Anonimni Bosanac dao milion KM... A vi?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

SaraFina

#76 Re: Anonimni Bosanac dao milion KM... A vi?

Post by SaraFina »

moonca wrote:
Najvažnija promjena je ta da korisnici više neće dobijati pola hljeba, već cijeli.
Mislim da ovo nije najvaznija promjena. U toj starosnoj dobi pola hljeba dnevno je sasvim dovoljno, zasto ne primiti nove korisnike ili hranu isporucivati na kucnu adresu onima koji ne mogu doci u kuhinju.

Kad dobijaš jedan obrok itekako je bitna količina hljeba. Jer ga mogu raspodijeliti na cijeli dan. To je bit. I to je bijeli hljeb obični. Javna kuhinja nije restoran nažalost pa isporuka kuci nije moguca. A za povećanje broja korisnika stoji.
Fudo387

#77 Re: Anonimni Bosanac dao milion KM... A vi?

Post by Fudo387 »

moonca wrote:
Najvažnija promjena je ta da korisnici više neće dobijati pola hljeba, već cijeli.
Mislim da ovo nije najvaznija promjena. U toj starosnoj dobi pola hljeba dnevno je sasvim dovoljno, zasto ne primiti nove korisnike ili hranu isporucivati na kucnu adresu onima koji ne mogu doci u kuhinju.
Pa da, sta ce mu citav hljeb kad dobije tri priloga uz obrok, pomfrit, brokule i shitake gljive. :roll:
moonca

#78 Re: Anonimni Bosanac dao milion KM... A vi?

Post by moonca »

SaraFina wrote:
moonca wrote:

Kad dobijaš jedan obrok itekako je bitna količina hljeba. Jer ga mogu raspodijeliti na cijeli dan. To je bit. I to je bijeli hljeb obični. Javna kuhinja nije restoran nažalost pa isporuka kuci nije moguca. A za povećanje broja korisnika stoji.
Znam da nije restoran, ali govorim-kako se vani radi -volonteri donose jedan obrok onima koji su nepokretni .
Pokretni penzioneri pomazu nepokretnim-na kracim destinacijama.
Cak , i ovi koji imaju nesto novaca mogu da uplate u istu kuhinju,a nisu kandidati po pravilniku.Tako ipak doprinose radu kuhinje.
moonca

#79 Re: Anonimni Bosanac dao milion KM... A vi?

Post by moonca »

Fudo387 wrote:
moonca wrote:
Pa da, sta ce mu citav hljeb kad dobije tri priloga uz obrok, pomfrit, brokule i shitake gljive. :roll:
Dobiju nesto, vecini u tim godinama zbog raznih boesti i nije bas dopusteno jesti bijeli hljeb.

Radije vise proteina a ne povecati kolicinu hljeba.
SaraFina

#80 Re: Anonimni Bosanac dao milion KM... A vi?

Post by SaraFina »

Razumijem ja tebe ali za bosanske uslove to je pozitiva cijeli hljeb. Vjeruj. I dodatno nešto voća i mlijeka. Nažalost.
BHCluster

#81 Re: Anonimni Bosanac dao milion KM... A vi?

Post by BHCluster »

Malo je sto nemaju sad im treba i kalorije brojati, dobro je gdje zivimo.
moonca

#82 Re: Anonimni Bosanac dao milion KM... A vi?

Post by moonca »

Bez uvrede, to je osnova planiranja gdje god postoje kuhinje i serviranje porcija. Bolnice, vojska, obdanista,penzionerski domovi.
Itsoktobealone

#83 Re: Anonimni Bosanac dao milion KM... A vi?

Post by Itsoktobealone »

Za milion maraka (koliko je ovdje u opticaju): 500.000KM bih odvojio za bolesnu djecu a 500.000KM za stipendiranje (5) studenata koji upisuju Master studije vani. Uslov je da studiraju na jednom od top30 (na rang listi) fakulteta na svijetu i da po završetka studija se vrate u svoju državu na minimum period od 2. godine.
mali_balon

#84 Re: Anonimni Bosanac dao milion KM... A vi?

