grom ubio momka iz sarajeva u moru

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Bodkin

#76 Re: grom ubio momka iz sarajeva u moru

Post by Bodkin »

haubica_i_to_teshka wrote:
Edin H. wrote:Pravilo je 30/30
Ako cuhes grnljav manje od 30 sekundi nakon munje postoji opasnost.
Kada prestane sijevati postoji opasnost jos 30 minuta.
Malo sam trenirao plivanje, 10 sec razmaka...izlazimo iz vode.
Pa to je jednostavno racunanje koliko zvuku treba da dodje do tebe nakon sto vidis munju i znas koliko je blizu.
A momak je bio jako jako dobar..tuga velika je to sto se desilo
Ludzak

#77 Re: grom ubio momka iz sarajeva u moru

Post by Ludzak »

pravac wrote:
Ludzak wrote:U moru je najrizičnije se kupati u tim slučajevima. Samo more je veliki magnet za munje, još ako se nađe ko u moru-BINGO.
Reči ću nešto što većina vas ne zna i miješa, kako običan narod tako i novinari. Valjda neću ispasti da pametujem...
Grom ga nije ubio sigurno. Grom ili grmljavina je sama po sebi bezopasna pojava. Ono je samo zvuk nastao ispuštanjem velike količine energije prolazeći električnog naboja kroz vazduh. A električni naboj se zove MUNJA. I to ga ubilo. Vaćina vas izjednačavate grom i munju, a to je pogrešno.
GROM ne ubija, MUNJA ubija!

Zar stvarno misliš da je bilo ko mislio drugacije?

Stavio bi jednog smajlija, al' ne ide na ovu temu.
Većina vas to i ne zna. Da znate ne bi stavljali da je grom ubio ovoga ili onoga. Malo edukacije nikome ne škodi, sem Bošnju. A ti stavljaj smajlije kakve hoćeš.
pravac

#78 Re: grom ubio momka iz sarajeva u moru

Post by pravac »

Ma to bravo doktore nauka ti si u pravu. :thumbup:
pustopoljina

#79 Re: grom ubio momka iz sarajeva u moru

Post by pustopoljina »

Ludzak wrote:U moru je najrizičnije se kupati u tim slučajevima. Samo more je veliki magnet za munje, još ako se nađe ko u moru-BINGO.
Reči ću nešto što većina vas ne zna i miješa, kako običan narod tako i novinari. Valjda neću ispasti da pametujem...
Grom ga nije ubio sigurno. Grom ili grmljavina je sama po sebi bezopasna pojava. Ono je samo zvuk nastao ispuštanjem velike količine energije prolazeći električnog naboja kroz vazduh. A električni naboj se zove MUNJA. I to ga ubilo. Vaćina vas izjednačavate grom i munju, a to je pogrešno.
Jasno ti je da je grom ubijao i prije nego je nauka razdvojila grom i munju? I prije nego se otkrilo da svjetlost i zvuk ne putuju istom brzinom? Izraz je stariji od nauke i kao takav fiksiran u jeziku.
Nema potrebe to mijenjati. Milion izraza postoji na svim jezicima svijeta, koji bas vise i nisu tacni. To nije nepismenost.

Znam da se treba skloniti kad pocne grmiti, al' uvijek kontam nisam najvisa tacka...al' poslije ove strahote, ne znam da cu vise biti vani kad grmi.
problemnatravunu

#80 Re: grom ubio momka iz sarajeva u moru

Post by problemnatravunu »

Ni ovi moderni gromovi nisu ko što su prije bili :twisted:
sheilak

#81 Re: grom ubio momka iz sarajeva u moru

Post by sheilak »

