Zasto tebi smeta razvoj svakog dijela nase Drzave Bosne i Hercegovine ?????????Bodkin wrote:Smijesna je ta prica oko 6 aerodroma na ovo par kvadrata drzave.
Kkav aerodrom u trebinju bolan ili u bihacu? Ni u mostaru ne treba nego je politika kao i uvijek tu.
Ryanair leti iz Banjaluke
- kakotakonikako
#76 Re: Ryanair leti iz Banjaluke
-
Melo15
#77 Re: Ryanair leti iz Banjaluke
Cijene torbi su 20-25e u jednom pravuc(25kg), tako da se moze desiti da te skuplje izadje torba nego put citav, nekad ima i po 9.99 letova kad su neke akcije.. Cilj Ryanaira je da kroz par godina karte daju gratis, ali zato da deru na svim dodacima tipa priority boarding, fast track, torbe te da korisnika uvezu sa svim mogucim(hoteli, rentacar, atrakcije....)Dope_Man wrote:Obicno stave malo ''od'' pored te cijene. Nisu sva sjedista toliko. Ako kupujes par mjeseci unaprijed, i ovisno o periodu, mozes i ugrabiti za te pare, ali obicno izadje vise. A pogotovo ako hoces dodatnu torbu, e tad te tek zavale sve ove niskotarifne. Nedavno nesto pokusao organizovati iz Skoplja na Maltu sa Wizzom, povratna ispadne skoro trostruko skuplja ako bi ubacio torbu, jeftinije otici bez dovoljno odjece pa kupiti tamo za upotrebuFudo387 wrote:Cuj karta 20 eura?
Pa jarane za te pare ne mogu ni goriva nasut u avion.
Na sta to leti?
-
Bodkin
#78 Re: Ryanair leti iz Banjaluke
Evo kako rade
-
kiligonzales
#79 Re: Ryanair leti iz Banjaluke
bh.tornjak wrote:dobra stvar![]()
samo sam pomalo skeptican u vezi svega toga
BiH je mala zemlja za neki znacajniji uspjeh vise aerodroma....pored Sarajevskog....Tuzlanski aerodrom se trgnuo....i misljenja sam da drugi imaju male sanse da nesto znacajnije naprave na tom polju...
eventualno Mostar....ali...Dubrovnik i Split su blizu (kao i Sarajevo) tako da je i tu jako tanko...
U svaki grad po jedan postaviti sa low cost kompanijama, da malo promrdamo i civilnu avijaciju i poguramo malo sebe da isplivamo i u tom sektoru na gore, pa neke sportove koji idu s avijacom da afirmisemo.
https://www.youtube.com/watch?v=DdxzpeFyFSQ
-
swanfilter
#80 Re: Ryanair leti iz Banjaluke
Samo ukratko, aerodrom u Bihacu bi bio pun pogodak ...
-
svi u napad
#81 Re: Ryanair leti iz Banjaluke
Kako se raja pali i istovremeno pokazuje elementarno neznanje iz ekonomije. Kao prvo zasto ti avioni ne lete sada preko ljeta nego ce letiti poslije izbora. Kolika je kompenzacija kompaniji za ovaj let? Aerodrom u BL je ranije imao direktnu liniju sa Cirihom i za godinu dana prevezao slovom i brojem 11 putnika ali Srbinu iz BL koji zivi i radi u Cirihu su jarani iz vlade placali pun avion. E sad malo o letu iz Stockholma. Ukupno 80 000 Bosanaca u Svedskoj od toga bilo 13 000 Blucana koji su raposredjeni sirom drzave koja je dugacka preko 2500 km. Avion ce letjeti iz Skavste koji je udaljen 1,5 casova od Stockholma. Avioni ce bit puni za N Godinu i par krejem juna i pocetkom jula. Dakle ekonomski se ne isplati ali ce vlada da maze oci sirotinji kako su oni nesto bitni i eto imaju liniju cak sa Stockholmom. Nas najveci aerodrom Butmir je po broju putnika na 10 ili 11 mjestu u regioni i imao je 1 000 000 putnika prosle godine. Nasa drzava ima 3,5 miliona stanovnika sa slabom kupovnom moci i oko 1 000000 ljudi u inostranstvu koji su rasuti po cijelim svijetu. da bi nesto funkcionisalo moras imati kriticnu masu i dobru analizu. Od onih silnih Blucana po Svedskoj pola ima stanove u SA pa sad vidi kako dalje.
