Od 17-20te, sve kasnije je "kud svi Turci tu i mali Mujo"triconja wrote:Koje su godine najbolje za zenidbu?moonca wrote:Ima, ne cekaj 30 - te da se zanis.triconja wrote: Evo malo sam se zabrino i za sebe, hoce li i mene tako sutra zena odvratit od svega? Jel ima neki lijek za takvo ponasanje?
Znate li svoje komsije?
-
detroit-mercy
#76 Re: Znate li svoje komsije?
-
detroit-mercy
#77 Re: Znate li svoje komsije?
96-97e, pa eto prije nekih 21-22 godinesandzokan wrote:U mom komšiluku, manja zgrada je u pitanju, bolji su bili međuljudski odnosi 96, 97 godine nego danas. Tada se redovno kafenisalo a i sijelilo bogami. Za bilo koji problem mogao si se obratiti nekom od komsija, tacno je covjek znao kome pokucati na vrata u zavisnosti od vrste problema. To je potrajalo nekih 6-7 godina, a onda su ljudi počeli da se mijenjaju, mislim općenito u cijelom Sarajevu. Ona nada iz rata je isčezla pa su ljudi, pritisnuti teškim problemima tranzicije, počeli da gledaju samo sebe i svoju porodicu. Tako da od divnih komšijskih odnosa osta samo ˝dobar dan...jeste li se umorili˝. Ne tužimo se niti se pičkaramo po haustoru ili ispred zgrade, niko nikoga ne ugrožava, ako je situacija stani-pani i dalje se pomažemo. Ali sve je to hladno i formalno. Fali mi onaj period iz 97, 10000 bh. dinara i ugostiš čitavu zgradu.
-
moonca
#78 Re: Znate li svoje komsije?
Prerano je. Sta je sa obrazovanjem, malo gluvarenja nije na odmet i onda..... ok. Sta ko preferira.detroit-mercy wrote:Od 17-20te, sve kasnije je "kud svi Turci tu i mali Mujo"triconja wrote:Koje su godine najbolje za zenidbu?moonca wrote: Ima, ne cekaj 30 - te da se zanis.
-
detroit-mercy
#79 Re: Znate li svoje komsije?
Cuj obrazovanje, smotas tausenku u padze odes do Kiseljaka na lepinice u kajmaku, malo se prosetas po carsiji, napijes kiseljaka, i dok sve to obidjes diploma gotovamoonca wrote:Prerano je. Sta je sa obrazovanjem, malo gluvarenja nije na odmet i onda..... ok. Sta ko preferira.detroit-mercy wrote:Od 17-20te, sve kasnije je "kud svi Turci tu i mali Mujo"triconja wrote: Koje su godine najbolje za zenidbu?
A sto se tice gluvarenja, jebes gluvarenje, dzaba vrijeme kurcu da propada
Ovi sto se stariji ozene samo loze raju kako su prozivjeli ishodali se pa se smirili, malo morgen, pod stare dane valja im pelene mijenjat.
-
moonca
#80 Re: Znate li svoje komsije?
Mislila sam da si ozbiljan.

-
Rizvan
#81 Re: Znate li svoje komsije?
Poznajem ih toliko da većini znam imena, gdje ko živi u ulazu, koliko ih je,i slično, međusobno se pozdravimo i to je to. Ni s kim nisam toliko dobar da se međusobno posjećujemo, i tako mi odgovara. Na mom spratu, direkt iznad mene i direkt ispod mene, gotovo sve penzići u 60tim i 70tim, i baš se osjeti taj mahalski mentalitet. Vidiš ih u svaka doba, svako malo jedni drugima ulaze, nešto šaputaju po stubištu isl. To im je način života i moram priznati da nekome sa strane, ko je tu sa njima, a izvan zbivanja je
, tolika razina njihove bliskosti nije baš ugodna. Imam osjećaj da oni sa tim svojim razmjenama informacija znaju više o meni, nego ja sam o sebi
Još jedna posljedica njihove preizražene međusobne povezanosti
, jeste da svi dijelimo istu internet konekciju, to jest moj internet, koji samo ja plaćam.
