Kosovo i Srbija - razmjena teritorija

Post Reply
Kikibombona

#76 Re: Kosovo i Srbija - razmjena teritorija

Post by Kikibombona »

LBVIEW wrote:Nece niko, kao sto nije ni 92-e. Tako se i tada govorilo, a motiva za rat izmedju naroda u zajebnici, nakon 50 godina zivota u bratstvu i jedinstvu, je bilo manje nego sad, pa sta bi par godina nakon onog "niko ne sme da vas bije"?
Cini se kako je to vise wishfull thinking ovih sto bi se kao mirno odvjali, a posto je Balkan inace poznat sirom svijeta kao region gdje se sve nesuglasice rijesavaju dijalogom, good luck. :-)
Devedesetih su nasi narodi bili mladi. Dosta energije i naboja. Pao je jedan sistem, dosli na vlast nacionalisti, obecavali kule i gradove. Raja se lozila, cvike i kalas. :D

Sada je situacija potpuno drugacija. Danas su nasi narodi stari. Nema djece. Gubimo desetine hiljada stanovnika iz godine u godinu. Trenutno nas ima 1.5 miliona manje nego 1992. Nema nikakvog naboja ni zelje za ratom. Svi su skontali da je nacionalizam sranje, osim uhljebljenika. Svima je jasno da nakon novog rata mozemo biti samo jadniji.

Nove generacije su, ne znam sta da kazem. :roll: Hocu pretjerati ako kazem da su degenerisane? Hocu. Ovi moji malci iz porodice, sa 14 godina ne smiju ostati sami u kuci. Igrice, fejsubk, itd. To su skroz drugacija djeca, mekana. Sta reci za klince od 18-25. Evo ovi moji iz okruzenja, niko pistolj nije vidio a kamoli drzao u ruci.

U Jugi je bila gomila oruzja i velika poplacija mladih koja je zavrsila vojnu obuku.

Sada niko nema ni oruzje, ni ljude, ni organizaciju, ni novac, da pokrene neku vojnu akciju. Rat je jedino moguc ako se na globalnoj sceni desi neko vece sranje, kao sto je bilo sa raspadom komunizma, pa da upadnemo u taj haos i da nastupi anarhija i nekakvi sukobi manje intenziteta.

Al' nije to tema, necu vise... Ti se spramaj u SveCkoj, budi u pripravnosti. :D

PS

Insomnia, ekspert za cetnicki pokret. :thumbup: :lol: :lol:
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#77 Re: Kosovo i Srbija - razmjena teritorija

Post by Hame_ »

zilog wrote:Zaboravljate glavnu prepreku trajnom rjesenju kosovskog pitanja - Rusiju.
:mrgreen:

Zaboravljaš glavnu prepreku trajnom rješenju kosovskog pitanja - Pare.
Kikibombona

#78 Re: Kosovo i Srbija - razmjena teritorija

Post by Kikibombona »

Krokodajl wrote:Nema Kosovo ovde šta da izgubi, čak i ako ne dobiju Preševsku dolinu.

Prvo i prvo rudnik Trepča je u većinskom vlasništvu države Srbije, pa i kada bi kojim slučajem integrirali sjever Kosova opet ne bi Priština puno dobila od toga, sa druge strane bez vojnih sukoba Sjever ne bi ni dobili.

Gube jezero Gazivode, odnosno "gube", tja neće ga Srbija u zrak dić' majka mu stara.

A šta Kosovo dobija ?

Dobija to da će ih Srbija priznati i dobit će mjesto u UN i za vijek vijekova će se riješit Beograda, jer južno od Ibra je Albansko i moće da rade šta hoće, a to uključuje i one Srpske enklave oko Peći, Đakovice, Gračanice, Kosovo Polja ...
Sa druge strane riješit će se Srba na Sjeveru koji im neće "mećat" nos u njihova posla, tj. neće im morati podilaziti u svemu.

Ako dobiju Preševsku dolinu to im je samo plus, jer će se proširiti na Albanski teritorij, koji su mnogi možda već i otpisali.
Upravo tako.

Srbi juzno od Ibra za 50 godina nece postojati. To je sve albansko.

