Srpska moralna katarza!?

Locked
AlisaWonder

Post by AlisaWonder »

rainbow_sex wrote:postoje samo dobri i losi , muskarci i zene.

podjela po naciji, obrazovanju, polu itd je hajde ulicarski da kazem mangupluk bijednih zena i muskaraca
da samo sto je u ovom ratu veeeliki broj "losih" bio srpski, a veeeliki broj dobrih, naivnih i neduznih zrtava - bio bosnjacki. ( hrvate izostavljam, jer su mi komplikovani, bilo ih je "i tamo i vamo" :D )

na ovaj post me privukao naslov teme, nisam mogla da vjerujem da je moguce te tri rijeci staviti u recenicu zajedno, pa ih jos povezati.... :shock: ...anblivbl....Srbi i moral i katarza...

taj film necete tako skoro gledati....

ovi jadni izuzeci su samo izuzeci, Srbi, generalno, smatraju da su pravedni oslobodioci, a kad god se po ulicama Beograda provede anketa o zločinima u Bosni, najpitomiji mogući odgovor je "mora da su bili izazvani"....

Tema ovog posta je teska utopija...

odgovor debilu s pocetka price - sta je katarza - katarza je, za neuke, prošičćenje. duhovno i moralno.
utopija je neostvariva zelja. nesto cemu tezis i sto prizeljkujes ali sto neces dozivjeti. nikad.
Last edited by AlisaWonder on 11/06/2005 11:33, edited 1 time in total.
risno

Post by risno »

Image

Saljite srbe u pakao
TheGame

Post by TheGame »

risno wrote:Image

Saljite srbe u pakao
:lol: heel nije isto kao hell

moderatore, vadi žuti :D
summeja

Post by summeja »

Redbullica wrote:
A sta ce nama Bosnjacima katarza, mi nikog nismo klali i silovali! Mi smo cisti!
Izgleda da ni to nije puna istina.

a izgleda da si ti četnikuša,kad tako kažeš!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
NARAVNO DA NISMO TO RADILI,
Televizione

Post by Televizione »

NARAVNO DA NISMO TO RADILI
Da sacekamo nove slike TIMEsa PHOENIXa ili drugih. Mozda danas radimo
cekpi

Post by cekpi »

rainbow_sex wrote:nikao da neko oda vas zadojenih idejom belaja da shvati ????

svako drustvo moze da generira kriminogene tipove i tipkinje spremne da
ubijaju i da pri tom uzivaju. i toga ima na svim stranama.

Jedina razlika
je da moderno drustvo ima uspostavljene mehanizme kojim sprecava
da takva kriminogena i bolesna lica preuzmu vlast i da sistem pretvore
u terror.

Dakle hajde ulicarski da pricamo, mangupi su srusili sitem i oni koji su imali vise oruzja pocinili su i procentualno veci broj masovnih ubistava
sto je poslijedicno rezultiralo gendercidom u srebrenici i krajini.
slazem se
cekpi

Post by cekpi »

