Kolaps saobracaja zbog salterusa

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Naslovnica

#76 Re: Kolaps saobracaja zbog salterusa

Post by Naslovnica »

Uredu je okano, samo ti vozi i gledaj svoja posla.
Sva sreća pa nismo svi isti.
Ima ko će stati i pomoći.

:thumbup:
seln

#77 Re: Kolaps saobracaja zbog salterusa

Post by seln »

славянин wrote:
seln wrote:
славянин wrote:Eto dje sad policija.... redom lagano i svima po 200 maraka kazne ko god je usao na zaustavnu traku.
Pametno moje, to je pravilo u Europi... cim je zastoj, svi na stranu, prave koridor za ne daj boze...
Pametno tvoje - to se radi gdje nema zaustavne trake...
Pametno moje, ne objasnjavaj caci kako se prave djeca...

Image
славянин

#78 Re: Kolaps saobracaja zbog salterusa

Post by славянин »

:lol: Da ne pisem na forumu kontao bi da sam na stocnoj pijaci sa tim izrazima :lol:

Jel ti vidis na tom crtezu zaustavnu traku :?
Ponavljam opet
Shoulders have multiple uses, including

In the event of an emergency or breakdown, a motorist can pull into the shoulder to get out of the flow of traffic and obtain a greater degree of safety.
Emergency vehicles such as ambulances, fire trucks & police cars may use the shoulder to bypass traffic congestion.
Image
Image
Image

Now, you might be thinking that the hard shoulder is just another lane that you can use if the traffic is bad, or if you need to stop and check something. (Like, ‘Did I remember to put my wellies in the boot?’) If that’s the case, please allow us to introduce Highway Code rule 264:

You MUST NOT drive on the hard shoulder except in an emergency or if directed to do so by the police, traffic officers in uniform or by signs.

That means no stopping to make a call on your mobile or check your Facebook. In fact, it means no stopping for anything except a breakdown or an emergency, so turn your phone off and tuck it away in your glove compartment before you start your journey – that status update can wait.

Nadalje ako mislis na koridor za hitne slucajeve - koji se formira ako je zaustavna traka preuska da prodju vozila hitne itd - sto kod nas nije slucaj - isto to bi ti stojalo u zakonu - posto su kod nas jednu stvar uradili propisno pa je zaustavna traka dovoljno siroka nema potreba za koridorom za hitne slucajeve.
seln

#79 Re: Kolaps saobracaja zbog salterusa

Post by seln »

славянин wrote::lol: Da ne pisem na forumu kontao bi da sam na stocnoj pijaci sa tim izrazima :lol:

Imas li autoput u blizini?
Koliko cesto vozis na njemu?
Jesi li vec imao priliku da pravis "rettungsgasse"?

Moji odgovori:
-Da
-Svaki radni dan
-Da

Dakle, umjesto da se pokrijes usima, ti pricas o necemu o cemu si samo cuo.

Te slike koje si postavio su iz Engleske, sto je jasno svakome ko je ukljucio mozak.
U kontinentalnoj Europi je zaustavna traka desno, a ne lijevo.
славянин

#80 Re: Kolaps saobracaja zbog salterusa

Post by славянин »

seln wrote:
славянин wrote::lol: Da ne pisem na forumu kontao bi da sam na stocnoj pijaci sa tim izrazima :lol:

Imas li autoput u blizini?
Koliko cesto vozis na njemu?
Jesi li vec imao priliku da pravis "rettungsgasse"?

Moji odgovori:
-Da
-Svaki radni dan
-Da

Dakle, umjesto da se pokrijes usima, ti pricas o necemu o cemu si samo cuo.

Te slike koje si postavio su iz Engleske, sto je jasno svakome ko je ukljucio mozak.
U kontinentalnoj Europi je zaustavna traka desno, a ne lijevo.
Joj vi baustelci ste najjaci - vidili malo njemacke i odmah konta to “svjetski covjek” :lol:

Evo ti iz zakona Srbije (koja koliko ja znam pripada kontinentalnoj evropi) - zakon iz BiH nisam mogao da nadjem..
Kazna od 120.000 din za vožnju zaustavnom trakom!