Mislim da ce Amerika i EU izvrsiti pritisak da se ovo pitanje okonca i da se konacno zavrsi spor Srba i Albanaca. Na taj nacin ce osujetiti ruski upliv u region i preostale drzave 'zapadnog Balkana' primiti u EU.
LBVIEW

#79 Re: Kosovo i Srbija - razmjena teritorija

Post by LBVIEW »

Kikibombona wrote:
LBVIEW wrote:Nece niko, kao sto nije ni 92-e. Tako se i tada govorilo, a motiva za rat izmedju naroda u zajebnici, nakon 50 godina zivota u bratstvu i jedinstvu, je bilo manje nego sad, pa sta bi par godina nakon onog "niko ne sme da vas bije"?
Cini se kako je to vise wishfull thinking ovih sto bi se kao mirno odvjali, a posto je Balkan inace poznat sirom svijeta kao region gdje se sve nesuglasice rijesavaju dijalogom, good luck. :-)
Devedesetih su nasi narodi bili mladi. Dosta energije i naboja. Pao je jedan sistem, dosli na vlast nacionalisti, obecavali kule i gradove. Raja se lozila, cvike i kalas. :D

Sada je situacija potpuno drugacija. Danas su nasi narodi stari. Nema djece. Gubimo desetine hiljada stanovnika iz godine u godinu. Trenutno nas ima 1.5 miliona manje nego 1992. Nema nikakvog naboja ni zelje za ratom. Svi su skontali da je nacionalizam sranje, osim uhljebljenika. Svima je jasno da nakon novog rata mozemo biti samo jadniji.

Nove generacije su, ne znam sta da kazem. :roll: Hocu pretjerati ako kazem da su degenerisane? Hocu. Ovi moji malci iz porodice, sa 14 godina ne smiju ostati sami u kuci. Igrice, fejsubk, itd. To su skroz drugacija djeca, mekana. Sta reci za klince od 18-25. Evo ovi moji iz okruzenja, niko pistolj nije vidio a kamoli drzao u ruci.

U Jugi je bila gomila oruzja i velika poplacija mladih koja je zavrsila vojnu obuku.

Sada niko nema ni oruzje, ni ljude, ni organizaciju, ni novac, da pokrene neku vojnu akciju. Rat je jedino moguc ako se na globalnoj sceni desi neko vece sranje, kao sto je bilo sa raspadom komunizma, pa da upadnemo u taj haos i da nastupi anarhija i nekakvi sukobi manje intenziteta.

Al' nije to tema, necu vise... Ti se spramaj u SveCkoj, budi u pripravnosti. :D

PS

Insomnia, ekspert za cetnicki pokret. :thumbup: :lol: :lol:
Ti nemoj, ti se spremaj u free Kurdistanu s Peshmergama. :mrgreen:
A Turci su svakako veci zulumcari od chatnika, ha ja.
Last edited by LBVIEW on 26/08/2018 23:00, edited 1 time in total.
CSKA

#80 Re: Kosovo i Srbija - razmjena teritorija

Post by CSKA »

A moglo se sve resiti 2001. samo da se slusao Protic :D

NUDIO SAM SLOBU ZA KOSOVO, KOŠTUNICA JE SVE POKVARIO!

Milan St. Protić, nekadašnji ambasador SRJ u SAD, tvrdi da je Srbija imala veliku šansu da sa izručenjem Slobodana Miloševića Haškom tribunalu reši i kosovsko pitanje!
Jedan od prvaka DOS otkriva da je ovakva trampa mogla da se svojevremeno isposluje sa Džordžom Bušom, tada novim američkim predsednikom, ali da je tadašnji predsednik SRJ Vojislav Koštunica odmah odbacio tu ideju.
- Bila je šansa 2001. da se dogovorimo sa američkom administracijom koja nas nije bombardovala, bilo je tih nekoliko meseci medenog meseca da se nešto uradi s Bušom i Pauelom (Kolin Pauel, tadašnji državni sekretar). Moja ideja se zasnivala na tome da za izručenje Miloševića dobijemo sporazum o Kosovu. I smatrao sam da je to moralno opravdano zato što je on bio odgovoran za Kosovo. Predlagao sam čak da odemo kod Miloševića u zatvor i da mu kažemo otvoreno da on ide u Hag da bismo rešili problem Kosova - ispričao je Protić u intervjuu za Nedeljnik.
Kako kaže, Koštunica je bio protiv, a premijer Zoran Đinđić nepoverljiv.
https://www.kurir.rs/vesti/politika/310 ... a_internal

Sta li bi se moglo danas dobiti za Dodika :hmpf:
insomnia78

#81 Re: Kosovo i Srbija - razmjena teritorija

Post by insomnia78 »

Vreca vjestackog djubriva
prljavi Hare
Location: Šta se ono u Njujorku plavi,Donaldovi prameni na glavi

#82 Re: Kosovo i Srbija - razmjena teritorija

Post by prljavi Hare »

CSKA wrote:A moglo se sve resiti 2001. samo da se slusao Protic :D

Sta li bi se moglo danas dobiti za Dodika :hmpf:
Impliciraš neku izdaju legalno izabranog preCednika? :?
Ono kad bi bilo povuci-potegni,za Guardiana bi se dobilo sve do Tokija! :izet: Naravno,narod neće htjeti ni da čuje za takvo nešto! :)
CSKA

#83 Re: Kosovo i Srbija - razmjena teritorija

Post by CSKA »

Ne da Hare predsjednika pa to ti je :D

Evo Taci skinuo sve dileme :

Beč -- Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da se Kosovo neće deliti i da neće biti razmene teritorija.