Do kompletne moralne katarze u nasih istocnih komsija na zalost nikada nece doci. :(
Ovo sto se trenutno desava je djelomicno glas ljudi koji su i tokom rata na ovaj ili onaj nacin pokusavali naglas reci istinu. Tu prije svih mislim na gosp. Biserko, B92 i neke slicne. S druge strane, dio razumnih predstavljaju urbani i obrazovani beogradjani koji su sada napokon nasli prostor i vrijeme da kazu koju pametnu, mada su i onda sve to znali, i da pokusaju bar sa sebe skinuti dio moralne odgovornosti.. Sto samo po sebi nije nikakva moralna katarza.
Kada sam nakon prikazivanja ubistva mladih Srebrenicana cuo da je to na TV prikazao B92 nisam se puno zacudio. Mozda bi se zacudio da je to dala RTS - i tada bi to vjerovatno moglo liciti na pocetak nekog preciscavanja i dozivanja moralne odgovornosti. Ovako nista puno nije uradjeno. Steta!
LM<, nakon sto sam procitao komentare na http://www.B92.net pojavio se neki cudan osmjeh - neko zadovoljstvo i nada da sve nije izgubljeno. Nekim slucajem zalutam na serbiancafe. - hehe :shock:
Naravno da sam bio u zabludi. Pa ti ljudi su i dalje puni mrznje. Kakve samo psovke i netrepeljivost izlazi iz tih ljudi. Nevjerovatno. Eto - to je prava slika Srbije. To su oni koji su klali i ubijali.. To je ljudi moji Srbija. :x
Tek kada
1. Srbija jasno i nedvosmisleno kaze da je u Bosni izvrsen genocid nad nesrpskim stanovnistvom. Te da je tadasnja Jugoslavija direktno ucestvovala u genocidu.
2. Cujemo da je ukinuta Srpska Akademija Nauka i da je u znak izvinjenja Bosnjacima, Hrvatima i Albancima promjenila ime, te u zatvor poslala D.Cosica, Lj. Bulatovic, Cavoski i ostalu nazzibratiju
3. cujemo da krivicno terete sve pripadnike VJ, MUP-a i DB koji su u doba 91-95 bili aktivni.
4. se ukine Seseljeva Radikalna Stranka
5. djeca u Osnovnim i Srednjim skolama budu ucila da su Srbi ubili 100.000 gradjana Bosne i Hercegovine tokom agresije.
6. Vuk Draskovic bude iza resetaka prvenstveno zbog raspirivanja nacionalne mrznje knjigom "NOZ"
7. SiCG bude dobrovoljno placala ratnu odstetu Bosni i Hercegovini
8. Cetnistvo bude marginizirano
9. Emir Kusturica izrucen Sarajlijama
10. SPC predje na islam :-D

aj bar je lijepo bilo sanjati da je sve to moguce.
Do tada :zzzz: Srbijo
dr.

Post by dr. »

rainbow_sex wrote: Dakle hajde ulicarski da pricamo, mangupi su srusili sitem i oni koji su imali vise oruzja pocinili su i procentualno veci broj masovnih ubistava
sto je poslijedicno rezultiralo gendercidom u srebrenici i krajini.
Veceg sranja nisam procitao ni na srpskim forumima. Kakvo je to opravdanja? Srbi su pocinili genocid zato sto su imali vise oruzja?!?#˛@!!! :-)
Genocid nije suma ubistava, nego politicki program da se sa odredjenog prostora zbrise jedna etnicka skupina ljudi. Srbi su namjeravali to uraditi tako sto pobiju sve djecake i muskarce, (iako su ubijali i silovali i zene), a da protjeraju ostalo zensko stanovnistvo. Za tri dana preko 8 hiljada ljudi.

A druga teza je jos blentavija, da su manupi srusili sistem :-)

Ti izgleda nisu cuo za SANU, JNA, i SPC, jer da jesi sigurno ne bi valjao ovakve gluposti...
Televizione

Post by Televizione »

Ali tko ih pusti na toliki narod???
Gojeni H

#85 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by Gojeni H »

Parakolo wrote:
horion_bosona wrote:Da li je moguce da se Srbi suoce i shvate obim zlocinackog poduhvata pocinjenog u ime Srbije i srpskog naroda?
srpski narod nikad nece proci katarzu
Jarane ba, jesi li ti to krenuo ozivljavati teme od 2004-e, ili ...?
RahatHurmašica

#86 Re:

Post by RahatHurmašica »

