Ilegalni migranti u BiH
- Rockefeller
#76 Re: Migranti
Sta je sa migrantima..
-
kiligonzales
#77 Re: Migranti
Bas, bas niko nema dokumente od migranata?Nisrin wrote:kiligonzales wrote:
Socijale ima i mimo Njemacke, bukvalno i cijeloj EU je skoro pa slican sistem socijale, razlike su minorne. Malo je Skandinavija drugacija, ali elem.
Od ovogodisnjeg priliva migranata, vec ih je na desetine u BiH trazilo azil. Znaci prica o Njemackoj je ono navlacenje malo svi ce u Njemacku. Istina jeste takva da ih je Njemacka najvise primila od zapadnih zemalja.
Sarajevo nije BiH. BiH je mnogo veca. U Sa si imala konvoje, pa i nacina kako takvo sto organizovati, ko je pitao one pokraj same granice BiH jesu li imali papire ili ne u HR ili SR kad su bjezali recimo u prvim danima rata to racunam od aprila do juna 1992 dok nije bas odljepilo stanje.
Ne brini se prelazili su ljudi i tad granice bez dokumenata, primjerice "meksicka veza", nego nije bilo interneta, pa je fokus medija bio manji nego danas.
Opet dezinformacije, ljudi koji su zivjeli u Brckom, u Brodu, dole oko hcergovackh granica, oko srbijanskih- LJUDI KOJE I POZNAJEM, svi su morali imati dokumente...Nemoj mi reci da je normalno da BAS NIKO nema dokumente, cak ni Marokanci, Alzirci, Pakistanci, Bangladezani??
I bas bas niko nije iz BiH bez dokumenata izasao tokom perioda 92-95 ?
Kao sto i ti poznajes ljude koji su presli granu s dokumentima tokom tog perioda isto tako poznajem ljude koji iste nisu imali kada su ih presli tokom ratnih 90-tih.
Pomenutih meksicku vezu, inace to ti je za Balkance bila obicajna ruta stizanja u SAD ilegalno. Zivjeli bi u Americi godinama kao ilegalci, pa bi onda sticali prava u Americi kroz vrijeme. Kad su tamo stizali tako, sad skontaj koliko ih je tokom ratnih 90-tih na jednak nacin stiglo u zemlje zapadne Evrope.
Posto je Balkan odavno poznat po iseljenistvu, nemoj misliti da su tamo svi stigli kao migranti sa dokumentima.
-
kiligonzales
#78 Re: Migranti
I sta treba biti zakljucak ovoga?Black swan wrote:http://tribun.hr/svedanku-koja-se-proti ... anistanca/
svedanku-koja-se-protivila-deportacijama-silovala-dva-afganistanca/
Ajmo sad komentarisati ovaj clanak...
https://www.kurir.rs/planeta/2336301/na ... o-policiji
-
detroit-mercy
#79 Re: Migranti
Ma trabunja treba, pojma nema o cemu prica. Koji je sverc ljudi bio preko granakiligonzales wrote:Bas, bas niko nema dokumente od migranata?Nisrin wrote:kiligonzales wrote:
Socijale ima i mimo Njemacke, bukvalno i cijeloj EU je skoro pa slican sistem socijale, razlike su minorne. Malo je Skandinavija drugacija, ali elem.
Od ovogodisnjeg priliva migranata, vec ih je na desetine u BiH trazilo azil. Znaci prica o Njemackoj je ono navlacenje malo svi ce u Njemacku. Istina jeste takva da ih je Njemacka najvise primila od zapadnih zemalja.
Sarajevo nije BiH. BiH je mnogo veca. U Sa si imala konvoje, pa i nacina kako takvo sto organizovati, ko je pitao one pokraj same granice BiH jesu li imali papire ili ne u HR ili SR kad su bjezali recimo u prvim danima rata to racunam od aprila do juna 1992 dok nije bas odljepilo stanje.
Ne brini se prelazili su ljudi i tad granice bez dokumenata, primjerice "meksicka veza", nego nije bilo interneta, pa je fokus medija bio manji nego danas.