"Neće biti podele Kosova, neće biti razmene teritorija. I dosad nisam čuo da on (Vučić) predlaže nešto u tom pravcu", rekao je Tači.

On smatra da konačni sporazum sa Srbijom treba da sadrži uzajamno priznavanje i članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama.

Kosovo će, prema njegovim tvrdnjama, sačuvati multietnički duh.

"Moramo da radimo na tome da rešimo animozitete koji postoje već 200 godina. Ne smemo da budemo taoci granica koje su utvrđene u Titovoj Jugoslaviji. Jugoslavije više nema", rekao je Tači.
https://www.b92.net/info/vesti/index.ph ... id=1435552

Kosovo u UN,Srbija dobija jos pet godina Vucica.
muzicar_iz_parka

#84 Re: Kosovo i Srbija - razmjena teritorija

Post by muzicar_iz_parka »

Kikibombona wrote:
LBVIEW wrote:Nastavi niz, "ako moze sumska moze i Erceg Bosna", sta si se stisnuo. Samo, budu li se pokusale jos jednom mijenjati granice BiH, planut ce Ballkan, a onda tko zna sta moze biti, nemoj biti siguran kako ce Perecija ostati netaknuta.
Ko ce ratovati pitam se kada narod masovno odlazi? I ovi sto su ovdje, 70-80% razmislja o odlasku.

Ovdje je motiv za rat = NULA. Narod je sjeban, prevaren, razocaran, od vlastitih etnickih i vjerskih vodja.

Jedino da PM i Dozer ponovo uzmu pusku. :D Pokusavam ove klince iz mahale zamisliti sa puskama u rukama... :lol: :lol: :lol: :lol: Ne daj boze nikome, ginulo bi se od prijateljske vatre kao nikad. :D

Nema ovdje nikakvih promjena i nema ni rata. Jedina nada je da nas preko stele uvale u EU, da investitori steknu povjerenje, pa da nas zaposle. Sami smo nesposobni za bilo sta.

Ovo se odnosi i na nase blize i dalje susjedstvo, takodje nesposobno za bilo sta.
Lako se rat započne, dovoljno da bude par incidenata i eto ti belaja.
Kad jednom krene teško se to zaustavi.
Nisu ni u prošlom ratu svi bili voljni ići u rat, ubrzo se organizuje vojna policija i slijedi prisilna mobilizacija, udari se malo medijske propagande i eto ti rata.
Druga je stvar koliko bi to odgovaralo političkim rukovodstvima naroda i narodnosti, odnosno koliko su sigurni u uspjeh i korist koji im novi rat može donijeti.
Neće ni u nekom novom ratu ratovati djeca političara.
Kikibombona

#85 Re: Kosovo i Srbija - razmjena teritorija

Post by Kikibombona »

LBVIEW wrote:Ti nemoj, ti se spremaj u free Kurdistanu s Peshmergama. :mrgreen:
Kurdi, Arapi, caki i Turci, imaju djece za ratovanje. Tamo se gine svakodnevno. Kurda ima 35 miliona, Arapa nekoliko stotina miliona, Turaka 60 miliona. Arapkinja radja 5-6 djece u prosjeku dok Bosanka radja 1.3 ili 1.4. I to malo sto se rodi ode u Njemacku. Mi smo stari narod koji izumire. Banglades je povrsinki duplo veci od BiH a ima 150 miliona stanovnika. Mi cemo za par decenija imati 2 000 000 staraca. Kakav bolan rat.

Friska vijest

Njemačka novim zakonom dovodi još više radne snage, moguć masovni odliv stanovništva iz BiH

https://www.klix.ba/biznis/njemacka-nov ... /180826014

Ti si zbrinut u SveCkoj, neces valjda ti doci ratovati, niti ces dijete poslati da pogine. Bio bi budala da to uradis. Jedino da nalozis PM i Dozera, da im jos jednom iskoristimo stare kosti. :D :lol: :lol:

Idi bolan sa Sigurdsonom na pivu, pokupi neku zgodnu plavusu, mani se budalastina.
LBVIEW

#86 Re: Kosovo i Srbija - razmjena teritorija

Post by LBVIEW »

Kikibombona wrote:
LBVIEW wrote:Ti nemoj, ti se spremaj u free Kurdistanu s Peshmergama. :mrgreen:
Kurdi, Arapi, caki i Turci, imaju djece za ratovanje. Tamo se gine svakodnevno. Kurda ima 35 miliona, Arapa nekoliko stotina miliona, Turaka 60 miliona. Arapkinja radja 5-6 djece u prosjeku dok Bosanka radja 1.3 ili 1.4. I to malo sto se rodi ode u Njemacku. Mi smo stari narod koji izumire. Banglades je povrsinki duplo veci od BiH a ima 150 miliona stanovnika. Mi cemo za par decenija imati 2 000 000 staraca. Kakav bolan rat.

