POŠTA (brza, klasična, dostave) - sve o tome

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
dadoka84

#76 Re: BH Posta klasicna pljacka

Post by dadoka84 »

Capsicum wrote:
triconja wrote:Cekaj ba malo, kako to postari kradu posiljke? Ne kontam to nikako, jel neko imo iskustava takvih?
Imam ja. Sigurno najmanje 20 pošiljki "nestalo". Istina to su uglavnom stvari manje vrijednosti, ali svejedno, nakupi se. Kad sam promijenio adresu za dostavu, skoro sve dolazilo regularno kod mojih roditelja (samo jedna od nekoliko desetina pošiljki nestala).
Meni je isto na ilidzi nestalo bruka toga. Na adresi pijačna... Očigledno ima neki lopov koji ordinira. Posebno su nestajali artikli koje je žena naručila. Tipa silikonski kalupi, pribor za šminku isl.
Mehemed
Vozim: automobil

#77 Re: BH Posta klasicna pljacka

Post by Mehemed »

Ovaj harač 1.80KM je definitivno van svakog propisa, i izborit ćemo se za to, morat će to ukinuti, ali zašto da kinez koji je ispoštovao svoje i poslao robu trpi radi ovih naših ?
Ako nešto naručiš znači da si vidio finu isplativost u tome i da će te izaći jeftinije nego da kupiš kod nas(ili nema nikako da se kupi u nas), a ne radi 1KM uštede pretrpavat poštanski promet pa da sada uz ovo 1.80 izađe skuplje nego da si ovdje kupio.
visocicaguy

#78 Re: BH Posta klasicna pljacka

Post by visocicaguy »

Mehemed wrote:Ovaj harač 1.80KM je definitivno van svakog propisa, i izborit ćemo se za to, morat će to ukinuti, ali zašto da kinez koji je ispoštovao svoje i poslao robu trpi radi ovih naših ?
Ako nešto naručiš znači da si vidio finu isplativost u tome i da će te izaći jeftinije nego da kupiš kod nas(ili nema nikako da se kupi u nas), a ne radi 1KM uštede pretrpavat poštanski promet pa da sada uz ovo 1.80 izađe skuplje nego da si ovdje kupio.
ali to nije tema ove diskusije.
a i da jest - toliko imas stvari (evo ja naprimjer) koje narucim, ne zato sto mi sutra trebaju nego ce nekad zatrebat (mozda!). neka sitnica, glupost. mozda je mogu i ovdje kupiti, ali mrsk omi ganjat to... trazit... a i za isplativost... platit ces nekakav sarafcic ili adapter dvije marke, ali ces potrositi sat-dva, platiti gorivo 2 KM i parking 4 KM. a ovako sa ebaya narucis za dolar - pa kad dodje, dodje. poenta je - to nije ilegalno.
Mehemed

#79 Re: BH Posta klasicna pljacka

Post by Mehemed »

Zapisuješ sve na mobitel i kupiš kada ti bude usput to što će ti možda nekada trebati ili što će ti trebati za mjesec dana. Ako ti ne treba odmah naravno da nećeš odmah ići, trošiti gorivo, plaćati parking i ostalo.
Hodam kroz tržni centar i ugledam nešto što će mi možda trebati i kupim, ne idem maksuz tražiti nešto što mi ne treba odmah, a ako mi treba odmah ebay mi ne može pomoći već baš moram upaliti auto i otići kupiti.
eeeeeee

#80 Re: BH Posta klasicna pljacka

Post by eeeeeee »

Nakon maila na [email protected] (ombudsmeni)

Možda da krenemo sa sljedećom rundom

Agencije za poštanski promet Bosne i Hercegovine:
[email protected]

Federalna inspekcija:
[email protected]

Novinari:
[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected].

