Srebrenica - video u stranim medijima

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

stolica021

#76 e sada

Post by stolica021 »

Molim vas nemojte koristiti termin "Srbijanska...". Jezim se od toga. Kada se to kaze misli se na donju Srrbiju jer su tamo Srbijanci a ovde gove smo mi LALE i od onih zgoljavih malo bezimo:) Salu na stranu. Ja malim "cetnikom" mogu pricati. Gori su ovi koji podrzavaju JSO, Zvezdana Jovanovica, Legiju,.. Oni koji podrzavaju one koji su ubili Curuviju, Boska Buhu,...
Ljudi, vi jako dobro razumete nasu sociologiju i stanje.
Jedna od podela danas u Srbiji je : Oni koji su naspisali "Zvezdane, hvala ti. Srbija" i oni koji su okrecili taj grafit ( sto je uradila grupa Kapiraj-kopiraj, ciji sam clan). Jeste li videli mozda sahranu Djindjica? Sva ona svita koja je isla iza njega je za Evropsku Srbiju bez istoriskih tegoba,...
Kipelo, kipelo pa prekipelo pa smo skinuli Milosevica. Ali pre toga nije bio sanse jedna, dve organizacije da ga sruse vec kada se napravio DOS e onda svi zajedno pa na skupstinu.
Na zalost velikim delom Mladica cuva narod. Za Karadzica ne znam, po svemu sudeci stvarno mislim da nije u Srbiji. Mladic je ili negde dole ili u Topcidaru. Ima jedan deo njih koji zele da se njih dvojica izruce ali su tihi, necujni. Sto se tice politike "uhapsenih". Pre ces se predati ako ti daju nesto para nego da te jure, cista psihologija. Ako ti olaksaju, pomognu porodici,... Svi Haski optuzenici su svesni da moraju da odu u Hag a ovo je samo da ih sto pre posalju da ne bi bilo bezanije po Srbiji i vijanje po istoj. Kao i svaka zemlja i SCG vodi politiku brige svojih gradjana, to se pokazuje kroz ovaj primer. To ne treba da govori da SCG opravdava sve sta se radilo vec brine o svojim interesima i gradjanima Srbije u isti mah.
Mrzim ljude koji pisu dugacke postove a ja sam upravo napravio jedan takav:)
stolica021

#77 Komentar

Post by stolica021 »

Moram prokomentarisati temu sa jedne druge sobe ovog foruma ( http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=15246 ) u vezi grafita po Srbiji. To sto je ispisano to je delo male kolicine ljudi, za koje otvoreno kazem da su maloumni i da nemaju ni upisanu srednju skolu. Mislim da cak ni cetnici ne bi tako nesto napisali. Nijedan covek koji iole razmislja nece sebe porediti sa kukastim krstom. Tu se uplicu i radikali svoji politickim igrama pravljenja nestabilnosti pa kao kada oni dodju bice bolje i postenije. Ako oni dodju na vlast idem od ambasade do ambasade i trazim azil. Ja bih vas molio da te grafite ne uzimate kao lice cele nacije i zemlje vec kao stav pojedinca.
Frutek

#78 Re: Komentar

Post by Frutek »

stolica021 wrote:Moram prokomentarisati temu sa jedne druge sobe ovog foruma ( http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=15246 ) u vezi grafita po Srbiji. To sto je ispisano to je delo male kolicine ljudi, za koje otvoreno kazem da su maloumni i da nemaju ni upisanu srednju skolu.
Stolico, ja to razumijem. Svugdje ima maloumnih budala s takvim razmišljanjem koji su spremni takve gluposti raditi. Ali, pogledaj sad drugu stranu priče...Recimo u Njemačkoj ima i dan danas neonacista koji kad se udluče za pisanje takvih nekih nacističkih grafita sa fašističkim sadržajem, bivaju uhapšeni kroz par sati u vrh glave. Takvi su obično pod prismotrom policije koja vrlo dobro zna koji su to kreteni, tako da ih drže pod okom u slučaju da se ovi odluče za baš neki didbidus glup čin.
Zašto se isto ne praktikuje u Srbiji? Zašto, kad već ti maloumnici nemaju ni srednje škole (što znači da ne mogu baš biti pametni), kako to da ih policija ne hapsi, vodi na ispitivanje, kako to da im se ne sudi za povređivanje javnog reda i mira, za isticanje nacističkih simbola u javnosti?