Jadna djevojka sigurno je dozivila sok neki (r)
Fudo387

#82 Re: grom ubio momka iz sarajeva u moru

Post by Fudo387 »

pravac wrote:
Bodkin wrote:O cemu pricamo ljudi, ko razmislja o tome da se skloni od groma kad kisa pada?
Ludi ameri jedino nebrojeno sam puta gledao fudbal njihov i onaj NFL isto kao i bejzbol par puta..
I svaki put kad grmi ljudi povuku igrace, a što se tvog tice niko niti ce ubuduce..
Momak godina kao ja tek sad vidim, ih šta ti je život..
Mogu mislit mu curi horrora danas..
“ludi” ameri sat unaprijed popale sisteme upozorenja, svira tv, telefon, radio, i govore ti da se sklones.
svaki udar groma je registrovan, sa tacnom lokacijom, sekundom kad je opalio, uz non stop upozorenje, ne izlazi vani, i opet se desi nesreca.
ljudi se vode onom, ma nece mene...
zao mi je momka, a sudeci po komentarima izgleda da stvarno vazi ona, nece ni Bog svasta.
Rahmet mu dusi, porodici sabur.
uglavnomja

#83 Re: grom ubio momka iz sarajeva u moru

Post by uglavnomja »

Ludzak wrote:
pravac wrote:

Zar stvarno misliš da je bilo ko mislio drugacije?

Stavio bi jednog smajlija, al' ne ide na ovu temu.
Većina vas to i ne zna. Da znate ne bi stavljali da je grom ubio ovoga ili onoga. Malo edukacije nikome ne škodi, sem Bošnju. A ti stavljaj smajlije kakve hoćeš.

vidis, glupo mi da ti objasnjavam sta znam
i jos gluplje zasto naslov nije "munja ubila covjeka ...)

i nemam namjeru vise o tome

sto vise citam - vise mi zao momka :sad:
djana h

#84 Re: grom ubio momka iz sarajeva u moru

Post by djana h »

Nevjerovatan slučaj. Jadan dečko :(
Zoya

#85 Re: grom ubio momka iz sarajeva u moru

Post by Zoya »

Ovo mi je baš :shock: kako mu je cura ostala živa ako je bila kraj njega?
dječak sa šibicama

#86 Re: grom ubio momka iz sarajeva u moru

Post by dječak sa šibicama »

Nije imao srecu.

Jedan prijatelj mi pricao, kao klinac cuvao ovce na Pesteru, gola livada nigdje `lada nema, iznenadna oluja i opali ga munja, baci ga u potok i bas taj potok mu zivot spasio valjda ljekari konstatovali da je voda izvukla elektricitet ili sta je vec bilo nisam siguran.

Uglavnom, od tada taj datum slavi kao rodjendan.

Bio je u americi lik prezivio udar munje 7. puta :-)
pravac

#87 Re: grom ubio momka iz sarajeva u moru

Post by pravac »

dječak sa šibicama wrote:Nije imao srecu.

Jedan prijatelj mi pricao, kao klinac cuvao ovce na Pesteru, gola livada nigdje `lada nema, iznenadna oluja i opali ga munja, baci ga u potok i bas taj potok mu zivot spasio valjda ljekari konstatovali da je voda izvukla elektricitet ili sta je vec bilo nisam siguran.

Uglavnom, od tada taj datum slavi kao rodjendan.

:lol:
NeDirajSirotinju

#88 Re: grom ubio momka iz sarajeva u moru

Post by NeDirajSirotinju »

"Izvlačenje elektriciteta" ne postoji, to je neko lupio. Ako se strujni krug zatvori kroz tebe, tvoje vitalne organe, poselami se sa životom. Nema izvlačenja.
afannedim

#89 Re: grom ubio momka iz sarajeva u moru

Post by afannedim »

Jel moguće da je neko ovakvu temu otvorio. Kakav mentalni sklop
Point.