Prije par godina kuca mi komšinica na vrata, kćerka koja joj je u posjeti , treba nešto da hitno naruči, pa moli za šifru. Hajde dam. Malo po malo kako vrijeme prolazi, vidim kod komšinice novija verzija mobitela sa internetom, kod njenog muža isto, pa onda poslije, naletim na drugog komšiju preko puta kako fata konekciju na kućnom pragu
, zatim i komšinica ispod osvane sa novim mobitelom, a niko od njih nema internet, plus im dolaze djeca i unuci sa mobitelima i tabletima. Instaliram wnetwacher, dnevno i do 4-5 adresa se konektuje. A za to sve vrijeme niko od tih komšija nije mi ni sa kolačima došao na vrata, a kamoli da bi se ponudili da učestvuju u plaćanju računa.
Osjećam da me koriste, ali opet ne mijenjam šifru. Ne znam valjda je do mog odgoja, nelagodno mi se zamjeriti starijim ljudima koji su penzioneri, mada dok poplaćam sve obaveze, standard im nije ništa lošiji od mog, plus što neki od njih imaju djecu sa dobrim poslovima i na položajima..... ili je upitanju kukavičluk, da ne bih poremetio dobre odnose sa osobama sa kojima zapravo i nemam neki odnos.
Još jedna posljedica njihove preizražene međusobne povezanosti
Osjećam da me koriste, ali opet ne mijenjam šifru. Ne znam valjda je do mog odgoja, nelagodno mi se zamjeriti starijim ljudima koji su penzioneri, mada dok poplaćam sve obaveze, standard im nije ništa lošiji od mog, plus što neki od njih imaju djecu sa dobrim poslovima i na položajima..... ili je upitanju kukavičluk, da ne bih poremetio dobre odnose sa osobama sa kojima zapravo i nemam neki odnos.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#82 Re: Znate li svoje komsije?
moje je bio godinama bez šifre...
dok telekomovci nisu po difoltu neku šifru ukucali
- Dope_Man
#83 Re: Znate li svoje komsije?
Ako ti je ofirno da samo sifru mijenjas onda promijenis i naziv konekcije i libo te. Napises Unifi il nesto da si jos manje ofiran. Tako sam ja nedavno rijesio komsiji koji je tako podijelio svima pa se djeca okupljaju ispred kuce i njih 20 bi svi da se nakace, pa jos poneko prekoputa... lijepo promjena imena i sifre i dovidjenja.
- vjesticanametli
#84 Re: Znate li svoje komsije?
Rizvane extra bas se ismijah 
- triconja
#85 Re: Znate li svoje komsije?
Moj je bio bez sifre i onda se naki fakini nakacili a ja igro mmo, znaci jebo sam od do i namah stavio sifru.Black swan wrote:moje je bio godinama bez šifre...
- triconja
#86 Re: Znate li svoje komsije?
Nema ba, das prst hoce kucu.Dope_Man wrote:Ako ti je ofirno da samo sifru mijenjas onda promijenis i naziv konekcije i libo te. Napises Unifi il nesto da si jos manje ofiran. Tako sam ja nedavno rijesio komsiji koji je tako podijelio svima pa se djeca okupljaju ispred kuce i njih 20 bi svi da se nakace, pa jos poneko prekoputa... lijepo promjena imena i sifre i dovidjenja.
- nepass1
#87 Re: Znate li svoje komsije?
Samo zdravo, nekad ni to, ni u lift ne ulazim snjima. Dosta mi naroda na poslutriconja wrote:Ona tema, kae "bacatel smece ispred vrata" i par odgovora na istoj me natjerase da otvorim temu dje cu vas postovani i postovane anonimusi priupitat poznajetel vi vase komsije? Idetel na kafu kod njih i dolaze li oni na kafu kod vas? Pricate li ili je ono zdravo, zdravo vrhunac vaseg medjuljudskog odnosa?
