Kont'o sam bi'li i na onu za člana Predsjedništva iz reda HrvataPrpa.ba wrote:Ostalo je jos par tema gdje si zaboravio napisati kako ces glasati.
Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa
-
Seawolf
#76 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa
- denis.istok
#77 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa
Osim ovih za Skupštinu KS i mozda za 411 sve bačeni glasovi u vjetar. Bolje izaberi izmedju onih koji bi realno prosli pa napravi prevagu.Seawolf wrote:07. oktobra 2018-e, Seawolf će glasati ovako:
Član Predsjedništva BiH: Boriša FALATAR (NS)
Predstavnički dom Parlamentarne Skupštine BiH (izborna jedinica 513): Amra ZULFIKARPAŠIĆ i Elvedina OMERHODŽIĆ (NS)
Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH (izborna jedinica 411): Sabina ĆUDIĆ, Želimir BUKARIĆ, Senita IMAMOVIĆ i Vesna HADŽIOSMANOVIĆ (NS)
Skupština Kantona Sarajevo: Vildana BEŠLIJA, Edin FORTO, Elvis VRETO, Sandra ZAIMOVIĆ, Faris ŠEHOVIĆ, Jasmina MRŠO, Nejla JAHIĆ i Alen GIRT (NS)
-
Novak20
#78 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa
Glasači u Kantonu Sarajevo barem ima priliku da na djelu i u praksi isprobaju NS. Deset godina rada u opoziciji bez preletača, za naše uslove super poštena stranka.
-
Seawolf
#79 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa
Neću.denis.istok wrote: Osim ovih za Skupštinu KS i mozda za 411 sve bačeni glasovi u vjetar. Bolje izaberi izmedju onih koji bi realno prosli pa napravi prevagu.
Nije ovo nagradna igra, pa da ću ići u izvlačenje, ako pogodim za koga će većina glasati da bude u vlasti.
Ovo su izbori, gdje biram one za koje bih ja želio da budu u vlasti.
Osim toga, mislim da će i prvi na kompenzacionoj listi NS-e, za Zastupnički dom Parlamentarne Skupštine BiH, proći na osnovu ukupnog broja dobijenih glasova iz svih izbornih jedinica u FBiH, tako da ni taj glas ne smatram bačenim u vjetar.
-
baxus
#80 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa
Kao da se to cijeni kod većine ljudi.Novak20 wrote:Glasači u Kantonu Sarajevo barem ima priliku da na djelu i u praksi isprobaju NS. Deset godina rada u opoziciji bez preletača, za naše uslove super poštena stranka.
Dobit će 2000 glasova vise na konto te vrline
-
Seawolf
#81 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa
Otkako su se pojavili, glasam za kandidate sa liste NS-e za lokalne izbore (dakle 2008-e, 2012-e i 2016-e), općina Centar.Novak20 wrote:Glasači u Kantonu Sarajevo barem ima priliku da na djelu i u praksi isprobaju NS. Deset godina rada u opoziciji bez preletača, za naše uslove super poštena stranka.
Što se tiče općih izbora, 2010-e sam glasao za kandidate NS-e za Skupštinu Kantona, 2014-e sam proširio i na kandidate NS-e za Parlament Federacije, a sada biranje njihovih kandidata dižem i na nivo države BiH.
I sretan sam što mogu mirne duše izabrati navedenih petnaest ljudi, na sva 4 glasačka listića.
-
kluz franjo
#82 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa
S obzirom da je tema Kanton Sarajevo...
Pogledajte listu kandidata (str. 41)
http://www.izbori.ba/Documents/Opci_izb ... u_2018.pdf
Skupštinsku većinu ne čine predsjednici stranaka, niti nosioci lista.
Skupštinsku većinu i sastav i program Vlade KS određuju min. 18 zastupnika koje sa ove liste biramo.
Svako ko misli da je u zadnjih 4 godine u KS bilo manje-više sve u redu, može mirne savjesti glasati npr. za Mekića (NiP), Marića (SBB), Čelika (SDA), Halilovića (BPS), Pecikozu (NBL) i Smajića (BOSS).
Fino glasate za gore navedene, date im većinu od 18+ zastupnika u Skupštini i sve OK.
Samo nemojte poslije izbora biti "šokirani" i "čuditi se".