Dakle svim aerodromima u BiH zelim puno srece ali bogami se cigani motaju oko kuce. Zivjeli.
Dakle svim aerodromima u BiH zelim puno srece ali bogami se cigani motaju oko kuce. Zivjeli.
- Connaisseur Karlin
#82 Re: Ryanair leti iz Banjaluke
da joj avioni "ne sjede" na parkingusvi u napad wrote:Kolika je kompenzacija kompaniji za ovaj let?
-
Bodkin
#83 Re: Ryanair leti iz Banjaluke
svi u napad wrote:Kako se raja pali i istovremeno pokazuje elementarno neznanje iz ekonomije. Kao prvo zasto ti avioni ne lete sada preko ljeta nego ce letiti poslije izbora. Kolika je kompenzacija kompaniji za ovaj let? Aerodrom u BL je ranije imao direktnu liniju sa Cirihom i za godinu dana prevezao slovom i brojem 11 putnika ali Srbinu iz BL koji zivi i radi u Cirihu su jarani iz vlade placali pun avion. E sad malo o letu iz Stockholma. Ukupno 80 000 Bosanaca u Svedskoj od toga bilo 13 000 Blucana koji su raposredjeni sirom drzave koja je dugacka preko 2500 km. Avion ce letjeti iz Skavste koji je udaljen 1,5 casova od Stockholma. Avioni ce bit puni za N Godinu i par krejem juna i pocetkom jula. Dakle ekonomski se ne isplati ali ce vlada da maze oci sirotinji kako su oni nesto bitni i eto imaju liniju cak sa Stockholmom. Nas najveci aerodrom Butmir je po broju putnika na 10 ili 11 mjestu u regioni i imao je 1 000 000 putnika prosle godine. Nasa drzava ima 3,5 miliona stanovnika sa slabom kupovnom moci i oko 1 000000 ljudi u inostranstvu koji su rasuti po cijelim svijetu. da bi nesto funkcionisalo moras imati kriticnu masu i dobru analizu. Od onih silnih Blucana po Svedskoj pola ima stanove u SA pa sad vidi kako dalje.
Butmir i tuzla se ne mogu porediti.
Ali generalno nema nikakvog smisla aerodrom u bl, mostaru ili bihacu
-
Nadzorna_ploca
#84 Re: Ryanair leti iz Banjaluke
Ali Sarajevo i Tuzla mozda i mogu
.
- bach
#85 Re: Ryanair leti iz Banjaluke
Kakva su iskustva sa Ryanairom generalno?
-
Bodkin
#86 Re: Ryanair leti iz Banjaluke
Kurceva. Ali za 20€ po letu, vise i ne ocekujes
- bach
#87 Re: Ryanair leti iz Banjaluke
Pretpostavljam da je iskustvo penisoidno...Bodkin wrote:Kurceva. Ali za 20€ po letu, vise i ne ocekujes
Ima li nekih posebnih detalja?
- drndalo
#88 Re: Ryanair leti iz Banjaluke
Ne znam sto ku*cevo...?
Posebno ako lete gdje niko ne leti od konkurencije, i/ili ako letis puno povoljnije nego npr. klasicnim kompanijama?
Imaju pravila, ako ih se pridrzavas sve ok. Pitanje je sta su i ocekivanja... Sta te posebno interesuje?
Posebno ako lete gdje niko ne leti od konkurencije, i/ili ako letis puno povoljnije nego npr. klasicnim kompanijama?
Imaju pravila, ako ih se pridrzavas sve ok. Pitanje je sta su i ocekivanja... Sta te posebno interesuje?
- Connaisseur Karlin
#89 Re: Ryanair leti iz Banjaluke
Fudonja, nisu karte jeidni izvor zarade avio kompanijaFudo387 wrote:Cuj karta 20 eura?
Na sta to leti?
- Maraschino
#90 Re: Ryanair leti iz Banjaluke
Kod Ryanaira i Wizza su preko 90% samo prodaja karata a sve drugo, tanko.Connaisseur Karlin wrote:Fudonja, nisu karte jeidni izvor zarade avio kompanijaFudo387 wrote:Cuj karta 20 eura?
Na sta to leti?
-
Bodkin
#91 Re: Ryanair leti iz Banjaluke
Totalno netacnoMaraschino wrote:Kod Ryanaira i Wizza su preko 90% samo prodaja karata a sve drugo, tanko.Connaisseur Karlin wrote:Fudonja, nisu karte jeidni izvor zarade avio kompanijaFudo387 wrote:Cuj karta 20 eura?