Evo da ne budem garib da ja prvi reknem situaciju, ima 6 porodica u zgradi a znam samo jednu, tj. jednu stariju zenu sa šćerkom (u 40im godinama joj šćerka, znaci da ne bude da ja to kalemim nesta), dodju nekad obac nas i tako to. Iso sam par puta i ja kod njih, vecinom im nesto treba pomoc, nedavno sam i luster zamijenio i eto. Znam i par ostalih ali nikad im nisam ulazio u stan, nit su oni ulazili kod nas.
Ne zivim sam u stanu nego sa roditeljima i bratom. Eto od menenak.
-
tap3ah75
#88 Re: Znate li svoje komsije?
Kad su mi opljačkali stan - niko ništa nije vidio.
Kad sam švalerku doveo - pola grada saznalo.
Samo zdravo / dobar dan .... jednom sam se zajebo pa ušao kod komše penzionera da mu nešto ono kablovske pogledam. Nakon pet dana .... ja trčim ujutro u prvu a tip me vreba na svojim vratima sa daljinskim .... da mu nešto pokažem i naštimam.

Samo zdravo / dobar dan .... jednom sam se zajebo pa ušao kod komše penzionera da mu nešto ono kablovske pogledam. Nakon pet dana .... ja trčim ujutro u prvu a tip me vreba na svojim vratima sa daljinskim .... da mu nešto pokažem i naštimam.
- triconja
#89 Re: Znate li svoje komsije?
To si 100% u pravu, znaju stari potrefit u najgorem trenutku. I na kraju ispada njihovo najnebitnije je sto puta bitnije nego tvoje bilo statap3ah75 wrote:Kad su mi opljačkali stan - niko ništa nije vidio.
Samo zdravo / dobar dan .... jednom sam se zajebo pa ušao kod komše penzionera da mu nešto ono kablovske pogledam. Nakon pet dana .... ja trčim ujutro u prvu a tip me vreba na svojim vratima sa daljinskim .... da mu nešto pokažem i naštimam.![]()
- radiša
#90 Re: Znate li svoje komsije?
Komsije ne znam ali zato znam komsinice
Aj zdrao.
Aj zdrao.
- cyprus
#91 Re: Znate li svoje komsije?
Znam ovog komšiju ispod što sam mu prošle godine napravio poplavu
Da ne bi te poplave nikog u zgradi ne bih znao 
- Nastasia
#92 Re: Znate li svoje komsije?
Čini mi se da je život u zgradi otuđen pomalo, što je u neku ruku i dobra stvar.
Ja živim u mahali, u kući i sve svoje komšije znam. Obilazimo ih kad ima neka prigoda, vjenčanje, rođenje djeteta, smrt, diplomiranje, magistriranje i tome slično. Nekima roditelji idu na kafu, i oni nama dolaze, ja posjedim sa njima kad dođu ali im ne idem.
Sva mahalska djeca se igraju ispred moje kuće jer jedino moj otac to ne brani, štaviše, u svađi je sa par komšinica oko zato što bukvalno ne da da se deru na djecu i da ih tjeraju. Ponekad polome cvijeće loptom, ponekad mi zaprljaju stepenište u kuću, ponekad ne mogu otvorit kapiju jer im je taj dio odmaralište, ali ih svi volimo. Pretežno zbog djece i imamo kontakt sa komšijama.
Ali opet, svi se znamo, svi se uvijek pozdravljamo međusobno, kad se sretnemo na putu ispričamo se, ima teških i tegobnih ljudi, ima tračara, ima svega, ali Bože moj ..
Zato su neki od tih ljudi kada sam prije desetak godina završili u hitnoj, bili u čekaonici da vide šta će se desiti sa mnom. Bukvalno njih 20. To su ljudi koji su me obilazili u bolnici, koji su mi donosili večeru kad je mama dugo bila u bolnici a ja bila još premlada za kuhanje i održavanje domaćinstva. Kada dođem kući a zaboravim ključeve, skoro mi je svejedno kod koga ću otići jer me svi prime dok čekam da dođu moji. Tu ima i komšinica koja mi je pomogla kad mi je bilo najteže, a da ja nikad nisam ni pomislila da je pitam za pomoć. Itd.
Imaju svoje čudne osobine, ponekad i loše, ali su u suštini dobri ljudi na koje se možeš osloniti.