Opet dezinformacije, ljudi koji su zivjeli u Brckom, u Brodu, dole oko hcergovackh granica, oko srbijanskih- LJUDI KOJE I POZNAJEM, svi su morali imati dokumente...Nemoj mi reci da je normalno da BAS NIKO nema dokumente, cak ni Marokanci, Alzirci, Pakistanci, Bangladezani??
I bas bas niko nije iz BiH bez dokumenata izasao tokom perioda 92-95 ?![]()
Kao sto i ti poznajes ljude koji su presli granu s dokumentima tokom tog perioda isto tako poznajem ljude koji iste nisu imali kada su ih presli tokom ratnih 90-tih.
Pomenutih meksicku vezu, inace to ti je za Balkance bila obicajna ruta stizanja u SAD ilegalno. Zivjeli bi u Americi godinama kao ilegalci, pa bi onda sticali prava u Americi kroz vrijeme. Kad su tamo stizali tako, sad skontaj koliko ih je tokom ratnih 90-tih na jednak nacin stiglo u zemlje zapadne Evrope.
Posto je Balkan odavno poznat po iseljenistvu, nemoj misliti da su tamo svi stigli kao migranti sa dokumentima.
Glede USA, malo je nasih doslo preko Mexica, ja ne znam niti za jedan slucaj, nama su Ameri jednostavno otvorili vrata tako da je u USA mogao doci ko god je podnio zahtjev tih godina. Poslije je program zatvoren i sada je vec druga prica.
- jao_situacije
#80 Re: Migranti
zbog čega bi to država trebala uraditi kad ima prečih problema poput bolnica željeznica cesta i ostalogkiligonzales wrote:Neka stizu, drzava im kolektivne centre treba organizovati u napustenim atomskim sklonistima, kasarnama, halama, objektima, dati im krevete, toplu vodu. Sistemski se mogu zbrinuti barem u ovome prvom djelu, a narod moze kroz mnostvo organizacija poput pomozi.ba pomoci istima i sirom akcijom.
Mislim da za razliku od drugih mi mozemo odskociti i pokazati da nismo za njih samo spremili pendreke i parkove.
jel treba da brinemo i o svjetskim problemima ?
jel im bosna razvalila državu bombama i raketama tražeći oružja za masovno uništenje naftu i likove koji su avionom srušili 2 zgrade ili su to radili neke druge zapadne države
uputiti ih prema granici, a sve švercere pustiti iz zatvora i nek ih prevoze prema eu
-
kiligonzales
#81 Re: Migranti
Nasih iz BiH sigurno je bilo manje, ali ovih ex. Yu je bilo more. Tovar Crnogoraca i Albanaca sam upozno koji su na taj nacin usli u SAD-e 90-tih. Neki ni danas ne mogu nazad zbog papira.detroit-mercy wrote: Ma trabunja treba, pojma nema o cemu prica. Koji je sverc ljudi bio preko grana.
Glede USA, malo je nasih doslo preko Mexica, ja ne znam niti za jedan slucaj, nama su Ameri jednostavno otvorili vrata tako da je u USA mogao doci ko god je podnio zahtjev tih godina. Poslije je program zatvoren i sada je vec druga prica.
-
detroit-mercy
#82 Re: Migranti
Nemoj tako ljute se ovi nasi po Francuskoj, Austriji i Njemackoj sto im imigranti dolazejao_situacije wrote:zbog čega bi to država trebala uraditi kad ima prečih problema poput bolnica željeznica cesta i ostalogkiligonzales wrote:Neka stizu, drzava im kolektivne centre treba organizovati u napustenim atomskim sklonistima, kasarnama, halama, objektima, dati im krevete, toplu vodu. Sistemski se mogu zbrinuti barem u ovome prvom djelu, a narod moze kroz mnostvo organizacija poput pomozi.ba pomoci istima i sirom akcijom.