Friska vijest

Njemačka novim zakonom dovodi još više radne snage, moguć masovni odliv stanovništva iz BiH

https://www.klix.ba/biznis/njemacka-nov ... /180826014

Ti si zbrinut u SveCkoj, neces valjda ti doci ratovati, niti ces dijete poslati da pogine. Bio bi budala da to uradis. Jedino da nalozis PM i Dozera, da im jos jednom iskoristimo stare kosti. :D :lol: :lol:

Idi bolan sa Sigurdsonom na pivu, pokupi neku zgodnu plavusu, mani se budalastina.
Cuj to, idi sa Sigurdssonom na pivu, ta nisam na Islandu. :D A, pokupio bih radije u Sarajevu, nase cure su za ove gore avioni, vjerovao ti meni ili ne.
No, salu na stranu, znas ti vrlo dobro da se ovdje ne radi o tome sta cu i da li cu ja, nego neki drugi.
I otkud to, kad se vec igramo prozivanja, da si ti vise zabrinut za Kurde, a po gorljivom zastupanju interesa istih bi se dalo zakljuciti da bi i ratovao rame uz rame s Peshmergama :D , nego za svoj narod i domovinu?
muzicar_iz_parka

#87 Re: Kosovo i Srbija - razmjena teritorija

Post by muzicar_iz_parka »

Ako Zenica bude ugrožena, poslaće Pešermege 3 bataljona Kurdkinja da odbrane od mrskog agresora, njima ionako tamo dosadno kad su oslobodili cijeli Kurdistan.
Kikibombona

#88 Re: Kosovo i Srbija - razmjena teritorija

Post by Kikibombona »

LBVIEW wrote:da bi i ratovao
Ne bih ratovao ni za koga, ni pod koju cijenu. Jedan rat sam prezivio, bio sam mlad kada je poceo, roditelji su bili dovoljno glupi i naivni da ostanu... Ja sam u pripravnosti, cim postane gusto, porodicu za rucicu i eto me kod tebe u SveCku. :-D Angazovat cu se u nekoj humanitarnoj organizaciji da pomognem budalama koje su u BiH ostale.

Neka se niko ne uvrijedi, samo naivan i glup covjek nosi pusku, Ovi pametniji su u pozadini, politicari, tajkuni, generali itd.

Spreman sam pucati jedino ako je moja ili glava moje porodice neposredno ugrozena. Tada mogu biti prilicno lood. :D Al' da se valjam u blatu, godinama, da me kao mog druga Fudu387 istovaraju iz Tamica u nekoj vukojebini, pa mi pokazu mitraljesko gnijezdo ili rov koji trebam zauzeti, odrze motivacioni govor i kazu kako za domovinu nije umrijeti grijeh... ma hajde... :lol: :lol:
sagosen

#89 Re: Kosovo i Srbija - razmjena teritorija

Post by sagosen »

Kikibombona wrote:
Ne bih ratovao ni za koga, ni pod koju cijenu. Jedan rat sam prezivio, bio sam mlad kada je poceo, roditelji su bili dovoljno glupi i naivni da ostanu... Ja sam u pripravnosti, cim postane gusto, porodicu za rucicu i eto me kod tebe u SveCku. :-D Angazovat cu se u nekoj humanitarnoj organizaciji da pomognem budalama koje su u BiH ostale.

Neka se niko ne uvrijedi, samo naivan i glup covjek nosi pusku, Ovi pametniji su u pozadini, politicari, tajkuni, generali itd.

Spreman sam pucati jedino ako je moja ili glava moje porodice neposredno ugrozena. Tada mogu biti prilicno lood. :D Al' da se valjam u blatu, godinama, da me kao mog druga Fudu387 istovaraju iz Tamica u nekoj vukojebini, pa mi pokazu mitraljesko gnijezdo ili rov koji trebam zauzeti, odrze motivacioni govor i kazu kako za domovinu nije umrijeti grijeh... ma hajde... :lol: :lol:
bravo
cyprus

#90 Re: Kosovo i Srbija - razmjena teritorija

Post by cyprus »

Kikibombona wrote:
cyprus wrote:1. Kakva-takva međunarodna politička stabilnost počiva na održavanju statusa quo kada su u pitanju vanjske granice država...