Ako vas policija uhvati da na autoputu vozite zaustavnom trakom, ne samo da ćete morati da platite od 100.000 do 120.000 dinara, nego će vam i dozvola biti oduzeta na period od čak 8 do 12 meseci, plus 14 kaznenih poena.
Svakom vozaču je dobro poznato da zaustavnom trakom ne sme da se vozi – bez obzira na to što strašno žurite, da je velika gužva, a da je vaš izlaz sa autoputa samo stotinak metara dalje. Ako vas vidi saobraćajna policija ili snimi presretač, nastradali ste.
Zašto tek sada pišemo o ovome?
Zato što nam se javio jedan vozač koji je ostao šokiran visinom kazne. Šokiran je u ovom slučaju blaga reč, pošto će zbog oduzimanja vozačke dozvole verovatno ostati bez posla, pa ni od plaćanja novčane kazne neće biti ništa, što znači da će je verovato „odraditi“ u zatvoru u Padinskoj Skeli ili će mu na kraju biti zaplenjeno nešto od pokućstva.
Dakle, učite na tuđim greškama! Ne dozvolite da se nađete u sličnoj situaciji.
Zaustavna traka na autoputu za vas treba da bude zabranjena zona - ukleto tlo koje donosi prokletstvo u vidu:
Novčane kazne – od 100.000 do 120.000 dinara
Oduzimanja vozačke dozvole - na 8 do 12 meseci
14 kaznenih poena
Kada je oduzimanje dozvole u pitanju, ispravno je reći „zabrana vožnje“, ali cilj je da se što lakše razumemo. Međutim, pošto ste dobili 14 kaznenih poena, dovoljno je da napravite još jedan ili dva ozbiljnija prekršaja, stignete do 18 kaznenih poena i dozvola će vam zaista biti trajno oduzeta.
Na primer, prođete kroz crveno (6 poena), pretičete tamo gde je to zabranjeno (6 poena), prekoračite brzinu u naselju za 21 do 50 km/h (5 poena)...
Šta me očekuje ako mi oduzmu dozvolu?
Dakle, ne govorimo o zabrani vožnje, već o pravom oduzimanju dozvole, nakon čega morate ponovo da polažete. To smo objasnili u ovom tekstu – kliknite na link Šta vas očekuje ako vam oduzmu vozačku dozvolu?
Može li kazna da se ublaži?
Može, o tome smo čitali u mediijma pre nešto više od godinu dana. Navodno, saobraćajna policija je tada (ne znamo kakva je situacija danas) svakodnevno ulagala žalbe prekršajnim sudovima zato što su vozačima opraštali polovinu novčane kazne.
Dakle, umesto 100.000 do 120.000 dinara, ovi vozači su plaćali 60.000 dinara.
Čemu služi zaustavna traka?
Samo njeno ime to objašnjava – služi da se u njoj zaustavite ako vam se pokvari auto, ali i za kretanje hitne pomoći, policije i vatrogasaca pod rotacijama u hitnim slučajevima.
seln

#81 Re: Kolaps saobracaja zbog salterusa

Post by seln »

славянин wrote: Joj vi baustelci ste najjaci - vidili malo njemacke i odmah konta to “svjetski covjek” :lol:
Sto ti je kmetska priroda... nije mrdnulo iz svog sela, ali ne da nikome pardona.
Evo ti iz zakona Srbije (koja koliko ja znam pripada kontinentalnoj evropi) - zakon iz BiH nisam mogao da nadjem..
Govorio sam o EU, a ne o nekomm genocidnim paradrzavama.
insomnia78

#82 Re: Kolaps saobracaja zbog salterusa

Post by insomnia78 »

Ma nema to veze. Zacas se mjesto napravi policiji i vatrogascima. Nisam jednom vidio
славянин

#83 Re: Kolaps saobracaja zbog salterusa

Post by славянин »

seln wrote:
славянин wrote: Joj vi baustelci ste najjaci - vidili malo njemacke i odmah konta to “svjetski covjek” :lol:
Sto ti je kmetska priroda... nije mrdnulo iz svog sela, ali ne da nikome pardona.
:lol:

Vec pocinjes da buncas - dosta je za veceras :D

Cijelu ovu diskusiju sam vodio da vi ostali razumijete ako se ponovi sitacija kao ova sa poplavom da ne idete u zaustavnu traku kako bi vozila mogla proci i rjesavati problem da bi svi brze stigli gdje su krenuli.
Nadam se ako dodje nedao Bog opet ista situacija da ce policija da polijepi ove sto misle ako 2 trake su blokirane da ce proci preko zaustavne...