stolica021 wrote: Ja bih vas molio da te grafite ne uzimate kao lice cele nacije i zemlje vec kao stav pojedinca.
Nažalost, ono će se u većini slučajeva protumačit kao stav cijele nacije ili barem kao podrška nacije četnicima, radikalima itd. Stolico ljudi iste ideologije su u BiH napravili mnogo zla. Televizijska kamera dođe da snimi zid ispisan tim glupostima, neće doć da snimi prazan. Od građana niko da uzme da se okreči, da se makne taj grafit, tako da on komotno tu stoji, uhapšenih nema (u većini slučaja) i onda mi reci šta bi ti pomislio da nisi lala, i da to gledaš recimo iz BiH. Naravno da ćeš pomislit da je to odraz cijele nacije, da je to jedna i dalje četnički nastrojena nacija i da sa njima treba uvijek biti oprezan jer im se ne može vjerovat sekunde.
Ono što hoću da kažem, ako nećete da vas mi, a i svijet gledamo kroz te oči i da cijela nacija dobija takav epitet četništva i nacizma, onda uradite nešto da sredite budale odgovorno za to. Uhapsite ljude koje pišu te grafite. Uhapsite Mladića, nemojte da vam ministar vanjskih poslova ide da se bratimi sa četnicima, itd. Nemojte, poslije 60 godina izjednačavat četnike sa partizanima, itd. Znači ima tu milion stvari pored grafita koji su kod vas predstavljaju velike probleme zbog kojih ste tako percepirani s ove strane.

Uh evo i ja napisah duži post :roll:
nendertalac

#79 Srebrenica

Post by nendertalac »

Evo jedna totalno utopisticka ideja -

Mozemo li se "mi" koji smo antifasisti i antiradikali, mi koji cjenimo zivot i zelimo da gradimo bolje drustvo - udruzimo bez obzira na granice?

Njihova moc je upravo zato velika - sto se oni drze jedni drugih i podrzavaju jedni druge bez obzira gdje se nalaze. A mi konstantno trazimo dlaku u jajetu kod svakoga ko pokusa da nam pridje sa pozitivne strane i kaze "ja sam uz vas, djelim vase misli i ideje".

Mislim da bi bilo puno konstruktivnije kad bi trazili tacke po kojima smo isti i saradjivali i pomagali jedni druge.
Frutek

#80 Re: Srebrenica

Post by Frutek »

nendertalac wrote:Evo jedna totalno utopisticka ideja -

Mislim da bi bilo puno konstruktivnije kad bi trazili tacke po kojima smo isti i saradjivali i pomagali jedni druge.
Imaš li šta konkretno na umu? Slažem se s ovim što kažeš. Treba zajednički raditi na projektima da jedni drugima pomažemo u svakom pogledu. Ali ovde govorimo o kolektivnoj svijesti, al mora se počet negdje tj. od samih individualaca.
nendertalac

#81 Srebrenica

Post by nendertalac »

Vidi,

scenario 1 - Stolica je u stvari cetnik koji je toliko pametan i prepreden da nam je bacio kost u pocetku price i mi smo svi zalajali na njega a sad je evo uspio u tome da ga mi napadamo ali mu ne damo da ode jer hocemo da nastavimo da lajemo na njega.
- ako jos ima neko od "nas" koji stolicu vide tako, onda treba da pocnemo novu temu - STOLICA NA SARAJEVO - X i da tu tu radimo.

scenario 2 - Stolica je dosao na nas forum sa najboljom namjerom, misleci da je potpuno u pravu i da ima dobro vidjenje stvari ali tek sad je skontao da se nama to vidjenje ne svidja, da necemo bas da ga "spalimo" zbog tog vidjenja nego da mu izrazimo NEPPRIHVATANJE jer je iskazao nesto sto je nama NEPRIHVATLJIVO.

ako je prvi scenario tacan - a mi mislimo da je tacan drugi scenario - ovo je bar forum bez tenkova i nozeva pa hajde onda bar da naucimo i ovu formu cetnika.

ako je drugi scenario tacan - onda se slazemo do sada bar u jednoj stvari - mi zelimo da se Srebrenica i nista slicno Srebrenici nikad vise ne ponovi. Mi smo u Bosni i Hercegovini, Stolica je Srbiji, kako kaze ima prijatelja i u Zagrebu. Mozda nije lose zapoceti razgovor o mogucnosti saradnje.

