Vidis Cipranine, sa onim boldiranim apsolutno se slazem a ovaj ostali dio govori da me dovoljno ne poznajes.cyprus wrote:Znajući političke pozicije na kojima se nalazi Maraschino, ovo što ja napišem može ga samo odbiti od glasanja za meni bliske političke opcije, al hajd da ipak objasnim...
Što se tiče neke ekonomske i razvojne priče, tu mislim da su sve ove veće stranke u pet deka... Mislim da je naš razvojni put više determinisan nekim vanjskim i globalizacijskim faktorima, nego sposobnošću naših političara... Da dođe Angela Merkel na premijersko mjesto kod nas, sumnjam da bi mogla mnogo bolje... Jednostavno, previše je faktora u igri, previše političkih subjekata, previše barijera koje te mogu zakočiti i pored najbolje volje, ali i previše prostora da se odgovornost prebacuje na druge, kao i da se prisvoje zasluge drugih... Osim toga, i narod obično ima nerealna očekivanja, pa je opšte razočarenje u ove ili one čas posla...
Dakle, ja ne gajim iluzije da lijeva opcija (čiji sam redovni glasač) može ekonomiju ove države, entiteta ili kantona podići na drastično viši nivo u odnosu recimo na SDA... Ipak, određene razlike postoje, ali ih treba tražiti u drugim sferama:
Prvo, kod SDA, HDZ-a i SNSD-a je nivo korupcije, kriminala, bahatosti i uhljebljavanja podobnih na neusporedivo većem nivou nego kod ostalih... Ni ostali nisu čisti, ali se po nivou javašluka teško mogu porediti sa ovima kojima pod krinkom "zaštitnika nacionalnih interesa" prolazi mnogo toga što ostalim strankama ne bi prošlo...
I drugo (ono čim ću Maraschina vjerovatno usmjeriti na drugu stranu), nacionalizam mi je jako važan kriterij... Stranke koje svoju politiku grade na podizanju međuetničkih tenzija mi se gade... Budućnost ove države leži u gradnji mostova između ljudi, a ne u podizanju novih zidova... Ovo doduše sad zvuči kao izlizana floskula, ali je zapravo suština budućeg prosperiteta upravo u tome... Sa stabilizacijom političkih prilika će nastupiti i bolje okolnosti za ekonomski razvoj... To je razlog zašto ja uvijek glasam za one čija je retorika najdalje od nekog etno-populizma, koji nas je sve zavio u crno, počevši od 1990. godine pa do danas...
Na ovim izborima ću, kao i na svim ranijim glasati za SDP i Našu stranku...
To znaci, ko god bio na vlasti on se puno ne pita(a plata ide) nego o bilo kakvom uspjehu uticu mnogi faktori pa ako se poklope, dobro je.
Ja sam uvijek govorio da je bolje ucenike osnovnih i srednjih skola voditi preko entitetske linije nego u Spaniju, povezivati skole, gradove, sela, firme...a ne torovati i u tome da nam zivot prodje.
Patriota jesam, ne volim licemjerstvo, volim stvari nazivati pravim imenom.
Mogu ja postovati nekoga koliko god hoces ali ako on mene ne postuje, dzaba posao. To mi ide na zivce. Na svaku pruzenu ruku ''nama'' se pljune u istu, soli nam se so na ranu, nipodanistavaju zrtve, umanjuju se zlocini...e to me nervira. Ocekujem ljudskost prema tom i svim drugim problemima. Jeste desilo se to i to ali hajd da vidimo sta se u ovom momentu moze tu uraditi.
Radim nesto i ujedno pisem pa pretpostavljam da sam iznio poentu.