Ako ste nezadovoljni, kako se u zadnjih 4 godine upravljalo vašim novcem u KS, i ako želite da sa jedne strane ovim dosadašnjim lupiti demokratski šamar, a da drugima date uslovljenu i kontrolisanu šansu, onda glasate npr. za Srna-Bajramović (SDP), Forto (NS) ili Milavica (DF).
U životu ne postoji "malo trudan". Tako ni na izborima ne postoji "malo bih promjenio"...
Pogledajte listu kandidata (str. 41)
http://www.izbori.ba/Documents/Opci_izb ... u_2018.pdf
Skupštinsku većinu ne čine predsjednici stranaka, niti nosioci lista.
Skupštinsku većinu i sastav i program Vlade KS određuju min. 18 zastupnika koje sa ove liste biramo.
Svako ko misli da je u zadnjih 4 godine u KS bilo manje-više sve u redu, može mirne savjesti glasati npr. za Mekića (NiP), Marića (SBB), Čelika (SDA), Halilovića (BPS), Pecikozu (NBL) i Smajića (BOSS).
Fino glasate za gore navedene, date im većinu od 18+ zastupnika u Skupštini i sve OK.
Samo nemojte poslije izbora biti "šokirani" i "čuditi se".
Ako ste nezadovoljni, kako se u zadnjih 4 godine upravljalo vašim novcem u KS, i ako želite da sa jedne strane ovim dosadašnjim lupiti demokratski šamar, a da drugima date uslovljenu i kontrolisanu šansu, onda glasate npr. za Srna-Bajramović (SDP), Forto (NS) ili Milavica (DF).
U životu ne postoji "malo trudan". Tako ni na izborima ne postoji "malo bih promjenio"...
- cadburry
#83 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa
Prvi je bio Suljagić koji je podnio ostavku i otišao iz SDP-a kada SDP nije stao iza njega i njegovog obračuna sa vjeronaukom. Nakon odlaska Suljagića, dolazi Oručević, kao blizak Lagumdžijin jaran. U svom kratkom minsitrovanju, čovjek apsolutno ništa nije uradio, imam osjećaj da je samo potpisivao što se potpisivati mora. Oručević je bio u SDP-SDA i SDP-SBB vladi (nakon što je SDP izbacio SDA i uvukao SBB u vlast).last mohicans wrote:Prije će da je Emir Suljagić, ako se ne varam. Tri su se ministra u ovom mandatu izrotirala. Suljagić, Marjanović, pa ovaj Oručević. Možda sam to i pobrkao mandate iz različitog perioda. Ne da mi se googlati. Ako se neko bolje sjeća, nek me ispravi.hizo ramidovic wrote:Ako je to taj na kojeg misliš, nepoznata osoba zove se prof.dr. Fahrudin Oručević.kluz franjo wrote: Kao kadar DF-a u osnivanju je Marjanović kratko bio ministar obrazovanja, nauke i mladih u vladi sa SDA.
Da upotpunimo informaciju. Marjanović nakon odlaska sa funkcije nije bio na "bijelom hljebu", za razliku od njegovog prethodnika u vladi sa SDA.
Taj njegov prethodnik je bio onda u SDP-u, ali mu se imena sada ne mogu sjetiti.
U stvari, svaki put kada je taj lik, kako se ono zove, bio ministar, bio je u koaliciji sa SDA. I u zbiru je duže "zaduživao bijeli hljeb" nego što je bio ministar u vladama sa SDA.
Kako se ono zove lik...? Ne mogu se sada sjetiti, ali možda mi nadođe.
I neku listu sada nosi, ali čiju...?
Funkciju ministra za obrazovanje, nauku i mlade KS obavljao je kratko ali neefikasno. Tih i neprimjetan, zadeveran vlastitim problemima, ostavio je nikakav utisak o svom radu..
On se nije puno miješao u svoj posao, što jes jes...