Prenj wrote:
TheGame wrote:
Bosnjakinja wrote:Ma ja vi ste uvijek glumili nevinasca a ispod te maske imate dusu goru nego dzavo(sada sve svete save).Moji sinovi znaju ko je ubijao,klao i ostale grozote radio,ucim ih i tome kada dodze vrijeme koga da kolju handzarima a ako bude trebalo Insallah i ja mogu to da radim poslije onih slika sto je prikazano i sto je uzivo vidjeno.[/quote]

alo ba :shock:

moderatore ovo je za žuti, ako ne i za crveni
Glasam i ja za crveni :x
Izgleda da je "Bosnjakinja" sa Kosova (tako sama tvrdi na drugoj temi).
Nikad im tamo tolerancija nije bila jaca strana :([/quote]
zato i imaju državu. A ti toleriši i dalje.
oakville

#87 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by oakville »

horion_bosona wrote:Da li je moguce da se Srbi suoce i shvate obim zlocinackog poduhvata pocinjenog u ime Srbije i srpskog naroda?

:lol: :lol: :lol: Kako da ne, evo samo što nisu. Hoće sigurno radi "suživota", još ako tome dodaš koju presudu za genocid, garant će svi kolektivno da se kaju od jutra do mraka.
Havatar

#88 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by Havatar »

oakville wrote:

:lol: :lol: :lol: Kako da ne, evo samo što nisu. Hoće sigurno radi "suživota", još ako tome dodaš koju presudu za genocid, garant će svi kolektivno da se kaju od jutra do mraka.
Kako to , pa zar nisu cuo da Srbi klicu "danas na suzivotu sutra na katarzi" :oops:
oakville

#89 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by oakville »

Havatar wrote:
oakville wrote:

Kako to , pa zar nisu cuo da Srbi klicu "danas na suzivotu sutra na katarzi" :oops:
"Katarziram ja jutros tako, kad ono s druge strane ide suživot..." :D
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#90 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by japin_mutapi »

ko se to i kada u historiji katarzirao dobrovoljno
pokajanje i priznanje dolazi na krilima borbenih aviona i tenkovskih gusjenica pojačanih artiljerijskim cijevima i vojničkom čizmom
poznat je slučaj japana gdje im je katarza stigla u obliku atomske pečurke i radioaktivnih oblaka

lako se bilo katarzirati njemačkoj i japanu i njihovim saveznicima kada im nije preostao drugi izbor ali sa srbijom to nije slučaj
ideolozi zla i tame u srbiji rade i dalje samo se malo manje pojavljuju u javnosti pa imamo utisak da njihov uticaj slabi i da bi moglo doći do priznanja i pokajanja ... čekali smo nakon 1945god čekamo i nakon 1995god ne bi li se pokajali

dok mi čekamo zlo i dalje buja i širi se a kada bukne i kao šumski požar spali sve naše nade i iluzije i uništi sav trud i dostignuća na putu prema miru i suživotu mi se čudim i pitamo KAKO
flexibila

#91 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by flexibila »

japin_mutapi wrote:ko se to i kada u historiji katarzirao dobrovoljno
pokajanje i priznanje dolazi na krilima borbenih aviona i tenkovskih gusjenica pojačanih artiljerijskim cijevima i vojničkom čizmom
poznat je slučaj japana gdje im je katarza stigla u obliku atomske pečurke i radioaktivnih oblaka

lako se bilo katarzirati njemačkoj i japanu i njihovim saveznicima kada im nije preostao drugi izbor ali sa srbijom to nije slučaj
ideolozi zla i tame u srbiji rade i dalje samo se malo manje pojavljuju u javnosti pa imamo utisak da njihov uticaj slabi i da bi moglo doći do priznanja i pokajanja ... čekali smo nakon 1945god čekamo i nakon 1995god ne bi li se pokajali

dok mi čekamo zlo i dalje buja i širi se a kada bukne i kao šumski požar spali sve naše nade i iluzije i uništi sav trud i dostignuća na putu prema miru i suživotu mi se čudim i pitamo KAKO
:thumbup:
Nijemci i Japanci su 12 milijardi svjetlosnih godina ispred ovih trecih, cekali smo mi od balkanskih ratova, 1918, 1945, nebili se oni pokajali.
I od 1995 pitamo hoce lise pokajati....
BHCluster

#92 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by BHCluster »

Srpska moralna katarza = ciklus slovenackih junackih pjesama
mehoxy

#93 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by mehoxy »

Ova tema je stara samo 10 godina.Navalite.
OldMayor

#94 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by OldMayor »

Dobro je sto je ozivljena tema.