Mene za pocetak zanima ovaj pokret o kom stolica govori a ciji je kako kaze pripadnik - koji izadju da okrece zidove kad njihovi exstremisti pisu takve poruke kakve pisu. Nek nam objasni i nek nam kaze malo vise o tome sta i kako rade. kako nalaze saradnike, kako ih motivisu. Postoji li takav pokret u Bosni i Hercegovini? Moze li se organizovati nesto takvo po svim nasim gradovima. Mozemo li zajednicki malo dublje uci u psihu naciste, nacionaliste, extremiste... kako se postaje takav? mozemo li mi nekoga preobratiti? mozemo li napraviti "kroj" za covjeka koji nije takav? Kako to mozemo raditi organizovanije? mogu li se naci fondacije za takve grupe, grupe koje idu kao ambasadori mira? mozemo li se i mi koji "nismo takvi" sastati u svim onim gradovima gdje su "takvi" posijali smrt?
nendertalac

#82 Srebrenica

Post by nendertalac »

Moram dodati - to je jedna strana - javno istupanje u grupama. I mislim da je to vrlo bitno. Ali ima i drugi vid saradnje - a to je saradnja inteligencije.
stolica021

#83 E sada, prvo frustluk ondak prica

Post by stolica021 »

1. Hteo bih vas pitati koliko vas ima da ste jos uvek na fakultetu?
1. Sto se tice grupe kapiraj-kopiraj. Postoji internet prezentacija http://www.kapiraj.org gde je sve detaljno objasnjeno. To se radi u grupi, uglavno studenata, koji pokusavaju da nastave ideje Zorana Djindjica, sto svi znamo sta znaci - Evropska Srbija. Glavni propagandni materijal je CD "Kapiraj-kopiraj - Ne daj da Srbija stane" - govori Zorana Djindjica po Srbiji. Iz razloga uvidjanja koliko jedan takav grafikon ( "Zvezdane, hvala ti. Srbija") steti Srbiji odlucilo se da ga demonstrativno prekrecimo. Takodje postoje i akcije podrske nekim licnostima iz javnog zivota sa kojima delimo ideje a koji su napadnuti od strane onih drugih. Ako ima zainteresovanih vrlo rado cu poslati CD u BiH. Naziv grupe govori da se razume sta je Zoran pricao i da se kopira CD u sto visi promeraka da bi se ideja sto sire rasirila. Ako ima zainteresovanih mogu vas prikljuciti u yahoo grupu.

Sto se tice milicije i vlasti :sad: :sad: :sad:
Sto se tice ministra inostranih ili vanjskih poslova :lol: :lol: :lol:
Nema snage milicija da uhapsi Mladica. To komanduju ljudi koji nisu bas na celu drzave ali su tu odmah ispod. Imamo, eto, Kostunicu koji nikada nije obavesten i koji je ustvari kukavica. Tadica koji jos nesto i radi.... Onaj obican vojnik se i ne pita nista i ne moze da reaguje, a na zalost dvojica su ubijena na Topcidaru. U sustini ova zemlja fenomenalno funkcionise kada se pogleda ko vlada, kako vlada i kakav je haos. Srbi su takvi da kratko pamte, da ih po pitanju politike mozes zednog prevesti preko vode. Na zalost.