Jedna od firmi koja je poslala kamione iz pravca sarajeva je 3 sata pokusavala sa mehanizacijom da dodje do mjesta ostecenja na autoputu i jedva su stigli vozenjem po livadi na kraju...
seln

#84 Re: Kolaps saobracaja zbog salterusa

Post by seln »

славянин wrote:
seln wrote:
:lol:

Vec pocinjes da buncas - dosta je za veceras :D

Cijelu ovu diskusiju sam vodio da vi ostali razumijete ako se ponovi sitacija kao ova sa poplavom da ne idete u zaustavnu traku kako bi vozila mogla proci i rjesavati problem da bi svi brze stigli gdje su krenuli.
Nadam se ako dodje nedao Bog opet ista situacija da ce policija da polijepi ove sto misle ako 2 trake su blokirane da ce proci preko zaustavne...

Jedna od firmi koja je poslala kamione iz pravca sarajeva je 3 sata pokusavala sa mehanizacijom da dodje do mjesta ostecenja na autoputu i jedva su stigli vozenjem po livadi na kraju...
Ma sviras kurcu... ti ces nekoga poucavati?
nemezis

#85 Re: Kolaps saobracaja zbog salterusa

Post by nemezis »

Kako ce se formirati prostor za hitne sluzbe zavisi od zakona u konkretnoj drzavi. Evo link na stranici ADAC gdje se pojasnjava za pojedine drzave. https://www.adac.de/der-adac/verein/akt ... e-ausland/ Dakle, nije svuda isto.
dobar osjecaj

#86 Re: Kolaps saobracaja zbog salterusa

Post by dobar osjecaj »

insomnia78 wrote: I u zaustavnoj traci mozes stati povracati, protegnuti noge, izvesti cuku? :lol:
Ne provaljuj se vise
Ljudska glupost je stvarno bezgranicna. I bake i razni ludaci koje redovno vidjam u zaustavnoj traci na ovom cemeru od AP u BiH dok udisu svjez zrak i prave cudesne fotke sigurno imaju svoje kriterije za "hitan slucaj".
studiorum_tuzlaensis

#87 Re: Kolaps saobracaja zbog salterusa

Post by studiorum_tuzlaensis »

Kad staneš u zaustavnu na AP, u roku od odmah moraš zvati policiju ili šlep službu, barem je tako u Evropi.

Ako naiđe policija, jebo si ježa u leđa, jer prvo što će ti tražit je dokaz da si zvao nekog.
славянин

#88 Re: Kolaps saobracaja zbog salterusa

Post by славянин »

nemezis wrote:Kako ce se formirati prostor za hitne sluzbe zavisi od zakona u konkretnoj drzavi. Evo link na stranici ADAC gdje se pojasnjava za pojedine drzave. https://www.adac.de/der-adac/verein/akt ... e-ausland/ Dakle, nije svuda isto.
U dosta zemalja u Evropi zaustavna traka nije dovoljno siroka (zna biti po metar i pol) da bi prosla vozila za pomoc,na dosta autoputeva nema zaustavne trake - tako su formirali zakone shodno tome,medjutim i da bi se stvorio taj koridor za hitne slucajeve zaustavna traka gdje postoji mora biti prazna kako bi vozila mogla da idu lijevo da bankine i desno do bankine.Gdje ne postoji ides do bankine na svojoj strani - u slucaju 3 trake oslobadjas srednju...

U nasoj nam drzavi kao i okolini su srecom jednu dobru stvar a to je zaustavna traka koja je dovoljno siroka - koridor za prolaz je neophodno preko mostova i kroz tunele praviti.I zakon je opet jasan - nema zaustavljanja bez apsolutnog moranja na zaustavnoj traci a o voznji da ne pricam - ukoliko sluzbe zele da formiraju koridor za prolaz kroz sredinu ta zaustavna traka im mora biti prazna a ne natrpana autima kako bi formirali isti..
moonca

#89 Re: Kolaps saobracaja zbog salterusa

Post by moonca »

U dosta zemalja u Evropi zaustavna traka nije dovoljno siroka
Kao i u Americi, vecinom ovako izgledaju.

Image
O'zone
Globalni moderator

#90 Re: Kolaps saobracaja zbog salterusa

Post by O'zone »

Banned user for reason “Kršenje pravila foruma - vrijeđanje”

» seln

15 dana
nemezis

#91 Re: Kolaps saobracaja zbog salterusa

Post by nemezis »

славянин wrote:
nemezis wrote:Kako ce se formirati prostor za hitne sluzbe zavisi od zakona u konkretnoj drzavi. Evo link na stranici ADAC gdje se pojasnjava za pojedine drzave. https://www.adac.de/der-adac/verein/akt ... e-ausland/ Dakle, nije svuda isto.
U dosta zemalja u Evropi zaustavna traka nije dovoljno siroka (zna biti po metar i pol) da bi prosla vozila za pomoc,na dosta autoputeva nema zaustavne trake - tako su formirali zakone shodno tome,medjutim i da bi se stvorio taj koridor za hitne slucajeve zaustavna traka gdje postoji mora biti prazna kako bi vozila mogla da idu lijevo da bankine i desno do bankine.Gdje ne postoji ides do bankine na svojoj strani - u slucaju 3 trake oslobadjas srednju...

