji Dossier.hr je jasno i glasno rečeno ko je srušio Stari, ko je rušio Mostar i kako je jadno i čemerno bilo. jedan jako korektan prilog bez ikakvog favoriziranja...

pa sad reci kako je to propaganda, i da se to ne bi desilo da postoji hrvatski kanal...

bjaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaži ba, bjaaaaaaaaaaži...
Chmoljo

#98 Re: Kako je pad Vukovara i cijela 91' odjeknula u Bosni?

Post by Chmoljo »

osa wrote:
sve stvari koje su se desile u bih desile su se nakon vukovara i pokolja u hrvatskoj, zato mi nije jasno zašto je netko očekivao da hrvatska priskoči u pomoć bosni i bošnjacima , kad su oni onako indiferentno promatrali rat u hrvatskoj, koji je uzgred budi rečeno dobrim dijelom vođen s teritorija bih.
kako si samo namazan... ti vrlo dobro znaš koliko je Sarajevo u stvari imalo kontrolu na tim teritorijama s kojih su vođene te operacije, pa ipak potenciraš tu stvar... :lol: :lol: :lol: eee oso, oso...
in33sa

#99 Re: Kako je pad Vukovara i cijela 91' odjeknula u Bosni?

Post by in33sa »

A kako ce vijest o pokolju u Vukovaru odjeknuti u drzavi u kojoj vlast do ljeta `92 nije htjela javno reci da su se snage JNA stavile u sluzbu agresije na BiH.

Svi mediji su rat u Hrvatskoj pratili iz rovova JNA i srpskih dobrovoljaca, teritorijalaca, i koje su vec trupe tamo po Hrvatskoj harale, palile, pljackale... meni licno iz danasnje perspektive najtuznije izgleda onaj snimak sa zapadnoslavonskog ratista (negdje kod Pakraca, Lipika) gdje grupa vojnika u JNA uniformama ponosno govori da su iz Kozarca i da brane Jugoslaviju. Samo pola godine kasnije, vecina njih je zavrilo u logorima Manjaca, Omarska, Trnopolje... skupo placena zabluda, da ne govorim o ostalim Bosnjacima (Krajiskim, Podrinjskim) koji su slusali svoje vodje i mirno spavali. Ko zaklani.

Ko guske u magli, kako jednom davno rece Stjepan Radic u drugom kontekstu.
Chmoljo

#100 Re: Kako je pad Vukovara i cijela 91' odjeknula u Bosni?

Post by Chmoljo »

in33sa wrote:A kako ce vijest o pokolju u Vukovaru odjeknuti u drzavi u kojoj vlast do ljeta `92 nije htjela javno reci da su se snage JNA stavile u sluzbu agresije na BiH.

Svi mediji su rat u Hrvatskoj pratili iz rovova JNA i srpskih dobrovoljaca, teritorijalaca, i koje su vec trupe tamo po Hrvatskoj harale, palile, pljackale... meni licno iz danasnje perspektive najtuznije izgleda onaj snimak sa zapadnoslavonskog ratista (negdje kod Pakraca, Lipika) gdje grupa vojnika u JNA uniformama ponosno govori da su iz Kozarca i da brane Jugoslaviju. Samo pola godine kasnije, vecina njih je zavrilo u logorima Manjaca, Omarska, Trnopolje... skupo placena zabluda, da ne govorim o ostalim Bosnjacima (Krajiskim, Podrinjskim) koji su slusali svoje vodje i mirno spavali. Ko zaklani.

Ko guske u magli, kako jednom davno rece Stjepan Radic u drugom kontekstu.
nažalost :( s tobom se slažem... al' vidi vraga, opet se od Bošnjaka traže da prvi pružaju ruku...
Post Reply