2. Ne nastaje nova država svako malo... Prebroj koliko ih je međunarodno priznatih nastalo u ovom stoljeću... Malo...

3. U novije vrijeme ćeš naći još manje primjera promjene granice između dvije države... Čak ni one banalne korekcije oko nebitnih čuka nisu tako brojne... Postoji razlog zašto je to tako...

4. Južni Sudan se baš usrećio (najbolji primjer koliko je nazavisnost precjenjena)... Kako god, on je postao nezavisan zato što mu je Sudan dao amin...

5. Podjele na Timoru i Novoj Gvineji nisu etničkog, nego historijskog (kolonijalnog) postanka... Da su tamo povlačene etničke linije, to bi grozobno izgledalo...

6. To što se dvije grupacije "ne mogu oko ničega dogovoriti" ne znači da ih treba podsticati na razgraničenje (i tako privremeno nahraniti bolesne umove), nego na pronalazak zajedničkog jezika...

7. Nisam siguran za region, ali šta god da se desi na Kosovu - nije dobro za Bosnu i Hercegovinu...
1. Ne slazem se. Ima li potrebe nabrajati nestabilne drzave? Nepovredivost granica nije temelj stabilnosti.

2. Eritreja, Istocni Timor, Juzni Sudan, Kosovo...

3. Iako pratim vanjsku politiku, ne pratim bas toliko da bih znao za pomjeranja granica tamo negdje, sto ne znaci da se ne desava... Evo, sjetih se upravo da je Egipat nedavno poklonio Saudijskoj Arabiji 2-3 svoja otoka. :D Jednako tako, Holandija i Belgija su nedavno razmijenili teritorij oko kojeg su se sporili.

4. Juzni Sudan je mlada drazava, ima dosta trzavica. Jedinstven Sudan je bio popriste stalnog rata i krvoprolica. Drzava iz pakla.

5. Nisu etnicko ali jesu vjerskog. Istocni Timor i Papua Nova Gvineja - katolici. Zapadni Timor i Zapadna Gvineja - protestanti i muslimani.

6. Imas li neki kvalitetan primjer da su dva do kosti posvadjana naroda pronasli zajednicki jezik i da nakon toga zive u miru?

7. Za Bosnu je dobro da sve drzave regiona udju u EU i NATO, da se eliminise ruski utjecaj u regionu. Ako drzave tzv. zapadnog Balkana izgube evropsku perspektivu, doci ce do radikalizacije sto Rusi, Kinezi, Turci i ostala ekipa mogu iskoristiti na negativan nacin. Kosovo se jednostrano odvojilo od Srbije i to nije donijelo nikakvu stetu BiH. Isto tako, jos manje ce stetu donijeti ako se Srbi i Albanci dogovore, pomire i zajedno krenu ka EU.
1. Nestabilnosti je uvijek bilo i uvijek će biti... S tim što bi ista bila daleko veća globalno gledajući, kada bi za separatistički orijentisane grupe postojala realna nada da mogu doći do nezavisnosti i međunarodnog priznanja... Rat bi mislim automatski eskalirao u 100-tinjak zemalja... Ovako - u preko 90% država svijeta trenutno se ne ratuje... To je itekako solidna globalna stabilnost, koja nije postojala do stabilizacije međunarodnih granica u drugoj polovini prošlog stoljeća...

2. Eritreja je nezavisnost izborila u prošlom stoljeću, ali opet po historijskim (kolonijalnim), a ne etničkim granicama... Kosovo još nije dobilo puno međunarodno priznanje... Istočni Timor i Južni Sudan jesu dio tačnog odgovora... Dodao bih još i Crnu Goru... Sveukupno gledano - malo... I kako rekoh, postoji razlog zašto ovih slučajeva nema više...

3. Nisam rekao da tih slučajeva nema nikako, ali su jako rijetki... Čak i kad uzmemo pitanja regulacije granica u nenaseljenim područjima, a o naseljenim da ne govorim... Npr. u svijetu postoji više stotina graničnih sporova, od čega se godišnje riješi jedan do nijedan, upravo zbog izrazite osjetljivosti ove problematike... Evo navest ću ti ja najveći izuzetak - nedavno su Indija i Bangladeš izmjenili desetine enklava koje su stotinama hiljada ljudi zagročavale život skoro 50 godina... A sama činjenica da im je toliko trebalo da se to pitanje riješi, opet govori nešto...