.
.
.
visocicaguy

#81 Re: BH Posta klasicna pljacka

Post by visocicaguy »

Mehemed wrote:Zapisuješ sve na mobitel i kupiš kada ti bude usput to što će ti možda nekada trebati ili što će ti trebati za mjesec dana. Ako ti ne treba odmah naravno da nećeš odmah ići, trošiti gorivo, plaćati parking i ostalo.
Hodam kroz tržni centar i ugledam nešto što će mi možda trebati i kupim, ne idem maksuz tražiti nešto što mi ne treba odmah, a ako mi treba odmah ebay mi ne može pomoći već baš moram upaliti auto i otići kupiti.
dobro. al ja recimo necu da zapisujem i necu da kupujem u marketu.

volim da kupujem na ebayu. od kuce, iz kreveta. i imam pravo na to.

opet je poenta, da oni to ne bi smjeli tako naplacivati i vjerujem da ce ovo pasti kad-tad.
Nisrin

#82 Re: BH Posta klasicna pljacka

Post by Nisrin »

Mehemed wrote: Prvo kažeš "mogla sam onda i ovdje kupiti" pa onda kažeš da te stickere nisi mogla ovdje naći. Pa zašto onda nebi platila i taj harač ako već to nešto možeš kupiti samo izvana, ako nema kupiti u nas?

Ja čekam neke stvari koje nema kupiti u nas, tako da moram platiti po 1.80KM za to.

Mogla sam kupiti, ne iste, ali slicne..i mozda istina ne vrijede ali ne znam ni sta je stiglo...eventualno bih i platila tu jednu stvar, da znam pouzdano da je ona stigla...ali narucujem iz vana jer nema kod nas ISTO, jer mi iz nekog razloga bas to odgovaram ali se i moze bez toga..zapetljah ja,,
Mehemed

#83 Re: BH Posta klasicna pljacka

Post by Mehemed »

Ma plati kada već nema u nas, kada je već stiglo. Kamo sreće da meni ovo moje stigne...
Neće još dugo naplaćivati, pritisnut ćemo ih sa svih strana, ja čim uhvatim vremena šaljem mailove na sve ove gore adrese.
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#84 Re: BH Posta klasicna pljacka

Post by un1ted »

Hajde nemojte molim vas rasrpavljati zašto neko kupuje. Da se ne kupuje ne bi ni sam kinez slao tu stvarčicu od 1KM.

Zašto ko kupuje je njegova lična stvar. Zato hajde da vidimo ovaj harač koji je neosnovan na 1KM ili na 300KM.

Oni koji odbiju preuzeti paket će načiniti veću štetu sebi a i ostalima, jer će kinezi prestati slati u BIH. Njih ne zanima šta se radi u našoj državi, on ima PayPal charge a sam PayPal je za njih "bog". Sto vise tih povrata novca, njemu "slabi" račun, ima veće provizije i sl.

Ako želite nešto postići, preuzmite paket, tražite priznanicu i onda u borbu sa ovim uhljebima.
Mehemed

#85 Re: BH Posta klasicna pljacka

Post by Mehemed »

To možeš komotno računati da nema, to nebi našao u nas.
Puf

#86 Re: BH Posta klasicna pljacka

Post by Puf »

eeeeeee wrote:Nakon maila na [email protected] (ombudsmeni)

[email protected]

Federalna inspekcija:
[email protected]

Novinari:
[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected]..

.
.
.
Poslano na sve adrese, tekst od kolege koji je napisan predhodno (samo sam ispravio link)

Poštovani,

Ne znam da li ste upoznati s činjenicom da je BH Pošta od 1.7.2018. godine uvela naplatu naknadu od 1,80 KM po pošiljci pravdajući time „sigurnost“ dostave u unutrašnjem sabraćaju.

http://www.posta.ba/bh-posta-od-1-jula- ... m-u-uvozu/

Obzirom da se uvođenje ove takse od 1,80 KM opravdava tim nekakvim internim praćenjem pošiljke, postavlja se pitanje šta će se desiti ako takva pošiljka i pored tog praćenja nestane. Pošto ja kao primatelj, nisam obaviješten ni upoznat sa tim njihovim internim kodom za praćenje prije nego mi pošiljka na samom kraju bude uručena, dakle nemam načina da pratim pošiljku unutar BiH, onda pošta može raditi šta hoće. Taj broj za praćenje jednostavno izbrišu iz svoje baze i šta onda? Niti mogu dokazati da je pošiljka ušla u BiH, niti mogu dokazati da je nestala u procesu dostave unutar BiH.