Oko izbora 2012., Konaković kupuje različite papke (Mira Jurić i Hanka Vajzović) i sa najgorim moralnim otpadom Sarajeva ruši SDP-SBB vladu i formira tzv. ekspertnu vladu, vjerovatno najgoru vladu u historiji KS, u kojoj glavnu riječ vode kriminalci poput Radeljaša i Bubice, a funkcije zauzimaju najgluplji i najnesposobniji ljudi poput Zeljkovića. U toj Vladi je sjedio i Marjanović. Na sjednicama Vlade je glasao prema uputstvima SDA i Radeljaša, a svoj resor je iskoristio za lični PR i slikanje okolo. Obilazio škole, šalio se sa učenicima i nastavnicima, slikao se, pisao po facebooku, taksirao kao ministar i sl. PR, PR i PR, a posao 0 bodova. Kao ministar je predložio Zakon o visokom obrzaovanju KS koji je ukinuo autonomiju Unvierziteta u Sarajevu, a njegov mandat je obilježio i najmasovniji štrajk prosvjetnih radnika koje sam ja upamtio. Nakon tog štrajka, Marjanović podnosi ostavku na ministarsku poziciju.
U tom momentu, u Skupštini KS ne postoji većina koja će izabrati novog ministra obrzaovanja jer Konaković gubi konce, odnosno apetiti njegovih kriminalnih partnera postaju sve veći i veći. U januaru 2014. SDA i SBB se zbližavaju i dogovara se da će SBB dati svoj dorpinos toj ekspertnoj vladi i oni predlažu ministra obrazovbanja (ne sjećam se kako se zove). Međutim, pošto mu pdorška nije osigurana, on ne bude izabran. Uskoro započinju nasilne demonstracije u kojima Zeljković, kao premijer KS, podnosi ostavku (u telefonskom javljanju u kojem šalje novinarku u pm), a poziciju premijera, ministra obrazovanja i ministra finansija vrši Kozadra, kriminalni kadar SDA (koji je zavio budžet KS u crno), sve do izbora 2014., na kojem Konaković i ta ekspertna vlada bivaju nagrađeni i dobivaju mandat za formrianje nove vlade.
- cadburry
#84 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa
Što se tiče ovih izbora, očekujem historijski najbolji rezultat ljevice, da će osvojiti 15 mandata, što je nažalost nedovoljno da samostalno formiraju vlast. Tih 15 mandata će podjeliti NS (5-6 mandata), SDP (4-5 mandata), DF (3-4 mandata) i GS (1-2 mandata). Sa druge strane, očekujem da će SDA osvojiti barem 8 mandata.
Ostalih 12 mandata će podijeliti SDA derivati koji su formirali stranke jedino da mogu trgovati svojim mandatima i biti tas na vagi između SDA i ljevice koji će dobro unovčiti tu svoju poziciju. Tih 12 mandata će podijeliti:
- SBB (3-4)
- Konaković (3-4)
- Hadžibajrić (2-3)
- BPS (2)
- BOSS (1)
Svih njih 12 će vrlo rado u vlast. Zbog trenutne nepopularnosti SDA, svi bi vjerovatno bili bliži ljevici, ako ih ljevica bude htjela. Međutim, uz dobru ponudu od SDA, nikome od njih ne bi bio problem.
Ostalih 12 mandata će podijeliti SDA derivati koji su formirali stranke jedino da mogu trgovati svojim mandatima i biti tas na vagi između SDA i ljevice koji će dobro unovčiti tu svoju poziciju. Tih 12 mandata će podijeliti:
- SBB (3-4)
- Konaković (3-4)
- Hadžibajrić (2-3)
- BPS (2)
- BOSS (1)
Svih njih 12 će vrlo rado u vlast. Zbog trenutne nepopularnosti SDA, svi bi vjerovatno bili bliži ljevici, ako ih ljevica bude htjela. Međutim, uz dobru ponudu od SDA, nikome od njih ne bi bio problem.
- Zavatoni
#85 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa
Nekako mi se čini da bi lijeva opcija (NS-SDP-FD/GS) i desna opcija (SDA-SBB-Hadžibajrić) mogli biti prilično izjednačeni sa cca 15-ak poslanika...Konaković bi mogao uzeti i do 5 poslanika i u suštini će on biti koalicijski partner sa kojim će se praviti vlast...
Da li će Efendić ili Marjanović prepustiti Konakoviću da bude premijer Kantona?