Post by mali_balon »

Ja bi te pare dao zastitniku Bosnjackog naroda, velikom patriJoti, prvom u Bosnjaka jednomjedinom gospodinu Bakiru Izetbegovicu. On bi najbolje zano sta uradit sa tim parama i kako ih pametno iskoristit.
S4mpion

#85 Re: Anonimni Bosanac dao milion KM... A vi?

Post by S4mpion »

a šta biste vi?

imate milion maraka da ih filantropski utrošite. sasvim dovoljno novca da napravite neku razliku na bolje za više ljudi. kako biste ih vi utrošili?
Kolektivno gledajući, naši građani te pare imaju, ali ih redovno proslijeđuju kladionicama.

Ja, lično, sam više priklonjen nekim sistemskim rješenjima, jer ćopanje s kamare ne može trajati dugo. Međutim, toliko smo nisko na podu, u blatu, da nam je pravi uspjeh kad, kao zaposleni ljudi, prehranimo sebe i porodicu za mjesec dana, prehraniti dakle. Eh sad, nisam ni spomenuo one koji žive od narodne kuhinje, kako je tek njima...

Da imam, gore spomenuti, milion maraka, pod ovim okolnostima, gdje država jedva čeka da te oguli k'o ovcu i gdje nikakva sistemska rješenja nisu moguća(zabranjena su zakonom, da se ne lažemo), vjerovatno bih ih potrošio što prije, vrlo moguće da bi to bilo potrošnja na javnu kuhinju, nekome napraviti krov nad glavom, nekome platiti liječenje i to je to. Pala mi je na pamet i kupovina nekog medicinskog uređaja, ali gdje ću na to trošit pare kad znam u čije ruke će dospjet'.

Fondacija zvuči kao odlična ideja(na prvu). Neko ko završi fakultet, i postane vrhunski stručnjak, nema svoje mjesto u ovoj zemlji, može se slikat' tj. radit' u pekari. Nama stručnjaka ne fali, imamo ih za izvoz i izvozimo ih jer nam nisu potrebni.
Zejnep

#86 Re: Anonimni Bosanac dao milion KM... A vi?

Post by Zejnep »

piupiu wrote:Ne znam kako se čovjek usudio. Prva stvar koja bi meni pala na um je kako će od tog miliona pola odmah ispariti u hladan zrak.
Zato je uslov i bio isključivo plaćanje hrane. Možda sam naivna ali nadam se da će novac zaista samo u tu svrhu i biti potrošen.
Slušam sad da nije nikakav bogataš-naslijednik Sve sam zaradio.
Nemam riječi :srce:
MarlboroGold

#87 Re: Anonimni Bosanac dao milion KM... A vi?

Post by MarlboroGold »

S4mpion wrote: Kolektivno gledajući, naši građani te pare imaju, ali ih redovno proslijeđuju kladionicama.
:thumbup: odlično rečeno.
dječak sa šibicama

#88 Re: Anonimni Bosanac dao milion KM... A vi?

Post by dječak sa šibicama »

Znao sam jednu djevojku, zenu, koja je radila takav posao da je u jednom trenutku imala preko 100.000 km imala na raspolaganju, kao za sebe. Podijelila raji, kaze. Valjda i sebi nesto ostavila.

Da imam milion koji zelim pokloniti, ja bi ga raspodijelio prije smrti, pretpostavljam. Nikome ne vjerujem, od tog miliona kad ja skiknem hajrovati mogu ini lopovi.
Rockefeller

#89 Re: Anonimni Bosanac dao milion KM... A vi?

Post by Rockefeller »

Ovako, otvorio firmu i zaposlio ljude. Normalni uslovi.

Svaka cast prije svega :thumbup:
Fudo387

#90 Re: Anonimni Bosanac dao milion KM... A vi?