U nasoj nam drzavi kao i okolini su srecom jednu dobru stvar a to je zaustavna traka koja je dovoljno siroka - koridor za prolaz je neophodno preko mostova i kroz tunele praviti.I zakon je opet jasan - nema zaustavljanja bez apsolutnog moranja na zaustavnoj traci a o voznji da ne pricam - ukoliko sluzbe zele da formiraju koridor za prolaz kroz sredinu ta zaustavna traka im mora biti prazna a ne natrpana autima kako bi formirali isti..
Ne znam zašto mene citiraš. Svašta si napisao, nesto tačno, nesto netačno, bez potrebe. Na primjer, ne oslobadja se srednja traka nego prostor izmedju krajnje lijeve i desne susjedne. Zaustavna ne mora biti prazna da bi se formirao prostor za hitne sluzbe jer onaj koji ide desno, ide desno koliko moze, tako i onaj koji ide lijevo.
apsidejzi

#92 Re: Kolaps saobracaja zbog salterusa

Post by apsidejzi »

Nije problem u nas u zaustavnoj traci. Problem je sto oni na salterima moraju svaku karticu skenirati te podici spustiti rampu. U normalnoj situaciji to napravi kolonu od pet sest auta na naplatnoj kucici al za minutu dvije dodjes na red pa se niko ne buni. Al u vanrednoj situaciji ovo je cisti idiotizam.
insomnia78

#93 Re: Kolaps saobracaja zbog salterusa

Post by insomnia78 »

Vako to bude u Fr
Image
apsidejzi

#94 Re: Kolaps saobracaja zbog salterusa

Post by apsidejzi »

insomnia78 wrote:Vako to bude u Fr
Image
U Fr ima 15 kucica i sve rade. Ova slika izmedju ostalog dolazi sa ovog linka:
https://france3-regions.francetvinfo.fr ... 62898.html

a koliko ja mogu razumjeti sa gugl translejta u clanku se diskutuje o tri dana gdje je saobracaj ekstremno opterecen. Kada predje 5000 vozila na sat nastaje problem u Fr. Ljudi u clanku DISKUTUJU o tome kako rijesiti ovaj problem pa predlazu da se maksimalna dozvoljena brzina spusti sa 110 na 90 km/h kako bi tok automobila bio bolji itd itd

Dakle, u EVROPI ljudi analiziraju saobracaj, pokusavaju napraviti alternativne strategije, gledaju statistiku. Znaju koji datumi su optereceniji pa otvore svih 15 saltera koje imaju. Ovo gdje sam ja bio (Kakanjski izlaz) bila su dva saltera od kojih je jedan obradjivao saobracaj iz Zenice drugi iz Visokog i dvije nevoljne tete boginje koje su naglo dobile moc da nam svima jebaju mater sto imaju dosadan posao.

Jos me nije proslo :lol: :lol: :lol: Ne moze ni proc kad se nasrkletim svaki put kad pomislim na to. Ne zato sto sam cekao, nego sto vidim da je moguce rijesiti problem jednostavno al nikog nije briga i ne razmislja. Nekako ti postane jasno da je to tako zato sto je sitem takav. Ne samo na naplatnim kucicama i u saobracaju nego svuda u drzavi. Nepismeni vladaju nazalost...
bumboo

#95 Re: Kolaps saobracaja zbog salterusa

Post by bumboo »

Kao neko ko je proveo tri sata u petak u koloni na autoputu u Lašvi, nalazim za shodno da istaknem slijedeće:
- Zaustavna traka je bila slobodna i njome su se kretala vozila za ophodnju cesta, vatrogasci i dr.
- Kad je naišla hitna pomoć, vozači su razmakli vozila i hitna je prošla sredinom između lijeve i desne trake.
- Nakon 3 sata su radnici neposredno pred tunelom skinuli bankine i sva vozila vratili u pravcu Kaknja. Tu je nastao problem, ne zbog nekakvih šalteruša nego zbog neorganiziranosti, bahatosti i samovolje firme Autoceste FBiH d.o.o. koja je u ovakvoj vanrednoj situaciji NAREDILA svojim službenicima da naplaćuju cestarinu u Kaknju čime je nastao potpuni kolaps jer je pred Kaknjom jedna naplatna rampa (ili dvije, sad se ne mogu sjetiti, ali u svakom slučaju premalo za broj vozila koji je tuda trebao proći). Po meni, rješenje je bilo ne naplaćivati cestarinu ta 2-3 sata dok se gužva ne raziđe.
- Sav problem je nastao izljevanjem vode u tunel i u podvožnjak - izlaz prema Lašvi, a to je, po mom mišljenju, u velikoj mjeri posljedica loše napravljene autoceste i lošeg održavanja.
- Ne trebam ni spominjati da je u koloni bilo i male djece, starijih ljudi i da se trebala uključiti i civilna zaštita ili neka druga služba i obići putnike u vozilima, ponuditi bocu vode, nešto za jesti i sl.
Naslovnica

