e i ti pretjerujes sad, ono ko lako je dobiti posao kad si starskunk carcass wrote:sto si mladji to ti je bolje na socijali, imas vise vremena za sebe.Annela wrote:skunk carcass wrote: osim toga holandija ima dobre socijalne programe tako da ti ne treba posao.
![]()
![]()
Predivno je biti na socijali tako mlad
jebes socijalu kad si star, tek tad treba mozda nesto i da se radi.
ima li iko da mi da pametan savjet?
-
see ya
#76 Re: ima li iko da mi da pametan savjet?
-
Annela
#77 Re: ima li iko da mi da pametan savjet?
Ocigleno da ne znas sta je socijalaskunk carcass wrote:sto si mladji to ti je bolje na socijali, imas vise vremena za sebe.Annela wrote:skunk carcass wrote: osim toga holandija ima dobre socijalne programe tako da ti ne treba posao.
![]()
![]()
-
skunk carcass
#78 Re: ima li iko da mi da pametan savjet?
zavisi o kojoj zemlji pricas. nije socijala svuda ista. u holandiji, a o njoj valjda pricamo, je super. ako si na listi i nadjes stan dovoljno imas da se napusis i izadjes svaki dan. samo budala bi onda radio.Annela wrote:Ocigleno da ne znas sta je socijalaskunk carcass wrote:sto si mladji to ti je bolje na socijali, imas vise vremena za sebe.Annela wrote:
![]()
![]()
-
djavolica26
ok
izgleda kako god ispada
u holandiji i nije lose...

izgleda kako god ispada
u holandiji i nije lose...
- flora.sa
kod mene je prijateljica imala isti problem.
cijeli život živjela u Sarajevu, završila pravni fakultet u Sarajevu, a onda upoznala momka čiji su roditelji odavde, ali se on rodio u Njemačkoj, i tamo i živi.
onda je ona došla u dilemu, otići u Njemačku, ostaviti ovdje majku, braću, sestru, prijatelje, sve zbog njega...pa čak i diplomu, jer Pravni faks nije priznat tamo...ili ostati ovdje žrtvujući ljubav...
dilema je trajala mjesecima, ali je na kraju ipak se udala, i otišla da živi tamo.
ima tome već 2 godine...
eto, najbolje ti je stavtiti na papri, pozitivne i negativne strane odlaska...
pa što prevagne...
ako je ljubav prava, vrijedi se možda i žrtvovati...
ali je bitna i sigurnost, takođe..
ti ovdje imaš sve-uslovno rečeno, on tamo ne živi, ne zarađuje dobro...
ma, ne znam...
u načelu, glupo je da te mi ovdje savjetujemo.
to su stvari sa kojima se samo ti moraš uhvatiti u koštac, i raščistiti sama sa sobom....
sretno!
cijeli život živjela u Sarajevu, završila pravni fakultet u Sarajevu, a onda upoznala momka čiji su roditelji odavde, ali se on rodio u Njemačkoj, i tamo i živi.
onda je ona došla u dilemu, otići u Njemačku, ostaviti ovdje majku, braću, sestru, prijatelje, sve zbog njega...pa čak i diplomu, jer Pravni faks nije priznat tamo...ili ostati ovdje žrtvujući ljubav...
dilema je trajala mjesecima, ali je na kraju ipak se udala, i otišla da živi tamo.
ima tome već 2 godine...
eto, najbolje ti je stavtiti na papri, pozitivne i negativne strane odlaska...
pa što prevagne...
ako je ljubav prava, vrijedi se možda i žrtvovati...
ali je bitna i sigurnost, takođe..
ti ovdje imaš sve-uslovno rečeno, on tamo ne živi, ne zarađuje dobro...
ma, ne znam...
u načelu, glupo je da te mi ovdje savjetujemo.
to su stvari sa kojima se samo ti moraš uhvatiti u koštac, i raščistiti sama sa sobom....
sretno!
- Bumbar
#83 Re: ima li iko da mi da pametan savjet?
Ako odes...ni za zivu glavu raditi da njemu kredit otplacujes ili da potpisujes nesto.bosniaque wrote:[
pa najverovatnije ides tamo da zajendo sa njim otplacujes kredit koji je najvjerovatnije digo za dobar auto, vjeruj mi i sam sam u dijaspori i jako dobro znam kako, necu reci vecina ali dobar dio omladine iz ex-yu zivi sa kredom samo da bi se pokazao dole u bosni kako ima dobar auto...pogotovo skandinavija necu reci da su svi u kreditima ali dobar dio njih zivi za kredit i kamatu...pa eto sama odluci valjda ga bolje poznas nego mi ovde...napravi sama jedan test, ovako "ako fura neki dobar auto a nema ni kuce niti stana u bosni, kad dodje na godisnji odmor spava kod rodjaka onda ga se kani, to je nkei shuft 100%", ostani gdje jesi... ne zamjeri mi!