Post by Fudo387 »

Zadivljuje broj dobrih ljudi na ovoj temi, svi bi u sbbkbb situaciji pomogli, poklonili milion. Budimo iskreni, vecina bi kupila bolje auto, vecu vikendicu, stuhala po turistickim destinacijama...
Ovaj covjek je izuzetak a ne pravilo, zato je na vijestima.
Zejnep

#91 Re: Anonimni Bosanac dao milion KM... A vi?

Post by Zejnep »

Fudo387 wrote:Zadivljuje broj dobrih ljudi na ovoj temi, svi bi u sbbkbb situaciji pomogli, poklonili milion. Budimo iskreni, vecina bi kupila bolje auto, vecu vikendicu, stuhala po turistickim destinacijama...
Takoe fudo :thumbup:
PM72

#92 Re: Anonimni Bosanac dao milion KM... A vi?

Post by PM72 »

Fudo387 wrote:Zadivljuje broj dobrih ljudi na ovoj temi, svi bi u sbbkbb situaciji pomogli, poklonili milion. Budimo iskreni, vecina bi kupila bolje auto, vecu vikendicu, stuhala po turistickim destinacijama...
To Fudara! :thumbup:
Krokodajl

#93 Re: Anonimni Bosanac dao milion KM... A vi?

Post by Krokodajl »

Ja dajem koliko mogu, i dajem često.

Da bih dao milion, možda bi kad bih imo milijardu, a možda i ne bi jer bi vjerovatno bio đubre da imam tolike pare.
mnjonja

#94 Re: Anonimni Bosanac dao milion KM... A vi?

Post by mnjonja »

Ni marke ne bi bilo ulozeno u skolstvo.
Pored toliko penzionera koji zive od 300km, studenti, zdravi i pravi nek dignu guzicu i zarade.
Pun grad kafana i studenata.
Od grehote im je ista dat, kad vidis penzionera koji kupuje 2 (DVA) krila pileca za supe.
Od para bi otvorio staracki dom, pa koliki toliki, deset staraca da "smiris" zauhar je. Od ostatka probat pokrenut neki obrt koji bi mogao financirat ovaj staracki dom. Tako da dobijes dugorocno rjesenje.
SaraFina

#95 Re: Anonimni Bosanac dao milion KM... A vi?

Post by SaraFina »

Državljanin Kanade, porijeklom iz Bosne i Hercegovine, testamentom je ostavio milion konvertibilnih maraka narodnim kuhinjama “Stari Grad” Sarajevo, “Merhamet” i “Crveni križ FBiH”, sa željom da osigura kvalitetne obroke za sve socijalno ugrožene građane BiH, bez obzira na njihovu etničku i vjersku pripadnost.

Riječ je o Aganu Hodžiću rođenom 1932. godine u selu Kovanj, opština Rogatica, koji je 1953. godine odselio u Kanadu.

Oglas

Dio donacije, dobila je i sarajevska narodna kuhinja “Stari Grad”, kojoj je već uplaćeno 270.000 KM, a ostali dio će narednih dana.

Upraviteljica kuhinje Zilha Šeta, poznatija kao Tetka Zilha, u izjavi za Anadolu Agency (AA) kazala je da se radi o najvećoj individualnoj donaciji koju je ova kuhinja od svog osnivanja dobila.

Kvalitetniji obroci

“Ovih dana na naše račune, ‘Merhametu’ i Crvenom križu FBiH leglo je oko milion KM. Podijeljeno je na tri dijela i donacija je namjenski predviđena direktno za hranu. Ne možemo ni u šta drugo trošiti”, kazala je upraviteljica narodne kuhinje koja hrani 1.213 korisnika.

Istakla je da će im ova donacija pomoći da osiguraju obroke za cijelu godinu.

“Već smo danas obradovali ljude mlijekom, uljem, kafom. Odsad će u ovoj kuhinji imati čitav hljeb, neće se prepoloviti. Najvažnije je što ćemo 14. aprila, konvoj od 300 paketa poslati prema Kovanju i drugim selima gdje je rahmetli Agan proveo svoje mlade dane”, kazala je Tetka Zilha.

