zamjena običnih sijalica sa LED

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Throttle

#76 Re: zamjena običnih sijalica sa LED

Post by Throttle »

Ma jasno, samo eto kazem da ni projektori sa xenonima i LED sijalicama nisu bili bolji od dugih halogenki. Kod mene su bili oni jeftiniji neki. Kratka su bila bolja, od osvjetljavanja ceste, cutoffa a i samog izgleda fara. Projektori jedino imaju manu da je teze skuzit pjesaka jer bukvalno iznad cutoff linije ne vidis nista dok kod halogenki rasipa i iznad
U tim projektorima je xenon 35W bio bolji od LED sijalice 36W
saabsa

#77 Re: zamjena običnih sijalica sa LED

Post by saabsa »

Throttle wrote:Ma jasno, samo eto kazem da ni projektori sa xenonima i LED sijalicama nisu bili bolji od dugih halogenki. Kod mene su bili oni jeftiniji neki. Kratka su bila bolja, od osvjetljavanja ceste, cutoffa a i samog izgleda fara. Projektori jedino imaju manu da je teze skuzit pjesaka jer bukvalno iznad cutoff linije ne vidis nista dok kod halogenki rasipa i iznad
U tim projektorima je xenon 35W bio bolji od LED sijalice 36W
Već sam pisao za led u sočivu, jbg nije namijenjen uopšte za to...
Recimo u led sočivu se samo jedna ledica od 4x4mm nalazi u sredini sočiva usmjerena prema gore i daje savršeno svjetlo... Kad vidiš kako je i gdje pozicionirana pomislio bi da nema logike da bilo šta osvijetli...
zdruzdjo

#78 Re: zamjena običnih sijalica sa LED

Post by zdruzdjo »

..
Mehemed
Vozim: automobil

#79 Re: zamjena običnih sijalica sa LED

Post by Mehemed »

Throttle wrote:LED za stop svjetla su uzas, ne koriste sjenilo u stopki i slabo bacaju. Ja ubacio u rikverc svjetla, ne vidis metar iza auta. U zmigavce kad ubacis nekad im poremeti sistem pa rade brze, kao kad jedna sijalica izgori. Dvopolne nisam ubacivao
Zavisi od auta do auta. Npr. u mene u Golfu 2 LED rikverc svjetla puno bolje osvjetljavaju nego halogene, otprilike duplo, dok sam probao iste sijalice na BMWu E46 i kada pogledaš u svjetla vidi se da je LED slabiji, a o osvjetljenju nazad da i ne pričam, tako da zavisi od auta do auta.
beco wrote:Što ne 10000lm, LED su.

https://www.aliexpress.com/item/3276779 ... sstype=600
Nema za te pare ni pola tih lumena, a o 100W da ne komentarišem, te troše otprilike 40W po sijalici.
beco wrote:Hajte malo da osvježimo temu, zanimaju me iskustva ljudi koji duže koriste Led sijalice.

Da li postoje posebne Led sijalice koje bi se trebale koristiti sa projektorima/lećama?

Nesto sam gledao na netu kao ove COB led sijalice nisu za projektore dobre jer ne bacaju svjetlost gdje trebaju?!
Navodno CEED led sijalice su za projektore, jer fizicki raspored led tijela odgovara poziciji filamenta kod halogenih sijalica?! Lično ne razumijem se u razlike u led tehnologijama.

Ja sam govorio da sam uzeo led h11 od 10000lmn sa COB na sve 4 strane. Doima mi se intenzitet svjetla jači ali baca odmah ispred auta i to je sa maksimalno dignutim snopom. Sad je li do boje svjetla 6500K pa mi se cini da focus pogrešno pada ne znam. :roll:
COB nisu ni za šta jer su veliki i neprecizni čipovi, bacanje para, samo SMD LED jer su manji čipovi i precizniji
konektovan wrote:Te cob su najlošije kvalitete cini mi se.
Ne čini ti se, tako je.
-stefan- wrote:Hajde da i ja napišem svoje iskustvo, koristim H7 LED sijalice za kratka svjetla već pola godine (verzija sa ventilatorima) i veoma sam zadovoljan, automobil ima sočiva fabrički i snop je kao kod halogenki s tim što se bolje vidi jer su jače. Koliko će trajati ne znam, imam dnevna svjetla pa ih koristim samo po noći :D
Zato su ti toliko i izdržale, da ih koristiš konstantno nebi toliko izdržale.