Sve pošte na svijetu omogućavaju slanje regularne pošte bez da primatelj mora platiti bilo kakve troškove (osim eventualno carine, ako roba koja se šalje podliježe istoj).
Poštarinu za takve pošiljke plaća isključivo pošiljalac (slanje uračunato kroz cijenu artikla), a ni u kom slučaju primalac.

Na osnovu ovoga molim Vas da detaljno razmotrite naša prava kao potrošača i korisnika BH pošte u ovom slučaju, a na kraju krajeva mi nemamo mogućnosti izbora da nam se preko druge pošte dostavi roba.

S poštovanjem,
eeeeeee

#87 Re: BH Posta klasicna pljacka

Post by eeeeeee »

Puf wrote:
eeeeeee wrote:Nakon maila na [email protected] (ombudsmeni)

[email protected]

Federalna inspekcija:
[email protected]

Novinari:
[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected].......

.
.
.
Poslano na sve adrese, tekst od kolege koji je napisan predhodno (samo sam ispravio link)

Poštovani,

Ne znam da li ste upoznati s činjenicom da je BH Pošta od 1.7.2018. godine uvela naplatu naknadu od 1,80 KM po pošiljci pravdajući time „sigurnost“ dostave u unutrašnjem sabraćaju.

http://www.posta.ba/bh-posta-od-1-jula- ... m-u-uvozu/

Obzirom da se uvođenje ove takse od 1,80 KM opravdava tim nekakvim internim praćenjem pošiljke, postavlja se pitanje šta će se desiti ako takva pošiljka i pored tog praćenja nestane. Pošto ja kao primatelj, nisam obaviješten ni upoznat sa tim njihovim internim kodom za praćenje prije nego mi pošiljka na samom kraju bude uručena, dakle nemam načina da pratim pošiljku unutar BiH, onda pošta može raditi šta hoće. Taj broj za praćenje jednostavno izbrišu iz svoje baze i šta onda? Niti mogu dokazati da je pošiljka ušla u BiH, niti mogu dokazati da je nestala u procesu dostave unutar BiH.

Sve pošte na svijetu omogućavaju slanje regularne pošte bez da primatelj mora platiti bilo kakve troškove (osim eventualno carine, ako roba koja se šalje podliježe istoj).
Poštarinu za takve pošiljke plaća isključivo pošiljalac (slanje uračunato kroz cijenu artikla), a ni u kom slučaju primalac.

Na osnovu ovoga molim Vas da detaljno razmotrite naša prava kao potrošača i korisnika BH pošte u ovom slučaju, a na kraju krajeva mi nemamo mogućnosti izbora da nam se preko druge pošte dostavi roba.

S poštovanjem,
Mozda ne bi bilo loše dodati što sam prije napisao za onoga ko još nije poslao mail (crveno je najvažnije jer je i BH pošta potpisnik toga):

http://www.narodni-list.hr/posts/383665002

Kako se navodi u obrazloženju HAKOM-a, obavljanje poštanskih usluga u Republici Hrvatskoj uređeno je Zakonom o poštanskim uslugama, Pravilnikom o obavljanju univerzalne usluge, općim uvjetima za obavljanje usluge davatelja poštanskih usluga i aktima Svjetske poštanske unije za poštanske usluge u međunarodnom prometu. Hrvatska se pošta, prema odredbama Zakona o poštanskim uslugama, vodi kao davatelj univerzalne poštanske usluge u RH, a sukladno Općim uvjetima za obavljanje univerzalne usluge HP-a, mali paket je adresirana međunarodna dolazna pismovna pošiljka mase do 2 kilograma.

"Prema važećem cjeniku poštanskih usluga u međunarodnom prometu, a koji je usklađen s odredbama ZPU-a, Svjetskom poštanskom konvencijom te pravilnicima Svjetske poštanske unije, iznos za uručenje malog paketa naplaćuje 4.50 kune. Iz navedenog proizlazi da HP-Hrvatska pošta d.d.ne može proizvoljno odlučivati za koju pošiljku će naplatiti predmetni iznos, a za koju neće, već se u konkretnom slučaju za uručenje malog paketa naplaćuje na način kako je to i predviđeno, odnosno navedeno u cjeniku poštanskih usluga u međunarodnom prometu." - navodi se na kraju priopćenja HAKOM-a
Mehemed

#88 Re: BH Posta klasicna pljacka

Post by Mehemed »

Danas nema priznanice nikako...