Na sta to leti?
- Maraschino
#92 Re: Ryanair leti iz Banjaluke
Samo mi reci da je to iznajmljivanje auta, prodaje u avionu, hoteli preko njih...pa to sve povezi sa nasim mentalitetom i ovim linijama.
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#93 Re: Ryanair leti iz Banjaluke
Na ovoj temi barem 95% nije nikada u životu vidjelo aerodrom a da ne pričam o letu I oni pametniju treba li, ispaliti li se ili ne. Sto se mene tice neka vlada tzv rs placa svakoj kompaniji na svijetu da leti iz BL ako to znači da će meni karta biti povoljna.
-
Scopio
#94 Re: Ryanair leti iz Banjaluke
Ryanair kao kompanija je odron, ali za tu cijenu karte više i ne očekujem.
Dosad sam uvijek letio low cost on eurowings do Sarajeva gdje je osoblje za klasu bolje, njegovanije i elokventnije, avion udobniji i nije plastičan toliko...
Nekoliko puta sam isao memimgen Zadar, avion je koma, ali za 15€ meni dobro!
Ne znam kakva su očekivanja od banja Luka Stockholm, ali znam da će Banja Luka- Memimgen biti dobro popunjena jer u Bavarskoj je masa novih doseljenika iz banja luke i djela Hrvatske, Nova Gradiška, Kutina, slavonski brod, a tim ljidima je isplativije letjeti do bl nego Zagreba...tako da je ova linija pun pogodak.
Slično pretpostavljam za Stockholm, meni trojica kolega sa faksa iz slavonskog broda jedva dočekali tu liniju.
Mislim da su ove linije napravljene koliko za izbjeglice 90' toliko za ove nove iseljenike sa hrvatskim putovnicama iz Slavonije i Bosne
Dosad sam uvijek letio low cost on eurowings do Sarajeva gdje je osoblje za klasu bolje, njegovanije i elokventnije, avion udobniji i nije plastičan toliko...
Nekoliko puta sam isao memimgen Zadar, avion je koma, ali za 15€ meni dobro!
Ne znam kakva su očekivanja od banja Luka Stockholm, ali znam da će Banja Luka- Memimgen biti dobro popunjena jer u Bavarskoj je masa novih doseljenika iz banja luke i djela Hrvatske, Nova Gradiška, Kutina, slavonski brod, a tim ljidima je isplativije letjeti do bl nego Zagreba...tako da je ova linija pun pogodak.
Slično pretpostavljam za Stockholm, meni trojica kolega sa faksa iz slavonskog broda jedva dočekali tu liniju.
Mislim da su ove linije napravljene koliko za izbjeglice 90' toliko za ove nove iseljenike sa hrvatskim putovnicama iz Slavonije i Bosne
-
farisovo
#95 Re: Ryanair leti iz Banjaluke
Ryanair u B. Luci rent a car radi samo sa Eurocar-om (Asa autom). Cudno da nema onih jeftinijih lokalnih ponuda.
- Connaisseur Karlin
#96 Re: Ryanair leti iz Banjaluke
maraschino, bit cu ljubazna, i objasnit jednsotavnim jezikom osnvone detalje kao netko kome je avijacija profsijaMaraschino wrote:Kod Ryanaira i Wizza su preko 90% samo prodaja karata a sve drugo, tanko.Connaisseur Karlin wrote:Fudonja, nisu karte jeidni izvor zarade avio kompanijaFudo387 wrote:Cuj karta 20 eura?
Na sta to leti?
1. poslovni modeli avio kopanija se kosntatno mijenjaju , avio kompanije kosntatno ulazu u nove koncpete zarade, nema u avijaicji nista bez rizka
2. Raynair radi tri decenije, za tri deenije, kao low cost kompanija je pokupio od drugih kompanija nacin znalazenja , posloanja, nista notov, tipicno za borbu kompanija na trzistu
3. post ranije napisah, da je svakom avionu bolje u zraku a ne na parkingu
4. nisma provjerila detalje aviona/modela, ali svaka kompanija poput loc cost ariline ce kupiti identicne modele , jer se svi odrzavaju pod jednom kepiom i jeftinije je svakako
5. napisao si 90% , pa nije, moze biiti oko 70% ili 75% , jer 30% do 25% se zaradjuje od zivora nevezanih za kupovanje karti ( napisao si hotele i rnetanje , no ima i dgurih zivora, od clanarine do reklama, sponzora )
6. Njavznije , ugovor aerodrmoa i avio koampanije je vlro vazan , a isti je confiedntal
Da li sam bila doboljno jasn
- Maraschino
#97 Re: Ryanair leti iz Banjaluke
sta bi ja bez tebe
- Connaisseur Karlin
#98 Re: Ryanair leti iz Banjaluke
Maraschino wrote:![]()
![]()
sta bi ja bez tebe
- Point.