Ispricacu vam jedan primer.
Druga , koji je iz Kule, student 4. godine Fakulteta Tehnickih Nauka iz Novog Sada, ode do predsednika opstine, koji je radikal, da trazi sponzorstvo da bi mogao da ode na seminar u Bremen, Nemacka. Kada je otisao kod njega ovaj ga je mrko pogledao i pitao ga sta ovaj ima da trazi u izdajnickoj Nemackoj. Ali, da je zalost jos veca taj isti predsednik ima cerku , bez imalo kulture i reda, kojoj muskarac nije muskarac ako ne moze da popije litru rakije za pola sata, ako u zivotu nije napravio barem jedno vece sranje,....
Njega su izabrali mestani Kule. I oni znaju da je on takav, i da je krao nevidjeno,... Sve oni to znaju ali su ipak glasali za njega.
Ovo nije nesto cime se hvali ali takva je istina.

Mozda se ovo moze nadovezati na post iz druge sobe.
Za vreme stare Jugoslavije bio je jednopartiski sistem. Tamo ili si bio komunista ili si cutao. Na zalost njegov komsija je bio komunista odnosno danasnji radikal, SPSovac,... Takvih ljudi je mnogo manje u Srbiji danas. Suvise se razmislja kako da se prezivi da bi se razmisljalo o tome kojem ces komsiji zapaliti kucu ako do necega dodje.
Bilo je demonstracija kada je na kosovu izbilo Martovsko nasilje ali skoro nisu bili nikakvi protesti., osim strajkova koji su prica vezana za pare.
Izmenula se Srbija , ne potpuno ali se izmenula.
nendertalac

#84 Srebrenica

Post by nendertalac »

E vidis, to je stvar inteligencije. Ali ima na zalost dosta nas kojima se mora doci do vrata da bi pruzili otpor. A onda je kasno. Danas je ja mislim najveci problem sto smo izmaltretirani i umrtvljeni i sto nam stvarno ne daju da odahnemo. drze nas pod depresijom da bi nama lakse vladali.

mojoj komsinici je nedavno dolazio na vrata jedan od poznatih lopova i trazio njen potpis da se kandiduje za predstavnika naroda. I ona potpisala. i onda mi kaze - to je lopovcina, samo takvi mogu nesto uraditi. Mislim da to puno govori. Nama je sve mrsko osim mlatit praznu slamu po forumima i onda se pravimo zajebani. A njima nije mrsko ici od vrata do vrata i sakupljati potpise. Sto se recimo ne bi mogli napraviti neki skaneri licnih karata koje mozemo nositi, i sa svjedocima ici od vrata do vrata pa pitati ljude ne za koga glasaju, nego za koga sve nece da odu do opstina i glasaju?
fukara_tz

Post by fukara_tz »

Sedamnaestogodišnji Semir na snimku iz Haga prepoznao oca
Čovjek u kožnoj jakni kojeg nogama udaraju ˝Škorpioni˝ moj je babo Smail Ibrahimović

Kad je Smail Ibrahimović iz Konjević-Polja u julu 1995. godine krenuo "niz Srebrenicu prema Kazanima" kako bi se pridružio koloni muškaraca koja je s Buljima kretala prema Tuzli, njegov sin Semir imao je sedam godina.
Trčao je za babom, prisjeća se njegova majka Remza, i plakao govoreći da će se "baciti s kuće" ako ga mati ne pusti da ide s ocem. Smail je žurio da djeca ne vide kako glava kuće plače, doviknuo Remzi da čuva djecu i otišao.

Urezan u pamćenje
- Veli mi na polasku: Ne kupi, Remzo, tih dječijih haljina, važno je da dođete živi i zdravi do Tuzle, bit će i odjeće i svega. A ja se smela, trebamo ići prema Potočarima, srce mi se cijepa što se moramo rastati. A da vi samo znate kako smo mi lijepo živjeli, djecu izrodili, svega sebi nabavili.
On je bio vozač, hodao po cijeloj bivšoj Jugoslaviji, fino zarađivao - kroz plač govori Remza pokazujući rijetke fotografije koje su joj od muža Smaila ostale, a kojeg je prije nekoliko večeri, nakon deset godina, ponovo vidjela na videosnimku na kojem zloglasni spski "Škorpioni" ubijaju šestoricu Srebreničana.
Smaila Ibrahimovića prvi je prepoznao njegov sin Semir. Bio je sam u kući i kada je ugledao snimak na TV-u, odmah je, kaže, prepoznao "svog babu".
- Babin lik mi se urezao u pamćenje. On je onaj u kožnoj jakni, viri mu malo plavkasta košulja. Poznao sam mu i obuću i pantalone, kao da ga sad gledam.
Najteže mi je bilo kad ga nogama udaraju u glavu - priča nam Semir, sjećajući se da ga je odmah po prikazivanju snimka na TV-u pozvao amidža iz Švicarske pitajući da li je vidio svog oca, a zatim sestra i druga rodbina.