O važnosti ove donacije govori i podatak da budžet Narodne kuhinje “Stari Grad” za godinu dana iznosi 600.000 KM.

Narodnu kuhinju “Stari Grad” danas je posjetio i izvršitelj testamenta Enver Ahmetspahić, sestrić Agana Hodžića, koji za svog dajdžu kaže da je bio veoma skroman čovjek iz radničke porodice.

Volio je ljude

“On je 1953. godine kao momak otišao u Kanadu. Tamo je radio i živio sve do 1996. godine. Poslije se vratio u BiH i do smrti je boravio u BiH. Mogu da kažem da je volio svoju zemlju i svoj narod, da ljude nije odvajao po vjeri i naciji. Volio je ljude”, kazao je Ahmetspahić.

Prema njegovim riječima, namjera Hodžića bila je da nahrani gladne ljude, zato je odlučio da sredstva dodijeli na ovaj način.

“Njegova izričita želja je bila do to bude u hrani. Ni u šta drugo da se sredstva ne troše, nego u hranu. Vjerovatno mu je bilo žao ljudi koje je sretao i viđao. Vjerovatno je i on nekada bio gladan, pa je moguće da je i to jedan od motiva. Ta sredstva nisu njemu pala s neba, nije dobio na lutriji, nego svojim trudom i radom. Radio je razne poslove u Kanadi, od drvosječe, preko vođenja gostionice, motela, renoviranja stambenih objekata i tako dalje. Sve je zaradio sa svojih deset prstiju”, ispričao je njegov sestrić.

Agan Hodžić je živio sa suprugom u Kanadi, ali nije imao svoje djece. Nije zapostavio ni svoju familiju, kojoj je pomagao dok je bio živ, ali im je i testamentom ostavio dio sredstava.

“Volio je ljude, pomagao im je i dok je bio živ, ali, evo, i nakon svoje smrtti”, kazao je Ahmetspahić.

Paketi i za komšije u Kovanju

Hodžić je preminuo 2014. godine, a realizacija testamenta tekla je sporo zvog određenih administrativnih problema, odnosno komplikacija sa tumačenjem.

U okviru donacije, 14. aprila planirana je raspodjela 300 paketa hrane, teških po 19 kilograma, njegovim komšijama u Kovanju i okolnim selima.

Dinostula

#96 Re: Anonimni Bosanac dao milion KM... A vi?

Post by Dinostula »

Zilha ce te pare pretvoriti u vodenu paru.CUdan je proces isparavanja novca u drzavi BIH. :lol:
House

#97 Re: Anonimni Bosanac dao milion KM... A vi?

Post by House »

nema većeg sevapa nego nahraniti gladne. :thumbup:
palestinka

#98 Re: Anonimni Bosanac dao milion KM... A vi?

Post by palestinka »

Izgradila bih joș SOS sela. Djeci koja odlaze iz domova omogućila školovanja, pokretanje obrta, odlazak iz zemlje, šta god žele da stanu na noge. Sigurne kuće finansirala ili omogućila im odlazak u druge zemlje da pobjegnu od nasilnika. Otvorila male obrte za ljude koji žele da rade. Bila pošten poslodavac. I ja sam da za to da učim ljude pecati, a ne da dam ribu. Sve to kad bih sebi obezbijedila određene svotu novca za putovanja, oročila novac određeni u Švicarskoj, kupila stan da izdajem i obezbijedila boravak u stranoj zemlji za ne daj Boże.
radiša

#99 Re: Anonimni Bosanac dao milion KM... A vi?

Post by radiša »

a kasti zadnji put nekom pomogo zakunse fudo? :lol:
Heller

#100 Re: Anonimni Bosanac dao milion KM... A vi?

Post by Heller »

U kurve i kokain
Post Reply