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#86 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa
cadburry wrote:Što se tiče ovih izbora, očekujem historijski najbolji rezultat ljevice, da će osvojiti 15 mandata, što je nažalost nedovoljno da samostalno formiraju vlast. Tih 15 mandata će podjeliti NS (5-6 mandata), SDP (4-5 mandata), DF (3-4 mandata) i GS (1-2 mandata). Sa druge strane, očekujem da će SDA osvojiti barem 8 mandata.
- SBB (3-4)
- Konaković (3-4)
- Hadžibajrić (2-3)
- BPS (2)
- BOSS (1)
sve su prilike da ce tako i da bidne... SDA i sateliti uzimaju KS... levaticari ko vas jeBe
-
putokaz1
#87 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa
Izgleda da nastanak novih stranaka neće naštetiti SDA-u,u KS
Kanton Sarajevo je izgubljeni slučaj
Kanton Sarajevo je izgubljeni slučaj
- cadburry
#88 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa
Hadzibajric je na opstinskom nivou u koaliciji sa ljevicom trenutno. Vjerovatno bi i na kantonalnom nivou radije isao sa ljevicom, nego sa SDA. SBB ce ici s onim koji ponudi vise, isto kao i Konakovic. Pri tome, tesko da ce ove dvije stranke napraviti koaliciju. Sa druge strane, Konakovic i Komsic su takodjer u jako losim odnosima.Zavatoni wrote:Nekako mi se čini da bi lijeva opcija (NS-SDP-FD/GS) i desna opcija (SDA-SBB-Hadžibajrić) mogli biti prilično izjednačeni sa cca 15-ak poslanika...Konaković bi mogao uzeti i do 5 poslanika i u suštini će on biti koalicijski partner sa kojim će se praviti vlast...
- denis.istok
#89 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa
Tesko da će dopustiti nekom sa 3-4 mandata (5 je nekako top, ali za to mu treba preko 20.000 glasova, ja vala nesto ne vidim da ljudi toliko svrsavaju kad se on pojavi). Iako je politika ku..a mislim da mu dobar dio simpatizera ne bi oprostio da kao hadzija bude slizan sa ovim sto podrzavaju LGBT i paradu ponosaZavatoni wrote:Nekako mi se čini da bi lijeva opcija (NS-SDP-FD/GS) i desna opcija (SDA-SBB-Hadžibajrić) mogli biti prilično izjednačeni sa cca 15-ak poslanika...Konaković bi mogao uzeti i do 5 poslanika i u suštini će on biti koalicijski partner sa kojim će se praviti vlast...
Najbolja vlada bi bila utopija: 4 stranke sa najviše glasova bez obzira na orjentaciju, i do 25 zastupnika, i svakom po 25% vlasti. Tu bi nekako bili SDA SDP SBB i NS. U stvarnosti nespojivo.
I jos ovo: NS nikad nece biti dio vlasti, ali bas nikad. Ljudi jednostavno vole da su opozicija, bez ikakvih obaveza i odgovornosti, kritikuj sve zivo, uzimaj lovu od pausala, nudi rjesenja koja su neprovodiva unaprijed ali da se ima o cemu pricati kako ih mrze itd. Kad sve sagledas - najpametniji.
-
El_comadante
#90 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa
i ja mislm da če NBL (hadzibajric) prije sa SDPom nego SDA. SDA-SBB vjerovatno idu oko 15 mandata fali če im koji za vladu dodaj još BPS i BOSS i možda konakovića i ode do preko 20cadburry wrote:Hadzibajric je na opstinskom nivou u koaliciji sa ljevicom trenutno. Vjerovatno bi i na kantonalnom nivou radije isao sa ljevicom, nego sa SDA. SBB ce ici s onim koji ponudi vise, isto kao i Konakovic. Pri tome, tesko da ce ove dvije stranke napraviti koaliciju. Sa druge strane, Konakovic i Komsic su takodjer u jako losim odnosima.Zavatoni wrote:Nekako mi se čini da bi lijeva opcija (NS-SDP-FD/GS) i desna opcija (SDA-SBB-Hadžibajrić) mogli biti prilično izjednačeni sa cca 15-ak poslanika...Konaković bi mogao uzeti i do 5 poslanika i u suštini će on biti koalicijski partner sa kojim će se praviti vlast...