Mislim da za razliku od drugih mi mozemo odskociti i pokazati da nismo za njih samo spremili pendreke i parkove.
jel im bosna razvalila državu bombama i raketama tražeći oružja za masovno uništenje naftu i likove koji su avionom srušili 2 zgrade ili su to radili neke druge zapadne države
uputiti ih prema granici, a sve švercere pustiti iz zatvora i nek ih prevoze prema eu
-
kiligonzales
#83 Re: Migranti
A zasto nebi pomogli?jao_situacije wrote:zbog čega bi to država trebala uraditi kad ima prečih problema poput bolnica željeznica cesta i ostalogkiligonzales wrote:Neka stizu, drzava im kolektivne centre treba organizovati u napustenim atomskim sklonistima, kasarnama, halama, objektima, dati im krevete, toplu vodu. Sistemski se mogu zbrinuti barem u ovome prvom djelu, a narod moze kroz mnostvo organizacija poput pomozi.ba pomoci istima i sirom akcijom.
Kao prvo, nase iskustvo nam ne dozvoljava da budemo supci prema migrantima koji pristizu u BiH jer smo mi njima privremena stanica, rijetkima cemo biti stalna, kao drugo zar bi trebali biti takvi ljudi pa zaboraviti sta su nama drugi dali i koliko su nas pomogli tokom nasih 90-tih, kao trece mi i danas imamo stranih organizacija u BiH koje nam pomazu trebamo li sutra istima zatvoriti vrata ako se kod njih zaratuje, kao cetvrto danas imamo dijasporu od koje u BiH zavisimo, zasto je nebi imali i Sirijci koji su u vecem sosu nego mi, kao peto imamo toliko drzavne nepokretne imovine koje zjapi prazna, ciji se potencijali ne koriste ni za sta, zar nam nije bolje da oni u njima borave nego po parkovima? Zar je bolje da ta imovina propada sama od sebe, iako je i sami trebamo adaptirati prije ili kasnije? Na kraju tu mozemo zbrinuti one kojima smo privremena stanica i sve one koje traze azil u BiH, dati im pomoc, te dati im mogucnost subvencioniranog rada kao nacin da sto prije izadju iz toga kampa i stvore uslove da postanu nezavisni i otvore put do drzavljanstva BiH. Nisu svi oni neradnici i neskolovani gradjani svojih zemalja. Konkretno mnogi nasi azilanti na zapadu, morali su raditi poslove koje domicilno stanovnistvo nije zeljelo raditi, kako bi zivjeli i prezivjeli i izborili se za prava u tim zemljama, pa cak i oni sa visokoskolskim obrazovanjem. Znaci idi beri jagode, na kraju kreci prostor pomenute kasarne, uci djecu ovdasnju arapski ili neki jezik drugi koji znas, pokazi koristan rad, uci jezik bosanski i bori se za sebe, svakako ih sve to i puno vise ceka i u Zapadnim drzavama.
Te glupe price o svjetskim problemima, te o tome kako je neko Siriju, Irak, razvalio jer su im Sirijci srusili 2 zgrade i imali oruzje za masovno unistenje je propaganda nalik onoj Karadzicevoj o tome kako smo se mi u Sarajevu granatirali sami. Svaka politika treba alibi za ono sto cini.
Primjerice u Siriji nisu imali takve alibije, pa su razbucali tu zemlju, kao i Libiju. Ono ko oni biva brinu o gradjanskim pravima u zemljama diktatora, a recimo primjerice mogu skoro deceniju trpiti Natanjahua dok gazi prava Palestinaca po Izraelu i nereagovati, te koji je odradio staza u izraelskoj politici i vise od te decenije na razlicitim politickim pozicijama i odavno vise ne lici ni na Erdogana i Putina kojim spocitavaju tiranstvo, vec na neke krvnike ciji se vojnici izivljavaju nad kim god treba i ne treba.
- Nisrin
#84 Re: Migranti
Svi ste najpametniji, migrante kada vidite kuci vodite!