Ovo samo pokazuje da se nismo makli sa mrtve tacke. Ja bih rekao da je stanje jos gore nego sto je bilo 2005.

Znaci 10 godina je proslo i nista, apsolutno nista se nije promjenilo.
mirsek

#95 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by mirsek »

OldMayor wrote:Dobro je sto je ozivljena tema.

Ovo samo pokazuje da se nismo makli sa mrtve tacke. Ja bih rekao da je stanje jos gore nego sto je bilo 2005.

Upravo, i to nam govori da sa takvim ljudima stvarno nema prosperiteta i zajednickog gradjenja i jacanja ove nase BIH.
Nema cepanja, ali ce tenzije rasti unutar drzavnih granica.Vidjecemo sta nam nosi budućnost.
Neka namjenska radi punom parom da nismo egzistencijalno ugrozeni, za ostalo se manje brinem.
oakville

#96 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by oakville »

japin_mutapi wrote:ko se to i kada u historiji katarzirao dobrovoljno

Ne buja ništa naročito, ne pretjeruj, srbi kao grupe su se samo vratili u svoje prirodno stanje, nego nisu ljudi ranije htjeli da znaju s kim žive, predavali se ugodnim iluzijama i "sve ide nama u korist, problemi i nisu pravi problemi" (ovo je klasični bosanski pristup životu :D ). Taj narod je većinom takav kakav jest, no srećom dalje osiromašenje koje će trajati bar još naredne 2 generacije će imati blagotvoran učinak na potencijal za pokrete u rat i klanje kao odgovor na kulturološki zov prirode. U glavi će ostati sve isto što je i inače (a šta je u glavi to se vidjelo uživo u periodu 92-95), ali bez kapaciteta nema mrdanja nikud.
Katarze i blabla su priče za seminare i konferencije u to niko ozbiljan ne vjeruje :D :D
oakville

#97 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by oakville »

mirsek wrote:
OldMayor wrote:Dobro je sto je ozivljena tema.

Upravo, i to nam govori da sa takvim ljudima stvarno nema prosperiteta i zajednickog gradjenja i jacanja ove nase BIH.
Nema cepanja, ali ce tenzije rasti unutar drzavnih granica.Vidjecemo sta nam nosi budućnost.
Neka namjenska radi punom parom da nismo egzistencijalno ugrozeni, za ostalo se manje brinem.
Kakvi građenje "zajedničke bih" koji se sizif bavi tim poslom ? :D
_mufljuz_

#98 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by _mufljuz_ »

mehoxy wrote:Ova tema je stara samo 10 godina.Navalite.
stara je ova tema 110 godina - samo nit katarze u srbina nit u bosnjaka pameti.... tu je to negdje :evil:
neregistrovan

#99 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by neregistrovan »

terorisanje povratnika, ismijavanje i negiranje genocida, hapšenje i procesuiranje žena koje samo žele na dostojanstven način da se sjete svojih ubijenih, ubijanje povratnika, sve je to svakodnevnica od nebeskog naroda..katarza ? :-)
Basvod

#100 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by Basvod »

Katarza moze biti trostrana ili moze krenuti iskljucivo od Bosnjaka. Bosnjaci su najbrojniji, najodgovorniji, jedini zainteresovani i na kraju krajeva najjednostavnije im je progutati s*anja iz 90ih jer ih nemaju previse. Hrvati a narocito Srbi imaju daleko vise posla do katarze i bez bosnjacke podrske do nje nikad nece doci.
Locked