ima li iko da mi da pametan savjet?

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
see ya

#76 Re: ima li iko da mi da pametan savjet?

Post by see ya »

skunk carcass wrote:
Annela wrote:
skunk carcass wrote: osim toga holandija ima dobre socijalne programe tako da ti ne treba posao.

:shock: :-?
Predivno je biti na socijali tako mlad :-?
sto si mladji to ti je bolje na socijali, imas vise vremena za sebe.

jebes socijalu kad si star, tek tad treba mozda nesto i da se radi.
e i ti pretjerujes sad, ono ko lako je dobiti posao kad si star :?
Annela

#77 Re: ima li iko da mi da pametan savjet?

Post by Annela »

skunk carcass wrote:
Annela wrote:
skunk carcass wrote: osim toga holandija ima dobre socijalne programe tako da ti ne treba posao.

Ocigleno da ne znas sta je socijala :-?
skunk carcass

#78 Re: ima li iko da mi da pametan savjet?

Post by skunk carcass »

Annela wrote:
skunk carcass wrote:
Annela wrote:

Ocigleno da ne znas sta je socijala :-?
zavisi o kojoj zemlji pricas. nije socijala svuda ista. u holandiji, a o njoj valjda pricamo, je super. ako si na listi i nadjes stan dovoljno imas da se napusis i izadjes svaki dan. samo budala bi onda radio.
djavolica26

Post by djavolica26 »

ok
izgleda kako god ispada
u holandiji i nije lose...
:D
pitt

Post by pitt »

ma lazu te bona....najbolja je amerika :D:D:D
flora.sa

Post by flora.sa »

kod mene je prijateljica imala isti problem.
cijeli život živjela u Sarajevu, završila pravni fakultet u Sarajevu, a onda upoznala momka čiji su roditelji odavde, ali se on rodio u Njemačkoj, i tamo i živi.

onda je ona došla u dilemu, otići u Njemačku, ostaviti ovdje majku, braću, sestru, prijatelje, sve zbog njega...pa čak i diplomu, jer Pravni faks nije priznat tamo...ili ostati ovdje žrtvujući ljubav...

dilema je trajala mjesecima, ali je na kraju ipak se udala, i otišla da živi tamo.
ima tome već 2 godine...

eto, najbolje ti je stavtiti na papri, pozitivne i negativne strane odlaska...
pa što prevagne...
ako je ljubav prava, vrijedi se možda i žrtvovati...
ali je bitna i sigurnost, takođe..
ti ovdje imaš sve-uslovno rečeno, on tamo ne živi, ne zarađuje dobro...
ma, ne znam...
u načelu, glupo je da te mi ovdje savjetujemo.
to su stvari sa kojima se samo ti moraš uhvatiti u koštac, i raščistiti sama sa sobom....

sretno!
Drug_Tito

Post by Drug_Tito »

Sam Stulic kaze "Amerika nije rad i znoj"

Come, dodji nam, bice nam cool.
Bumbar

#83 Re: ima li iko da mi da pametan savjet?

Post by Bumbar »

bosniaque wrote:[
pa najverovatnije ides tamo da zajendo sa njim otplacujes kredit koji je najvjerovatnije digo za dobar auto, vjeruj mi i sam sam u dijaspori i jako dobro znam kako, necu reci vecina ali dobar dio omladine iz ex-yu zivi sa kredom samo da bi se pokazao dole u bosni kako ima dobar auto...pogotovo skandinavija necu reci da su svi u kreditima ali dobar dio njih zivi za kredit i kamatu...pa eto sama odluci valjda ga bolje poznas nego mi ovde...napravi sama jedan test, ovako "ako fura neki dobar auto a nema ni kuce niti stana u bosni, kad dodje na godisnji odmor spava kod rodjaka onda ga se kani, to je nkei shuft 100% :-D ", ostani gdje jesi... ne zamjeri mi! :)
Ako odes...ni za zivu glavu raditi da njemu kredit otplacujes ili da potpisujes nesto. :shock:
pitt

Post by pitt »

Vidi nje sto daje savjete..... :D:D
bug

Post by bug »

nije ona nimalo ukrivu :D
pitt

Post by pitt »

bug wrote:nije ona nimalo ukrivu :D
Aufff......ja sam tebi vec nasao posao ovdje pa ti kako hoces :D:D:D
Bumbar

Post by Bumbar »

Odmah na papir stavi da je on odgovoran za taj posao i da nece traziti nikakve protuusluge...osim onih sa kojima se ti slazes dakako :D :D
pitt

Post by pitt »