#96 Re: Kolaps saobracaja zbog salterusa

Post by Naslovnica »

bumboo wrote:Kao neko ko je proveo tri sata u petak u koloni na autoputu u Lašvi, nalazim za shodno da istaknem slijedeće:
- Zaustavna traka je bila slobodna i njome su se kretala vozila za ophodnju cesta, vatrogasci i dr.
- Kad je naišla hitna pomoć, vozači su razmakli vozila i hitna je prošla sredinom između lijeve i desne trake.
- Nakon 3 sata su radnici neposredno pred tunelom skinuli bankine i sva vozila vratili u pravcu Kaknja. Tu je nastao problem, ne zbog nekakvih šalteruša nego zbog neorganiziranosti, bahatosti i samovolje firme Autoceste FBiH d.o.o. koja je u ovakvoj vanrednoj situaciji NAREDILA svojim službenicima da naplaćuju cestarinu u Kaknju čime je nastao potpuni kolaps jer je pred Kaknjom jedna naplatna rampa (ili dvije, sad se ne mogu sjetiti, ali u svakom slučaju premalo za broj vozila koji je tuda trebao proći). Po meni, rješenje je bilo ne naplaćivati cestarinu ta 2-3 sata dok se gužva ne raziđe.
- Sav problem je nastao izljevanjem vode u tunel i u podvožnjak - izlaz prema Lašvi, a to je, po mom mišljenju, u velikoj mjeri posljedica loše napravljene autoceste i lošeg održavanja.
- Ne trebam ni spominjati da je u koloni bilo i male djece, starijih ljudi i da se trebala uključiti i civilna zaštita ili neka druga služba i obići putnike u vozilima, ponuditi bocu vode, nešto za jesti i sl.
Iskreno, ne mogu da vjerujem da nisu bili u stanju da puste ljude na rampama, nakon toliko dugo čekanja.
Sramno i skandalozno šta su sebi dozvolili.
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#97 Re: Kolaps saobracaja zbog salterusa

Post by un1ted »

Sramno sramno, hrak pljuc. Idemo do nove sramne situacije, pa da pljujemo dok se ne desi neka druga, a prethodne zaboravimo.
Naslovnica

#98 Re: Kolaps saobracaja zbog salterusa

Post by Naslovnica »

un1ted wrote:Sramno sramno, hrak pljuc. Idemo do nove sramne situacije, pa da pljujemo dok se ne desi neka druga, a prethodne zaboravimo.
Oni koji su zaglavili u koloni i na sopstvenoj koži osjetili šta znači neorganizovanost, nesposobnost i javašluk najpozvaniji su da "hrak, pljuc...".
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#99 Re: Kolaps saobracaja zbog salterusa

Post by un1ted »

Da da, da pljuju po forumu? Naravno da nije trebalo ništa naplatiti radi gužbe koja se stvara. Problem je što nema kritične mase, tako da će se i naredni zastoj isto završiti, a mi ćemo kao negodovati na forumu.
uglavnomja

#100 Re: Kolaps saobracaja zbog salterusa

Post by uglavnomja »

kapitalizam, robovlasnistvo ...

dignut je kredit za taj autoput, kredit se mora vracati, te salteruse u naplatnim kucicama moraju dobiti platu i svi ostali koliko ih ima.
plan otplate kredita obuhvata prosjecan broj auta dnevno.
pustanje stotina i hiljada auta kad se desi nepredvidjena situacija bi bio gubitak za firmu. a to se u kapitalizmu ne smije dozvoliti.

dalje, to nije "najavljeno" i ocekivano, kao sto su guzve u francuskoj ili hrvatskoj i kad ima smisla zaposliti na 3-4 mjeseca 5-10 ljudi da sjede na naplati.

koga ce ovi dozvati da ga "zaposle" na nekoliko sati?
Post Reply