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#85 Re: Migranti
privremena postaja u kršenju svih mogućih pravila prava i zakona
o "prvoj sigurnoj zemlj"
o putovanju s dokumentima
o nelegalnim prelascima granice
o međusobnom rokanju migranata po nacionalnoj i vjerskoj osnovi
o činjenici da mladići koji dolaze iz društava segregacije žena ne mogu biti ekspresno instalirani u društva gdje žene hodaju polugole
o tome da su muški sigurniji jer obično fataju žene za guzove
a vakcine
a antisemitizam ( ste gledali kako otimaju židovske zastave u berlinu)
svi koji žele pomoći imaju prigodu hranom i lijekovima na licu mjesta
sve ostalo je šuplja i želja za dominacijom planetom jedne vjere i ideologije
različitost da
legalnim putem
sve ostalo je kukavičije jaje
o "prvoj sigurnoj zemlj"
o činjenici da mladići koji dolaze iz društava segregacije žena ne mogu biti ekspresno instalirani u društva gdje žene hodaju polugole
a vakcine
različitost da
legalnim putem
-
detroit-mercy
#86 Re: Migranti
Haj ne seri vise i ti i promicanje ideologije.Black swan wrote:privremena postaja u kršenju svih mogućih pravila prava i zakona
o "prvoj sigurnoj zemlj"
a vakcine
različitost da
legalnim putem
Mozda neko ima vise suosjecanja za ljude koji prolaze kroz svakakva sranja da bi dosli do boljeg zivota. Jebote, rat bijesni u BiH, kod mene jaro uzme saharu i ode malo kod tetke u Njemacku, nako. Nit ga ko zaustavlja niti ga ko dira, sve sa dokumentima. Ti da krenes, mozes kurac za usi dobit a iz iste drzave, o cemu onda pricamo. Jos se bili uzdigli do neba, cimbenici.
Boli me kurac ko su emigranti, mozda i emigranti iz Latinske Amerike donose rigidno katolicanstvo u USA pa me zaboli kurac, latino prave vise problema ovdje nego ovi po Evropi pa me opet zaboli kurca, jer ipak velika vecina dolazi radi boljeg zivota. To sto tebi smetaju samo ljudi odredjene religije je tvoj problem i problem tvojih frustracija.
- animals
#87 Re: Migranti
Sto i ti ne uzmes saharu, ko ti je kriv..detroit-mercy wrote:Haj ne seri vise i ti i promicanje ideologije.Black swan wrote:privremena postaja u kršenju svih mogućih pravila prava i zakona
o "prvoj sigurnoj zemlj"
a vakcine
različitost da
legalnim putem
Mozda neko ima vise suosjecanja za ljude koji prolaze kroz svakakva sranja da bi dosli do boljeg zivota. Jebote, rat bijesni u BiH, kod mene jaro uzme saharu i ode malo kod tetke u Njemacku, nako. Nit ga ko zaustavlja niti ga ko dira, sve sa dokumentima. Ti da krenes, mozes kurac za usi dobit a iz iste drzave, o cemu onda pricamo. Jos se bili uzdigli do neba, cimbenici.
Boli me kurac ko su emigranti, mozda i emigranti iz Latinske Amerike donose rigidno katolicanstvo u USA pa me zaboli kurac, latino prave vise problema ovdje nego ovi po Evropi pa me opet zaboli kurca, jer ipak velika vecina dolazi radi boljeg zivota. To sto tebi smetaju samo ljudi odredjene religije je tvoj problem i problem tvojih frustracija.