Ja živim u mahali, u kući i sve svoje komšije znam. Obilazimo ih kad ima neka prigoda, vjenčanje, rođenje djeteta, smrt, diplomiranje, magistriranje i tome slično. Nekima roditelji idu na kafu, i oni nama dolaze, ja posjedim sa njima kad dođu ali im ne idem.
Sva mahalska djeca se igraju ispred moje kuće jer jedino moj otac to ne brani, štaviše, u svađi je sa par komšinica oko zato što bukvalno ne da da se deru na djecu i da ih tjeraju. Ponekad polome cvijeće loptom, ponekad mi zaprljaju stepenište u kuću, ponekad ne mogu otvorit kapiju jer im je taj dio odmaralište, ali ih svi volimo. Pretežno zbog djece i imamo kontakt sa komšijama.
Ali opet, svi se znamo, svi se uvijek pozdravljamo međusobno, kad se sretnemo na putu ispričamo se, ima teških i tegobnih ljudi, ima tračara, ima svega, ali Bože moj ..
Zato su neki od tih ljudi kada sam prije desetak godina završili u hitnoj, bili u čekaonici da vide šta će se desiti sa mnom. Bukvalno njih 20. To su ljudi koji su me obilazili u bolnici, koji su mi donosili večeru kad je mama dugo bila u bolnici a ja bila još premlada za kuhanje i održavanje domaćinstva. Kada dođem kući a zaboravim ključeve, skoro mi je svejedno kod koga ću otići jer me svi prime dok čekam da dođu moji. Tu ima i komšinica koja mi je pomogla kad mi je bilo najteže, a da ja nikad nisam ni pomislila da je pitam za pomoć. Itd.
Imaju svoje čudne osobine, ponekad i loše, ali su u suštini dobri ljudi na koje se možeš osloniti.
-
kakavdanakneiskustvu
#93 Re: Znate li svoje komsije?
tap3ah75 wrote:Kad su mi opljačkali stan - niko ništa nije vidio.
Samo zdravo / dobar dan .... jednom sam se zajebo pa ušao kod komše penzionera da mu nešto ono kablovske pogledam. Nakon pet dana .... ja trčim ujutro u prvu a tip me vreba na svojim vratima sa daljinskim .... da mu nešto pokažem i naštimam.![]()
- mO k3
#94 Re: Znate li svoje komsije?
Jeli imam ja samo srece sa komsijama ?
Ozbiljno mislim
Ozbiljno mislim
- Atego
#95 Re: Znate li svoje komsije?
prije 10 god. zapao me soliter pišljivi
,a rodio se u četverospratnici gdje smo se svi znali i pazili.soliter ko soliter ,dosta domaćinstava,mora se naći par budala što belajišu,ostavljaju vrata lifta otvorena,puštaju glasnu muziku,imaju goste do 2 i s kojima se nemoš pa haj.inače,gledam biti kulturan,prema starosjediocima pogotovo,mlađu raju pozdravim isto,a ko jednom prođe kraj mene ko gluho krme tako i ja prema njemu od tad i to je to.ima sad dosta i ovih sa sela što kupuju stanove,pa ostave pretis lonac pred vratima,ulaze u lift sa cigarom itd pa mora čovjek bit saburli i kontat da će doći tobe
.nikome za 10 god nisam ušao u kuću,al znamo zato pred zgradom načet koji pan i tak...

jaruga, ti nemaš klasični problem sa komšijama, tebe nešto drugo tištiBlack swan wrote:sve super fino mirno
pozdrav
kez
kako steeeeeeee ( jebem ti mateeeeeeer mislim se)
i onda na neformalnoj sjednici na hodniku zabiju ti ga promijene katanac na rampi za parking i ti ga ispušiš od dobrih bošnjana kao što su te sprčili komunisti 1984. kad su se dijelile garaže => logika nemaš trenutno kola ne treba ti garaža... a to što ćeš sutra imati nebitno
onda ti budale naprave štab u podrumu i srokaju nam krov koji sad prokišnjava
i na kraju dobri bošnjani koriste logiku ne parkiraš na parkingu => ne treba ti parking
komšiluk???
neka hvala
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#96 Re: Znate li svoje komsije?
jaruga ne sudi da ne budeš suđen
za blokiranje parkinga rade pištolji i dolazi policija
kao dobri komšija sve opraštam
to što su slučajno ovdje bošnjaci harambaše a na vikendici me potkradaju srbi me ne zanima
neću uvijati istinu
to što su slučajno ovdje bošnjaci harambaše a na vikendici me potkradaju srbi me ne zanima
neću uvijati istinu
- Dinostula
#97 Re: Znate li svoje komsije?