Pregled događaja za pošiljku broj: RA108889024BA
Datum i vrijeme Zemlja Lokacija Događaj Napomena
10.07.2018 20:26:02 BOSNIA AND HERZEGOVINA 71003 - 71003 Sarajevo IP Otprema pošiljke
12.07.2018 04:59:37 BOSNIA AND HERZEGOVINA 72200 - 72200 PC Zenica Otprema pošiljke
12.07.2018 08:15:06 BOSNIA AND HERZEGOVINA 71300 - 71300 Visoko Prispijeće pošiljke
newklear

#89 Re: BH Posta klasicna pljacka

Post by newklear »

Predlažem da se ime teme promijeni u "Pošte u BiH klasična pljačka", obzirom da ima nas sa teritorija Hrvatske pošte, a i oni su tu naknadu uveli... citirat ću ovdje mailove/prepiske sa njima, samo dozvolite da se uključimo i mi koji nismo na rejonu "BH Pošte"...
eeeeeee

#90 Re: BH Posta klasicna pljacka

Post by eeeeeee »

newklear wrote:Predlažem da se ime teme promijeni u "Pošte u BiH klasična pljačka", obzirom da ima nas sa teritorija Hrvatske pošte, a i oni su tu naknadu uveli... citirat ću ovdje mailove/prepiske sa njima, samo dozvolite da se uključimo i mi koji nismo na rejonu "BH Pošte"...
Dobro došli odlično da nas ima više :thumbup: moderator će nadam se izmijeniti ime teme, a bilo bi dobro da s nama podjelite to iskustvo i da se svi zajedno uključimo u pravnu bitku :D

moderator može li promjena imena teme u

Pošte u BiH klasična pljačka
newklear

#91 Re: BH Posta klasicna pljacka

Post by newklear »

Code: Select all

Pozdrav, od 01.07.2018. godine BH Pošta je uvela naplatu poštarine za sve obične pismonosne pošiljke u uvozu koje sadrže robu, a koje ne podliježu carinskom pregledu, lijepeći na njih tracking broj, kojeg na kraju naplaćuju od primaoca takvih pošiljki. 

Obzirom da živim u dijelu BiH u kojem pisma i pošiljke dostavlja HP Mostar, te kako sam negdje pročitao da je i HP Mostar uvela taj "namet", molim Vas da mi odgovorite da li je to tačno, koliko iznosi ta naknada i da li se naplaćuje na isti način i po istom principu kao što to radi BH Pošta? 

Hvala

Poštovani, 

Odgovor: Poštovanje, Naknada u iznosu od 1,80 KM se naplaćuje za obične pismovne pošiljke iz međunarodnog prometa koje sadrže robu počevši od 21. 5. 2018. Poštanske pošiljke, čiji je sadržaj roba koju građani naručuju preko Interneta iz inozemstva, oslobođene su plaćanja carinskih pristojbi do vrijednosti 300 KM (odluka Vijeća Ministara, primjena od 25.4.). Zbog toga nam iz inozemstva sve više pristižu vrijednije pošiljke što zahtjeva veći stupanj kontrole i sigurnosti u dostavi. Svaka takva pošiljka će se posebno evidentirati i pratiti putem bar koda uz minimalan iznos poštarine od 1,80 KM. Gubitci pošiljaka koje uđu na područje koje pokriva HP Mostar, a prate se putem bar koda, bit će svedeni na minimum. Naknada od 1,80 KM je visina iznosa poštarine za rukovanje preporučenom pošiljkom u unutarnjem prometu. Znači ne naplaćuje se dostava pošiljaka nego preporučeno rukovanje koje korisnicima daje veću sigurnost i kvalitetu. Na osnovu svega navedenog proizlazi da se na ovaj način povećava kvaliteta pružanja usluge, a što je primarni cilj i korisnicima usluga i HP Mostar. Hvala vam što koristite naše usluge.  