- Prpa.ba
#91 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa
Postizborne matematike ce biti jako zajebane zbog minimalno 9 politickih subjekata u skupstini i na kantonalnom nivou ce doslovno svaki glas biti zlata vrijedan. Vlada bez minimalno 5 politickih subjekata u koaliciji nece biti moguca, osim ako ne dodje do nekog iznimnog iznenadjenja (drastican pad SDA, NiP od 4+ mandata, ispadanje BOSS-a iz skupstine i sl.)
- Zavatoni
#92 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa
Evo da malo elaboriram ovu svoju matematiku...da znate da nisam bubnuo ovu pretpostavku 15+15+5...denis.istok wrote:Tesko da će dopustiti nekom sa 3-4 mandata (5 je nekako top, ali za to mu treba preko 20.000 glasova, ja vala nesto ne vidim da ljudi toliko svrsavaju kad se on pojavi). Iako je politika ku..a mislim da mu dobar dio simpatizera ne bi oprostio da kao hadzija bude slizan sa ovim sto podrzavaju LGBT i paradu ponosaZavatoni wrote:Nekako mi se čini da bi lijeva opcija (NS-SDP-FD/GS) i desna opcija (SDA-SBB-Hadžibajrić) mogli biti prilično izjednačeni sa cca 15-ak poslanika...Konaković bi mogao uzeti i do 5 poslanika i u suštini će on biti koalicijski partner sa kojim će se praviti vlast...
Da li će Efendić ili Marjanović prepustiti Konakoviću da bude premijer Kantona?![]()
Najbolja vlada bi bila utopija: 4 stranke sa najviše glasova bez obzira na orjentaciju, i do 25 zastupnika, i svakom po 25% vlasti. Tu bi nekako bili SDA SDP SBB i NS. U stvarnosti nespojivo.
I jos ovo: NS nikad nece biti dio vlasti, ali bas nikad. Ljudi jednostavno vole da su opozicija, bez ikakvih obaveza i odgovornosti, kritikuj sve zivo, uzimaj lovu od pausala, nudi rjesenja koja su neprovodiva unaprijed ali da se ima o cemu pricati kako ih mrze itd. Kad sve sagledas - najpametniji.
410.000 osoba u kantonu...na izbore izađe uvijek nešto preko 200.000, pa će tako biti i ovaj put...redovno je izlaznost na nekih 55%.
SDA je 2014-te imao oko 52.000 (10 poslanika). Lično smatram da oni padaju...bez obzira na glasačku mašineriju Semira Efendića, buća potoka, ilidža i vogošći...Loše su ove 4 godine bile i rezultata nemaju nikakvih...biće barem malo kažnjeni. Ima tu i faktora Konaković/Hadžibajrić...Sve u svemu optimističnih 40.000 i nekih 8 poslanika.
Naša stranka...2014-te: 16.000...2016-te: 22.000. Možda sam i ovdje malo preoptimističan, ali prognoziram 35.000 i 7 poslanika (cca).
SDP je 2014-te doživio katastrofu i 20.000 glasova (4 poslanika). Malo su rasli 2016-te...malo će i sada rasti...ali ne previše. Prognoza: 30.000 i 6 poslanika.
SBB je 2014-te imao 35k. Pao puno 2016-te. Možda će se malo sad vratiti jer oni imaju loše rezultate na općinskim, ali nešto bolje na općim. Ipak...Mirvad Kurić perjanica? Dosta njihovih glasova ode Konakoviću i Hadžibajriću... Ja mislim da oni neće preći 20.000 i do 4 poslanika.
Konaković će pokupiti fin procenat glasova SBB-a i SDA...moja prognoza 25.000 i nekih 5 poslanika.
DF/GS?...oni će mislim da baš padnu...sa 35k 2014-te na nekih 10k...2 poslanika maksimalno.
Hadžibajrićeva lista...pa ne vjerujem da će ni oni više od 10.000...prognoza: 2 poslanika.
Ostalo će se rasuti...
I to je otprilike to...a naravno da tu ima još faktora...ali i male tolerancije (+/- 1-2 poslanika).
Preletačevići iz DF-a? Uticaj koalicija sa viših nivoa vlasti? Neki BPS/BOSS faktor i sl.
Da li je istina da će Hadžibajrić podržati Radončića, kao što ga je i Kukić podržao...