Ove sijalice sam koristio skoro 16 mjeseci(falilo 4-5 dana do 16 mjeseci), prešao 26-27 hiljada kilometara, konstantno radile(nemam DRL), i dalje ih prodao kao polovne ispravne jer su mi stigle nove koje svijetle isto kao i stare a po specifikacijama su bile jače(kada uporedim na fotografijama nove čak i slabije svijetle nego stare).

Ima preciznih sijalica, samo što većina kupi ono C6 smeće od 30KM i onda ubija sve iz suprotnog smijera jer COB ne može da ima precizan snop.
pora_poras

#80 Re: zamjena običnih sijalica sa LED

Post by pora_poras »

Kupio sam ove https://www.aliexpress.com/item/Zdatt-F ... 4c4dfZscrT H7.
Da prostite usrao sam motku. U najboljem slucaju svjetle kao i halogene samo bijelo.
Ne zasljepljuju nikog.
Throttle

#81 Re: zamjena običnih sijalica sa LED

Post by Throttle »

Meni nije jasno sto ne prave sijalice 55W nego 36? Kad vec halogenke rade na 55W, teoretski, 55W LEDa bi bilo jace od 36
pora_poras

#82 Re: zamjena običnih sijalica sa LED

Post by pora_poras »

Cipovi ne trose toliko a i valja to hladiti.
Mehemed

#83 Re: zamjena običnih sijalica sa LED

Post by Mehemed »

Baš to. LED sa 25W može da svijetli bolje nego halogena sa 55W, s tim da 55W LED nebi mogao obuzdati koliko je to svjetlosti, nebi se mogla sva ta silna svjetlost usmjeriti kako treba, a i nebi se čipovi mogli ohladiti tako da bi imali veoma kratak vijek trajanja.

pora_poras wrote:Kupio sam ove https://www.aliexpress.com/item/Zdatt-F ... 4c4dfZscrT H7.
Da prostite usrao sam motku. U najboljem slucaju svjetle kao i halogene samo bijelo.
Ne zasljepljuju nikog.
Čudi me da ne svijetle ništa bolje, a imaju dobar dizajn za dobar snop svjetlosti tako da ne ubijaju one iz suprotnog smijera.
Throttle

#84 Re: zamjena običnih sijalica sa LED

Post by Throttle »

Krenulo je i s Laser svjetlima, na videu izgleda super vidljivost
Mehemed

#85 Re: zamjena običnih sijalica sa LED

Post by Mehemed »

Definitivno budućnost, extra izgleda. Ako se ne varam BMW je prvi krenuo sa laserskim LED svjetlima.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#86 Re: zamjena običnih sijalica sa LED

Post by bitanga_sa_otesa »

amija Đamija
Throttle

#87 Re: zamjena običnih sijalica sa LED

Post by Throttle »

:lol:
Bakir1

#88 Re: zamjena običnih sijalica sa LED

Post by Bakir1 »

Ali samo cetvrtkom i nedjeljom kandilje popali :mrgreen:
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#89 Re: zamjena običnih sijalica sa LED

Post by bitanga_sa_otesa »

samo jos neki ĆipiĆ
basicm

#90 Re: zamjena običnih sijalica sa LED

Post by basicm »

Bakir1 wrote:Ali samo cetvrtkom i nedjeljom kandilje popali :mrgreen:
Odmah ovo na octaviu :)
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#91 Re: zamjena običnih sijalica sa LED

Post by mk ultra »