Nema mira
Remza Ibrahimović, koja sa sinom Semirom i kćerkom Senadom sada živi u Lukavcu, kaže nam da, otkako su scene ubijanja šestorice Srebreničana počeli prikazivati na televiziji, "ni danju ni noću" nema mira.
- Ne postoji tableta za smirenje koja može umiriti moju muku i moju bol. Znaš li ti da sam u Srebrenici izgubila tri brata i oca, muža, svekra, izgubila rodbine broja im nema.
Savila sam oko sebe ovu djecu. Jedna mi se kćerka udala, živi u Francuskoj, druga - Smaila se zove - sada studira u Sarajevu, Semir i Senada su sa mnom u Lukavcu. Odlazim u Konjević-Polje, obrađujem zemlju, sijem, sve činim da dušman ne vidi kako nam je, ali nakon ovoga snimka, čini mi se, lijeka nema. Pa, jeste li samo vidjeli kako dušman udara - govori Remza.

Učinilo mi se da hoda kroz kuću
- Kad sam ugledala onaj snimak, učinilo mi se da Smail hoda kroz kuću. Zove me kćerka iz Sarajeva, plače, kaže: Jesi li vidjela, mama, kako je babo crn od udaraca. A, negdje 1997. godine jedno dijete nam je ispričalo kako ga je u Kasabi Smail preveo prema Zvorniku ovamo i kazao mu: Eh, sad smo se spasili.
Opet, neki su nam ispričali da su ga vidjeli na Udrču i da se nakon nekoliko dana lutanja predao misleći da će se kao zarobljenik spasiti - ispričala nam je Remza, nadajući se da je bar neka kost od Smaila ostala koja će pomoći da ga identificiraju, a onda ukopaju u Potočarima.
(avaz)
nendertalac

#86 Srebrenica

Post by nendertalac »

Ne zelim stvarno nicim da umanjim tragediju koja se desila u Srebrenici. Taj snimak je bio nesto najgore sto me u zivotu podsjetilo na rat. Zanima me sta ti, nakon neceg ovakvog imas reci?
OssX

Post by OssX »

Ne mogu vjerovati, :( , zar se ovo stvarno desilo? :shock: Majku li im njihovu! :x :x :x
nendertalac

#88 Srebrenica

Post by nendertalac »

pa ti si onda blesav.
denaja

Post by denaja »

stolica021 wrote:
danas wrote:Eh, da mi je da nadjem jednog, makar samo jednog gradjanina susjedne nam drzave preko Drine, koji nece reci "ALI"... lakse bi mi bilo mojoj dusi budalastoj...

Ma krivo im je, nisu to bili obicni ljudi na snimcima iz Srebrenice sto su ubijali, ma sve je to lose bilo pod Milosevicem, ma jedna nocna mora, diktatura prava, ne znaju oni kako ludaci dodjose na vlast, ma stajao on sa jednim Hrvatom bas tako neki dan, ma okrenimo se buducnosti, valja nam skupa zivjeti...