#90 Re: grom ubio momka iz sarajeva u moru

Post by Point. »

afannedim wrote:Jel moguće da je neko ovakvu temu otvorio. Kakav mentalni sklop
Zašto? Vidiš da ga je dosta ljudi poznavalo a i tema je malo edukativnog tipa, jer vidiš kroz priču da mnogi nisu znali da se treba čuvati vode kad grmi a možda to novo znanje nekad, nekome spasi život.
julisiz es grant

#91 Re: grom ubio momka iz sarajeva u moru

Post by julisiz es grant »

dječak sa šibicama wrote:
Legenda :D

https://en.wikipedia.org/wiki/Roy_Sullivan

Na kraju dohako sam sebi :(
Arminovski

#92 Re: grom ubio momka iz sarajeva u moru

Post by Arminovski »

julisiz es grant wrote:
dječak sa šibicama wrote:
Legenda :D

https://en.wikipedia.org/wiki/Roy_Sullivan

Na kraju dohako sam sebi :(
Boze moj prezivis 7 "gromova", udjes u Ginisovu knjigu rekorda i onda ti dohaka da kazemo 200 grama...
Better Man

#94 Re: grom ubio momka iz sarajeva u moru

Post by Better Man »

U ratu, sjedimo mi ispred ulaza u zgradu i igramo karti, tj. remija (u zgradi stanuju prijatelji s kojima sam igrao remija). Taj dio ispred ulaza je natkriven i stepenicama se popneš do njega. Vani ružno vrijeme, kiša i uz to grmljavina i sjevaju munje. Pogledam ja kad čovjek izlazi ispod stabla i samo što je izašao grom puče u stablo i prepolovi ga. Koju je ludu sreću imao taj čovjek. Da je samo sekund bio sporiji, bio bi mrtav.
high_volume

#95 Re: grom ubio momka iz sarajeva u moru

Post by high_volume »

Better Man wrote:U ratu, sjedimo mi ispred ulaza u zgradu i igramo karti, tj. remija (u zgradi stanuju prijatelji s kojima sam igrao remija). Taj dio ispred ulaza je natkriven i stepenicama se popneš do njega. Vani ružno vrijeme, kiša i uz to grmljavina i sjevaju munje. Pogledam ja kad čovjek izlazi ispod stabla i samo što je izašao grom puče u stablo i prepolovi ga. Koju je ludu sreću imao taj čovjek. Da je samo sekund bio sporiji, bio bi mrtav.
Ne mogu nikako da povežem smisao natkrivenog ulaza i stepeništa kojim se tamo penje, igranje remija i ludu sreću čovjeka koji je izbjegao udar groma :(
BadBoy

#96 Re: grom ubio momka iz sarajeva u moru

Post by BadBoy »

mk ultra wrote:
BadBoy wrote:
Quaresma wrote:dobra koja je logika za toga da je more toplije kad kisa pada? :?
Subjektivni osjećaj. Kad pada kiša temperatura zraka je niža pa je samim time i razlika između morske vode i tvog tijela manja. Kad se izležavaš na 35 i onako ispečen uskočiš u vodu, uvijek će ti biti hladno.
Nije subjektivno, topla voda ce podrzati kisu (na moru ce to pojacati padavine), kad se rashladi voda prestaje i kisa
Jedan od fazona oko tornada
Neće, kiša pada nevezano od toplote vode. Ono na šta ti misliš jesu tropske oluje i uragani koji se "hrane" toplom vodom iz tropskih mora. Ovo je bila obična oluja koja nastaje nevezano za toplotu vode.
Ludzak

#97 Re: grom ubio momka iz sarajeva u moru

Post by Ludzak »

Topla voda stvara dodatnu energiju u slučaju prolaska vlage.
ALi kiša ko kiša. Padaće bez obzira da li je topla ili hladna voda.
Sanjarko

#99 Re: grom ubio momka iz sarajeva u moru

Post by Sanjarko »

Nesto sam neki dan razmisljao. Tehnicki gledano munja pada pa ne bira u vecini slucajeva gdje ce udariti. Jer smo pricali o tome ono nece u koprive, bukvu i sl. Nedavno je ovdje momak od munje poginuo. Raja pricala radi telefona sto je imao u ruci.

Rijetko bira mjesto gdje ce udariti i to kada je hvataju.
Last edited by Sanjarko on 22/08/2018 19:11, edited 1 time in total.
Sanjarko

#100 Re: grom ubio momka iz sarajeva u moru

Post by Sanjarko »

:(

Bio je i kod nas ovakav slucaj davno.
Post Reply