Odjel podrške korisnicima Hrvatska pošta Mostar  

Pozdrav,

znači, kako sam shvatio, naplaćujete nešto od korisnika iako to korisnici nisu tražili? Kada naručim artikal koji ima besplatnu dostavu na moju adresu, kako je moguće da se u taj proces uključuje HP koji naplaćuje 1,80 KM, a to nisu tražili ni pošiljalac ni primalac pošiljke? 

moje pitanje je i sljedeće: naručim artikal iz Kine danas (13.07.) i po nekim nepisanim pravilima on mi najčešće dolazi u roku od 20-35 dana. Kako ja saznajem da ste mi evidentirali paketić, da je ušao u BiH, kako znam da sam dobio taj broj za praćenje, ili tek saznajem kada mi dostavite artikal, kada mi ustvari i ništa ne znači taj broj? 

Znači, ja plaćam 1,80 KM da bi Pošta znala gdje se nalazi taj MOJ artikal, da bi Pošta kontrolisala sve svoje uposlenike u tom lancu dostave?

Nije li apsurdna činjenica da artikal prođe sa besplatnom dostavom iz Kine do Mostara, a onda unutar Mostara (dvije ulice) mi naplatite 1,80 KM (čak i u slučajevima kada artikal vrijedi 0,5 $)?

Obzirom na Vaš posljednji dio u mailu, ističem da su meni jednako kvalitetno i sigurno dolazile pošiljke i ranije, prije ove naknade, pa je moje pitanje da li sam ja dužan platiti tih 1,80 KM? (naravno da odgovor znam, ali bih volio čuti i od vas)

Pozdrav
Odgovor još nisam dobio
Mehemed

#92 Re: BH Posta klasicna pljacka

Post by Mehemed »

Mislim da je jasno gdje idu ove silne pare. Prvo akcize na gorivo, pa zatim ova poštarina. Bliže se izbori, valja finansirati predizborne kampanje iz naših džepova...
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#93 Re: BH Posta klasicna pljacka

Post by un1ted »

@ newklear

Odlično sročeno :)
ExNihilo

#94 Re: BH Posta klasicna pljacka

Post by ExNihilo »

newklear wrote:

Pozdrav, od 01.07.2018. godine BH Pošta je uvela naplatu poštarine za sve obične pismonosne pošiljke u uvozu koje sadrže robu, a koje ne podliježu carinskom pregledu, lijepeći na njih tracking broj, kojeg na kraju naplaćuju od primaoca takvih pošiljki. 

Obzirom da živim u dijelu BiH u kojem pisma i pošiljke dostavlja HP Mostar, te kako sam negdje pročitao da je i HP Mostar uvela taj "namet", molim Vas da mi odgovorite da li je to tačno, koliko iznosi ta naknada i da li se naplaćuje na isti način i po istom principu kao što to radi BH Pošta? 

Hvala

Poštovani, 

Odgovor: Poštovanje, Naknada u iznosu od 1,80 KM se naplaćuje za obične pismovne pošiljke iz međunarodnog prometa koje sadrže robu počevši od 21. 5. 2018. Poštanske pošiljke, čiji je sadržaj roba koju građani naručuju preko Interneta iz inozemstva, oslobođene su plaćanja carinskih pristojbi do vrijednosti 300 KM (odluka Vijeća Ministara, primjena od 25.4.). Zbog toga nam iz inozemstva sve više pristižu vrijednije pošiljke što zahtjeva veći stupanj kontrole i sigurnosti u dostavi. Svaka takva pošiljka će se posebno evidentirati i pratiti putem bar koda uz minimalan iznos poštarine od 1,80 KM. Gubitci pošiljaka koje uđu na područje koje pokriva HP Mostar, a prate se putem bar koda, bit će svedeni na minimum. Naknada od 1,80 KM je visina iznosa poštarine za rukovanje preporučenom pošiljkom u unutarnjem prometu. Znači ne naplaćuje se dostava pošiljaka nego preporučeno rukovanje koje korisnicima daje veću sigurnost i kvalitetu. Na osnovu svega navedenog proizlazi da se na ovaj način povećava kvaliteta pružanja usluge, a što je primarni cilj i korisnicima usluga i HP Mostar. Hvala vam što koristite naše usluge.  