4. Južni Sudan je također država iz pakla ( https://en.wikipedia.org/wiki/South_Sudanese_Civil_War ), možda i većeg nego prije... Južni Sudan je također multietnička država, pa pretpostavljam da tu činjenicu kriviš i za ove nove ratove, i možda predlažeš novo parčanje... Komad zemlje Dinkama, komad Nuerima, komad Zandama, i preostalim plemenima svakom po komad... To bi valjda trebalo riješiti njihove probleme, jelde? :) Nije važno što postoje mnoga etnički miješana područja i tamo... Dio pobit, dio "humano" preselit - mala je to cijena za buduću monoetničku stabilnost... Jelde? :)

5. Ovo baš lupaš... Muslimani i protestanti na jednu, a katolici na drugu stranu, jelde? :D Svašta... Religija je imala vrlo malo do nimalo uticaja na sukob na Timoru... Čitavo ostrvo, uključujući i onaj dio koji je ostao u Indoneziji je većinski kršćanski... Pro-indinezijske milicije koje su činile zločine nad kršćanskim stanovništvom Istočnog Timora su također većinom bile sastavljene od kršćana... Sa druge strane, recimo trenutni predsjednik najveće istočnotimorske stranke, one koja je ponijela najveći teret borbe za nezavisnosti protiv Indonezije, jeste musliman... Što se tiče Nove Gvineje - tu si još više ofulio... Oba dijela ostrva su većinski kršćanska, s tim da ni na jednoj katolicizam nije dominantan... Razlog za razgraničenje ovdje pogotovo nije bila religija... Za nekog ko tvrdi da izuzetno mnogo prati međunarodnu geopolitiku, ne bi trebalo ovako lupat...

6. Imam - kao što rekoh u preko 90% država svijeta vlada mir... Tenzije tu i tamo postoje, ali one postoje i u mono-etničkim državama, i to je normalno za ljudski rod... Znam da te ovaj odgovor ne zadovoljava, pa zato evo i ono šta si zapravo tražio - Ruanda je prilično dobar primjer pronalaska zajedničkog jezika između dva naroda, koja su prethodno plivala u krvi... Ako su mogli oni, može svako, ali se treba kaniti ekstremizma, ne hraniti nacionalizam i odbaciti isključivost...

7. Za Bosnu i Hercegovinu jeste dobro da čitav region uđe u EU i NATO, ali rješavanje kosovskog pitanja crtanjem etničkih granica ima jako malo s tim... Niti će to osnažiti uticaj Amerike, niti ublažiti uticaj Rusije... A ako slučajno to crtanje novih etničkih linija po Kosovu i Preševskoj dolini prođe dobro, šta misliš koliko će vremena proći prije nego nekim uticajnim diplomatama u glavi sine pitanje: "pa zašto ne primijeniti isto i za Bosnu?"
Kikibombona

#91 Re: Kosovo i Srbija - razmjena teritorija

Post by Kikibombona »

cyprus wrote:
1. Nestabilnosti je uvijek bilo i uvijek će biti... S tim što bi ista bila daleko veća globalno gledajući, kada bi za separatistički orijentisane grupe postojala realna nada da mogu doći do nezavisnosti i međunarodnog priznanja... Rat bi mislim automatski eskalirao u 100-tinjak zemalja mislim... Ovako - u preko 90% država svijeta trenutno se ne ratuje... To je itekako solidna globalna stabilnost, koja nije postojala do stabilizacije međunarodnih granica u drugoj polovini prošlog stoljeća...

2. Eritreja je nezavisnost izborila u prošlom stoljeću, ali opet po historijskim (kolonijalnim), a ne etničkim granicama... Kosovo još nije dobilo puno međunarodno priznanje... Istočni Timor i Južni Sudan jesu dio tačnog odgovora... Dodao bih još i Crnu Goru... Sveukupno gledano - malo... I kako rekoh, postoji razlog zašto ovih slučajeva nema više...

3. Nisam rekao da tih slučajeva nema nikako, ali su jako rijetka... Čak i kad uzmemo pitanja regulacije granica u nenaseljenim područjima, a o naseljenim da ne govorim... Npr. svijetu postoji više stotina graničnih sporova, od čega se godišnje riješi jedan do nijedan, upravo zbog izrazite osjetljivosti ove problematike... Evo navest ću ti ja najveći izuzetak - nedavno su Indija i Bangladeš izmjenili desetine enklava koje su stotinama hiljada ljudi zagročavale život skoro 50 godina... A sama činjenica da im je toliko trebalo da se to pitanje riješi, opet govori nešto...