Mehemed wrote:Definitivno budućnost, extra izgleda. Ako se ne varam BMW je prvi krenuo sa laserskim LED svjetlima.
Mislis hella a bmw kupio :mrgreen:

Malo sta bilo koji proizvođač bilo šta svoje ima
Mehemed

#92 Re: zamjena običnih sijalica sa LED

Post by Mehemed »

Da, mislio sam na prvi automobil koji je imao ugrađena ta svjetla.
Mislim da je i Matrix LED započela Hella, ali čini mi se da je Opel bio prvi u 2012-oj godini koji je to ugradio pa su onda ostali.
hopi

#93 Re: zamjena običnih sijalica sa LED

Post by hopi »

na jednom autu sam zamijenio obične sijalice h7- stavio osram silverstar
Baš me zanimalo da vidim razliku uslikam noć prije sa starim sijalicama, i noć nakon zamjene. Uglavnom rezultat je da su stare sijalice bile bolje, više svjetlile tj. dalje su osvjetljavale i prema strani više. Uglavnom def. su stare bolje, jasno se vidi na slikama razlika. Slikano je dakako sa poptuno istog mjesta, u identičnim uvjetima sve isto.
Sigurno sam sve stavio kako treba, sijalice su u ležištu, ne mrdaju se, farove sam uredno vratio sve zašarafio, što su onda ove lošije?

tj jedino ove silverstar više i jače osvejtljavaju ispred samog auta par metara (možda 3-4) kao dvije jače linije se vide, i to mi ništa ne znači.
Kako su ove osram lošije od ovh no name (ne zajebavam se), je li mogu još šta uraditi ili da vratim stare?
basicm

#94 Re: zamjena običnih sijalica sa LED

Post by basicm »

Gdje ima led sijalica da valjaju za unutrasnje osvjetljenje? Da ne trepere nakon 2 dana.
amar1994

#95 Re: zamjena običnih sijalica sa LED

Post by amar1994 »

basicm wrote:Gdje ima led sijalica da valjaju za unutrasnje osvjetljenje? Da ne trepere nakon 2 dana.
na ebay-u :thumbup:

http://www.ebaystores.co.uk/Performance-Bulbs?_rdc=1

samo ukucas tip koji ti treba i izbaci,imas 4000,6000k i nova serija amber u bojama(crvena,zelena,narndzasta i zuta) :)

kupis ih jednom i zaboravis,ove piljarske od 2KM i slicno su smece nevidjeno..
basicm

#96 Re: zamjena običnih sijalica sa LED

Post by basicm »

Malo poskupi ovi. Vidjecemo bracu kineze. Jedno svjetlo na sred krova, bas tuga kako svijetli. Inace ne volim da sljasti.
amar1994

#97 Re: zamjena običnih sijalica sa LED

Post by amar1994 »

jbga,to je najjeftinija stranica sto sam nasao.

u conradu 60KM par :lol:
amar1994

#98 Re: zamjena običnih sijalica sa LED

Post by amar1994 »

basicm wrote:Malo poskupi ovi. Vidjecemo bracu kineze. Jedno svjetlo na sred krova, bas tuga kako svijetli. Inace ne volim da sljasti.
znas li kako se mjeri feston sijalica(cjevasta),slaba u gepeku pa da LED ubacim a ima raznih duzina :?
Throttle

#99 Re: zamjena običnih sijalica sa LED

Post by Throttle »

Ja sam probao svakakvih i nijedne mi nisu pravile problem, ni COB ni one sa vise SMDova
Od najjeftinijih do skupljih
Throttle

#100 Re: zamjena običnih sijalica sa LED

Post by Throttle »

amar1994 wrote: znas li kako se mjeri feston sijalica(cjevasta),slaba u gepeku pa da LED ubacim a ima raznih duzina :?
Izmjeriš kontakte kad ti je sijalica unutra, tj od sredine do sredine onih dijelova koji se suzavaju
Post Reply