Bumbar wrote:
Odmah na papir stavi da je on odgovoran za taj posao i da nece traziti nikakve protuusluge...osim onih sa kojima se ti slazes dakako :D :D
halooo ba............... ne puni joj glavu ludim idejama :D:D:D
bug

Post by bug »

meni je posao :D da uzivam :D a on neki radi ako mu volja :D ako ne, zivjela socijala :D:D
Daisy

Post by Daisy »

Teorije nema da neko na socijali garantuje za tebe i da ti omoguci zivot, barem ne legalno. Vjeruj meni, ja nedavno prosla te vize poslije braka i slicno.....
manijak1

Post by manijak1 »

:oops: Ispadam odmah :D jer kako ću dati pametan savjet ako sam glup :D :?
mr2

Post by mr2 »

<< Prethodna tema :: Sljedeća tema >>
Autor: djavolica26 Poslano: 03/06/2005 12:05
ovih mjeseci sam u nedoumici,ne znam sama sta da radim,pa sam se nadala da ce mi neko ovdje dati pametan savjet.
tice se dijaspore i odlaska tamo,pa sam zato izabrala ovaj forum.
u pitanju je ljubav.ja zivim u bosni ,zavrsila sam faks,radim imam ovdje posao ,u pitanju je medicinski posao itd...
uglavnom nije mi lose ovdje.prije godinu dana upoznala sam muskarca iz holandije,sad su stvari dosle dotle da ja ostavim sve ovo i da idem tamo
on ima njihovo drzavljanstvo ,koliko znam nije nesto ni dobar s poslom ,zivi tamo,ali ne zeli da dodje u bih.
mene interesuje koliko bi bilo pametno ostaviti sve ovo i otici ,kakve su sanse da se ostane i zaposli tamo...ukratko ,iako ima ljubavi izmedju nas ,vrijedi li sve odbaciti?

davolice holandija je prica za sebe,prvo u medicinskoj struci i te kako mozes naci poso....fali im oko 35 000 ......drugo,jezik mozes dosta brzo savladati,na kursevima za strane studente i nisu previse skupi...trece toliko je raje doslo na taj sistem,pa su malo truda ulozili i sada rade svoj poso.....razmisli i o perspektivi,koju ovdje mozes imati.......pozdrav iz amsterdama ....ps ima nas kisa ovdje :P :P :P
PR80.

#93 Re: ima li iko da mi da pametan savjet?

Post by PR80. »

djavolica26 wrote:ovih mjeseci sam u nedoumici,ne znam sama sta da radim,pa sam se nadala da ce mi neko ovdje dati pametan savjet.
tice se dijaspore i odlaska tamo,pa sam zato izabrala ovaj forum.
u pitanju je ljubav.ja zivim u bosni ,zavrsila sam faks,radim imam ovdje posao ,u pitanju je medicinski posao itd...
uglavnom nije mi lose ovdje.prije godinu dana upoznala sam muskarca iz holandije,sad su stvari dosle dotle da ja ostavim sve ovo i da idem tamo
on ima njihovo drzavljanstvo ,koliko znam nije nesto ni dobar s poslom ,zivi tamo,ali ne zeli da dodje u bih.
mene interesuje koliko bi bilo pametno ostaviti sve ovo i otici ,kakve su sanse da se ostane i zaposli tamo...ukratko ,iako ima ljubavi izmedju nas ,vrijedi li sve odbaciti?
Ne znam kakav je zakon u Holandiji, porazgovaraj sa njim i provjeri da li je moguce da odes tamo na par mjeseci kao "turista" i da on "garantuje" da ce snositi sve troskove, tj da ne misle da si dosla traziti azil na "ilegalan nacin". Jer bolje je da prvo odes i vidis prije nego udjete u bracne vode.
Poznajem parova koji su tako uradili i vjeruj da im ide bolje nego onima koji su sklopili brak odjednom, jer dosta toga zavisi o vama oboje: tj kako ces se uspjeti uklopiti u novo drustvo, integracija, jezik itd.

Vidim da razmisljas na svoj posao i ostalo sve sto si stekla u Bosni i svaka cast, jer znam da ima dosta raje koja krene preko granice sa "glavom u torbi".
Jednostavno ti nece biti u pocetku, susrest ces se sa dosta toga ali ako ste vas dvoje odlucili da dijelite zivot jedno sa drugim onda ne vjerujem da ce sve te novosti imati uticaja na vas brak.
Sretno! :) :-)
manijak1

Post by manijak1 »

:oops: Svašta :D :D pa stvarno piše dijaspora :D podforum ali samo da kažem da mi je žao što ne mogu pomoći .
Post Reply