4. Južni Sudan je također država iz pakla ( https://en.wikipedia.org/wiki/South_Sudanese_Civil_War ), možda i većeg nego prije... Južni Sudan je također multietnička država, pa pretpostavljam da tu činjenicu kriviš i za ove nove ratove, i možda predlažeš novo parčanje... Komad zemlje Dinkama, komad Nuerima, komad Zandama, i preostalim pelemenima svakom po komad... To bi valjda trebalo riješiti njihove probleme, jelde? :) Nije važno što postoje mnoga etnički mješana područja i tamo... Dio pobit, dio "humano" preselit - mala je to cijena za buduću monoetničku stabilnost... Jelde? :)

5. Ovo baš lupaš... Muslimani i protestanti na jednu, a katolici na drugu stranu, jelde? :D Svašta... Religija je imala vrlo malo do nimalo uticaja na sukob na Timoru... Čitavo ostrvo, uključujući i onaj dio koji je ostao u Indoneziji je većinski kršćanski... Pro-indinezijske milicije koje su činile zločine nad kršćanskim stanovništvom Istočnog Timora su također većinom bile sastavljene od kršćana... Sa druge strane, recimo trenutni predsjednik najveće istočnotimorske stranke, one koja je ponijela najveći teret borbe za nezavisnosti protiv Indonezije, jeste musliman... Što se tiče Nove Gvineje - tu si još više ofulio... Oba dijela ostrva su većinski kršćanska, s tim da ni na jednoj katolicizam nije dominantan... Razlog za razgraničenje ovdje pogotovo nije bila religija...

6. Imam - kao što rekoh i preko 90% država svijeta vlada mir... Tenzije tu i tamo postoje, ali one postoje i u mono-etničkim državama, i to je normalno za ljudski rod... Znam da te ovaj odgovor ne zadovoljava, pa zato i evo ono šta si zapravo tražio - Ruanda je prilično dobar primjer pronalaska zajedničkog jezika između dva naroda, koja su prethodno plivala u krvi... Ako su mogli oni, može svako, ali se treba kaniti ekstremizma i ne hraniti nacionalizam i isključivost...

7. Za Bosnu i Hercegovinu jeste dobro da čitav region uđe u EU i NATO, ali rješavanje kosovskog pitanja crtanjem etničkih granica ima jako malo s tim... Niti će to osnažiti uticaj Amerike, niti ublažiti uticaj Rusije... A ako slučajno to crtanje novih etničkih linija po Kosovu i Preševskoj dolini prođe dobro, šta misliš koliko će vremena proći prije nego nekim uticajnim diplomatama u glavi sine pitanje: "pa zašto ne primijeniti isto i za Bosnu?"
1. Ako bi bila dva izbora, da mi neko vezanom odvaljuje bubrege ili da poginem sa puskom, izabrao bih ovaj drugi. Uzmi kao primjer narod Beludzi koji je suocen sa nevidjenim terorom od strane Irana i narocito Pakistana. Mir se odrzava tako sto nekom Beludzu, u nekoj tamnici, odvaljuju bubrege dok mi ovo pisemo. Ili Rohinje? Odmah bih, iste sekunde, pocijepao usrani Mijanmar na najmanje dvije drzave. I bezbroj slicnih primjera.

2,3. Imas slucaj Kipra. Turci i Grci ne podnose jedni druge. Fino su se razgranicili i za sada je mirno. Imas slucaj Abhazije i Osetije. Imas nedavni slucaj Krima i Donbasa. Stalno neka pomjeranja. To su veliki dogadjaji i normalno da se ne desavaju svaki dan, narocito ne nakon sto su linije povucene. Mnoge granice se odrzavaju brutalnom silom i represijom.

4. Podijeliti Juzni Sudan jos 10 puta ako treba, sta ima veze!?? Kako funkcionisu Luksemburg i Lihtenstajn? Kako funkcionise Island sa 300-400 000 stanovnika? Kako Singapur moze bez Malezije? Ja sam uvijek na strani ujedinjavanja, ali ne pod svaku cijenu. Ako ce se jedinstvo odrzavati brutalnom represijom, ja sam za to da se takvu drzavu odmah rasformira.

5. Kasno je da sada trazim. Zakleo bih se da postoje razlike u vjeri, u oba slucaja. Gledao sam dokumentarac, ne tako davno, cisto sumnjam da grijesim. Al' dobro... To su samo da primjera. Koliko znam, trenutno je mir na Timoru i Gvineji?

6. Dok je nacije i vjere, u jedinstvo naroda ne vjerujem. Sve je to kratkog vijeka i odrzava se na baterije. Za vrijeme mira se akumulira nezadovoljstvo iz kojeg proizadje brutalno krvoprolice. Sta fali zemljama Beneluksa sto nisu jedna drzava? Aj kazi.