- pitt
halooo ba............... ne puni joj glavu ludim idejamaBumbar wrote:Odmah na papir stavi da je on odgovoran za taj posao i da nece traziti nikakve protuusluge...osim onih sa kojima se ti slazes dakakobug wrote:nije ona nimalo ukrivu![]()
- manijak1
-
mr2
<< Prethodna tema :: Sljedeća tema >>
Autor: djavolica26 Poslano: 03/06/2005 12:05
ovih mjeseci sam u nedoumici,ne znam sama sta da radim,pa sam se nadala da ce mi neko ovdje dati pametan savjet.
tice se dijaspore i odlaska tamo,pa sam zato izabrala ovaj forum.
u pitanju je ljubav.ja zivim u bosni ,zavrsila sam faks,radim imam ovdje posao ,u pitanju je medicinski posao itd...
uglavnom nije mi lose ovdje.prije godinu dana upoznala sam muskarca iz holandije,sad su stvari dosle dotle da ja ostavim sve ovo i da idem tamo
on ima njihovo drzavljanstvo ,koliko znam nije nesto ni dobar s poslom ,zivi tamo,ali ne zeli da dodje u bih.
mene interesuje koliko bi bilo pametno ostaviti sve ovo i otici ,kakve su sanse da se ostane i zaposli tamo...ukratko ,iako ima ljubavi izmedju nas ,vrijedi li sve odbaciti?
davolice holandija je prica za sebe,prvo u medicinskoj struci i te kako mozes naci poso....fali im oko 35 000 ......drugo,jezik mozes dosta brzo savladati,na kursevima za strane studente i nisu previse skupi...trece toliko je raje doslo na taj sistem,pa su malo truda ulozili i sada rade svoj poso.....razmisli i o perspektivi,koju ovdje mozes imati.......pozdrav iz amsterdama ....ps ima nas kisa ovdje

Autor: djavolica26 Poslano: 03/06/2005 12:05
ovih mjeseci sam u nedoumici,ne znam sama sta da radim,pa sam se nadala da ce mi neko ovdje dati pametan savjet.
u pitanju je ljubav.ja zivim u bosni ,zavrsila sam faks,radim imam ovdje posao ,u pitanju je medicinski posao itd...
uglavnom nije mi lose ovdje.prije godinu dana upoznala sam muskarca iz holandije,sad su stvari dosle dotle da ja ostavim sve ovo i da idem tamo
on ima njihovo drzavljanstvo ,koliko znam nije nesto ni dobar s poslom ,zivi tamo,ali ne zeli da dodje u bih.
mene interesuje koliko bi bilo pametno ostaviti sve ovo i otici ,kakve su sanse da se ostane i zaposli tamo...ukratko ,iako ima ljubavi izmedju nas ,vrijedi li sve odbaciti?
davolice holandija je prica za sebe,prvo u medicinskoj struci i te kako mozes naci poso....fali im oko 35 000 ......drugo,jezik mozes dosta brzo savladati,na kursevima za strane studente i nisu previse skupi...trece toliko je raje doslo na taj sistem,pa su malo truda ulozili i sada rade svoj poso.....razmisli i o perspektivi,koju ovdje mozes imati.......pozdrav iz amsterdama ....ps ima nas kisa ovdje
-
PR80.
#93 Re: ima li iko da mi da pametan savjet?
Ne znam kakav je zakon u Holandiji, porazgovaraj sa njim i provjeri da li je moguce da odes tamo na par mjeseci kao "turista" i da on "garantuje" da ce snositi sve troskove, tj da ne misle da si dosla traziti azil na "ilegalan nacin". Jer bolje je da prvo odes i vidis prije nego udjete u bracne vode.djavolica26 wrote:ovih mjeseci sam u nedoumici,ne znam sama sta da radim,pa sam se nadala da ce mi neko ovdje dati pametan savjet.
Poznajem parova koji su tako uradili i vjeruj da im ide bolje nego onima koji su sklopili brak odjednom, jer dosta toga zavisi o vama oboje: tj kako ces se uspjeti uklopiti u novo drustvo, integracija, jezik itd.
Vidim da razmisljas na svoj posao i ostalo sve sto si stekla u Bosni i svaka cast, jer znam da ima dosta raje koja krene preko granice sa "glavom u torbi".
Jednostavno ti nece biti u pocetku, susrest ces se sa dosta toga ali ako ste vas dvoje odlucili da dijelite zivot jedno sa drugim onda ne vjerujem da ce sve te novosti imati uticaja na vas brak.
Sretno!
- manijak1