ALI, sta je sa srpskim zrtvama, sto se one ne spominju... ALI nisu samo njihovi ubijali, bilo je zla na svim stranama... ALI , sto je gori njegov pop od katolickog svecenika sto zlostavlja seksualno malu djecu, ALI, ALI, ALI...
Nije to ALI. Pogledaj sta ste pisali dok se ja nisam umesao i objektivno reci jel to govor nemrznje???
Ja sam samo za prestanak svadja i sukoba bilo kakve vrste.

ma gori ste vi što raspravljate s četnicima....ja uvijek kažem SVI SU ONI ISTIIIIIII...dok vam god ne bude jasno...klaće nas... smrde jedno četničko...ne javljaj se ovdje...ali-onda ispadneš "primitivan"ako komentiraš sve ovako...i bude:"ne gradi se tako Bosna...ma halooooo...zar nam nije dosta,da se ne stidimo ..kao mi primitivni ako im kažemo šta im ide!
ma ČETNICI JEDNI....KOLJAČI,KRMCI,DJECOUBICE,MA ako tražite najgori izraz za nekog ili nešto,ne trudite se tražiti,jer to je rijeć:Srbin-četnik...hahaha,neko mi rekao na ovom forumu,dali znam šta znači riječ četnik,hahahahahaha..pa to je ...nemam riječi...
nendertalac

#90 Srebrenica

Post by nendertalac »

Ti trebas nazad u osnovnu skolu.
denaja

#91 Re: Srebrenica

Post by denaja »

nendertalac wrote:Ti trebas nazad u osnovnu skolu.
jel stvarno,majke ti... :D
jel ti to jedini napad s kojim me možeš "pogoditi"..haha...srbobranitelj...
nek ti donese malo krmetine, i smrdljivog sira ispod-sokine suknje,hahahaha...malo šale :D
šta ču Bože,kad jih ne volim....
nendertalac

#92 Re: Srebrenica

Post by nendertalac »

denaja wrote:
nendertalac wrote:Ti trebas nazad u osnovnu skolu.
jel stvarno,majke ti... :D
jel ti to jedini napad s kojim me možeš "pogoditi"..haha...srbobranitelj...
nek ti donese malo krmetine, i smrdljivog sira ispod-sokine suknje,hahahaha...malo šale :D
šta ču Bože,kad jih ne volim....
Tebe ne treba napadati. Tebe treba lijeciti. A opismenjavanje je prvi preduslov za lijecenje.
sabina h

Post by sabina h »

srebrenica 1995 video masakr: [url]http://www.ogrish.com/archives/2005/jun ... _video.wmv[/url]
digger

Post by digger »

U zadnjem broju beogradskog NIN-a, nalazi se i slijedeca izjava oko snimaka ubica iz "Skorpiona":

"Snimke zločina ne treba prikazivati, jer oni jako deluju na emocije, a posebno su loši za decu."
Đorđe Mamula, poslanik DSS-a[/size]

Nema potrebe komentarisati
Toozla

Post by Toozla »

Predsjednik Srbije i Crne Gore Svetozar Marović wrote:'Svaki pošten, dobronamjeran i iskren Srbin iz SCG i izvan nje stidi se zbog zločina u Srebrenici. Taj se zločin ne može opravdavati nijednim zločinom učinjenim nad Srbima.'

"Zločine kao što je zločin u Srebrenici treba osuditi odmah, a zločince, koji nisu heroji nego ubojice, izvesti pred sud, da bismo našli mir u sebi i obranili načela ljudske pravde", kazao je Marović agenciji Tanjug, a prenosi dnevnik Blic.

Marović je kazao da "osobno, kao predsjednik SCG i kao Crnogorac, osjeća stid i tugu zbog tog zločina", te da "Srbija i Crna Gora trpe zajedno zbog toga, iako građani Srbije i Crne Gore nikada nikoga nisu ovlastili i podržali da ubija nevine i nedužne ljude".

"Zločin u Srebrenici ne može se opravdavati nijednim zločinom učinjenim nad Srbima u toku ovih posljednjih ratova, ubijanja, seljenja i nesreća na prostoru bivše Jugoslavije, jer i to su zločini, kao što je i ovo zločin", kazao je Marović, naglašavajući da Srbi nisu zločinački narod, ali da "moraju osuditi taj zločin, bez obzira gdje živjeli, jer taj su zločin počinili konkretni zločinci, a ne srpski narod".