Kod mene likovi zive dvije kuce ispod a nemam blage veze ni kako izgledaju.
Doselili se prije jedno 15-20 godina.
Samo zdravo za zdravo cisto radi reda nista drugo i to pretezno sa starosjediocima.
Doselili se prije jedno 15-20 godina.
Samo zdravo za zdravo cisto radi reda nista drugo i to pretezno sa starosjediocima.
-
kakavdanakneiskustvu
#98 Re: Znate li svoje komsije?
Atego wrote:prije 10 god. zapao me soliter pišljivi,a rodio se u četverospratnici gdje smo se svi znali i pazili.soliter ko soliter ,dosta domaćinstava,mora se naći par budala što belajišu,ostavljaju vrata lifta otvorena,puštaju glasnu muziku,imaju goste do 2 i s kojima se nemoš pa haj.inače,gledam biti kulturan,prema starosjediocima pogotovo,mlađu raju pozdravim isto,a ko jednom prođe kraj mene ko gluho krme tako i ja prema njemu od tad i to je to.ima sad dosta i ovih sa sela što kupuju stanove,pa ostave pretis lonac pred vratima,ulaze u lift sa cigarom itd pa mora čovjek bit saburli i kontat da će doći tobe
.nikome za 10 god nisam ušao u kuću,al znamo zato pred zgradom načet koji pan i tak...
![]()
jaruga, ti nemaš klasični problem sa komšijama, tebe nešto drugo tištiBlack swan wrote:sve super fino mirno
pozdrav
kez
i onda na neformalnoj sjednici na hodniku zabiju ti ga promijene katanac na rampi za parking i ti ga ispušiš od dobrih bošnjana kao što su te sprčili komunisti 1984. kad su se dijelile garaže => logika nemaš trenutno kola ne treba ti garaža... a to što ćeš sutra imati nebitno
onda ti budale naprave štab u podrumu i srokaju nam krov koji sad prokišnjava
i na kraju dobri bošnjani koriste logiku ne parkiraš na parkingu => ne treba ti parking
komšiluk???
neka hvala
uvijek ugrožen i gotovo
- ćiribiribela
#99 Re: Znate li svoje komsije?
Doselila u novembru u ovu zgradu, ukupno 9 stanova i sa svima hallo za hallo
Doduse znam jednog komsiju, al njega svi znaju, jer nam je prije mjesec dana upala policija u 4 ujutro zato sto je imao "plantazicu" u spavacoj.
Inace fina zgrada, nema buke, nema djece, niko nema obucu ispred vrata, eto samo malo ilegalnih stvari.
Doduse znam jednog komsiju, al njega svi znaju, jer nam je prije mjesec dana upala policija u 4 ujutro zato sto je imao "plantazicu" u spavacoj.
Inace fina zgrada, nema buke, nema djece, niko nema obucu ispred vrata, eto samo malo ilegalnih stvari.
- Atego
#100 Re: Znate li svoje komsije?
skroz pogrešan pristup imaš.vidi ovo šta kažeš:Black swan wrote:jaruga ne sudi da ne budeš suđen
neću uvijati istinu
nanjuši raja ovo u zagradi,vjeruj.sam si se postavio kao autsajder i tako će te tretirat dok si tu il' dok ne promijeniš pristup.mora se čovjek malo laktat,inače će svaka šuša gledat da te gazi.čuješ ima neformalni sastanak-odma se dokolutaš i uključiš,pa će ti neko ukinit parking al u qrcusve super fino mirno
pozdrav
kez