Odjel podrške korisnicima Hrvatska pošta Mostar  

Pozdrav,

znači, kako sam shvatio, naplaćujete nešto od korisnika iako to korisnici nisu tražili? Kada naručim artikal koji ima besplatnu dostavu na moju adresu, kako je moguće da se u taj proces uključuje HP koji naplaćuje 1,80 KM, a to nisu tražili ni pošiljalac ni primalac pošiljke? 

moje pitanje je i sljedeće: naručim artikal iz Kine danas (13.07.) i po nekim nepisanim pravilima on mi najčešće dolazi u roku od 20-35 dana. Kako ja saznajem da ste mi evidentirali paketić, da je ušao u BiH, kako znam da sam dobio taj broj za praćenje, ili tek saznajem kada mi dostavite artikal, kada mi ustvari i ništa ne znači taj broj? 

Znači, ja plaćam 1,80 KM da bi Pošta znala gdje se nalazi taj MOJ artikal, da bi Pošta kontrolisala sve svoje uposlenike u tom lancu dostave?

Nije li apsurdna činjenica da artikal prođe sa besplatnom dostavom iz Kine do Mostara, a onda unutar Mostara (dvije ulice) mi naplatite 1,80 KM (čak i u slučajevima kada artikal vrijedi 0,5 $)?

Obzirom na Vaš posljednji dio u mailu, ističem da su meni jednako kvalitetno i sigurno dolazile pošiljke i ranije, prije ove naknade, pa je moje pitanje da li sam ja dužan platiti tih 1,80 KM? (naravno da odgovor znam, ali bih volio čuti i od vas)

Pozdrav
Odgovor još nisam dobio
bardo bardo
O'zone
Globalni moderator

#95 Re: Pošte u BiH klasična pljačka

Post by O'zone »

Promijenjen naslov teme.
mayab

#96 Re: Pošte u BiH klasična pljačka

Post by mayab »

Poslao sam email i "Agenciji za poštanski promet BiH" i dobio email, vjerovatno automatski, da su upit zaprimili i da će me o svemu dalje obavjestiti
Android Knego

#97 Re: Pošte u BiH klasična pljačka

Post by Android Knego »

Ovo je kao kad političari sebi smanje platu, ali dignu razne naknade za prevoz, odvojeni život, rad u komisijama, topli obrok itd. pa na kraju zarađuju više nego što su prije smanjenja plate.

Ovaj bezobrazluk stvarno treba razglasiti na sva zvona...
walk_M-A-N

#98 Re: Pošte u BiH klasična pljačka

Post by walk_M-A-N »

U vezi krađa u Pošti, pričao mi je prijatelj iz prve ruke da ih je bilo i znali su ko je i čak snimili, ali dođe direktor (ne sjećam je li Centra Sarajevo ili neki iz uprave ili generalni) i naredi da se sve zaboravi, a onda komisija zaključi da video nadzor nije za to namijenjen i pouzdan :-)
eeeeeee wrote: Ne znam da li ste upoznati s činjenicom da je BH Pošta od 1.7.2018. godine uvela naplatu naknadu od 1,80 KM po pošiljci pravdajući time „sigurnost“ dostave u unutrašnjem sabraćaju.
http://www.posta.ba/author/gligor-popovic/
Ne otvara mi ništa, ide na glavnu. Šta je tu bilo? Je li neko uzeo sliku ekrana?
Atego

#99 Re: Pošte u BiH klasična pljačka

Post by Atego »

Jucer u sanducetu ostavili obavijest da je nesto doslo,danas odem kad ono nema nista u posti.kaze teta na salteru da nije pisao za nesto sto tek treba doc :lol: sta rec na ovo?
un1ted

#100 Re: Pošte u BiH klasična pljačka

Post by un1ted »

Glupača. Nakaradni sistem. Eto sta.
Post Reply