"Svaki čovjek, svaki Srbin, svaki Crnogorac, za trenutak neka se pokuša naći u poziciji majke, njenog bola, nesreće i izbezumljenosti i siguran sam da će svaki takav čovjek moći reći samo ono što danas govori svaki odgovoran Srbin", poručio je Marović.
Iskon.hr
digger

Post by digger »

Toozla wrote:Predsjednik Srbije i Crne Gore Svetozar Marović:
'Svaki pošten, dobronamjeran i iskren Srbin iz SCG i izvan nje stidi se zbog zločina u Srebrenici. Taj se zločin ne može opravdavati nijednim zločinom učinjenim nad Srbima.'

"Zločine kao što je zločin u Srebrenici treba osuditi odmah, a zločince, koji nisu heroji nego ubojice, izvesti pred sud, da bismo našli mir u sebi i obranili načela ljudske pravde", kazao je Marović agenciji Tanjug, a prenosi dnevnik Blic.
Postovani g-dine Svetozare Marovicu:

Lijepo je procitati vasu izjavu oko zlocina u Srebrenici gdje nedvosmisleno osudjujete sta se dogodilo.

Svi takodjer znamo da Srbi nisu zlocinacki narod. S druge strane, zlocinacke nacije niti postoje niti su ikada postojale. Cak i u doba najveceg genocida u Evropi, Njemacki narod nije mogao da bude optuzen da je zlocinacki.

Problem nije u narodu. Problem je u politickim vrhovima naroda.

Tragicno je da je trebalo proci dest godina od Srebrenice da bi se ista prihvatila kao zlocin od tadasnje Jugoslavije. Tragicno je da je grijeh prihvacen tek sada kada je javnost suocena sa video dokazom koji je snimala grupa ubojica sankcionisanih i poslatih od tadasnjeg rezima ne da se bore, nego da ubijaju neduzne.

Kada je 1945 nacisticka Njemacka pala, veliki broj njemackih politicara je odmah prihvatio odgovornost Njemacke za zlocine. Oni nisu cekali deset godina niti su cekali za neki "dokaz."

Slobodan Milosevic je igrao ulogu malog Hitlera uz pomoc slicnih kao Borislav Jovic, danas jos cijenjeni bivsi politicar u Srbiji, ili Dusan Mitevic, Slobodanov Goebels. I naravno, mnogi drugi.

Ja ne znam sta ste vi radili u doba prije agresije na BiH. Ako ste bili politicar, onda vam stavljam na savijest zasto niste isto ovako javno i kategoricki optuzili Milosevica za zatiranje svega dobrog sto nam je ostalo od srpskih tradicija i od Tita. Srbijanski intelektualci, koji su aktivni kada je sijelo kod "Tri Sesira" ili negdje na Skadarliji, nisu ustali, zapoceli strajk gladju, dali otvorene intervjue stranim medijima, dijelili letke i pamflete i slicno, nego su neki samo tiho gundjali uz casu vina.

Slobodan nije samo genetski proizvod nego i tvorevina politicke i kulturne pozornice tadasnjeg Beograda. On nije mogao sve da ucini sam. Nazalost, njegovi najblizi saradnici nikada nece biti pozvani da snose odgovornost, i vjerovatno uzivaju u cinjenici da su vijerno i posteno radili i sluzili srbijanski narod.

Naravno, nova generacija politicara smatra da je proslost necija tudja briga. Jedan od njih, Djordje Mamula, poslanik DSSa, u zadnjem NIN-u izjavljuje: "Snimke zlocina ne treba prikazivati, jer oni jako deluju na emocije, a posebno su losi za decu." Ovakve ostavljam vama da im politicki odgovorite.

Na kraju, nadam se da cete Vi licno pokusati da ucinite vise nego sto je ucinjeno do sada, kako bi narodi SCG dobili jos vise informacija ne samo o zlocinima, nego i imena onih koji su iste pocinili.

Nadam se da bi narodi SCG mogli da vjeruju da je ovo mala cijena koju treba da plate kolektivno za monstruozne zlocine pocinjene u njihovo ime.

Vas "Digger"
Pravoslavac po krstenju, bosanac po ubijedjenju.
Toozla

Post by Toozla »

Vas "Digger"
...evo i moj potpis na pismo...