#99 Re: Ryanair leti iz Banjaluke
Zasto? Pa BL Aerodrom pokriva citavu krajinu, sto banjalucku sto bihacku, maltene jednu trecinu drzave. Sad imas let direktno do BL, dok ako letis za Zg moras presjedati jel u Amsterdamu, Frankfurtu ili Minhenu. Svi ce radije za BL, nego za Zg pa se jebavati autom pa na granici itd.Bodkin wrote:svi u napad wrote:Kako se raja pali i istovremeno pokazuje elementarno neznanje iz ekonomije. Kao prvo zasto ti avioni ne lete sada preko ljeta nego ce letiti poslije izbora. Kolika je kompenzacija kompaniji za ovaj let? Aerodrom u BL je ranije imao direktnu liniju sa Cirihom i za godinu dana prevezao slovom i brojem 11 putnika ali Srbinu iz BL koji zivi i radi u Cirihu su jarani iz vlade placali pun avion. E sad malo o letu iz Stockholma. Ukupno 80 000 Bosanaca u Svedskoj od toga bilo 13 000 Blucana koji su raposredjeni sirom drzave koja je dugacka preko 2500 km. Avion ce letjeti iz Skavste koji je udaljen 1,5 casova od Stockholma. Avioni ce bit puni za N Godinu i par krejem juna i pocetkom jula. Dakle ekonomski se ne isplati ali ce vlada da maze oci sirotinji kako su oni nesto bitni i eto imaju liniju cak sa Stockholmom. Nas najveci aerodrom Butmir je po broju putnika na 10 ili 11 mjestu u regioni i imao je 1 000 000 putnika prosle godine. Nasa drzava ima 3,5 miliona stanovnika sa slabom kupovnom moci i oko 1 000000 ljudi u inostranstvu koji su rasuti po cijelim svijetu. da bi nesto funkcionisalo moras imati kriticnu masu i dobru analizu. Od onih silnih Blucana po Svedskoj pola ima stanove u SA pa sad vidi kako dalje.
-
Bodkin
#100 Re: Ryanair leti iz Banjaluke
Zato sto aerodrom ne zivi od letova za dijasporu(bez ikakve uvrede)Point. wrote:Zasto? Pa BL Aerodrom pokriva citavu krajinu, sto banjalucku sto bihacku, maltene jednu trecinu drzave. Sad imas let direktno do BL, dok ako letis za Zg moras presjedati jel u Amsterdamu, Frankfurtu ili Minhenu. Svi ce radije za BL, nego za Zg pa se jebavati autom pa na granici itd.Bodkin wrote:svi u napad wrote:Kako se raja pali i istovremeno pokazuje elementarno neznanje iz ekonomije. Kao prvo zasto ti avioni ne lete sada preko ljeta nego ce letiti poslije izbora. Kolika je kompenzacija kompaniji za ovaj let? Aerodrom u BL je ranije imao direktnu liniju sa Cirihom i za godinu dana prevezao slovom i brojem 11 putnika ali Srbinu iz BL koji zivi i radi u Cirihu su jarani iz vlade placali pun avion. E sad malo o letu iz Stockholma. Ukupno 80 000 Bosanaca u Svedskoj od toga bilo 13 000 Blucana koji su raposredjeni sirom drzave koja je dugacka preko 2500 km. Avion ce letjeti iz Skavste koji je udaljen 1,5 casova od Stockholma. Avioni ce bit puni za N Godinu i par krejem juna i pocetkom jula. Dakle ekonomski se ne isplati ali ce vlada da maze oci sirotinji kako su oni nesto bitni i eto imaju liniju cak sa Stockholmom. Nas najveci aerodrom Butmir je po broju putnika na 10 ili 11 mjestu u regioni i imao je 1 000 000 putnika prosle godine. Nasa drzava ima 3,5 miliona stanovnika sa slabom kupovnom moci i oko 1 000000 ljudi u inostranstvu koji su rasuti po cijelim svijetu. da bi nesto funkcionisalo moras imati kriticnu masu i dobru analizu. Od onih silnih Blucana po Svedskoj pola ima stanove u SA pa sad vidi kako dalje.