-
detroit-mercy
#88 Re: Migranti
Ne iteresuju me dokumenti UZPa, mogu i bez tog sranja kao sto vidisanimals wrote:Sto i ti ne uzmes saharu, ko ti je kriv..detroit-mercy wrote:Haj ne seri vise i ti i promicanje ideologije.Black swan wrote:privremena postaja u kršenju svih mogućih pravila prava i zakona
o "prvoj sigurnoj zemlj"
a vakcine
različitost da
legalnim putem
- Truba
#89 Re: Migranti
i ti si taj ideolog kojemu je normalno da najbogatije arapske zemlje ne nude smještaj izbjeglicama i migrantimadetroit-mercy wrote: bla bla bla
a pritom nemuslimanske radnike s filipina i indije 50 godina drže u svojoj zemlji bez državljanmstva kao i za potomke tih istih ljudi da bi ih mogli na mig protjerati
europa cijelom svijetu
afrika afrikancima
azija azijatima
živio govornik
- triconja
#90 Re: Migranti
Joj dje me nadje, sad me strah poraj crnaca prolazit, more bit da me safata ksenofobija. Kae nisu oni protiv tog vakcinisaniBlack swan wrote:privremena postaja u kršenju svih mogućih pravila prava i zakona
o "prvoj sigurnoj zemlj"
a vakcine
različitost da
legalnim putem
- Truba
#91 Re: Migranti
izgubili su moju samilost kad sam čuo da su bacali nemuslimane s broda u more
- triconja
#92 Re: Migranti
Jaro, pocni citat mejn kamf, vidis da je fasizam u porastu, bolje bit gazda u paklu nego sluga u rajuBlack swan wrote:izgubili su moju samilost kad sam čuo da su bacali nemuslimane s broda u more
- Truba
#93 Re: Migranti
ne čitam smeće
(osim nekih forumaša koje još nisam blokirao)
- animals
#94 Re: Migranti
Ako te ne interesuju, sta ih spominjes..detroit-mercy wrote: Ne iteresuju me dokumenti UZPa, mogu i bez tog sranja kao sto vidis.
imas te svoje i slikaj se sa njima..
- triconja
#95 Re: Migranti
E moj blek svane, znaci dotle si doso pa mrznju i propagandu pocinjes sirit preko foruma, dje su ona vremena gdje se propaganda prosipala po kafanama i uzivo. Znaci prekinula se u tebi neka poluga koja je cuvala negativno od javnostiBlack swan wrote:ne čitam smeće
- animals
#96 Re: Migranti
Zanimljivo kako su Bosnjaci mahom za migrante u Evropu..
jako humanitaran narod, jedan od rijetki na planeti..
ali samo kad su njihove vjere..
jako humanitaran narod, jedan od rijetki na planeti..
ali samo kad su njihove vjere..
- Truba
#97 Re: Migranti
http://tribun.hr/voda-zidovske-zajednic ... ade-arapa/
voda-zidovske-zajednice-koji-je-izrazio-dobrodoslicu-izbjeglicama-sada-upozorava-na-napade-arapa/
em židovi em u njemačkoj i kako im se mogao dogoditi ovaj kritički otklon a svi su pokazatelji govorili ako uvedeš one koji ne vole židove kod kuće
da ćeš i u "izbjeglištvu" imati one koji ne vole židove
kao i četništvo i ustašluk u americi
voda-zidovske-zajednice-koji-je-izrazio-dobrodoslicu-izbjeglicama-sada-upozorava-na-napade-arapa/
em židovi em u njemačkoj i kako im se mogao dogoditi ovaj kritički otklon a svi su pokazatelji govorili ako uvedeš one koji ne vole židove kod kuće
-
detroit-mercy
#98 Re: Migranti
Haj sta se ibretis, vi ste sa Svabama davno rijesili zidovsko pitanje, kao i mnoga druga, nego odrzil se koja misa za nevino osudjene. Antisi se redovno drzi, a on je bas znao rjesavati ta otvorena pitanja.Black swan wrote:http://tribun.hr/voda-zidovske-zajednic ... ade-arapa/
![]()
![]()
![]()
Sad ko biva svi umiveni, zacesljani, nositelji europskih vrijednosti na predzidju Eurpoe
-
Nenad-BIH
#99 Re: Migranti
99% imigranata koji su došli u BIH su muškarci, veoma čudnovato
- Ommadawn
#100 Re: Migranti
A koliko je BH gradjana bilo u njihovoj kozi 1992-1996?Nisrin wrote:Svi ste najpametniji, migrante kada vidite kuci vodite!
Koliko BH gradjana takodjer odlazi jos uvijek?
Od cega?
Od vruceg kolaca?
Jest al u kurcu!