7. Moze im to pasti na pamet i bez Kosova? I mislis da im nije padalo na pamet? Medjunarodno pravo je ubleha za male. Jedina realnost je zakon jaceg. BiH i Kosovo nemaju veze jedno sa drugim, niti su sudbine BiH i Kosova povezane na bilo kakav nacin. Problem Kosova se mora nekako rijesiti i to ce se pozitivno odraziti na cijeli region. Rusija nema pare da kupi utjecaj na Balkanu, oni jedino koriste nestabilnost i popunjavaju vakum koji ostavljaju EU i Amerika. Ako Srbija i Kosovo rijese spor, vise nece biti prepreka na njihovom putu ka EU. A nekom logikom gledano, ne mozemo ni mi ostati pusto ostrvo na Balkanu, to ce automatski povuci i nas.
Kikibombona

#92 Re: Kosovo i Srbija - razmjena teritorija

Post by Kikibombona »

Vesli Klark - Tomahavk, upozorava

"RUSIJA, TURSKA I KINA IGRAJU BALKANSKU IGRU" Američki general Vesli Klark: Balkan je na tektonskoj ploči ljudske rase, NATO mora da se umeša!

https://www.blic.rs/vesti/politika/rusi ... na/yykqgcr

Smatram da iza cijele price stoji Amerika. To ce se veoma brzo pokazati. Rusija i ekipa sve vise rovare po Balkanu. Interes Amerike i EU je da se zavrsi balkanska prica i da sve zemlje udju u EU i NATO.

Ako balkanska zavrzlama ostane nerijesena, Rusi, Turci i Kinezi ce sve vise jacati utjecaj na Balkanu. To bi bilo lose za sve nas.

Ocekujem da ce Srbija i Kosovo sada sto vise zategnuti kako bi ojacali pregovaracku poziciju i na kraju izvukli maksimum. Amerika ce izvrsiti pritisak na jedne i druge da konacni dogovor postignu. I jedna i druga strana ce morati nesto izgubiti. Srbija se mora zauvijek odreci dijela teritorija al Albanci isto tako moraju nesto vratiti nazad da bi Srbija stavila potpis na nezavisno Kosovo. Da li ce to biti razmjena teritorija, autonomija ili nesto trece, ostaje da vidimo.

Misljenja sam da ce u naredne 2-3 godine pitanje Kosova biti zavrseno. :thumbup:
Haman2

#93 Re: Kosovo i Srbija - razmjena teritorija

Post by Haman2 »

Najbolje rjesenje za Albance i Srbe bila bi razmjena teritorija. Medjutim, po mom misljenju prvo bi trebalo doci do priznanja Kosova kao drzave a onda da dvije drzave idu u razmjenu teritorija. Sta ce Albancima S. Kosova kad tamo zive Srbi. Oni ce imati svoje organe drzavne uprave, policiju, sudstvo, skolstvo itd. Bio bi to stalni izvor trzavica a kome to treba. Srbi bi zivjeli u Srbiji a Albanci na Kosovu.

Image
daddy-kool

#94 Re: Kosovo i Srbija - razmjena teritorija

Post by daddy-kool »

Sjajan princip.
Važi li i za BiH isto?
Heller

#95 Re: Kosovo i Srbija - razmjena teritorija

Post by Heller »

Kikibombona wrote:Sta reci za klince od 18-25. Evo ovi moji iz okruzenja, niko pistolj nije vidio a kamoli drzao u ruci.

Sav sam hendikepiran jer ne znam rukovat oružjem.

Nema goreg i glupljrg gubljenja vremena od Vojske.
insomnia78

#96 Re: Kosovo i Srbija - razmjena teritorija

Post by insomnia78 »

Ljudi odmah zamisljaju nekake divizije. Lijep rat se moze odraditi i sa policijom i srpskom komponentom OS-a
Fudo387

#97 Re: Kosovo i Srbija - razmjena teritorija

Post by Fudo387 »

Kikibombona wrote:

Ja ba,
Oni te pitaju sta volis, sta ne volis, u cemu si talentovan i to... :D :lol:
Ponude ti azil, drzavljanstvo, koku sa velikim sisama, platu, i onda te pitaju hos u tamic il ovo drugo?
:lol:
insomnia78

#98 Re: Kosovo i Srbija - razmjena teritorija

Post by insomnia78 »

Pa dobro, morace neko i rovove kopati, nosati manjerke, municiju, mrtve
Fudo387

#99 Re: Kosovo i Srbija - razmjena teritorija

Post by Fudo387 »

Fransoa, hos ti u proboj ako te zovnu?
Ja necu. :D
insomnia78

#100 Re: Kosovo i Srbija - razmjena teritorija