U svakom slučaju moja prognoza ostaje da će Konaković biti presudni faktor u formiranju koalicije koja će vladati u kantonu u periodu 2018-2022...
- Leverage
#93 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa
Zašto je Konaković tako popularan tamo?
- Control panel
#94 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa
“Znam da laze, ali lijepo prica, pa ga lijepo slusati”Leverage wrote:Zašto je Konaković tako popularan tamo?
- Leverage
#95 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa
I na konto toga da dobije pet mandata?Control panel wrote:“Znam da laze, ali lijepo prica, pa ga lijepo slusati”Leverage wrote:Zašto je Konaković tako popularan tamo?
- Zavatoni
#96 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa
Ma Konaković je desna FGR opcija...urban imidž. Zna pričati i fina pojava...Vole ga gradske domaćice a blizak je i mahalašima, sportskom lobiju itd...Leverage wrote:Zašto je Konaković tako popularan tamo?
On je u SDA bio ono što Semir Efendić nije...a neću ovo elaborirati...
Ne zaboraviti da su u SDA Konakovića na prošlim izborima stavili na 14-tu poziciju, a on se direktnim glasovima probio u top 3...i na konto toga postao premijer.
Možda ja i griješim i možda Dino neće dobaciti do 5 poslanika i da će mu plafon biti 2 poslanika...ali meni se čini da ne griješim.
- Leverage
#97 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa
Sigurno bolje poznaješ prilike bolje od mene tamo. Ne znam ko mu se od viđenijih priklonio u međuvremenu.Zavatoni wrote: Ma Konaković je desna FGR opcija...urban imidž. Zna pričati i fina pojava...Vole ga gradske domaćice a blizak je i mahalašima, sportskom lobiju itd...
On je u SDA bio ono što Semir Efendić nije...a neću ovo elaborirati...![]()
Ne zaboraviti da su u SDA Konakovića na prošlim izborima stavili na 14-tu poziciju, a on se direktnim glasovima probio u top 3...i na konto toga postao premijer.
Možda ja i griješim i možda Dino neće dobaciti do 5 poslanika i da će mu plafon biti 2 poslanika...ali meni se čini da ne griješim.
Doduše, kad se sjetim da je ovdje bila tema o tome kako ga studentice startaju, možda si i u pravu.
- denis.istok
#98 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa
Sve je moguce no treba malo pratiti i prosle lokalne izbore, iako nisu referalni.Zavatoni wrote:Evo da malo elaboriram ovu svoju matematiku...da znate da nisam bubnuo ovu pretpostavku 15+15+5...denis.istok wrote:Tesko da će dopustiti nekom sa 3-4 mandata (5 je nekako top, ali za to mu treba preko 20.000 glasova, ja vala nesto ne vidim da ljudi toliko svrsavaju kad se on pojavi). Iako je politika ku..a mislim da mu dobar dio simpatizera ne bi oprostio da kao hadzija bude slizan sa ovim sto podrzavaju LGBT i paradu ponosaZavatoni wrote:Nekako mi se čini da bi lijeva opcija (NS-SDP-FD/GS) i desna opcija (SDA-SBB-Hadžibajrić) mogli biti prilično izjednačeni sa cca 15-ak poslanika...Konaković bi mogao uzeti i do 5 poslanika i u suštini će on biti koalicijski partner sa kojim će se praviti vlast...
Da li će Efendić ili Marjanović prepustiti Konakoviću da bude premijer Kantona?![]()
410.000 osoba u kantonu...na izbore izađe uvijek nešto preko 200.000, pa će tako biti i ovaj put...redovno je izlaznost na nekih 55%.
SDA je 2014-te imao oko 52.000 (10 poslanika). Lično smatram da oni padaju...bez obzira na glasačku mašineriju Semira Efendića, buća potoka, ilidža i vogošći...Loše su ove 4 godine bile i rezultata nemaju nikakvih...biće barem malo kažnjeni. Ima tu i faktora Konaković/Hadžibajrić...Sve u svemu optimističnih 40.000 i nekih 8 poslanika.
Naša stranka...2014-te: 16.000...2016-te: 22.000. Možda sam i ovdje malo preoptimističan, ali prognoziram 35.000 i 7 poslanika (cca).