Toozla
TheGame

Post by TheGame »

ovaj denaja je zaslužio crveni
Vodenjak

Post by Vodenjak »

digger wrote:
Toozla wrote:Predsjednik Srbije i Crne Gore Svetozar Marović:
'Svaki pošten, dobronamjeran i iskren Srbin iz SCG i izvan nje stidi se zbog zločina u Srebrenici. Taj se zločin ne može opravdavati nijednim zločinom učinjenim nad Srbima.'

Postovani g-dine Svetozare Marovicu:

Lijepo je procitati vasu izjavu oko zlocina u Srebrenici gdje nedvosmisleno osudjujete sta se dogodilo.

Svi takodjer znamo da Srbi nisu zlocinacki narod. S druge strane, zlocinacke nacije niti postoje niti su ikada postojale. Cak i u doba najveceg genocida u Evropi, Njemacki narod nije mogao da bude optuzen da je zlocinacki.

Problem nije u narodu. Problem je u politickim vrhovima naroda.

Tragicno je da je trebalo proci dest godina od Srebrenice da bi se ista prihvatila kao zlocin od tadasnje Jugoslavije. Tragicno je da je grijeh prihvacen tek sada kada je javnost suocena sa video dokazom koji je snimala grupa ubojica sankcionisanih i poslatih od tadasnjeg rezima ne da se bore, nego da ubijaju neduzne.

Kada je 1945 nacisticka Njemacka pala, veliki broj njemackih politicara je odmah prihvatio odgovornost Njemacke za zlocine. Oni nisu cekali deset godina niti su cekali za neki "dokaz."

Slobodan Milosevic je igrao ulogu malog Hitlera uz pomoc slicnih kao Borislav Jovic, danas jos cijenjeni bivsi politicar u Srbiji, ili Dusan Mitevic, Slobodanov Goebels. I naravno, mnogi drugi.

Ja ne znam sta ste vi radili u doba prije agresije na BiH. Ako ste bili politicar, onda vam stavljam na savijest zasto niste isto ovako javno i kategoricki optuzili Milosevica za zatiranje svega dobrog sto nam je ostalo od srpskih tradicija i od Tita. Srbijanski intelektualci, koji su aktivni kada je sijelo kod "Tri Sesira" ili negdje na Skadarliji, nisu ustali, zapoceli strajk gladju, dali otvorene intervjue stranim medijima, dijelili letke i pamflete i slicno, nego su neki samo tiho gundjali uz casu vina.

Slobodan nije samo genetski proizvod nego i tvorevina politicke i kulturne pozornice tadasnjeg Beograda. On nije mogao sve da ucini sam. Nazalost, njegovi najblizi saradnici nikada nece biti pozvani da snose odgovornost, i vjerovatno uzivaju u cinjenici da su vijerno i posteno radili i sluzili srbijanski narod.

Naravno, nova generacija politicara smatra da je proslost necija tudja briga. Jedan od njih, Djordje Mamula, poslanik DSSa, u zadnjem NIN-u izjavljuje: "Snimke zlocina ne treba prikazivati, jer oni jako deluju na emocije, a posebno su losi za decu." Ovakve ostavljam vama da im politicki odgovorite.

Na kraju, nadam se da cete Vi licno pokusati da ucinite vise nego sto je ucinjeno do sada, kako bi narodi SCG dobili jos vise informacija ne samo o zlocinima, nego i imena onih koji su iste pocinili.

Nadam se da bi narodi SCG mogli da vjeruju da je ovo mala cijena koju treba da plate kolektivno za monstruozne zlocine pocinjene u njihovo ime.

Vas "Digger"
Pravoslavac po krstenju, bosanac po ubijedjenju.

Ejvala digger!

Inace, evo vec je nastupio cetvrtak a ja odlucio da se javim samo cetvrtkom! :D
Na preporuku vrlo mi drage forumashice! :)

A vec sutra... Uhhh odmor... Kuci!
A Sana tece, zeleni se, ribe se pracakaju, rostilj potpaljuje, koja piva pored i... ma opet Sana!
Od svih zenskih imena svijeta, Sana je najljepse ime!

PrEznajte! :!:

;-) :)
Post Reply