SDP je 2014-te doživio katastrofu i 20.000 glasova (4 poslanika). Malo su rasli 2016-te...malo će i sada rasti...ali ne previše. Prognoza: 30.000 i 6 poslanika.
SBB je 2014-te imao 35k. Pao puno 2016-te. Možda će se malo sad vratiti jer oni imaju loše rezultate na općinskim, ali nešto bolje na općim. Ipak...Mirvad Kurić perjanica? Dosta njihovih glasova ode Konakoviću i Hadžibajriću... Ja mislim da oni neće preći 20.000 i do 4 poslanika.
Konaković će pokupiti fin procenat glasova SBB-a i SDA...moja prognoza 25.000 i nekih 5 poslanika.
DF/GS?...oni će mislim da baš padnu...sa 35k 2014-te na nekih 10k...2 poslanika maksimalno.
Hadžibajrićeva lista...pa ne vjerujem da će ni oni više od 10.000...prognoza: 2 poslanika.
Ostalo će se rasuti...
I to je otprilike to...a naravno da tu ima još faktora...ali i male tolerancije (+/- 1-2 poslanika).
Preletačevići iz DF-a? Uticaj koalicija sa viših nivoa vlasti? Neki BPS/BOSS faktor i sl.
Da li je istina da će Hadžibajrić podržati Radončića, kao što ga je i Kukić podržao...
U svakom slučaju moja prognoza ostaje da će Konaković biti presudni faktor u formiranju koalicije koja će vladati u kantonu u periodu 2018-2022...
Po ovome tvome preko 50% glasova koji idu u pool za mandate (cca 160.000, ostali se prospu ili nevazeci) ce ici izrazito deklarisanim ljevičarskim strankama+ Hadžibajrić??? DF+SDP+NS+NBL= 85.000
Da nije malo nerealno ipak. Onda oni imaju vecinu bez problema.
Negdje sam vidio da su na lokalnim npr SDA uzela preko 60.000, a sve ove ispod 20.000 glasova, samo za vijeća. Neka padnu i 20% opet oko 50k će se vrtiti, par hiljada gore-dole.
DF nema sanse da padne toliko, na 10.000, ispod 15.000 nece sigurno. to su 3-4
SDP da se udupla na 30.000?? - sta su to uradili pa da imas ovako optimističnu prognozu, oko 20k ce se vrtiti max.
Isto za NS, oko 25k.
SBB ce sigurno prebaciti tih 20k i barem 5 poslanika, nerealno je da imaju manje od NiP-a, mozda samo zamjeniti. NiP 4 a oni 5.
Ovi drugi da dobace do dva ima da budu presretni BOSS BPS Šepić.
Možda čak i SzBiH izgura na tih 6.000 u KS i uleti 1 mandat.
-
El_comadante
#99 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa
dobro Konaković ima dosta preletača kod sebe koji će povući "svoje" neke glasove od ranije Ademović, Akšamija, Okerić, Pindžo i ostali pa bi mogli ići do 5. NBL zbog popularnosti Hadzibajrića ulaze u SKS sa minimalno 2 do 5 moje mišljenje. NB šepić teško da če ući i ako udje do če biti max 2. moje mišljenje. ostali plus minus koji mandat u odnosu na ovaj mandat
-
Seawolf
#100 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa
Moje predviđanje za sastav Skupštine Kantona Sarajevo, nakon izbora u oktobru:
SDA: 8
SBB: 6
Naša stranka: 6
SDP: 5
BPS: 2
NiP: 2
NBHL: 2
DF: 2
BOSS: 1
GS: 1
Kantonalnu vladu će sastaviti uvijek dobitna kombinacija skupštinske većine SDA-SBB-BPS-BOSS, uz dva papka (u stvari, biće dovoljan i jedan) iz NiP/NBHL/DF.
SDA: 8
SBB: 6
Naša stranka: 6
SDP: 5
BPS: 2
NiP: 2
NBHL: 2
DF: 2
BOSS: 1
GS: 1
Kantonalnu vladu će sastaviti uvijek dobitna kombinacija skupštinske većine SDA-SBB-BPS-BOSS, uz dva papka (u stvari, biće dovoljan i jedan) iz NiP/NBHL/DF.